icon

Pocit osamelosti a izolácie

mishaella
3. nov 2015

Nájde sa tu žienka, ktorá tiež odkedy otehotnela začala zažívať pocity osamelosti? Izolácie..? Skrátka že sa nemala s kým ani o tie radostné chvíle úprimne podeliť? Alebo len tak pokecat o čomkoľvek? Že už zrazu nikto z kamarátovza celé mesiace nemal čas.. A ostala sama.. Ak áno, ako to riešila, aby z toho neupadla úplne do depky?
Chápem že bezdetne sa nerady bavia s tehotnými o deťoch a tak a práve preto som tým nikoho ani zaťažovať nechcela ale aspoň o bežných veciach pokecat.. No nieje s kým. Pritom predtým roky do nás s manželom rypali najprv kedy sa už vezmeme keďže sme roky spolu a kedy už bude malé, že chcú kocikovat, že prídu nás navštíviť keď budeme vo svojom bývať.. Samé sľuby a skutky žiadne. Pritom sme ich veľakrát volali.
Keďže nemám auto odkedy som už doma do mesta sa moc nedostanem s MHD, ktorá tu chodí naozaj zúfalo zle a nikomu s autom sa za mnou zastaviť nechce. Pred tehu to tiež bolo tak ze som skôr ja chodila za ľuďmi ako oni za mnou.
V okolí je síce mamiciek dosť ale su skôr taká uzavretá komunita, ja som tu dostahovana a oni nové moc medzi seba neberú, to si všímam už teraz, neodzdravuju sa aj keď pozdravim (skôr psickari sa mi pozdravia, lebo máme tiež psíka ale nie ľudia s deťmi), na ihrisku vedľa nášho domu sa bavia len medzi sebou. Takže veľkú zmenu neočakávam ani po pôrode, teraz keď mi je fyzicky lepšie idem von aspoň so psíkom, potom budem chodiť s malým. Na to sa teším len ta osamelosť ma občas ubíja. Jedine na čo sa cez deň teším je manžel keď príde večer domov. Inak nemám s kým prehovoriť, teraz ešte to aj umocňujú hormóny že mi je z toho do plaču. Nemám mu ani čo nové povedať, keďže nič za celé dni nezazivam. Bojím sa že ho začnem časom nudiť. :( Človek je predsa len spoločensky tvor a keď zostane zrazu dlhodobo sám (pomaly sa už rozprávam sama so sebou) je zo ťažké. Bez auta sa ani nemám ako dostať že by som niekam dostala hoc medzi inú komunitu mám, a tu hoci prostredie je pekné som za ten rok a pol nezapadla. Skrátka domáci tu moc z nových obyvateľov niesu radi hoci som tiež z toho istého mesta ale nie z tejto štvrte.
Zažila ste niektorá podobnú situáciu? Ako ste sa s tým zzili a prekonali to osamelé obdobie?

mishaella
autor
3. nov 2015

@cammeronka to je fakt, alebo ako vedia hneď na dieťa zhucat aby psa nehladkali, pritom je to čistý malý psík. Ale že chytajú kadečo na zemi a cpu si potom ruky do očí, úst to rodičom nevadí.

mishaella
autor
3. nov 2015

@moni244 z Vajnor som. A ani by som nepovedala, je tu kopa shoppingov a predražené detské centra to áno, ale niečo dostupné aj nie práve bohatým ľuďom ani moc nie. Cez víkend sa snažíme vypadnúť skôr mimo mesta, niekam do prírody lebo to co Bratislava ponúka je skôr pre snobov ako pre bežného človeka.

cammeronka
3. nov 2015

@mishaella presne, tie ich reakcie ze fuj bebe nechytaj a pri tom to je mini psik cistejsi ako tanier v zavodnej jedalni 🙂) jej si z vajnor? ja som z krasnan, skoro raca, pre mna v podstate raca ale tu si ludia potrpia nato ze to nie je raca 🙂) do vajnor chodievam na korcule v lete, na ten novy chodnik a raz aj do kina na nemesti v lete 🙂)

nyusika
3. nov 2015

@mishaella prepac, ale toto je velmi zly pristup. ako pre snobov ?? ako sa zariadite, tak sa mate.
a ked si myslis, ze BA je pre snobov, preco v tej snobskej BA zijete ??

ja som si myslela, ze zijes niekde panu bohu za chrbtom a tot, ty si z hlavného mesta. ked uz tu nemas co robit, tak ja neviem...

