icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

andelka
27. nov 2012

@vevet Biling je sledování změny hlenu že? Nejlepší je kombinovat více sledování, ideálně tři..hlen, čípek a bazální teplotu. Já jsem zvyklá sledovat všechny tři. Na kurz jsem chodila 🙂 pro nás je to ideální způsob, takže teď už bych fakt brala kdyby MS přišla, jiné metody nás neuspokojují, není to ono 😖

katja78
27. nov 2012

@olejka - ja by som to tak veľmi nezjednodušovala....nikdy nepoznáš všetky okolnosti, @katey písala, že sú manželia a že jej manžel si ju vzal na úrade kvôli nej, a ona sa teraz zapodieva/trápi otázkou, ako by jej manžel mohol byť svedkom pri krste..

katja78
27. nov 2012

@werumka - pekná analógia...len "vybourat se" kvôli neumytému bavoráku....ale veď, nič nie je nemožné, hlavne Bohu nič nie je nemožné 🙂

werumka
27. nov 2012

@katja78 Myslím, že člověk se vybourat klidně může a to už se pak jde blbě pěšky, když jsi do té doby jela rychlým autem 🙂 A myslím, že lidé, kteří jdou dlouho pěšky a pak najednou to auto dostanou, z něj mají o to větší radost, protože vědí, jaké to je jít po svých 🙂

katja78
27. nov 2012

@werumka alebo inak...čím vyššie sa človek v živote vyšplhá, tým tvrdší býva pád, či?

werumka
27. nov 2012

@katja78 Jj, taky tak.

katey
28. nov 2012

@werumka ja sama s vierou problem nemam, som veriaca a vsetko co si mi napisala s tym sa stotoznujem.. a vonkoncom tu nechcem rozduchavat nepriaznivu atmosferu kvoli tomu, ze s niektorymi vecami cirvi nesuhlasim.. ja som len chcela odpoved na "technicku" otazku 😀 ale jednoznacne sa mi jej nedostalo, tak som celu zodpovednost nechala na manzela, zistila som mu cislo na miestnu faru a nech si to vyriesi, lebo mna tato tema obera o velmi vela energie

olejka
28. nov 2012

@werumka ,,, myslím, že lidé, kteří jdou dlouho pěšky a pak najednou to auto dostanou, z něj mají o to větší radost, protože vědí, jaké to je jít po svých"" a co ak zabudli soferovat? 😀

ja to vidim tak ze su knazi ktori krstia deti vsetkym bez rozdielu...potom taki co najprv daju splnit nejaku podmienku...prinutit niekoho nemozu ale takisto je to pre ludi odstrasujuce asi ked im niekto nedovoli pristupit k sviatostiam...asi aj preto vela ludi prechadza k inym cirkvam kde spoved ako taku nemaju...

pritom ale mi je velmi luto ze to ludia beru ako nutne zlo/ako nejaku neprijemnu povinnost...

jak to ze v Cechach nie svedok krstu....znie to akoby ste to mali prisnejsie...

Ked som bola pozvana za ,,kmotru" velmi mi teda do spovede nebolo...a prave mozno tou pozvankou ...co bola velka cest, som si uvedomila ze ma oslovil Boh...po tej spovedi som mala vo svojom zivote jasnejsie...vobec som necitila ze musim.... a ked som ten odpor prekonala velmi sa mi ulavilo...

@katja78 ved hej, mozes pravdu zaobalit vselijako...vidis a to stale ked prispievam tak pomazem polovicu z toho co som napisala aby som neurazila a aj tak stale urazim... 🤐

werumka
28. nov 2012

@katey Já myslím, že tu odpověď jsi dostala - potvrzení o zpovědi se nedává a ke zpovědi nemusí 😉

werumka
28. nov 2012

@olejka Trochu jsem se po tom mrkla - No u nás je svědkem křtu chápán ten, který není pokřtěný v katolické církvi. Vzhledem k tomu, že pokřtěné může být dítě i bez kmotra, tak je možné mít asi i svědka křtu, což třeba rodiče dítěte chápou stejně jako kmotra, ale předpisově to totéž není. Možná se to u nás moc nepoužívá. Rodiče spíš vybírají kmotra, aby to byl někdo, kdo je zralý ve stejné víře, ve které křtí své dítě a pomáhal jim k té víře dítě vést.

