icon

Koľko peňazí dať na svadbu s ubytovaním?

Včera o 21:50

Ahojte chcela by som sa opýtať ideme mojej kamarátke na svadbu. Chodili sme spolu na VŠ inak sa nestretávame. Ale teda sme v kontakte často. Zabezpečila nám aj ubytko. Neviem koľko dať do obálky. Rozmýšľam 100-150€ 2 dospelý. Neviem či je to ok? Vykrucanku mať nebude.

abbey1
Dnes o 05:54
@janinah

@anonym_56a350 presne tak...ísť sa najesť,zabaviť a dať mladým 50 eur za 4 ĺudí,ale pritom makeup,kaderníčka a saty za pár stoviek ( na toto nasetrili,na dar už nie,zaujímavé) tak by ma hanba fackovala este 10 rokov pi svadbe

@janinah Mňa v každej takejto téme prekvapujú tvoje odpovede. Prezentuješ sa ako hlboko veriaca žena a v takýchto témach pôsobíš ako hlboko materiálne založená. Bije sa to vzájomne.

anonym_356741
Dnes o 05:57

Ja idem na svadbu a kupujem na vinted saty napr. Odmietam dat tolke peniaze za jeden vecer na saty. Potom posuniem dalej este ich..
A teda k otazke, ubytko pozri kde je, izba pod 50e pochybujem ze bude.. cize 150-200 je take minimum, aby som sa citila fajn. Ak na to nemam, neidem. To, kolko ta caka vydavkov ineho nema co trapit. Mas si to ty naplanovat, ak tam chces ist.
A teda dostali sme na svadbe rozne sumy, nepamatam kolko od koho a ani som to nerozoberala. Pozyvali sme tam ludi, ktorych tam chceme mat a nie s cielom, ze nech je zisk. Nebol ani.

biba_18
Dnes o 05:58

@anonym_3a5064 presne ten mysli. aký iný myslíš že by to mohol byť?

bielasovicka
Dnes o 05:59
@anonym_56a350

@bielasovicka Ano, kazdy robi svadbu preto, lebo tam chce mat blizkych a uzit si den. Ale som sudna a viem, ze dnes je vsetko tak drahe a ked chcem na svadbu ist (nie je povinnost pozvanie prijat), tak si na tom dare dam zalezat. Lebo mam nevestu a zenicha uprimne rada a chcem, aby zacali svoj spolocny zivot jednoduchsie. Ak by som nemala na saty, cestu (20eur na pohonne hmoty 120km 🙄 - a to idu dvaja) a ani na primerany dar, tak slusne odmietnem. Hanbou by som sa prepadla.. nechapem ten pristup - ze nemali robit velku svadbu, ked na to nemaju a ked sa neuspokoja s malymi darmi. Ved ak by si "ty" tam neprisiel, tak je o malicko mensia 😁.

@anonym_56a350 samozrejme ze dáme všetci peniaze do obalky keď ideme na svadbu. To ja nehovorím o tom že nemáme dat. Len sa mi nepáči ako to niekto prepočítava, a vydeľ uje presne kto koľko ma dat. Dokonca som práve tu na mk raz čítala že niekde si aj zapisujú kto dal koľko peňazí. Takychto ja nepochopím.

bomba36
Dnes o 06:02

Malomeštiactvo v plnej kráse toto 🤦
Autorke len toľko, ak je to kamoška s ktorou sa nestretávaš, takže si max posielate reelska na Instagrame, tak by som ani na svadbu nešla.

sense
Dnes o 06:15
@bielasovicka

@anonym_56a350 samozrejme ze dáme všetci peniaze do obalky keď ideme na svadbu. To ja nehovorím o tom že nemáme dat. Len sa mi nepáči ako to niekto prepočítava, a vydeľ uje presne kto koľko ma dat. Dokonca som práve tu na mk raz čítala že niekde si aj zapisujú kto dal koľko peňazí. Takychto ja nepochopím.

