icon

Zoznam možných katastrof

kvetinka211
26. jún 2012

Túto tému zakladám inšpirovaná inou témou (o zvládaní domácnosti s náročným dieťaťom), keďže nás napadlo že by bolo dobré vedieť čo všetko môžu extra kreatívne deti vyparatiť. Všade v knižkách sa píšu všeobecné rady, človek aj urobí nejaké bezpečnostné opatrenia, ale tí prckovia vždy vymyslia niečo nové. Preto by tu mohla vzniknúť databáza daľších rizík, aby sme sme sa poučili na chybách iných. Nemusia to byť len nešťastia, čo sa stali, ale aj čo sa mohli stať prípadne veci čo ste si uvedomili že by mohli byť nebezpečné. Ďakujem za príspevky!!!

Pár príkladov z môjho života

- bosé nohy+dlažba v kúpeľni, sekunda nepozornosti = pohotovosť a roentgen, tri dni strachu a tona vycitiek
- spanie na veľkej posteli bez matracu okolo = dva pády, naštiastie bez následkov
- kábel od monitoru dychu (mala som paranaju že sa ním udusí)
- ochrana rohov z ikey - odlepil ju pomerne ľahko a daval do ust, takže radšej rozbita hlava ako udusenie ochranou rohov
- nôž na stole aj ked nie na kraji - dieta dočiahne dalej nez si myslite
- 5/6 mesacne dieta vie vyliezt z hlbokeho kocika. fakt. treba popruhy
- dieta sa vie odrazit nohami od cohokolvek ak je vo vysokej stolicke, moze sa prevratit (treba dat dalej od stola ci kuchynskej linky)
- psy - az dnes mi doslo, ze treba reagovat rychlejsie a nedopustit aby istiel ku kociku ak ho nepoznam
- zapojeny kabel od notebooku a zvedave ustocka ... kabel vzdy vytiahnut zo zastrcky

Ked si spomeniem na dalsie hrozy, tak doplnim.
Inak moja nocna mora je preddstava ze by som s mojim syncekom bola na lanovke .. to by bolo 😀

anjelicek26
27. jún 2012

@sisaha - preto som za pecenie na ventilatore, ked je dieta v okoli... uz ten hluk rury dieta upozorni, ze sa nieco deje a keby otvori, tak ho ovali horuci vzduch kym bude mat chut nieco chytit... aspon nasho to odradilo riadne... sklo byva nahodou fakt studene, teda len lahko teple na nasej.

sisaha
27. jún 2012

@anjelicek26 no ktovie ci to bol obycajny šuter 😉 - daj skontrolovať 😀

bubelko
27. jún 2012

@anjelicek26 trafila skratka to spravne miesto 🙂 keby clovek chcel, tak sa mu to nepodari, ale deti vzdy vedia, kde, ako, preco a naco 😀 😀 😀

anjelicek26
27. jún 2012

@bubelko - ved ja som tiez pozerala, ono to bolo na milion kusockov cca. rovnako velkych 😀 Mi to zabralo tri hodiny to vsetko v obyvacke vyzbierat , to bol hodne velky stolcek 😝

jerryjanka
27. jún 2012

no mala mi dnes koštovala kvet rastliny o ktorej som až dnes zistila že je jedovatá - volala som na toxikologicku poradnu. ale poviem vam nie je mi všetko jedno ☹

