Ako obnoviť kontakt so synom a komunikáciu s matkou?
Dobry den,
moj brat riesi v zivote dost blbu situaciu. Ma syna, ktory ma 10 rokov. Moja byvala svagrina sa po rozvode (ich syn mal 2 roky) odstahovala do Bratislavy za jej laskou - spoluziakom z vysokej (brat zije da sa povedat na vychode Slovenska). Brat za synom parkrat bol, ale v podstate ich kontakt casom zanikol. Boli 7 rokov bez kontaktu (fyzickeho, telefonickeho).
Byvala svagrina sa pred rokom pristahovala do susednej dediny (pochadza odtial, ma tam rodicov). Tieto informacie sa brat dozvedel zo sudu, kde sa riesilo zvysenie vyzivneho. To bolo cca pred rokom. Od tej doby sa snazi naviazat kontakt so synom. Brat je znovu zenaty, jeho zena ho v tomto kontakte podporuje a aj ich nove dieta chce spoznat surodenca.
Najskor brat volal a pisal byvalej svagrinej. Ta nereagovala (nedvihala, neodpisovala). Brat zasiel na socialku. Tam si ich predvolali oboch a riesili s nimi situaciu. Byvala svagrina velmi styk neopodporila - vraj teraz syn otca uz nepotrebuje. Otec si pytal aj kontakt na syna, podla svagrinej vraj mobil este nema, lebo na prvom stupni ZS je zakazany. Socialka im doporucila asistovany kontakt. Ten vsak priamo socialka neposkytuje, je to platena sluzba (centrum pre rodinu) v susednom meste. Otec tam mal zavolat, dohodnut si termin a mal dat vediet byvalej svagrinej.
Termin si dohodol, matke volal (neodpovedala), pisal jej SMS s tym, ze v poradni im dali na vyber dva terminy a pytal sa jej ci jej vyhovuju. Odpovedala, ze ma chore deti a nemoze ani na jeden termin. Brat jej napisal, ze ci by si nemohla neskor dohodnut v poradni iny termin (dal jej kontakt na poradnu - telefonne cislo a email). Opakovane neodpovedala, nic sa nedialo asi dva mesiace. Brat zavolal na socialku. Neviem co sa dialo, ale nakoniec si matka dohodla termin v poradni (bratovi volali z poradne). V poradni mali sedenie (kazdy zvlast - brat aj byvala svagrina) a malo dojst k asistovanemu kontaktu.
Svagrina priviedla chlapca do poradne. Cele toto 'stretnutie' viedla terapeutka z poradne. Chlapec rozpraval o kruzkoch, o dedovi, babicke, skole, kamaratoch, dostal od otca darcek - ktory nechal tam. Otcovi na par otazok (co v skole, aky bol letny tabor) odpovedal (jeho pohlad vsak smeroval inam - na otca sa ani nepozrel), rozpraval sa vsak skor s terapeutkou z centra. Chlapec na konci stretnutia povedal, ze tam uz nechce chodit.
Terapeutka si zavolala oboch rodicov (bez chlapca) a riesila s nimi situaciu. Byvala svagrina povedala, ze v styku nikdy nebranila a nema problem podporit kontakt syna s otcom, ale bez cudzich osob (myslela tym terapetku), lebo syn sa cudzich osob boji. Terapeutka doporucila otcovi, nech matku kontaktuje s konkretnym napadom: napriklad ci sa moze ist pozriet spolocne s matkou na syna na trening plavania, ci by sa mohli stretnut vsetci spolu na vianocnych trhoch, ci by vsetci mohli ist do cukrarne na kolac. V tomto case mal syn aj narodeniny.
