Je správne, keď si priateľ zvykne na moje platenie?
Ahojte baby chcem sa opytat jednu otázku. Mám priateľa s ktorým som 3 roky a on pracuje v zahraničí v Nemecku ale nie vždy zarobí veľa peňazí niekedy viac niekedy menej ale o to mi nejde skôr by som chcela radu ohľadom toho že či je zle keď niekedy zaplatím niečo aj ja, napríklad kino, kávu alebo nakup v obchode… zatiaľ spolu nebývame iba chodievame k sebe domov. Neviem možno je to hlúpa otázka ale mne to príde trápne že on zarába viac peňazí ako ja a nechá má platiť sem tam nieco kludne zaplatím ale mám pocit že si už na to ako keby zvykol a berie to ako samozrejmosť…Prosím o radu. Ďakujem
@chodec15 a presne preto ako píšeš nikdy nebude fungovať systém 50:50 chápeš ..snažím sa.len vysvetliť že toto je úplný nezmysel, keď už chceme byť také feministky tak nie za cenu zdravého rozumu a za cenu toho že skončíme s holou ritou, keď už chceme byť dôsledné že ako fungovať tak potom na percentuálny podiel z platu , každý da zo svojho dajme tomu dvadsať percent na stravu a vybavené...ale to píšem len tým čo chcú silou.mocou všetko platiť, ja som ešte zo starej školy ale tak mám už aj nejaký vek, ale fakt je že mne muž nedovolil ani aby som zaňho zaplatila zmrzlinu na ktorú som ho pozvala a jedine situácie kedy odo mňa prijal.financne alebo hodnotné nieco sú sviatky ....
@hopsas ano, ja len argumentujem k tomi,ze zeny ocakavaju ze za kazde rande a spolocne chvile zaplati muz. To si moze rovno spolocnicku zaplatit. Nevidim v tom rozdiel.
Tiez som za spolocnu domacnost,kde ste si rovnocenny a kazdy prispeje cim moze. Ale nie,ze muz taha 60 hodin tyzdenne aby zene zaplatil dovolenky ,kabelky wellnes a ona beha na kavicky.
Deti su uz ina kategoria zase, ked zena nema prijem.
Len tu zeny hovoria o tom ,ako muz musi platit vsetko este pocas randenia.
@hopsas ano ,ale nikto netvrdi,ze to ma byt 50:50. A rozumiem aj to s tou zmrzlinou. Len pointa je to,ze tu niektore zeny, by chceli zit zivot hollywoodskej hviezdy ( wellness, hotely, restiky, spa, kadernicky...) a cakaju, ze im to vsetko bude platit muz.
Ja mam len heslo,pokial na to nemas,tak tam nechod a necakaj,ze to niekto za teba zaplati.
Ak navrhne ze plati ok,ale nie to od neho automaticky ocakavat
@kremlicka250 úplne súhlasím.
Keď budete mať deti, tak to bude veľmi zaujímavé. My máme s manželom každý svoj účet (sme manželia už takmer 17 rokov), máme tri deti, čiže tri materské, tri rodičovské a vždy sme sa vedeli dohodnúť. Kedysi som zarábala viac ako on, ale nikdy ma nenechal platiť všetko, takisto ako teraz , keď mám rodičovský príspevok, tak nenechám všetko platiť jeho. Vždy to bolo o dohode. Daj si pozor, aby si potom pri takom mužovi nemusela živoriť a prosiť sa o každé euro.
@katkami123 predmanželská zmluva neexistuje
@melanta Autorka píše doslova: " on pracuje v zahraničí v Nemecku ale nie vždy zarobí veľa peňazí niekedy viac niekedy menej". Nepíše, že (partner) "nezarobí nič". Ide o to, koľko je na pomery v SR (resp. podľa kritérií autorky) to "menej". Ťažko objektívne diskutovať (radiť), keď nepoznám podrobnosti. Napríklad názor "sissy27" (z 1.04.2024) sa mi páči, vždy som ho dodržiaval, pokým sme neboli manželia, lenže vždy som mal aj vyšší plat ako (vtedy) moja "priateľka". Ale bez objektívnych poznatkov... viď hore.
@kremlicka250 Možno sa len pohybujes v sociálnej bubline kde sa také náročné nádhery vyskytujú.
Všetky ženy v mojom okolí si kozmetiku, oblečenie a ďalšie "ženské" veci financujú sami. Chlapi zasa nečakajú že im žena zaplatí novú rybarsku výbavu či náradie do dielne.
@katka700
Nie praveze nepohybujem. Keby ano, tak z tej bubliny bezim tak rychlo,ze by ani tien nebolo vidno :D
Len narazam na to, ked sa yu tvrdilo,ze muz zje viac jedla ako zena. Ze preco by zena mala prispievat to iste ,ked zje menej. Na to som poukazala, ze taka zena minie viac na kozmetiku ( ked uz prispievaju rovnako). A neviem,my kozmetiku kupujeme spolu ( ked som uz v ochode kupim co chyba jemu,detom,sebe)...a on ked je v obchode spyta sa ma,ci nic odtial nepotrebujem.
@rozculena
To ja neviem či existuje či nie, ale my nemáme.
@rozculena coze by neexistovala. Vsetko sa da pravne osetrit.Dokonca pocas manzelstva mozes ziadat o rodelenie majetku,ak obe strany suhlasia.