heln
27. jún 2012

myslím, že to tu nie je na to aby sa mamičky desili, ale sú deti, ktorých vynaliezavosť je naozaj nekonečná.......
zo záchodových čističov je asi najhorší duck, čo sa takou tubou vytlačí priamo na misu, výborne sa do toho strkajú prsty......
moje zásady, pokiaľ je to možné, deti nesmú do kuchyne keď sa varí a vôbec nie s hračkami, alebo sa tam naháňať (pošmyknutie, popálenie), keď sa dá varím na zadných platničkách, keď zalievam niečo horúcou vodou, tak to postavím ďalej od kraja a tiež stojím ďalej, dieťa tam nemá čo robiť a tiež horúce nápoje pokladať mimo dosah, nepodceniť to.....
skrinku v kúpeľni zamykáme....
keď niekto donesie deťom darčeky, zásadne odstrániť sáčky (môže si dať na hlavu).....
vedro s mopom je veľké lákadlo.....
nečistiť akvárium s rybičkami pred dieťaťom (do 3 rokov), veľmi rady opakujú 😀 ....
sušiaky na prádlo zabezpečiť proti spadnutiu a tiež žehliacu dosku
ak je v kuchyni vypínač pri sporáku, tak vypínať, deti rady zapínajú, fhlavne elektrické

a špeciálne schopnosti:
- z hojdacieho koňa odtrhne sedlo (na tom koni sa pred tým hojdalo asi 7 detí),
- z hojdacieho koňa zo spodku odskrutkuje matky
- pokazí zvuk hojdacieho koňa nevedno ako a čoskoro koník "kaká" polystyrén
- hojdacím koňom sa prihojdá ku televízoru a len tak tak, že nespadne
- päť minút od začiatku kolobežkovania donesie odtrhnuté plastové koliesko z rúčky
- panáčikovi najskôr zoškrabe oči, na druhý deň odtrhne hlavu
- odmontuje kolieska z autíčka
- z hračkárskeho mobilu poolupuje tlačítka - vhodný rovno do koša
- z postele odskrutkuje skrutky
- na matraci roztrhne poťah a vylupuje polystyrén
- odskrutkuje skrutky na dvierkach kuchynskej linky - tie po otvorení spadnú
- počas poobedného spánku si otvorí rybaciu masť a natrie komplene celý zadok a sadne si na plachtu (ešte sa neodprala) a pár odtlačkov dlaní skončí na stene
- po naložení auta si otvorí dvere a odopne pás

gumimaci
27. jún 2012

@kiwi82 akurat dnes, najprv ho ovonal, a potom sa z chuti zakusol 😝

saza007
27. jún 2012

uz som to pisala do inej temy, napisem aj sem

POZOR na vytahovacie snurky na roletach, take, ktore nie su dolu prestrihnute. Nedaleko od nas sa na tom obesilo 2 rocne chlapciatko. 😢 😢

katy1979
27. jún 2012

@saza007 tak tohto sa ja bolim pri zaluziach. ak sa na to zavesi nebude sa vediet postavit takze by sa obesil 😒

saza007
27. jún 2012

@katy1979 na tomto linku je par rad, ako to zabezpecit. je to po anglicky, ale sa sa porozumiet aj z obrazkov.

http://www.rospa.com/HomeSafety/Info/blind-cord...

katy1979
27. jún 2012

@saza007 no mne by sa zisli tie vecicky co su napravo na tom obrazku aby sa tie retiazky dali zaistit. tie rady ze mas dat prec veci aby tam dieta nedociahlo mi su k nicomu kedze mi mame bud balkony alebo francuzske okna az po zem.

saza007
27. jún 2012

@katy1979 ved na tie som myslela, ako to zabezpecit (tu snurku). Rozmyslam nad tym poslednym, musim to preskumat. Roletu mame teraz len v kupelni a drobec momentalne vyzaduje sukromie pri chodeni na zachod 😀 , tak pre istotu...

katy1979
27. jún 2012

@saza007 pochybujem zeby sme mali namontovane tie break conectory len by ma zaujimalo ci sa to tu da zohnat. jeden cas som ich davala okolo klucky pretoze mal z toho strasnu srandu davat si tie snurky okolo krku

maznacik007
27. jún 2012

@heln no asi mame podobne exemplare....

