Útulok nám chce odobrať psíka.
Psickarky potrebujem radu. Pred rokom aj pol sme si vzali hlavne kvoli detom z utulku krizenca huskyho a ovciaka. Psik mal za sebou tazky osud a ked sme boli v utulku padol nam do oka. Slecna alebo pni co s nami riesila adopciu nam vysvetlila,ze psik pojde na tyzden k nam na skusku a ak sa aklimatizuje dohodne sa ostatne. Bol u nas tyzden a pobyt zvladal perfektne. Nakoniec sme podpisali zmluvu kde bolo jasne napisane,ze psika treba dat zacipovat a,ze utulok si vyhradzuje pravo prist kedykolvek na navstevu aby zistilo ako sa psik ma. Zo vsefkym sme suhlasili a psika zobrali domov. Mame domcek s mensou farmou kde mal moznost ofvoreneho vybehu takze kazdy den bol vonku medzi zvieratami a na noc mal moznost ist dnu. Po roku prisla pani z utulku na kontrolu tak sme jej ukazali nasi farmu aj psika ktory ozaj bol tam stastny. Pani sa nas pytala ci pes byva vonku alebo vnutri tak sme jej vysvetlili,ze ma moznost byt vonku aj vnutri. Odisla prec mala som dost zmiesane pocity z toho pretoze si vsetko obzerala a robila si poznamky ale tak nehovorila nic. A dva dni pred vianocami nam napisala aby sme psa 30. nachystali,ze pride si ho zobrat. Nerozumela som preco. Vysvetlila,ze pes zije v nevyhocujucich podmienkach nema dostatok pohybu, psovi sa nik nevenuje,je divoky ( to usudila z toho ze lietal po celej zahrade), je tam nebezpecie urazu( casto pobehoval po vybehu s konmi ale ked ste ho zavolali pribehol) a jednoducho to neni pes pre nas a navyse ho krmime zbygkami z kuchyne ( co vobec nie je pravda preroze mu kupujeme kemivo ktore nam ona sama odporucala,to ze pes prehrabe zahradu a pozerie co vidi je normalne)
Ja som z toho hotova a s manzelom stale premyslame co dalej. Psik si u nas zvikol deti ho zboznuju miluje nasu farmu nikomu zo susedoc nevadi ved skodo vobec nesteka skor robi take pazvuky ako huskyovia zvyknu. Ak ho zoberie prec zlomi to psa aj nas. Neviege nam poradit ako sa mame branit? Osobne si myslim,ze je za tym nieco ine. Dakujem
Ako prišla na tie zbytky z kuchyne?Išla by som za jej nadriadeným a konfrontovala ho aj za jej prítomnosti.Pes nie je povinný k nej prísť, keď si ona zmyslí, keď za plotom je susedov pes, ktorý ho drazdi.Neviem možno sa bála tých koni či mu neublížia či niečo jej príliš vadilo, ale psa by som nevrátila.Ale ries to nerob mŕtveho chrobaka.A tiež by som si pozistovala toho ombudsmana či médiá.Kde boli rok?prečo prišli tak neskoro na kontrolu je pes vychudnutý, chorý, zanedbany?boli u Vás predtým na kontrole vedeli, že ide na farmu?Podľa mňa to aký život ste mu pripravili je pre huskyho ideál.
@abbey1 važne .. Ja mam moskovskeho stražneho (tyraneho) z utulku a ked som ho chcela na trvalo aby bol hned moj a bez naroku na navstevy z utulku kazdy tyzden, dala som za psa na zmluve 50€ a este utulku do vrecka 500€ aby bol klud .. Niektore utulky su fakt take co pomahaju a ine len čista kamufláž ..