Otec napisal matke, ze by chcel kupit synovi darcek na narodeniny, pytal sa co by chlapca potesilo, co ma rad. Nedostal odpoved. Otec darcek vymyslel sam. Potom matku kontaktoval, ze ci by sa mohli stretnut vsetci v konkretnej cukrarni. Dostal odpoved, ze chlapec do konretnej cukrarne nemoze, lebo tam nemaju bezlepkove a keby mal zaujem o syna, tak to davno vie. Potom sa otec pytal ci moze prist na vianocne vystupenie (a kedy sa zacina) syna do KD (toto vystupenie syn spominal v ramci toho asistovaneho kontaktu). Odpoved dostal, ze vystupenie zacina v nedelu o tretej a ked brat chce, tak nech pride. Brat tam bol zbytocne - syn tam nakoniec nevystupoval. Dalej to otec skusal s vianocnymi trhami v meste. Dostal odpoved, ze chlapec uz na vianocnych trhoch bol a nudil sa tam. Teraz to skusal s tym, ci by sa nemohol pozriet na trening syna v plavani, pricom sa aj spytal, kedy trenink zacina. Dostal odpoved, trening je vtedy a vtedy a ze ked chce, nech sa pride pozriet. Na to sa brat spytal, ze ci by sa nemohli stretnut 30 minut pred zaciatkom treningu v restauracii hned vedla plaveckeho klubu, lebo mu chce dat darcek k Vianociam. Odpoved nedostal.
A moja otazka znie? Ma vobec zmysel chodit na ten trening? Co robit dalej? Ako komunikovat s matkou? O co matke v komunikacii ide? Ma to brat cele vzdat?
Autorka: Neries to tu, prosim. Oni to nepochopia. V zaujme dietata (a kolizneho opatrovnika, ktory ho zastupuje) je, aby dieta malo vztah s oboma rodicmi. Na podnet matky (nie tvojho brata ako to tu tvrdia, ale MATKY) to zacala riesit kuratela a socialna kuratela urobi vsetko preto, aby pomohla obnovit vztah s otcom.
Ked to nepojde v sucinosti s matkou, bude socialna kuratela nutit tvojho brata, aby podal navrh na sud. Kuratela ich teraz oboch bude predvolavat, nutit chodit za terapeutmi. Zeny z MK nepochopia, ze tvoj brat tak kona na pokyn kurately, ktoru privolala LEN A LEN MATKA. Neries ich, oni si budu mliet to svoje - co najvyssie vyzivne, 7 rokov klamat malemu dietatu a bio otca vykreslit ako najvacsieho hajzla.
Ved aj ta kuratela sama dobre vie, ze matka bude tiez pekna svina, ked chlapcovi zatajila, ze existuje nejaky biologicky otec, ktory ho od narodenia zivi a ze matka v dvoch rokoch syna odniesla chlapca na opacny koniec Slovenska.
Neboj sa, to nejako dopadne. Budte trpezlivi a prajem vela sil.
prepac ale kde bol 7 rokov.. samozrejme ze to tajila, peniaze posielal aby drzala tlamu, stacilo ist na koniec krajiny a zaklopat ze chce styk s dietatom.. kuratela sa do toho obula, :D jasne ze teraz chudak musi chodit vsade za chalanom, lebo musi kvoli kuratele.. uprimny vztah si ide odraz budovat.. otras
@nurielka Preco matka pre chlapca neurobila to, ze nepoziadala o osvojenie novym manzelom? Biologicky otec suhlasil dobrovolne so zmenou priezviska. Myslis, ze pri osvojeni by mohol robit nejake problemy? Ci v pripade pripadneho osvojenia sa jej tiez hodilo drzat tlamu? Mozes mi odpovedat, prosim?
@la_lotob presne tak, doteraz mu to bolo jedno a odrazu sa prebral ked je chalan velky a to na pokyn kurately??? a odrazu mu vadi ze plati a musi platit viac? lebo preco, lebo je dieta starsie( no tak to byva)? ja rozumiem, ze matka nie je svatica, ale chalana vypiplala, keby chcel mohol davno pradavno kontakt udrziavat, doteraz mu nevadilo ze nevidi vlastne dieta..mna sere len to, ze po 7 rokoch chlap pride a odrazu taka snaha(na pokyn kurately) podme budovat vztah na com? na tom ze mu kaslal na hlavu 7 rokov.. ? kuratela chce obnovit vztah otca so synom, no musi, lebo nechce platit vyssie vyzivne.
