icon

Využívate samoobslužné pokladne a prečo?

24. júl 2024

ak nie, prečo?

ivka225
1. aug 2024

@esterr_ka Aj pri žatve kombajnom treba oveľa menej ľudí ako pri ručnom kosení. Treba zakázať kombajny?

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
rusalinka
1. aug 2024

@esterr_ka ako oveľa menej? Veď na robota potrebuješ súčiastky, tie sa robia niekde vo fabrike. Tie súčiastky musí niekto navrhnúť, vymyslieť, potom samotná výroba, kontrola, preprava, výroba toho robota teda, jeho kontrola, jeho zavedenie do výroby, zase kontrola atď atď... naozaj ti toto príde menej ako pani pokladníčka za pokladňou?

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
ivka225
1. aug 2024

@esterr_ka Treba sa zmieriť s tým, že šikovní ľudia na tom budú lepšie ako tí ... povedzme menej šikovní.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
rusalinka
1. aug 2024

@esterr_ka budem sa opakovať... ale ten robot sa tu ako zjaví?
a budem opakovať aj to, čo napísala @ivka225 - nuž áno, šikovnejší sa lepšie uplatnia. Presne ako aj teraz. Šikovnejší - na to študovaný navrhne, menej šikovnejší - s maturitou - vyrobí. Aby sme si ujasnili teraz, to, že niekto je "šikovnejší" myslím tu, že je na to vyštudovaný, vie ako to spraviť, navrhne od stola, ale nevyrobí, potrebuje niekoho, kto pri tej linke bude stáť - a to neznamená, že ten, čo je pri linke, je nejako menej hodnotný človek, alebo také niečo. Aby zase nevzniklo nedorozumenie, že tu chcem niekoho urážať a podceňovať.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
rusalinka
1. aug 2024

@esterr_ka vieš čo teda? Dobre 🙂 Tak asi nerozumiem, ok.

petulda333
1. aug 2024

@esterr_ka a tie roboty kto vyrobi?

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
ivka225
1. aug 2024

@esterr_ka V podstate máš pravdu. Mali sa učiť.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
ivka225
1. aug 2024

@esterr_ka Zmyslom našej existencie je viesť plnohodnotný život, nie nutne byť zamestnaný.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
kristiii
1. aug 2024

@esterr_ka len tak sa ťa spýtam, máš internet v mobile a berieš tým ľuďom prácu? Či chodíš do internetovej kaviarne ako kedysi?

ivka225
1. aug 2024

@esterr_ka Neskončím. Mám dobrú prácu a ponuky aj zo zahraniča. Tak vieš ... učila som sa ...

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
ivka225
1. aug 2024

@esterr_ka Volička Smeru, že?

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
kristiii
1. aug 2024

@esterr_ka a v čom je to iné?

ivka225
1. aug 2024

@esterr_ka Iba som skúsila, lebo tvoje názory majú blízko k (extrémne zjednodušeným) sociálnodemokratickým postojom konca 19. storočia. Ale ak píšeš, že RF nemáš rada, je to len ďalší dôkaz, že Smer v skutočnosti žiadnou sociálnou demokraciou nie je.

ndrag
1. aug 2024

@esterr_ka ty tusim nemas ani paru co sa deje s AI v inych sektoroch. Vidno, ze ani netusis kolko ludi uz transformuje svoje zameranie, prip pracu ako taku lebo uz ich tolko netreba. Tie pokladne a nejaky virtualny asistent su uuuplne najmenej a asi jedine co vidis. "Menej sikovny" ludia su v tomto ti menej ohrozeny, lebo vzdy sa najde nejaka manualna robota. Zbytok sa proste nauci robit s novou technologiou a bude mat lahsi zivot ;).

hiro
1. aug 2024

@esterr_ka "Tí menej šikovní budú nezamestnaní" - nebudu. Nechapem preco sa stale dohadujeme o takejto hluposti.
V minulosti pracovali statisice zien na poli. Kadernicok a nechtarok bolo malo a mohli si ich dovolit len panicky velkomozneho. Na polia prisli traktory, pribudlo kadernicok a stali sa dostupnymi aj pre obycajnu zenu.
Technologie nam neberu pracu a nevznikaju nezamestnani ludia. Ale odbremenuju nas od tazkej a monotonnej praci a tak ludia sa mozu venovat jednoduchsej a zabavnejsej praci.
V minulosti panovnik na hrade potreboval pre svoj "luxus" 100 sluhov ci kolko. Dnes uz nemusi nosit 10 ludi vodu na hrad, 5 ludi ju hriat a horucu vanu si doprial len jeden najbohatsi. Niekde som cital to o tychto sluhoch a ze dnesny clovek ma taku uroven luxusu ze je to ako keby pre neho robilo 600 sluhov.
Takze aj keby vsetku nasu pracu prebrali roboty a U.I. a sami by sa aj vyrabali aj pracovali tak ludia nezostanu bez "zamestnania" a prijmu. Bude napriklad bublinkovac na ulici ktoremu budu platit za predstavenie. Budu "prace" ktore uz nebudu pracou ako dnes ale len zabavou a kazdy si bude moct vybrat hocico co ho bude bavit. Bude struhat lyzicky z dreva a ludia si to kupia lebo to bude nieco vynimocne. Je to v nas vrodene ze nezostaneme bez prace, vzdy si nejaku vieme vymysliet.

mykka
1. aug 2024

ja priam neznasam interakcie na klasickej pokladni, a vytaca ma ked nestiham uz nablokovane veci hadzat idealne priamo do tasky, alebo do kosika, mam rada poriadok a aj do tasiek to ukladam jak "tetris", cize to potom prekladam jak debil, lebo je to narychlo.... teda ak je to mozne, som vzdy na samoobsluznej

knieza_pribina
1. aug 2024

Využívam na 90% nákupov, ešte som natoľko kognitívne zdatná, že si zapamätám, že mám v košíku keiserku cereálnu, škoricovú rolku a croissant maslový (to bol príklad). Šetrí to čas. Tých 10% nákupov sú veľké nákupy v štýle 30 litrov mlieka, alebo pred chatou/grilovačkou, kde sa mi nechce 200 eurový nákup nahadzovať na tú malú plochu automatickej pokladne.
Podobne "beriem prácu" v čistiarni, lebo si beriem doma, kuriérom, lebo využívam Packeta Box, zamestnankyniam v cestovke, lebo si zabookujem dovču sama cez internet, železničiarom, lebo chodím autom, dokonca si aj sama natankujem, tak aj tam beriem asi prácu 🤷🏻‍♀️ čo už so mnou.

sisaka
1. aug 2024

@hiro tu rozprávku treba nejak ukončiť - záleží, od kiaľ si vyhrabal tie žvásty. Takže buď - nebudeme nič mať a budeme šťastní… alebo to chceš radšej ukončiť tým druhým: nebudeme mať peniaze a z obchodu si budeme brať len to, čo budeme potrebovať ?
Obidva konce sú dojímavé …

julish
1. aug 2024

@rusalinka Fakt? A kde sa vyrobila pokladna? V regione miestnymi ludmi?

gerrwie_girl
Autor odpoveď zmazal