Ako obnoviť kontakt so synom a komunikáciu s matkou?
Dobry den,
moj brat riesi v zivote dost blbu situaciu. Ma syna, ktory ma 10 rokov. Moja byvala svagrina sa po rozvode (ich syn mal 2 roky) odstahovala do Bratislavy za jej laskou - spoluziakom z vysokej (brat zije da sa povedat na vychode Slovenska). Brat za synom parkrat bol, ale v podstate ich kontakt casom zanikol. Boli 7 rokov bez kontaktu (fyzickeho, telefonickeho).
Byvala svagrina sa pred rokom pristahovala do susednej dediny (pochadza odtial, ma tam rodicov). Tieto informacie sa brat dozvedel zo sudu, kde sa riesilo zvysenie vyzivneho. To bolo cca pred rokom. Od tej doby sa snazi naviazat kontakt so synom. Brat je znovu zenaty, jeho zena ho v tomto kontakte podporuje a aj ich nove dieta chce spoznat surodenca.
Najskor brat volal a pisal byvalej svagrinej. Ta nereagovala (nedvihala, neodpisovala). Brat zasiel na socialku. Tam si ich predvolali oboch a riesili s nimi situaciu. Byvala svagrina velmi styk neopodporila - vraj teraz syn otca uz nepotrebuje. Otec si pytal aj kontakt na syna, podla svagrinej vraj mobil este nema, lebo na prvom stupni ZS je zakazany. Socialka im doporucila asistovany kontakt. Ten vsak priamo socialka neposkytuje, je to platena sluzba (centrum pre rodinu) v susednom meste. Otec tam mal zavolat, dohodnut si termin a mal dat vediet byvalej svagrinej.
Termin si dohodol, matke volal (neodpovedala), pisal jej SMS s tym, ze v poradni im dali na vyber dva terminy a pytal sa jej ci jej vyhovuju. Odpovedala, ze ma chore deti a nemoze ani na jeden termin. Brat jej napisal, ze ci by si nemohla neskor dohodnut v poradni iny termin (dal jej kontakt na poradnu - telefonne cislo a email). Opakovane neodpovedala, nic sa nedialo asi dva mesiace. Brat zavolal na socialku. Neviem co sa dialo, ale nakoniec si matka dohodla termin v poradni (bratovi volali z poradne). V poradni mali sedenie (kazdy zvlast - brat aj byvala svagrina) a malo dojst k asistovanemu kontaktu.
Svagrina priviedla chlapca do poradne. Cele toto 'stretnutie' viedla terapeutka z poradne. Chlapec rozpraval o kruzkoch, o dedovi, babicke, skole, kamaratoch, dostal od otca darcek - ktory nechal tam. Otcovi na par otazok (co v skole, aky bol letny tabor) odpovedal (jeho pohlad vsak smeroval inam - na otca sa ani nepozrel), rozpraval sa vsak skor s terapeutkou z centra. Chlapec na konci stretnutia povedal, ze tam uz nechce chodit.
Terapeutka si zavolala oboch rodicov (bez chlapca) a riesila s nimi situaciu. Byvala svagrina povedala, ze v styku nikdy nebranila a nema problem podporit kontakt syna s otcom, ale bez cudzich osob (myslela tym terapetku), lebo syn sa cudzich osob boji. Terapeutka doporucila otcovi, nech matku kontaktuje s konkretnym napadom: napriklad ci sa moze ist pozriet spolocne s matkou na syna na trening plavania, ci by sa mohli stretnut vsetci spolu na vianocnych trhoch, ci by vsetci mohli ist do cukrarne na kolac. V tomto case mal syn aj narodeniny.
