icon

Je normálne platiť za jedlo na oslave?

29. okt 2023

Ahojte ..ospravedlnujem sa za chaoticky napis diskusie ale potrebujem vediet vase nazory na situaciu..ktora sa stala v rodine manzela..V piatok sa konala oslava 40 narodenin manzelovej sesternice na ktoru sme boli pozvaní aj my aj manzelova sestra s muzom ..pozvanky sme dostali mesiac predtym s tym ze sa to celé koná v restauracii v meste..tak sme pekne kupili dar, kyticu flasku obrovsku bonbonieru ..nahodili sa a isli sme v piatok do restauracie kde uz cakala cela rodina..zaciatok oslavy bol o piatej, sesternica a jej mama teda muzova teta nam hned oznamili ze mame len casnicke nadiktovat co budeme pit a objednat si veceru..muz so svagrom si objednali panenku so zemiakmi a omackou ja so svagrinou salaty -kedze obe dietujeme..a detom sme objednali palacinky a polievky cca po dvoch hodinach sme sa aj so svagrovcami zdvihli ze ideme uz teda pomaly domov lebo obe mame male deti a uz ich trebalo dat spat..a ani zabava tam nebola bohvieaka..tak sme sa zacali obliekat lucit s ostatnymi vtom k nam pribehla sesternicina mama ze ci uz mame vyplatene?..so svagrovcami sme sa na seba prekvapene pozreli..nechapali sme na zaciatku ze ako mysli vyplatene..a ukazalo sa ze oslavenkyna platila za hosti len pitie ( co muz mal dve nealko piva ja dva deci vina a malá vypila 3x dzusik)..ale ze jedlo si mame zaplatit pekne sami..no ostali sme ako obarení ..najskor ze to je len vtip ale potom mama oslavenkyne zavolala casnicku ze odchadzame nech nam donesie ucet..ešte pripomeniem ze neslo o ziadnu lacnu vyvarovnu ale celkom drahu restauraciu takze sme tam nechali dalsich 35 eur za jedlo..svagrovci detto..ked som to napriklad povedala svojej kolegyni,ze ako sme pochodili na oslave manzelovej sesternice tak ta na mna zhukla ze akoze co mi je na tom divne..ze ona svoje narodeniny tiez tak oslavovala..ze akoze nebude platit zase za vsetko..odtial potial..tak teraz mi prosim povedzte som ja divna ze mi to pride divne?..a neslusne voci hostom ktorych pozves na svoju oslavu a donesu ti drahe dary?..

10zabka
29. okt 2023

mám 62 rokov, ale s takýmto niečím som sa v živote nestretla. Hanba by ma fackovala, keby som pozvala na oslavu hostí a žiadala od nich, aby si konzumné okrem pitia hradili sami. Nestalo sa to tiež na žiadnej oslave, na ktorú som bola pozvaná. A to ich tohto roku bolo v reštauráciách požehnane. Nevesta oslavovala 40 pred mesiacom. Bolo nám na oslave viac ako 20, jedlo aj pitie sme si vyberali sami, sedeli sme tam tam takmer 5 hodín, bavila sa s každým. A uhradila to tiež sama (teda, určite so synom, ale však sú rodina)... Druhý syn oslavoval 30, pozval nás do inej reštaurácie, bolo nás tiež cez 20, bavili sme sa dlho do noci, najedli a popíjali (hlavne kamaráti), ale od nikoho nežiadal, aby sme prispeli. A viem, že platil cez 700€. Keď na niečo nemám, tak nerobím oslavu.

betulinka1
29. okt 2023

Dobre poucenie. Radsej sa uz dopredu budem pytat, ci si jedlo platim sama alebo oslávenec. Podla toho davam dar alebo peniaze, Cize pre mna dôležitá info. Nie je to prvy prispevok o peniazoch na oslave. A nechat platit dedka 🙈🙈🙈, to uz vazne nema súdnosť. Ved si musel od ust odtrhnúť aby je mohol dat vobec dar alebo par eur do obalky. Hanbím sa aj za nich.

