icon

Ako vysvetliť partnerovi túžbu po vlastných veciach?

11. máj 2024

Môj muž je taky ten typ, že nechápe všetky tie ženské veci. On si dopraje pre seba veci ako napríklad elektronika, komponenty do počítača, rozne zariadenie do bytu. Aby ste ma chápali, nie ze by zariadil celý byt, ale take tie veci, ktoré ja k životu absolútne nepotrebujem ako repraky za 300€, televízia za 1000. Samozrejme take drahé veci nekupuje často, ale každý mesiac si niečo kupi pre potešenie. Na tom by som nevidela nič zlé, ale keď si kúpim ja, je to problém. On to vnima cez to, že veci, ktoré kupuje on su na dlho, ja keď si kúpim napríklad drahsiu kozmetiku, je to niečo, čo sa vypotrebuje, takže si mysli, že míňam na hlúposti. Furt, keď si kúpim niečo take, alebo idem na kozmetiku, na kávičku tak ma problém. Nič mi neplatí, všetko ide cca na polovicu, ale sme spolu už dlho, chystáme svadbu, takže aj financie vnímame ako naše spoločne. Momentálne zarábam ja menej, lebo ešte študujem, ale za par mesiacov bude môj plat vyšší ako jeho a stále to budú naše spoločne penize (pre rýpalov). Štve ma to. Nie ze by sme sa kvôli tomu hádali, ale vždy si neodpustí poznámku - ze som asi bohatá, keď si take veci kupujem. Ďalšia vec je, že ma nikdy nevezme niekam si sadnúť. Nechcem chodiť po reštikach každý týždeň. Do jednej vyhlásenej cukrárne mi sľubuje už dva roky, že pôjdeme. A vždy keď na to príde, tak nie, lebo teraz potrebuje peniaze na iné. Ale ja som názoru, že to je o prioritách. Keď nemá záujem minúť na mňa 20€ aby mi urobil radosť, ale ma záujem minút 100€ aby sebe urobil radosť, nie je to v poriadku. Čo sa týka darčekov, to nemôžem povedať pol slova, ale aj tak radšej kupi to, čo si on mysli ze chcem, nie to, čo by som ja naozaj chcela, alebo potrebovala. A potom je ešte nahnevaný, že to nepoužívam a mysli si, že si to nevážim - čo nie je pravda. Napríklad dostala som na Vianoce nový telefón. Môj starý telefón bol v poriadku, ešte by nejaký ten rok vydržal a keď by prestal fungovať, kúpila by som si o polovicu lacnejší než iPhone, ktorý som dostala, lebo mi to príde ako somarina dávať toľko peňazí za niečo, čo potrebujem len na súkromne účely.
Čo si o tom myslite? Nechcem, aby to vyznelo ako že som nejaká rozmaznana pipka, ktorá chce chodiť furt do reštaurácii a dostavať darčeky, mne skôr ide o tie malé gestá. A o to, aby nemal problém s tým, že idem raz za pol roka ku kaderníčke - lebo podľa neho je to zbytočné, nie som šedivá, takže sa nepotrebujem farbiť a ostrihať ma môže hocikto….

0silvia0
11. máj 2024

@avanka toto sa aj mne u mojich rodicov nepacilo a nepaci. Maju tiez oddelene ucty. Ked nieco idu platit, tak sa furt pred vsetkymi dohaduju kto ide platit teraz a kto platil minule. Mama to vsetkym vesia na nos. Mna to nezaujima, nech si gazduju ako chcu. Dokonca su mi neprijemne pocuvat ich dohadovacky kto viac coho plati a kto si pre seba viac skreckuje. To su take povahy niektori proste🙈, za 50 rokov co su spolu si nedokazu dat jasne pravidla

alickapusinka
11. máj 2024

Oddelené účty sú lepšie ako spoločné. Moja sestra posielal svoju výplatu na mamin účet všetko v poriadku a však mama náhle zomrela a do dedičského konania sa sestra nemohla dostať k svojím peniazom. Takže nie je vždy výhodou mať spoločný účet. Sestra si na rýchlo otvorila svoj aby jej mala kam chodiť výplata ale z tých čo mala na maminou účte k tým sa dostala za 6 mesiacov pokiaľ bolo dedičské konanie.

