Je pomoc synovej frajerky v domácnosti prežitok?
Očakávate že keď máte syna a príde na návštevu jeho frajerka ma vám umývať riad? So všetkým sa núkať pomáhať alebo je to prežitok minulej doby?
Akoze ja mam 20r dceru, a ta automaticky ked je u priatela aj poumyva riad po obede, aj po sebe uprace a pomoze. Myslim, ze je to skor vychovou. Neziadala by som, ale skor si vsimala, ci je aspon ochotna .
Mna by to ani nenapadlo. Ale pamätám si ako teraz keď som šla k mužovým rodičom na prvý obed. Tak má hneď varoval že keď dojeme mám ísť umývať riad 😂
Autorka sa nepýta na prvú návštevu, ale tak všeobecne. A áno, moja nevesta sa sama vždy ponúkne keď sú u mňa na návšteve ze odprace zo stola, pomôže upratať a tak. Ale ja ju ani nenechám nič robiť, poviem nech oddychuje. Aj ja som sa niekedy u svokry vždy ponúkla ze jej pomôžem. Ved to je samozrejmosť, predsa tam nebudem sedieť ako milosť pani.A nie len v minulej dobe sa to robilo, ale aj v dnešnej. Samozrejme to robia len ti co vedia čo je slušnosť.
@bielasovicka
@vkatush baby, slušnosť je to u rodiny s ktorou sa dlhodobejšie poznáte, alebo ak dlhodobejšie chodite s partnerom. Nie prve návštevy-to nie je slušnosť. Slusnost sa je mozno ponuknut, ale je neslusne, aby to domaca pani prijala. Najma u osoby, ktoru vidi prvy krat. A sledovať novú potenciálnu partnerku svojho syna, či je ochotná a ci vie správne umývať riady je naozaj sedláčtina. To sa možno volakedy tak testovala potencionálna nevesta, či vie dobre oprať,uvarit,ožehliť, všetko sa komentovalo.. Chvalabohu v stredovek je za nami.
Samozrejme, ze ja tiez pomaham u svokry, ale po x navstevach. Alebo ked mame hromadnu akciu.
@stanulienkat ale autorka nikde nenapísala o prvej návšteve. Ale o frajerke. To môžu spolu chodiť aj 5 rokov.
Pri prvej návšteve sa minimálne je slušnosť ponúknuť, či netreba s niečím pomôcť alebo naopak povedať, že si netreba s tebou robiť starosti.
Ocakavala by som, ze mi s riadmi v prvom rade ponukne pomoc syn 🙂 Nie frajerka.
@vkatush Ja som otázku automaticky brala tak, že sa myslia prvé návštevy. Samozrejme ak tam chodím niekolko mesiacov, tak sa ponúknem a umyjem. Ja osobne si neviem predstaviť, že by sa mi synova frajerka po pár návštevách motala v kuchyni. Bolo by mi to nepríjemné, možno by som to privítala keby som bola stará a senilná, ale inak asi nie. Skor by mal syn pomoct. Prečo má automaticky každý ženu za domáci spotrebič a chlapi sa chovajú v bavlnke??
Keď som chodila častejšie k frajerovi(terajšieho muzovi) tak som sa vždy ponúkla ci umyť riad, alebo popratat, povysavat. Koľkokrát ma aj sama poprosila svokra, ci niečo nepomôžem. Nebol pre mňa problém. Keď som chodila na víkendy, tak som pomohla aj wc a kúpeľňu umyť. Brala som to ako samozrejmost. A momentálne bývame spolu a mame pekne vzťahy. Nemám problém pomôcť, keď potrebuje a zase naopak mi veľmi pomáha so synom
Keď bude tvoj syn bývať s frajerkou, budeš jej umývať riad?