mishaella
autor
3. nov 2015

@cammeronka tak sa môžme niekedy stretnúť, na ten chodník chodievame aj my 🙂 snáď tam nepostavia tu ohavu Cepit to by sme prišli o pekne miesto na relax. A ja tam chcem chodiť kocikovat.

mishaella
autor
3. nov 2015

@nyusika mne tu chýba viac prírody a verejných priestranstiev miesto obchodov. Tými je toto mesto už prepchate. Samý konzum všade.
A áno toto mesto je drahé. Pamätám si ešte ako dieťa bola krajšia aj keď nie taká moderná. Ale ľudia na sídlisku sa zdravili, prihovorili aj cudziemu. A bola cistejsia hlavne. Nie taká chladná, len biznis centra a panelák na každom centimetri.

nyusika
3. nov 2015

@mishaella ale hlupost, ze same obchody....ved vo Vajnoroch vybehnes za humna a si pomalicky v lese.
treba zmenit uhol pohladu, svoj postoj...a uvidis, ze sa zmeni aj postoj iných k tebe.

maciatkolulu
3. nov 2015

@mishaella ako fakt, vsak na konci vajnor mas prirody az az. Nerozumiem preco tam teda nevybehnes a hotovo. A kam teda chces ist mhd, ved centrum je este drahsie. Inak musis mat divnych znamich, lebo teda ked za tebou nepridu do vajnor, to ako nechapem. Tiez som si myslela, ze byvas niekde v hornej dolnej...

fra
3. nov 2015

my sme isty čas byvali v podstatne väčšej diere, prisťahovali sme sa tam z Bratislavy a nepoznala som tam ani nohu .... odtiaľ chodil autobus do Bratislavy až RAZ denne a prvý pol rok bol fakt ťažký.....- no ale čo, vzala som babetko do kočíka, ďalšie dieťa na koníka, tretie a štvrté sa držali kočíka, odšlapali sme dva kilometre k zastávke a hybaj ku kamoškám - ani by mi nenapadlo vzdychať, že aké som chudiatko- a tým, že sme byvali v dome zas cez víkend z času na čas prišli rady kamošky a nechali deti u nas na zahrade vybehať.... a postupom času som sa zoznámila a spriatelila aj s miestnymi ... radím ti, urob to aj ty tak- stačí, že sa budeš usmievať a neľutovať sa a aj ľudia sa na teba budú na oplátku usmievať- to že ťa niekto neodzraví ti môže byť jedno, spriateľ sa teda s takým, čo ťa odzdraví- ked budeš mať pred sebou kočík, pojde to oveľa ľahšie, lebo dieťatko v kočíku je parádny námet na diskusiu ... ono, isteže na vidieku kde má každý rodinný dom sú ľudia viac "zalezení" ako na sídlisku, kde ak chce byť človek vonku, musí byť na verejnosti... ale čas to rozhodne vyrieši 🙂

janka95
3. nov 2015

Ja to mám úplne rovnako. Spoznala som jednu budúcu mamičku keď som ležala v nemocnici a aj to nie je z jedného mesta. Inak ma tá samota zabíja. Keď tak napíš budem rada 🙂

fra
3. nov 2015

a ešte mám inšpiráciu k tomu, či Bratislava ponúka len veci pre snobov- tuto jeseň sme tam strávili zopár veľmi príjemných víkendových dní- prechádzky po Korze a Hviezdoslavovom námestí s verejnými koncertami (obvlášť potešili viedenské valčíky v živom prevedení niekoľkých huslistov na terase bývalej detskej cukrárne), verejným hraním šachu s veľmajstrom, hľadaním kešiek, výtvarnými súťažami pre deti, prechádzkami pri Dunaji, sedení na hladko pokosenom trávniku pri Dunaji, slnko a vôňa vody, výhľad z hradného kopca, prechádzky malebnými uličkami, veselé fontány, maličké predajné galérie s umením - a to všetko úplne ZADARMO ... a k tomu kino Mladosť alebo Lumiere s výbornými filmami a komornou atmosférou za pár eur- podľa mna len treba hľadať tie správne miesta 😵

fra
3. nov 2015

a to som ešte nespomenula Bielu noc 🙂

mishaella
autor
3. nov 2015

@nyusika vravím v meste že je veľa nákupných centier len. Viem ze sú tu lesy, ale chodiť tam sama ma naozaj neláka.