Dievcence je to krizenec huskyho a vlciaka. Pes prisiel z otrasnych podmienok. Nevravim,ze sme s nim nemali problemy. Bol nevychovany za ten cas co sa udomacnoval nam zadrhol 3 sliepky ale nevzdali sme to a o tych sliepkach sme tej pani ani nehovorili. Ked prisiel k nam natrvalo podhrabaval plot, nahanal kone v ohrade a plasil ich tym ze im isiel po nohach az kim to jednu nasu kobylu nenastvalo a nekopla ho. Odvtedy prestal im ist po nohach jedine co si dovoli ze ich prehana po ohrade co konom tiez nevadi. Bol divoky pohladkat sa ho nedalo lebo vrcal no postupne sa naucil a ked bolo mozne ho dat na voditko zacal ho muz cvicit. Trvalo to dlho ale vypiplali sme ho na to aky bol v utulku...a mimochodom z docasky ho vratili za dva dni pretoze sa pobil z dalsimi psami v byte.
Mozem ho pustit na pole a na zapiskanie sa vratil vzdy.
Muz sa vypraval zo starostom a ten nam prislubil pomoc a aj susedia. Nakoniec sme sa dohodli,ze psa odvezieme den pred tym aj s detmi k babke ktora ma hospodarstvo a nechame ho tam s tym,ze starosta tam 30 pride a sam potvrdi,ze pes nam usiel a pokial bude dotycna robit problemy,ze to uz on poriesi s nou lebo pani pozna a neni sme jediny co mame problemy s nou a,ze ona mu cosi dlhuje.
Ved nech pride s policiou. Policajta pustite na pozemok a ju nie. Ukazte mu veterinarny preukaz, podmienky ako zije pes a povedzte, ze psa do koterca odmietate dat, nakolko u vas mu je dobre. Ze pes je vas a ukazte mu zmluvu. Policajt Vam psa nezoberie a podla mna moze situaciu presetrit sam na mieste. Dufajme, ze to bude policajt kynolog, ktory pozna aj plemena. Akoze my mame psa z utulku a utulok tu nebol ani raz na kontrolu, tak nechapem, preco prisli k vam. A nikdy neriesili, ze pes je vonku a nie v dome, velkeho psa by som v dome ani nedovolila.
Riešte všetko písomne s nimi. Ktorý útulok je to? Niektoré útulky chodia na kontroly bežne. Môže sa stať, že majú niekedy dôvod odobrať. Ale i to má určite postupy a hlavne všetko písomne i oni s vami musia riešiť.Drzim päste.
Ak je to skutočne tak, ako to popisujes, tak by som skontaktovala utulok na nove "setrenie" viacerymi ludmi i nezainteresovanymi. Inak ono to je tak, ze ak to setrenie robila zenska, ktora uz zazila vselico so psami (zachranovala psy, umierali jej pod rukami) tak moze byt citlivejsia na okolnosti, v ktorych pes zije a chce pre neho to najlepšie. Kazdopadne, nechapem, preco prisli na setrenie az po takomto dlhom čase. Inak s tou kradezou je to tak, ze ak je pes skutocne tyrany, sposob na kradez sa najde... V noci napriklad. Bez dokazov. Takze vam odporucam skobtaktovat sa s utulkom a vyriesit tento problém s nimi. Nech pridu na setrenie ak sa im nieco nezda.
Ja mám už mám druhého psa z útulku a nikdy nebol u nás nikto na žiadnej kontrole. Napíšte sem názov útulku a kde je. Za tým bude nejaká komerčná záležitosť z útulku.
@kukipukituki ja by som to tak neriešila, lebo iniciatívna pani môže prísť aj o mesiac🙂naozaj ich treba kontaktovať so správou od veterinára, pokiaľ je pes v poriadku, veterinár nebude mať problém vám takú správu vystaviť......Doručiť im uvedenú správu(urobiť si duplikát) s tým že tu je vyjadrenie veterinára že pes je ok a vo vyhovujúcich podmienkach....Zmluva nepustí, sú tam presne uvedené dôvody kedy môžu odobrať psa ale o tom v akých podmienkach pes žije nerozhoduje "nejaká pani z útulku" je odborník na zvieratá - veterinár......Takže im stačí povedať že ak ho napriek tomu odoberú - postupujú protiprávne lebo zmluvu ste neporušili(potvrdenie od veterinára) a zažalujete ich za nedodržanie zmluvy(neoprávnené odobratie psa) a zároveň budete žiadať peniaze za spôsobenú citovú ujmu.....Ani jeden útulok nebude riskovať súdny spor ak teda nie je v práve....
