icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

dedikatessa
10. apr 2013

@katja78 nie som clenkou ziadneho spolocenstva iba ak tuzim mat spolocenstvo s Pánom Jezisom 🙂

andelka
10. apr 2013

@elana no jako katastrofa. Šebek byl kdysi hostem v Hydeparku..a to kdyby si všichni povinně pustili, a připustili možnost že je to odborník a má pravdu..tak by byly restituce rázem vysvětlené a pochopené.
Jinak samozřejmě...v hospodě rozumějí všemu 🙄

fra
10. apr 2013

@dedikatessa tomu nerozumiem, ved prakticky celý Starý aj Nový zákon svedčí o živote ľudí v nejakom spoločenstve viery - myslíš že by po Ježišovej smrti a zmrtvychvstaní mal teraz hrať každý iba sám za seba, že spoločenstvo kresťanov nepotrebuje? Ved ak si prečítaš Skutky apoštolov a pod , je tam formovanie spoločenstva kresťanov jednoznačne popísané...

dedikatessa
10. apr 2013

@jaron
@dobromila
Ale jednému každému z nás je daná milosť podľa miery daru Kristovho.

A on dal jedných za apoštolov, jedných za prorokov, jedných za evanjelistov, jedných za pastierov a za učiteľov
na zdokonaľovanie svätých ku dielu služby, na budovanie tela Kristovho,
až by sme všetci dospeli v jednotu viery a plného poznania Syna Božieho, v dokonalého muža, k miere dospelosti plnosti Kristovej
to vsetko z milosti. Aká je hodnota milosti Bozej ?

jaron
10. apr 2013

@dedikatessa neviem, či si rozumieme...

či nehovoríš ty o voze a ja o koze 🙂

ja nepíšem, že má niekto dostávať plat za Božiu milosť, alebo šírenie Božej milosti alebo neviem, ako to vyjadriť

fra
10. apr 2013

@dedikatessa
A dal im takýto pokyn: „Ak vstúpite do niektorého domu, zostaňte v ňom až do svojho odchodu.
Mar 6,11
.
čiže myslíš, že apoštolom tí ľudia ktorým zvestovali Božiu milosť nedávali prístrešie a jedlo? podla mna je to uplne očividne že ano

dedikatessa
10. apr 2013

@fra a podla teba je potrebné chodit do spolocenstva alebo mat spolocenstvo s Pánom ? Ja dávam prednost tomu druhému a Pán sa postaral a dal mi mnoho surodencov v kristu

katja78
10. apr 2013

@dedikatessa aha, asi som zle pochopila...no, bez spoločenstva si neviem predstaviť napr. ako si prijala krst? 😕 alebo ako praktizuješ Ježišovu vetu "Toto robte na moju pamiatku" (Lk 22, 19) 😕 😕 😕 ....

fra
10. apr 2013

@dedikatessa však to tu sama cituješ
"A on dal jedných za apoštolov, jedných za prorokov, jedných za evanjelistov, jedných za pastierov a za učiteľov
na zdokonaľovanie svätých ku dielu služby, na budovanie tela Kristovho"
Pre mna očividne z toho vyplyva, že tieto dary ludia nedostali len sami pre seba, ale aby ich zdieľali so spoločenstvom veriacich, Kristovým telom- načo by bol učiteľ bez žiakov, prorok bez posluchačov, pastier bez ovcí???

dedikatessa
10. apr 2013

@jaron ja viem ako si to myslel lenze ja sa pozerám na podstatu nie na vedlajsi produkt 🙂Podstata je milost panova ze nam dá vieru a produkt je evanielizácia to by sa malo vzajomne doplnat nie? Alebo zoberiem milost a evanielium predam ?

dedikatessa
10. apr 2013

@fra a teraz mi povec kde sa tam pise, ze mame za to brat plat ?

jaron
10. apr 2013

@dedikatessa no neviem, neviem o čom sa vlastne rozprávame 🙂

pýtal som sa, ako by si žila, keby si 24 hodin na úplný úväzok robila evanjelistu

jaron
10. apr 2013

@dedikatessa skúsim ešte inak, naša cirkev je celosvetová cirkev - spravuje množstvo nemocníc, bežných škôl, teologických škôl, humanitných organizácii, robí činnosť v spoločnosti (pomoc pri povodňach, humanitná pomoc), rôzne zdravotné programy, konferencie, vzdelávanie, sanatória, vlasní TV stanice, vydavateľstvá literatúry, univerzity, nahrávacie štúdia, robí evanjelizačné prednášky atď.