terka224
29. okt 2023

Je jedno koľko ste platili. Na mieste toho oslávenca by som sa hanbila ako pes 😃

betulinka1
29. okt 2023

@tanyag ide o to, ze v dare rátaš aj naklady danej osoby za tvoju stravu. Vzdy sa to tak robilo. Cize ako autorka sa rozhodla pre welnes , lebo to brala, ze útrata tej oslávenkyne bude cca. 15€ na osobu, budu 3, takze do daru pridala tych 50€ viac. Ver tomu, ze keby to ludia vedeli vopred, tak tie dary su v menšej hodnote alebo nepridu vobec.

mima73
Autor odpoveď zmazal
autor
29. okt 2023

@betulinka1 ja som toto nesnažila nikdy aby niekto robil oslavu s tým že hostia si musia platiť jedlo..ani som o Tom nikdy nepočula..preto som sa nepýtala dopredu..ani keď idem na svadbu si neplatim.za jedlo predsa keď som pozvaná .neviem koho by napadlo sa toto dopredu spýtať..

123el123
29. okt 2023

Ano je to divne🤣

autor
29. okt 2023

@dennissa16 ja neviem my sme odišli a či potom sa našiel niekto neviem ale písala som s jednou čo tam bola dnes a ona a jej muž tiež boli z toho šokovaní...že nahnevani odišli odtiaľ..

sofinkasofinka
29. okt 2023

Aj napriek tomu, že 35€ je za jedlo v reštaurácii pre tri osoby úplne primerané a vôbec nie veľa, nič to nemení na tom, že toto bola dosť nešťastná situácia. Ako sa poznám, pred oslávenkyňou by som asi ešte povedala, nech mi tam rovno započítajú aj to pitie 🤦, myslela by som si samozrejme svoje. Nie, nie je to vôbec normálne, vždy sa ale nájde niekto, kto sa bude tváriť veľmi nad vecou a presviedčať ťa o tom, že to normálne je a s takým niečím musíš rátať, z toho si nič nerob.

trema
29. okt 2023

Mne sa to raz stalo na svadbe 😀 nie na slovensku.. prekvapena som bola riadne

bessie12
29. okt 2023

@trema na svadbe?? 😳

ave_eva
29. okt 2023

Jej sa to oplatilo,dostala veľa darov a cvakla len pitie,šikovná oslávenkyňa. Môj nazor- je to divné,takto riešiť oslavu som ešte nepočula...

janka54321
29. okt 2023

no nepredstavitelne, tak pozvem si hosti a dam im zaplatit...ubohe naozaj a este, aby si dedko platil,...nemam slov....nabuduce ju treba pozvat do nejakej lepsej restiky a nech si objedna....a rovno jej potom treba dat aj napoje zaplatit chudere

nika523
29. okt 2023

Choré toto, načo ľudia robia takéto oslavy? Ja nerobím a ani preto nechodím na oficiálne oslavy do reštaurácie, keď tak malú oslavu doma, trošku posedieť, stretnúť sa a je to. Chápem aj oslávenkyňu že nemôže toľko zaplatiť za toľkých ľudí jedlo aj pitie ale načo to potom robí?

nitka1157
29. okt 2023

Vobec nie si divna.bolo to totalne cez..ako ked niekto ma svadbu.pozve hosti a ludia si pri odchode maju zaplatit vyzdobu pitie jedlo hudbu???? Co to je za hlupu zensku.ved ked nema nato naco robi oslavu v restike..
Ja pozvem vsetkych rodinnych clenov na dovolenku do tramtarie na 2 tyzdne ale financovat si budu sami???? Super princip .musim zacat praktizovat

betulinka1
29. okt 2023

Ved nikoho ani mna. Preto pisem, ze poucenie pre mna.

nika523
29. okt 2023

@trema aj môjmu kamarátovi na svadbe v Čechách že tam je to normálne ale tam zas že pitie nebolo na stole ale každý si objednával čo chcel a nakoniec to musel zaplatiť a on o tom nevedel a ako správny sedlák si objednával celý večer najdrahšie pitie lebo veď zadarmo a potom musel zaplatiť, veľmi sme sa potom z toho smiali

denithestrange1993
29. okt 2023

Mile,pozyvam ta do nobl restiky,dones mi darcek a nezabudni si zaplatit utratu...sedlacina

knieza_pribina
29. okt 2023

Toto počujem prvý krát, existuje na Slovensku nejaký región, kde je to bežné? Mňa osobne by hanba fackovala a teda sesternici by sa štikútalo tak týždeň. Neskutočný trapas.