ja pridavam ... vyleje cely persil gel na postel povylieva vsetky sampony do vane, cisto obleceny namoci ruky po lakte do zachoda, zasadne nemat doma zvierata ktore sa mu zmestia do ruky aby ich nerozmackol... pripadne ak ich uz mate tak klietky uplne zabezpecit a dat niekam hore...
zakaz kupovat a doma mat fixky.... najma take co idu zle dolu.... detto plastelina....
zakaz mat doma farby na steny.... a pod.. lebo sa moze stat ze vasa macka pes ci ine zviera skonci premalovane na zebru
hlavne pevne nervy a nekricat ak vam dieta vylezie na skrinu, murik na schodisku a pod... aby sa nesoklo a nespadlo...
este v neznamom prostredi pri velkych cestach nepustat na volno len priputani v kociku ci v bicykli..
zatial tolko pokracovanie nabuduce

tortelinka
27. jún 2012

@maznacik007 fiha..mam sa na co tesit!

asfodelka
27. jún 2012

neda sa ustrazit vsetko. niektore veci clovek neovplyvni. pre priklad: mna mama nikdy nepustila na diskoteku aby sa mi nic zle nestalo.. a v den praktickych maturit ma pre skolou postrelil dajaky "nudista" prerobenou vzduchovkou, cisty priestrel nad okom.
ale ked ostaneme pri detoch dam najnovsie:
- zatvorene prsty v botniku
- susedom sa zas podarilo ze malemu spadla plna plechovka piva na celo... nastastie nic vazne
- a dam jeden retro z mojho detstva: prerazene podnebie v ustach baterkou na svietenie.. dlhe vysvetlovanie 🙂

zuzikboc
27. jún 2012

Kočky, ako si vás tak čítam, nad niečim, čo vymysleli drobci sa smejem, nad niečim krútim hlavou 😀 Ale z vlastnej skúsenosti, keď učíte deti bicyklovať, naučte ich brzdiť brzdou na zadnom kolese... Následok preletenia pri zlom brzdení v šiestich rokoch mám do dnes: zašitú bradu a odkusnutý a opätovne prišitý kúsok jazyka, v ktorom sa mi nikdy nevrátila citlivosť. A dcérka tiež nezaostávala, na moment sme ju u babky ako malú spustili z očí a zrazu sme ju zbadali sedieť na balkónovom zábradlí (na druhom poschodí) 😲 Skoro som to nezozdýchala 😕

lucka1987
27. jún 2012

@jerryjanka ahoj.. seghra zaz zjedla kusok listi z difembachie, alebo ako sa to pise.. prave slzila, tedatie kvapocky tekutinky boli jedovate.. nic sa jej nestalo... mama vtedy ani nevedela ze ta rastlina je jedovata az otec jej to o par dni povedal , ked sa to dozvedel

graceful9
27. jún 2012

@lucka1987 ahoj aj sesternica to zjedla a nič sa jej nestalo,,,,je to jedoovaté na oči, keby si ich pošúchala, bolo by zle-nedobre,,,

romea
27. jún 2012

Nase prihody a pre vas vystrahy mala pred dvoma mesiacmi neceymi dostvornozkovala k zachodu nadvihla si dekel vybrala si odtial zavesny kosik s wc gelom co je v zachodovej mise na osviezenue a arimu (vsetky cistiace mame schovane a uzamknute ale toto nas nenapadlo ) pekne sa s tym hrala a asi aj ochutnala skoncili sme na pohotovosti nastastie je to ok bez ujmy. Klavesnica na nootbooku tej chybaju pismenka nastastie som jej ich stihla vybrat z pusy samozrejme kos chodime vyjedat odtial veci takze sme ho prikrili drevenou doskou lebo nemame ho kam dat. A. Davat pozor aj na roznsprchoce gely s pumpickami aj to uz odmontovala a hrala sa s tym.