(U svokry normálne po nás upracem, umyjem, ale keď sme boli spolu prvé mesiace tak som bola len návšteva a to by som teda od návštevy nechcela)
Svokra bola vždy hyperaktívna☺️ jakmile som sa obkukala aj s drahym(jej synom) tak sme sa jej nukali nech si oddýchne
Veľmi záleží od kontekstu, čo nie je v otázke diskusie špecifikované. Ak by prišla synova frajerka prvýkrát (môj ešte frajerku nemá), prípadne by spolu prišli napr. len na obed (už pri dlhšom vzťahu), tak by som to neočakávala. Ale ak by prišli spolu na víkend alebo na viac dní, tak by bolo asi samozrejmé, že by sa mala aspoň ponúknuť, že s niečim pomôže. Či matka bude celý čas kmitať a slečna bude celý čas šunky váľať a pozerať sa? V každom prípade, predpokladám, že už skoro každá domácnosť v tejto dobe má umývačku.
skor prezitok... ak sa poznate malo (je to jedna z prvych navstev), necakala by som to urcite, ak je u vas casto a skoro z vas zije alebo ak mate velmi dobre vztahy, tam by som to cakala skor... ale nie uplne na povinnej baze.
Je to synova frajerka. Nie rodinná slúžka
Nevesta k nám chodí raz za týždeň, prespí u nás aj s vnučkou. Nežijú so synom spolu,ona býva u rodičov,syn u mňa. A nepomôže absolútne nič,ani po malej,ani po sebe. Niekedy sa cítim ako slúžka, nemám čas sa ani pohrať s vnučkou. A to mám zdravotné problémy. Sú spolu asi 8 rokov a za ten čas sa ponúkla asi 5-6krát
@laurika999 nevedela som, ze pomoct pri priprave jedla a pri spratovani je v rodine byt sluzka. Vsak hadam vsetci jedia a vsetci sa maju podielat na priprave a na spratani. Ked chcem aby ma obsluzili tak idem do restiky
¿a svokra moze byt rodinna sluzka?
@prasiatko30 Ale oni sú spolu ako pár chvíľu. Takže zatiaľ je u nich ako návšteva. Keby spolu fungovali dlhšie, nepoviem, to je iné. A nie sú ani zosobášení zatiaľ, takže nejaké rodinkárčenie tam zatiaľ nie. Takže tomu ani neprislúchajú pomenovania svokra a nevesta.
Fascinujú ma tieto témy,kde autor nadhodí nejakú kontroverznú tému,pričom vôbec nie je jasné,ktorá strana v tom príbehu vlastne je a potom sa už viac neozve 🤦🏻♀️ to je nejaký sociálny experiment?
Tak frajerka môjho syna sa vždy pýta či treba niečo pomôcť. Sú spolu tri roky beriem ju ako vlastnú dcéru. U nás je prakticky skoro každý deň ale na noc chodí domov. Synovu izbu upratuje ona aj obliečky prezlieka . Ja od nej väčšinou nechcem nič. Ale pomôže aj tak. Má 20 rokov. Hovorí že jej je trápne nič nepomáhať keď je u nás tak si vždy niečo nájde, alebo sa učí. ❤️
@lucylaw aj mňa to totálne irituje.🤦🏼♀️
@laurika999 myslim so ze slusnost kaze poniknut sa a pomoct, ale vidim, ze dnesna generacia to absolutne nechape
@prasiatko30 nieže nechápe, ale nechce.
@bielasovicka nauceni dostat vsetko pod nos - otras
Čakať by som to nečakala, ale na druhej strane, keď som s mužom ešte len chodila a prišla som na návštevu, bolo by mi veľmi blbé pozerať na to ako moja vtedy nádejná budúca svokra behá okolo kuchyne unavená ako kôň lebo má návštevu a ja si sedím na riti a pozerám sa. Normálne som sa ponúkla a jej to veľmi dobre padlo. Stále keď sa nevštevujeme a jedna vidí že tá druhá nevie čo skôr, tak si pomôžeme. Nevidím na tom nič divné, sme rodina.
Pre pána kúpte si umývačku riadu a frajerku nechajte na pokoji, lebo k vám viac nepríde.To odkedy návštevy upratuju u hostiteľov.

Mna zaraza kolke to povazuju za prezitok. Ja povazujem za slusnost pomoct,aj ked som na navsteve. U nas je to bezne,ked som niekde na navsteve,najeme sa,tak zeny pomahaju s riadom a upratanim po obede. Ja som vzdy pomahala aj sa ponukla pomoct kazdej nadejnej svokre.