Ako reagovať na neohlásenú návštevu svokrovcov?
Ahojte, chcela by som nestranný názor na našu situáciu, ktorá sa odohrala asi tak 5 minút dozadu.
Sme s manželom doma, pozeráme TV, oddychujeme. Zrazu iba cez okno počujem: "Halooo..." a pozriem sa nenápadne von oknom a tam zrazu stoja neohlásene svokrovci. Manžel iba vybehol von a vysvetľuje im, že sme ich nepozvali na návštevu a prečo teda prišli? Svokra na to reágovala, že už mesiac u nás neboli a tak sa pozvali na návštevu. Manžel im ale rýchlo vysvetlil, že keď budeme chcieť návštevu, tak ich pozveme ale takto neohlásene teda nie. Svokrovci sa urazili a odišli.
Totižto už vo štvrtok sa k nám pozývali na návštevu ale to sme zrušili, lebo máme robotu. Máme starší dom, ktorý prerábame a s manželom sme sa zhodli, že ich pozveme k nám, keď už bude trocha kľud od toho prerábania.
Aby som vysvetlila situáciu, svokra sa rada stará do všetkého ale môj manžel je v tomto neoblomný a rázne zasiahne, keď už svokra prekračuje hranice do nášho súkromia.
Myslíte, že sme sa zachovali zle, že sme ich nepozvali dnu na návštevu?
Mila autorka,
kľudne ma oprav ak nemám pravdu. Ja to vidím tak, ze tvoj muz si počas dedstva ci dospievania preskakuje s rodicmi svoje. Možno majú narcisticku poruchu, možno sa ku nemu chovali zle iným spôsobom ci mali vazny konflikt medzi sebou. On patrí očividne k mužom, ktorí dokážu oponovať rodičom a odmietnuť ich nerespekt. Nemal probkem prestížnu pupocnu šnúru a vie sa postaviť za svoje rozhodnutia.
Riešili ste správne aj to, že s jeho rodičmi hovoril on, nie ty.
Myslím, že tam medzi nimi sú väčšie problémy, ktoré si rodicia meoriznaju. Ty ako nevesta sa snažíš byt objektívna a poznáš ich kratšie, teda chceš s nimi vychádzať dobre. Nechceš byt na nich "nastvana" za prvotné problémy, ktoré sú medzi mužom a nimi. To je tiež fajn pristup.
Treba dbať na svoju psychicku pohodu, lebo iný ta výročia do nepricetnosti a nakoniec ty z toho vycestovať ako psychicky labolny jedinec (alebo vy obaja). Vy viete ako to je a vypoklonkovat rodicov z pred dverí, to sa nerobí z čírej drzosti ci blbej nalady aj keby co bolo. Ta generácia slovo respekt nepozná, česť vynimkam. To nie je o nevazeni si rodiča ale o Vzájomnom respekte, nie jednostrannom.
A potom tu máme témy ako: dovalíme sa s deťmi na tri dni ku svokrovcom, vôbec, ale vôbec s deťmi nepomôžu, ale pozerajú telku
Tak si to mala napísať všetko do úvodného príspevku,🙄 potom jasné, že si každá vyvodí svoj záver. Ale takto to je to vždy😄 v úvodnom príspevku len stručné info, komentáre autorke nepritakávajú ako ona čaká a až nakoniec napíše všetko do detailov🙄
Teda aspoň na kávu , čaj ste mohli. A potom slušne vysvetliť, že ich chcete pozvať keď dorobite dom.
