Útulok nám chce odobrať psíka.
Psickarky potrebujem radu. Pred rokom aj pol sme si vzali hlavne kvoli detom z utulku krizenca huskyho a ovciaka. Psik mal za sebou tazky osud a ked sme boli v utulku padol nam do oka. Slecna alebo pni co s nami riesila adopciu nam vysvetlila,ze psik pojde na tyzden k nam na skusku a ak sa aklimatizuje dohodne sa ostatne. Bol u nas tyzden a pobyt zvladal perfektne. Nakoniec sme podpisali zmluvu kde bolo jasne napisane,ze psika treba dat zacipovat a,ze utulok si vyhradzuje pravo prist kedykolvek na navstevu aby zistilo ako sa psik ma. Zo vsefkym sme suhlasili a psika zobrali domov. Mame domcek s mensou farmou kde mal moznost ofvoreneho vybehu takze kazdy den bol vonku medzi zvieratami a na noc mal moznost ist dnu. Po roku prisla pani z utulku na kontrolu tak sme jej ukazali nasi farmu aj psika ktory ozaj bol tam stastny. Pani sa nas pytala ci pes byva vonku alebo vnutri tak sme jej vysvetlili,ze ma moznost byt vonku aj vnutri. Odisla prec mala som dost zmiesane pocity z toho pretoze si vsetko obzerala a robila si poznamky ale tak nehovorila nic. A dva dni pred vianocami nam napisala aby sme psa 30. nachystali,ze pride si ho zobrat. Nerozumela som preco. Vysvetlila,ze pes zije v nevyhocujucich podmienkach nema dostatok pohybu, psovi sa nik nevenuje,je divoky ( to usudila z toho ze lietal po celej zahrade), je tam nebezpecie urazu( casto pobehoval po vybehu s konmi ale ked ste ho zavolali pribehol) a jednoducho to neni pes pre nas a navyse ho krmime zbygkami z kuchyne ( co vobec nie je pravda preroze mu kupujeme kemivo ktore nam ona sama odporucala,to ze pes prehrabe zahradu a pozerie co vidi je normalne)
Ja som z toho hotova a s manzelom stale premyslame co dalej. Psik si u nas zvikol deti ho zboznuju miluje nasu farmu nikomu zo susedoc nevadi ved skodo vobec nesteka skor robi take pazvuky ako huskyovia zvyknu. Ak ho zoberie prec zlomi to psa aj nas. Neviege nam poradit ako sa mame branit? Osobne si myslim,ze je za tym nieco ine. Dakujem
- opravujem, keby videla huskyho vnutri v dome -
a ani vysledok tohto celeho nevieme
@mirokinder "ohováranie" by malo byt konkrétne, podla mna ak je to naozaj ohováranie v pravom slova zmysle.
Toto ohovaranie nie je..Lebo nevieme nazov utulku.Ani ci je toto vsetko pravda..ani vysledok tej mozno pravdy...
Aj mňa by zaujímalo ako to dopadlo ... Dnes som si to tu preštudovala a My chceme záver ! My chceme záver ! 🐾🐾
Presne pre toto ja osobne nechcem brat psa z útulku. Každý jeden vraví psa do vnútra. Jednu pani poznám čo robí v útulku a ona mi povedala, ze psa môžem mať kludne vonku, no ale keďže sa jedná už o staršieho psa, mala by som problém ho nechať pri deťoch :/
Majú v útulkoch psíkov vnútri?
