icon

Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?

29. júl 2025

Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady

aurinia
29. júl 2025

@anonym_autor nepožičala by som. Povedala by som že nemam. Milion dovodov preco. Nech ide do nemecka,bzarobi a pomaly opravuje, ked su taky šikovny.

lucia11kob
29. júl 2025

Ako 20 tisíc by mali tak na novú elektriku,vodu, kúrenie napríklad. A ďalej čo. Stierky, sanita, kuchyňa, spotrebiče... autorka vy máte predstavu, čo to je kúpiť starší dom a opravovať ho? Ja by som peniaze len deťom požičala, nenávratne...🥰🥰 ale 20 tisíc je dosť peňazí, to není 2000 euro. Ale sú to vaše peniaze. Vy ste už rozhodnutá,aby vám to nepokazilo vzťahy v rodine

muchotrafka298
29. júl 2025
@anonym_autor

Velmi pekne dakujemza vsetky nazory a aj tipy ako riesit situaciu. evidentne sa na celu vec trochu divam naivne, urcite to cele preberieme dokladne a nepojdeme do toho hrr...teraz na situaciu pozeram inymi ocami ako rano pri pisani prispevku...musime zohladnit kopec faktorov...peniaze by sice v tejto chvili nechybali ale je fakt, ze sa moze cokolvek stat a zase..nespadli nam tie eura z neba, aby sme o ne prisli uplne.

@anonym_autor stale su to vase peniaze a mozete si s nimi urobit co chcete. Ale vy nie ste tak dobre na tom financne, aby ste mohli tieto peniaze obetovat s tym, ze oni nebudu mat z coho vratit. Musis mysliet na seba. Mate uspory, im date z nich znacnu cast a ked sa im minu, tak z coho budu dalej rekonstruovat? 20 tisic je pri rekonstrukcii stareho domu ako kvapka vody v mori. Proste nic. Ked ich minu, date dalsie? A ked im nepoziciate, tak pockaj na to, co o vas bude rodina hovorit, ze im nepomozete a pod. Tam sa treba aj na toto pripravit. Ano, pomahat si treba, ale odtial potial a ak je z coho. Pokial nemas stotisicove uspory, ani nad tym neuvazuj. Lebo sama vidis a poznas ich situaciu, ze oni nebudu mat z coho splacat. A vy budete ti posledni, co sa im ujde splatka. Praca v Nemecku v hypotetickej rovine, hypoteka na krku, dom v zlom stave. Aj ked mozu byt mili, sikovni, spolahlivi, neboli s nimi problemy, tak proste oni precenili svoje sily. Vies im poskytnut aj viac ako 20 tisic?Kolko? 30,40 ked bude treba? Tebe nepomoze v konecnom dosledku ani zmluva u pravnika, lebo das vlastnu rodinu na sud? Budes platit pravnikov, sudne trovy a zbytocne? Lebo oni na vas nemozu len tak mirniks dirniks prepisat cast toho domu, banka to nedovoli. Ano toto je en horsi scenar, ale treba sa aj na to pripravit.

majlo1234
29. júl 2025

Ja by som pozicala svojej sestre, ak by som mala tie peniaze volne. Ked som ja potrebovala pozicat, tiez mi pozicali(kamarati, rodina) takze to beriem z toho pohladu

tamitamitami
29. júl 2025

Majú starý dom, žiadnu rezerzu už len to je celé zlé. Aj keby začne robiť v Nemecku tak bude musieť ešte veľmi, veľmi, veľmi veľa investovať do domu.
Veď nech si nájde ešte jednu robotu na Slovenku a dajú mu úver/hypotéku (hneď ako mu skončí skúšobná doba môže skúsiť požiadať o úver).