Ja som viac “na strane” otca. Ano mal zabojovat, mal, niet pochyb. Ale okolnosti boli hodne proti nemu. Ale vyzivne, aj jeho zvysenie su pre svagrinu fajn ako vidno. Asi by som sa s nou nehrala, ak to nejde po dobrom bud by som listom skusila dieta odchytit pred skolou a odovzdat mu ho, kde by som vsetko napisala, ale samozrejme vo verzii pre tak male dieta a keby nepomohlo, matke by som povedala ze siahne na vyzivne ked nebude spolupracovat. Chlapec musi byt chudak velmi zmateny a smutny. Ak s nim nechodia k psychologovi, toto znasa urcite velmi tazko. V 9 rokoch povedat dietatu ze jeho rodic nie je bio, to je strasne strasne smutne. On vlastne o otca prisiel dva krat. Chodila by som pred skolu, posielala listy, - robila si z nich kopie, chodila na kruzky, pred ich dom, a vzdy s kludom nikdy nie v zlom pred synom. Zalozila by som email a tam by som mu posielala spravy. Raz by sa k nim dostal. No a nakoniec, niekolko mesiacov by som odlozila vyzivne bokom a neposlala jej ho. Mozno by zacala spolupracovat. Ktovie co vsetko tomu malemu narozpravala
@la_lotob toto je snad problem otca, naco platil ked doslo k osvojeniu inym muzom? lebo chcel jedneho krasnho dna zaklopat synovi na dvere," no moj zlaty platil som na teba 10 rokov, nechcel som ta spoznat ked si bol maly, ale uz si pomaly v puberte, tak teraz podme mat medzi sebou vztah" chudacik, on sa teraz musi DONUCOVAT kontaktu so synom..
@nurielka Sud o vyzivne davno prebehol, tak neplet do toho vyzivne a prave skrz vyzivne sa prislo na to, ake su pomery v rodine = ako matka odviezla syna na opacny koniec SR, ako zmenila prezvisko, ale osvojit uz nechcela, ako maly vobec nevie o tom, kto ho zivi, ako matka chlapcovi klame, ako si pravidelne zvysuje vyzivne.
Ty si myslis, ze kuratela je padnuta na hlavu????
Este mi raz odpovedz, co ma robit ten chlap? Ignorovat vyzvy kurately, platit pokuty za to, ze ignoruje kuratelu a platit nadalej vyzivne, ktore bude pravidelne sam od seba zvysovat? Takto je to spravne?
A co ma extremne zaraza, ze niekto v dnesnej dobe tak velmi ublizi dietatu, ze odmalicka mu nepovie, ze jeho otec nie je jeho otec. Tu ta matka zasadne pochybila vela krat a sama je zodpovedna za prerusenie kontaktu
A teraz sa na to všetko pozri očami matky - tvojej švagrinej. Čo by si urobila? s nadšením by si poslala syna na víkend 'k ujovi', o ktorom dieťa nič nevie? ona má svoju rodinu. On má svoju rodinu. Chlapec ho 7 rokov nevidel, vychováva ho iný muž. Otcom nie je ten, kto dieťa splodil. Tvoj brat je pre neho cudzím človekom. Bohužiaľ.
@danielllka kde si čítala tie tliachanice, čo píšeš? Ja tam nikde nevidím žiaden text o tom, že by si nemohol nájsť partnerku a všetky tie ostatné bludy, čo píšeš. Na druhú stranu, ak by mi ex niekedy zobral dieťa na druhý koniec republiky, na druhý koniec sveta, za štyri moria a 10 pohori, tak za tým dieťaťom pôjdem, píšem mu, telefonujem mu, posielam mu na diaľku darčeky, zaujímam sa, pripomínam sa a a utvrdzujem to dieťa, že ho milujem. Kde vidíš niečo takéto zo strany otca????? 7 rokov si ani neprdol. Keby chcel, nezastaví ho ani 10 štátov.
