Útulok nám chce odobrať psíka.
Psickarky potrebujem radu. Pred rokom aj pol sme si vzali hlavne kvoli detom z utulku krizenca huskyho a ovciaka. Psik mal za sebou tazky osud a ked sme boli v utulku padol nam do oka. Slecna alebo pni co s nami riesila adopciu nam vysvetlila,ze psik pojde na tyzden k nam na skusku a ak sa aklimatizuje dohodne sa ostatne. Bol u nas tyzden a pobyt zvladal perfektne. Nakoniec sme podpisali zmluvu kde bolo jasne napisane,ze psika treba dat zacipovat a,ze utulok si vyhradzuje pravo prist kedykolvek na navstevu aby zistilo ako sa psik ma. Zo vsefkym sme suhlasili a psika zobrali domov. Mame domcek s mensou farmou kde mal moznost ofvoreneho vybehu takze kazdy den bol vonku medzi zvieratami a na noc mal moznost ist dnu. Po roku prisla pani z utulku na kontrolu tak sme jej ukazali nasi farmu aj psika ktory ozaj bol tam stastny. Pani sa nas pytala ci pes byva vonku alebo vnutri tak sme jej vysvetlili,ze ma moznost byt vonku aj vnutri. Odisla prec mala som dost zmiesane pocity z toho pretoze si vsetko obzerala a robila si poznamky ale tak nehovorila nic. A dva dni pred vianocami nam napisala aby sme psa 30. nachystali,ze pride si ho zobrat. Nerozumela som preco. Vysvetlila,ze pes zije v nevyhocujucich podmienkach nema dostatok pohybu, psovi sa nik nevenuje,je divoky ( to usudila z toho ze lietal po celej zahrade), je tam nebezpecie urazu( casto pobehoval po vybehu s konmi ale ked ste ho zavolali pribehol) a jednoducho to neni pes pre nas a navyse ho krmime zbygkami z kuchyne ( co vobec nie je pravda preroze mu kupujeme kemivo ktore nam ona sama odporucala,to ze pes prehrabe zahradu a pozerie co vidi je normalne)
Ja som z toho hotova a s manzelom stale premyslame co dalej. Psik si u nas zvikol deti ho zboznuju miluje nasu farmu nikomu zo susedoc nevadi ved skodo vobec nesteka skor robi take pazvuky ako huskyovia zvyknu. Ak ho zoberie prec zlomi to psa aj nas. Neviege nam poradit ako sa mame branit? Osobne si myslim,ze je za tym nieco ine. Dakujem
@saskia_98 krizenec s vlciakom sa adoptuje najtazsie. A eSte k tomu ak ma tazku minulost. Krizencov s vlciakmi je plno v utulkoch, neviem preco by prave tento mal byt exkluzivny az tak, ze by ho chcel utulok silou mocou späť. Ale mozno sa mylim... len mi je to podozrive - autorka pise anonymne, nechce prezradit ani o aky utulok ide. Podmienky adopcnej zmluvy sme sa taktiez nedozvedeli. Pise ze je vychovany, ale je to naozaj tak? Sama pise, ze sa dostane hocikde k jedlu, ze nahana jej kone... isto vies, ze ho kvoli tomu neuvezuju na retaz? Ani to, ze chodi k veterinarovi nevieme, kedze ho nechce navstivit kvoli potvrdeniu o zdravotnom stave ale tadsej sa uchyli k zvlastnemu rieseniu s akoze utecenym psom. ...
Ja som to nemyslela v zlom na teba.Prave naopak, snazim sa ti pomoct.Osobne navstevujem viac utulkov, s muzom xy utulkov financne podporujeme.Nas predosly psik bol z utulku, terajsi je tiez z utulku.Rob ako uznas za vhodne, nikto ti tu zle nechce,prave naopak.