Povedzte im že 20 000 tisíc je vaša celá rezerva, vysvetlite im že aj vy potrebujete mať peniaze pre prípad krízovej situácie.

saraxyz
29. júl 2025

@anonym_autor súhlasím s Tvojim manželom. Brat môže ísť do Nemecka a potom opraviť. Ja neverím, že tie opravy sú až tak súrne

domkakvet
29. júl 2025

@anonym_autor

domkakvet
29. júl 2025

Tvojmu muzovi sa napad s poziciavanim nepozdava, cize asi vie preco, potom co ak sa rozidu, co ak neviem co a co cakali v starom dome, ze tam budu nove rozvody. Nie a este raz nie.

trisha_r
29. júl 2025

@anonym_autor kľudne, ale všetko spísať, aby ste to vedeli vymáhať, ak by niečo. Nie len slepo požičať .

margotka17
29. júl 2025

@anonym_autor takto, keby išlo o mojho švagra, teda sestrinho manžela, požičiam aj bez zmluvy, lebo viem, aký je a môj muž by s tým hravo súhlasil. No ak by išlo o švagra muzovho brata, nepožičala by som a ani môj muž by vlastnému bratovi nepožičal, lebo vie, aký je. Všetko je o tom druhom, či je na neho spolah. My si vieme bežne v rodine so sestrou posunúť peniaze v prípade potreby.

jamidea
29. júl 2025

@anonym_autor uz len to, ze nezodpovedne kupili starsi "zly" dom by ma varovalo. Pozicala by som max.5000. Viac nie. Nebudu stihat splacat ani to

ivana11155
29. júl 2025

@anonym_autor NEPOZICALA BY SOM. Bud rada, ze muz pozicat vlastnemu bratovi nechce a nemusis sa s nim vadit. V dnesnej dobe tazko nasetria 20tis. za dva roky ak su operatori vyroby. A nemyslim, ze v zahranici cakaju zrovna na tvojho svagra. To je tiez take naivne.

kubo1989
29. júl 2025
@vava1804

Nepožičiavajte im celú sumu. Len polovicu 10 000. Nechajte si vy rezervu aby bol aj manžel menej znepokojený.

@vava1804 tiez suhlasim... Mensiu sumu a uvidite.... Mimochodom bratovi som tiez pozical a vobec nevracia... Uz ani na narodeniny si nespomenie

dagas
29. júl 2025

Nepožičala. V žiadnom prípade...ak im súrne chýbajú peniaze nech ide do nemecka čím skôr.Bohužial..

som_realistka
29. júl 2025

Autorka, rekonstrouvala som byt, 60m, stalo to 35tis s tymito cenami. A to bez zariadenia, iba kuchyna so spotrebicmi.

matab19
29. júl 2025

@anonym_autor skús sa dohodnúť s manželom,že najskôr požičiate nižšiu sumu a podľa tohto ako budú splácať... môžete zas prehodnotiť ďalšiu sumu...osobne si myslím,že ak nepožičiaš tie vzťahy sa naozaj zhoršia...ak požičiaš a nebudú splácať tiež...

polarnaziara25
29. júl 2025

@anonym_autor Ono je to ťažko povedať.Kto ma zas pomôcť ak nie rodína.Ja som požičala bratovi 25 000.Za 25 mesiacov mi všetko vrátil.Mne s ešte väčšou čiastkou na byť pomohol druhý brat.Mám už všetko splatené .A požičala by som im opäť, tak ako oni mne.

anonym_a5bb3a
29. júl 2025

@anonym_autor Len zo zaujímavosti - ak nepožičiate švagrovi peniaze, čo ďalej? Ako to budú riešiť? Nerozprávali ste sa o tom? Dosť by ma zaujímal ich plán B, trošku to vyzerá. že asi rátajú s tým, že požičiate (keďže švagor sa do zatiaľ Nemecka nehrnie, aby peniaze zarobil ASAP).