Mne by sa teda nepacilo vase riesenie. Ak si presvedcena, ze pes zije vo vyhovujucich podmienkach, ako Ti tu mnohe radili, ziadaj papier od veteriny, obrat sa na dalsie presetrenie na zriadovatela utulku. Mas viacero moznosti, ktore su daleko korektnejsie a nie psa zatajovat a tahat starostu do toho. Mas tu dost vela rad, ktore su zmysluplne, precitaj si ich
Možno by bolo dobré upozorniť Kristínu Kovesovu na túto diskusiu. Ona mala niekoľko reportáži o týraných psoch a spolupracuje s utulkami. Tak, čo by povedala (prešetrila) na útulky aj z druhej strany.😔
ja by som to tak nespravila, moze sa to obratit proti vam. normalne ich cakajte 30-ho aj so starostom, aj so spravou od veterinara, prip. od susedov mozete pozbierat cestne vyhlasenia, ze vas pes je bezproblemovy a nikomu nevadi. trvajte na tom, ze v zmysle adopcnej zmluvy vam ho nemozu bezdovodne zobrat, vykastrovany je, cip ma, podmienky (podla vas) vyhovujuce, takze to ze zije v nevyhovujucich podmienkach je len tvrdenie proti tvrdeniu.
takéto riešenie sa raz dva môže obrátiť proti tebe ... účelnejšie by bolo:
1. potvrdenie od zverolekára že pes je OK
2. prehlásenia od susedov, že pes nie je problémový (stačí na text a súhlasné podpisy)
3. nepustiť pani z útulku na pozemok
4. privítať ju s tým, že prípad budeš medializovať a psa sa nevvzdáte, príp. že ste ochotní dokazovať svoju pravdu na súde
Mne sa tiez vase rozhodnutie nepaci, je to take podvratacke, ze pes sa stratil atd. Prehodnotte to a rieste to radsej cestnejsie ako pisu ostatne. Starosta nech toho 30.12. je pri tom, ale psa nevydate, lebo budete mat vsetky potvrdenia ako pise @sulejmanka
Ziadne odcestovanie,ziadny strateny pes a podobne hovadiny.To su vsetko len chvilkove riesenia.Tomu sa treba postavit celom vopred.Kontaktovala by som zvieracieho ombudsmana a letela k veterinarovi po potvrdenie ze psik je zdravy,dobre ziveny atd-ak je to tak,veterinar s potvrdenim problem mat nebude. A keby si napisala o ktory utulok sa jedna,bolo by lepsie.Nie pre nasu zvedavost,ale preto,ze mozno sa najde dalsi clovek co ma s danym utulkom svoje zazitky,poznatky.A hlavne ,kym nenapises co mas v adopcnej zmluve,ako som uz pisala,je to tliachanie do vetra.Mozes tu mat xy rad a ani jedna ti nebude musiet pomoct,ked nevieme to, na co sa pytame
Skús sa spojiť na FB s SOS linka pre zvieratá v núdzi, mám s nimi dobrú skúsenosť.
Otoci sa to proti tebe a uskodis si lebo si si nezabezpecila psa aby neusiel to bude mat zas ta z utulku bod pre seba...toto by sim nerobila...nornal veterinar potvrdenia o prehliadkach ockovaniach odcerveni...a cus...nedam a ked nedas pokoj budem to medializovat..
Somarina, to vaše riešenie.
Tak by som ju poslala do prdele, ze by sa nestihala cudovat
@logo_napady zrejme je to aj na dohode, ja som nahlásila suseda, že sa nestará o psa, prišla pani z útulku, on súhlasil, že sa ho vzdá a vzali psa preč. Pani mi hovorila, že keby sa ho nevzdal, poslali by mu kontrolu z úradov..
