Neviem sa vyrovnať s utrpením, ktoré zažívajú ľudia na Ukrajine
To aka tragedia je to, co sa deje na Ukrajine,to vieme vsetci.Velmi ma to zasiahlo,prve dni som plakala,nespavala,zvracala od stresu a strachu co nas caka.Trosku som si to uz zracionalizovala,ale nedokazem sa vyrovnat s predstavou,ako tato situacia zasiahla tamojsie deti.Predstava,ze deti, ktore zili take zivoty ako tie nase teraz tu kusok od nas umieraju od hladu,smadu,su zastrelene,zbombardovane,traumatizovane po tom co zazili, sposobom, ktory si nedokazeme ani predstavit,mi sposobuje uzkosti s ktorymi sa neviem vyrovnat.Fotky deti,malinkych babatiek v krytoch,ktorych zivot takmer neexistuje,mamy im nemaju dat co jest v Mariupole,pit,nedokazem sa s tym vyrovnat,citim totalne zufalstvo a bezmocnost a chce sa mi preto stale plakat.Ako budeme s tymto co sa tam deje vediet zit aj ked sa to casom skonci?Clovek by im chcel vsetkym pomoct a zufalstvo je,ze nie je sanca,deti pred ocami mam zomieraju a zazivaju nepredstavitelne veci.
@lucilaines ja som položila otázku a pytala som sa na odpoveď. Nebolo to z povyseneckych dôvodov. Napríklad ak teraz takto reaguje môže mať z tým spojený aj zdravotný problém, hormonálnu nevyrovnanosť. Lebo jej reakcia ako popisuje je podľa mňa naozaj prehnaná zo zdravotného hľadiska. A ak to tak nie je tak je to selektívny súcit ako som to už napísala. Nič viac a nič menej.
@dazdovka nebudem sa opakovať vo som už písala ak je jej reakcia taká ako píše má zdravotný problém. Lebo toto nie je normálne. Takže skôr ako vypisovať tu na MK by som vyhľadala pomoc odborníka. Hlavne my dve sa osobne nepoznáme tak si vyprosim aby si mi vypisovala o mojich vnútorných pocitoch.pekny den
@hradnapani je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Tieto iné dôvody som jej napísala pre to či je to porovnateľné a svoju reakciu mala tiež alebo toto je prvý krát. Zas niekto vidí za niečím niečo čo ani ja sama nevidím🤦🤦🤦
Ja som sa liecila rok s antidepresivami z uzkostnej panickej poruchy takze ano suhlasim s
@griska11 toto su prejavy dusevnej choroby, resp. uzkostna panicka porucha nie je diagnoza ale iba porucha, ktora sa da riesit.
Staci ze ti zasahuje do bezneho zivota a uz to nie je ok.
Ale tak uz je na autorke ci to necha zajst dalej, kedze toto ked sa nelieci prerastie do depresii atd.
@nyusika súhlasím s každým komentárom ktorý si tu napísala.
@lucilaines uplny suhlas. Mne to pride ako keby mi suseda zrazilo auto, celkom by ma to zobralo, lebo ved sused.. a niekto velmi "empaticky" pride a povie mi, ze som pokrytecka a ci ma netrapia vsetci ludia, ktori denne umru pri autonehodach... to o com su taketo otazky? Vidime cloveka, ktory sa ma zle a miesto podpory a rady si do neho este kopneme.
A teda autorke, naozaj skus menej sledovat spravy, nepozerat videa, fotky. A ak mas tie pocity tak silne, ze ti brania fungovat v beznom zivote, tak nie je ziadna hanba ist sa pravidelne vyrozpravat k psychologovi.
@cherry_cherry to su zeny bez stipky empatie.
Jedina najúčinnejšia a rychla rada je prestat to sledovať. Ja nekukam nic uz ani v tv ani stranky, moj muz ano, on je kopka nervov ,ja kludny tvor zijuci si pokojne svoj zivot.