0silvia0
11. máj 2024

@alickapusinka tak toto zas hlava neberie mne, kedy ai rodinni prislusnici posielaju vyplatu na ucet matky, babky, tetky, dcery, syna.

andrea2323
11. máj 2024

My máme s manželom taký systém (pre niekoho možno zvláštny) ale nám riadne vyhovuje 🙂 máme spoločné peniaze na spoločnom účte, ale každý z nich má rovnakú čiastku aj na svoje rozmary - to si dávame na svoje účty. Samozrejme domácnosť, účty, jedlo, doktori, dovolenky, drogéria, spoločné kávy atď..neviem čo ešte ide zo spoločného. A potom si každý robí čo chce so svojími 😁 chcem si kúpiť kabelku za 200€? Tak si kúpim a budget minutý 🙈. A manžel si za takú istú sumu môže kúpiť 10 vecí.. a nestaráme sa čo si kto kúpil, môžeš si šetriť, odložiť, mínať postupne alebo minúť prvý deň 😁 a to máme na svojich účtoch a tak nikto po nikom nechodí a nekomentuje že “ty si si kúpila chanel púder za 50€” alebo “ty míňaš na tenis 50€ týždenne”..

maranco
11. máj 2024

Keď máte spoločnú domácnosť o veľkých výdavkoch by ste mali rozhodovať spoločne.
O tej TV za 1000€ ste sa porozprávali pred nákupom, alebo si to on zmyslel a impulzívne kúpil?

Ná vôbec odložené peniaze na neočakávané výdavky, prípadný výpadok príjmu, stratu zamestnania, PN? Alebo žije od výplaty k výplate lebo všetko pomíňa na elektroniku a záľuby?

Keď teraz spolu nekomunikujete normálne, ak príde dieťa a ty budeš na materskej, to len budú u vás hádky o peniaze. Budeš potrebovať niečo drahšie dieťaťu, ale on už z výplaty minul na elektroniku o ktorej ti vopred nepovedal tak na dieťa už neostane a bude ti vyčítať, že ty nič z maternej nevieš ušetriť.

mimka1402
11. máj 2024

@stanulienkat Ak je normálny pár tak žena nevycita mužovi a muž žene, poznám tento systém z domu a otec vždy mame práveže radil nech ide tam a tam, nech si kúpi a pritom on viedol domácnosť a sebe nedoprial. Je to o type ľudí. Podľa mňa spoločný účet dokáže ukázať charaktery osôb.😀

januska12323
11. máj 2024

Teraz keď by ste mali byť najviac zaľúbení ťa nevie zobrať ani do cukrárne a ešte ti vyčíta pár eur minutých a ty čakáš, že po svadbe sa z neho zrazu stane iný človek? Jedine k horšiemu. Načo by si chodila do cukrárne keď môžeš napiecť sama doma? Načo by si dieťaťu kupovala nové topánky veď vydržia aj s dierami? Načo ti je kozmetika keď si pekná aj bez nej? On vie predsa lepšie čo treba kúpiť.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
gab
11. máj 2024

neviem, preco pretrvava nazor, ze zena, ktora nema vlastny ucet je nesamostatna, neschopna zavisla na chlapovi a pod.
Prednedavnom som pocuvala rozhovor s Karlem Kostkou, clovekom s jednym najväcsich IQ na svete, riaditelom skoly, spisovatelom, a on spominal, ze maju roky spolocny ucet, vsetko co sa tyka financii riadi jeho manzelka. Cize aj on je nesamostatny a neschopny?

aurorka - neviem, ci by som s takym clovekom bola, vadilo by mi, ze taketo veci vykrikuje a vyhadzuje na oci. Lebo casom, s prichodom deti, sa to môze este viac vyhrotit. Nemyslim si, ze si rozmazana. Mas ine priority ako on. Ono vo vseobecnosti chlapi , co sa tyka kozmetiky a pod. moc prehlad ani pochopenia nemaju. Pre nich su to uplne ine veci ako pre nas. Ak s nim chces nadalej zit, bud si na to zvyknes, alebo najst spôsob, ako mu vysvetlit rozdiely medzi zenami a muzami a ich prioritami, konickami a pod.

alickapusinka
11. máj 2024

@0silvia0 TY mňa nezaujímaš ja som nereagovala na teba. Tak nerýp zbytočné. Tak majú tisíce ľudí tak isto je to ak majú partneri alebo manželia účet ak jeden zomrie druhý má smolu. Normálne u niektorých ľudí. To je tvoj problém že to nechápeš.

0silvia0
11. máj 2024

@alickapusinka pane boze, neskac, ti zilka v oku praskne. Kluuud... nemas doma magnezium?

majlo1234
11. máj 2024

A kedy ti teda zacal vykrikovat? Co sa zmenilo?

