icon

Dali by ste dievčatku meno Alžbeta?

8. júl 2022

Ahojte, dali by ste meno dievčatku Alžbetka? Veľmi sa mi páči, ale bojím sa, že by ju potom volali Betka (napríklad v škôlke, škole...). Máte niekto skúsenosti s tým menom?

betulinka1
8. júl 2022

Mame meno Alzbeta v rodine dlhe generácie a aj kopec znamych. U nas sa bezne vola Betka, pripadne Beba, Bebe.

christie11
8. júl 2022

Ja mam 5 rocnu alzbetu,vsetci ju volaju alzbetka.na meno betka nereaguje😄teraz ma aj prezyvku Sisi,mladsia 2 rocna sestra mala problem s vyslovovanim alzbetky.

kate_cs
8. júl 2022

Je to krásne meno. U nás to bolo číslo jedna, keby sme mali dievčatko, volala sa tak moja prababička. Podľa mňa sa dá pokaziť každé meno, ak je človek hlupák, názve druhého všelijako. Rozumnému človeku raz povieš, že jednoducho Alžbeta a vybavené.

zuzkagg
8. júl 2022

Alžbetka je pekne, ale úprimne, neviem si prestaviť, keď už bude dospela, každého upozorňovať - ale ja som Alžbetka, nie Betka.. skôr či neskôr sa to na tu Betku zvrhne a to už pre mna osobne pekne nie je 🤷‍♀️

mrm
8. júl 2022

Je to veľmi pekné meno. A ako si to nastavíte tak to bude. Bude to ok 🙂 👍 ❤

mrm
8. júl 2022

@zuzkagg Nezvrhne sa to! Nechápem odkiaľ máš tú istotu?

oktobermimi
8. júl 2022

Nie😁😄
Stačí ze ja som a netreba aby aj moja dcera bola

gazpalm
8. júl 2022

My ju volame Betka uplne bezne ,vobec nam to nevadi a este Bety 😅

gerrwie_girl
8. júl 2022

Ze ci? Ja som bola roky rozhodnutá ze keby som mala dievčatko bude to Alžbetka. A aj teraz by som jej ho dala. Prekrásne meno 😍

klaudinkad
8. júl 2022

Jednoznačne áno

spageta85
8. júl 2022

Meno Alžbeta bolo niekedy veľmi moderné potom sa tak volali "všetky" staré babky a volali ich Beta Betka preto to tak je zaužívané ešte z minulosti. Teraz sa toto meno vracia ale väčšinou keď aj poznám alebo počujem už je skôr zaužívané ze volajú tie deti všetci skoro Alžbetka nie Betka.. Akože za mňa nie top meno stále sú nemôžem pomôcť pripomína mi staré babky aj kamoška ma babo Alžbetku ale ja si nemôžem pomôcť etape to vo mne evokuje staršiu ženu v ručníku sorry za môj osobný názor ale každému sa iné paci

eda24
8. júl 2022

Ja mám dcérku Alžbetku,všetci ju voláme Alžbetka..ak ju v škôlke učiteľky oslovili Betka,nereagovala,lebo na to nebola zvyknutá..tak sa naučili volať ju Alžbetka 🙂

martinajurkechova
8. júl 2022

Tiež máme Betku a pochybujem, že sa ti podarí zabrániť ostatným ľuďom, aby ju volali aj inak ako Alžbetka. Mne to vôbec nevadí a malej tiež nie. Ak to však tebe vadiť bude, tak by som to asi zvážila či dám také meno. Ja inak nechápem, prečo to vôbec niekomu prekáža. Všetky mená majú aj skrátené podoby.

mikadooo
8. júl 2022

Kľudne. Aj poznám nejaké Alžbetky. A - áno, volajú ich Betka, Betty, alebo celým - Alžbetka.

andy57
8. júl 2022

@terez246 tiež mám Terezu a voláme ju Tereza, Terezka alebo Teri, sem tam ju niekto v škôlke osloví Terka, ale vedu z toho nerobíme 😂 a malej to tiež nevadí ...

