Útulok nám chce odobrať psíka.
Psickarky potrebujem radu. Pred rokom aj pol sme si vzali hlavne kvoli detom z utulku krizenca huskyho a ovciaka. Psik mal za sebou tazky osud a ked sme boli v utulku padol nam do oka. Slecna alebo pni co s nami riesila adopciu nam vysvetlila,ze psik pojde na tyzden k nam na skusku a ak sa aklimatizuje dohodne sa ostatne. Bol u nas tyzden a pobyt zvladal perfektne. Nakoniec sme podpisali zmluvu kde bolo jasne napisane,ze psika treba dat zacipovat a,ze utulok si vyhradzuje pravo prist kedykolvek na navstevu aby zistilo ako sa psik ma. Zo vsefkym sme suhlasili a psika zobrali domov. Mame domcek s mensou farmou kde mal moznost ofvoreneho vybehu takze kazdy den bol vonku medzi zvieratami a na noc mal moznost ist dnu. Po roku prisla pani z utulku na kontrolu tak sme jej ukazali nasi farmu aj psika ktory ozaj bol tam stastny. Pani sa nas pytala ci pes byva vonku alebo vnutri tak sme jej vysvetlili,ze ma moznost byt vonku aj vnutri. Odisla prec mala som dost zmiesane pocity z toho pretoze si vsetko obzerala a robila si poznamky ale tak nehovorila nic. A dva dni pred vianocami nam napisala aby sme psa 30. nachystali,ze pride si ho zobrat. Nerozumela som preco. Vysvetlila,ze pes zije v nevyhocujucich podmienkach nema dostatok pohybu, psovi sa nik nevenuje,je divoky ( to usudila z toho ze lietal po celej zahrade), je tam nebezpecie urazu( casto pobehoval po vybehu s konmi ale ked ste ho zavolali pribehol) a jednoducho to neni pes pre nas a navyse ho krmime zbygkami z kuchyne ( co vobec nie je pravda preroze mu kupujeme kemivo ktore nam ona sama odporucala,to ze pes prehrabe zahradu a pozerie co vidi je normalne)
Ja som z toho hotova a s manzelom stale premyslame co dalej. Psik si u nas zvikol deti ho zboznuju miluje nasu farmu nikomu zo susedoc nevadi ved skodo vobec nesteka skor robi take pazvuky ako huskyovia zvyknu. Ak ho zoberie prec zlomi to psa aj nas. Neviege nam poradit ako sa mame branit? Osobne si myslim,ze je za tym nieco ine. Dakujem
@jana_eyre_2 chuť hádať sa nemám, ale vadí mi ak niekto prekrúca moje slová
@zuzanaam ja prekrucam tvoje slová? Ani náhodou nepriznas, že si šliapla riadne vedľa,keď na príbeh o utekani v daždi domov so psom a dvoma deťmi mi napíšeš zepes nie je určený na život vonku? 😳 Akoze čítala som už naozaj veľa hlúposti, stretla som tu veľa žien čo v príspevkoch strácali logiku, ale toto sa mi zdá, že vedie..
@jana_eyre_2 správne, z "yorkšír nie je určený na život vonku" zrazu bolo, že nesmie chodiť na prechádzky, čo je buď jasná provokácia alebo neschopnosť pochopiť zmysel textu. Komentárom som reagovala na to, že sa niekto pohoršoval, že ste tak nechali premoknúť toho chudáka psa, čomu sa vôbec nečudujem a napísala som aj prečo. Nikoho som nezačala urážať, na rozdiel od vás. A úroveň znalostí sa dá odhadnúť aj z vašich predošlých komentárov kde citujem "Keď majú farmu, musia im tam chodiť veterinárne kontroly a zistili by nevhodné podmienky. Choďte sa prosím vás pozrieť na nejaké družstvo kým napíšete takú sprostosť a uvidíte tie vyhovujúce podmienky (česť výnimkám).