@staromodna pes moze byt vonku, je to zviera so srstou. Co si neuvedomuju ludia, psovi vyrazne znizuju kvalitu zivota tym, ze ho zatvoria v prekurenom byte/dome. (cest vinimkam, su psiky co von fakt nemozu byt + ked je vonku -20°C tiez si nenecham psa vonku, ALE ani detskej kde je 25°C nie je)
@brumcaky "jasne", v kotercoch betonovych za mrezami... ked tak dostanu nejake deky, matrac... aspon podla tych co som videla. POchybujem o interiery s 20°C ako vyzaduju :D
@simca06022011 ja som tak minule komunikovala s útulkom. Boli veľmi milí, že akého psa by sme chceli a kde bude pes tráviť svoj čas. Napisala som svoje požiadavky a toľko, že pes bude vonku s prístupom dnu. Napísala som, že bude aj dnu, ale hlavne von. Na to mi odpísali, že určite nie, že oni hľadajú pre psa miesto v domácnosti. Možno najlepšie v jednej posteli so svojím pánom...to neviem. Odpísala som, že pre psa je lepšie ostať von, pokiaľ nie sú silné mrazy. Odpoveď bola, že určite nie, že pre psa je lepšie ostať dnu, tam skončila naša komunikácia...
@monkabohdalova pisala si v inej teme, ze robis v utulku. Naozaj maju utulky poziadavky, ze pes ma mat miesto v domacnosti?
@0silvia0 toto zavisi na danom útulku .. pokiaľ ide o yorka, čivavu a podobné psy samozrejme vnútri, ..ale ak to je psík ktorý ma normálnu srsť, alebo veľký psík, tak dnu nemusí byť , ja mám tiež dvoch psov vonku
@monkabohdalova no lebo ako citam reakcie v tejto diskusii, tak je takato poziadavka dost casta. Tiez sme mali predchadzajuceho psa z utulku a ziadne poziadavky na nas nemali, ale to je 15 rokov dozadu...
@0silvia0 no závisí to naozaj na každom utulku, a hlavne na ľuďoch 🤷 psík je rád v spoločnosti ľudí, ale nie som zástancom toho, že musí byť silou mocou dnu, ale za to sa mu vonku aspoň trochu povenujem, pohladenie, prechádzka ... Zákonom dané podmienky útulkov sú očkovanie, čipovanie, kastrácia - iné podmienky si stanovil daný útulok sám
november-december sme boli v 2 utulkoch,presli sme ich.Male a stredne psiky boli v oboch utulkoch vo vnutri s kurenim.Takze ano,aj v utulkoch-neviem ci vsetkych su v teple...neviem kto to tu uz pisal, resp.pytal sa,tak odpovedam vseobecne.
@staromodna pocuj to je chore , oni radsej budu mat tie psy pozatvarane cely zivot v kotercoch a pritom by mohli mat pekne domovy , aj my zijeme v mestskej casti v RD a moje psy su cely den doma na dvore, mala hladkosrsdta je obelecena vo svetri , ked su teploty okolo 0 cezden al esvieti slunko nevadi im nic lebo lezia na gumenych rohozaich a vyhrievaju sa alebo na terasovych drevenych oblozeniach... ked poklesne teplota mala ide dnu , vlciak ostava strazi , ma zateplenu budu , ona nam v byte domu ani nevydrzi jejej priteplo stale sa pyta vonku, ale na vecer ma pelech doma , takze vecer su stale doma , v silnych mrazoch aj kocura vpustam do teplej garaze ma svoje miesto pelisok, ako nechapem tieto maniere a ukladane podmienky, coraz vaic sa presviedcam ze psa z utulku nevezmem
@simca06022011 presne to mi vadi , ze v utulku maju psy , ktore tam preziju cely svoj zivot , v koterci s jednou budou a v tom koterci niekedy aj dva tri ci viac psov...cela socializacia je v tom ze su vypustene na dvor , pripadne ich dobrovolnici vencia... ako chapem bohumilu cinnost dobrovolnikov, ich zanietenie ,ale co nechapem ak moze byt pes umiestnenz preco je odpmietnuta adopcia z takych smiesnych dovodov ako ze bude na dvore.... s pristupom dovnutra...ale to im nevadi z evaznia tie zvierata cely ich zivot v kotercoch...niekedy si naozaj myslim , ze je na mieste ,ze pes ktory nema sancu na umiestnenie tak, ako v amerike , je v karantene a uspia ho po mesiaci , pretoze tych tulavych psov je strasne vela, v Rumunsku ich odchytavali a robili to iste ... mozno sa to zda krute al emne sa tiez zda krute vaznit psov cely ich zivot v utulku, podla mna su to malo podnetne miesta , tie psy tam maju sice co zrat ale to je tak asi vsetko
