icon

Využívate samoobslužné pokladne a prečo?

24. júl 2024

ak nie, prečo?

rusalinka
1. aug 2024

@gerrwie_girl uisťujem ťa, že admini naozaj, naozaj témy nevytvárajú.

rusalinka
1. aug 2024

@julish a prečo by sa nemohli?

zuzitko74
1. aug 2024

Nerozumiem tomu, prečo aj takáto téma musí byť polarizovaná. Máme dve možnosti a máme možnosť slobodného výberu, ktorú z nich chceme použiť. Všetci máme nejaký ten dôvod, prečo si vyberáme tú ,,svoju" možnosť. Naozaj nie je potrebné tú druhú názorovú skupinu kritizovať len preto, že si vybrali inak než ja.

zuzu1122
1. aug 2024

@esterr_ka v určitom okamihu je priam žiadúce prestať argumentovať lebo títo ľudia sú nasadení práve preto aby ťa zblbli, zmagorili. Oni budú stále točiť dookola to svoje aj keby si im dôkazmi vytrela ksicht. Pozri. Tu som povedala že dotyčný musí asi so svojimi presvedčeniami tvrdo dopadnúť na dno a že mu prajem všetko dobré a on ma vysmial. Evidentne je vysokoškolák keďže sa tu pochválil ako implementuje, resp. pomáha implementovať, technológie do MR/CT a pritom si nevie dať do súvisu dve veci. Takíto ľudia "od stola" obvykle nemajú páru o skutočnom živote.

julish
1. aug 2024

@rusalinka lebo sa nevyrabaju u nas napr

rusalinka
2. aug 2024

@julish aha chápem, takže vlastne ide len o tvoj región a blízke okolie. Rozumiem...

julish
2. aug 2024

@rusalinka boze… nie, ide o to, ze rychloobsluzne pokladne sa nevyrabaju na slovensku, prqvdodobne ani ich instalaciu nerobia v pripade supermarketov miestni ludia. Tvoj argument o tom, ako vyroba pokladni zamestnava zabezpeci viac prace pre ludi ako klasicky predaj, je mylny aj v tomto ohlade. Plus pri klasickej pokladni zvacsa pracuju miestni ludia, zeny atd.

rusalinka
2. aug 2024

@julish no vidíš, píš rozvité vety od začiatku a hneď mám viac info 🙂
Nikde sme však nerozoberali, že tá práca sa má týkať len a len miestnych ľudí, ja som to pojala celkovo, ty nie a preto si od začiatku nerozumieme.
Stojím si za tým, že v celkovom meradle jedna samoobslužná pokladňa poskytne prácu viacerým ľuďom ako jednej predavačke. Ak to berieme z tvojho pohľadu, možno máš pravdu - a tu sa natíska otázka - čo bráni rozbehnúť taký biznis aj v danom regióne? Čo nie je, môže byť.

30katrusa40
2. aug 2024

Nie, nie som zamestnanec predajne aby som si sama blokovala tovar.

julish
2. aug 2024

@rusalinka a na zaklade akych dat si dosla k svojim vxpoctom, za ktorymi si tak stojis? Takze retazce sa pidla teba rozhoduju pre riesenia, ktore zamestnavaju viac lufi napr v Nemecku, teda su aj drahsie, len aby si zakaznici mohli tovar blokovat sami 🙂 ano, presne takto to funguje v kapitalizme :D

zuzu1122
2. aug 2024

@rusalinka takže podľa teba jedna samoobslužná poskytne prácu viac ľuďom lebo ju musí niekto navrhnúť, prísť namontovať, servisovať.... jaaaaaaj, ja som zabudla, že pokladníčky tovar blokujú tak, že si píšu ceny a počet kusov tovaru na papier perom. veď oni vôbec nepoužívajú pokladne, ktoré tiež musel niekto vymyslieť, namotnovať a musí ich samozrejme aj servisovať. akurát tá pokladňa zamestná ešte jedného človeka, čím vytvorí ďalšiu pracovnú pozíciu. ja neviem, či to robíte naschvál, či ste tak slepí alebo hlúpi, že si neviete dať dohromady dva a dva. ak by bola v predajni zavedená povedzme jedna dve takéto pokladne, nech si človek vyberie, tak prosím. ale obchodné reťazce takýtmo spôsobom ľudí doslova nútia aby si blokovali sami a teda nie je na výber.

enusamt
2. aug 2024

Iba tie, kde sa plati hotovostou

hiro
2. aug 2024

To ze si ludia teraz musia blokovat je len prechodne obdobie. Tak ako bolo obdobie predajni s obsluhou kde sa predavacky venovali kupujucemu, vyberali tovar z regalov, blokovali atd tak prisla doba samoobsluh kde ludia si sami blokuju a tato tiez pominie a pride doba ked budu len take obchody kde si tovar zoberies a odides - ziadne rady, cakanie, ziadne blokovanie - co si vyberies z regalu len vlozis rovno do svojej tasky ci ruksaku a odides, ziadne kosiky ci voziky nepotrebujes.
Napriklad Amazon Go uz ma kopec takychto predajni:

https://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc

https://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Go

doriiis
2. aug 2024

@hiro ....aj Coop Jednota už má svoju prvú samoobsluznu predajňu na Slovensku.Ujala sa,idú budovať dalsie

rusalinka
2. aug 2024

@julish tak ja neviem, ak berieme, že to robí LEN jeden človek, tak
1 človek návrh
1 človek výroba
1 človek preprava
1 človek namontovanie
1 človek servis (teoreticky montáž a servis môže byť jeden. 4 alebo 5 je viac ako 1, nie?
A ja neviem, aké nákladné je to pre reťazce, ja nehodnotím ich náklad, ja tu píšem len a len o tom, že za jednou samoobslužnou pokladňou pracuje TIEŽ viac ľudí.