@zuzanaam tak mi prosím vysvetlí ako sa dá predísť tomu, že si na prechádzke s dvoma deťmi a psom a začne prsat, nemáš sa kde skryt.. nechala by si 3r a 1r dieťa tak a ratovala by si psa? Fakt? A kde prosím vidíš urážky? To že napíšem, že píšeš hlúposť nie je urážka - to je moje konštatovanie smerom k tvojim príspevkom, nie na tvoju osobu.. no a v neposlednom rade, áno farmy majú byť sledované veterinarnou správou, ktorá zisťuje vhodné podmienky pre zvieratá. Ak tam také podmienky nie sú, je na veterinaroch, aby to hlásili a riešili cez úrady a policiu.. čiže ak poznáš farmu, kde tyraju zvieratá nevyhovujucimi podmienkami, mala by si konat, keď už riesis ženu čo nestihla utiecť pred kvapkami a nechránila psa vlastným telom aby chuda nemal mokrú srsť.. (predstav si, že som ho pri návrate domov vyutierala do sucha.. o tom, že by môj jorsir žil vonku som nikde nenapísala ani slovo, to su proste len tvoje predstavy)
@jana_eyre_2 Akoze čítala som už naozaj veľa hlúposti, stretla som tu veľa žien čo v príspevkoch strácali logiku, ale toto sa mi zdá, že vedie.. a toto je čo, ak nie urážka. Stačilo reagovať, že zmoknutiu sa nedalo žiaľ zabrániť, ale príspevok vyznel tak, že sa niekto pohoršoval a prečo preboha, veď je to len pes. To môže vyznieť, že ste na psa kašľali, či zmokne alebo nie. Napíšem takto, žiaľ nepoznám veľa fariem kde by tie vyhovujúce podmienky boli, študovala som zootechniku, tak som toho videla celkom dosť. A preto tú prácu nakoniec nerobím, lebo by som na to nemala žalúdok. A nikdy som nezažila, že by dajaký veterinár niekde niečo hlásil, sú to ich chlebodarcovia, začnú robiť problémy, zavolajú iného. Zažila som skôr to, že veterinári sa prispôsobia požiadavkám družstva, na vlastné oči som videla, ako na dánskej (v SR) prasačej farme sviniam pichali antibiotiká na zvýšenie apetítu, čo je na Slovensku zakázané, ale je to žiaľ bežná prax. Nehovoriac o tom, že tie chovy sú čistý koncentrák, kde sa zviera v boxe nevie ani otočiť. Podľa zákona je ale všetko v najlepšom poriadku. To by bolo ale na dlho.
@zuzanaam tak ako píšeš si to pochopila iba ty, myslím, že moj príspevok bol napísaný dosť zrozumiteľne aby bolo jasné že sa zmoknutiu nedalo zabrániť, neviem prečo by som to mala ďalej vysvetľovať.. áno môj pes je len pes, mám ho rada avsak viem že sa to niektorým ľuďom zle počúva, svoje deti staviam nad domácich miláčikov..
A čo sa týka veterinárov, ktorí nerobia svoju prácu podľa zákona - za to ja už nemôžem..
@0silvia0 a ja nechápem prečo máte potrebu riešiť môj príspevok. Či vy ste "všetci" a ja nemám právo vyjadriť svoj názor? Myslím, že je to verejná diskusia a vôbec sa mi nezdá odveci napísať, že to pohoršenie nebolo vôbec neodôvodnené. Z príspevku "pes bežal vedľa nás.. a starší pár co čakal v ukryte pri obchode sa rozčuľoval, ako sme mohli nechať toho chudáka psíka tak zmoknut.. pes nie je človek, ale dnes sa túto vetu človek už aj boji vysloviť.." to ozaj tak vyznelo, že veď je to len pes, čo tam po ňom. To sme si už ale s autorkou príspevku vysvetlili, nevidím dôvod viac písať k tejto téme.
Autorka, potom napíš ako to dopadlo, dúfam, že dobre 🙂
Ako to vyzera???