Ja ti poviem, mam takeho otca, penazi mrte, ale pre gros by si dal nohu prevrtat, mama cely zivot pri nom zatajuje, co kolko stalo, on by najradsej zil ako bezdak, a oeniaze toacil do ponozky.
Tvoj je este horsi, ked sebe dopraje alw tebe uz nie. A neklam sa, ze detom dopraje 🙂

My mame doma ucty v podstate oddelene, o velkych polozkach do domacnosti/pre deti rozhodujeme spolocne a platime spolocne, ostatne veci si kazdy kupi sam. Na rande chodime tiez.
Ja si neviem predstavit, aby mne ako dospelej niekto vykrikoval co som si kupila. Aj ked muz pri niektorych polozkach prevracia oci, jemu stacia tenisky za 30 eur, ja si kludne kupim za sto. No a co, on si nakupi rybarske haraburdy a mozem zas ja prevracat oci😂

veselo_neveselo
11. máj 2024

Juj, za takeho by som sa zatial nevydavala, pokial si to nedoriesite. Financie su jednym z najcastejsich dovodov rozchodov - a tu vidis, ze preco.
On evidentne svoje peniaze nepoklada za "vase" tak, ako ty. Bavili ste sa vobec niekedy o tom?

Z toho co pises mu vadi, ze minas jeho peniaze na veci co on nepovazuje za prioritne.

Ak budes v buducnosti zarabat viac, nebude ti to moct uz vyhadzovat, ale ked budes na materskej, rodicaku, prip ked zas bude mat niekedy vacsi prijem ako ty - budes to mat naspat.

Treba si stanovit pravidla spolocneho hospodarenia s peniazmi. Niekde to ide skoro bez debat, niekde to chvilu trva pokial sa dvaja dohodnu, a niekde to proste nejde, a nazory su tak odlisne ze musia mat bud uplne oddelene financie alebo sa rozist.

Toto je velmi zasadna vec v dlhotrvajucom vztahu, a treba to mat do svatby vyriesene.

lienka.7
11. máj 2024

@januska12323 oni sú spolu 10 rokov, cize podľa mňa najväčšia zalubenost už dávno opadla a nastala krutá realita

0silvia0
11. máj 2024

@majlo1234 ja tychto setriacich ludi ako tvoj otec nepochopim. Mala som takych starych rodicov. Nic si nedozicili, ziadna dovolenka, ziadne kupele. Len robit a setrit. Oni si neuvedomuju, ze co si od huby odtrhnu, si po ich smrti uziju druhi.

muchotrafka298
11. máj 2024

@0silvia0 toto si vyborne vystihla. Mozno pozostali par tisic pustia na pomnik…ja som tiez poznala takychto setricov a nasporene dostali dedici, ktorych ani poriadne nepoznali.

betulinka1
11. máj 2024

Podla mna on je taka povaha. Tie poznamky to sa bude vekom stupňovať, potom poznamky na deti a tak a aj ked ho upraces, je to únavne. Mam doma taketo, viem o com hovorim. Takze bud ho prijimes aky je a zamerias sa na pozitivne veci alebo to nechaj tak. A nie nema kazdy chlap milion poznamok. Do cukrárne to je taka maličkosť, nejako by som to neriesila. Proste povedz jedno poobedie, ked ste spolu, ze ideme obliekaj sa.

sisaka
11. máj 2024

@gab čo má spoločný/osobitny účet z IQ? Často ľudia s vysokým IQ sú nepraktický, alebo sa im nechce zaoberať nejakými “detailami” tak to prenechajú na iných. Kopec ľudí je lenivých s prenechá radšej zodpovednosť na druhých, alebo opačne chce mať všetko pod kontrolou, vrátane príjmu manžela/manželky. Alebo mame ľudí, ktorých príjmy sú velmi rozdielne, tak jasné, že osoba, ktorá zarába minimum bude bojovať o spoločný účet, lebo z toho svojho by nemohla nič poplatiť …

Minimálne jeden človek v rodine musí byť schopný starať sa o financie, uhrádzať platby, kontrolovať účet a pohyb na účte. My sme s mužom dosť gramotní na to, aby sme si viedli vlastné účty (ak je toho schopný len jeden z partnerov spoločný účet je v tom prípade ideálny) a fakt ma nezaujíma , kde môj muž míňa. Na svojom učte si viem rýchlo skontrolovať či mi sedia príjmy, za čo sú výdaje, keby som tam mala sledovať mužove platby, tak to by som sa musela vkuse vypytovať. Bol si tam a tam? Toľko si tam minul, za čo je táto platba … každý si sledujeme svoj účet, pohyb na ňom a absolútne ma nezaujíma, na čo míňa môj muž a jeho nezaujíma, na čo minam ja. Veríme si natolko, že vieme, že ten druhy bezhlavo nemíňa…
Fakt si neviem predstaviť, že kupujem nejaký dar a muž dopredu vidí, kde som bola a koľko som tam oplieskala. 🤦‍♀️

V manželstve sme 26 rokov, nehadame sa, čo kto zaplatí, doprajeme si od reštaurácií po dovolenky a fakt ma s prepáčením nesere koľko oplieskal za nejaké repraky, ako jeho nesere, koľko stala AI dovolenka v Karibiku.

