icon

Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?

29. júl 2025

Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady

gabu_lienka
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_8dfbf1 no nie, zatial som pred takouto vecou nestala. keby som len vedela najst spravne slova, aby to pochopili alebo aspon keby som sa vedela v tomto orienotvoat ci naozaj nie je nejaka ina moznost p
ozicky

@anonym_autor ina moznost je najskor si nasetrit a potom opravovat. Ked ma udajne tak dobre zarobit, nevidim v tom problem..
argument, ze je to vasa rezerva pre pripad vypadku prijmu alebo pokazeneho auta/zariadenia domu a pod.

autor
29. júl 2025
@lucka_ke

na začiatok nech si dajú urobiť rozpočet či im vôbec 20 bude na to stačiť, aby sa nestalo, že potom príde a bude pýtať ešte ďalších 5 a začne zima, bude treba kúriť či je kotol OK, či strecha nebude zatekať... asi si ten dom neprehliadli s odborníkmi a kupovali podľa emócií
a druhá vec - švagor ešte asi v zahraničí nebol, je isté že tam prácu nájde hneď a tak dobre platenú? aj toto si over pred pôžičkou, či to nie sú len sľuby

@lucka_ke svagor ma kamarata, co v nemecku uz dlhsie robi, je to vbraj overena praca, nesiel by naslepo. teda vysvetlil to vsetko doveryhodne a plan vyera naozaj realne.

biglovemom
29. júl 2025
@anonym_autor

@lucka_ke svagor ma kamarata, co v nemecku uz dlhsie robi, je to vbraj overena praca, nesiel by naslepo. teda vysvetlil to vsetko doveryhodne a plan vyera naozaj realne.

@anonym_autor autorka ale Ved nech si rocik pockaju a nemusia si poziciavat 🤷🏼‍♀️aj to je Argument.

autor
29. júl 2025
@gabu_lienka

@anonym_autor ina moznost je najskor si nasetrit a potom opravovat. Ked ma udajne tak dobre zarobit, nevidim v tom problem..
argument, ze je to vasa rezerva pre pripad vypadku prijmu alebo pokazeneho auta/zariadenia domu a pod.

@gabu_lienka ok, tak napisam aj sumu, este by nam nejakych cca 10 tisic ostalo, keby sme pozicali, to snad pokryje akekolvek prekvapive naklady

lucka_ke
29. júl 2025

OK tak nech donesie reálny rozpočet a sadnete si na to, možno mu požičias svojich 10 na vlastné riziko, ak dokáže dobre zarobiť tak do polroka má ďalších 10

autor
29. júl 2025
@biglovemom

@anonym_autor autorka ale Ved nech si rocik pockaju a nemusia si poziciavat 🤷🏼‍♀️aj to je Argument.

@biglovemom no ale ked tie veci, ktore treba riesit už vraj budu v havarijnom stave, kym si nasetria...trochu ma aj zlosti, ze chceli usetrit a ze si nepreverili stav toho domu dokladnejsie..ale tak, dobra cena, ulakomili sa.

mandzula
29. júl 2025

Zdaju sa mi dost naivni, ked si pri starom dome neuvedomili dva z najzasadnejsich problemov - elektrina a voda. Ktovie, co este pride a co budu musiet urgentne zo svojich zarobkov ratovat a aby ste vy potom so splacanim neostali na poslednom mieste, lebo banke sa nemeska, rodine, ktorej to chybat nebude, sa moze.

sima234
29. júl 2025

@anonym_autor tak nech ide švagor pracovať do Nemecka hneď, keď potrebujú peniaze. Na čo čaká? Ja by som asi nepozičala, ale vzťahy sa pokazia už tak či tak. Máte dostatočnú rezervu aj v prípade, že budete vy niečo potrebovať, alebo dlhšia PN, dieťa a pod.?