A v útulku v koterci zavretý tam mu bude lepšie? Nemyslím si, my máme tiež psa z útulku, tak isto behá po záhrade a sem-tam niečo "preorie". Obráťte sa priamo na útulok alebo sa skúste poradiť s právnikom. Máte zmluvu keď ste psa brali, tak si ju poriadne preštudujte.
My sme teraz chceli zobrat psika z utulku. Najskôr sme si chceli nejakého kupit potom som bola okolim presvedcena dat sancu nechcenému steniatku ved ich je vsade plno.... pisala som si s 2 útulkami prejavila som zaujem o steniatka.... ja som tolko otázok musela zodpovedat, ze som mala pocit, ze adoptujem cernoska z Afriky (aj toho by sa mi podarilo adoptovat skor) napisali, ze im nevyhovujeme a uprednostnili iných zaujemcov. Navela mi odpisali z jedneho utulku, ze maju 9 steniatok z osady zverejnili len matku. Pekne chudatka tak sme si jedno rezervovali. Zas tortura otázok normalne ma to miestami urazalo chapem, ze evidentne mali zle skusenosti. Tak sme si isli po steniatko, zmluva sa podpisovala na rohu ulice boli sme tam viaceri a z celého som mala zmiesane pocity. Nakoniec to dopadlo tak, ze sme steniatko museli pre alergiu dcerky vratit, lebo aj ked steniatko malo mamu kratkosrtu potom som nejako zistila otecka a to bola velka chlpata gulicka, ale kedze fotky vraj predavaju toho radsej nezverejnili ako otca steniatok... Keby som vedela otca psika si nevezmem... Ked som pisala pani, ze mame alergiu napisala "izolujte steniatko hned si po neho pridem tu ide o blaho steniatok!" steniatku nic nebolo chcela som ju poprosit ci nema ine steniatko lebo deti sa zrutia ked im ho vezmem...zacala domna skakat, ze ci jej ho nechcem vratit!!! Hrozna skusenost NIKDY viac uz do ziadneho utulku ani nevkrocim.... Uz to mi bolo divne, ze pri preberani nam hovorila, ze kedykolvek mozete steniatka vratit aj o rok o dva.... a to preco? Ja ked uz nejake vezmem chcem ho na cely zivot. Nemusim vam pisat, ze deti preplakali niekolko dni uplne sa z toho zrutili... Vdaka Bohu mame nove steniatko clena rodiny boli sme si ho pozriet zoznamili sme sa s majitelmi, vyskusali, ze dcerka nezareaguje a uz ho mame doma je to nase zlaticko!!!!
ja sa iba chcem pridať k všeobecnému sťažovaniu na prístup ľudí v útulkoch. Raz som na FB videla zdieľačku, že domov hladá staručký mopslík. Mám rada všetky psy, ale mopsy a podobné narazené papulky sú moja slabosť. Tie ich rozkošné výrazy tváre úplne milujem.Vtedy sme už mali nášho brabantíka a muž hovoril, že jeden pes stačí, no toľko som doma pizúkala, až som ho presvedčila, že tam zavoláme a prišli by sme si pre neho. (Aké naivne jednoduché to bolo v mojej hlave. Pes hľadá domov + my máme záujem = všetci šťastní.). Bola som si vedomá, že starý pes má väčšie zdravotné problémy a treba očakávať častejšie návštevy veterinára,čo rozhodne nie je lacné. Ale bolo mi to jedno. Úplne ma zlomil ten jeho nešťastný, opustený pohľad.
Keď muž súhlasil, zavolali sme tam a pani bola veľmi, ale fakt že moc arogantná, ba doslova ma zj*bala. Že no jasné, typické! mopsa chce každý! Čo si nevezmem nejakého z miešancov? Mopsa len dali na internet, už volali dvaja ľudia a henten chudák veľký pes, (čo má problémy s agresivitou), im tam trčí už rok. A potom mi začala moralizovať, akí sú ľudia povrchní, že chcú len malé psy s nejakou rasou, že som elitárka a keď chcem pomôcť, nech pomôžem a nekladiem si podmienky. Že to je hanba, takto si vyberať 😨 Normálne som mala slzy na krajíčku.