@bielasovicka moja tetka mala taký zošit, kde presne takto zapisovala, nielen svadby ale aj oslavy - výročia. A ona mala dve deti, tak keď niekto mal tri deti tak to rozpočítavania tak že od rodiny A s tromi deťmi dostali jej dve deti na svadbe určitú sumu, tak ona tu sumu čo dostali rozdelila tromi. Lebo hádam nebude dávať viac. A pri jednej takej debate, keď niekoho takto ohovarala som jej chrstlan do tváre ale že teda tým rodinám od koho na svadbe dostali a oni neboli ,by mala tie peniaze vrátiť pri najbližšej oslave a to sa jej už nepacilo, lebo veď keby na svadbu pozvaní boli oni by to vrátili ale keď neboli nemali čo vrátiť.

anonym_3d9f7a
Dnes o 06:21
@anonym_56a350

@catherin4 Tiez by som pozrela kolko cca stoji dvojpostelova izba a tolko by som dala navyse k daru. Ja zvyknem davat 100-150 eur za osobu. Ak ma niekto 100 eur na saty, ma podla mna ma aj na primerany dar. Samozrejme nie je to povinnost davat. Ale ja by som sa od hanby prepadla, ze este na mna budu svadobcaniandoplacata a pricom chcem, aby si nieco do zivota kupili. Minimalne, to hovorim minimlane je len za jedlo a pitie utrata 50eur.. ak autorka ide s partnerom a budu tam aj spat, bolo by ferove dat primerany dar. Alebo ucast odmietnut, ked je na tom tak zle financne.

@anonym_autor daj koľko si môžeš dovoliť. Ja toto nechápem, aby som si všetko platila, lebo ma niekto pozve na jeho svadbu. Aby on nemal náklady, toto co je???
Inak keď som bola na svadbe, nikdy som si úbytko neplatila, ani som za to extra peniaze nedávala. Detto keď som ja maká svadbu, platila som úbytkom hosťom.
Pre všetky platiace chtivých normalne navrhujem ku pozvánke zároveň pripojiť rozpočet, kolko ma co stoji a číslo účtu so sumou. Samozrejmosťou je ďalšia čiastka na mieste.

amel
Dnes o 06:22

Niečo sa urcite patrí,kľudne I 100,daj koľko môžeš.
Ale úprimne Ti napíšem,ked som msla svadbu ja,nečakala som vobec nic a bolo mi jedno,co kto prinesie, chcela som ich tam mat.
Tiež sme mali svadbu s ubytovaním pre dalekych,pre blízkych odvoz domov.

anonym_dc62be
Dnes o 06:23
@anonym_3a5064

@anonym_dc62be co je to redovy tanec, myslis polnocny?😁😉

@anonym_3a5064 redový tanec je tanec, ktorý sa tancuje po pol noci a je to rozlúčka so slobodným životom a vstup do manželského života. Neviem čo je vykrúcanka, redový je po pol noci, čiže to nebude to, čo ty myslíš.

anonym_86cf51
Dnes o 06:24

Tento rok má dcéra svadbu, tiež platíme hosťom ubytovanie . Len "stravná jednotka" na osobu vychádza cca 55 € + ubytovanie pre 2 osoby izba s raňajkami 50 € ........samozrejme je ešte kopec iných výdavkov (alkohol, nealko, sála, fotograf, kameraman, hudba) ...................takže keby som ja išla na svadbu a platili by mi aj ubytovanie by som minimálne 100 € na osobu dala .

anonym_8171d8
Dnes o 06:25
@anonym_86cf51

Tento rok má dcéra svadbu, tiež platíme hosťom ubytovanie . Len "stravná jednotka" na osobu vychádza cca 55 € + ubytovanie pre 2 osoby izba s raňajkami 50 € ........samozrejme je ešte kopec iných výdavkov (alkohol, nealko, sála, fotograf, kameraman, hudba) ...................takže keby som ja išla na svadbu a platili by mi aj ubytovanie by som minimálne 100 € na osobu dala .