Ale inak, ze to niektore utulky prehanaju, mozem potvrdit. Mame v podstate cerstvu skusenost,ale bol to cesky utulok a teda to sme este nezazili.Ked sme ich kontaktovali ze mame zaujem o adopciu psika od nich tak nas odkazali na adopcne podmienky ktore obsahovali - napisat motivacny list,prist na minimalne 2 vencenia daneho psika-co pre nas znamenalo 390 km tam,390 nazad x 2.Ochotni sme boli vsetko absolvovat,aj tie cesty ale istota, ze nam psika po tomto daju- ziadna.A kedze ja milujem zvierata,psikov,naviazem sa velmi rychlo.Cesty do utulkov su pre mna utrpenie.Tak sme to vzdali.A nakoniec mi tento z ineho oz, co sme si ho adoptovali vyblikol na fb a bolo to jasne.Vecer som ho videla,na druhy den sme sli po neho.Dali nam ho bez problemov,povedali sme im co,preco,kde bude,s kym bude a pod.A sme s nimi v kontakte.Posielam im fotky,pre svoj klud,aby videli,ze u nas sa ma velmi dobre a aby aj oni videli,ze my mame zaujem aby vedeli co je s nim.Tak sme to mali zauzivane aj u nasho predosleho utulkaca.
Pravda bude asi niekde uprostred. Taky velky pes, a este k tomu ked bol zo zaciatku agresivny sa umiestnuje velmi tazko. A ked uz ho konecne umiestnili a dokonca rodina je s nim ok, tak by ho len tak bezdovodne neodobrali. Ja velmi tomu pribehu neverim, ze pes sa ma ako v bavlnke. A pani
V utulku urcite dobre vie ako take plemeno ma zit a neverim ze trva na tom, ze by mal zit vo vnutri a to je dovod odobratia. Ani v utulku urcite nebol a ani nebude vo vnutri. Ja osobne schvalujem to, ze sa utulok aj dalej zaujima o to ako pes zije... akosi mi v tomto pribehu nieco nesedi a keby to bolo tak ako pise autorka, tak by to nierisila tak, ako to riesit chce. Je to absolutne detinske, preco nejde k veterinarovi ktory jej potvrdi ze pes je ok?
Po dokladom zvazeni a co ste nam radili sme sa teda rozhodli to spravit tou cestou ako nam radite. Napisala som nasmu veterinarovi email a poziadala ho o vyjadrenie sa k zdravot. Stavu psa + nasi susedia spisali aj peticiu aby psik mohol ostat u nas a su ochotny nas prist podporit aj zo svojimi psami a plus starosta kforemu sa jednanie pani nepacilo. Kdo vie ci sa to bude aj takto riesit lebo chce piatok pani v utulku navstivit a porozpravat sa a dokonca povedal aj pred susedmi,ze pokial bude robit problemy postafa sa o to aby utulok prevzal niekto kto ozaj vie pomahat a nie ublizovat. Fakze dievcence dakujem moc za radu ozveme sa co sme poriesili a ako to nakoniec s nasim Atrejom akoncilo
Preco neodpovedas na otazky? Lebo akurat mam tak z toho pocit ze klames..
@mistymay33 ja si zas myslim ze problem bude v tom, ze utulok bude neseriozny a teraz, ked je pes konecne vychovany ho chcu predat dalej kedze kombinacia husky a ovciak je uplne krásna ..
Inak kamaratka si tiez brala psika z utulku ale to bolo asi 4 roky dozadu alebo tak nejak teraz neviem ktory utulok to bol ale pre psika cestovali a psa im chceli odobrat lebo ho nedali vykastrovat aj ked to sice mali v zmluve ale ona sa branila ze dat zdraveho psa rezat len preto aby nemal mlade je proste proti jej presvedceniu. Nakoniec im jej otec dal nejakych 200 euro a mali od nich pokoj. Pes doteraz nemal ani raz vrh. Ale povedala,ze viacero ludi sa stazuje,z zamestnanci utulkov maju prehnane poziadavky ako napriklad to,ze sa Vam dotrepu domov ze chcu chodit sa pozerat na psov. Napriklad jeden nemenovany utulok Vas psa akoby prenajme ale nikdy nebude Vas lebo to maju osetrene v zmluve vy ste len jeho opatrovnik takze ked psovi sa nieco stane mate zodpovednost za neho Vy
Boze,odkedy je psovi lepsie vnutri?Toro uz je fakt chore a ta oanu je na hlavu,ci ako?Nedala by som toho psa,skuste sa inde ozvat ake mate noznosti.

@sense To myslíš vážne?