Kde sú všetky tie ženy, ktoré tu v iných situáciách radia neotvoriť nepozvanej návšteve dvere, nepustiť ich dnu?! Keď žena napíše, že k nej stále chodí svokra bez pozvania a ona ju pustí dnu a spraví jej kávu, hoci jej to nevyhovuje, tak hneď milión komentárov, ako by ju všetky nechali stáť pred dverami. Okrem iného ma udivujú komentáre na autorku, ako hroznú nevestu, čo si dovolila vyhodiť svokru a vlastnej mame by to nespravila. Baby, vy aj čítate?! Autorka nikoho nevyhodila. Jej muž sa rozprával s jeho vlastnými rodičmi a to on im povedal, že im ich návšteva nevyhovuje, nie autorka! Ale to by nebol Modrý koník, aby tu hneď z autorky nespravili najhoršiu osobu na svete. 😒
Tak načo sa pýtaš na názor na tvoju situáciu? 99% ľudí by sa zachovalo úplne inak. Ani podľa mňa ste sa nezachovali pekne. Neohlásená návšteva je kamoš, suseda. Rodičia sú rodina-najbližšia.
tak no tiez nemam rada neohlasene navstevy nasa svokra sa z toho vyliecila sama.. ona prisla ked sme neboli doma a este isla k susedom tam si sadla na kavu a popytala susedku (zabudla si mobil) ze nech nam zavola nech sa vratime lebo ona prisla ku nam na navstevu.. .. mi sme si s detmi spravili vylet .. sice len do prirody ale on to ma domov 15 minut autobusom a nam suseda vola ze mame ist domov lebo mame navstevu - aj ju chapem svokru je tazko vyhodit ked sa u teba zasedi ale tak no .. neprisli sme .. po 3 hodinach isla domov. odvtedy vola. Tiez si ale myslim ze velmi zavisi ako daleko byva dotycny (ale zase ak byva daleko nebude ti asi robit prepadovky tak casto.. keby pridu moji rodicia co to maju 3 hodiny autom... co pochybujem ze by spravili.. tak to je uplne ine) a aka je povaha... no moja svokra je tazky pripad a robila nam to casto ale s tym ze ked uz moj muz mal toho dost (lebo ja som narozdiel od neho fakt neasertivny ukaz takze ja nevyhodim nikoho aj ked si to zasluzi) tak sa tiez pokusal ju presvedcit ze ako ze toto nie ze ma ist domov a volat a dohodnut sa lebo mame nejake plany a tak...lenze ona ma 100 kil a je poriadne tvrdohlava takze si vosla do kuchyne sadla za stol a povedala ze preco by nemohla prist k rodine na navstevu ze to jej nik nemoze zakazat a ze ma muz zavolat policiu ak chce ze oni mu to vysvetlia ze nerobi nic protizakonne.. najhorsie je ze ona ako ma nadvahu tak si len sadne a pyta sa obsluhovat.. a tiez rada dava rady ako mas krmit a vychovavat deti a upratovat a tak.. pouziva pri tom rozkazovaci tvar viet takze je to dost neprijemne... s tym ze kedze to casto urobila tak ze nam rano zavovalala ze davno u nas nebola(dva dni :D) tak akurat uz sada na autobus a pride tak sme to teda raz spravili tak ze sme odisli...(mali sme uz plan ist tak sme ho nezrusili) a odvtedy vola ..... ja by som autorku neodsudzovala netusis aky su jej svokrovci povaha takze vemi tazko posudit
Tvoji svokrovci sa chovajú tak ako možno 50% ak nie viac svokrovcov. Nie všetci rodičia chápu, že máte svoj život, ale poslať ich preč, keď stoja pred dverami a ja nemám žiadne extra plány, ani nikam sa nechystám je nepekné, takže tvoj manžel nebude povahou utekať od svojich rodičov. Tak ako je neúctivé, že prišli oni bez pozvania, tak neúctivo sa zachoval ich syn, keď ich poslal preč. Jablko nepadlo ďaleko od stromu.