@anonym_86cf51 to maju zaplatit akoze hostia? 😁🫣

anonym_222081
Dnes o 06:25

min. 150 e

anonym_3a5064
Dnes o 06:28
@anonym_dc62be

@anonym_3a5064 redový tanec je tanec, ktorý sa tancuje po pol noci a je to rozlúčka so slobodným životom a vstup do manželského života. Neviem čo je vykrúcanka, redový je po pol noci, čiže to nebude to, čo ty myslíš.

@anonym_dc62be je to to iste, nazov redovy tanec poznaju skor vychodniari. Vsade sa to vola inak.
https://www.folklormania.sk/svadobne-zvyky/vykr...

dadis
Dnes o 06:33
@sense

@bielasovicka moja tetka mala taký zošit, kde presne takto zapisovala, nielen svadby ale aj oslavy - výročia. A ona mala dve deti, tak keď niekto mal tri deti tak to rozpočítavania tak že od rodiny A s tromi deťmi dostali jej dve deti na svadbe určitú sumu, tak ona tu sumu čo dostali rozdelila tromi. Lebo hádam nebude dávať viac. A pri jednej takej debate, keď niekoho takto ohovarala som jej chrstlan do tváre ale že teda tým rodinám od koho na svadbe dostali a oni neboli ,by mala tie peniaze vrátiť pri najbližšej oslave a to sa jej už nepacilo, lebo veď keby na svadbu pozvaní boli oni by to vrátili ale keď neboli nemali čo vrátiť.

@anonym_8171d8 Tak ako sa svadby nerobia v mastali a pri ohni sa nerozdavaju spekaciky, tak je so svadbou spojene aj urcite spolocenske spravanie - prides v spolocenskom odeve a maladomanzelom das dar. Pokojne nansvadby nechod, ak ti tieto spolocenske pravidla robia velky problem. Ja som mala svadbu pred 22 rokmi a uz vtedy sa na svadbu davali velke dary. Dokonca, ked som bola dieta, vedeli sme rok dopredu, ze ideme na svadbu a rodicia setrili. Jasne, nemuseli sme ist. Ved je jasne, ze svadby su dnes drahe. Ak idem, dam aj primerany dar. Ty daj pokojne aj 5 eur v obalke. Alebo nechod, nikto sa neurazi, ked slusne odmietnes. Autorka sa pyta, ci je to dost. Moj osobny nazor je taky, ako sa pisalo vyssie. Dat 100 eur na 2 dospele osoby je prilis malo ma dnesne casy. Minimalne 100 eur na dospelu osobu, ak chceme maldomanzelov skutocne obdarovat. Ak nechces, pokojne daj menej. Nikto ta za to zo svadby vyhanat nebude. Ale za mma trapas velky.
@sense tak toto je uz moc 😁. Tetka ratala aj s inflaciou? 😁 Ked dostala pred 5 rokmi 50e, teraz by mala dat 70 e😁

andreah70
Autor odpoveď zmazal
sense
Dnes o 06:49
@dadis

@anonym_8171d8 Tak ako sa svadby nerobia v mastali a pri ohni sa nerozdavaju spekaciky, tak je so svadbou spojene aj urcite spolocenske spravanie - prides v spolocenskom odeve a maladomanzelom das dar. Pokojne nansvadby nechod, ak ti tieto spolocenske pravidla robia velky problem. Ja som mala svadbu pred 22 rokmi a uz vtedy sa na svadbu davali velke dary. Dokonca, ked som bola dieta, vedeli sme rok dopredu, ze ideme na svadbu a rodicia setrili. Jasne, nemuseli sme ist. Ved je jasne, ze svadby su dnes drahe. Ak idem, dam aj primerany dar. Ty daj pokojne aj 5 eur v obalke. Alebo nechod, nikto sa neurazi, ked slusne odmietnes. Autorka sa pyta, ci je to dost. Moj osobny nazor je taky, ako sa pisalo vyssie. Dat 100 eur na 2 dospele osoby je prilis malo ma dnesne casy. Minimalne 100 eur na dospelu osobu, ak chceme maldomanzelov skutocne obdarovat. Ak nechces, pokojne daj menej. Nikto ta za to zo svadby vyhanat nebude. Ale za mma trapas velky.
@sense tak toto je uz moc 😁. Tetka ratala aj s inflaciou? 😁 Ked dostala pred 5 rokmi 50e, teraz by mala dat 70 e😁