Otec napisal matke, ze by chcel kupit synovi darcek na narodeniny, pytal sa co by chlapca potesilo, co ma rad. Nedostal odpoved. Otec darcek vymyslel sam. Potom matku kontaktoval, ze ci by sa mohli stretnut vsetci v konkretnej cukrarni. Dostal odpoved, ze chlapec do konretnej cukrarne nemoze, lebo tam nemaju bezlepkove a keby mal zaujem o syna, tak to davno vie. Potom sa otec pytal ci moze prist na vianocne vystupenie (a kedy sa zacina) syna do KD (toto vystupenie syn spominal v ramci toho asistovaneho kontaktu). Odpoved dostal, ze vystupenie zacina v nedelu o tretej a ked brat chce, tak nech pride. Brat tam bol zbytocne - syn tam nakoniec nevystupoval. Dalej to otec skusal s vianocnymi trhami v meste. Dostal odpoved, ze chlapec uz na vianocnych trhoch bol a nudil sa tam. Teraz to skusal s tym, ci by sa nemohol pozriet na trening syna v plavani, pricom sa aj spytal, kedy trenink zacina. Dostal odpoved, trening je vtedy a vtedy a ze ked chce, nech sa pride pozriet. Na to sa brat spytal, ze ci by sa nemohli stretnut 30 minut pred zaciatkom treningu v restauracii hned vedla plaveckeho klubu, lebo mu chce dat darcek k Vianociam. Odpoved nedostal.
A moja otazka znie? Ma vobec zmysel chodit na ten trening? Co robit dalej? Ako komunikovat s matkou? O co matke v komunikacii ide? Ma to brat cele vzdat?
Toto som ja zažila ako pozorovateľ na vzťahu otec - 4ročná sestra. Po rozvode to bol iný vzťah ako pred rozvodom, keď spolu boli každý deň. A keď otec sestru dva týždne nevidel (lebo bola chorá, potom sme išli na dovolenku), tak sestra k nemu ani nechcela. Matke to vyhovovalo, veď to je pekný argument na súd. Ja som mala 13 a keď som otca dva týždne nevidela, nič sa nedialo, tešila som sa k nemu. Lebo som bola staršia, mala viac skúseností s otcom, mala som viac pozitívnych zážitkov s otcom, vedela som aký je a tešila som sa na neho. Sestra ako 3-4 ročné dieťa zabudla aj to, s kým bola a čo sa dialo pred hodinou.
@la_lotob Presne o tomto hovorim. S takto malymi detmi je idealne byt kazdy/kazdy druhy den idealne tak na hodinku alebo dve. Lebo ked ho nevidis dva tyzdne, tak ani nevie kto si a uz vobec s tebou neodcestuje nikam na cely vikend. Ved by plakalo. To sa tazko realizuje kazdy/kazdy druhy den cesta bratislava - vychod, tam a spat. Dvojrocne dieta poznava osoby, s ktorymi je kazdy den. To je mama a muz, s ktorym mama zije. A ked je tento vztah naplneny, trojrocne dieta vobec nechape, preco sa ma stretavat s cudzim ujom kazde dva tyzdne. A uz vobec nechape, preco je ten pan jeho otec, ked doma uz otca ma. V 13 tich rokov ma uz snad kazdy na rodica nazor jasny.
A ešte sa spýtam, keď ta bratova bývala žena podává žiadosť pravidelne o zvýšenie výživného, nechce kuratela hovoriť s chlapcom? 10 ročných detí sa pýtajú: na aké krúžky a ako často chodí, či bol na lyžiarskom/plaveckom, či berie lieky, či mu otec niečo kupuje, posiela darčeky. Z toho sa robí protokol a posiela na súd.
@la_lotob Predtym to riesil bratislavy sud, maly mal 2, 4 a 7 rokov. Tam sa ho kuratela nepytala. Terez ma 10 rokov a riesi to bardejovsky sud. Chlapca sa pytala kuratela na biologickeho otca. Maly netusil o koho ide a ze jeho otec nie je jeho otec. Preto kuratela navrhla terapeuta, kam dochadza brat a matka s chlapcom.
Tak to chce asi zažiť každa matka, aby sa jej vlastné dieťa dozvedelo pravdu o pôvode od neznámej pracovníčky kurately. A to v podstate len preto, že pravidelne necháva zvyšovať výživné od biootca a nie od otca, ktorého chlapcovi zriadila ihneď ako chlapca odtrepala z Východu do Bratislavy.
A snažil sa ten tvoj brat alebo niekto z Vašej rodiny hovoriť s ňou na rovinu? Že čo čaká? Či chce pravidelne každé dva/tri roky zvyšovať výživné, prijímať peniaze od celej Vašej rodiny na Vianoce/narodeniny a všetci jej majú dať pokoj? Brat aj sociálna kuratela?
