icon

Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?

29. júl 2025

Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady

januska12323
29. júl 2025

Týmto dvom finančne negramotným ľuďom by som požičala akurát bycikel a nie tisíce eur. Pokiaľ by to bolo tak vážne už by sedel v aute do Nemecka a nie len sľuboval ako možno niekedy zarobí.

mk22
29. júl 2025
@7miriam77

To je ťažka téma v dnešnej dobe...ľudia sa viac boja, pretože doba je veľmi neistá, človek nevie čo bude zajtra. No mne ako človeku by bolo blbé nepomôcť ľuďom, ktorým verím, dobre spolu vychádzame a ešte ma nesklamali. Proste potrebujú pomoc a požiadali vás, keďže inú možnosť nemajú. Ja by som im pomohla, ale s riadne ošetrenou zmluvou.

@7miriam77 riadne osetrena zmluva je co?

Prestane platiť, budú chodiť výzvy,autorka bude platiť advokáta a ťahať sa po súdoch roky..
Byv kolega tak mal,ako píšeš riadne ošetrenu zmluvu.. tak na dve veci mu bola.
Zdrap,nič viac. Roky sa súdi..

janinah
29. júl 2025
@jamimo

@janinah to, že ľudia nepožičiavajú nadobudnuté a ušetrené financie a vedia povedať nie👉je zdravá asertivita, uvedomenie si vlastnej hodnoty času a energie, zodpovednosti, ktorú som na to musela vynaložiť. Nie o držgrostve, chcieť byť pekná v rodine...🤷‍♀️

@jamimo ano...do chvile.kym ty nebudes potrebovat pozičku a vlastna rodina sa ti otoči chrbtom
Peniaze nie su vsetko

nelili1978
29. júl 2025

@anonym_autor určite nepožičať. Situácia sa u nich aj u vás môže zmeniť zo dňa na deň a rodinné vzťahy sú v háji.... Síce aj keď nepoziciate peniaze, budete za zlých, ale aspoň vám ostanú vaše nasetrene peniaze. V opačnom prípade by si urobila čo? Dáš ich na súd? Budú ti to splácať po pár euro

7miriam77
29. júl 2025
@mk22

@7miriam77 riadne osetrena zmluva je co?

Prestane platiť, budú chodiť výzvy,autorka bude platiť advokáta a ťahať sa po súdoch roky..
Byv kolega tak mal,ako píšeš riadne ošetrenu zmluvu.. tak na dve veci mu bola.
Zdrap,nič viac. Roky sa súdi..

@mk22 ja chápem čo myslíš, no toto je blízka rodina, vychádzajú spolu dobre a hádam by kvôli 20 tisícom nezabili vzťah navždy....veď v dnešnej dobe to už nie je tak veľa ako kedysi. Netreba byť zasa taký, že nikomu na svete nebudem už veriť. Ale áno, presne taký svet teraz je, ale najbližším ľuďom by sme veriť snáď mali

petronelag
29. júl 2025

Určite nepožičiavať takú veľkú sumu 20tisíc, lebo nikdy sa nevie čo príde do cesty, nie každému sa darí v práci v zahraničí, aj mladší ľudia majú rôzne choroby a celkom ľahko sa môže stať, že so splácaním budú problémy. A už splácajú svoje pôžičky. Ak by som mala aj dosť veľkú rezervu viac ako 10tisíc by som takto na zmluvu nepožičala. Aj z toho by sa dali urobiť najakútnejšie opravy.

zdenka11081983
29. júl 2025
@anonym_autor

@gabu_lienka no hej, oni su take akcne typy, ale su zodpovedni, vzdy dodzali slovo, ked sme sa na niecom dohodli, aj ked tam neslo vtedy o peniaze

@anonym_autor keď chceš im požičaj. Píšu ti baby poväčšine a aj tak si ideš svoje. Nepozerala.by som peniaze v žiadnom prípade a obzvlášť nie rodine na bývanie. Dôvodov ktoré na to mam je kopu. A keď im banka nedala pri dvoch normálnych platoch tak asi za tým dačo bude (vysoké splátky, ktoré už platia, alebo negatíva v Uverovom registri, nedostatočný prijem - všetko dôvody prečo ďalšiu pôžičku proste NIE. ) A to ešte ako píšeš nemajú deti....

mandzula
29. júl 2025
@7miriam77

@mk22 ja chápem čo myslíš, no toto je blízka rodina, vychádzajú spolu dobre a hádam by kvôli 20 tisícom nezabili vzťah navždy....veď v dnešnej dobe to už nie je tak veľa ako kedysi. Netreba byť zasa taký, že nikomu na svete nebudem už veriť. Ale áno, presne taký svet teraz je, ale najbližším ľuďom by sme veriť snáď mali

@7miriam77 ja ti napríklad za seba poviem, že by som si od rodiny nepožičiavala práve preto, že neviem, čo sa môže stať, zrazu nebudem schopná splácať a ostane dusno, ktoré môže vzťahy naveky narušiť, a práve preto, že vzťahy sú dôležitejšie ako peniaze, požičala by som si radšej od cudzích. Iná by bola situácia, keby sa stalo niečo, čo som nemohla ovplyvniť - išlo by dajme tomu o život (v prípade autorky je to iné - švagrovci proste spravili chybu, keď si nepreverili stav domu) a rodina by mi tú pomoc ponúkla.