@dadis to už neviem desať rokov som ju nevidela, ale ona bola extrém, ja som ju nikdy nemala rada lebo z môjho pohľadu , jej muselo byť v detstve alebo minulom živote strašne ublížené ,lebo ja horšieho (charakterov) človeka ako ona nepoznám. A čo viem nikto z rodiny sa s ňou už takmer nikto nebaví,potom koľko zla v rodine narobila

sense
Dnes o 06:56
@anonym_8171d8

@anonym_86cf51 to maju zaplatit akoze hostia? 😁🫣

@anonym_8171d8 asi tak,a ešte aj by mali dať niečo naviac. Tak to chodí tu na MK, čo tu človek v podobných témach cita, treba dať toľko aby to pokrylo náklady plus ešte niečo naviac,lebo veď aj fotograf aj kameraman musia byť a niečo stoja, čo tam potom že video nikto pozerať nebude Max tak novomanželia a hostia budú tak na pár fotkách ktoré dostanú v digitálnej podobe ak vôbec.

dadis
Dnes o 07:16
@sense

@anonym_8171d8 asi tak,a ešte aj by mali dať niečo naviac. Tak to chodí tu na MK, čo tu človek v podobných témach cita, treba dať toľko aby to pokrylo náklady plus ešte niečo naviac,lebo veď aj fotograf aj kameraman musia byť a niečo stoja, čo tam potom že video nikto pozerať nebude Max tak novomanželia a hostia budú tak na pár fotkách ktoré dostanú v digitálnej podobe ak vôbec.

@sense Ak das 100 za seba - uctite za to fotografa ani kamerana nikomu zaplatis 🤡😅... fakt je dnes vsetko tak neskuttocne drahe, ze aj uplne obycajny catering ta stoji minimalne 50 eur na osobu. Bez napojov, alkoholu, kolacov, uplne bezna svadba. Ved vidim tie ceny, ako sa pohybuju. Tak ked idem na takuto udalost, tak dar by mal zodpovedat cca vaznosti celej oslavy. Nie je to o tom, ze svadovcania si vymysleli onaky candy bar a kameramana a ja sa no skladat nebudem 😁. Ved to je smiesne. Tak ako aj tebe pride neprimerane dat do obalky 5 eur, mne pride neprimerane dat 50eur. Na narodeniny jasne, primerane. Svadba je specialna a nechodis na svadby kazdy rok.

janinah
Dnes o 07:29
@abbey1

@janinah Mňa v každej takejto téme prekvapujú tvoje odpovede. Prezentuješ sa ako hlboko veriaca žena a v takýchto témach pôsobíš ako hlboko materiálne založená. Bije sa to vzájomne.

@abbey1 materialne založená?. Lebo si myslim,že mladomanželom treba pomócť a nie ich isť sa zabavat na ich účet? Nie som jedina,čo to tu píšem,ale rozoberať budeš prave mňa...zaujímavé...
Čim som starsia,tým viac sa smejem ako ľuďom vadí pravda

anonym_b89d89
Dnes o 07:34

Ja toto nechapem, kludne aj ziadne peniaze ... ved nejdem na predlzeny vikend, ktory som si vybrala - preco by som za seba teda mala platit ubytovanie aj stravu? Aj keď formou daru.. pride mi to chore..

anonym_aeaf07
Dnes o 07:35
@anonym_56a350

@lasona No asi poziadavku na farbu.. Saty sa daju kupit aj za tretinu. Ja tu budem asi jedina, kora si mysli, ze 200 je uplne minimum za par 😳?