Psíka sme nakoniec nezobrali, lebo nám ho nedali. Že bývame v Chorvátsku a ako by ho chodili kontrolovať. (Lebo vôbec nedávajú psov do Nemecka a do Rakúska, že?...) Oni nemôžu vedieť, čo sme my za ľudia, či nie sme tyrani, množitelia, pašeráci, sadisti...a blabla...dobre, že nepovedala, že sme sektisti, čo za mesačnej noci obetúvaju mopsov nejakému psiemu démonovi.
Ešte som bola hodnú chvíľu sklamaná a otrasená z takej skúsenosti. Do veľkej miery to zmenilo môj názor "dobré čisté duše" pracujúce v útulkoch. Určite sú tam aj takí ľudia, ale žiaľ, fanatikov je očividne tiež dosť. Druhého psíka sme si nakoniec kúpili. Teraz máme dvoch brabantíkov a pokoj. Nikomu sme síce nepomohli, ale nikto nás neuráža a nešikanuje. A naše psy sa majú ako v bavlnke. Sú milovaní, rozmaznávaní a nemusia nič, len byť šťastní.
Citala som som asi 4 strany zo zaciatku....ale mna zaraza len jedna vec. Ze kontrola bola az po roku, do vtedy nic. Ako ok. Mohla byt az po roku. Ale potom akoze presiel pol rok, a psa mate odovzdat az teraz...lebo z toho co pises, ze psa mate rok a pol, po roku kontrola a teraz ku koncu roka mate odovzdat psa. Takze medzi tym ubehol pol rok. To spravu, resp.vyjadrenie o odobrati psa spracovavali v utulku pol roka? Alebo si vyjadrenie dostala hned s tym, ze o pol roka si ho vezmu.? Nechcem sa ta dotknut, ale toto si pri vymyslani tohto pribehu nedomyslela.
Im to jebe v tych utulkoch, chceli sme zobrat psa, hned ako som povedala dom a ze mame deti, tak bol problem, lebo to je pes mojkacik dovnutra - bol to obycajny krizenec s dlhou srstou, co by v pohode dalej zil v osade a prezil mraz, keby ho oni “nezachranili”. Takze podmienka bola dnu, na co som jej povedala, ze kazdemu zvieratu je lepsie vonku, je to jeho prirodzene prostredie. Potom boli problem deti, lebo na psika sa zabudne a nebude sa mu nikto venovat, ostane na dvore len tak. Akoze sorry, mali sme doteraz viacerych psov, kazdy z nich zomrel az na starobu obkopeny ludmi, ktorych mal rad. Ale aby som robila psovi animacny program 16 hodin denne ako pozaduju oni, tak mi akoze nesibe. Najvacsia prdel bola, ze v statuse pod inzeratom srdcervuci pribeh ako psika nikto nechce, pritom verim, ze ho chceli viaceri, len nikto nevyhovoval dotycnej. A pod statusom dalsie srdcervuce komentare, ako teda posielaju aspon peniazky a granulky a podobne. Takze podla mna aj u vas pekne zarobili na adopcnej zmluve a zase budu psika ponukat s podobnymi statusmi a citovo vydierat ludi, aby prispeli na chod utulku. Zvierata milujem, ale vychcanost ludi nema hranice a schopnost ludi prizivovat sa na osudoch zvierat ma irituje neskutocne. Aby som tu upokojila vsetky nadrzane pso a mackoochranarky a utulkacky, nebolo to prvykrat, co sa niekto z utulku takto zachoval, takze ma to len utvrdilo v tom, ze je to len dalsi biznis a o zvierata tu mozno ide, ale az v poslednom rade. Si zober, ze takto maju zadarmo zacipovaneho, zaockovaneho a odchovaneho psa, ktoreho tipujem ponuknu na adopciu do zahranicia a zliznu zanho este viac.