Ked som to zo zaciatku sledovala tak ano slzy lutost a tak ale iba sam sebe si tym clovek skodi, lebo co s tym spravis??? Takze tak
@griska11 nuz, nie som zjavne sama, kto "nepochopil" tvoju otazku. Rozhodne som za nou nevidela zamer zistovania jej stavu a na mna to ani teraz neposobi velmi presvedcivo, ale to je uz moj problem ;)
@hradnapani myslim, ze kazdemu je jasne, co tym chcela povedat a urcite to nebolo zistovanie zdravotneho stavu autorky
@hradnapani nuž mne to príde tak, že čo oko nevidí, srdce nebolí, ono na tej Ukrajine sa diali zverstvá aj v minulosti... Vojna bola aj v Juhoslávii bývalej napríklad, tam sa diali zverstvá. Naši rodičia sa nerucali preto. Alebo my. A myslím, že hladujuce a týrané dieťa je všade desivé. Aj zvieratá, aj, aj, aj. Keď je niekto až takto labilny, má sa liečiť, ubližuje sebe a aj svojim blízkym a nič neporiesi. Môže nabehnúť do obchodu, nakúpiť konzervy, zásoby a tak. Je to hysterické, ale pokiaľ to ma pomôcť, ôk. Ale za mňa jednoznačne odborníka...
@rikarika prepáč ale dnes som tu čítala už toľko príspevkov, že som smutná z toho kam sme sa ako ľudstvo dostali, či už myslením, riešim konfliktných situácii a celkovo prejavom. Ako som písala keď autorka popisuje svoje stavu takto je čas na návštevu lekára lebo to nemusí dopadnúť dobre. Ja som empatická až až ale ak niečo treba riešiť tak riešim.
@abbey1 nastuduj si geografiu a historiu nasho naroda a mozno pochopis ten obrovsky rozdiel medzi vojnou na ukrajine a hladomorom kdesi v afrike....v nedelu vecer ct2 davala film vsichni moji blizci s top hereckou elitou....pozri si z archivu, pomoze ti pochopit kusok historie...
@dazdovka a tým sa končí utrpenie, ktoré je na svete? Fuuu, chcem takýto optimizmus.
Pre mna je sialene citat, ako tu niektore odsudzujete pocity autorky, resp. vsetkych, co sucitia. Ja teda nie som ziadna extra empaticka osoba, mam tu hranicu sucitu tiez niekde inde, ako autorka, na druhej strane, situacia si vyzaduje prave ten sucit a empatiu, obzvlast od zien, racionalnost je dolezita u chlapov, my zeny mame otvorit srdcia.. Je uplne prirodzene, ze utrpenie, ktore mame v tesnej blizkosti, sa nas dotyka podstatne viac, ako ine. Obzvlast, ak niekde v podvedomi clovek citi, ze sa nam lahko moze stat nieco podobne. Ja som ubytovala Ukrajincov a nie su to vobec chudobni chudaci, su to normalni mladi ludia , ti "moji" maju dokonca aj pracu, lebo vedia robit online a normalne mi platia za ubytko, hrdost by im nedovolila brat nieco zdarma, ked zarabaju..pritom mi to vobec nemuseli povedat.. Co z nich ale citim najviac, je smutok, velmi velky smutok, vzdy, ked sa im pozriem do oci.. A je uplne prirodzne, ze s nimi sucitim a je mi nesmierne luto, co sa deje. A veru tiez som aj slzu uronila. Takze miesto posielania autorky a pod. citlivych bytosti na psychiatriu, sa treba zamysliet nad sebou a popremyslat, co nam to prinasa, co nam to chce pobedat, co je za tym, preco sme tak precitlivele, alebo naopak, preco sme tak tvrde.. Pre mna velka skola zivota..