@kremlicka250 i ked na sr sa to riesi az po uzavreti manzelstva. To mas pravdu, spravny vyraz by bol posobasna zmluva.
@kremlicka250 mne je jedno,že sa to dá nejako ošetriť.ja píšem,že na Slovensku neexistuje pojem "predmanželská zmluva"
@kremlicka250 neexistuje pojem "posobášna zmluva"
@rozculena to mi je jasne ze pravne neexistuje, ved som ho prave vymyslela.
@rozculena ok,to mas pravdu , presny pojem predmanzelska zmluva na sr neexistuje. To sa hadat nejdem. A ked ta zvysok zakonov co ho zastresuje ( alebo sr ekvivalenty tejto zmluvy) nezaujima,tak neni o com pokracovat.
Ake mas pravdu, presny vyraz predmanzelska zmluva na sr nie je.
@kremlicka250 lebo tento pojem sa dosť na internete rozšíril,a veľakrát som čítala také rady typu : "veď predmanželská zmluva"
@rozculena
Hej rozumiem, ale skor to beriem tak ,ze je to jesnoduchsie napisat ( lebo ludia vefia co si pod tym predstsvit) ako vypisovat o bezpodielovom vlastnictve ci dedicnom prave atd.
Ale hej, mas pravdu,tento termin na sr nie je.
@gab1sol preco by mala? ak ma o nu ozajstný zaujem tak nech platí on ked je zarabajuci.
@sheila121
V pohode, ber ma s rezervou 😉
Dalšia instagramerka, ktora žije vo fiktivnom svete.. nieste zosobašeni, obaja pracujete, nemate deti.. prečo by ti pre boha mal platit ? Vztah je 50/50 .. chlap ma platit viac alebo všetko ak : Ste zosobašení, mate deti, ty si doma nemaš prijem, staraš sa uplne o celu domacnost a deti, ( upratuješ, 3x za den variš, nosiš deti do školy, ku doktorom, na kružky, a si natolko vytažena, že na pracu nemaš čas... Vtedy a jedine vtedy chlap plati žene.. v každom inom pripade si plat svoje sracky sama, raz pozyva on, raz ty.. nema absolutne žiadny dovod platit cudzej babe ani euro.. bez ohladu na to či zaraba aj 50x viac ako ty a vozi sa na porsche.. jeho peniaze su jeho a tvoje su tvoje.. ked sa za nedlho rozidete, nebude lutovat kolko do teba vlozil :D .. logika
@drago12587 Noo musím ta stopnúť môj milý, mne určite nejde o to aby mi chlap všetko platil ale aby sme sa striedali raz on raz ja, ja niesom jeho kamarátka ale som jeho priateľka, toto čo teraz čítam od teba tak takto by mohol zaobchádzať s kamarátkou alebo s kamošmi ktorý si zaplatia vsetci sami za seba ale ja som jebo priateľka 🙂 a je to automatické že má chlap platiť keď má priateľku a to je úplne jedno či spolu bývajú alebo či majú deti. Určite by som nedovolila aby mi môj priateľ všetko platil ja tak isto platím aj ho pozvem niekde skoro vždy, ale som napísala vyssie že to začal brat ako samozrejmosť a vôbec mu to nie je ani ľúto a ani mi nič nato nepovie že prečo vždy platím ja a on nie, a chcela som iba radu. Určite nepotrebujem chlapa ktorý za mna bude všetko platiť a budem ako princeznička ;) a svoje sracky si platím sama o to sa neboj :D tie mi on neplatí platím si ich sama. A keď si myslis že s takýmto prístupom by mal každý chlap zaobchádzať keď má priatelku a má si každá priateľka platiť sama za seba a aj jej priateľ za seba tak akoo sorry ale takého žgrloša ako si ty by som ani nechcela mat ani ako kamarata a ani ako priateľa ktorý by ani priateľke nezaplatil kávu a musela by si ju sama zaplatiť🙈
Skús sa porozprávať o tom normálne s priateľom. A keď pochopí, pochopí a keď nie, je to držgroš. Keď máš 6x menšiu výplatu ako on, nemôžeš ho živiť. (A ten nájom si asi platíte obaja, nie iba on, chúďatko, v Nemecku, ale aj ty tu na SK).
Inak si nepísala ako často sa vídavate, keď pracuje v Nemecku. A či si ho tam bola pozrieť. Lebo píšeš, že kedysi taký nebol, jeho chovanie sa zmenilo.
@katkami123 4 týždne je v Nemecku a 10 dni je doma na sk 🙂 on si to podla mna aj uvedomuje len mu je to akosi jedno že v poslednom čase platím ja.. či už je to v obchode, v bare, alebo ten wellnes ktorý som spomínala… on si zaplatí svoje veci autá a tď plus podporuje finančne aj svoju rodinu…(mamu oca sestru),
@drago12587 veru tak a ziadny sex, pekne az po svadbe, ved ani zena nemoze investovat svoje telo do nejakeho priatela, az pre manzela

@kremlicka250 jasne chápem preto to u nás funguje tak že všetko máme ako manželia spoločne a ak niekto potrebuje väčší výdavok napríklad.muz kabát, ja čižmy tak tiež to ide zo spoločného, a také že potrebujem dvacku na nechty a stovku na kaderníčku môj muž nerieši, nechce aby som chodila sivá ...závisí od chlapa..ale ako to tu čítam v mnohých prípadoch baby berú chlapov čo by o nich nikto ani bicykel neoprel