Ako nehnevaj sa,ale nazývať záujmom to,že sem tam zavolal ,poslal darčeky a posielal peniaze,čo nie je záujem ale povinnosť,čo z toho má to dieťa?Ako ti tu už písali,tvoj brat je pre vlastného syna cudzí človek.Dieta ho nepozna,a ťažko povedať o čo ide švagrinej,to vie ona .Možno je jej tiež jedno,či jej syn spozná biologického otca,keď mu 6 rokov nechýbal🤷.
Tak ale ked mal maly 2 roky a byval v Bratislave, otec v Košiciach, akože 3x do tyždna sa s nim mal stretavat? Na otočku každu noc 5hodin tam a 5 naspäť a matka by mu 9 z 10x oznamila, že maly je chory? Som zvedava, kolke by ste to vy absolvovali, čo tu mudrujete
Autorka, len ty vieš, či to brat berie uprimne alebo si len tiši svedomie
Že byvala žena robi naprieky to je bez debaty. Ked bude treba zvyšit peniaze, zas sa ozve
Ja osobne by som odmietla posielat stale viac a viac a mat znemožneny kontakt.To snaď upravuje zakon
a ked ženska nema rozum, tak sud nech jej nariadi a ked to bude ona sabotovat, nech si ponesie nasledky
Aj tak si dieta bude mysliet, ze ocinko bol zly a kašlal naňho Ona z toho vyjde ako svätica
Bude ho očierňovať a zaroveň naťahovať paprču na peniaze
Pre mňa úplne nepochopiteľné správanie tvojho brata. Nikdy, ale že !!!nikdy!!! by som nedovolila aby ex partner zmenil priezvisko môjmu dieťaťu po novom manželovi. Bojovala by som proti celému svetu aby som mohla byt so svojim dieťaťom a nie že veď nebudem robiť prieťahy… To je už čo… Tvoj brat sa ho v podstate vzdal, tak ani sa veľmi matke nečudujem, že ten vztah syna s bio otcom nechce podporovať. Chudák chlapec, sám nevie kto je jeho otec, jeden sa ho vzdal, druhý nový sa nezaujíma lebo sa s jeho mamou rozviedli. Teraz sa brat zaujíma a keď opäť prestane čo za zmätok bude mat v hlave to dieťa preboha. Celé zle 🤦♀️
Tvoj brat by to mal dať na súd, inak s tým nepohne. Jeho ex ho neznáša, bohviečo nakecala synovi a to sa proste nezmení len tak zrazu. Tvoj brat tiež urobil chybu, že sa nezaujímal o dieťa toľké roky. Ale stále sa vzťah dá obnoviť. Len treba to riešiť a hlavne vydržať.
@judit47 súhlasím.Sama by som to lepšie nenapísala.
Je to cele nasilu. Chlapec je v citlivom veku, treba ho nechat. Fakt je ten, ze keby mu na nom tak strasne zalezalo, tak by sa ten kontakt neprerusil a vyhovarat sa na to, ze byval na druhom konci Slovenska, neobstoji. On je pre neho naozaj cudzi clovek.
Ahoj, chlapec je este maly, ktovie, co mu matka huci do hlavy. Tvoj brat nech to hlavne nevzda!!!
Chlapec ma teraz 10r. On uz bude pomaly v puberte, vtedy sa mu zacne tvarovat jeho vlastny nazor, vlastne myslienky...pomalicky, ale naozaj velmi pomalicky si k sebe najdu cestu.
Z jedneho dna na druhy to nepojde!
Ja si myslim, ze staci ak bude tvoj brat pritomny, aj ked sa spolu nebudu tolko bavit, resp.nebudu mat spolocne aktivity. Staci ak pojde na trening, vianocne vystupenie, nech brat zavola do skoly poradi sa s triednou, stiahne si edupage, aby videl kedy ma prazdniny, ake ma znamky, ake vylety, programy škola planuje. Staci ak sa objavi, odfoti syna, posepka mu, ze bol sikovny a je nanho velmi hrdy, v den vyletu nech ide do skoly, nech mu da vrecko 5-10 euro, zoberie mu vodu na cestu+malu kinder cokoladu. Mozno sa to na zaciatku bude zdat zbytocne, ale ako bude chlapec rast uvedomi si, ze otec chce byt sucastou jeho zivota, ze ak bude potrebovat, tak sa na otca moze spoliehat, realne to vidim tak okolo tych 15rokoch.