@abbey1
@griska11 co sem splietate Afriku,potraty, Syriu??? Nemoze Europa riesit konflikty celeho sveta. My sme Europa a ano, europske konflikty sa nas viac dotykaju. Sme jeden kontinent, jedna mentalita, kultura, historia...... Ukrajina je nas sused. Takze ano, skoro priamo sa nas to dotyka. Skur.. ni rusaci si uz delia Slovensko. @abbey1 co ty vzhladom na svoju prorusku orientaciu asi uvitas. Je smutne, ze v Afrike zomieraju deti od hladu, ale to si musi poriesit Afrika. Negramotnost,vysoka porodnost, vyvrazdovanie,kmenove vojny, nedostatok vody, korupcia.... Ano, keby to bol nas sused, viac by ma to trapilo. A este do toho prispevku zakomponovat potraty OMG....
@akvi prepáč, ale autorka je psychicky "položená", tam pomôžu iba odborníci. Lebo rúcať sa jej nepomôže, rovnako nerozumiem tým otvoreným srdciam. Znie to veľmi melodramaticky. Rúcať sa nemienim. Ani psychicky deptat, tym fakt nikomu nepomozem. Žijem v krajine, kde je veľa utečencov aj z inch krajín, kde sa diali teda iné zverstvá a? Rovnaké utrpenie prežíva každý živý tvor. Ak viem pomôcť, pomôžem, keď nie, tak proste nie. Fnukanie a rucanie nepomôže. Politický pomôcť sa tiež nedá. Skôr by takýchto konfliktoch si treba zachovať chladnú hlavu a riadite sa skôr racionálne ako sedieť pri TV a plakať. Neverila by si, ale aj muži vedia byť empaticke a citlivé osoby. Okrem iného teda.
@stanulienkat ale Európa ich rieši a dostatočne. Ci nemáš pocit, že Rakúsko, Nemecko, Francúzsko neprijíma týchto utečencov, veľa z nich zažilo peklo, veľmi veľa....
@maciatkolulu iba psychopat nesuciti vobec s nikym, ak ja sucitim s niekym inym ako ty, akiste mame vo svojich kruhoch empatie ine bytosti, tuto autorka temy momentalne najviac preziva uzkostlive pocity zo situacie ludi na Ukrajine (ja tiez), tak sa ju snazim upokojit, lebo koniec tohto konfliktu je blizko. Aky mas ty problem?
@dazdovka žiadny, skus čítať... Pre mňa je proste pokrytecke sa rúcať z utrpenia len teraz. Môj názor. A presne na už kostné poruchy sú odborníci!!! Hysteriou a rucanim sa nepomôžem ničomu a nikomu
@maciatkolulu tak to len dupluje moj prispevok. Lebo kritizovali autorku, ci sa jej nie je luto inych ludi na inych kontinentoch. No tito ludia (Ua) sa nas dost tyka.
@maciatkolulu takže tym chces vlastne povedat to, ze na svete bolo vzdy utrpenie, takze my ako ludia uz nemozeme citit smutok alebo zlost, pretoze utrpenie tu je uz odjakziva. takze,ked mne teraz zomrie niekto blizky, je sebecke citit bolest, lebo uz mnohym ludom predtym niekto blizky zomrel a vtedy som bolest necitila. chapem tomu dobre?

@griska11 zaujima ta, preco ma niekto v kruhoch empatie aj Ukrajincov alebo preco jej kladies tieto otazky, naozaj ta zaujima odpoved? Niekto suciti len so svojimi detmi, niekto aj so susedmi, dalsich ludi zasiahne hlbsie vojna na Ukrajine a ja napriklad citim aj s Perzanmi, Kurdmi, Jezidmi, Libanoncami, Irancami, podporujem organizacie, ktore vykonavaju humanitarnu pomoc v tych uzemiach odkial mam priatelov, alebo ktore som navstivila, citim silu zdielania a zaroven vidim, ako im (priatelom) pomaha pocit, ze niekto (napr. financne) podpori organizacie, ktore zavedu do zbombardovanych uzemi vodu (pre ludi, co odtial neusli - nemohli ujst, alebo zostali kvoli obrane svojho domova)...
Ty nevies co je sucit, ale obracias sa tu s vycitkou na ludi, ktori ho maju?!