icon

Útulok nám chce odobrať psíka.

26. dec 2019

Psickarky potrebujem radu. Pred rokom aj pol sme si vzali hlavne kvoli detom z utulku krizenca huskyho a ovciaka. Psik mal za sebou tazky osud a ked sme boli v utulku padol nam do oka. Slecna alebo pni co s nami riesila adopciu nam vysvetlila,ze psik pojde na tyzden k nam na skusku a ak sa aklimatizuje dohodne sa ostatne. Bol u nas tyzden a pobyt zvladal perfektne. Nakoniec sme podpisali zmluvu kde bolo jasne napisane,ze psika treba dat zacipovat a,ze utulok si vyhradzuje pravo prist kedykolvek na navstevu aby zistilo ako sa psik ma. Zo vsefkym sme suhlasili a psika zobrali domov. Mame domcek s mensou farmou kde mal moznost ofvoreneho vybehu takze kazdy den bol vonku medzi zvieratami a na noc mal moznost ist dnu. Po roku prisla pani z utulku na kontrolu tak sme jej ukazali nasi farmu aj psika ktory ozaj bol tam stastny. Pani sa nas pytala ci pes byva vonku alebo vnutri tak sme jej vysvetlili,ze ma moznost byt vonku aj vnutri. Odisla prec mala som dost zmiesane pocity z toho pretoze si vsetko obzerala a robila si poznamky ale tak nehovorila nic. A dva dni pred vianocami nam napisala aby sme psa 30. nachystali,ze pride si ho zobrat. Nerozumela som preco. Vysvetlila,ze pes zije v nevyhocujucich podmienkach nema dostatok pohybu, psovi sa nik nevenuje,je divoky ( to usudila z toho ze lietal po celej zahrade), je tam nebezpecie urazu( casto pobehoval po vybehu s konmi ale ked ste ho zavolali pribehol) a jednoducho to neni pes pre nas a navyse ho krmime zbygkami z kuchyne ( co vobec nie je pravda preroze mu kupujeme kemivo ktore nam ona sama odporucala,to ze pes prehrabe zahradu a pozerie co vidi je normalne)
Ja som z toho hotova a s manzelom stale premyslame co dalej. Psik si u nas zvikol deti ho zboznuju miluje nasu farmu nikomu zo susedoc nevadi ved skodo vobec nesteka skor robi take pazvuky ako huskyovia zvyknu. Ak ho zoberie prec zlomi to psa aj nas. Neviege nam poradit ako sa mame branit? Osobne si myslim,ze je za tym nieco ine. Dakujem

maca1984
26. dec 2019

@saskia_98 ano chore je lepsi vyznam ako blbe

maca1984
26. dec 2019

Pre anonyma....toto nie je bezny postup utulku ak neklames.Peticia od susedov je fajn, ako bonus.Podstatny je AKTUALNY posudok od veterinara o zdravi, vyzive psika, pravidelnom ockovani . Takze by som to neziadala mailom ale zasla tam aj so psikom. A je jedno odkial to mam, padlo z neba...a kontaktuj "zvieraci ombudsman" 😉

martinka150
26. dec 2019

Napis o ktory utulok ide. Tu nieco nie je v poriadku, lebo ziadny utulol by neodobral len tak psa. Zaujima ma ten nazov utulku.

janulik2008
26. dec 2019

@pribinak ja budem možno za zlú ale ... pre mňa pes nemá co vnutri robit ak to nie je civava 😁
Nie aby boli radi ze sa ma pes dobre ale ho vziat chcu? To je ako s mackami niektori keby mohli tak vsetky dnu vezmu ale macky maju byt vonku hoci aj my mame cistokrvne vnutri ale ... len vidia macku vonku a uz hladaju domov pre nu a dovnutra. Samozrejme zviera kt ma zdrav problemy dnu ok. Ale nazyvat ako niektori ze macka/pes je ich dieta 🤦‍♀️