Mozno by sa mohol spytat triednej aj to, od kedy moze mat mobil?! Aby bez matky vedel so synom drzat kontakt.
Som rozvedena, ja vidim na svojom synovi, ze by potreboval, len trochu viac pritomnosti otca a keby sa viac onho zaujimal, moj ma 15 rokov.
Kinder čokolada je jedina cokolada, ak dobre viem ktora nema lepok 🙂.
Tych 10 euro ako vreckove na vylet, prosim neber ako uplatok, je to len symbolicka sumicka, ktoru dieta moze utratit na seba a ver mi potesi to.
Mne sa strasne paci ako je tu obvinovany ten chlap z toho, ze ON teraz metie malemu hlavu a ma to nechat tak.
Ved ale tomu chlapcovi pravdu o bio otcovi povedala kuratela (rozumej nejaka pre chlapca neznama pracovnicka uradu) z iniciativy matky (matka podala ziadost o zvysenie vyzivneho, tak sa presetrovali pomery).
Ten chlap sa v tomto case alebo az mozno neskor dozvedel, ze matka so synom su spat na vychode.
Ze chlapec vie teraz pravdu a je zmeteny, za to moze chlap. Ze mu to povedala kuratela, je nepodstatne.
Chlapec videl otca zatial raz na asistovanom kontakte, ktore viedla terapeutka. Kolko prvy asistovany kontakt trva? 20-30 minut? Tuto terapeutku taktiez navrhla kuratela, ked presetrovala pomery v rodine. Otec tam len chodil a postupoval podla pokynov.
Tu matku serie to, ze sa obula do toho socialka a chlap postupuje podla ich pokynov: kontaktovat terapeuta a postupovat podla pokynov. Chlapovi terapeut navrhol, ze ma zlepsit komunikaciu s matkou, tak jej slusne pise, nechce ju z nicoho vynechat.
Ked chlap postuje podla seba = je zle. Ked postupuje podla socialky, ktoru ani sam nevyhladal, ale dala podnet k tomu matka = je zle.
Ale ze chlapcovi sa nici zivot, tak z toho je obvinovany chlap.
Riešte cez Návrat o.z.
@vikiki29 Akoze kde ako mal byt? Vsak autorka pise, ze na sudy o zvysenie vyzivneho pravidelne chodil. V mladsom veku sa chlapca socialka asi nic nepytala. Socialka vypocuva az starsie deti. To ma ako chlap moct za to, ze socialka chlapcovi povedala pravdu a rodine navrhla terapeuta? Na socialku aj na sudy sa musi dostavit, ved by dostal pokutu.
@vikiki29 Socialna kuratela na vychode hovorila aj s chlapcom. V Bratislave neviem ci s nim niekto hovoril. To bol mladsi.
Ani sa necudujem expartnerke, dieta si vypiplala od maleho, a baron sa ozve ked ma chalan 10 rokov a chce nadviazat kontakt.. na smiech.. nech sa snazi a bude to trvat dlho, napokon to vzda, asi ako vtedy ked vzdal sa kontaktu s vlastným dietatom pred rokmi, nie, nie je to na smiech - je to smutne. A ty co ides riesit autorka, nech sa bracek preberie, ze obnova vztahov nie je lusknutie prstov, bude to trvat rokyyyy. Nie 5 stretnuti. Odkaz mu to.
@nurielka Baron sa ozve? Ty citas vobec? Ved chlapcovi pravdu povedala socialka, nie otec. Ako sa baron podla teba 'ozval'? Ved celu rodinu riesi socialka a terapeut. Ozvala sa socialka, ktora s chlapcom hovorila, nie otec. Teraz to socialka a terapeut (nie CHLAP - ten len postupuje podla pokynov) chce riesit po dobrom, bez sudu - postupny rezim, stretavanie na 10 minut. Nech matka naserie aj socialku a bude s chlapcom chodit do centra na asistovany kontakt.