mishaella
autor
3. nov 2015

@maciatkolulu nemôžem ísť ja za nimi tak co by sa namahali prísť oni za mnou. Musím ich vymazať zo svojho života, keďže to už asi nemá význam. Akurát ma mrzí ta dôvera čo som im dala a moja naivita že som verila že tie sľuby splnia.

mishaella
autor
3. nov 2015

@fra nemám za akou kamarátkou ísť o to ide. A rada by som sa a ľuďmi rozprávala aj tými čo deti nemajú nie len detské veci riešila. Tá téma má práve moc nebaví rozoberať.

mishaella
autor
3. nov 2015

@fra a mať tam s kým ísť..

moni244
3. nov 2015

@mishaella ved je tu vela krasnych miest, napr.nedaleko v Krasnanoch lesopark, Kamzik, Zelezna studnicka, prejst sa okoki Dunaja, ja s malou sa stale tulam po meste, do shopingov malokedy, hlavne do prirody, nic pre snobov som nepostrehla, vyzera to tak, ze toto mesto nemas rada, problem tvojej izolonovasti bude asi niekde inde ako v neochote susedov

adela232
3. nov 2015

@mishaella a čo to materské centrum nie je nejaké u vas. Tu u nas chodime s detmi tam sa pohrat aj medzi detmi a aj ja som spoznala kopec mamiciek.... treba sa len troska posnazit a pojde to a aj ta urcite niekto bude chciet prist pozriet ked budes mat male drzim palce 🙂

slnecnica174
3. nov 2015

@mishaella No vidis uz si si tu nasla kamosku z Krasnan 😉 Ja som si tiez myslela, ze bohvie odkial si ....z nejakeho Horneho-Dolneho🙂Napadlo ma, ze mozno by si mala radsej vytvorit temu ,,Hladam si kamosky z Vajnor,, mozno by si bola prekvapena kolko zienok z Vajnor by sa ti ozvalo😉 Ja pochadzam z Race😉

fra
3. nov 2015

ano, tiež si myslím, že sa le niekedy stačí ozvať- a možno naozaj aj tu nájdeš niekoho, s kým si sadnete 🙂 a plus naozaj, keď sa dieťatko narodí, to si určite nájdeš nejakú sympaťáčku s kočíkom v okolí 😵

mishaella
autor
3. nov 2015

@moni244 s autom by som kadetade išla. Takto môžem tak akurát okolo domu.
No úprimne Bratislavu som mala radšej keď to bolo staré dobré mesto bez moderných bizbiscentier a ľudí ktorí sa v ňom nenarodili a nemajú k nemu žiaden vzťah. Ale to nieje téma sem.

mishaella
autor
3. nov 2015

@adela232 nenašla som tu žiadne.
To je možné ale tých ľudí už netúžim vidieť, ak majú prísť sa pofotit s mojim dieťaťom aby to mohli zavesiť na internet ako viem ze maju vo zvyku tak to nech ani nechodia. Kaslali na mňa rok môžu už aj naďalej.

salomuska
3. nov 2015

z Vajnor chodí autobus na Trnavské mýto 2-4x za hodinu....

adela232
3. nov 2015

@mishaella ja som sa tiez prestala stretavat s najlepsimi kamaratkami kazda mame uz svoj zivot a ani uz nemame o com kedze ja jedina mam dve deti a oni este ani jedna.... raz za rok sa stretneme mam ich rada ale je to uz ine. Venujem sa vojim detom a staci mi to viem ze niektorym zenam to nestaci ale mne pomaha velmi aj rodina sestry takze mam sa s kym porozpravat no naozaj si myslim ze sa nemas coho bat budes sa tesit z kazdej minuty prezitej s babatkom a tak rychlo vyrastie ze to to potom bude luto kasli na tych co sa pretvaruju a nechcu v skutocnosti vidiet teba🙂