anonym_7b88d7
29. júl 2025

My sme tiez svagrovi pozicali peniaze,muz si zobral stavebko 400tisic sk,pozical bratovi 300tisic,100tisic sme si nechali,ze do roka mu to vrati.Trvalo to 10r kym vratil,a my sme platili uver vtedy 5000sk,potom to bolo tusim 150eur,ked zacali eura.
Naozaj sa peniaze nepoziciavaju ani surodencom.

jaroslav81
29. júl 2025

A čo robili doteraz ? Bezdetný a úplne bez peňazí. To svedčí o ich finančnej negramotnosti, koľko zarobia toľko minú. Na 99% ti ich nebudú vedieť splácať, keď doteraz nič nenašporili. Radšej im tých 20 000€ rovno daruj.

betulinka1
29. júl 2025

@anonym_autor na opravu toho co si vymenovala nebude 20 tis. stacit. Uz len viac sa plati za prerabku bytu. Dalsia vec je ta, ze ked su šikovní a nemaju deti ako je mozne, ze nemaju nasetrene. Za mna je tam vela záhad. Ale ak chces byt dobra, pozicala by som im 10 tis. ale s reálnymi splátkami, formou notárskej úschovy, ktora je rovno exekučným titulom. Vyhnes sa sudu. Realne splatky myslim take, ze nie 1000€ ale dajme tomu po 400€ mesacne. A ked vedia tolko penazi ako teraz navrhnú zlozit splátku, tak nech si pomaly porobia z penazi co budu mat mesacne. Okrem toho ak to boli skryté vady, mozu ziadat aj od predávajúcich zlavu z ceny, na to si musia najst dobreho pravnika.

zoe111
30. júl 2025
@anonym_autor

@gabu_lienka no hej, oni su take akcne typy, ale su zodpovedni, vzdy dodzali slovo, ked sme sa na niecom dohodli, aj ked tam neslo vtedy o peniaze

@anonym_autor nepožičiavať! Keby ste boli ľudia, čo nevedia, čo s peniazmi, tak OK, ak by sa niečo nepredvídané zomlelo, tak by ste to nijak nepocítili... Ale ak je to Vaša rezerva do budúcna, tak určite na 100% nepožičiavať. A 20 000€ nie je malá suma a verte, že aj tak im nebude stačiť pri prerábke starého domu.

katkaa01
30. júl 2025

Ja by som nepozicala ako píšete obaja pracujú ako operátor výroby kde nemajú bohvie aké platy.Z toho musia platiť hypotéku,na stravy plus Vám potom vrátiť peniaze.To že švagor hovorí ze pôjde pracovať do Nemecka to neverím lebo už by tam dávno robil keďže ako píšete nemajú žiadne deti.A keď im oznámite ze im nepoziciate potom zistíte aký obaja majú charakter.A Vás nanzel zrejme tiež vie prečo mu nepozicia.Pochybujem ze Vam to dokazu splatit do 2ch rokov a este navyse 5000e asi aby Vam zalepili oci aby ste pozicali.Ja tiež mam skúsenosť ze som požičala síce oveľa menšiu sumu ale pomaličky vracajú ze nemajú.Clovek si nechce rodinné vzťahy pokazit.

katkaa01
30. júl 2025
@anonym_autor

@sima234 tak asi kym nema istotu, ze mu tie peniaze dame, tak nechce odist zo svojej prace...zrejme..do DE ze moze nastupit kedykolvek, ma to potvrdene od svojho kamarata co som spominala

@anonym_autor nechce odist hneď zo svojej práce.A keď mu poziciate 20 000e tým dupľom nebude chcieť odist.Uz mal v tom Nemecku dávno robiť.

solvina88
30. júl 2025
@anonym_autor

@lucka_ke svagor ma kamarata, co v nemecku uz dlhsie robi, je to vbraj overena praca, nesiel by naslepo. teda vysvetlil to vsetko doveryhodne a plan vyera naozaj realne.