Nečítam všetko, ale prepáč 7 r nezavolat synovi, nevidieť ho a potom sa snažiť o kontakt kde bol doteraz?nezaujímalo ho ako žijú ako sa majú tu má dôsledok.Viac by som v tom nepokračovala svoju šancu byť otcom premrhal
@luccija Zacala sa o to zaujimat kuratela, na podnet matky. Kuratelu nasralo najviac to, ze chlapec o bio otcovi nevie a matka pravidelne kazde dva,tri roky zvysuje vyzivne. Kuratela bude navrhovat terapeutov a riesit to po dobrom. Ak matka nebude reagovat, dostane sa to pred sud, a to jej dost uskodi. Takze neobvinuj z toho otca, ale matku. Preco sa nedohodla mimosudne? Keby sa dohodla mimosudne, nevie o 'problmoch' tejto rodiny ani sud, ani socialka.
Všetky, co sem píšete, aby sa otec nevzdával svojho nároku na syna.....Pýtam sa: kde v riti bol sedem rokov????? V ktorej riti bol zalezený v dobe mobilov, whatsappov, zoomov, vlakov, automobilov.... Kde v riti bol?????? Kde bol, keď bolo dieťa chore, malo teploty? Kde bol,keď trvalo zobrať očrku a chodiť po lekároch? Kde bol, keď ho trebalo postrážiť, venovať sa mu, čítať mu, hrať sa s ním?? Nechal malé dieťa napospas, matka si ho vypiplala, teraz príde cudzí pánko a dožaduje sa styku??? Poslala by som ho do hlbokého análu. Dožaduje sa dieťaťa len preto, lebo má partnerku, ktorá mu to zrejme navrhla. Ona zrejme neverí, že má doma takého hovädo a chrapuna, ktory opustil male dieťa a vysral sa naňho.
Autorka a prečo riešiš veci za brata až teraz? Dohovárala si mu celých sedem rokov, alebo iba teraz, keď sa mladý pán zobudil?
@la_lotob Ona s nim 7 rokov vobec nekomunikovala. Zacala az teraz, ale celkom sporadicky. Ten terapeut sa snazi akoze zlepsit medzi nimi komunikaciu, lebo vraj to je pre dieta najlepsie. Ziadny styk sud neriesi.
@stanulienkat My sme sa cela rodina, aj mama ked este zila snazili pisat a volat.
Ked citam vasu situaciu som rada ze u nas to je o cosi lepsie. Priatel ma 8rocne dvojicky. Rozisli sa ked mali 1rok. Odvtedy si nasla muza noveho tatinka...ked su s nami oslovuju noveho tatina menom a bio je tatinko. A samozrejme doma ked sa to hodi je to naopak. Ale konecne po rokoch pristupili aj na prespavanie cez vikendy nie len den, aj na dlhsi cas nie len chvilu. Trva yo takto 5rokov ale ono to pojde ked budu oni chciet. Lebo maju doma vplyv mami.
Tvoj brat to po***al na uvod ze dovolil zmenu mena... A tym ze sa odstahovala xy km neznamena ze uz nemam deti aj ked ano jednoduchsie je sa vyhovorit na dialku..prepac je to tak. My jazdime pre dvojicky 130km po nich potom k nam 130km a vecer zas hore dole..ale niesu vyhovorky. Muz s nimi chce byt tak si hlada cestu aby s nimi bol.
V kazdom pripade aj ked to je pre tvojho brata unavujuce ak chce s nim obnovit vztah len sa zatat aj pri neuspechoch ale ist a robit to kvoli nim...ma 10rokov uz ma svoj rozum o to tazsie to je ale kde je vola tam je cesta ;) vela stastia a pevne nervy
@stanulienkat Akoze, ked sme sa dozvedeli, ze maly uz 'otec' vola niekoho ineho, tak uz sme sa skor len pytali matky ako sa ma, co v skole, ci je zdravy, co mame poslat. Ona neodpisovala.
@stanulienkat presne🙈🙈
@la_lotob A s tym sudom ... Aj kuratela navrhuje, aby dal navrh na upravu styku na sud. Zatial nepoda. Socialka sa sama do toho obula a je aktivna v doporuceni terapeutov.

@lizatko1009 No ten biologický otec, ktorý 7 rokov nevidel syna, dobrovoľne dal matke súhlas k tomu, aby bolo zmenené jeho priezvisko na priezvisko jej manžela, ktorý toho chlapca vychovával. Keby ho vtedy matka požiadala, aby dal súhlas s osvojením chlapca novým manželom, ktorého chlapec považoval za otca, tak by biologický otec bránil?