lucia147852
29. júl 2025

Autorka a ty si načo taká aktívna? Ak ti peniaze nevadí požičať nechaj to na muža. Je to jeho brat. Pozná ho najlepšie. Nikdy sa do týchto veci takto nemiešaj. Nech si to vydiskutujú bratia. Ak muž povedal nie, asi vie prečo. Pamätaj si jedno. Ty nikdy nebudeš poznať najskrytejsie tajomstva muzovej rodiny.

autor
29. júl 2025
@lucka_ke

OK tak nech donesie reálny rozpočet a sadnete si na to, možno mu požičias svojich 10 na vlastné riziko, ak dokáže dobre zarobiť tak do polroka má ďalších 10

@lucka_ke hmmm, toto je celkom ok napad, stalo by za zvazenie. diky!

zeldia
29. júl 2025

@anonym_autor mila autorka ak ma slovenský stat úrok 3,5 % je to preto že stat ako jednotka je dôveryhodnejší ako jednotlivec napríklad ty. Preto jednotlivec ma vyšší úrok ako stat teda 3,5% ak si chce požičať. Ak tvojmu švagrovi banka nechce požičať je to preto že si veľmi dobre pozreli rizika. Tvoj švagor je nedôveryhodný preto mu banka nepožičia. Ak sú tie peniaze tvoje a chces mu ich dať tak daj, ale počítaj aj s tým že ich už neuvidis. Ak nepotrebuješ daj. Ak si myslíš že zarobíš - nie nezarobíš.

biglovemom
29. júl 2025
@anonym_autor

@biglovemom no ale ked tie veci, ktore treba riesit už vraj budu v havarijnom stave, kym si nasetria...trochu ma aj zlosti, ze chceli usetrit a ze si nepreverili stav toho domu dokladnejsie..ale tak, dobra cena, ulakomili sa.

@anonym_autor ale to neni tvoj Problem ze ten dom poriadne neskontrovali. Nie si matka Tereza , oni su hlupy a ty ich ides zachranovat

biglovemom
29. júl 2025

Alebo je to vychcanost.
Vedeli do coho idu,poznaju ta sak pomozes ….

autor
29. júl 2025
@mandzula

Zdaju sa mi dost naivni, ked si pri starom dome neuvedomili dva z najzasadnejsich problemov - elektrina a voda. Ktovie, co este pride a co budu musiet urgentne zo svojich zarobkov ratovat a aby ste vy potom so splacanim neostali na poslednom mieste, lebo banke sa nemeska, rodine, ktorej to chybat nebude, sa moze.

@mandzula tak voda tiekla, zasuvky isli, svetlo svietilo, ze sa to inak skontrolovat v tej chvili nedalo..citujem svagra.

anonym_2b0103
29. júl 2025
@anonym_autor

@katarinaba hej, hej, to je fakt... och, tak velmi by som chcla najst cestu, ako to urobit aby sme pomohli a mali zaroven aspon aku taku istotu

@anonym_autor Navrhla by som mu, nech ide hneď pracovať do Nemecka. Ešte nevie, či sa mu tá práca bude páčiť. A vy , aby ste videli, že to bude mať z čoho splácať.

autor
29. júl 2025
@sima234

@anonym_autor tak nech ide švagor pracovať do Nemecka hneď, keď potrebujú peniaze. Na čo čaká? Ja by som asi nepozičala, ale vzťahy sa pokazia už tak či tak. Máte dostatočnú rezervu aj v prípade, že budete vy niečo potrebovať, alebo dlhšia PN, dieťa a pod.?