@senta_sofia mne uplne stacilo, ked som si brala psa z utulku a mi povedali ze okrem adopcnej zmluvy mam dat este 500€ a nechaju mi psa a nebudu robit problemy. Ppci utulky fakt ..
@saskia_98 za také peniaze si môžeš rovno kúpiť šteniatko bez traumatickej minulosti.
@senta_sofia to fakt oni robia zo psov maznacikov dovnutra? Volakedy psy prezili vonku v pohode a dnes namiesto deti ich niektori maju. Samozrejme ked je mraz tak dam psa dnu ale inak ... naco je pes napr v dome ked nema napr aj strazit. Nas pes uz na postarku nesteka napr 🤣 lebo ju pozna co postarka vravi ze SAK STEKAJ 🤣
Tak na vyváženie pridám svoje skúsenosti z útulkov, lebo sa mi zdá, že všetci majú iba zlé, čo ja našťastie nemám. Mám adoptovaných 2 psov, 12 rokov dnes už 17-18 ročného kríženca od dobrovoľníčky z Psia duša. Pes išiel rovno ku mne od predošlých majiteľov v zúboženom stave, všetky zákroky sme platili my, ale psa sme dostali s adopčnou zmluvou bez poplatkov. S dobrovoľníčkou sme spočiatku o ňom komunikovali často , dnes sporadicky cez fb. Kontrolovať ho neboli. Druhého - sučku čivavy som brala cca 3 roky dozadu z útulku Piešťany, tam som platila adopčný poplatok, raz mi volali, či si pes zvykol, odvtedy žiaden kontakt. Môj bratranec má veľkého psa z útulku SZ BA už 2. rok, býva vo Viedni, čo viem tak ho tiež nekontrolovali. U nás v meste je teraz OZ zachraňujúce zvieratá, čo viem, majú s nimi ľudia dobré skúsenosti. Takže všetko je o ľuďoch, aj v útulkoch sú takí aj onakí. nevidela by som všetko tak čierne. Inak ten bratranec z rakúska chcel psa zo SR, lebo vraj tam je to veľký biznis, človek dá adopčný poplatok niekoľko sto eur a potom mu psa pod vymyslenou zámienkou odoberú, aby na ňom ryžovali ďalej. Žeby sa už inšpirovali aj naše útulky? Tu platil nejakých 50 eur.
@tomiholjubavi taa takeho jak ja mam ani nie .. Papierovo pod 700€ ho nekupim. Akoze peniaze som neriesila, islo mi len o princip..
@janulik2008 mi hovor... ja jej hovorim, ze vy mi chcete povedat, ze mu bude lepsie v byte, kde majitel rano o 7 odide a pride o 7 vecer? Bohuzial, kruta realita dnesnych dni, lebo kazdy ma svoj zivot, pracu, povinnosti, ale rozhodne sa pes premota lepsie vonku. Malokto je dnes doma cely den a aj ten co je, nema moznost sa venovat vyhradne len psovi, co je ich predstava. Bohuzial, stale sa najde dost ludi, co im tie srdcervuce pribehy psikov zeru aj s navijakom, len ze sa z tych darov skutocne dostava aj psikom, moc neverim.
@janulik2008 strasne utyrany vypada z toho pobytu vonku 😂
@senta_sofia ano lebo psovi je lepsie dnu ako vonku 🙄 ... a moxno naozaj sa ludia hlasia atd ale ked zapotia ze musi pes byt vnutri tak sa necudujem
@senta_sofia ti poviem 😁😁😁 a mačky čo s ňou robia 🤣 toto je pohľad ala rob dačo s tým mačaťom 😁😁😁 nech mi neťahá chvost láskavo 😒

@zuzanaam bože môj, bolo leto, kedy inokedy sa len tak znenazdajky spustí lejak? Mne je záhadou či vieš čítať ty, keď na môj príspevok reagujes týmito hlupymi poznámkami.. plemeno mám doma, ďakujem za upozornenie, nie som však blba aby som o ňom nič nevedela.. ak máš chuť sa hádať nájdi si na to niekoho iného..