Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?
Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady
@anonym_autor ja by som pozicala. 1,) vzťahy sú viac ako peniaze 2) do zmluvy si viete vložiť, že v prípade nesplnenia vám pripadne dom (recenzie nehnutelnostou). ako aj v banke tak funguje. Ešte mi napadá, že po manzelovy rodičoch by sa mohol vzdať dedičstva v prospech tvojho manzela alebo v prípade a pod.... to sa vždy dá ošetriť. Aj viete, že nebudete peniaze potrebovať v horizonte 5r, tak by som do toho sla.
@gabu_lienka presne tak, ani mi neodpísala, že ako to dopadlo
Ste vo veľmi ťažkej situácii. Je to rodina, tak si myslíte, že treba pomôcť. Ale je tu príliš veľa ale. Ak pôjde švagor pracovať do zahraničia, kto bude dohliadať na rekonštrukciu? A ak ostane počas rekonštrukcie doma, ako vám to bude schopný splácať? Ak nikdy v zahraničí nerobil, ako si tam chce zohnať dobrú prácu? Nemecky vie? Chápem ale na druhej strane, že mu chceš pomôcť. No v prvom rade, by mal mať vôľu tvoj manžel, ako jeho brat. On ho predsa pozná najlepšie! Išiel by som do toho len za podmienky, že švagor bude v Nemecku pracovať minimálne 3 mesiace u jedného zamestnávateľa a ukáže vám pracovnú zmluvu, z ktorej by bolo jasné, že bude schopný vám dlh vrátiť. Takto mu to predostrite, že za iných podmienok nie ste ochotní peniaze požičať. Nech vidí, že keď od vás niečo chce, musí v prvom rade urobiť pre to niečo on. Na tomto trvajte a uvidíte, ako sa k tomu postaví. A zmluvu o pôžičke uzatvorte u notára.
@anonym_autor nepozicala by som. Môže sa stať, že sa vzťahy naštrbila nesplácanim ešte viac. Život je vrtkavy, môže sa vám niečo stať a budete potrebovať peniaze vy, a oni vám ich nebudú môcť vrátiť.
@gabu_lienka Akurat som precitala par stran...najvacsie WTF na MK ever...😵😵
@gabu_lienka Akurat som precitala par stran...najvacsie WTF na MK ever...😵😵
@luccys 😅
Ste vo veľmi ťažkej situácii. Je to rodina, tak si myslíte, že treba pomôcť. Ale je tu príliš veľa ale. Ak pôjde švagor pracovať do zahraničia, kto bude dohliadať na rekonštrukciu? A ak ostane počas rekonštrukcie doma, ako vám to bude schopný splácať? Ak nikdy v zahraničí nerobil, ako si tam chce zohnať dobrú prácu? Nemecky vie? Chápem ale na druhej strane, že mu chceš pomôcť. No v prvom rade, by mal mať vôľu tvoj manžel, ako jeho brat. On ho predsa pozná najlepšie! Išiel by som do toho len za podmienky, že švagor bude v Nemecku pracovať minimálne 3 mesiace u jedného zamestnávateľa a ukáže vám pracovnú zmluvu, z ktorej by bolo jasné, že bude schopný vám dlh vrátiť. Takto mu to predostrite, že za iných podmienok nie ste ochotní peniaze požičať. Nech vidí, že keď od vás niečo chce, musí v prvom rade urobiť pre to niečo on. Na tomto trvajte a uvidíte, ako sa k tomu postaví. A zmluvu o pôžičke uzatvorte u notára.
@staryjarec toto mi príde ako najlepší nápad. Keď niečo chce od nich nech sa najprv posnaží on a niečo pre to spraví. Tiež by som to tak podmienila že požičiame keď sa preukáže pravidelným príjmom z Nemecka z ktorého bude jasné že to dokáže splatiť
Ja len toľko že dom dom sa dá reklamovať do 6 rokoch. Do kým sú skryté závady, ktoré majiteľ neuviedol. Aspon tak som niekde čítala
Ja len toľko že dom dom sa dá reklamovať do 6 rokoch. Do kým sú skryté závady, ktoré majiteľ neuviedol. Aspon tak som niekde čítala
@timea301196 to je blud do 6tich rokov urcite sa neda nic reklamovat, tak maximalne dva pri starej barabizni, ani to by som si nebola taka ista. 5 rokov mozno pri novostavbe. A aj to priamo zhotovitelovi.
Pozicala by som, aj som pozicala. Ale podmienkou je notarska zapisnica s exekucnym titulom, to sa totiz netreba tahat po sudoch, hned sa ide do exekucie. A to nech si je aj svagor riadne vedomy. Tam totiz nemusi nastat neferovost brata. Ale ine zivotne okolnosti, smrt, rozvod atd a potom je to pruser.
@staryjarec toto mi príde ako najlepší nápad. Keď niečo chce od nich nech sa najprv posnaží on a niečo pre to spraví. Tiež by som to tak podmienila že požičiame keď sa preukáže pravidelným príjmom z Nemecka z ktorého bude jasné že to dokáže splatiť
@anonym_4b74dc kým pôjde do Nemecka, dom sa rozpadne
A keby odrobil v Nemecku legalne zo 3 mesiace nedostal by potom normalne z banky pozicku?