Autor -
Nejakeho držgroša, čo sľubuje cukráreň 2 roky by som nechcela… a nie ešte to s tým ťahať 10 rokov…

majlo1234
11. máj 2024

@0silvia0 presne, ja som minule nad tym rozmyslala, ci si on neuvedomuje, ze po jeho smrti to aj tak mama zdedi. A to sa len bude obracat v hrobe. Akoze on vravi, ze to vsetko robi pre nas deti, ale ja nepotrebujem zdedit jeho tisice. Ja som chcela len normalne otca, ktory by nam doprial

rozculena
11. máj 2024

vážne sa chceš za neho vydať? Lebo toto je dosť veľký problém,keď mu vadí,za čo míňaš SVOJE peniaze.....len aby to nedopadlo tak,že budeš na materskej a nebudeš mať za čo kúpiť mlieko a plienky.....

autor
11. máj 2024

@lonely66 tým, že som momentálne na dennom štúdiu (sme spolu od 16tich) tak zarobím nepravidelne čiastky, nieco samozrejme posielajú rodičia, na pokrytie všetkých nákladov za seba (nájom, jedlo drogéria, telefón, školské potreby, benzín) potrebujem minimálne 650€ a to nehovorím o nejakých nepredvídateľných väčších výdavkoch, ktoré sa aspoň par krát do roka naskytnú. Take tie radosti si doprajem tak maximálne raz za mesiac, niekedy ani to nie, alebo si našetrím na niečo drahšie, keď chcem. Ono ani nejde o to, že by mi vykrikoval že míňam peniaze, alebo že by mi to zakazoval, to by si asi nedovolil. Ale o to, že jemu to príde ako že míňam na nezmysly a pretavuje sa to napríklad aj so toho, čo on kupuje mne - spomínany telefón, ktorý som absolútne nechcela a pritom vedel, že si šetrím na laserové odstránenie akné, ktoré ma hodnotu cca toho telefónu. Ale nie, lebo to je pre neho nezmyselny výdavok a som predsa krásna.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
11. máj 2024

@lonely66 asi ťažko zarobí 800 eur, keď píše, že ešte aj rodičia jej prispievajú mesačne nejakú čiastku

carolynka
11. máj 2024

@majlo1234. to je taka 'poverty mentality', aj svokra je taka. Penazi ma dost ale strasne setri, cely zivot sa boji chudoby a pritom zije ako chudobny clovek, aj ked nemusi. Ale ona celkovo je taky nestastny clovek.
Nedavno som citala skvelu knihu, nie je prelozena do slov. , vola sa Frugal Hedonism a tam su napr typy na com a ako setrit, ale hlavna myslienka knihy je ako mat radost zo zivota a nespravit si z penazi (ale aj z uzkostliveho setrenia) modlu.

777januska777
12. máj 2024

Hm zaujímavý príbeh, za mňa baby ti tu píšu veľmi možné scenáre. Môj partner má tiež svoje chyby a áno aj ja som ich tiež zľahčovala, najmä pri deťoch sa tie chyby ale zväčšia. Lenze u nás to boli veci na akých on chce pracovať a aj pracuje, tak to bolo už pred svadbou. Podľa mňa najhoršie je ak partner svoju chybu nevidí a nechce na nej pracovať. Tvoj ako sama tvrdíš nič z toho za problém nepovažuje, nepočúva tvoje predstavy a tvoj názor berie ako hlúposť a zbytocnost. Toto je v partnerstve podľa mňa vždy najväčší problém, že ten partner má pocit, ze on vie lepšie ako ten druhy. Ja chápem, že ty vidíš, že to možno nie je úplne ideálne, ale tak si povieš, ze ste spolu už tak dlho a toľko ste toho zažili atd. Uvedom si, ze vy spolu nie ste ešte dlho, ak budeš žiť este aspon minimálne 50 rokov, tak by si chcela žiť takto?

princezna_bosorka
12. máj 2024

pokial to nechces riesit tym, ze to nechas tak (a budes cakat, ako sa to vyvinie), sla by som na to analyticky - znac si aspon 2-3 mesiace tvoje a jeho vydavky "pre radost" (idealne tak, aby o tom nevedel) a nasledne mu ten prepocet vo vhodnej chvilu predloz. A mozete sa bavit o tom, co je dolezitejsie - ci draha telka (ktora mimochodom strati vacsinu hodnoty, kym ty minies dve balenia tej svojej lepsej kozmetiky) alebo drobne a pravidelne potesenia ako kolacik a kozmetika....

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
kathhii
Autor odpoveď zmazal