valeria_h
29. okt 2023

Je to hanba, ale mňa to už neprekvapuje. Ľudia sú čím ďalej horší, sebeckejší, slušnosť sa vytráca. Ja by som sa hanbila ako pes, kto pozýva - platí. Ešte keď ste dary priniesli. Inak mimochodom ja by som si po tomto vzala dary, ktoré som jej dala. Keď im nie je trápne, ani mne by nebolo. Keď už sa hrajú na počítanú, mala si sa zahrať s nimi.

simona92101
29. okt 2023

Tak ked robim oslavu v restike,tak je hadam automaticke,ze oslavenec pozyva-plati.doma by to ako poriesila?tiez by ste jej za obcerstvenie museli zaplatit?hostia si predsa robili nemale vydavky,tak sa hadam patri,aby to oslavenec riesil z vlastneho vrecka..smutne

zuzulka558
29. okt 2023

Ja som ako čašníčka zažila svadby ze nevesta mala svoje kúpené a ženích svoje žiadne všetci spolu,, keď sa to pomotalo my sme si to zlizli ako čašníci ze zákusky patrili neveste nie ženíchovi atď 🤣🤣 odvtedy si taky aj obsluhovali samy a my robili co patrilo nam

simona92101
29. okt 2023

@nika523 tak napriklad,toto pochopim a ked sme mali my svadbu,tiez v restauracii,bolo na vyber xy druhov vina a alkoholu.ale ak chcel niekto nieco specialne,tak si to zaplatil.ale hostia boli na to upozorneni.
Tiez sme boli na svadbe,kde mali otvoreny bar,a niektori hostia ako zmyslov zbaveny,v style zadarmo nech aj crevo dotrha,poobjednavali si drahe flase alkoholu ktore ani nevypili,a mladomanzelov potom z uctu na bare skoro prekotilo.

pallacinka29
29. okt 2023

by som bola rozcarovana, ale zas si za 3 platila 35 eur… ani doma pomaly lacnejsie nenavaris…

aurora33
29. okt 2023

Ako citam tie témy, nebola oslávenkyna nejaká rodina s tým čo chcel na krste svojho syna aby jeho priateľka zaplatila za svoju rodinu?
Nechaoem to, však keď niekoho pozvem tak aj zaplatím nie? A keď na to nemám tak nerobím také oslavy.

trinityf
29. okt 2023

Už aká hanba 🙈 Toto som ešte v živote nepočula, že ma pozvú na oslavu a mám si platiť jedlo. Sedliaci. To by bola posledná oslava na ktorej by som bola.
Ale dary prijať, to už áno. Trapas na sto rokov.

mamina7070
29. okt 2023

vypytaj si ten dar od sesternici spat alebo nech si ho zaplati sama

alickapusinka
29. okt 2023

Preboha trápne nikdy by som tu sesternicu nepozvala a ak áno už ako by začala jesť tak by som povedala že platí si každý sám.

sissy27
29. okt 2023

Tak je to divne, na druhej strane 35€ za 3-4 ludi mi nepride ako luxusna restauracia. Pomyslela by som si o tom celom svoje, ale nejako by som neriesila. A nabuduce by som sa zariadila po svojom.
Inak ked chces byt “svinka”, tak ten wellness pobyt stornuj, ze teda od vas dostali poukazku ale zaplatit si to musia sami, tak ako ste vy boli pozvani za vlastne peniaze 🤷‍♀️

autor
29. okt 2023

@pallacinka29 nejde o peniaze..ja nie som sociálny prípad že si to nemôžeme dovoliť. Ona bola tiež na oslave mojej 30 toy kde som mala kopu jedla..ktoré má stálo nemale peniaze ale nepamätám si že by som od nej alebo od niekoho iného pýtala peniaze 🙈