Čo by si osobne ty ako dieťa povedala cudziemu chlapovi, ktory sa po siedmich rokoch objavi a tvrdí, že je tvoj otec?? Ja osobne by som ho poslala do tej riti, z ktorej vyliezol.
@nikaeli Na vikend chlapca nechce k ujovi poslat ani brat, ani kuratela, ani terapeut, ani sud, ani chlapec, ani nasa rodina a ani nikto iny. Ona je rozvedena, a otec, ktory syna vychoval sa podla kurately nikdy nedomoze styku s chlapcom, pretoze neni v rodnom liste. Takze sa logicky nestyka ani s druhym otcom. Karatela, terapeut, sud aj nasa rodina chce, aby sa stykali raz za tyzden 10-15 minut za pritomnosti matky v cukrarni, na treningoch, v parku pobliz domova.
V prvom rade nerozumiem, keď niekto rieši problém za niekoho iného, že prečo. Každopádne, ak by šlo o mňa, ja by som sa stretla sama s tou terapeutkou a pobavila by som sa s ňou, že s ex sa jednoducho nedá, že mám pocit, že sa snaží kontaktu brániť. Ďalej by som sa pobavila s terapeutkou, či by bolo ok napísať synovi list a doručiť mu ho do školy (normálne nechať na vrátnici, nech mu ho dajú), aby si ho určite prečítal a aby list nebol zhabaný matkou predtým, než si ho prečíta. List by som dala prečítať terapeutke. V liste by som písala stručne (píšem teraz v mužskom rode) - že som to možno pohnojil, keď bol syn malý, keďže však mal druhého "ocka", darčeky sa nám vracali a pokusy o kontakt zlyhávali, predpokladal som, že moja prítomnosť by narobila viac chaosu ako dobroty a tak som toto "odstrihnutie" rešpektoval, že je to tak pre syna možno najlepšie. Každopádne, potešil som sa, keď som sa dozvedel, že syn je teraz tak blízko pri mne a rád by som nadviazal kontakt, samozrejme, rešpektujem, ak by si to syn neželal - všetku iniciatívu preto nechávam na ňom. Moje tel. č. je také a hentaké. Prípadne som na FB profil taký a hentaký. Ak bude chcieť stretnutie alebo kontakt, môže ma kedykoľvek kontaktovať. Ak chce, nech list ukáže aj matke. Ak nechce, nech ho v škole zahodí do koša. Koniec. Potom by som syna nechala tak. Len by som chcela, aby mal možnosť mať na mňa kontakt. Ak o kontakt nebude stáť ani on, tak by som to nechala tak. Ale hlavne by som to prebrala s terapeutkou, či je to vôbec dobrý nápad. Každopádne list koncipovať tak, aby matka nebola z ničoho obviňovaná. Je možné, že tiež sa snažila tiež pre syna robiť len to najlepšie...
@nurielka To ake vyzivne jej posielal, o tom rozhodol sud, ktory matka poziadala nech rozhodne. Pravidelne kazde dva roky. Vyzivne pri nezaujme otca sud stanovi velmi pekne. Tak 20% z platu. Tvrdis, ze nemal platit?
Takze, co? Ma prestat platit, ingorovat kuratelu, sudy, pripadne exekutorov? Aha.
K tomu, ze naco platil, ked matka o to vyslovene ziada sud si sa nevyjadrila. Takze nemal platit hej?
Autorka: Oni to nechapu, ze otec ziadny vikendovy styk nepozaduje. Ani sudne a ani nijak inak. Oni nechapu, ze otec chce naviazat styk postupne za pritomnosti matky na 10-20 minut - tak ako radi terapeut. Oni nechapu, ze keby to dal na sud, tak dostane asistovany kontakt a matka sa bude trepat aj s chlapcom do centra k neznamym ludom. To nevysvetlis.
