Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?
Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady
Za mňa keby akútne potrebuje peniaze - či už teraz, lebo dom treba riešiť hneď (čo je tiež otázne, nemyslím si, že všetko tam prdlo v deň kúpy domu, tzn.ze ak to stálo doteraz, tak ešte chvíľu vydrží) alebo vám teoreticky má vracať 1000€ mesačne - tak už okamžite mal mať teda tú lukratívnu robotu, ktorá mu to umožní.
Lebo ak je to také akútne a nepožičiate - tak čo, spadne im to na hlavu? Ak im to požičiate - ako vám chce vrátiť 25000 za dva roky? Alebo budú rok prerábať a čiže potom už 25000 za rok? Na 99.999% si môžeš byť istá, že to budú vracať roky.
Za mňa je menšie dusno nepožičanie, ako požičanie a ešte za 10 rokov bude medzi vami také to dusno. A čo medzi vami, možno aj medzi mužom a tebou - veď ti vravel, že nechce požičať, vidíš, ako to dopadlo, on ti to hovoril atď atď.
Nepredstavuj si ideálnu situáciu, že požičiaš a za dva roky to máš naspäť. To sa nestane. Ak si ok s tým,že návratnosť je riziková a dlhodobá, ber to ako veľmi riskantné investovanie.
Alebo ako hazard. Stavila by si 20 000 na to, že padne čierna?
@anonym_autor ahoj, 20.000 sa zda vela, ale pri prerabke, je to malo penazi najma ak sa jedna o rozvody....
Nie je realne, aby do 2 rokov vratili tie peniaze. Svagor pojde do DE..., ale tam este nie je, a moze sa prihodit vela veci. Ja viemz je ti ich luto, ale nech ide do DE pracovat nasetri si tych 25.000 pocas 2 rokov a zacne prerabat dom o 2 roky neskor, co sa tyka skrytych vad domu, urcite by som to riesila s povodnym majitelom, alebo aspon skusila.
Ja by som požičala ale podmienka by bola že na vás napíšu percentuálny podiel z domu čiže ak 20tis predstavuje povedzme 10perc hodnoty domu tak tu hodnotu domu vás zápisu na list vlastníctva. S tým že keď vám splatia teda tých 25000 vy im ten podiel vrátite.
Ak tie peniaze tak súrne potrebujú a naozaj myslia vážne že vám ich do dvoch rokov vrátia tak súhlasit budú. Na druhej strane budú musieť veriť aj oni vám a vy sa budete musieť zachovať férovo že im ten podiel vrátite a nebudete si nárokovať na viac ako tých 25tis
Ďalšia vec skryté vady takto krátko po kúpe treba riešiť a predajcom
Tiez by som nepozicala. Ja som pozicala kamaratovi, kupili stary dom a tiez potreboval iba par tisic na dokoncenie. Dokoncenie ich stalo niekolkonasobne viac, peniaze som si pytala uz par krat. Kamarat slubuje a slubuje 😏 uz som zmierena ze tie peniaze neuvidim. Nastastie to bolo "iba" par tisic.
A to ma kamarat stavebnu firmu takze si to vie spravit lacnejsie a odhad bol uplne niekde inde.stary dom je zrut penazi ale to zistili casom.
Segra pozicala bratovi, tiez si peniaze pytala viac krat a tiez iba slubuje.
Takze nie, po skusenostiach uz by som vacsiu sumu penazi nepozicala.