a teraz to všetko majú viesť ľudia, ktorý najskôr idú na 10 hodín do práce a potom len tak vo voľnom čase to všetko spravujú, riadia, motivujú, vedú atď.

len prosím nepíš, že inštitúcia je zlá, inštitúcia nie je zlá, nie je ani dobrá, záleží, či žije sama pre seba, či je samoúčelná alebo je pomôckou, nástrojom pre efektívnejšiu službu, či slúži iným...

dedikatessa
10. apr 2013

@jaron zila by som z milosti Bozej pretoze iba on ma moze ustanovit byt evanielistom. 🙂 a verim, ze mnohy sa nat tym zasmeju a povedia si pred sa zi v realite...lenze byt evanielista podla mna znamená zit s Pánovej milosti a nie zo svetskych zdrojov. Poznam evanielistov ktorý ked citili Bozie volanie tak zanechali sposoby stareho zivota a kazu evanielium 24hod.denne a Boh sa postaral je to iba o viere. 🙂

jaron
10. apr 2013

@dedikatessa nevravím, že majú žiť zo svetských zdrojov...

dedikatessa
10. apr 2013

@katja78 krst som prijala tak, ze som najprv uverila a potom ma krstil uz pokrstený brat 🙂 a panovu veceru si mozeme pripomenut kedy chceme presne tak ako to on kázal
Mt 26. Keď jedli, vzal Ježiš chlieb, dobrorečil, lámal a dával učeníkom hovoriac: Vezmite, jedzte! Toto je moje telo. Potom vzal kalich, dobrorečil, dal im a riekol: Pite všetci z neho! Lebo toto je moja krv [novej] zmluvy, ktorá sa vylieva za mnohých na odpustenie hriechov. Hovorím vám, že oddnes nebudem piť z tohto vínneho plodu až do dňa, keď ho budem piť s vami nový v kráľovstve svojho Otca.

jaron
10. apr 2013

@dedikatessa proti tomúto nemám veľmi čo namietať

jaron
10. apr 2013

@zuzkat1 vravel som maželke o tom prevteľovaní, že napr. ja by som bol prasiatko a ona prasiatka, a ona, že aspoň by sme dlho nežili, tak jej vravím, ale predstav si, že by sme boli korytnačky a znova by si si zobrala mňa .... 😀

katja78
10. apr 2013

@dedikatessa hm, zvláštne (ne)spoločenstvo

fra
10. apr 2013

@dedikatessa "lenze byt evanielista podla mna znamená zit s Pánovej milosti a nie zo svetskych zdrojov. Poznam evanielistov ktorý ked citili Bozie volanie tak zanechali sposoby stareho zivota a kazu evanielium 24hod.denne a Boh sa postaral"
... a presne takychto evanjelistov ma rkc veľké množstvo medzi tými, ktorí boli uznaní za svatych ... jedným z nich bol napríklad aj sv. František- on uplne zanechal všetky stare sposoby, majetok ktory mal k dispozicii rozdal a žil len z toho čo mu ludia občas priniesli
.
"a panovu veceru si mozeme pripomenut kedy chceme presne tak ako to on kázal " tak tomuto už vobec nerozumiem ako to myslíš ... to akože ideš kedykolvek ti napadne do obchodu, kupiš si chlieb a potom si ho doma lameš a považuješ to za večeru Pánovu? 😕 😕 😕

inkinka
10. apr 2013

@fra

k tvojmu príspevku o 13:17 •
myslím, že tých dôvodov by sa našlo viacero a celkom u(o)veriteľných.
Augustín bol veľký znalec Biblie, jeho argumentácia vždy vychádzala z nej. Nikdy netvrdil niečo, čo by bolo v rozpore s jej učením a nemal preto ani dôvod odrádzať od jej čítania.