ewellina
28. nov 2012

Káva so svätými? Dobrý tip na darček: http://mojakomunita.sk/oznamy/-/blogs/kava-ako-...

katja78
28. nov 2012

@olejka - pravda je výdy zaobalená, pre nás ľudí určite 😉 ..."Pravda je vždy niečo viac ako len vidíme, čucháme, alebo hmatáme. Je to jadierko pod škrupinou... " (Milan Rúfus) ...len Boh vidí skrze to všetko, a pozná ten pravý úmysel, ktorý my sami často len tušíme 😔

mizulienka
29. nov 2012

@olejka ja som tiez bola v situacii, kde som sa stretla s pojmom svedok krstu...bol nim moj svagor,ktory nebol pokrsteny a nemal ani ine sviatosti, ale sestra bola mojim detom krstna, ta "ma vsetko" .
Tak vtedy knaz rozhodol, ze sestra bude krstna mama a on svedok krstu.

zuzkalenka
29. nov 2012

@mizulienka tak toto počujem prví krát že "svedok krstu" 😨

olejka
29. nov 2012

@katja78 aj ja si jednu pamatam este zo sociku ,,hovor pravdu aj ked oci kole,pravdy hole byvaju obcas horke..."tusim Miloslav Valek 😀 lenina tu spominat nebudem.... 😖

margarita
29. nov 2012

@olejka
ak si este stale "zvedava" na fakty o kauze Bezak, bez emocii a nestranne s podrobnym poznamkovym aparatom - prijemne citanie na dlhe zimne vecery:

http://martinovymarnosti.blogspot.cz/2012/11/ka...
(pozor, tych casti je az 6 😉)

katja78
30. nov 2012

@margarita - kto je autorom, ak môžeš napísať?

katja78
30. nov 2012

@margarita - tak trochu ironicky to v texte vyznieva (ak teda v texte môže niečo vyznievať 😅 ), že za každým novým menom je v zátvorke uvedený rok narodenia 😀 ...neviem, čo tým chcel autor naznačiť 😕 je to v podstate jedno, len som si to všimla ako prvú vec...určite budem po dlhých zimných večeroch čítať aj ja 😉

katja78
30. nov 2012

tak mmnt, nebolo to náhodou tak, že jedna previerka účtovníctva arcibiskupstva na dobu, kedy bol arcib. Sokol, bola realizovaná krátko po dosadení arcib. Bezáka (sa mi silno marí, že niekedy v rokoch 2009-2010), práve na jeho vlastnú žiadosť? určite som o tom čítala ešte na začiatku prepuknutia "kauzy Bezák" v starých archívoch nejakého denníka (neviem už ktorého a teraz sa mi veru nechce opäť pátrať). A že vyjadrenie arcib. Bezáka na výsledky previerky vtedy boli, že je s celým šetrením spokojný? Čítali ste to ešte niekto?
A že táto vizitácia z januára 2012 bola nie na podnet arcib.Bezáka s jeho "ešte starou žiadosťou"...ale práve na podnet farníkov a kňazov z jeho arcidiecézy???
Taký guláš, aký tento Martin mieša...no ja mám rada vo veciach jasno 😖 pripadá mi to, ako by ma chcel presvedčiť, že to, čo čítam, si mám interpretovať tak, ako to vidí on, a nie tak, ako mi môj rozum káže 😕 😔

katja78
30. nov 2012

fajn, aj JP2 mal prsty v pozadí tých "záhadných machinácií spred roka 1989"...ešteže bol blahoslavený 🙄 asi tiež neprávom...takéto teórie majú aj chlapci z Jarku "treba ho exkomunikovať kvôli ""herézam z Assissi""" 😝

katja78
30. nov 2012

ako sa dajú prepustiť kňazi z diecézy? 😕 ..."Rozsah i počet kněží se totiž oproti původnímu stavu snížil zhruba o dvě třetiny,.." 😅

zuzkalenka
30. nov 2012

Svätého Ondreja, apoštola (sviatok)
Rim 10, 9-18; Ž 19, 2-3. 4-5 ~ Refrén: Po celej zemi rozlieha sa ich hlas.;
Mt 4, 18-22 Aleluja, aleluja, aleluja. Poďte za mnou, hovorí Pán; a urobím z vás rybárov ľudí.