@anonym_autor ja by som pozicala. 1,) vzťahy sú viac ako peniaze 2) do zmluvy si viete vložiť, že v prípade nesplnenia vám pripadne dom (recenzie nehnutelnostou). ako aj v banke tak funguje. Ešte mi napadá, že po manzelovy rodičoch by sa mohol vzdať dedičstva v prospech tvojho manzela alebo v prípade a pod.... to sa vždy dá ošetriť. Aj viete, že nebudete peniaze potrebovať v horizonte 5r, tak by som do toho sla.
@nancy171 1) dom je založený v prospech banky 2) toto sa nedá, nemôže sa vzdať niečoho čo ešte nemá a ani sa vopred vzdať svojho zákonného práva na dedičstvo...
@nancy171 Banka už záložné právo na dome má. Čiže aj keby došlo k tomu najhoršiemu, a mali by sa peniaze vymáhať, ktovie, čo by zostalo im na uspokojenie z toho celého. Navyše ako fyzické osoby môžu ísť tiež do úpadku, vyhlásiť bankrot. Ošetrit nejakým prísľubom, že niekedy v ďalej budúcnosti sa vzdám nejaké dedičstva (čiže nateraz cudzieho majetku) je tiež také no.... to je nevymožiteľné, a môžu si to kedykoľvek rozmysliet. A tiež dedičstvo. Však rodičia si rozmyslia, že predaju svoje nehnuteľnosti a deti nezdedia nič.
A ako píšem vyssie, to je super mať právne ošetrené, len jednak či sa dačo bude dať vymôcť vôbec, keď sa pôjde do tuhého, resp. či sa brat bude s bratom natahovat. Nehovorím o Tom, že súdne ťahanice niečo stoja. Po par rokoch zas môžeš ešte exekúciu zacvakat ty, ako veriteľ, ak bude neúspešná.
To len budú potom super vzťahy .
Ja by som jej tiež radila pozicat, ak by mali na rozdávanie a nechýbali prachy, ale oni by teraz išli osekat vlastne úspory a rezervu a navyše, jej manžel a tým nie že vôbec nie je stotožnený.
Nepozicali, moze sa hocico stat, je nestala doba a o robotu moze prist hocikto z nas ani na zapade nebudu na nas cakat alebo aj pre chorobu
@anonym_autor ja osobne v tom nevidim problém. Spíšte si to na papier, pred svedkom, alebo rovno pred notárom. Dohodnite si nejaký rozumný úrok, splátkový kalendár. Je to úplne normálne. My sme si takto požičali od kamaráta na pol roka, na preklenutie prinkúpe bytu. S úrokom, cez zmluvu. Rovnako by som to urobila s rodinou, len možno nižší úrok. Ale určite nejaký nastaviť. Pre vás je to strata.
A v tom Nemecku bude pracovat na aku pracovnu zmluvu? U akeho zamestnavatela? Tam chodia ludia robit tak, ze su SZCO a fakturuju si odvedenu robotu. Tam nepride do VW a nedaju mu zmluvu ako Nemcovi. To je uplna utopia toto si mysliet a poziciavat peniaze na zaklade zmluvy pracovnej bratovi? Tiez utopia. A posledna vec, ze vzdanie sa buduceho dedicstva. Ako moze vediet, ze nieco vobec zdedi?
Mna by zaujimalo to, ze aky je tam plan, ked nepoziciate. Ze odkial zoberu tie tisice co budu potrebovat? Ani kedy robil mega specialnu pracu v Nemecku, tak nezarobi mesacne 20 tisic.
@anonym_autor ja osobne v tom nevidim problém. Spíšte si to na papier, pred svedkom, alebo rovno pred notárom. Dohodnite si nejaký rozumný úrok, splátkový kalendár. Je to úplne normálne. My sme si takto požičali od kamaráta na pol roka, na preklenutie prinkúpe bytu. S úrokom, cez zmluvu. Rovnako by som to urobila s rodinou, len možno nižší úrok. Ale určite nejaký nastaviť. Pre vás je to strata.
@maya_hi A teraz otazka - ked budu mat zmluvu u notara, nebude splacat....Potom co? Bude ho zalovat? Akoze ano, dobry pocit mat papier, ale naco mu v konecnom dosledku bude. Toto je vopred jasne, ze svagor je totalne financne negramotny a nemaju to sancu splacat. Pozicala by som niekomu, kto realne vie splatit. Toto je cele na vode
@maya_hi A teraz otazka - ked budu mat zmluvu u notara, nebude splacat....Potom co? Bude ho zalovat? Akoze ano, dobry pocit mat papier, ale naco mu v konecnom dosledku bude. Toto je vopred jasne, ze svagor je totalne financne negramotny a nemaju to sancu splacat. Pozicala by som niekomu, kto realne vie splatit. Toto je cele na vode
@mircalla bude si držať papier po večeroch ho čítať asi..raz ked švagor nebude mat z čoho platiť,papier co urobi zázrak??
