Využívate samoobslužné pokladne a prečo?
ak nie, prečo?
Snažím sa nepoužívať, výnimka je keď sa ponáhľam. Ja svoju prácu mám a nemienim zadarmo robiť prácu druhého. Ak by som dostala zľavu na tovar, tak by som používala určite častejšie.
Len v nevyhnutnom prípade... ako aj manžel povedal ani u nás neupratuje hosť(ubytovacie zariadenie)...... 😁😁😁
Využívam, ale je pravda, že napríklad v Kauflande nedávno zaviedli ten výstup s bločkom a tam sa tomu teraz vyhýbam, lebo keď sa tam ľudia zaseknú a nemôžu vyjsť, tak je pri tých pokladniach bohovo málo miesta a to ma rozčuľuje. Akože už bez toho to tam bolo dosť napchaté na seba, teraz je to niekedy fakt otras, keď človek musí pomaly vyskočiť na tú pokladňu, aby ostatní mohli vyjsť.
Áno, vždy.
Argumenty typu "Som za to aby sme nebrali ludom pracu" - akože, ja neviem, ono tie pokladne sa tam dostali samé? Len tak z neba padli? Nie náhodou to musel niekto vymyslieť, vyrobiť, priniesť, servisovať, updateovať? ... to nie je práca? Na jednej samoobslužnej pokladni nájde prácu viac ľudí ako jedna predavačka.
A že tam platí kartou? Veď nech sa páči, pokojne sa môžete vrátiť na stromy, príp. do jaskyne... 🙄
@kristiii no veľmi to zdržuje a nemá to žiaden význam, lebo nezabezpečí, aby ľudia nekradli. Úplná zbytočnosť.
Ja nie!!! Ja mám nato nervy!! Aspoň keby to bolo lacnejšie že si to urobím sama!!
NIE,ani do buducna neplanujem/nie uplne dobrovolne sa zucastnujem nakupov a platenim na SoP, ked ideme na nakupp s partnerom, ten len na samoobsluzne, len scaner, a potom pindaaaaaaaaaaa ako chora vrana ked nejde to a nejde tamto, a po 10 krat musi prist obsluha...ja stojim bokom a chechtam sa na nom...a ak sa niekedy velmi zriedka necha nalomit a ide so mnou do pokladne s obsluhou, tak vzdy odchadzame s usmevom na tvarach, a smeje sa pol radu za nami a aj predavacka..
pre mna je to aj spolocensky styk...
niekedy sa zamyslam nad tym ze nase maminy nemali autom. pracky, mycky, roboticke vysavace, pokladnicky hadzali väcsinu cien po pamäti, a chodievali MHD z a do roboty, a nepamätam ze by sa niektora stazovala ze potrebuje usetrut cas, tie co si tak strasne tou SoP setrite cas, tie minuty vasho zivota...ako s tymi usetrenymi potom nakladate? scrollovanim videi?pisanim na MK ? ci?
@sisaka však môžu dokladať tovar v tom obchode alebo robiť za pultom kde je pult. Práce nekvalifikovanej sú mraky.
@tomasisa tá preferencia záleží aj od toho, či je niekto introvert alebo extrovert. Ja radšej ako introvertka som bez kontaktu s ľudmi, teda ak sa dá, lístok si kúpim cez internet a nie za okienkom, zvolím doručenie tovaru do výdajného boxu a nie kuriérom, platím radšej na samoobslužných. A ten kontakt no ja neviem, práve som prišla z Billy kde nie sú samoobslužné a ten pokladník teda horší ako tie samoobslužné pokladne, ani úsmev, ani pozdrav, ani očný kontakt.
@tomasisa vieš čo, napríklad ja robím skôr menšie nákupy priebežne počas týždňa (do 10-15 eur) a tak je pre mňa oveľa pohodlnejšie preletieť cez samoobslužné ako stáť za piatimi ľuďmi s vozíkmi naloženými kopcom a prešľapovať tam. Ale keby robím veľké nákupy pre viacclennu rodinu za 100-150 eur tak by nehrozilo, aby som tam prichádzala o nervy. Takto mi to proste vyhovuje a hlavne mi nikto nehádže položky rýchlosťou blesku, že nemám ani šancu ich hádzať do vozíka a koľkokrát už začne predavačka blokovať ďalšieho zákazníka, pritom ja mám ešte veci na pokladni. Na samoobsluznych si idem pekne v kľude svojím tempom.
@zuzitko74 🙂 Prepáč, ale nie, nedávam tým nič najavo. Dala som prirovnanie na "argument", ktorý som aj uviedla. Pretože na takýto argument sa iné ani nedá a nuž áno, aj ja mám právo na svoj názor, keď už teda ja musím rešpektovať nejaký iný.
Mne je naozaj úplne jedno, ako ľudia platia, či majú alebo nemajú účty, a úplne rozumiem tomu, že niekto má rád hotovosť, je to pre neho lepšie, ľahšie si to vie ukontrolovať. To je v poriadku.