vobec sa nenechaj znechutit ludia su naozaj rozny takze fakt sudit niekoho pre nieco do coho nevidim... na druhej strane je podla mna zbytocna tvoja otazka ty vies ako to mate a stojis si za tym ... ci chcela si vediet ci sa pravom urazili..?.. no podla nich ano a podla teba nie ved to je emocionalna zaleitost na to neexistuje navod ani jedna pravda.. asi si citliva povaha a necitis sa dobre v pozicii ze si niekomu ublizila a urazila ho.. ale fakt si to tak neber .. maj vlastne sebavedomie a svedomie nastavene teak ako to citis ze je to spravne... rodinu si clovek nevybera... ;)
Pozvala by som ďalej, ale nadšená by som nebola. Mňa učili slušne sa správať, niekedy až príliš mám rešpekt. Na druhej strane bolo to od nich neslušné a takto by si zvykli pokračovať neohlásene. Treba však pozrieť na koreň veci...asi veľmi chceli prísť na návštevu a vy hľadáte výhovorky. Nemusí byť všetko tip-top ani dlhá návšteva...možno chceli len chvíľku s vami byť.
Moji rodičia tiez tak chodia, len zavolajú otvor sme tu 😁 svokra je už ležiaca,takže tá nepríde. Ale veľakrát cez školu hlavne som vravela mužovi, dnes asi príde mama s otcom, on hneď že prečo myslíš. Keď sa dlhšie nevidíme, alebo nevidia dievčatá moje, tak prídu. S mamou cez týždeň volam aspoň raz, takže väčšinou vie či máme niečo na pláne alebo sme doma. Ale nech príde hocikto a či sa necítime dobre alebo máme niečo na pláne, nikdy by sme ich z pred dverí neposlali prec
Moja svokra chodí tiež ako sa jej zachce. Už viackrát prišla a neboli sme doma, ale nepoučila sa. Ja som si uz zvykla, neriešim ju.
Hmmm... takže správne to chápem, že keď sa v nejaký deň pozvem sama a hostitelia mi dajú info, že sa to nehodí a oni sa ozvú s termínom, aj tak prídem o dva dni? Bez ohľadu na to, že mi povedali nie, tak ich akože prekvapím?
A potom sa urazím, keď to nie stále platí?
Takto sa to robí, dievčatá? Aj vy to takto robíte?
Najskôr napíšeš akí sú svokrovci neslusni, že po mesiaci prišli a muž ich vyhodil. Ani si nenapísala, že ty si sa s nimi rozprávala a potom na 5.strqne sa začneš obhajovať a písať inú verziu toho co sa stalo. Tak sa nečuduj, že 80% žien ti tu nalozilo. S tým si mala rátať.
@jarmilaj alebo svokra prehladava sufliky, chodi bez pozvania a do vsetkeho sa stara...
a prve rady - nech si muz uprace mamicku, a co si si vzala to mas mamanka...

a ked si ju uz uprace, tak je za hulvata, lebo tie co tu potom placu, ze sa ich muz nezastane, nevedia si nastavit hranice to skryvaju za ´´slusnost´´.
... neuveriteľné, ako všelijako ľudia žijú...
Zrejme tam dobré vzťahy veľmi nebudú..
Moji rodičia nepotrebujú pozvania, prídu, sú u nás, potešíme sa im.. Keď mám iný program, rovno poviem, nemám problém ich nechať samých u mňa doma, keď musím ísť preč..
Sú to moji rodičia, u nás sú vždy vítaní. Nepotrebujú mať potvrdenú audienciu.
Už by to mohol každý rešpektovať, že časy neohlásených návštev dávno pominuli -
Vyjadrím sa poslednýkrát. My sme im slušne vo štvrtok napísali, že sa nám ich návšteva nehodí a aj napriek tomu k nám v nedeľu prišli, keď sme si aj my konečne mohli vyložiť nohy. Ak je toto vrchol drzosti, že sme si vo vlastnom dome dovolili odmietnuť návštevu, ktorú sme už vo štvrtok zrušili, tak potom sme asi naozaj zlí ľudia a môj manžel ten najhorší syn na svete.
To, že my tu niektoré píšete, že ste mi tu naložili... nemyslím si, každá jedna z nás má právo mať na túto situáciu svoj názor. A to, že na čo je táto téma dobrá, keď som to na 5. strane vysvetlila? Nevedela som, že tu sa nemôže človek opýtať na hocičo.