@stanulienkat tliachanice píšeš akurát tak ty, evidentne si taký istý mentálny atlét, ako spomínaná "pani matka", riť paľovu vieš o tom, ako často a intenzívne sa otec o syna zaujímal a snažil zachovať kontakt (autorka to koniec koncov spomína, takisto záujem aj zvyšku rodiny) ale keď bola matka drbnutá a zákerná už vtedy, neráčila ani opísať, či dvihnúť mobil, mal chodiť na blint 500km tam aj nazad, s tým, že by syna ani len nevidel, bo je akože chorý?? Ty si vôbec čítala celú diskusiu?? Kamarát mal podobnú skúsenosť, bojoval o kontakt so synom od malička, venoval tomu veľa času a energie, velmi trpel tým, že mu byvalá všemožne bránila vidieť syna, chodil po socialkach, súdoch a nepomohlo mu NIČ!! Až o toho syna prišiel úplne! Keď sa jedna krava rozhodne bývalého zničiť, podarí sa jej to a môžeš sa aj na hlavu postaviť.
@danielllka aj ty vieš riť paľovu o tom, ako často sa otec o toho syna zaujímal. Podľa vyjadrenia autorky to po pár rázoch nechal tak. V žiadnom príspevku som nenašla, že by sa vehementne domáhal, že by mu telefonoval, písal, mailoval. Áno ex môže byť zákerna a robiť mu naschvál, to pripúšťam. To akú má tvoj kamarát skúsenosť je úplne irelevantné, pretože môže ísť úplne o niečo iné a inu situaciu. Tvoj kamarát zrejme záujem mal.
Nečítala som všetky rady, ale existuje poradňa pre otcov aby neprišli o kontakt s deťmi. Ženy sú v tomto často zákerné. Sama som rozvedená a len som kukala ako mi kadejaké ženy čo ani nevedeli o čo šlo odporúčali odstrihnúť otca od detí za to že odišiel. Kravy. Nikdy by som toto deťom nespravila. Kamarát takto kontaktoval tu poradňu a v jeho prípade bolo hlavne čakať a snažiť sa aby o ňom vedeli. Do určitého veku sú naočkované matkou, potom začínajú mať vlastnú hlavu. Ale je to prípad od prípadu. Nech sa spýta ich.
@stanulienkat A kde mu mal pisat, telefonovat, mailovat? Ved bratovi ani nasej mame nikdy k telefonu maleho (vtedy dvoj-troj rocneho) nedala. Darceky sa posielali vzdy naspat a to aj od braty, aj od nasej nebohej mamy a aj od nas sestier.
Ja viem že je to tvoj brat a chceš ho obhajovať. Uplne tomu rozumiem, ale ja neverím, že za sedem rokov !!! nedokázala nič spraviť. Ja by som svoje dieťa nemohla sedem rokov nevidieť- zomrela by som.
@stanulienkat Ja by som zomrela, keby mojmu 10rocnemu dietatu cudzia osoba povedala, ze jeho otec nieje jeho otec. A vdaka tomu by som musela chodit po terapeutoch alebo psychologoch. A to len preto, ze chcem zvysit vyzivne od chlapa, ktoremu som odvliekla dieta a dost mi vyhovovalo, ze chlapec ma noveho otca. Umrela by som.