Ale snáď sa v roku 2024 nejdeme pozastavovať nad tým, že "hííí, takto prejdem mobilom, a všetko pípa" - parafrázujem našu ministerku kultúry, zdôrazňujem, že nikoho neurážam, aby zase nedošlo k nedorozumeniu.
@rusalinka OK, máš právo na svoj názor, len je podľa mňa smutné, že si tu obhajuješ vyjadrenie ,,nech sa vrátia na strom".
Len tak mimochodom, občas sa stane, že je u nás v Lidli ,,vzbura strojov" a vtedy sa nedá platiť kartou ani mobilom. Tak tam stojíme ako zmoknuté kuriatka, tí so slabšími nervami nadávajú, alebo zdrhajú bez nákupu a tí, ktorí platia hotovosťou sú v tej chvíli za vodou, v pohode si zaplatia a môžu ísť domov.
@zmrzlinka2021 "sme ochotní si zaplatiť predavačku?" Naozaj si myslíš, že nejaký benefit z automatizácie má a bude mať spotrebiteľ prip. zamestnanec? V práci pred rokmi, som mala jednu kolegyňu, nadšená, že digitalizácia, menej práce...asi verila, že bude reálne menej pracovať. A to ani nebola mladá, mala vtedy okolo 40tky.
@tomasisa tak ja ti skúsim vysvetliť za seba ako mi to šetrí čas (nie na skrolovanie MK, to robím počas cesty vlakom z práce kedy nič zmysluplnejsie robiť neviem, pri čítaní knihy by som asi zaspala a zobudila sa tam kde nechcem 😀). Ja napr. prídem busom na stanicu, odkiaľ pokračujem vlakom, mám asi 10 minút na nákup, takže každá minúta dobrá. Ak to nestihnem, ďalší vlak mi ide o hodinu, takže pre mňa pár minút ušetrených pri samoobslužnej pokladni znamená ze budem o hodinu skôr doma 😉
@marsmykkok ubezpečujem ťa, že keď zavrú 5 pokladni, lebo už nie sú potrebné, nakoľko práca predavačky je nahradená samotným kupujúcim, tak nepresunú tieto predavačky k vykladačom tovaru. Tieto predavačky sa stavajú nadbytočné.
Za akým pultom si nájdu prácu? Bola som teraz na Slovensku a všimla som si, že v supermarketoch ostali len také mini pultiky s masovými výrobkami (úplne biedny vyber masa, museli sme ísť do mäsiarstva).
Preč sú časy, keď ľudia stali pri pultoch na mäso, syry, šaláty, ja si pamätám, keď som bola brigádovať v obchode ako teeneger a robila som za zeleninovým! pultom… všetko je teraz pobalené v regáloch, zeleninu/ovocie si ľudia berú sami…
Obchod potrebuje menej predavačiek, za chvíľu tam nabehnú roboty vykladače a nebude ani tá práca.
Už sú robotickí čašnici … však načo kontakt s ľudmi, radšej niečo naťukame do monitoru… čašnici pôjdu robiť kde?
@sisaka nie,ze su predavacky nadbytocne vdaka samobsluznym pokladniam...my ich nemame dostatok a je problem ich zohnat a nielen v potravinach...rovnako casnicky,kucharov ,upratovacky a pod...ked niekde hladaju ludi,tak ten inzerat je velmi dlho zverejneny alebo ho opakovane inzeruju....vidim to na denno dennej baze v mojom okoli...
https://sita.sk/pracujucich-ludi-bude-coraz-men... zaroven mame problem so starnucou populaciou
podľa mňa je zbytočné tovar vykladať z košíkov na pás, potom každú vec musí chytiť do ruky pokladníčka a zase to musím pracne zabaliť do košíka/vozíka... kdežto pri scan and shop si to poukladám raz, roztriedim si krehké, do chladiacej tašky si dám chladené/mrazené, oddelím si pečivo - do jedného sáčku viem dať viac druhov, nikto mi to neprehadzuje, nehádže, ťažšie veci nemusím zbytočne dvíhať, ja v tom vidím samé plusy a v období Vianoc nemusím stáť polhodinu v rade
platím vždy kartou, využívam kupóny, body, zľavy... na to by pokladníčka nemala čas a ľudia za mnou by boli nervózni čo toľko zdržiavam
tiež súhlasím s názorom vyššie, že pokladníčka nie je práca snov, bude ich treba menej a nájdu si iné zamestnanie, ľudia chýbajú v iných sektoroch tak sa môžu rekvalifikovať a ísť tam
@jarmila2010 no vidíš a u nás je problém nájsť voľné miesto. Toto sú u nás tradične povolania, ktoré robia teenagers popri škole… my sme tu mali v potravinách aj baličov tašiek, aj to už vymizlo a balia predavačky… ešte že aj teenagers zleniveli a radšej sedia doma na mobiloch, ako by si išli privyrábať, lebo nájsť prácu nie je také ľahké …

@marsmykkok nejde predsa o lukratívnosť. Je to práca a ešte stále potrebná, treba mať v spoločnosti aj zamestnania, kde nie je potrebné IQ 130. Čo budú robiť títo ľudia, keď ich nahradia roboty, či zákazníci? Sedieť doma na podpore, živení ľudmi, čo robia?