icon

Problémy s rodičmi - držia ma príliš nakrátko

lucy1801
18. aug 2018

Ahojte chcela by som sa s vami podeliť o môj dlhodobý problém s rodičmi, totižto mám 18 rokov a môžem byť max do 20:00 vonku a dlhšie mi nedovolia. Moji rodičia sa o mna prehnane boja a mám dojem že ma berú ako malé dieťa a moc ma to hnevá, chcela by som viac slobody a pochopenia z mojéj strany pretože ma nebaví neustále sedieť len doma. A k tomu vôbec nepijem ani nefajčím, keď im poviem že mám 18 a že chcem trocha priestoru tak sa moja mamka automaticky nahnevá a
povie že to už nechce viac počuť a že sa nemám tým ohradzať. Fakt už neviem čo mám robiť preto píšem sem s nádejou že mi niekto z vás nejak poradí čo by mi aspon trocha nejak pomohlo. Vopred vám ďakujem za každu radu. 🙂

senta_sofia
18. aug 2018

@lucy1801 aj to moze byt dovod, ze sa boji, ze ostane sama... pamatas si, ci mali surodenci volnejsi rezim?

sissy27
18. aug 2018

@0silvia0 naši neboli nejak extra prísni, mohla som robiť čokoľvek ísť kamkoľvek ale ak sme sa dohodli, že prídem o 4 tak proste o 4. Opýtali sa kam idem, s kým, kedy prídem, ako pôjdem domov. A keď som povedala, že prídem o 4 tak platilo o 4, veď sama som si určila. Nikdy mi to neskracovali. Nepovažujem to za prísnosť ale jednoducho za dodržiavanie dohody, môjho sľubu. Mne by sa takisto nepáčilo, keby mi vo štvrtok dovolia ísť cez víkend na párty a v piatok povedia, že nikam nejdem. Takže dodržiavali sme dohody obojstranne. Takisto povinnosti v domácnosti - mali prednosť pred zábavou, kým som nemala spravené, tak som nemohla z domu. Vtedy som si síce pofrflala, ale naši tiež neodišli na víkend preč bez toho, aby mi mama navarila alebo nechala peniaze na nákup alebo plnú chladničku. A keď sa mládež cíti dosť veľká na párty, festival, stanovačku, piercing, vodičák tak sú aj dosť veľkí na umytie riadov, vynesenie smetí, vysávač a podobne. Nevidím na tom nič zlé ani prísne.

sisaka
18. aug 2018

@sissy27 nechápem ako sa niekto môže k dospelému človeku tak správať. Su mi úplne proti srsti reči typu kým si pod mojou strechou... kde zrazu zmizli knižky typu Rešpektovať a byt rešpektovaný? Nemôžme sa predsa k dospelému 18 ročnému človeku, aj keď ešte študuje, spravat ako k 5 ročnému dieťaťu. Moja dcéra sa len pred nedávnom odsťahovala, bude mat 20 ale v 18 som ju už určite nedirigovala, mohla chodiť kde chce, kedy chce. Čo som od nej chcela aby mi napísala, že príde neskôr, alebo nepríde vôbec, aby udržiavala poriadok, navarila, keď bola doma a ja som nestíhala, umyla okna a pod. skratka brala som ju ako dospelého človeka, ktorý s nami býva
a ona sa tak aj správala. S dcérou mám super vzťah, zdoveruje sa mi, vybehneme si spolu na kávu, obed, postará sa o mladšieho brata ak treba ... Nepotrebujem mat dospelého človeka pod kontrolou, aby “krútil chvostom” ako ja zavelim len preto, že býva pod mojou strechou. To je fakt prístup a rešpekt k vlastnému dieťaťu 🙄

lucy1801
autor
18. aug 2018

@sisaka Bodaj by mala väčšina rodičov taký prístup ako vy.

sisaka
18. aug 2018

@lucy1801 moji rodičia boli typ - kým žiješ pod našou strechou ... viedlo to akurát k zbytočným hádkam, klamaniu, konfliktom a vzájomnému odcudzeniu, dodnes sa na tom nič nezmenilo a ani po mojej 40ke ma rodičia neberú ako rovnocenného partnera, nechcela som mat takýto vzťah so svojimi detmi a robím všetko preto, aby som taký nemala.