@anonym_56a350 aj tu sa už dáva 200 € za pár, ako kamoske, či kamošovi. Veď len menu cca 85-90€ je na osobu.

anonym_aeaf07
Dnes o 07:37
@anonym_3a5064

@anonym_56a350 nie nie si jedina, len tuto autorka to nechce citat, lebo uz dala za saty, lebo muz je bez roboty, cesta 120 km🧐

@anonym_3a5064 my sme boli s mužom na 50-tke a dávali sme do obálky 200 €.

sense
Dnes o 08:00
@dadis

@sense Ak das 100 za seba - uctite za to fotografa ani kamerana nikomu zaplatis 🤡😅... fakt je dnes vsetko tak neskuttocne drahe, ze aj uplne obycajny catering ta stoji minimalne 50 eur na osobu. Bez napojov, alkoholu, kolacov, uplne bezna svadba. Ved vidim tie ceny, ako sa pohybuju. Tak ked idem na takuto udalost, tak dar by mal zodpovedat cca vaznosti celej oslavy. Nie je to o tom, ze svadovcania si vymysleli onaky candy bar a kameramana a ja sa no skladat nebudem 😁. Ved to je smiesne. Tak ako aj tebe pride neprimerane dat do obalky 5 eur, mne pride neprimerane dat 50eur. Na narodeniny jasne, primerane. Svadba je specialna a nechodis na svadby kazdy rok.

@dadis tak 5 eur je málo. Ale robiť prepočet lebo stravna jednotka je 50eur osoba, potom ešte ubytko a prezentovať veď aj fotograf, kameraman, sála niečo stojí.vie predsa každý.alr nečakám že mi svadbu zaplatia hostia. Pretože je to moja voľba či spravím svadbu v "kulturaku", v kaštieli či doma na záhrade . Rovnako ako je moja voľba či stačí len fotograf alebo musí byť aj kameraman. Či mi bude stačiť playlist cez Spotify, alebo postačí DJ či musí byť kapela.toto sú z môjho pohľadu položky, ktoré ja ako hosť nemusím brať do úvahy pri rozmýšľaní koľko dať ako dar.uz cez je určovanie farby outfit. A nie nepatrím k tým čo by dali do obálky len 50 euro alebo menej do obálky. Vždy som dala omnoho vyššiu sumu, ale preto že som chcela, pretože som na to mala bez toho aby som musela extra šetriť alebo sa inak obmedzovať. Napriek tomu ani pri prvej svadbe a ani pri druhej som nekalkulovala s tým kto mi koľko má dať, koľko je správna suma aby mi pokryla náklady. A hlavne pri tejto druhej viem, že keby polovica ľudí čo i len tuší koľko by to vyšlo na osobu čisto náklady, by odmietli s nejakou vyhovorkouy len preto žeby museli dlho šetriť vzhľadom na to že poznám ich finančnú situáciu,plus viem koľko by ich stala len cesta pricestovať a ich účasť je presnejšia.
A takisto ja byť na mieste autorky účasť odmietnem, nie kvôli peniazom ale kvôli tomu že nie sme v úzkom kontakte a aj pre tú špecificku farbu oblečenia.y pretože to že si s niekým s kým som chodila do školy len vymením správu na insta neznamená ,že je to moja blízka osoba .potom tu vznikajú témy ja som ju pozvala a ona mňa nie

kitycat
Dnes o 08:03

Ja teda nechapem, ze preco si si kupovala tak drahe saty. Aj ich este vyuzijes?