Podľa mňa, ak kúpili starý dom, bez toho, aby si zistili, v akom stave je voda a elektrina a zároveň vám sľubujú, že vám do dvoch rokov vratia 25000 eur, tak to vypovedá len o tom, že sú mladí, neskúsení a očividne nežijú v realite. V tomto prípade by si ty mala byť tá skúsenejšia. Pretože ja ti poviem, ako to veľmi pravdepodobne bude. Po tom, čo vymenia rozvody vody a elektriny a začnú kúriť v dome, zistia, že im vlhnú steny od spodu. A začne im to tam plesnivieť. Bežný problém starých domov za dobrú cenu. Ak nie sú zrucní a aj keby boli, nebude na to čas, lebo švagor bude v zahraničí, zavolajú firmu. A splátky pre vás sa odložia. Keď to bude hotové, bude treba obúchať steny plesnivé a natiahnuť omietky nové. Zas peniaze tam. Niekde v tejto chvíli sa rozhodnú, že vymenia už aj podlahy. Pretože proste to treba. Zas peniaze tam. Keďže sa bude betonovat, bude treba položiť nové rozvody kúrenia, pravdepodobne už dajú aj nový kotol, radiátory alebo teda podlahové kúrenie. Samozrejme, kvôli kúrenie sa rozbije aj kúpeľňa. Čiže bude treba novú. Keď to bude hotové, ak sú okná relatívne ok a strecha tiež a uskromnia sa s nábytkom a starou kuchyňou, tak najväčšie investicie sú hotovo. Teraz prídu už len tie drobné. To znamená, že ak im peniaze požičiate, reálne sa pripravte na 10 rokov dokým sa vám to vráti. A nastavte si malú sumu. Ak by vám splácali 200 eur, do 10 rokov to možno máte späť. Pravda je taká, že do desiatich rokov už ale on samozrejme nebude chcieť byť v zahraničí, čiže pre nich tých 200 eur bude možno veľa. Plus pravdepodobne budú chcieť už mat deti. Čiže 200 eur z jedného platu a materskej... Rozmies, čo ti chcem povedať.Ak im to chcete požičať,musíte si uvedomiť, že je to nadlho a nastaviť nízke splátky tak, aby vedeli oni každý mesiac zaplatiť aby ste aj vy boli spokojní, aj oni mali pred vami čisté svedomie, že splácajú. Len to vám udrží vzťahy ok. Žiadne sľuby, že do dvoch rokov 25000, to nie je reálne. A nechcite od nich úroky. To sa v rodine nerobí.
Ja som požičala švagrovi 30 000 eur , do 5 rokov mi to vrátil . Splácal ako hodinky a ešte aj navyše ku koncu niečo prihodil .
Ja by som požičala ale podmienka by bola že na vás napíšu percentuálny podiel z domu čiže ak 20tis predstavuje povedzme 10perc hodnoty domu tak tu hodnotu domu vás zápisu na list vlastníctva. S tým že keď vám splatia teda tých 25000 vy im ten podiel vrátite.
Ak tie peniaze tak súrne potrebujú a naozaj myslia vážne že vám ich do dvoch rokov vrátia tak súhlasit budú. Na druhej strane budú musieť veriť aj oni vám a vy sa budete musieť zachovať férovo že im ten podiel vrátite a nebudete si nárokovať na viac ako tých 25tis
Ďalšia vec skryté vady takto krátko po kúpe treba riešiť a predajcom
@sense majú úver na dom, takže prepisovať a dopisovať ďalšieho majiteľa nemôžu
Aj napriek negatívnym skúsenostiam by som požičala, ale 10 tis. riadne cez notára. Viac nie, kvôli vlastnej rezerve. Všeličo sa môže v živote pritrafiť, treba mať zadné dvierka.
Idem do prace, urcite sa ozvem , rrada si precitam dalsie nazory a fakty, neskutocne mi pomahate, fakt uz teraz na to pozeram inymi ocami ako zavcas rana, diky moc
Preco im v banke nedali spotrebak aspon,ved to v dnesnej dobe ponukaju same banky aj s predchvalenim a ze suma vie byt az do 30tisic.Staci mat len ucet,kde chodi prijem.Dalej ked sa berie hypo,vedia k tomu dat dalsi uver na byvanie,ma lepsie uroky ako spotrebak.
Uz ked im banka nic take nedava,a ozaj,ze su bez deti je to obrovske riziko,ze to nebudu mat z coho zaplatit.A zobrat sa len tak do nemecka,na to tiez potrebuju peniaze,aby tam aspon ako tak prezil.
OK tak nech donesie reálny rozpočet a sadnete si na to, možno mu požičias svojich 10 na vlastné riziko, ak dokáže dobre zarobiť tak do polroka má ďalších 10
@lucka_ke tak ale ked bude toho pol roka setrit tych dalsich desat, tak nebude mat z coho splacat pozicku od nich plus hypo.
@mandzula tak voda tiekla, zasuvky isli, svetlo svietilo, ze sa to inak skontrolovat v tej chvili nedalo..citujem svagra.
@anonym_autor Heh, to je tak, ked niekto s 5 korunami vo vrecku ide hrrr kupovat dom, lebo ved nie sme socky, aby sme zili v byte...na 100% este pridu ine technicke zavady. Tieto stare domy maju stale nieco. O rok budu pytat zas😏
nie v žiadnom prípade by som im nepozicala, mali si dat predtým skontrolovať dom, pokial boli zatajene nejake vady stale mozu odstupit od zmluvy, je nefer, ze vas do toho zatahuju a stavaju do takejto situacie.