V tvojom prípade ak nie si finančne nezávislá a nemôžeš žiť bez ich finančnej pomocí odporúčam to ešte ten rok vydržať, ukončiť školu a potom sa zariadiť podľa seba. Ak sa s rodičmi nedá nejak rozumne dohodnúť je zbytočne robiť si doma peklo.

maciatkolulu
18. aug 2018

@janulka2811 fajn názor😉tak potom môžu rodičia povedať,papa,keď si takanplnoleta a staraj sa o seba dievča pekne😀nie že si babenka bude robiť že hulaaaa jaaaa,som dospela a môžem a doma navarené,upratané,zaplatené energie atď,ale už dodržiavanie pravidiel predseda😀😀😀😀takú ešte nehrali. Vždy sa dá dohodnúť a pokiaľ nie voila,je dospela,tak papa a nech skúsi žiť.

fazulkova
18. aug 2018

ahoj, no ja mam male deti este, takze sama neviem, ako to budem riesit, ale byt do 20tej je urcite malo.. mna tiez drzali nakratko a potom som si to vynahradzala dostatocne, co tiez nie je moc dobre. a tiez tu tie komentare niektorych zien, aby si si hned odstahovala a byvas pod ich strechou a bla bla..to si ani nevsimaj, tie maju ine mindraky a robi im dobre inym robit zle..
ja byt na tvojom mieste, tak sa s nimi skusim porozpravat, dat im za pravdu, ze chapes ich strach, ale aj ty mas pravo na slobodu, stat sa moze hocikedy hocico, zit s takouto prehnanou uzkostou akurat len privola problemy, nemozme sa doma predsa zatvarat 🙂) ked sa rozumne s mamkou porozpravas, tak podla mna si ujasnite hranice, ze sa jej budes pravidelne ozyvat napr, uvidis, ze sa dohodnete, hlavne bud uprimna a pozitivna a bude to ok 🙂

sissy27
18. aug 2018

@sisaka nikto netvrdí, že 18 ročné má "krútiť chvostíkom". Ale ak je ešte toto dospelé dieťa závislé od rodičov (viď zakladateľka, ktorá má pred sebou ešte 2 roky strednej školy), tak jednoducho bude dodržiavať isté pravidlá. Chodím do práce, tiež si nemôžem dovoliť šéfovi povedať, že je moja vec čo robím, veď som dospelá a nezaujíma ma, čo chce on. V tú sekundu som bez roboty. Takže pokiaľ niekomu financujem bývanie, má vďaka mne teplú vodu, čistú posteľ, plné brucho a vreckové, tak jednoducho budú platiť moje pravidlá. Aj keby som mala cudzieho podnájomníka, ktorý si za bývanie platí a mám z neho zisk, tak si nebude v mojom dome robiť čo chce, bude dodržiavať nejaké pravidlá. V manželstve si tiež nerobí každý čo chce, lebo veď sú dospelí, tak nemusia brať ohľad na nikoho a na nič. V každom vzťahu sú nejaké pravidlá a hranice, aj medzi rodičmi a deťmi.

lucy1801
autor
18. aug 2018

@fazulkova Ďakujem ❤ skúsím sa s ňou pozhovárať🙂

abbey1
18. aug 2018

@sissy27 Ale tie pravidlá, by mali stáť na racionálnych základoch. Večierka 20:00 je v tomto veku naozaj cez čiaru. A hlavne, každý vzťah má byť otvorený dialógu a nie postavený na zakazoch a prikazoch jednej strany. Takto môžu rodičia o dieťa veľmi rýchlo prísť.