K teme keby videla nasho tak sa zblazni 😁 dobrak od kosti macka nam doniesla macata kt boli zjezene jak jezko ked uzije viagru a pes pozeral ze co to je 🤣🤣🤣 keď vidi cudzieho ide ho rozdrapit 😁😁😁

janulik2008
26. dec 2019

@wooshka s tým suhlasim. Kolega ma huskyho a nic nerobi len zahrabava diery 🤣🤣🤣

darina77
26. dec 2019

@danik1505 pekný psík, pes je najšťastnejší na dvore, to je jeho teritórium.

maca1984
26. dec 2019

@martinka150 marna snaha 😉

maca1984
26. dec 2019

@janulik2008 to zas ja oponujem.Nielen civava je vnutorny psik..nas predosly bol mix jack russel a cosi ale hned po prichode z utulku smer postel.Toto co mame aktual je mix terier-prichod na byt smer postel, prichod na chalupu smer gauc.Ale s tym, ze ja som doma a aktualne toho krpca vencim kazde 4 hod.Koncim o pol 11 a zacinam o 6..nie je pes ako pes.Velke resp.vacsie plemena urcite zavrete v byte trpia, a duplom ak majitelia pracuju.A ja i ked som doma nechcem do bytu, i ked 6 mes.z roka sme na chalupe "velke"plemeno

maca1984
26. dec 2019

"Trpi"svíatocne na chalupe

martinka150
26. dec 2019

@wooshka vidim, ze mas velmi malo vedomosti ako funguju utulku. Takze prva vec:’preco by mali ludia davat vsimne? No pretoze utulky nedostavaju od statu peniaze, funguju na baze darovania penazi od ludi. (Okrem teda slobody zvierat), ta je dodotavana kazdy rok 70 tisic (aspon tak to bolo v minulosti), Druha vec: tie zvierata potrebuju veterinu, kazde jedno ktore tam pride, cize odcervenie, ockovanie, kastracia (pripadna), mnoho krat rozne operacie co sa mozu vysplhat na xy stoviek eur. To je len jeden pes. Zober si ze v takom utulku je ich prinajmensom 30 a omnoho viac.
Takze kto to ma platit? Dobrovolnici? Ktory to mnoho krat robia vo volnom case a mnoho krat minaju zo svojich vyplat? Z coho to maju teda platit? Vsetky utulky a OZtka su odkazani na ludi.
Tretia vec: al si niekto adoptuje psa z utulku, plati sa za psa poplatok, kedze pes ide do rodiny zacipovany, odcerveny, vykastrovany (ak sa dalo), a clovek plati minimalny poplatok. Kedze ked by si si to preratala, kolko by teba vysli vsetky tieto ukony u veterinara, tak mozes dakovat bohu, ze zaplatis napr len 20-40 eur za psa ako poplatok.
Preto ma velmi udivuje, ked sa niekto rozculuje nad tym, ze musi zaplatit este aj poplatok za psa z utulku, a preco ich nedavaju zadarmo, ved mozu byt radi ze si niekto zobere psa. Ale vidis len obal, jaseo ti evidentne uplne unika.

marsmykkok
26. dec 2019

no sila, nechápem kde by mu bolo lepšie, takého veľkého aktívneho kríženca si už asi nik neadoptuje, ale asi podľa nich mu bude lepšie ked strávi celý život v koterci v útulku. a potom na FB dávajú vyplakávajúce statusy s velkými krížencami co sú x rokov v útulku a nik ich nechce...