Týmto chcem ešte poďakovať ženám, ktoré to chápu a neurážajú. Prajem krásny deň.
ostatne, co tu hikate, ze ake vztahy s rodicmi. Ste prvy den na tomto svete?
Nie kazdy ma rodicov ako vy. Su aj toxickí, narcisti a pod.
A pokial rodic nici decko, tak je len dobre, ak si vie urcit hranice.
Kolko ludi tu uz pisalo, ze si nevie nastavit hranice pri rodicoch. A co ste im radili? Vydrz je to rodic? Asi nie.
Autorka - pýtaš sa na názor anonymných užívateliek a keď ho dostaneš, urazis sa, že čo my vieme, že ako to u vás je a vlastne ty vieš, že ste dobre urobili.
Keď nemáme právo na názor, prečo sa na ten názor pýtaš?
Tak asi si len potrebovala pritakavanie, že?
Zdravím všetky mamičky, aj staré mamy, chcela by som na váš dotaz reagovať, že ste sa zachovali úplne nevhodne, zbytočne ste si pokazili rodinné vzťahy. Aj ja som svokra aj stará mama, milujem svoje deti aj vnukov, ale keď by mi to dcéra urobila, tak by som k nim prestala na dlhšie obdobie chodiť, ani na zavolanie by som teda nešla. Bývame 5 minút chôdze od seba, ale sa nezvykneme neohlásene objaviť u nich, hoci oni nás radi privítajú. Nemiešam sa do nich, ako si urobia, tak to budú mať, dalo by sa povedať, že aj oni sú radi, že môžu prísť k nám a vnuci sa raz sťahujú k jednej babke, potom aj k tej druhej o ulicu ďalej, keďže dcéra pracuje v nepretržitej prevádzke, ale ja by som sa rozplakala za taký vyhadzov, aký ste urobili vašim svokrovcom, ako tu vám aj píšu ďalší mladí ľudia, stačilo ich zavolať dnu, ponúknuť kávu, alebo im stačil aj pohár vody, ako mne napríklad. Vtedy by som ich vyhodila, keby sa nezmestili do kože a keby mi zasahovali do nášho manželstva, ale po mesiaci, keď ste sa nevideli, tak to je na zváženie vášho charakteru, či by ste nemali na ňom popracovať, ale ako som čítala na poslednej strane, že ešte vo štvrtok ste zrušili ich návštevu u vás, tak obe rodiny by mali popracovať, čo si môžu a nemôžu dovoliť voči sebe a naučiť sa rešpektovať jeden druhého. Inak budete mať vzťahy na bode mrazu a neviem, či máte deti, uvidíte vtedy radi privítate svokru kedykoľvek a v akomkoľvek čase, samozrejme, keď bude mať zdravý vzťah k vašim deťom.
@beronsche asi cakala nazory rozumnych zien, ktore dokazu aj rozmyslat a nebudu sa hned opustat. To, ze mam super vztah s rodicmi a mozem ist kedykolvek na navstevu a naopak, neznamena, ze vsetci to tak maju.
Rodinu neberiem ako návštevu keď mi niekto zazvoni nemám problém zavolať dnu , tak isto keď idem okolo sestry zavolám čo jem doma že dôjdem k našim ani k svokre nehlásim že idem šak je to najbližšia.rodina
@oranzovyvevericnik ale načo potrebuje názor, keď vie, že to bolo nevyhnutné?
Plus v prvom príspevku nepíše nič o toxických rodičoch, s ktorými to inak nejde..
Spomína iba, že svokra sa stara do veci, bez širšieho kontextu to napr.mne nepríde ako dôvod niekoho otočiť pred domom na päte..

Hehe, no evidentne synček po nich podedil slušné správanie... Oni sa sami pozvú a on ich nepustí dnu 😁. Nie ste jeden druhému nič dlžní. Pri takomto type rodičov sa asi asertivita dosť hodí 😄.