Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
ahojte, prave citam velmi peknu knihu : J.CH. Korec - Rok nad evanjeliom....uz dlho som si nesadla k nejakej knihe, ale tato ma nuti citat...su tam vysvetlene uryvky z evanjelia ....
ak by ste mali tip na nejaku dobru knihu, podelte sa. moj manzel bude mat coskoro meniny🙂
@kvietok47 niekto tu spominal, ze cital knihu Posledny exorcista, kupila som si to, zacala somto citat vecer, ale ja som sa normalne bala toho diabla, mozem to citat ale iba cez den 😉
a dalej citam Moc modlitby rodica, velmi pekna knizka.
@mizulienka Ja som to čítala (Posledný exorcista), ale túto knižku NEODPORÚČAM. Aspoň nie tým, ktorí nečítali iné jeho knižky. Je to ťažká kniha a duchovného úžitku z nej málo. Jedna z mála vecí, ktorá v tej knižke stála za to, je aj tu, voľne dostupná na nete: http://www.kruciata.sk/citaj/stalasom.pdf
Svedectvo pani, ktorá bola (zdanlivo?) mŕtva.
@mizulienka pri tejto co som uviedla sa nebudes bat🙂 vdaka ale za tip,uz som o nej pocula. Na luxe davali o diablovi dokument,musela som ist s malou spat aby to nevidela a ja tiez..
@ewellina skoda,ze somto nevedela predtym, ako som ju kupila.
citam teraz tu druhu, Moc modlitby rodica 😉
@mizulienka Presne, ja som už oľutovala tých 9,50 aj s poštovným. 😒 No čo už. Ale nevravím, že iné Amorthove knihy nie sú dobré.
@mizulienka pri tejto co som uviedla sa nebudes bat🙂 vdaka ale za tip,uz som o nej pocula. Na luxe davali o diablovi dokument,musela som ist s malou spat aby to nevidela a ja tiez..
@kvietok47 dakujem aj ja za tip...napisem na zoznam 😉
citali ste uz nieco od mons. Gavendy?
@mizulienka doma mame ediciu viera do vrecka,kde pisal nejake brozurky aj on-Pane,nauc nas modlit sa.Svatost pre kazdeho.ale knihu od neho nemame.
@mizulienka doma mame ediciu viera do vrecka,kde pisal nejake brozurky aj on-Pane,nauc nas modlit sa.Svatost pre kazdeho.ale knihu od neho nemame.
Dávam do pozornosti:
ahojte môžem sa opýtať, či môže katolík vyznávať popri katolicizme aj protestantskú vieru? aký máte názor na toto 😒
můžete mmi prosím někdo shrnout, jak "žijí" protestanti? Já se opravdu ptám (možná hloupě, omlouvám se), ale nevím...nikoho takového ve svém okolí nemáme, tak mě to zajímá, nakolik je ten způsob života odlišný od života katolíků.
fiha, ja mam okolo seba dosť protestantov roznych denominacií a občas si hovorím, ako by bolo dobre keby niektorí katolíci prežívali svoju vieru tak hlboko ako sa mi javí že ju prežívajú títo protestanti ...a tiež nerozumiem tomu prirovnaniu, že priatelia katolíci žijú ako protestanti- možno žijú ako zlí katolíci? alebo ako celkom neveriaci? alebo zabudajú na Boha? alebo nechodia na púte? nemodlia sa ? modlia sa len vlastnymi slovami? alebo každý deň čítajú sv.písmo a chcu sa riadiť len podla neho? neuznavaju autoritu rk cirkvi? alebo čo to vlastne znamena že "žijú ako protestanti" v tvojom ponímaní ?
@tinkaro
našla som aj také niečo
Veľký cirkevný učiteľ svätý Augustín (+430) ich prísne varuje: „Ktokoľvek sa odtrhne od Katolíckej cirkvi, nech by sa akokoľvek domnieval, že zbožnejšie žije, už pre to jediné previnenie, že sa odštiepil od cirkevnej jednoty, nebude mať večný život“ (Epistula 152). V ich prípade je takmer nemožné domnievať sa, že chcú úprimne budovať ekumenizmus, keďže sa vedome oddelili od Cirkvi, v ktorej sa zrodili
čo nato hovoríte?