Ja napr.nemam problem napisat odkial sme psika mali,odkial mame aktualne a odkial sme chceli ale kvoli adopcnym podmienkam ktore mi prisli cez sme to vzdali.Viem odkial by som psika nechcela a kvoli comu a ani to nemam problem napisat.Luto mi je toho hafkaca co za nic nemoze a mozno sa vrati do utulkoveho koterca.😢
To co opisujes sa aj mne zda trochu nezodpovedne - hlavne toho rozbesneneho psa medzi konmi, mozu si vzajomne ublizit aj v ramci besnenia sa a husky (a obzvlast zle socializovany utulkac) by bol u mna vzdy podozrivy z tendencii k lovu, nenechala by som ho bez dozoru blbnut s inymi zvieratami. Hovorim zo skusenosti s 5 malamutmi a jednym huskym za poslednych 20 rokov - su to skvele psy ale lovecky instinkt maju tak silny, ze sa vie prebudit aj po dlhsej dobe spanku. Takze toto by sa mne nepozdavalo. Ak je to naviac krizenec ovciaka, bude to silny pes a fakt je aj pre vas z dlhodobeho hladiska bezpecnejsie so psom pracovat na poslusnosti, ak byva navolno este aj mimo pozemok. Raz totiz moze nieco zacat lovit a tam Ti pri huskym ani inak fungujuce privolanie nemusi zafungovat - aby Ti ho daky polovnik nestrelil (ja som nasim neverila nikdy navolno, ale tiez mali "mierny odchov"-boli rozmaznane a nie prave cvicene. poznam fakt dobre vycvicene severske plemena, ale oni su nachylne na to, ze im "prdne" v hlavinke a pustia sa lovit)
No ak je ostatne ako tvrdis, pani je evidentne dost svojska, pretoze normalny postup by bol odkomunikovat, co treba napravit a dat na to priestor. Ak su veci skutocne ako popisujes, postupuj tak ako mas v plane - peticia, veterinarna sprava, pripadne aj starostova pritomnost. Ak nemaju objektivnu pricinu, tak je pani strelena resp ma ine zaujmy a v takom pripade by som ich rozniesla na kopytach, ak by sa s nimi nedalo po prvotnom korektnom jednani. Snad to ale pojde "podobrotky".
A este dodam ze to, ze treba psikov kastrovat je predsa v adopcnej zmluve.Kedysi to nebolo teraz uz je.Tiez sme ju nedavno podpisali a suhlasime s kastraciou a nie len preto ze psik moze zabehnut a narobit steniatka, ci k fenke sa moze dostat psik a narobit steniatka, a zasa budu plnsie utulky, ci nebodaj mrtve steniatka ale aj kvoli zdr.hladisku.Ak mu kastraciou mozem predist ochoreniu-urobim to.Kedysi psiky nemali tolko "ludskych " chorob, resp.nie az v takom pocte.Teraz maju alergie, rakovinu,nadory, epilepsie a spol.A verte mi, ked je vas psik clenom rodiny a vy si myslite ze vsetko je v poradecku a zrazu bum epi zachvat a o dva dni na to ho musite dat uspinkat..to boli jak slak
@mistymay33 pisala som ze zo psom chodime k veterinarovi a povedal ze je to zdravy stastny pes, potvrdenie nam urcite da. Dalsia vec Atrej prisiel do utulku z nahubkom a kedze nemali volny koterec tak ho dali do 2izboveho bytu k dalsim 3 psom. Druhy den ho vratii pretoze sa psy pobili do krvi pretoze nikto nevedel ako dlho ten nahubok mal sami uz to vypoveda o tom,ze nevedeli nic o jeho povahe. Co viem a co mi teda povedala pani co nam ho vtedy ukazovala tvrdila,ze je ho nasli uviazaneho k stromu z nahubkom a zrejme bol bity ale co presne s nim stvarali nefusim iba vravela ze prisiel zablsenh vychudnuty. Ked sme si ho brali odchadzal z nahubkom a ked sme ho po tyzdni ukazali nahubok nemal a to z toho dovodu,ze ten nahubok bola pricina preco sa tak spraval.