@sima234 tak asi kym nema istotu, ze mu tie peniaze dame, tak nechce odist zo svojej prace...zrejme..do DE ze moze nastupit kedykolvek, ma to potvrdene od svojho kamarata co som spominala

janinah
29. júl 2025

Pozičala by som polovicu sumy.ktoru mate nasporenu.viac nie.Hlavne s datumom dokedy to maju vratiť.Ja rodine poziciavam a nikdy nevratia načas.nastastie s tym viem žiť.Vratia vzdy.Nevedela by som kludne žiť s vedomim.ze mohla som pomôcť.ale nepomôžem ...držgrošov neznášam.

autor
29. júl 2025
@zeldia

@anonym_autor mila autorka ak ma slovenský stat úrok 3,5 % je to preto že stat ako jednotka je dôveryhodnejší ako jednotlivec napríklad ty. Preto jednotlivec ma vyšší úrok ako stat teda 3,5% ak si chce požičať. Ak tvojmu švagrovi banka nechce požičať je to preto že si veľmi dobre pozreli rizika. Tvoj švagor je nedôveryhodný preto mu banka nepožičia. Ak sú tie peniaze tvoje a chces mu ich dať tak daj, ale počítaj aj s tým že ich už neuvidis. Ak nepotrebuješ daj. Ak si myslíš že zarobíš - nie nezarobíš.

@zeldia tak zase...ja ich posudtujem len z ludkseho hladiska a je mozne, ze o nich vsetko neviem. ale su to mili ustretovi ludia, podla mna oni by nam tiez pozicali, keby sme boli v oopacnom garde

autor
29. júl 2025
@biglovemom

Alebo je to vychcanost.
Vedeli do coho idu,poznaju ta sak pomozes ….

@biglovemom to si nemyslim

eeffka
29. júl 2025
@anonym_autor

@mandzula tak voda tiekla, zasuvky isli, svetlo svietilo, ze sa to inak skontrolovat v tej chvili nedalo..citujem svagra.

@anonym_autor napisem ti ako majitelka stareho domu. Za 10tis opravime....trt barani. Po 30 som prestala pocitat. Na starom domee kde kopnes tam problem. My to budeme mat ako chalupu,opravujeme priebezne z platov, nie malych a na konci dna mam 0 ked to prezeniem nejdeme na doraz lebi mame 2 deti a chceme aj zit ( dovolenka, zazitky). Tirz sme si pozicali od sestry ale len 5000 a splacali sme jej to rok,plan bol polrok.
Urcite by som nepozicala 2/3 vlastnych uspor.

patta89
29. júl 2025

Nie, nikdy by som nepozicala...tiez mame nasetrene, moja sestra pytala odo mna na dokoncenie domu, ale povedsla som razne NIE....pred 15r som pozicala kamoske par tisic, nie vela a doteraz mi ich nesplatila...mali sme aj spisanu zmluvu o pozicke podpisanu notarom a aj tak mi to bolo prd platne...presla doba, kym mi to mala splatit, tak som to podstupila exekutorovi...lenze ona vyhlasila bankrot, takze nielenze nemam moje pozicane peniaze ale este aj exekutora som platila

Moja rada, nebud hlupa ako ja a urcite nepozicaj !!! (Manzel ma pravdu)

autor
29. júl 2025
@janinah

Pozičala by som polovicu sumy.ktoru mate nasporenu.viac nie.Hlavne s datumom dokedy to maju vratiť.Ja rodine poziciavam a nikdy nevratia načas.nastastie s tym viem žiť.Vratia vzdy.Nevedela by som kludne žiť s vedomim.ze mohla som pomôcť.ale nepomôžem ...držgrošov neznášam.

@janinah mozno by bolo fajn, keby mali ten realny rozpocet a teda ze coje najviac aakutne...to som nesondovala a ani muz...manzel je dost pasivny, nahlas nepovie nic. tak mozno skusit najprv tych 10 ci by to nepokrylo tie najakutnejsie opravy...no tvrdili, ze 20 je minimum uricte

beky223
29. júl 2025

A to je plán, že im dáte 20tis, oni prerobia a potom pôjde do Nemecka a začne splácať? Alebo súbežne sa bude prerábať kým bude on v zahraničí? Ak druhá možnosť, tak by som možno zvážila, že im budem postupne platiť faktúry, nie naraz celých 20tis a ak bude fungovať splácanie, tak pokračovala v platení a uvidí sa...