dedikatessa
10. apr 2013

@fra panova vecera je pripomienka tak ako to Pan jezis jasne pise toto robte na moju pamiatku..a co mame robit? Pit kalich a jest chlieb doslovne ale aj duchovne. To nie je oblatka s prevtelenym kristom, ktorý kazdy den zomiera za nás on uz svoju obet vykonal raz a navzdy. My sme sa bavili o sucasnych evanielistoch, napr, fararoch alebo kazateloch. Ktory skor nez ich boh ustanovi idu kázat evanielium a beru za to aj vyplatu ...

fra
10. apr 2013

@dedikatessa Jn 6, 53: "Ježiš im povedal: Amen, amen, hovorím vám: Ak nebudete jesť telo Syna človeka a piť jeho krv, nebudete mať v sebe život. 54 Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život a ja ho vzkriesim v posledný deň..."
.
1 Kor 11,26-29 " 26 Kedykoľvek teda jete tento chlieb a pijete z tohto kalicha, zvestujete Pánovu smrť, kým nepríde. 27 Preto ktokoľvek by nehodne jedol chlieb alebo pil kalich Pána, previní sa proti telu a krvi Pána. 28 Nech teda skúma človek sám seba a tak je z chleba a pije z kalicha. 29 Lebo kto je a pije, a nerozoznáva telo, je a pije si odsúdenie."
... keby šlo iba o symbolicku spomienku, prečo by potom ten kto za čias sv. Pavla jedol a pil a nerozoznaval telo bol by odsudený ?
.
a navyše dalšia nepravdivá legenda, podla učenia RKC Kristus opakovane každý den neumiera za nás- on samozrejme v chronologickych dejinách zomrel a vstal z mrtvych raz a navždy ... ale Boh chcel, aby sa všetci ľudia vo všetkych dobach zučastnovali na tejto obete- a to robíme práve na svatej omši, lebo Boh dokaže zariadiť veci aj mimo času

evkasus
10. apr 2013

@dedikatessa Kristus za nas nezomiera kazdy den, ale pocas premenenia sa jeho obeta spritomnuje...je pritomne realna na kazdej sv. omsi.

Spolocenstvo bolo vzdy pre Boha dolezite...

dedikatessa
10. apr 2013

@fra
@evkasus to co pisete je mimo toho co sa pise v pisme a vsetko co je mimo navyse alebo ubrate nie je od Pána. A zo skusenosti viem ze ani na katol.omsi ludia nepiju kalich a nejedia chlieb ! este aj z toho je ubrate
ale nech kazdý kona tak ako to má od pana a pokial to je od neho on sa k tomu prizná 😉

fra
10. apr 2013

ozaj, a aj v sučasnosti sa najdu takí evanjelisti akych spomínaš- vezmime napríklad donedávna matku Terezu a teraz jej sestry pokračujuce v jej diele - vo vlastníctve má každá z nich 3 sárí- jedno na sebe, jedno v práčovni a jedno sa suší na šnúre, nič iné vo vlastníctve nemajú a plat celkom žiadny...

fra
10. apr 2013

@dedikatessa čo je prosim ta mimo toho čo je v písme? Jn 6, 53 a 1 Kor 11,26-29 ?
Kalich a nekvaseny chlieb prijíma knaz a pri vačšich slavnostiach napríklad aj veriaci- napríklad spominam si na to z vlastnej svadby
.
ale maš pravdu, je zbytočne sa o tom doťahovať, navzajom sa nepresvedčíme

dedikatessa
10. apr 2013

@fra a navyše dalšia nepravdivá legenda, podla učenia RKC Kristus opakovane každý den neumiera za nás- on samozrejme v chronologickych dejinách zomrel a vstal z mrtvych raz a navždy ... ale Boh chcel, aby sa všetci ľudia vo všetkych dobach zučastnovali na tejto obete- a to robíme práve na svatej omši, lebo Boh dokaže zariadiť veci aj mimo času
sama si to napisala podla ucenia RKC nie podla ucenia jezisa krista ale mame na vyber Boh nam dal slobodu vybrat si 😉

fra
10. apr 2013

a odkial maš učenie Ježiša Krista? nie nahodou z Biblie, u ktorej to, ktoré knihy su kanonicke ustanovila prave katolicka cirkev v 4. storočí?

fra
10. apr 2013

@dedikatessa to som len opravovala tvoje tvrdenie o tom, že si myslime že Kristus zomiera stale znova- nemyslime si to