@wooshka kone nahanal ten prvy tyzden to este sa dalo horsie bolo ze im chnapal po nohach a to uz jedna kobyla nevydrzala a kopla ho. Odvtedy prestal po nich utocit iba ich nahana ale nie tak aby ublizil on im alebo oni jemu. Vacinou beha podlz ohrady zazenie ich nakoniec a potom spat ale vyslovene ze by ich uhanal to nie dovolime mu to len raz a do konca dna sa k nim uz ani nepriblizi. Uz si do ohrady netrufne ist pokial tam vyslovene niekto s nim nejde no aj tak si dava na kone pozor. Myslim ze to ponaucenie si vzal k srdcu
@maca1984 nuz konkretne epilepsii kastraciou nepredides a je celkovo asi menej ochoreni, ktorym sa vdaka kastracii predist da, ale argument o nemnozeni je jednoznacny a neviem, ci je horsie "rezat" zdraveho psa alebo neskor riesit stence, ked ho raz niekto neustriehne. Iste, je pre ne prirodzenejsie gulky mat, ale keby sme uz chceli byt moc prirodzeny, tak v prvom rade nedomestifikujeme (kedysi velmi davno) dive zviera a nerobime si z neho spolocnika. To je kazdopadne k diskusii irelevantne, ale platit 200€ utulku, aby som nemusela kastrovat psa z presvedcenia sa mi zda rovnako absurdne ako pani prenasledujuca v relativnej pohode si zijuceho psa, ktora sa pokusa mu skvalitnit zivot navratom do utulkoveho koterca (ak je vsetko naozaj tak, ako sa tu popisuje)
Vela stastia pri rieseni, postavte sa k tomu ako dospeli ludia a nie roznymi pokryteckymi sposobmi a na koniky a psa do buducna bacha, aj ked je to ako pises, ostrazitost je na mieste, ale to asi viete aj sami
@mistymay33 pozri, ja mam 3 psov, retriver mi zadusil uz asi 5 holubov, bernsky salašnicky mi zožerie aj to čo sa neda a moskovsky stražny znicil plot na kompletku kym som ho vychovala a musel ist betonovy plot. Nehovoriac o tom, ze ked retriver zdrhne, boh vie co zadusi kedze uteka do lesa vedla ktoreho byvame a to ma taky vybeh ze az. Si neviem predstavit mat krizenca huskyho (geny zostavaju stale). A ja sama som nechala 500€ ako vsimne utulku len zato aby nerobili problemy, ked sa moskovak zacne spravat normalne kedze prisiel ku mne ako tyrany a nevychovany a teraz ochranuje syna, majetok a pocuva na prve slovo..
@saskia_98 ja napriklad nerozumiem, preco by sa malo davat vsimne za to, ze si niekto zobral prakticky nesvojitelneho psa. To neber ako utok na seba, mne len pripada uplne divne si musiet kupovat to, ze nebudu robit problemy v pripade psa, pri ktorom mozu byt radi ako blchy, ze sa dostal niekam, kde maju so psami skusenosti a rozumeju, co maju doma. Ine je samozrejme pomoct utulku darom, ale ak je normalne, ze robia prepadove komando ludom, ktori riesia bezne problemy zivota s utulkacom, tak to je potom chora utulkova politika.
@saskia_98 prepac, ja som teraz nepochopila tvoj posledny prispevok. Nerozumiem co si nim chcela povedat. Prosim vYsvetlis mi to este raz? Teraz to nemyslim v zlom, len ja som asi blondyna, ze mi to nedochadza 🤣
Kazdy pes je nejaky atreja sme nechali sa dostatocne vyblaznit a ked sa ako tak zabyval dali sme jasne pravidla. Ano obcas nejake sliepky a husy ponahana ale uz by si nedovolil nejaku zahrdusit. Ma dost pohybu a ked mu je ze ozaj smufno vleze aj dnu. Vycvik ma perfekfne zvladnuty pozna povely horsie bolo ho odnaucit aby ked sa niekde nahana zo susedovimi psami alebo prehana kone aby prisiel na pisknutie ale aj to sme prekonali.nejaky cas nam podhrabaval plot aj sa snazil ujst par krat sa mu podarilo prekonat aj plot ale vratil sa no uz to nerobi
Mna by zaujimalo ako sa da husky naucit nepodhrabavat plot inak, ako pol metrom betona zaliatym v zemi 😄 to tiez nie je rypanie, len sa smejem, lebo vseobecne skusenosti hovoria, ze ziadna skara nie je dost mala a nenapadna na to, aby ju tie potvory nevysnorili pripadne nepodhrabali 😄 nasi takto boli opakovane na vylete v meste, pomohol az elektricky plot. A to boli lenive malamuty, nie husky s vrtulou v zadku 🙂
Určite by som si.nevymyslala.ze pes ušiel a podobne rozprávky, to vám na dôveryhodnosti nepridá
@saskia_98 nemyslim si ze by ti ho vzali.Dala si domov hafanovi ktoreho xy ludi prehliadlo lebo...ja sa priznam ze aj ja take psiky "prehliadam", ja som na tie "male " resp.stredne plemena .Mozu byt radi ze ze ste si ho vzali a vzali na seba vsetku zodpovednost od materialnej cez vychovnu az po financnu.Ja som teraz troska "zdesena" z toho co citam..lebo ten nas novy bude nas az o 18 mesiacov.Teraz budem asi trpnut co ak.😳
Držím palce, aby u vás ostal. Potom daj vedieť.