sissy27
18. aug 2018

@abbey1 ak si čítala aj ostatné príspevky zakladateľky, tak ten príchod domov aj tak nedodržuje (pošle správu), mama si pobrble a je vybavené. Síce najprv písala, že sa to stalo len raz, neskôr sa prekecla že nie len raz... Takže zase bohviekde je pravda.

sissy27
18. aug 2018

@abbey1 a ďalšia vec - bavíme sa o študentke strednej školy, ešte pred pár týždňami druhý ročník, o pár týždňov tretí... Teraz sú síce prázdniny, ale počas školského roka mi vôbec nepríde čudné, že má byť o 20.00 doma, veď má nejaké povinnosti na druhý deň, či nie?

abbey1
18. aug 2018

@sissy27 V poriadku, ale ja som reagovala na tvoje veľmi striktne reakcie v zmysle môj dom, moje pravidlá, tu veľmi ja. To je najlepšia cesta, ako si vzťahy s dieťaťom pokaziť a stratiť ho.
Autorke sa nečudujem, v jej veku by som si tiež často robila po svojom, ak by sa s rodičmi nedalo rozumné dohodnúť.

abbey1
18. aug 2018

@sissy27 Tak o 20:00 asi do postele nejde, však? A hlavne, práveže sú prázdniny a cez školský rok sú aj víkendy, kedy má v jej veku naozaj právo zostať vonku kľudne do rána, či ísť na víkend ku kamarátke a podobne.
Moja dcéra v 16 brigádovala i do 23:00 a ráno šup do školy a s čistými jednotkami. A veru večierku sme o 20:00 nikdy nezavelili, vždy to bolo na dohode kam a s kým ide. Stále opakujem, vždy to má byť o dohode a hlavne teda v 18 sa ozaj nemôžu rodičia stavať do pozície tu velim ja v takejto záležitosti. Keď si plní školské povinnosti, normálne funguje i doma, tak je to naozaj na pováženie.

sissy27
18. aug 2018

@abbey1 samozrejme, že v mojom dome platia moje pravidlá, pre každého kto sa tu vyskytne, krátkodobo alebo dlhodobo. Či prídem k tebe a môžem si robiť čo chcem, žiadne pravidlá, žiadne hranice?
A fakt neviem čo je také hrozné na tom, že vyžadujem od dcéry podieľať sa na domácich prácach a že keď sa na niečom dohodneme, tak to proste platí a ako matka, ktorá ju živí, mám posledné slovo.
Včera tu bola fajn diskusia, ako sa 18 ročná ožiera a nechodí domov a mama za ňu zaplatila 1200€ za sanitku čo ju ožratú kdesi zobrali - načo hranice a nejaké obmedzenia, má 18, nech si robí čo chce, nie? 😏

abbey1
18. aug 2018

@sissy27 Ale ty tu splietas hlúposti. Čítala si môj príspevok? Asi nie pozorne. Spomínam tam povinnosti, dookola píšem o rozumných pravidlách, ale ty si stále točíš svoje. Každé pravidlo, príkaz, zákaz má mať rozumné opodstatnenie. A bežne sa v rodinách diskutuje, robia kompromisy, kde je na na miesto.
Opakujem, pre mňa sa vzťah s deťmi, manželom, kolegom, susedom,...stavia na iných princípoch a nie na Ja, Ja chcem, Ja som povedala.
A 20:00 pre 18 ročné dievča je ozaj už trošku zdravému rozumu.

sissy27
18. aug 2018

@abbey1 kto tu hovorí že o 20.00 v posteli? Slečna má byť o 20.00 doma, nie ísť spať. Možno sa od nej očakáva nejaká pomoc alebo proste celá rodina sadá k večeri alebo proste ju rodičia len chcú mať doma. Áno, 20.00 je skoro aj pre mňa, moja 15 ročná "cvaká" cez letné prázdniny o 21.00, výnimočne po predchádzajúcej dohode neskôr, cez školu a podľa obdobia to modifikujeme. Ale oni to proste chcú takto, nech už majú dôvod akýkoľvek, a my to tu nevyriešime. Neexistuje na to žiadny zákon ani pravidlo, nemôžeme im prikázať, aby jej dovolili viac. A ako som písala, slečna to aj tak nedodržuje a nikto ju za to netrestá, tak fakt problém nevidím.