martinka150
26. dec 2019

Jadro

martinka150
26. dec 2019

@maca1984 no podla mna pravda je uplna ina, a dotycna tu klame. Neverim ze by len tak niekto zobral naspat do utulku psa po takom dlhom case, keby bolo nieco v poriadku. Este by som sa priklonila k tomu, ze by to bola sloboda zvierat, tak by to este ako tak mohla byt pravda, ale inak, dam ruku do ohna, ze tu nieco nie je v poriadku

martinka150
26. dec 2019

Keby bolo vsetko v poriadku - oprava

janulik2008
26. dec 2019

@maca1984 to bol len priklad 😉 my sme mali psa vnutri ked k nam prisiel ked sme ho doniesli. Nemame ho z utulku a chudak prvu noc rano okolo piatej sme sli k nemu lebo knucal zrazu bol sam. Tak som si lahla pes ku mne a tak sme zaspali. Pravda je ze dost skoro k nam prisiel mal asi 6 tyzdnov. Pamatam si ako kazde rano cakal ... sedel na peliesku pre macky otocenu hore nohami 🤣🤣🤣 a kolko sme sa nasmiali z neho ked mi okusoval teplaky 🤣🤣🤣 alebo mal taku piskaciu hracku a zlostil sa lebo piskala 🤣🤣🤣 neskor siel von s tym ze vonku niekto bol ... postupne sme len z okna zakricali Tami ... a ptm uz len vecer siel dnu a tak ostal jednu noc vonku druhu a uz je tam doteraz. a dnes ma 6 rokov a je to maznak 😁 ...

wooshka
26. dec 2019

@martinka150 pisala som niekde, ze utulky maju davat psy zdarma? Pozastavujem
sa nad extra 500€ "vsimnym" naviac k adopcnemu poplatku za to, ze da utulok majitelovi pokoj po adopcii a nebude ho nadmieru buzerovat. Nikde nespominam, ze sa za psa z utulku sa nema platit poplatok ani to, ze utulky sa nemaju zaujimat, kam zvierata idu. A ani to, ze nik nema co davat utulkom dobrovolne dary a prispevky. Na druhu stranu, ked sa uz chceme bavit o tom, ako to v "realite funguje", tak v realite funguje aj to, ze mnoho ludi si radsej kupi stena za 50€ u mnozitela, ktore ani okolo veta neslo, ako dat za starsieho psa adopcny poplatok trebars 100€ a mat ho k tomu este aj so zmluvou o kontrolach psa. Netvrdim, ze je to spravne, ale bavime sa o "realite"

marsmykkok
26. dec 2019

@martinka150 nevieme ako to je, ale verím že ho netýrajú a netešia sa z toho a fakt silno pochybujem že tomu psovi je u nich horšie ako niekde v klietke útulku do konca života. Lebo fakt, velkého kríženca, s kopou energie, asi aj s muchami kedže bol zobraný predtým zo zlých podmienok si fakt už nikdy nikto neadoptuje a to by si mali uvedomiť aj v útulku čo je pre psa lepšie

martinka150
26. dec 2019

@wooshka nebude buzerovat? Tak zase mas skreselene predstavi, ten utulok ktory podla teba buzeruje, vypipla psa, a ma ho strcit hocikomu? Vies kolko krat sa stalo ze asoptovali psa a isli sa pozriet na nho po nejakom case, a pes bol podvyziveny, v zlych podmienkach, tyrany alebo jednoducho zmizol z rodiny ? Tebe by to nebolo luto keby sa dojdes pozret na psa do rodiny a najdes ho v takomto stave? Preto si kazdy utulok dava klauzulku do zmluvy, ze budu kontrolovat psa. Lebo keby si zazila takyto pripad, tak by ti to nebolo jedno. A ano, utulky nech kontroluju rodiny ( predsa nerobia to kazdy tyzden) a ten kto ma ciste svedomie, nema s tym problem. A ten kto nie - ten ma s pripadnymi kontrolami problem. Jednoduche.
A ked niekto da 500 eur utulku, tak to da z jejo dobrej vole, nie z tvojej penazenky

martinka150
26. dec 2019

Predstavy

martinka150
26. dec 2019

@marsmykkok nevies pravdu, vie ju len autorka. A verim tomu, ze ziaden utulok by toto neurobil bez priciny

jullietlife
26. dec 2019

Presne pre toto sme nevzali psa z útulku, ale z bazosu darovanu.. A tiež nám ako stena behala po výbehu s koňmi, naháňala mi ich cez celý pozemok. Dokonca môjmu koňovi sa snažila kusnut do nohy alebo ho inak podkušovala. Je to CSVxNO, ale povedala by som, že je cela po CSV. Držím palce aby psík u vás zostal.