@tinkaro ja na to iba tolko, mnohi svati priniesli vela dobreho do spolocenstva Cirkvi a napriek tomu sa aj mohli v niektorych vieroucnych otazkach mylit. Sv. Augustin (jeden z ucitelov Cirkvi - bol mu dany tento titul) nebol vynimkou.
Ja si myslim, ze vsetci krestania maju nadej byt spaseni (aj ked ja si myslim, ze oddelenie protestantov nebol krok od Ducha Svateho).
@tinkaro píšem- katolíci prežívali SVOJU vieru tak hlboko ako tí protestanti tú ICH vieru ... jednoducho mám v blízkosti pár baptistov, evanjelikov a ludí z cirkvi bratskej ktorí svoju vieru prežívajú - ak to možem tak vidieť zvonku- skutočne hlboko, každý den čítajú písmo a vyborne sa v nom vyznajú a hladaju jeho vyznam vo svojom živote, modlia sa neustale, svoj život žijú neustále s Pánom, neustále vyznavaju svoje hriechy (hoci nie knazovi), svedomie maju take vycibrené že nezoberú ani špendlík ktorý im nepatrí, nežijú pre nič iné iba pre Pána, zijú v skutočne živých a nápomocných spoločenstvách kde si ukažkovo pomahajú a miluju ca ... a toto myslím može byť inšpiratívne aj pre katolíkov, toto prežívanie viery
na druhej strane- kedže som si RKC dobrovolne vybrala ked som sa obrátila, si myslím, že v RKC je plnosť viery, takže protestanti sú o mnohé veci ochudobnení ... ale to nič nemení na tom, že si myslím, že slovo "protestant" nemože znieť ako nadávka, lebo určite sú mnohí protestanti otvorenejší Bohu ako niektorí katolíci... a pokial viem, to že "niet spasenia mimo katolickej cirkvi" už dosť dlhy čas nehlása ani rkc, ak sa mýlim opravte ma...
@tinkaro možno by nielen mňa zaujímalo niečo konkrétne zo života tých katolíkov, čo podľa teba žijú ako protestanti, už len slovo ekumenia môže mať obrovské spektrum významov. Čo sa ti na nich konkrétne nepáči?
(aj u nás sú napr. na ekuméniu mnohé názory, ale vždy je potrebné vyjasniť si, o čom vlastne človek hovorí)

,,,,Tomas David Parks, nositeľ Nobelovej ceny, píše: „Vidím všade okolo seba poriadok v prírode. Nemôžem pripustiť, že to vzniklo náhodným, šťastným spojením atómov. U mňa tento poriadok predpokladá inteligenciu. A ja tú inteligenciu nazývam menom Boh.“
Iný vedec, Karl Linné, známy prírodovedec, hovorí: „Ja neverím v Boha. Neverím, lebo ja ho vidím, vidím Boha v prírode.“
A my dnes stojíme pri prázdnom Ježišovom hrobe. Chceme povedať, že Ježiš je mŕtvy? Nie! Veríme, že Ježiš vstal z mŕtvych. Prečo? Pretože máme o tom správy hodnoverných svedkov: Petra, Jána, Tomáša, Jakuba, učeníkov z Emauz, svedectvo Márie Magdalény, Márie Jakubovej i Salome, svedectvo apoštola Pavla, svedectvo päťsto bratov a iných.
Dnešný deň je výzvou pre každého z nás, aby sme sa zriekli svojich hriechov. Kto pácha hriech, ten ničí, trhá, odkladá svoje priateľstvo so zmŕtvychvstalým Kristom, ten nemôže obsiahnuť pokoj, ktorý Kristus adresuje nielen apoštolom, ale i každému z nás po svojom zmŕtvychvstaní. Prijmime jeho slová: „Pokoj vám“ (Jn 20,26). ""
http://www.vincentini.sk/nase-aktivity/kazne-p-...
Radostnú Veľkú noc všetkým prajem 🙂