icon

Ako vyriešiť bývanie a budúcnosť so synovým dedičstvom?

15. máj 2025

Ahojte žienky 🙂 prosím ako spojiť životy dvoch 40tnikov? Partner chce svadbu žiť so mnou všetko ale je tu jedno veľké ALE ma syna z predchádzajúceho vzťahu, nebýva s nim ale vždy medzi rečou povie že jeho dom zostaneme jemu. Ja mam svoj dom, on chce aby sme žili u neho. Nie som chalibacna ale pýtam sa samej seba ze budem niekde žiť a budovať napr 20 rokov a potom co...? Neviem prísť na to ako to vyriešiť.... Dakujem za postrehy

autor
15. máj 2025
@luccija

Ja by som sa v prvom rade nevydávala🙂a v druhom zostala vo svojom.Nebudes niekde žiť xy rokov mať susedov, kamarátov, zázemie a potom odísť...ale možno neodideš predas svoj dom a vyplatis jeho syna.

@luccija nad tým nevydávat sa tiež ešte zamyslím :D dakujem! Ale keď on chce a ja tiež nejako tie som proti ale nejak mi to netreba...ale keby sme sa aj nezobrali a budeme tam spolu žiť bude to to iste v podstate pre mňa ak chápeš...

alenka58
15. máj 2025

ináč veľmi bude záležať ako si budeš rozumieť s jeho synom, možno napokon budú z vás skvelí parťáci

alenka58
15. máj 2025

presne tebe sa nič nezmení, s domom môžeš spraviť čo chceš a on tiež je logické že myslí na syna, akurát vdovsky dôchodok budeš mať

mk22
15. máj 2025

Ostala by som žiť vo svojom a tých 20r zveladovala svoje a nie cudzie.
Nech ide o bývať k tebe.

lenka_matko
15. máj 2025

A nemôžete žiť v tvojom dome?

mysicka36
15. máj 2025

Možno zomrieš skôr, tak načo sa teraz zožierať nad banalitami? Ale teraz vážne. Buď rada, že každý máte svoju nehnuteľnosť. Ty svoj dom prenajmi a peniaze z prenájmu odkladaj a priebežne investuj.

alenka58
15. máj 2025
@mk22

Ostala by som žiť vo svojom a tých 20r zveladovala svoje a nie cudzie.
Nech ide o bývať k tebe.

@mk22 keď ona deti nechce, ja by som sa zamýšľala skôr nad užívaním si života vo dvojici keď jej on vyhovuje a nie nad zveľadovaním domu

biba_18
15. máj 2025

ak budete žiť v jednom dome, nechajte druhému právo dožitia - a to sa dá urobiť v podstate hneď... a ak budete žiť v jeho dome a tvoj dom nepredáš - stále vieš jeho synovi ponúknuť alternatívu - ty budeš žiť v otcovom dome a syn môže mať kompenzáciu tvojim domom ...

mk22
15. máj 2025
@alenka58

@mk22 keď ona deti nechce, ja by som sa zamýšľala skôr nad užívaním si života vo dvojici keď jej on vyhovuje a nie nad zveľadovaním domu

@alenka58 ak s ním plánuje prežiť 20r, prečo žiť v cudzom, keď ma svoje?
Za tých 20r tam co to prispeje, tak si budem zveľaďovať svoje a nie chystať domček jeho synovi.

alenka58
15. máj 2025
@mk22

@alenka58 ak s ním plánuje prežiť 20r, prečo žiť v cudzom, keď ma svoje?
Za tých 20r tam co to prispeje, tak si budem zveľaďovať svoje a nie chystať domček jeho synovi.

@mk22 ona môže prenajímať a rozhodovať sa načo peniaz použije, už to dievčatá písali vyššie a v tomto veku by som sa zamýšľala ozaj nad užívaním si času s partnerom a časom sa uvidí možno o 2 roky bude všetko ináč

mk22
15. máj 2025
@alenka58

@mk22 ona môže prenajímať a rozhodovať sa načo peniaz použije, už to dievčatá písali vyššie a v tomto veku by som sa zamýšľala ozaj nad užívaním si času s partnerom a časom sa uvidí možno o 2 roky bude všetko ináč

@alenka58 tiež on môže prenajímať.

alenka58
15. máj 2025
@mk22

@alenka58 tiež on môže prenajímať.

@mk22 to sa musia dohodnúť, lebo ona hovorí že by k nemu išla

puertorico
15. máj 2025

veď stačí , ak by ti podpísal nejaký papier (alebo ako sa to volá) že "doživotné právo bývania" alebo ako to je. nemusíš ten dom vlastniť, stačí ak v ňom budeš môcť dožiť a nebudeš sa stresovať že ťa jeho syn vyhodí.
a ďalšia vec, uvažovala si už nad tým, že ak on zdedí tvoj dom, môže ho darovať svojmu synovi ???? takže vlastne syn zdedí nie len že otcov dom, ale aj tvoj .

kiki68
15. máj 2025

Ale ved mas svoj dom, tam si to investuj, ten dalsi nechaj investicie na muzovi a nech on ten dom potom darovanim prepise s tym, ze mas napr on a Ty dozivotne pravo tam byvat. Takto to vyriesil moj svokor, ta ista situacia. Pre nas je ten dom v podstate skor ako investicna nehnutelnost, mozno o 15-20 rokov to padne do nasich ruk, proste vieme, ze kym tam niekto z nich zije, tak tam nepojdeme a Podla mna vobec nepojdeme, nakolko je to skoro 400km od nas. Ale mozno nase deti to budu chciet. Toto moze byt aj ten vas pripad.