1fifinka1
2. aug 2024

Mne to vyhovuje hlavne preto, že mi vadí pri blokovani ako rýchlo blokujú, hádžu ten nákup, všetko rýchlo, rýchlo, nestíham si kontrolovať nákup ceny, už naťahuje ruku aby som zaplatila. Za mnou mi dycha na krk ďalší zákazník, nedaj bože ze hľadáš kartu, a už si mŕtvy ak si nevieš spomenúť na pinkod. Vzdychaju, prešľap ujú, guľa ju očami. Toto všetko mi odpadá pri samoobslužnej pokladni. Milujem tu anonymitu, nech mi dajú všetci pokoj, nepotrebujem otázky typu ako sa mam v práci a ci idem variť segedin. Všetko si skontrolujem a zaplatím úplne vkľude. A navyše kolko krát sú tie pokladničky zdute a nepríjemne. A scan&shop je najlepší vynález aký vymysleli.

rusalinka
2. aug 2024

@zuzu1122 rozumiem.
A ešte som nevidela prevádzku, kde sú LEN samoobslužné... ale áno, myslím, že to k tomu smeruje, no stále si myslím, že stále tam bude musieť niekto tak či tak byť, ako aj teraz.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
zuzu1122
2. aug 2024

@rusalinka áno. Máš pravdu, bude stále treba ľudí, ale na samoobslužnej je jedna predavačka, ktorá behá ku 6tim pokladniam kdežto 6 klasických pokladní obslúži 6 ľudí. V tom vidíme stratu práce. Bohužiaľ som sa stretla s tým že klasické pokladne prázdne a fungovali len samoobslužné. Preto vravím, že nie je na výber.

ckocka
2. aug 2024

A nie je divné že vzhladom k pokroku ktorý už ludstvo urobilo aby zefektívnilo prácu ešte stále väčšina z nás tú prácu má, a dokonce jej má ovela viac než by nám bolo príjemné?

ivka225
2. aug 2024

@esterr_ka prosim odpovedz na to co pise
@ckocka

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
ivka225
2. aug 2024

@esterr_ka za slovo AI si pokojne mozeme dosadit parny stroj, tkacsky stav, elektrinu …

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
lubkavargova1
2. aug 2024

@bubuzu kupony z aplikacie Tesco. Kazdy kto ma tuto aplikaciu tak dostava take elektronicke kuponiky. Su to sice centove zaleztosti, ale dokazete vela usetrit ak to spravne nakombinujete. Naprikla na muku ak kupite 3 ks, tak mate zlavu 35 centov, ale existuje aj zlava extra 0,50 centov . Ja som aj v skupine na FB kde si ludia daruju taketo kuponiky co nepotrebuju a nekupuju a tak si viete pekne nazbierat, vymenit a to co potrebujete. Niekedy aj taky kupon pride tzv financny, to znamena, ze od 3 do 8 eur ak nakupity napriklad za 24 a viac...a to ked si zaratate tak mate super zlavu...ja napriklad uz teraz mam zoznam nakupny na 54 eur co ideme zajtra nakupit, a s kuponikmi ked mi to vstko odrata budem patit len 7,60 eur za cely nakup a to zase kopec nakupime

lubkavargova1
2. aug 2024

@bubuzu ja som raz nadabila na internete na youtube take video "extrem couponers"....to v amerike tak nakupuju tiez a nedao mi, ze ako je mozne ze obrovske nakupy robia za niekolko stoviek eur a platia len par centov...no len tam su kuponiky v letakoch, oni strihaju a tak pocitaju...a tak mi nedalo a tak som pozerala, ze kde by sa dalo u nas tak usetrit a presne takto funguje aj Tesco....na rovnakom principe...

hiro
2. aug 2024

@lubkavargova1 Nie je to rovnaký princíp. Oni môžu kombinovať kupóny. Že sa ti zľavy násobia a kombinujú - ako kúpiš 10ks pracieho prášku, dostaneš zľavu na mlieko + -10% z celého nákupu a z iného tovaru znovu ďalších -10 a tak...

lubkavargova1
3. aug 2024

@hiro vsak aj tu sa daju...ak mam kupon kde mam na pecivo zlavu a datum 04.08 a dalsi kde je datum 18.8 tak mi to rovnako vezme a vsetko zarata a odrata. Taktiez ak je rovnaky datum ale ina suma na artikel tak aj tak zarata a aj odrata :D :D Vsetko mam odskusane...co sa zbierali nalepky na zlavu za nakupy, mala som stiahnuty nakup ku tomu 10%zlava + 10 zlava ISIC a penazny kupon a odchadzala som vysmiata ako leco lebo z 80-90 eroveho nakupu som urobila 6-7 eurovy nakup. Takze je to obrovska zlava a uspora. Len treba jednoducho si to vypocitat, spisat a potom pri tej samoobsluznej si odskenujem a hotovo - vybavene

bubuzu
4. aug 2024

@lubkavargova1 otázka je ešte, že na aké potraviny byvajú tie kuponiky.

lubkavargova1
4. aug 2024

@bubuzu ta na to co najviac kupujete a potom aj na take co potrebujete ak si menite v skupine. Ludia co nepotrebuju ponuknu a hotovo, kto co potrebuje si pekne poprosi a dostane. Tak mame zasoby muky, cukru, sol, utierky, jogurtiky si vieme kupit, maslo, treska, salatiky, salami, maso....vsetko co potrebujete. Nebudem predsa upovat co mi netreba alebo co by som vyhodila