marsmykkok
26. dec 2019

@martinka150 ja verím že áno aj na základe skúseností ľudí a podmienok útulku. Už len to že nechcú dávať psov na von je čistý nezmysel. Asi je psom lepšie v útulku v klietke ako niekde na veľkom dvore s občasnými prechadzkami. Samozrejme keď je nejaké šteniatko akože čistokrvné s fajn povahou je dobré že nedajú prvému záujemcovi ale že vyberajú ale ak je psik starší vasci kríženec s nejakou problemovou povahou ťažko nájde domov kde bude spať v posteli alebo na gauči a vtedy by mali zvažovať reálne možnosti. Takisto kastracia ja mám psov vždy pod kontrolou a nikdy nemali šteniatka ani ich neurobili a prečo by som mala dať psa kastrovat a riskovať že sa mi bude dnu pomočovat a priberať ak si viem psov ustriehnut? Robia zo seba akurát bohov a škodia tým akurát psom

lula313
26. dec 2019

Som Dobrovoľníčka v karantennej stanici a síce som diskusiu necitala celu, je mi smutno z tých vyjadrení, že pes je v podstate len spotrebný material, bez nároku na prežitie života v určitej kvalite a v blízkosti majitela(dnes totiz pes plní najmä spoločenskú funkciu a je navyknutý byt v pritomnosti majitela, nie byt niekde vyvrety na dvore, kde vidí majitela 10 minut denne). Utulok, ako aj dobrovoľníci majú zivot a osud psa vo svojich rukach, preto majú veľkú zodpovednost v tom, ako ho umiestnia(možno nesprávnym rozhodnutím ho upisu na dalších 10 rokov otrasného života a zväčša sa jedna o prípady, kedy pes nežil stastne, kým sa do utulku dostal). Robili sme dlhé roky aj docasky veľkým plemenam(vlciaci, doga, rotvajler, pitbully, rôzne krížence,..) a tiež bolo mojou adopcnou podmienkou pobyt vo vnútri, lebo sme sa riadili vzdy heslom, že pes od nás nemôže ist do horsieho(teda z bytu, kde bol zvyknuty na skoro celodennú prítomnosť človeka, von, kde si ho nikto všímať nebude a presne zvlci tak, že jeho celodennou zábavou bude ako magor stekať po ludoch a psoch za plotom-toto určite normálne socializovaný, nefrustrovany, rodinný pes robit nemá). Poznam veľa OZ-tiek a dobrovoľníkov na SK a mila autorka, môžem Ti s určitosťou povedat, že tam bude vacsi problem, ako tu popisuješ. Na osobne kontroly sa chodi naozaj len výnimočne, keď majitel nepošle na vyzvanie fotky, nekomunikuje, alebo posle fotky psa v zúboženom stave. Každý mame svoje rodiny, prácu, psov, ktorých treba riesit, čiže určite sa nechodi na kontroly všetkým adoptovaným psom a neplytvame svojim voľným časom na buzerovanie nových majitelov, ktorí sa hlásia a zodpovedne sa staraju o svojich psov. A ide o to, čo mate v zmluve. My dobrovolnicime pod záštitou mesta, čiže za nami stoji mestská polícia, ktorú by sme pri odobratí psa privolali na pomoc, čiže ak by sme psa odobrať chceli, tak ho odoberieme, ale za 6 rokov nasej cinnosti a adoptovanych vyse 350 psov sme k tomu nemuseli pristúpiť. Situácia s preplnenými utulkami na SK je zla, čiže vzdy sa horsie podmienky riešia najprv dohovorom, čiže ako píšem, počas kontroly Vám museli prist na riadny pruser, keď Vám psa chcú odobrať. Jedine, čo môžete urobiť, slušne sa ozvat utulku a požiadať ich o možnosť zlepšenia podmienok psa(zaplatit psovi výcvik, predloženie faktúr za granule, že naozaj mu nedavate pomyje/ono je to vidiet na srsti a nechtoch, na akej strave je pes odchovany/ a pod.). Hrat sa na hrdinov, že psa nevydaté nie je cesta, lebo utulky majú svoje páky, ako sa k psovi dostat, hlavne keď píšete, že býva cez deň vonku..