@stanulienkat Robila som istú chvíľu v kancelárii, kde sa vo veľkom riešilo rodinné právo (práve tam som sa rozhodla, že toto ja teda v živote robiť nebudem ani nerobím - viď aj tento príbeh) a môžem zovšeobecniť, že naozaj veľa veľa chlapov sa proste po nejakom čase vzdalo. My to vnímame optikou ženy, tiež mi to nešlo do hlavy, ale kolegovia (chlapi) mi tiež potvrdili, že nech sa potom tie ženy nečudujú, furt vymýšľačky, prečo sa nedá, dieťa zrazu bude chodiť na všetky krúžky a drahé športy sveta, aj keď predtým to tak nebolo, lebo rodina sa vedela dohodnúť, že na to nie sú financie, ale po rozvode nech si chlap na to nájde, sťahovania na druhý koniec republiky.. chlapi sa po čase odcudzia vlastným deťom a naopak. Stáva sa z nich v najlepšom víkendový otecko (ak) a platič výživného. (Jednu silnú výnimku poznám, on išiel cez všetky mŕtvoly a malo to efekt, s dcérou majú úžasný vzťah). Veď sa nemusíme ani rozvádzať, koľko chlapov funguje v štýle prišiel som domov, najem sa, pohladkám deti po hlave, dovidenia. Všimnime si diskusie o žien o chlapch, čo robia týždňovky, ako sa odcudzia od detí, rodiny? To nie sú malé výnimky, ale bežný štandrad žiaľ. Tiež by som nevedela žiť bez syna, bez debaty.. ale tiež napr. nezaspím, keď je chorý, som pri ňom, meriam teplotu, zobudí ma každý šum, podvedome sa zobudím, od jeho narodenia. Môj muž toto nedokáže. Objektívne. Miluje syna, ale proste to je u neho iné - ale na tom jednoduchom príklade s chorobou vidím to puto matky-dieťaťa ináč, ako otca-dieťaťa. Preto je štatisticky tak, že chlapi sa odcudzia rýchlejšie od detí, je to fakt. Neospravedlňujem, len konštatujem, je to fakt. Sú pohodlnejší, im po čase aj vyhovuje ten stav - žiaľ.
Aj ja si myslím, že sa chlap príliš skoro vzdal, a pre mňa je teda úplne no go, že súhlasil so zmenou priezviska, aj keď.. musím sa na to pozrieť aj z jeho strany, matka odišla, dieťa volá iného otca priezviskom.. podľa mňa sa na to už úplne vybodol, a teda nech..
Vieme, čo neurobil on, ale vieme, čo urobila matka pre to, aby podporila styk dieťaťa s otcom?
Ja som sa teda nikdy nerozvádzala, ale predstavujem si to tak, že to chce brutálnu spoluprácu rodičov. Môžu sa súdiť a sa naťahovať, víťazom nebude nikto, ale to dieťa už teraz prehralo. Toto urobiť s vlastným dieťaťom, akože "klobúk dolu", aj pred jedným aj druhým rodičom. Asi to bude riešiť ešte aj v dospelosti.
Autorka, napriek tomu si nemyslím, že je vhodné, aby to otec teraz vzdal - zmenil sa, zmenili sa okolnosti, tak asi treba skúsiť. My celý príbeh z dvoch strán nepoznáme, poznajú ho však kompetentné osoby, aj z oblasti psychológie a pod. a oni odporúčajú súd. Ja by som sa na mieste otca toho držala. To, že sa niečo poženie pred súd, ešte neznamená automaticky zhoršenie celého stavu. Súdy sa vymysleli na to, aby rozhodli za tých, ktorí sa nevedia dohodnúť a sa na niečom zhodnúť. Ukážkový príklad.