To k tej kúpe domu pristupovali asi veľmi naivne. Veď museli rátať s tým, že starý dom sú ďalšie investície. A tam treba stále niečo prerábať, postupne.
Na prerábanie chcú majstrov, či si to budú aj sami riešiť? A ako, keď muž bude v zahraničí? Kto bude na tom dome makať? (elektrinu si samozrejme nespravia sami, ale aj také tie upratovacie veci, omietky, maľovanie...)
@anonym_5680d0 to som nepostrehla, keďže písala že priamo od predajcu. Tak potom by som nepožičala. Ale nie je to tak že dopísať môžeš len treba súhlas banky?
@sense to je jedno od koho kupuješ či od predajcu alebo cez realitku. Hneď pod tým písala, že úver nedostanú lebo ho brali už na kúpu domu. Banka ti nebude súhlasiť, keď už teraz úver nedostanú. Súhlasila by keby mali napr. 30% z hodnoty domu úver
@biglovemom je to trochu pocit, ze som ako edti mlynskymi kamenmi - poziciame, nieco sa vysrsti, vztahy sa narusia - nepozicias, budu na teba zazerat, ze sme nepomohli...zase zle. hrozne sa citim kvoli tomu
@anonym_autor
prosim ta aký chceš ty argumen?? Žiadny ti totiz netreba. Sorry ale boli hlúpi ked kúpili bez cloveka, ktorý sa vyznačuje v stavbách. A ty este hlupejsia ked si mu na nos zavesila, ze mate 20000 voľných.
Ja by som svojmu svagrovi požičala - ale viem, kolko teraz realne zaraba. Nema probem kúpiť si na narodky dar za 7000e. On na to proste ma ale ma aj inú pracovnú pozíciu.
Pred rokmi mi vyrastal jeho terajsi plat aký bude mat. Vtedy ma normalne nastval, bola som presvedčená, ze si vymysla.
A skutočne robil vsetko preto aby sa k tomu platu aj vypracoval!
Ale požičať takym, co teraz nemajú a len hovoria o práci v DE....
NIE! Veď oni ani netušia vo este v tom dome čaká za prekvapenia a za 20 000 tam veľa muziky nespravia. Si predstav, ze počas rekonštrukcie sa im ďalšie niečo pokazí. Ten dom môže byť nekonečná studňa na peniaze. Ved nech bud odstupia od zmluvy ak sa to dá ale idú do DE okamzite a nie niekedy. Po ďalšie - predstavy su jedna vec - realita druhá!
Ako si to predstavuje existovať v de a zároveň prerábať dom?
Niečo sa mu nedaj Boh stane a co potom? A uprimne? Ja osobne by som od sestry nechcela pozociat ich rezervu! Práve preto, ze sa čokoľvek môže stať mne. To naozaj nie je 1000e.
Pokial to nepochopia, su egoisti, pretože vám potom nikto nič nevráti a budete skodovat.
Je to VASA REZERVA, nie peniaze, ktoré viete oželieť!
@anonym_autor prečo vlastne rodine a vôbec niekomu hovoríte o tom koľko máte našetrených peňazí?Toto su veci ktoré sa nerozprávajú.Vzdy to tak bolo a vždy to tak bude že akonáhle niekto vie že ten a ten z rodiny sú natom finančné veľmi dobre tak sa vždy nájde niekto ktoré príde z tým že potrebuje požičať.
Mozes, ale zmluva od pravnika a nech vam niecim rucia. Trebars tym domom. A konkretny termin splatenia do kedy (pripadne vyska splatok).
To ich bude nutit, aby splacali.
Ale - ak nebudu splacat, pojdete do ich exekucie?
Alebo znesiete, ze sa s vami radsej nebavia, vyhybaju sa vam a nenavidia vas, ale maju vasich 20000€ a zrekonstruovany domcek? A tvaria sa, ze vam nic nedlzia a nie su povinni?
Lebo obrovske riziko je, ze uz po roku splacania casto ludia vidia moznosti, co by si vsetko mohli dovolit, keby nemuseli peniaze dat vam (casto to pride pred Vianocami a dovolenkami, ked si napr. porovnaju, kam vy idete a oni nemozu. Alebo chcu krajsie vnutorne zariadenie, nabytok a nemozu hned ten drahsi, lebo musia splacat vam. …)
A zacnu spekulacie.