5esicko
8. júl 2022

Aj my máme Alžbetku,má 5 mesiacov 🙂 deti sa nevedeli dohodnúť či bude Adelka alebo Alžbetka a som rada,že nakoniec je Alžbetka. Máme doma aj Šarlotku, takže hneď dve dámy z anglického dvora 😂 (kráľovnú Alžbetu aj princeznú Charlotte,len teda naša sa píše inak 🙂). Deti ju volajú Alžbetinka, Alžbet, Betuš (ka),ale občas aj Betka a syn ju zbožňuje a hovorí jej Betulinček ❤️ to je taký jeho výmysel 🙂 keď sme čakali Sarlotku všetci krútili hlavami,že čo to je za meno a akú ju budú volať 🤣 najčastejšie je Lola 🙂 a teraz Alžbetka im opäť vrtala v hlave či jej nebudú hovoriť Betka...a nech...nám sa to páči ☺️

asia83
8. júl 2022

Nie, práve preto, lebo by ju všetci volali Beta.

asia83
8. júl 2022

@eda24 Vydržte…

zuzana378
8. júl 2022

Učiteľkam treba povedať ako sa vola a ze ju doma tak oslovujete...mali by to rešpektovať,ako ju budu volať učiteľky tak ju budú aj deti.a inak vôbec sa tým netráp.🙂🤔😉
Ja mam Zuzku a sama si povie ,že nieje Zuzana ,ale Zuzka.
Syna Adriána a tak mu hovoríme od narodenia, upozorňovala som okolie že nie je Aďko,ani Aďo...

denithestrange1993
8. júl 2022

Moj nazor je taky ze tieto dlhsie mena su dost neprakticke pokial ich chces pouzivat v povodnom tvare. Mysli na to,ze ju takto budes oslovovat asi milionkrat za den a veru Alzbetka je vcelku krkolomne na bezne pouzivanie. Aspon pre mna.

scila
8. júl 2022

V práci máme Alžbetu, automaticky ju voláme Betka. Prípadne Beba. Fakt si neviem predstaviť, že by som ju 100x denne oslovila "Alžbeta". V škôlke boli učiteľky Alžbety dve, jednej sa hovorilo Erži, druhej Bety. Málo ľudí používa mená v ich dlhej oficiálnej verzii, s tým musíš počítať

zuzkagg
8. júl 2022

@mrm a ty ju máš odkiaľ? ;)

siss98
8. júl 2022

My čakáme Alžbetku ❤️ občas keď sa na ňu pýtajú koľko už váži a kedy máme termín povedia Betka a vôbec mi to nevadí 🙂

medeaa
8. júl 2022

Ano, dala by som take meno, je pekne. A aj Betka je pekne 🙂.

lalala94
8. júl 2022

Zaujímavá diskusia. Očividne veľa závisí od toho v akom okolí sa človek pohybuje. My keď sme ľuďom oznámili, že dcéra sa bude volať Alžbeta, oslovenie Betka sme nepočuli ani raz. 😀 Každý automaticky povedal Alžbetka alebo "bude malá Bety". 🙂

marionete
8. júl 2022

@anjelicek26 aká skomonelina to čo tu splietate Betka je normálne skrátene Alžbetka

majka2804
8. júl 2022

Áno dala by som, je to krásne meno. Ale už máme Dáriu. Syn sa volá Mário a kto mu povedal Majo, tak sme každého opravovali, nech ho volajú Mário. Teraz má 8 a sám chce, aby ho každý volal Mário. Zhodou okolností má spolužiačku menom Alžbeta a všetci ju volajú Alžbetka 😊

sodolucy
Autor odpoveď zmazal
alzbetamachova
8. júl 2022

My máme Alžbetku,a aj ju tak volajú je to o tom ako ju začnete volať a oslovovať vy. Ja som Alžbeta tiež a mňa volajú Betka, malú sme od začiatku oslovovali Alžbetka a tak ju volajú aj v škole.... takže za mňa určite Alžbetka 😍

zowie
8. júl 2022

Alžbeta je také surové a tvrdé za mňa. Ako Kata alebo Mariena. Poznám Alžbetku, to je pekné a inak ako Betka jej nepovedia a deti ju volajú občas Beta. Tebe sa Alžbeta môže páčiť, len aby s tým bola ok aj ona. Kamoška má Danielu a od malička ju volali proti jej vôli Dadka, ona chcela Danielu a dcérka? Neznáša keď ju volajú Daniela.
Ja by som vyberala meno, aby aj vo familiarnom slovníku znelo pekne a páčilo sa mi.