O svadbe sa vie nejaky cas vopred, ak si uz vtedy vedela, ze treba vela cestovat, ze saty nove musis mat, ze priatel je bez prace - tak sa da slusne aj odmietnut pozvanie a poslat symbolicke blahozelanie s nejakym zakladnym (financnym) darom.

Ja som bola na svadbe, kde sa vyzadovala urcita farba odevov pre vsetkych. Aj ja aj pristel sme si kupovali. Ja som moje saty otocila na dalsiu svadbu a rozlucku so slobodou a priatel ako svedok ho vyuzil tiez, navyse mal predtym len cierny a modry je krajsi. Takze naozaj neviem preco riesis taketo "dilemy" ked je ta svadba za rohom.

Ja som bola jednej kamaratke na svadbe, myslim ze sme davali tych 100, mozno menej lebo este instax filmy dostala ako dar, cestovali sme z Prahy do Ba, ubytko nam rezervovala ale to sme odmietli, spali sme u rodiny. Ona s muzom bola tirz na nasej svadbe, cestovali za nami do Brna, vobec neviem kolko sme dostali. Hlavne ze si to s nami uzili. Ubytko tiez odmietli - nepacilo sa im. Vracali sa poslednym vlakom domov

dadis
Dnes o 08:06
@sense

@dadis tak 5 eur je málo. Ale robiť prepočet lebo stravna jednotka je 50eur osoba, potom ešte ubytko a prezentovať veď aj fotograf, kameraman, sála niečo stojí.vie predsa každý.alr nečakám že mi svadbu zaplatia hostia. Pretože je to moja voľba či spravím svadbu v "kulturaku", v kaštieli či doma na záhrade . Rovnako ako je moja voľba či stačí len fotograf alebo musí byť aj kameraman. Či mi bude stačiť playlist cez Spotify, alebo postačí DJ či musí byť kapela.toto sú z môjho pohľadu položky, ktoré ja ako hosť nemusím brať do úvahy pri rozmýšľaní koľko dať ako dar.uz cez je určovanie farby outfit. A nie nepatrím k tým čo by dali do obálky len 50 euro alebo menej do obálky. Vždy som dala omnoho vyššiu sumu, ale preto že som chcela, pretože som na to mala bez toho aby som musela extra šetriť alebo sa inak obmedzovať. Napriek tomu ani pri prvej svadbe a ani pri druhej som nekalkulovala s tým kto mi koľko má dať, koľko je správna suma aby mi pokryla náklady. A hlavne pri tejto druhej viem, že keby polovica ľudí čo i len tuší koľko by to vyšlo na osobu čisto náklady, by odmietli s nejakou vyhovorkouy len preto žeby museli dlho šetriť vzhľadom na to že poznám ich finančnú situáciu,plus viem koľko by ich stala len cesta pricestovať a ich účasť je presnejšia.
A takisto ja byť na mieste autorky účasť odmietnem, nie kvôli peniazom ale kvôli tomu že nie sme v úzkom kontakte a aj pre tú špecificku farbu oblečenia.y pretože to že si s niekým s kým som chodila do školy len vymením správu na insta neznamená ,že je to moja blízka osoba .potom tu vznikajú témy ja som ju pozvala a ona mňa nie

@sense Ja svadbu neroganizujem, ale bola som posledny polrok na 2 svadbach(predtym dlho nic) a rozmyslala som pre seba tuto analyzu spravila, ze kolko cca dam. Takze pisem za seba ako hosta, ktory chcel mladym dat dar. Nechcela som si ziadnu hosyinu a jedlo "zaplatit", ale aj som mala v hlave to, kolko ich ta svadba stoji (predstavu som mala ppdla ceny stuzkovej) a kolko im chcem dat. Hovorim za seba. Tak ako tebe pri 5 eur malo, mne pride na svdbu 50 eur malo. A nie som malomestiacka, no tesila som sa z oboch svadieb a obom som chcela dat dar. Ja. Ziaden tlak okolia. Dobrovolne a rada som na tie svadby isla. A kedze ja sa uz neplanujem vydavat, nebolo to ani zo ziadnych zistnych dovodov 😁