@saskia_98 my sme uz psika z utulku mali, 11 r bol u nas, umrel nedavno.A ten bol adopciou nas.Viem ze teraz utulky si davaju odseky od kedy sa stava adoptovatel majitelom, pocitali sme s tym odsekom, takze nas to neprekvapilo.A zas ja bych sla aj cez mrtvoly, nedala by som ho uz teraz, a to je u nas necele 2 tyzdne.
A teda zmuva bola dana, precitali sme, suhlasili sme.Nikto okrem adopcneho poplatku a toho, ze obcas zasleme o psikovi info a foto nic nechcel.
@pribinak toto je veru chora doba,robme s tym nieco,lebo dopadneme ako v Anglicku,kde je zajazane mat psa vonku! Vraj mu je vonku zima a je nebezpecny pre inych, kazdy ma aj velke odolne plemena v domoch vnutri,lebo tam im je lepsie...
Choreee,aby psovi v malom priestore zavretom bolo fajn a nie na dvore...
Ludia vspamatajme sa...mame psa,je na dvore,pri velkych minusoch v garazi, mame ho radi je to pes. Niektorym psickarom uz hrabe.
Nam dokonca chceli dat startovny balicek granuliek co tam jedol, ze kym kupime.Samozrejme sme odmietli.Brali sme psika s tym, ze vieme co treba kupit s tym ze je to steniatko a po predoslom mu ostal len pelech, par hraciek a misky ktore som kupovala 2 tyzdne pred smrtou predosleho.Inak vsetko co po predoslom ostalo -veeelka zasoba jedla, hracky (s daktorymi som sa vedela rozlucit, ano asi to znie divne ale tak to je)sme niesli s dalsim nakupom do utulku odkial ten predosly bol 😭

@maca1984 tak si mysli,ze klamem ale nemam dovod. A co sa tyka utulku nebudem ssm pisat o ktory utulok sa jedna pretoze ak si v buducnosti budeme chciet adoprovat dalsieho psika tak budeme my ti bonzaci co sa stazovali a ziadneho chlpaca nam nedaju.
A ak si si cifala diskusie viacery tu pisu podobne skusenosti. Chcem sa s pani dohodnut po dobrom aj ked viem,ze ams nepochibili. Kebyze hned na nu zavolam televiziu alebo rovno budem vypravat vsade o koho sa jedna uskodim tym nasmu psovi. Ak sa nebude mozne s nou dohodnut potom privrrdime. Ty tiez byy si okamzite napisala meno utulku?
Ja verim tomu,ze vzniklo jednoducho nedorozumenie a sme ochofny spravit napravu pokial teda ma pani pocit,ze je nieco zle....mozno je Atrej ozaj moc divoky a potrebuje usmernit mozno sa jej nepacilo ze ho nechame nahanat kone v ohrade a tym ho vystavujeme nebezpeciu co ja viem?
Nechcem utulku skodit pokial sa mohlo stat ze sme aj my pochybyli ale skor by ma zaujimal ozajstny dovod preco ho chce odobrat. Vsade to funguje,ze daju cas na napravu a pridu znova na kontrolu a nie ze psa mi nachystajte peidem si po neho.