@andraska treba si vysvetliť čo sa to tu deje. Útulok je miesto, kam sa odnášajú psy buď to problémové, s ktorými treba pracovať, opustené alebo zanedbané. Každý z tých psov je niečím postihnutý, možno sa nájde jeden z x, ktorý je ozaj zlatíčko a vhodný do rodiny, ale väčšinou sú tam bojové plemená psov (áno, existujú také lebo nech ma nikto nepresvieda, že cane corso je mierumilovné stvorenie) alebo absolútne mixky čohokoľvek a keď náhodou novú rodinu alebo suseda pokusu, ešte ich útulok presviedča, že je to normálne. Čiže to, že kusu deti je ok, hlavne, že psíček bude spinkať vo vnútri dome so všetkými, najlepšie v jednej posteli. Veď toto je choré aj celý prístup psíčkarov ku problémom a ľudia to len podporujú. Pardon, len píšem svoj názor na základe toho, čo vidim
@staromodna rozumiem co pisem a suhlasim , nie raz bolo v telke ze pes z utulku dohryzol dieta noveho majitela, moja kamoska sa ulutila a ujali sa 1.5r.boserona udajne odobraty ze majitelia ,rodinka s detmi sa stahuju do zahranicia.Zobrali si ho k sebe ,do domu , aj cez moje oddobrenie ,lebo aj ja mam boserona, pracovala som iba s informaciou ze pochadza s rodiny s detmi, javi sa ako kludas, poslusny, na 3 den fatalne dohryzol kamosku na prsiach tvari , peru jej temar odhryxol, siel po krku....vratili ho spat a bol utrateny....problemovy pes ...ze nie prvy raz napadol takze tolko zazitky....stale vo mne rezonuje myslienka, ze karantena a humanne uspatie je dobre riesenie.V poslednej dobe je hrozne co sa deje ako ludia povysili az extremisticke postoje k ochrane zvierat, bez realneho pohladu....
@andraska hrozne niečo. Ďakujem za takúto reakciu lebo presne toto iste si myslím aj ja. A je podľa mňa maximálne nebezpečné si brat k sebe väčšie ba dospelé psy, zvlášť, ak sú v rodine malé deti. Ale toto je môj názor a vy ste mi ho potvrdili. Je fajn byť milovnikom zvierat, ale všetko má svoje hranice. Človek je viac ako zviera (nie však najvyšší), proste ak sú problémové psy, jednoznačne ich treba radšej uspať ako vymýšľať rozprávky okolo a srdcervúce príbehy. Jedno stastie, že ten pes nepohryzol takto dieťa ☹ toto je strašné nieco
@teleskop ty jo jak mi zdvihla adrenalin ,ze : citujem kopirujem "Krásneho havíčka si vie zobrať, alebo dokonca kúpiť hocijaký prázdny človek!" tak ludia co si kupuju psy s rodokmenom su PRAZDNY LUDIA, NO PEKNE , ano som absolutne vyprahnuta , lebo mam dva psy s rodokmenom a kupila som si ich , lebo som mala vzdy psy s rodokmenom , pretoze nepodporujem mnozitelov a svoje suky vzdy kastrujem, a nechcme si zaobstarat psa s neistym charakterom a povahovymi rysmi...teda al esom sa nasrdila! ty jo ludom sibe ... ked chce niekto pomahat psom v utulku a zobrat si ich ok , je to jeho volba , ale koli tomu nemusi urazat ludi co si kupuju rasove psy...

@maca1984 Ja si skor myslim, ze tu ide o konkretny pripad - keby pani z utulku videla huskyho v dome s rodinou, nemala by pravdepodobne zadny problem... takze nemozeme hned z jednej skusenosti usudzovat na cely utulok..