sense
Dnes o 08:13
@dadis

@sense Ja svadbu neroganizujem, ale bola som posledny polrok na 2 svadbach(predtym dlho nic) a rozmyslala som pre seba tuto analyzu spravila, ze kolko cca dam. Takze pisem za seba ako hosta, ktory chcel mladym dat dar. Nechcela som si ziadnu hosyinu a jedlo "zaplatit", ale aj som mala v hlave to, kolko ich ta svadba stoji (predstavu som mala ppdla ceny stuzkovej) a kolko im chcem dat. Hovorim za seba. Tak ako tebe pri 5 eur malo, mne pride na svdbu 50 eur malo. A nie som malomestiacka, no tesila som sa z oboch svadieb a obom som chcela dat dar. Ja. Ziaden tlak okolia. Dobrovolne a rada som na tie svadby isla. A kedze ja sa uz neplanujem vydavat, nebolo to ani zo ziadnych zistnych dovodov 😁

@dadis ale tak to má byť. Dám lebo chcem a dám koľko chcem, tak aby to bolo ok pre mňa ako hosťa. A nie pre okolie, pre diskusné fórum, pre vrátenie nákladov a pod. Ja sa vždy čudujem ako sa ľudia sťažujú na Slovensku ako je zle, ako sa malo zarába, otvorím mi a tam pálky ,či už na dovolenku, ako dar na svadbu ,krstiny prijímanie , či detské oslavy,také že až rozmýšľam , že potom tie platy a situácia na SVK až také hrozne nie sú. Alebo sa každý predbieha len ukázať,aby druhý závideli. Alebo žijem v krajine,kde sú sami lakomci. To je tiež ešte jedna z možnosti.

anonym_69d2c0
Dnes o 08:22

200 minimálne za dve osoby, ktoré tam idú aj prespať.
Však catering, torta, prípitok, alkohol koláče to vyjde cca 120eur na dve osoby, ubytovanie aj to je biedny penzion tak 30e na noc. Takže 150eur sú náklady. Kde je potom akože ten dar? :D

anonym_8171d8
Dnes o 08:39

Mna udivuje zmyslanie, ze ked ma niekto pozve na svadbu, tak vlastne mam dat do obalky “konzumne” a plus dar … cize ma niekto niekam pozve a ja si to mam vlastne zaplatit… cize ked robite akukolvek oslavu, tak cakate, ze pozvani hostia si “konzumne” zaplatia v podobe daru?
Nerozumiem tomu trosku.. vsak ked ma niekto niekam pozve, tak som pozvana nie?

My sice dame teraz kamosom 200€ za dve osoby, ale lebo chceme. Absolutne som neprepocitavala, ze kolko “sme ich stali”… my vobec nepijeme alkohol. Mala som to z daru odpocitat?

osky
Dnes o 08:48
@vkatush

Ak môžeš, daj 150. Ak nemôžeš, daj koľko vieš.

Ale inak ubytko pre svadbu, ktorá je 1-1.5 hodiny cesty je za mňa zbytočné platiť (ak tam nemáte plány potom na ďalší deň). Zbytočné výdavky pre všetkých.

@vkatush to akoze budu sediet na svadbe,nic si ani nevypiju,ani sa neodviazu...lebo stale budu mat napamäti,ze niekedy nad ranom sa musia este autom trieskat domov???
To si neviem predstavit.fakt.

V oktobri sme boli na svadbe,len pol hodku od nas.
Ale o 6 rano nikto nechce soferovat po prebdenej noci.
Vzali sme si taxik a auto sme doviezli na dalsi den....
Mnohi hostia prespavali tam....aj taki,ktori byvali doslova za rohom...

osky
Dnes o 08:50

@anonym_autor myslim,ze tych 150 je akurat