anonym_de6ba5
29. júl 2025

@anonym_autor prikláňam sa ku väčšine názorov atvojmu manželovi, nie nepožičala by som. Je to veľká suma a Vám tiež z neba nespadla. My sme požičali len 2000 eur a švagor ich mal vrátiť do 6 mesiacov a na koniec sa to natahovalo do roka. A ešte sme boli zlí , že sme peniaze pýtali späť, lebo vraj nám nechýbajú a to sme v tom case stavali dom, kde Eura neustále bolo treba. Od vtedy aj muž povedal že nikdy viac…

sima234
29. júl 2025
@anonym_autor

@sima234 tak asi kym nema istotu, ze mu tie peniaze dame, tak nechce odist zo svojej prace...zrejme..do DE ze moze nastupit kedykolvek, ma to potvrdene od svojho kamarata co som spominala

@anonym_autor už dávno mal byť v Nemecku, ak má možnosť. Prepáč, ale keď potrebujem peniaze, tak nečakám za tým, či mi niekto požičia, ale robím všetko preto, aby som tie peniaze zarobil. Veľmi rátajú s tým, že im požičiate a začínam pochybovať o tom, že pôjde robiť do Nemecka a budú to len samé výhovorky.

mk22
29. júl 2025

Nepozicala.
Píšeš tu o zmluve,ošetriť.. môžu sa rozísť, môže mať v tom nemecku úraz,ktorý ho odstaví na rok a viac. Ostane vey príjmu.
Kde budes behať s tvojou zmluvou?
Švagor aké výpočty,ešte ani v nemecku nie je a už spláca mimoriadne splátky.

kessinka
29. júl 2025

A nerozmýšľali, že pôjdu obaja do toho zahraničia? Ak je tam tak dobrý plat, že dokážu tisícku mesačne odložiť, tak by mali aj dve tisícky takto a do roka našetrené. Zároveň by v dome nik nebýval a v kľude by čakal na svoju opravu. A oni by zároveň boli spolu, veď vzťahy na diaľku sú náročné.

katkaseiner
29. júl 2025

za mna nie...a poviem aj preco.... moja birmovna krstna mala od nas požičané roky...vztahy sa komplet zmenili (zhorsili), dosla im do toho havaria a krach obchodu a dlzili celej dedine... doslova chodili po kanaloch aby nikoho nestretli. Uz sa z toho vysekali (pokial viem) ale teda s nikym sa nestretavaju, nikam nechodia...tie vztahy ostali take nijake). Nam svagor pomaly 7-8 rokov dlzi 500e... no co ti poviem...
Staci ze im do toho pride choroba, niečo vážne, a platit nebudu vediet...banka presne vie, preco im nepožičala - ich prepocty su take, aby clovek vedel este v pohode žiť keď splatí co musi - v ich situacii to uz ocividne nevychadza..

anonym_00d14f
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_00d14f nie su to uplne cele nase uspory, este stale nam nejaka mensia rezerva ostane

@anonym_autor ideálne 6 mesačných platov

autor
29. júl 2025
@beky223

A to je plán, že im dáte 20tis, oni prerobia a potom pôjde do Nemecka a začne splácať? Alebo súbežne sa bude prerábať kým bude on v zahraničí? Ak druhá možnosť, tak by som možno zvážila, že im budem postupne platiť faktúry, nie naraz celých 20tis a ak bude fungovať splácanie, tak pokračovala v platení a uvidí sa...

@beky223 ano, tak..dame peniaze, ze by si to porobili a cca od septembra by siel do nemecka..neviem ako to ma vtejto praci, ci by mohl odist hned ci je tam nejaka vypovedna lehota...asi sme spolocne neprebrali viacero otazok zistujem teraz z toho co pisete.