alenka58
15. máj 2025
@kiki68

Ale ved mas svoj dom, tam si to investuj, ten dalsi nechaj investicie na muzovi a nech on ten dom potom darovanim prepise s tym, ze mas napr on a Ty dozivotne pravo tam byvat. Takto to vyriesil moj svokor, ta ista situacia. Pre nas je ten dom v podstate skor ako investicna nehnutelnost, mozno o 15-20 rokov to padne do nasich ruk, proste vieme, ze kym tam niekto z nich zije, tak tam nepojdeme a Podla mna vobec nepojdeme, nakolko je to skoro 400km od nas. Ale mozno nase deti to budu chciet. Toto moze byt aj ten vas pripad.

@kiki68 trošku rozdielna situácia, tvoj svokor má deti, ona nie preto sa nad tým zamýšľa, ako to vyriešiť, neviem aké má vzťahy so synom partnera lebo nepíše, lebo doživotné právo bývania je fajn záležitosť, ale potomkovia ktorým nehnuteľnosť patrí, môžu znepríjemniť život/ poznám takých/ pokiaľ spolu nevychádzajú, jej to istí vlastný dom

kiki68
15. máj 2025
@alenka58

@kiki68 trošku rozdielna situácia, tvoj svokor má deti, ona nie preto sa nad tým zamýšľa, ako to vyriešiť, neviem aké má vzťahy so synom partnera lebo nepíše, lebo doživotné právo bývania je fajn záležitosť, ale potomkovia ktorým nehnuteľnosť patrí, môžu znepríjemniť život/ poznám takých/ pokiaľ spolu nevychádzajú, jej to istí vlastný dom

@alenka58 moj svokor ma deti, jeho zena nema deti, zamerne ich nemala a nechcela mat. Moj svokor je raz rozvedeny, okolo 40 si bral turo zenu. Jeho prva zena s nim nema ziadny spolocny majetok. Druha zena mala myslim byt, ten uz davno nema.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
mk22
15. máj 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba mam sa presunúť do iného domu, zveľaďovať, venovať čas energiu peniaze a po 10r napr sa vrátim do svojho, kde sa 10r nič nepohlo.
By som svoje bývanie neopustila a vbc v 40ke sa nevydáva la a nešla bývať do jeho domu.

bg92
15. máj 2025

ja by som navrhla zit u teba... ak zomries skor, zdedi ho po tebe takze no problem. ak sa rozvediete, odide a dom ostava tvoj takze tiez no problem.
ak totiz byvas u neho, ak zomrie skor tak budes musiet odist - bude to dedicstvo jeho syna. dozivotne pravo ktore sa tu spomina mi nepride fer a ja by som ho tam nechcela - predsalen stat sa moze hocico a synovo dedicstvo bude tebou zatazene.
inak ale vo vseobecnosti by som navrhovala kupit si novu nehnutelnost 50-50. mate este len 40 a uz len rozmyslate ako zachovat dedicstvo pre syna, tomu zmyslaniu velmi nerozumiem,....do 70 tky mozte byt uz v uplne inej situacii, byvat inde za inych okolnosti a pod. v 40tke by som sa na toto neviazala.

deti95060810
15. máj 2025

určite by som žiadnu svadbu nechcela... svadbou získa akurát tak tvoj nastávajúci... dom po tebe a vlastne všetko bude dediť on.
za mňa riešenie - žiadna svadba a každý nech si žije vo svojom...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
deti95060810
15. máj 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba tiež poznám v rodine... právo dožitia .... a pomaly mu nemal kto vodu podať... jedno z detí sa až moc obetoval a ten druhý sa len "viezol" - prišiel na návštevu raz za týždeň na 10 min.
v takýchto prípadoch sa ukazujú "pravé" povahy ľudí

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mk22
15. máj 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba budem cudziemu zveľaďovať domček a moj bude chátrat😁
A vydávať sa v 40ke,nikdy.
Moze si partnera užívať koľko chce, ako chce, raz tam, raz tam.

biba_18
15. máj 2025

celkom dosť smutné čítať ženy že v 40-ke by už radšej bývali samé bez muža ...

bg92
15. máj 2025

@biba_18 aj ja som z toho sokovana, neviem ci to pisu zatrpknute osoby alebo co😲

marketa7584
Autor odpoveď zmazal
mk22
15. máj 2025
@biba_18

celkom dosť smutné čítať ženy že v 40-ke by už radšej bývali samé bez muža ...

@biba_18 co je na tom? Nie každá v tomto veku je nahopkana zdieľať všetko s mužom.
Možno ma za sebou 15 nevydarený vztah, nevieš, nemusí byť zatrpknuta, nie každá má chuť zbierať po chlapovi ponožky zo zeme.

autor
15. máj 2025

Ďakujem všetkým za odpovede....chápem všetko môžem zomrieť skôr môžme sa rozísť hocičo....ale mame sa radi rozumieme si, chceli by sme spolu žiť v jednej domácnosti....ja hľadám nejakú cestu aby obe strany boli spokojné..nepotrebujem jeho dom dediť ani nič len proste neviem ako to spraviť...paci sa mi aj to ze len tak žiť a každý vo svojom hm možno to bude najlepšie riešenie