janulka2811
18. aug 2018

@sissy27 akoze teba drzali v 18tich na kratko a kontrolovali kazdy tvoj pohyb???
Akoze by som ich doprdele poslala a to doslova.

sissy27
18. aug 2018

@abbey1 pre niekoho je rozumné pravidlo o 20.00 doma, čo tam chceš riešiť? Vypýtaj od slečny adresu a choď orodovať k jej rodičom. Má síce 18, ale samostatná nie je, tak veľa možností nemá.

bjnr
18. aug 2018

Presne viem o čom píšeš. Ja mám 22 z maminej strany je to ok, no otcove vystrajanie je des. To je tak keď som jedináčik. Máš súrodencov? Neviem či sa niekto pýtal na to.

abbey1
18. aug 2018

@sissy27 Slečna sa slušne pýtala na náš názor. Tak sme jej slušne poradili, podali naše skúsenosti s výchovou našich detí, či nás samotných. ;)

janulka2811
18. aug 2018

@maciatkolulu pises tu akoby autorka diskusie robila neviem co a pritom je s rodicmi v kontakte a sorry v 18ti byt o 20h doma,to by sa ti pacilo???Tebe osobne a este ked by si im napisala,ze prides neskor by ta dodubali .... temu ver,ze by som s nimi nebola ani minutu naviac v spolocnom byvani.To kde ziju v akej dobe???

sissy27
18. aug 2018

@janulka2811 prečítaj si ostatné moje príspevky, dozvieš sa, ako to bolo u nás v mojich 18. Do prdele môžeš poslať niekoho, od koho nie si závislá.

sissy27
18. aug 2018

@abbey1 veď aj ja som jej slušne poradila. A nemusí sa nám to nikomu páčiť, že musí byť doma o 20.00, ale reálne aké má možnosti, keďže má pred sebou ešte dva roky strednej školy? 🤔 rozhovor je jediné, čo môže skúsiť. Aj keď písala, že mama sa na tú tému odmieta baviť.

andrejka1974
18. aug 2018

mozno som aj ja staromodna, ale moje deti musia byt pocas skolskeho roku do 20,30 doma a to su uz dospeli traja a zvladaju to v pohode v piatok a vikemd mozu byt dlhsie

janulka2811
18. aug 2018

@sisaka suhlasim s tebou a ja viem,ze za 8rokov nebudbem k dcerke ako dirigent v opere,uz teraz ma svoj rozum a nieje poblaznena ako jej rovesnicky a uz teraz je zodpovedna a verim tomu,ze bude rovnako sikovna ako ja 😊

margareta52
18. aug 2018

ja poznam jednu co ma 23 a rodicia ju ani k frajerovi nepustia na noc lebo co ked budu mat sex ...

abbey1
18. aug 2018
margareta52
18. aug 2018

@abbey1 co ti poviem 🤣🤣🤣

janulka2811
18. aug 2018

@sissy27 ved netvrdim,ze si zle nieco napisala,ty si mala inu vychovu tak si nevies predstvit mat doma dirigenta.
Ja som tiez v 18tke sa od rodicov odstahovala k priatelovi ( este som bola 1,5r na strednej,skolu som zvladla ),tiez vsetko som musela iba ja robit a brat nic a bol dospely,( on mohol vsetko )to je na dlhe rozpisovanie,no nechat sa od rodicov sekat ze ak nieco nespravis nepojdes nikam to teda nie,ale mne ked vadilo fajcenie v byte to sa nemam starat,nieje to moj byt atd.
Urcite to autorka zle nemyslela.