Pre dobre vzťahy aby sa švagor neurazil nebudú riešiť nič lebo veď rodina..
@anonym_autor potom by si nam mohla napisat ako to dopadlo, aby mal pribeh aj koniec 🙂 kazdopadne prajem aby sa vztahy nepokazili kvoli tejto situacii
@mircalla bude si držať papier po večeroch ho čítať asi..raz ked švagor nebude mat z čoho platiť,papier co urobi zázrak??
Pre dobre vzťahy aby sa švagor neurazil nebudú riešiť nič lebo veď rodina..
@mk22 moj ex pred 30-timi rokmi "pozical" sestre v tej dobe vacsi obnos penazi, dolozil rodicom, ked jej kupovali k svadbe byt. Ona nemala vtedy ani korunu, ani jej nastavajuci manzel. Koniec nemusim pisat, dnes je to smiesna suma, vtedy to bola 1/4 bytu v okresnom meste. Ako oni vsetko vratia. Dodnes od nich nevidel nic, ziadne peniaze a jeho svagor vsade rozprava, ako on dostal od rodicov dom (moj ex - staru barabiznu, co desiatky tisic EUR vrazil do opravy a renovacie) a oni "iba" byt v takej sume, co je dnes 3000 EUR. Cena bytu bola cez 100 tisic korun bolo to v roku 1995. Tiez pre dobre vztahy nic neriesi, to ze to boli jeho uspory co zarobil tvrdou pracou v zahranici je vedlajsie. Nechal to tak.
@anonym_autor ja by som určite požičala. Brat je brat. My sme požičali v pohode veľmi dobrým priateľom bez zmluvy polku z toho. A vrátili nám ti a nič sa na vzťahoch nepokazilo. Mame tiež starší dom co sme si prerabali- takže určite tam majú tie skyte vady co písali a aj ta suma na ich prerabku je taka co budu potrebovať. Nepýtaju viac ako skutočné potrebujú.
Mne príde zvláštne že prečo chce ísť do Nemecka zarábať až potom čo im dáte vy peniaze?? Keď mu ich nedáte tak už mu nebude treba viac zarábať ostane pri Tom plate čo má? Či ako? Dajak tomu nerozumiem že do Nemecka len keď vy im poziciate. Prečo nejde hneď a nezávisle od toho keďže im treba peniaze pozicka-nepozicka, či keď im nedáte tak už im to nebude treba tak súrne opravovať?
@aurorka ako sa vám príbeh posunul? rozprávali ste sa so švagrom? Preberali ste to komplexnejšie?že 20 000 je na opravu staršieho domu málo a práca v Nemecku je zatiaľ iba na papieri (aj to možno nie) podľa mňa ak ste si k tomu spoločne sadli ,musel aj švagor pochopiť, že žiadali hlúposť a takto to nepôjde..
Peniaze by som nepožičala. V žiadnom prípade. Skúsenosť v blízkej aj širokej rodine. Jednoducho by som povedala že nemám.
@anonym_autor ak poziciate, dajte si napisat zmluvu advokatovi -+ poistit si splacanie notarskou zapisnicou o suhlase s priamou vykonatelnostou, inak ani euro...
Nie, nepoužívať. Z toho čo píšeš je jasné, že to v ponúkanej lehote nebudú mať z čoho vrátiť.
Pomoc im alé môžeš. Ak ma nehnutelnost takéto vady a pôvodný majiteľ ich zatajil, návrhmi im nech odstúpila od zmluvy a trvajú na vrátení kúpnej ceny.
Čím skôr, tým lepšie.
Takto pôjdu do rizika oni a nie vy. Bude to v poriadku. Dom nie je ženská, mali sa presvedčiť čo kupujú, ak sa v tom nevyznajú, mali si nájsť odbornú pomoc.
Za chyby sa platí.
Nie, nepoužívať. Z toho čo píšeš je jasné, že to v ponúkanej lehote nebudú mať z čoho vrátiť.
Pomoc im alé môžeš. Ak ma nehnutelnost takéto vady a pôvodný majiteľ ich zatajil, návrhmi im nech odstúpila od zmluvy a trvajú na vrátení kúpnej ceny.
Čím skôr, tým lepšie.
Takto pôjdu do rizika oni a nie vy. Bude to v poriadku. Dom nie je ženská, mali sa presvedčiť čo kupujú, ak sa v tom nevyznajú, mali si nájsť odbornú pomoc.
Za chyby sa platí.
@evansova Nie ženská, napísala som žemla, ale debil mobil chce byť múdrejší ako ja.

Ak sa bojíte a majú seriózny záujem si požičať a vrátiť,tak budú súhlasiť s tým,aby ste šli k notárovi a podpísali zmluvu o požičaní a splátkach po dobu 2 rokov. Ty budeš mať istotu,že to máte právne ošetrené a v prípade porušenia zmluvy bude sa to riešiť inak už. A oni budú vedieť že síce od banky požičané nemajú ,ale majú od vás bez úroku. Osobne kebyže mám a rodina to potrebuje požičiam,ale bez zmluvy dneska by som v žiadnom prípade na dobré slovo nepožičala