@anonym_autor nechapem co nejde hned do nemecka...nech sa ukaze,ze vie zarobit. A ked ti bude blbo,ze mu nedas prachy tak si nieco vymysli. Nemam idem na esteticku operaciu. Nikto ta nemoze citovo vydierat, aby si mu pozicala peniaze.

merrysa
30. júl 2025

@anonym_autor ja ti poviem tak - vzťahy už nikdy nebudú ako predtým, či požičiaš, alebo nie. Takže za mňa , radšej mať pokazené vzťahy ale aspoň svoje peniaze doma ako u nich 🤷 toto ti na 100% nevrátia a už vôbec nie s tým bonusom čo sľúbili, to je absolútne nereálne a čudujem sa, že tomu veris. Už len to ako laxne pristúpili ku kúpe domu svedčí o niečom...ja by som nedala ani cent. Veď povedzte že sa vám doma niečo pokazilo, alebo auto alebo neviem čo a že potrebujete teraz tie peniaze,.ak je ti blbé ich odmietnut len tak. Ale nechala by som to teda na muža, je to jeho brat.

karolinakr
30. júl 2025
@betulinka1

@anonym_autor na opravu toho co si vymenovala nebude 20 tis. stacit. Uz len viac sa plati za prerabku bytu. Dalsia vec je ta, ze ked su šikovní a nemaju deti ako je mozne, ze nemaju nasetrene. Za mna je tam vela záhad. Ale ak chces byt dobra, pozicala by som im 10 tis. ale s reálnymi splátkami, formou notárskej úschovy, ktora je rovno exekučným titulom. Vyhnes sa sudu. Realne splatky myslim take, ze nie 1000€ ale dajme tomu po 400€ mesacne. A ked vedia tolko penazi ako teraz navrhnú zlozit splátku, tak nech si pomaly porobia z penazi co budu mat mesacne. Okrem toho ak to boli skryté vady, mozu ziadat aj od predávajúcich zlavu z ceny, na to si musia najst dobreho pravnika.

@betulinka1 on plati hypoteku dajme tomu 400, splatka400 dlh, zarobi 1200, najom, energie, mobil a jedlo...to už je 1600
ona zarobi tiež tolko čiže 600eur im ostane na život, drogeriu, benzin, šatstvo, kulturne vyžitie čiže nič
sporenie zasa nič a dom zhltne možno aj 3x tolko

karolinakr
30. júl 2025

Na tvojom mieste im ukažem diskusiu o mladych čo kupili obrovsky dom, peniaze nemali, napožičiavali si kde kade a jedinu vec v diskusii zaujimal ženu osobny bankrot

gabu_lienka
30. júl 2025
@karolinakr

Na tvojom mieste im ukažem diskusiu o mladych čo kupili obrovsky dom, peniaze nemali, napožičiavali si kde kade a jedinu vec v diskusii zaujimal ženu osobny bankrot

pipistrel13
30. júl 2025
@anonym_autor

@sima234 tak asi kym nema istotu, ze mu tie peniaze dame, tak nechce odist zo svojej prace...zrejme..do DE ze moze nastupit kedykolvek, ma to potvrdene od svojho kamarata co som spominala

@anonym_autor si velmi najivná..prečo nejde do DE hneď?už tu sa ukazuje,že je pohodlný,a ani tam nepôjde..veď keby im aj nepožičiate,do lepšie platenej práce mal ísť okamžite,pretože potrebuje peniaze na opravu domu...neviem si predstaviť,že si idem požičiavať a ja neurobím nič pre to,aby som mala viacej,keď mám ešte aj možnosť (ako ti on vraví)...
argument je jednoduchý,preratali sme si to s manželom,a prišli sme k záveru,že nemôžeme požičať..jednoduché ako facka..
my tiež máme od mamy požičané a mali sme vrátiť za rok a proste sa to naťahuje,pretože vždy príde nejaký výdavok a nie je to banka,že musím...
rozdiel je v tom,že mojej mame je to jedno a je to oproti vašej oveľa menšia suma...ak by bolo treba,viem to splatiť hneď