Mala poslať nazad aj peniaze, hrdinka. Za otca svojho dieťaťa ho nechcela, ale jeho prachy s radosťou prijala. Roky ho len zneužívala. A dobrota sa dnes považuje sa sprostotu a on je za debila. Taká doba je, hnusná, zlá, ľudia sú na seba zlí, čoraz horší. Držím palce bratovi, vraví sa, že pravda raz výjde najavo, skôr či neskôr, možno sa aj on raz dočká syna ❤️
A opýtal sa niekto chlapca, čo by chcel? vaša rodina to chce. A kde bola doteraz celá vaša rodina? že poslala balík k Vianociam? to je záujem? prepáč, ale ako rozvedenú matku ma to riadne vytočilo. Prioritou tu je dieťa! a nie to, čo chceš ty, tvoj brat a vaša rodina. Neverím, že za 7 rokov nemal možnosť vidieť dieťa! môj ex je taký istý. Milión dôvodov prečo sa nedá, a to býva v tom istom meste. Sme od seba 10 rokov, dcéra už má 16 a sama vidí, ako sa k nej správa posledné 4 roky. Z času na čas sa ozve cez messenger, aby jej oznámil, že má soplík. Na narodeniny jej napíše odkaz na stenu Fb. K Vianociam jej doniesol k dverám bytu čokoládu. Ako nejakému psovi. Žiadna spoločná dovolenka, nič. Ale na súde sa tvári ako milujúci otec, ktorý nechápe, prečo s ním dcéra nechce byť a tvrdí, že trpí syndrómom odvrhnutého rodiča (!) Ďakujem pekne za radu kurately, že my dvaja máme spolu slušne vychádzať. Prečo by som sa mu mala stále doprosovať? poznáme len tvoj pohľad na vec. Možno by bolo zaujímavé poznať názor matky. Otec môže ísť za triednou učiteľkou, môže ísť na rodičovské, môže ísť za trénerom. Ak sa už so synom stretli, chlapec vie ako vyzerá, môže sa ho po tréningu opýtať, či by s ním nechcel ísť na pizzu. Ja neviem, možno by mu mohol kúpiť mobil, aby si spolu zavolali, keď mu už mama nedvíha. Ako majú vlastne ošetrený styk? má stanovené víkendy? matka ich nedodržiava? nech to rieši. Polícia, súd. Skúsila by som raz neposlať výživné - len kvôli reakcii matky. Odporúčam komunikovať mailom, sms, messengerom - máte dôkaz.
Autorka: uz sem prosim ta nepis. Tu sa dozvies len to, co mal robit chlap a aky je debil. Zeny su casto neschopne, oni vlastne ani robit nic nevedia, tak to pozaduju po kadekom.
Mne moja matka za vyse 20 rokov nebola schopna vysvetlit, co urobila ona preto, aby som kontakt s bio otcom mala. Taktiez mi za 20 rokov nebola schopna vysvetlit, preco mi klamala od narodenia. Na vsetko mi vzdy odpovedala len do takej miery, ze co mal robit otec a ako to mal spravit a ked to tak nespravil, bol debil. Tento typ zien nema vlastnu hrdost, robi len to, co sa im hodi, schvalne zo seba robi chudery a vyzaduje lutost. V skratke sa to da oznacit ako nestastny zivot.
Tu vidis to iste, rovnake zmyslanie. Odpoved na to, co mala robit zena, preco klamala a preco dopustila to, ze jej dieta sa dozvie pravdu o povode od cudzej osoby - na tieto otazky ti tu ziadna neodpovedala, lebo keby mala odpovedat, spravi zo seba taku chuderu, ze sa sama zo seba dogrcia.

Niektoré ženy sú tu totálne drbnuté, hluché, slepé. Milostivá sa odsťahuje na druhý koniec republiky s ich spoločným dieťaťom, znemožňuje mu styk a ešte on bude za blbca.. Ona si nájde nového muža, ale on nech zostane sám a dochádza pravidelne za synom, alebo nech sa tam presťahuje nútene aj on, aby mohol robiť opatrovateľku počas choroby dieťaťa, alebo keď si noví manželia chcú skočiť do kina, alebo divadla 🤦♀️ Jemu netreba ženu, novú rodinu, nech už je do konca života sám, aby mohol byť vždy po ruke.
Jeho ex je jedna vypočítavá mrcha, ktorej treba len jeho prachy, ale on sám nech sa pratá z cesty- ale kde sú povinnosti (platiť), tam sú aj práva!
S takouto bezcharakternou osobou to podobrotky nepôjde, tam pomôže jedine súd.