Je salmonelóza dôvodom na dva týždne PN?
ahojte baby ako ja sa ospravedlnujem za tento prispevok ale ma tak vytocila kolegyna, ktora pracuje na home office, a ona si da 2 tyzdne PN len pre to ze ma salmonelu, ja som salmonelu ešte nemala ale zas neverim ze je to tak akutne ze 2 tyzdne musi byt mimo aj ked robi z domu..samozrejme my ostatne mame o to viac prace..sa cudujem ze ti lekari vobec tie PN ky vystavia takimto ludom
tak ja som tiez davnejsie robila z domu a ked ma chytila crevna chripka robila som aj tak, nesla som hned PN kovat
@anonym_autor črevná chrípka a salmonela je dosť podstatný rozdiel. Ja som sa pri salmonele najprv liečila doma, bola som tak vysilená, že som si nezvládala dať ani lyžičku čaju. Potom nastúpili aj vysoké teploty a končila som v nemocnici, kde mi lekár, ktorý má prijimal povedal, že som prišla v hodine dvanástej. Za tie 2 týždne som schudla 10 kg a davala sa ešte mesiac dokopy. Teba mať za kolegyňu musí byť radosť 🤦
@anonym_autor Prepáč, ale po všetkých tvojich komentároch ti musím napísať len jedno: ty si fakt riadne SPROSTÁ!!! Teba mať za kolegyňu, dogrcala by som sa z teba aj bez salmonelózy. Sťažuj sa na vedení firmy akú má zlú organizáciu práce, nie na chorú kolegyňu.
Vy ste presne ten prípad, keď sa závidí ešte aj choroba. Musí byť radosť s Vami robiť.
a dalsia vec, nebyva salmonela len v lete?
@anonym_autor nie, nebyva. Spomen si na to kedykolvek zjes nieco menej tepelne upravene, ci nejaka zlozka bude menej upravena. Staci malo a je hotovo
@anonym_autor 40tky teploty, tečie z teba z každej strany, nevieš v sebe udržať ani pohár vody. Dehydratácia, bolesti.
Synov spoluziak bol mesiac doma 🙈 takze ano. Aj 2tyzdne su ok.
To sme uz ozaj v... ked sa "zavidi" aj choroba.
@anonym_autor my sme si tým prešli v novembri napríklad… v lete je asi zvýšená šanca, ale určite to nie je, že v zime “spinká”… keby kolegyňa nebola vypísaná a nepodávala by 100% výkon, čo sa naozaj pri takejto chorobe nedá, tak by si sa zase sťažovala a zase na ňu nadávala… lebo si frustrovaná zo svojej práce, ale za to ona naozaj nemôže, ty môžeš hľadať inú… teraz v nej nie si? keď máš čas vypisovať sem?
Teba mat za kolegyňu musí byt fakt radosť
@anonym_autor býva len v lete, ked je 28stupnov. Inak nie
Radost mat kolegyne ako si ty. Mozno si raz salmonelu zazijes a zistis sama 😵💫. Neskutocne co si niektore uz dovolujete , starat sa do vsetkeho
Ja poznam dievca ktore bolo odpisane takmer 2 mesiace skrz ňu
Teba mať za kolegyňu musí byť výhra v lotérii. Závidíš jej tu salmonelozu? Menila by si s ňou? Buď rada, že si salmonelozu ešte nikdy nemala, venuj sa svojej práci a hlavne nezaviď oprávnenú PN.
Ja som salmonelu mala a bola som tyzden v nemocnici hospitalizovana na infekcnom, potom dalsi tyzden v domacej liecbe. Bola som v takom stave, ze som mala halucinacie z teploty, infuzie, tieklo mi z kazdeho konca.. schudla som 5kg a to mam 51 kil.. takze ty vies asi prd o tom ako sa ona ma a aky ma priebeh ochorenia.
ale ona nemusi chodit do prace lebo robi z domu a aj tak sa vypise
@anonym_autor podľa tvojich otázok súdim, že veľa o tom nevieš, porovnávať salmonelózu s črevnou virózou je ako jablka s hruškami - črevná viróza je vírusové ochorenie, salmonela je bakteriálna výrazne ťažšia infekciu - okrem toho je ona ja infekčná.., ktorá pretrváva dlhšie a aj telo sa dlhšie regeneruje. Rozumiem, že vás to zaťažilo v práci , ale salmonelóza naozaj nie je banalita. Pri ťažšom priebehu má človek silné hnačky, horúčky a je úplne vyčerpaný a vtedy sa nedá normálne fungovať ani z domu.
Aj po odznení príznakov trvá regenerácia a človek môže byť ešte infekčný, preto tie PN trvajú aj dlhšie. To nie je o tom, že by si niekto si len tak zobral voľno, ale o reálnom zdravotnom stave. Zamysli sa, išla by dobrovoľne na PN = nižší príjem, keď môžeš pokojne robiť aj z domu z aplný plat , ak by to bola banalita? Naozaj už nemáme právo byť PN? Náš organizmus si to bude pamätať a aj nám to pekne "raz " zráta. Inak mať takúto kolegyňu , ľudia stráca v nás empatia a pochopenie , predsa raz potiahne jedna a raz druhá..
fakt mozes byt rada, ze si salmonelu este nemala, nevies, co to obnasa. az ked si tym prejdes, potom mozes sudit. nie je to nic prijemne a ano, skutocne to moze trvat aj dva tyzdne, kym sa z toho riadne vystrabis. som prekvapena, ze si dala vobec homeoffice a nie uplnu PN-ku. spamataj sa.
fakt mozes byt rada, ze si salmonelu este nemala, nevies, co to obnasa. az ked si tym prejdes, potom mozes sudit. nie je to nic prijemne a ano, skutocne to moze trvat aj dva tyzdne, kym sa z toho riadne vystrabis. som prekvapena, ze si dala vobec homeoffice a nie uplnu PN-ku. spamataj sa.