@sense to je jedno od koho kupuješ či od predajcu alebo cez realitku. Hneď pod tým písala, že úver nedostanú lebo ho brali už na kúpu domu. Banka ti nebude súhlasiť, keď už teraz úver nedostanú. Súhlasila by keby mali napr. 30% z hodnoty domu úver
@anonym_5680d0 tak tie percenta som dala len ako priklad
@anonym_autor 7 Ja nie. Pojde robit do Nemecka....hm...ako vies? Kazdy sa ma prikryvat perinou, na aku ma....ani nemaju nateraz z coho splacat. O tych nedostatkoch musel vediet. Nech rekonstruuje postupne, ako ma peniaze. Do toho este platia hypo...chce rekonstruovat a zaroven robit v Nemecku? Na veci ako rozvody a elektroinstalacia sa pytam pri obhliake ako prve, isiel na priamo. Cez realitku (dobru) by sa to nestalo. Svagor je naivny a financne negramotny. Tisic krat nie. Mimochodom rozvody elektroinstalacia nie su super urgent
@anonym_autor keby som mala peniaze navyše v rezerve, tak by som požičala (tak 6mesacna rezerva stačí nechať a zvyšok sa dá požičať).
A nepýtala by som úrok navyše. Pre pána Jána veď ide o rodinu! Kto iný si ma pomáhať navzájom než rodina??
Ak tam nie sú iné problémy, a sú to normálni ľudia (nedroguju, nepijú, nehazarduju) tak by som sa hanbila mať peniaze a nepoužívať bratovi, sestre..
Nepožičala by som mu ani cent. .. Už dávno mal byť v Nemecku , decká nemá , žena to bez neho snáď vydrží . A to , že zarobí kamarát, neznamená, že aj on toľko zarobí .
Idem do prace, urcite sa ozvem , rrada si precitam dalsie nazory a fakty, neskutocne mi pomahate, fakt uz teraz na to pozeram inymi ocami ako zavcas rana, diky moc
@anonym_autor a akurat vcera sme sa o tom bavili tu,ze ake mavaju platy v takychto ,,,cinskych,,,zavodoch do 1000eur,teda ked su 2ja maju max do 2000eur prijem a ako vam to vratia z takeho maleho prijmu,ked este aj hypo maju,co???Lebo ak by tam zarabali krasne tak by si vedeli,vela porobit aj z vyplat a sami teda ak je svagor zrucny.Usetria tym kopu penazi
Potrebuju 20 000 alebo chcu❓vsetko este chvilu vydrzi, neklakne to zajtra. Praca v DE nie je istota nicoho, akurat maleru, este keby tam isli spolu, odcudzia sa, pride v tej multikulti divocine k urazu, rozgembli sa, kolko krat to tu bolo, co si mali polepsit € z DE, baba zila z davok na SK a chlap tam odtrhnuty z retaze... U vas uz asi deti nebudu, u nich mozu byt... Tvoj chlap s bratom budu este nieco detit, maju rodicov s majetkom cez 40 000?keby hej, este sa maju z coho vyrovnat, inak hodene € do bezodnej jamy🍄
Tiez sme poziciavali par tisic €, ale segra vedela, ze nam konci poistka a dostane vyplatene z nej. 🍀
@anonym_autor nie nepožičala. Veď keď kupovali starší dom, ako rozmýšľali? Omaľujem steny a bývam??? Určitééé... Veď ak teraz im vyšiel úver "na hranu" a viac im nepožičajú, z čoho vrátia vám? V Nemecku mnoho profesií prechádza na kurz arbeit, nespoliehala by som sa na to🤷♀️ Každý nech sa zakryje takou perinou ako má.
A inac ak niekde nieco kvapka,staci vymenit napr.kolienko alebo riadne pretesnit a nic kvapkat nebude.S tou elektrinou je to tazsie ale mohli si to dat aspon prekontrolovat z coho su kable,medene kable vydrzia dlhe roky.

@anonym_autor nepožičala by som. Len blázon kúpi starý rodinný dom bez toho, aby nemal peniaze. A to nebude len 20 000€, tam budú vkuse dávať peniaze, takže nebudú mať z čoho ani vracať. Normálne žasnem akí tupci sú niektorí ľudia. Kúpi dom a nepozrie si elektrinu ani rozvody ani nevie v akom stave je dom. Neuveriteľné