berus222
27. jún 2012

u nas:
- USB kluce a ich casti
- ked mal syn 4,5 mesiaca, tak mi skoro vyliezol z kocika, takze jednoznacne popruhy a v sportovom pasy
- (z mojej skusenosti) nevesat motyku alebo ine pracovne naradie vyssie ako je dieta. mne skoncila motyka v nose 😅

lucka1987
27. jún 2012

jaj a dalsia " katastrofa " nas drobec cca dva tyzdne dozadu sa posadil v postielke / na tom by nebolo nic divneú no potom akoby vyskocil, chytil zajaca plastoveho z vysiaceho kolotoca nad postielkou a tym ulomil kolotoc, teda to na com to cele drzi.. 😅 uz sa mi to zdalo dost vysoko nastavene.. ale asi nie zdaleka tak vysoko aby tam drobec nedociahol 😅

luciferkax
27. jún 2012

Naše "príhody":
Varila som, drobec chodí hore dole okolo mna, vyberá veci z o šuflíkov, otočím sa, kde je, a on s tlčikom na maso sa práve rozhánal na sklenené dvere 😒
Potom zas vošiel do záchodu a o chvílku vyšiel s úsmevom, v ruke bref (tie guličky -osviežovač), práve šiel chutnať. Odvtedy to do záchodu nedávam.
Môj drobec si dokáže odšrubovať pultík zo stoličky, normálne dá ruku zospodu, zvrchu šrúbku drží a zospodu odkrúca.
Nebezpečné sú nabíjačky na notebook aj mobil, stačí sekunda, aby vytiahol mobil a kabel šup do pusy, to je moja asi najvačšia trauma.
Všetky zásuvky, kde drobec dostane, mám poistky, jedna bola vysoko, nedávala som, chvíločku som nepozerala, kuknem, čo robí , a on stál na detskej stoličke prisunutej pri tej zásuvke, a kovovou ceruzkou mieril do zásuvky, asi za sekundu som bola pri nom...
Dokáže sa odpútať z autosedačky, aj ruky si dokáže vybrať
Pije všetko, čo vidí, schovávam všetko, už pil vodu z odkvapu aj vodu zo psovej misky
Hniezdo v postielke neslúži len na ochranu, môj sa na neho postavil (tam kde bolo šnúrkou priviazané, je pevnejšie) a skoro vyliezol z postielky.
a koooooooooooooopec iných vecí.. .D

tosomja
27. jún 2012

kryty na zástrčky!!! Vikinka je väčšinou pri mne, ak si fúkam vlasy, či natáčam - rada opakuje, potom zoberie predlžovačku a snaží sa vopchať do "dierky"
Na nízky nábytok vylezie, nerobí jej problém otvoriť hornú skrinku a vybrať obsah "minibaru"
Zamykať vchodové dvere, rada sa prechádza po schodoch
Rada varí a najradšej má grilované krídla - viete si predstaviť, čo robí v kuchyni. Preto odporúčam nejaké dvierka (napr. ako na schodisko zábranu) a zatarasiť vchod do kuchyne - nám je už neskoro také vymýšľať, už sa vynájde 🙂
Nenechávať otvorený balkón, minule sme sedeli na balkóne a ona zobrala stoličku, prisunula si ju k zábradliu (samozrejme som jej nedovolila sa na ňu postaviť), chcela štipce na prádlo 😒
Pozor na kozmetiku - rada ma napodobňuje a chce sa parádiť, otvorila mi špirálu a nechýbalo veľa, pichla by si do oka - namaľovala si len nos. Alebo pomádu na pery, či lesk, ochutnáva.
Juj, a ešte - igelitové tašky, hrozí udusenie a balóny pri prasknutí môžu spôsobiť šok, malá sa ich bojí do dnes - nemôžem jej ukázať nič, čo sa fúka 😕

A hlavne pozor, kto im čo dovolí, lebo ak sme u mamy, dala by jej aj s ... sa hrať - potom doma to berie ako samozrejmosť...

heln
27. jún 2012

@maznacik007 😀 ... viem, že mať doma zebru nie je smiešne
@asfodelka s tou baterkou je to dobré 😀 .... aj keď viem, nie smiešne....