@smitjan ona pracuje standardne na home office a teraz je uplne PN asi som sa zle vyjadrila
@anonym_autor a teba je co do jej PN? nerozumiem? teba by som chcela za kolegu
@anonym_autor no vazne to nie je sranda. nezlahcuj to 🙏 mala som salmonelu a nevedela som, z ktorej strany to zo mna pojde skor. a nie, netrvalo to den ani dva.
ale ona nemusi chodit do prace lebo robi z domu a aj tak sa vypise
@anonym_autor a co ako? ma na to co? pravo? lekar jej to vypisal, lebo na to je dovod? a teba do toho jedno velke hovno. akoze stat pri tebe normalne ta oplujem.. a ze ty mas viac roboty? hadam aj ked ty si chora, niekto iní ma viac roboty
tak ja som tiez davnejsie robila z domu a ked ma chytila crevna chripka robila som aj tak, nesla som hned PN kovat
@anonym_autor hlupunka si dobre... pouzi google alebo chatgpt , ked uz zakladne vedomosti absentuju... crevna chripka a salmonela... a potom si poklep po cele a zaroven podakuj, ze si tento tupy prispevok dala anonymne, ze nedokazeme zvizualizovat, kto je taka hlupana
@anonym_autor ty si si niečo hrkla alebo máš o kolečko menej? Keď jej tak moc závidis chorobu daj si surové mäso alebo vajcia dovtedy, pokiaľ ju nedostaneš. Potom zostaň pracovať a nechoď na pn. Ty trubka.
zalezi ako sa citi. Mne pride zvlasne, ze niekto dopredu vie, kolko bude PN, lebo dopredu sa neda vediet kolko jej nebude dobre... realita je taka, ze niekto je fit do tyzdna, iny moze skoncit v nemocke, a kludne doma aj mesiac, elbo su dr., ktorym staci povedat, ze este nie je oookkkej, unava, nevladze... tu boli a tu.. a bude doma mesiac :D
Ostatne takto funguje, ma pravo ist na PN, ked je chora, a ano, zvysok firmy dorobi. Inokedy pojde na PN/DV iny kolega alebo ty, a praca sa zase rozdeli. Stava sa, tak to funguje.
@simca06022011 s najvacsou pravdepodobnostou to ani samotna kolegyna nevie... je to asi len odhad...
moj syn ked mal salmonelu mal tyzden horucky 40,5, len spal, potom krical od bolesti pri kazdom krci v bruchu pred hnackou a stolica z neho striekala.
Nic sme nerobili len dezinfikovali byt. Doma bol mesiac lebo dlho trvalo sa dat aj do kopy, velmi dlho vylucoval salmonelu stolicou takze sme museli davat pozor aby nebol aj infekcny on pre okolie.
Salmonela je asi najhorsia choroba ktoru sme doma riesili. Radsej mat covid ako tuto pliagu.
To bolo original - spi spi zrazu vreskot krc a plne gate vodnatej stolice. Na zachod nestihal dobehnut.
Keď jej závidíš chorobu, mala by ťa v práci najprv nakaziť a potom ísť na PN aby si to aj ty užila.
@anonym_autor býva len v lete, ked je 28stupnov. Inak nie
@natalia328 hlupa si az to boli.... salmonelu mozes mat hocikedy... nie je zavisla na pocasi
@anonym_autor salmonela je vaxne ochorenie, niektori skončia v nemocnici. Ty by si zvládala vracať a hnackovat súbežne, nevieš čo skôr z toho spraviť a do toho vykonávať prácu. Navyše mať super kolegov ako si ty...chudera tvoja kolegyňa. Karma je však zdarma.
@smitjan ona pracuje standardne na home office a teraz je uplne PN asi som sa zle vyjadrila
@anonym_autor dufam, ze sa bude zotavovat aspon mesiac
@anonym_autor Ja som salmonelu mala, ked som bola malá-1.5tyzdna v nemocnici na infekcnom a dalsie 2 tyzdne po nemocnici doma. Takze mila autorka, bud nasr... ako len chces, ale ano moze byt ona kludne takto ako dospela s tym tolko doma a poviem otvorene, bud rada za to,ze len tolko...lebo byt nou, tak ostanem pre istotu dlhsie!
wtf co to citam? to ze ty ked si chora robis z domu je tvoja vec a tvoja skoda. ona je PN lebo ma na to opravneny dovod! a nezaraba, berie len pn-ku. co sa vobec do toho staras? ked mas vela prace hnevaj sa na manazment a nie na chuda so salmonelou.
ani neverim ze to neni troll a si naozaj taka hlupa.
@anonym_autor ved ju chod domov navstivit. Pokukaj teren, ako ta “simulantka neschopna” nedokaze ani len tel vybavit s ubohou “salmonelkou”. Pri troche “stastia” ju dostanes a mozes jej “vytriet” zrak ako ty s nou budes zvladat pracovat.
Ako sorry, ale ty si neskutocne zly, zavistlivy a toxicky clovek🤮

@anonym_autor Nechápem o čo ti ide. Závidíš kolegyni chorobu? Ak to nemáte poriešené v práci, sťažuj sa tam. A nie nadávať na chorú kolegyňu.