katja78
30. nov 2012

"Arcibiskup Bezák se navíc snažil o další aktivity, které měly nejenom zajistit arcibiskupství zhodnocení majetku a případně další příjmy, ale i otevřít církev víc veřejnosti. Mezi takové aktivity patřilo například zřízení restaurace Galérie v prostorách arcibiskupství".....moje nervy, tak kňazov je veľa, ale treba namiesto nich radšej luxusnú reštiku??????? tak toto ma nikto nepresvedčí, že optika autora je najak pokrivená 🙄

margarita
30. nov 2012

@katja78
autor je Marek Vaňač,nepoznam ho osobne 🙂
a ten rok v zatvorke za menom, je tam nie ironicky, ale historicky, lebo ak by boli menovci ti ludia, tak je malo pravdepodobne, ze budu mat este aj rok narodenia zhodny, nieco ako u pacientov mas rodne cislo 😉

ja sa uz k tej kauze nevyjadrujem, moj nazor je davno znamy a nemeni sa, kedze mam aj ine info, ako tento autor, ktory spracovaval chronologicky kauzu z dostupnych pramenov.

posledny koment :
obavam sa, ze tato kauza je vdaka mediam uz tak vyhrotena,
ze obe strany sporu maju postoj v style:
"Ja uz svoj nazor mam, nemätťe ma faktami..."
😔

margarita
30. nov 2012

@katja78
ak v nejakej dieceze chybaju vo farnostiach knazi, je dobre im tam nejakych poslat/presunut, ked inde je na jednej fare aj viac, lebo potom musi jeden v nedelu obehat aj 4-5 filialok 🙂

pri znizovani poctov knazov na urade - pokial viem, slo vyhradne o zamestnancov ABU TT, lebo ak nieco zvladnu robit 2 ludia namiesto 6, to je podla mna ekonomicke....ved nemusia byt uradnici, ale robit v pastoracii napr....no ale tam to nie je od 8-16.00 a 3 kavicky medzitym 😉

ale uz fakt mizim prec zase, lebo ma tu opat niekto bude chciet exkomunikovat za neposlusnost.

rusalinka
30. nov 2012

Ale veď už nahajte toho Bezáka na pokoji 😀

olejka
30. nov 2012

@margarita na dlhe vecery to nebude..teda horsie osocovanie cirkvi uz si predstavit neviem, ak hladas pravdu iste si bola aj na tejto stranke

http://www.robertbezak.eu/otazky-a-odpovedi/

a kedze zacina advent
urobim si jedno predsavzatie...modlitba za takychto ,,marnivcov" ktori sa nestitia ociernovat Zvolenskeho a ani byvaleho papeza ...aj emeritni biskupi sa musia v hroboch obracat...Naozaj Ti velmi pekne

https://www.youtube.com/watch?v=jncRHYuBx-Q

Moja odpoved je

http://www.zapapeza.sk/sk/node/43

katja78
30. nov 2012

@margarita - nie, nie...nemám problém zmeniť názor, ale fakty mi práve chýbajú 😅 fakty k tomu, aby som vedela to, čo Ty...a aj keby som ich poznala, tak dnes neviem povedať, či by som ich hodnotila tak isto ako Ty. Ja vychádzam stále len z toho, čo je v médiách, a hodnotím to vlastnou (omylnou) hlavou, a proste iný záver (aký som prezentovala posledne) mi zatiaľ nevychádza, ani ma zatiaľ nikto nevyviedol z môjho prípadného omylu 😕 .....a súhlasím s @rusalinka -ou .. viac modlitby 🙂 a menej kecov 🤐

zuzkalenka
2. dec 2012

1. adventná nedeľa [rok C, cyklus I.]
Jer 33, 14-16; Ž 25, 4-5b. 8-9. 10+14 ~ Refrén: K tebe, Pane, dvíham svoju dušu.; 1 Sol 3, 12 – 4, 2; Lk 21, 25-28. 34-36 ~ Aleluja, aleluja, aleluja. Ukáž nám, Pane, svoje milosrdenstvo a daj nám svoju spásu.

voskovka
2. dec 2012

krasny podvecer....nezabudli ste dnes na prvu sviecocku? ja sa snazim vychutnat tieto dni pred vianocami lebo su krasne....a viem ze po tych sviatkoch si poviem ze som si ten predvianocny cas mohla viac uzit... 😀
nadherne u nas snezi..... vy co nove???