lula313
26. dec 2019

@wooshka s tými 500 eurami trepeš dve na tri. Vôbec to takto nefunguje🤦🏽‍♀️ A keď už niečo takehoto vypustíš z ust, máš uviesť konkretne OZtko, ktoré si takýto príspevok vypýtalo!

@marsmykkok a ako má nejaký dobrovoľník vediet, či si das pozor na psa a že Zrovna tebe nemusi ist kastrovany?situacia na SK je kritická, utulky sú preplnene, ako inak chceš riesit tuto situaciu s nadbytkom psov? Ideme ich tráviť a zabíjať ako v Rumunsku, či Čiernej hore? A k tomu pomocovaniu, my sme mali v docaske cez 50 vykastrovanych velkych psov, nepomocoval sa ziaden, ani naša vykastrovana fena dogy do svojej smrti v 13 rokoch netrpela inkontinenciou, takze tieto argumenty nie sú na mieste.. skôr je kastracia perfektna z hľadiska prevencie rakoviny prostaty, pyometre atd

abbey1
26. dec 2019

@lula313 Budem trochu oponovať. Mestská polícia nezmôže nič. Aj útulok musí dodržiavať pravidlá, nemôže prísť a psa odobrať, pokiaľ neprebehli určité postupy a dokazovanie. Kontroly niektoré útulky vykonávajú bežne. Sama som ich niekoľkokrát robila. Našťastie s dobrým výsledkom.
Týmto sa nechcem zastávať autorky. Len z osobných skúseností viem, že nie všetci zamestnanci útulkov sú ľudia na správnom mieste. Zažila som kšefty so psami, ktoré išli tam, kde sa ponúklo viac. Psov bez vet ošetrenia veselo poslali do zahraničia. Bez ockovania, karantény a podobne, klamanie o zdravotnom stave a iné nepekné veci, ktorým sa ťažko verí.
Preto tu radíme autorke riešiť to s veterinárom, svedkami a písomne s útulkom. Nech sa obe strany vyjadria. Odoberanie psa, a ešte násilím, je krajné riešenie.
Úprimne mi je veľmi ľúto, že ľudia obchádzajú útulok, keď chcú zvieratko, aké my po rokoch skúsenosti robíme už to isté. Zachraňujeme zvieratká už pomimo útulkov a OZ.

abbey1
26. dec 2019

@lula313 Aj tie úplatky fungujú. Čas viac, dostaneš psa, ktorý je sľúbený inde. Tak tu prosím neobvinuj !jej, že klamú. Máš šťastie, že nemáš takú skúsenosť, aké deje sa to.

lula313
26. dec 2019

@abbey1 uveď konkrétny názov utulku, OZ, okrem Slobody zvierat, ktorá je týmito praktikami známa.

pribinak
26. dec 2019

@janulik2008 Ehm, asi sme sa kapanek nepochopili 🤷‍♀️

abbey1
26. dec 2019

@lula313 Keď uvediem názov, uveris nám? Skús čítať aj diskusie na FB. Tých prípadov je tam veľa. Ja hovorím len za seba a útulok a OZ, s ktorými mám osobnú skúsenosť.

lula313
26. dec 2019

@abbey1 MsP zmôže veľa, predsalen je to autorita, ktorá má okrem iného aj kontakty na RVPS, ktorá by pri najhoršom hneď dobehla(lebo mame tam stastie na človeka, ktorému ide o dobro zvierat a je veľmi akčny), nejdem tu popisovať konkretne kroky, ale kebyže ideme pre psa, tak s ním aj odídeme.