to som písala o deťoch do troch rokov veku 😅 a ďalšie:
- dieťa odkotúľa celý kotúč papiera po kúpeľke, celý (odmotaný) to natlačí do záchoda, pomôže si pri tom záchodovou kefou a upchá záchod
- dieťa sa vyšplhá po rúrkach od radiátora až hore a doktne sa stropu
- pri malých chlapcoch, ktorý cikajú do záchoda treba dávať pozor, aby necikali pri zdvihnutej doske, môže spadnúť!
- knihy tiež nie sú dobrá zábavka pre niektoré deti - zostane z nich šalát....

kvetinka211
autor
27. jún 2012

@luciferkax zasuvky su velke lakadlo 🙂 moj mi ako dvoj-troj mesacny zacal systematicky likvidovať hniezdocko okolo postielky a kukal na zaslepenu zastrcku co bola za nim. Potom zacal z hniezdocka vyberat vypln a jest ju, takze hniezdocko muselo ist prec 😲

bubelko
27. jún 2012

@heln salat z knih - to poznam. u nas sa literatura cita pomocou ust - skratka, co som nezjedol, to som necital 🙂 vsetky knihy su ozute (ale to som robila ako decko aj ja, vraj po mne ostavali leporela ako po najazde mysi 😀 ).
no a tiez - puzzle, pexeso - vsetko lahodky 😉

liave
27. jún 2012

@kvetinka211 ked spominas to hniezdocko tak pozor aj na snury z dychovych monitorov 😠 my sme sa raz zobudili to bola drobcxula asi 7 mesacna a bola nakomplet omotana smurov od podlozky z dychoveho monitoru...my sme to uz pouzivali iba ako odposluch no bez podlozky nebolo pouzitelne,ale kamoske sa stalo to iste z 4 mesacnym babatkom tak bacha 😒

@heln inak pozeram z emame doma podobne exemplare 😀 hracky nasho filipa su rozobrate mam dojem vsetky...puzzle porozliepane (tie velke pre deti)
ziadne auto nema kolieska ale robia bajecne brrrm brrrm aj bez koliesok 😀
zvieratka chovame vyhradne plysove bez hlav tie nie su zaujimave...vsetko co vizera ako dudel zakonite patri do pusy 😖 vcertne rucok od kuchynskej linky 😝 odrazadlo uz nema sedacku ani volant ale dolu kopcom frci jedna radost uz sme ho zoskrabovali neraz...vsetko co obsahuje vodu(akvarium,zachod,vana, umyvadlo,mlaka,bazen)zakonite do toho skoci a ked nema nic co by obsahovalo vodu tak si vyleje pohar a vyvala sa v tom na zemi alebo kdekolvek sa da 😀 a napokon decky puder raz nam ho vysypal na kompletku do postele no my sme o tom nevedeli 😅 😅 😅

katja78
27. jún 2012

je to síce sekcia batoľatá, ale, čo si pamätám jeden tragický prípad:
- nikdy nenechávať dieťa vo vani s vodou (stačí, aby mala výšku cca 10 cm) samé. Mne sa tak utopil spolužiak, mal 7 rokov. 😔

jerryjanka
27. jún 2012

pridam ešte kompletne zelenú pusu od cmúľania fixy - naštastie to bola obyčajná

už mi urobila aj šípku z gauča na plávačku, normálne hlavou dopredu - nedalo sa zachytiť bola to stotina

detský šampón celkom lahôdka - naštastie nebublinkovala ani vrchom ani spodom

prípadne ked sa kúpe s penou do kupela tak je sranda oblizovať si ruky a všetko od peny.

psie granule tiež pochúťka

čo som skoro nerozdýchala bolo ked sme zabudli zavrieť našu izbu a tam bolo otvorené okno - mame pod nim postel a ona už stala pri nom.

no som nezodpovedná a davam si záväzok viac ju sledovať aj ked s druhym mimčom to asi bude ťažšie

a bratova dobrá chvíla ked bol malý vybral tlčik na maso čo má z druhej strany sekáčik a sekáčom sa rozohnal a švihol to tatovi priamo do stredu priehlavku. presekol mu skoro celu nohu. no mama sa išla pocikať od smiechu 😀