katrinka8
3. nov 2015

@mishaella - ahoj, ja si myslím, že keď sa Ti narodí bábätko, tak podvedome si začneš viac všíma vo svojom okolí mamičky s kočíkom a máš šancu sa ku nejakej pripojiť. Tiež na detskom ihrisku je vždy niekto a tam sa zoznámiš, či chceš alebo nechceš 😉 A tiež obvykle každá čerstvá aj nečerstvá žena na materskej podvedome rozoberá deti a veci okolo viac, ako si myslela pred materskou a ako by si to vedela predtým pripustiť 😉
Nájsť kamošku si môžeš aj v pôrodnici 🙂 Napr. ja som sa dnes stretla s kamoškou, s ktorou sme sa zoznámili v pôrodnici pred 2 rokmi, ležali sme spolu na izbe a naši drobci sa norodili v ten istý deň. Dnes sme sa prvýkrát stretli bez detí a bola to riadna sranda, konečne sme si NAOZAJ pokecali a ako správne matky, konečne sme si pokecali O DEŤOCH - no šibnuté 😀
Ale teraz vážne, ak aj teraz nemáš možno odvahu alebo chuť sa niekomu cudziemu prihovárať, ver tomu, že kočiar a dieťa Ti dodajú toľko možností a hlavne príležitostí sa zoznámiť, že až 🙂

sosanna88
4. nov 2015

@mishaella ako nechce sa mi citat vsetko, precitala som len par prispevkov ale zase len mudruju...to musis zazit na vlstnej kozi aby si chapala a ja teda chapem dokonale.
Ja som bola doma od 8tyz., zakaz doslova vsetkeho a ked som sa nechcela dostat do nemocky, tak som to aj dodrziavala. Cele dni som len citala, bo mi vadil hluk, takze ani tv, ani radio...este tak max pc.
Ked prisiel m z roboty, tak ma vzal max na navstevu dakam. najprv som bola z toho nervozna, deprimovana, potom som si zvykla. Ked som nesla ja niekam, tak za mnou nikto! Popripade mama, ked mi prisla pozehlit.
Po porode mi to prve tyzdne bolo dost jedno, nemyslela som na to lebo som mala dst roboty okolo malej a aj sama so sebou, ale postupne ked sme nabehli na rezim a uz som mala aj nieco malo casu na seba, tak sa to zacalo.
Vyplakavanie ako nemam kamosku, ako nemam kam ist, nikto nejde za mnou....
No ja som chcela. Tak som chcela! Lenze dcera mala narocny rezim na ,,stihanie,, cohokolvek a spala mi vylucne doma. Svagrina slubovala, svokra slubovala, kamosky slubovali....vykaslali sa na mna. Neprisli.
Tak som si na to casom zvykla ale na mozog mi to liezlo a riadne. Potom som sa upinala na manzela a ten bol nervozny, ze preco stale cakam na neho...No preto. Ze furt som len sama s malou.
Ked som isla von a prihovorila som sa nejakej mamicke, tak pozerala na mna akoby som spadla z visne.
Ked som oslovila susedu, ci nepojdeme spolu kocikovat, tak ,,ona chodi inokedy,,
proste des. Zlepsilo sa to az ked mala dcera nejake 2roky, to som vysla pred barak a postupne sa nazbierali susedy z okolia, deti sa spolu zahrali a my sme pokecali. Jednoducho ked to uz nebolo o tom ,,kocikovani,, Mala mi uz spala len raz denne, doma, ale cele poobedie sme mohli obehavat ihriska, hocico. To uz bol rezim uplne o inom.
A kym bola uplne malinka, zase len uplne sama som bola lebo ked som pri prechadzke s malou, ktora spala v kociku (mimochodom krvopotne uspata) prehovorila, tak bola v momente hore.

Velmi vela zalezi na babatku. To uvidis potom ako to bude.
Ale teraz ked musis lezat, no bohuzial...len vydrzat.
Je to zataz na psychiku. Ja robim s ludmi a zrazu sama, resp. s dietatom ...nevedela som co so sebou 🙂

Mudrovat je lahko, ale nie kazda chape, ze napr. aj ja bez vodicaku, keby som chcela ist trebars do materskeho centra aby som bola s ludmi, kym by som sa tam s malou dokydala, uz mala cas spanku.
Detto detske plavanie.
Nie kazdy ma moznosti. Alebo spokojne dieta.
Plus ak vsade idete s vrieskanim. No radsej ostanete doma a budete plakat nad nepriaznou osudu a ze ste same 🙂))
Ale prejde to....
No ja bez hanby priznavam, ze som si MD uzivala len posledne 2-3 mesiace. Predtym to bol horor 🙂

maciatkolulu
4. nov 2015

@sosanna88 tak ja lrezivam tretiu matersku. Prve dve som nesoferovala a nechapem, preco by som nemohla niekamnist, alebo sa dostat??? Ja som mala deti dokonca dve a islo to. A to druhe spalo iba ked sa kocik hybal ;-D vsetko podla.mna zavisi od matky ako sa k tomu postavi. Ked sa proste nastavi na rezim ja uboha nikam sa nedostanem, nikto ma nema rad, každý na mna kasle, tak to tak aj bude. Nechce sa mi verit, teda pokial nezijes v nejakej osade, ze ziadna matka s kocikom nemala zaujem sa s tebou bavit. Mkzno ked si ppsobila ako nervna kopa, tak mozno nie... ale to islo z teba. Ja teda neviem, ale ja som nikdy nemala problem sa s niekym zoznamit a aj kocikovat. @mishaella neboj najdes si aj na kocikovanie kamaratky, len musis byt kludna. Teraz je to take vselijake, hormony plieskaju na vsetky strany. A pre utesenie, naozaj skoro vsetky moje kamaratky, kt. Som mala pred tretim tehotenstve uz nemam, ony maju uz velke deti a ja som sa vraj zahrabala opat s krpatym deckom 😀 tak nemaju so mnou o com. A teeaz mame kamaratky nove aj s malymi detmi. Zaciatky su vzdyy tazke. Zachvilu bude babo, budu ine starosti. A uvidis kamaratky sa najdu. A inak k tym psom. Ono je to zlozite lebo niektore deti sa vrhaju na psikov a to na vsetkych a potom mozu pohladkat kym sa stihne matka spamatat aj psa kt. Rafne napr. Uvidis sama ked budes mat bejby. My mame aj westa a si predstav, ze uz rafol maleho do krvi ale bola to chyba. Maly mu dupal pred nosom a duuuup do hlavy, nuz a nas terier zakusol. Drzimnlalce a ked sa budes chciet porozpravat, kludne napis a klidne aj o kochu 😉

sosanna88
4. nov 2015

@maciatkolulu nie vsetky sme take dokonale 🙂
v podstate som napisala to co ty. (ano, velakrat to bolo aj o tom, ze som bola prilis unavena alebo nervozna)- a mysli si co chces, ze mam len jedno dieta. Kazda sme nejaka, kazde dieta je nejake. Co jedna zvlada s prstom v nose pri 3detoch, jedna nezvlada s 1...netreba sudit. A odpoved nebola adresovana tebe, okrem ineho.

mishaella
autor
4. nov 2015

@salomuska áno jeden chodi, peši mam zastávku na neho asi pol hodinu až 40 minút.

mishaella
autor
4. nov 2015

@sosanna88 napodobne.
Paradoxne ja som sa na materskú tešila, jednak že hoci byť medzi ľuďmi potrebujem tak ako každý z nás no ja som sa tešila že z tej práce kde som bola už vypadnem, z toho kolektívu.
Takže keď ma bude čakať návrat do práce a pohovory to tiež bude obdobie. V dobe kedy na ženu s dieťaťom nahliadaju ako na nepotrebnu. Ale na to radšej ani nemyslím ešte.
Skôr som zatiaľ sklamaná z tých sľubov čo roky "kamarátky" mali. Keď sme sa pres dvoma mesiacmi s manželom rozhodli zobrať a riešili sme to.defakto len mesiac pred svadbou a v úzkom kruhu rodiny bez účasti iných, dokopy 10 nás bolo a tým pádom sme to ani nechceli moc hlásiť a práve taká malá svadba sa nám páčila viac ako veľká. Tak keď sa to k niektorým dostalo že teda deň dva predtým som len povedala keď sa dakto pýtal čo mám nové že sa ideme brať tak sa urazili. Na tom ze si ma kvôli tomu napr niektorá aj na fb vymazala sa len smejem lebo to mi príde úbohé už taký krok. Každý má predsa právo rozhodnúť sa po svojom a urazili sa práve také ktoré sa aj mesiace neozvali alebo len minimálny kontakt. A odute sú dodnes. Resp.chladné.
Takže skôr ma mrzí koľko dôvery som dala do tých ľudí. Moja chyba.
Sú dni horšie a dni ako tak lepšie. Či malého sama zvládnem neviem, súrodencov nemám, otec ma už svoj život, manželovi rodicia v BA nebývajú tak to bude ťažšie ale nemám inú možnosť. Šialene sa bojím pôrodu. To už roky, kvôli tomu som moc ani deti mať nechcela. Mám menší prah bolesti, už zo zubára mam paniku, radšej som nešla k nemu roky len aby mi nemuseli vŕtat zuby. A hoci sa s tým snažím bojovať zatiaľ dosť bezúspešne.