7miriam77
29. júl 2025
@mandzula

@7miriam77 ja ti napríklad za seba poviem, že by som si od rodiny nepožičiavala práve preto, že neviem, čo sa môže stať, zrazu nebudem schopná splácať a ostane dusno, ktoré môže vzťahy naveky narušiť, a práve preto, že vzťahy sú dôležitejšie ako peniaze, požičala by som si radšej od cudzích. Iná by bola situácia, keby sa stalo niečo, čo som nemohla ovplyvniť - išlo by dajme tomu o život (v prípade autorky je to iné - švagrovci proste spravili chybu, keď si nepreverili stav domu) a rodina by mi tú pomoc ponúkla.

@mandzula ja osobne som si v živote od nikoho peniaze nepoziciavala, ani od banky...chcela som byt a chatku, šla som do zahraničia a zarobila som si na to. No ja som sa vzila do autorkinej situácie a keby ma požiadala o pomoc moja sestra, tak by som pomohla. Cudzím nikdy, ale rodina by si mala pomáhať

mk22
29. júl 2025
@7miriam77

@7miriam77 ja viem,ako yo myslíš,len som upresnila,že riadne isetrena zmluva je na nič..
No neuveríš su rodiny kt nemajú ani tých 20t ako sicher.
Čiže až taka mala suma to nie je.

mandzula
29. júl 2025
@7miriam77

@mandzula ja osobne som si v živote od nikoho peniaze nepoziciavala, ani od banky...chcela som byt a chatku, šla som do zahraničia a zarobila som si na to. No ja som sa vzila do autorkinej situácie a keby ma požiadala o pomoc moja sestra, tak by som pomohla. Cudzím nikdy, ale rodina by si mala pomáhať

@7miriam77 rozumiem, len viem, že život prináša rôzne situácie, ako to vidíš aj tu, a nikdy nevieš, čo z toho nakoniec vzíde.

7miriam77
29. júl 2025
@mk22

@7miriam77 ja viem,ako yo myslíš,len som upresnila,že riadne isetrena zmluva je na nič..
No neuveríš su rodiny kt nemajú ani tých 20t ako sicher.
Čiže až taka mala suma to nie je.

@mk22 jasné, 20 tisíc ako zicher je veľa, veď jasné, ale nie je to tak veľa, aby som zahodila vzťah s najbližšou rodinou, to by mi za to nestálo...radšej by som ten dom predala a vyplatila ich

karolinakr
29. júl 2025

tych 5000, čo ti chce dať na vrch, da do zariadenia, bazenu, altanku a inych somarin, kuchyne a kupelne, vy budete na samom chvoste, ked mu ostane stovka,aby ti zalepil oči
neni na tom dome nič dobre spravene, dokončene, pracu nema, ale už tebe 5000 sľubuje
a z toho, čo nemá, sa najlepšie rozdáva
a ked su taki streleni, že hrrr do kupovania domu bez obhliadky, chod s nimi na ten barak, zober majstra, vodara, kurenara, elektrikara, a tam pred tvojimi ušami nech ti povie. kolko bude prerabka stáť
a myslím si, že daleko viac ako tých 20 000 + budu potrebovat novu kuchyňu, kupelňu, strechu, zahradu všetko a vy s platennim pridete až na samom konci, tipujem tak 15 rokov, kym horko ťažko zaplatí tych 20 000 a na tych 5000 zabudni už hned teraz

darovanie
29. júl 2025

@anonym_autor Ja som požičala sestre 5000 na auto. Ale vedela som presne aké auto kupuje, koľko stojí, koľko potrebuje, koľko mi môže mesačne splácať z práce, v ktorej pracovala. Čiže ak požičať tak skôr za podmienky, že on najprv začne makať, ak chcú prerábať starý dom, tak do zahraničia musí tak či tak. Alebo presne ukázať položkový rozpočet, koľko čo bude presne stáť, kto im to bude robiť a az tak posunúť peniaze. Tá týchto podmienok: bez práce, bez finančného plánu, bez ďalšej kontroly domu odborníkom by som do toho nešla. My sme sa na Vianoce skladali mamine súrodenci na novú chladničku. Dvaja zo súrodencov mi peniaze poslali, tretí od Vianoc nič. Najprv povedal, že až po decembri, potom vo februári a doteraz nič. A naozaj mi je neprijemné dospelému človeku vypisovať a žiadať peniaze. Už teraz mu písala sestra, či teda pošle alebo to rozrátame na troch a tí ostatní mi teda doplatia zvyšok. Toto fakt nepotrebuješ.

pako24
29. júl 2025

keď si povedala, že sú prachy voľné, môžeš povedať, že si sa bola v banke spýtať a že si zistila, že je to viazané, alebo otvorene, že ich máte síce voľné, ale všetky im požičať nemôžete, lebo aj vy potrebujete mať nejaké úspory (aspoň 20-30tis.) pre prípad nečakanej udalosti (dohodnite sa s manželom, či áno, alebo nie, keď on nechce, nech ti povie, prečo nie, keď ty chceš, povedz mu, prečo áno a rozoberte si to, či a koľko)... súhlasím s @mandzula že keď máte v strednom veku úspory 30tis. že vydať 2/3 z nich akože chýbať mi nebudú je dosť detinské, najmä ak ste ich sporili xx rokov. My sme v jednom prípade požičali takúto sumu v rodine, ale mali sme násobne väčšie úspory a brali sme to vrátia-nevrátia, nenásobí-nedelí, druhá strana mala dobré príjmy a vrátili, vzťahy medzi nami boli dobré a dobré aj ostali... v inom prípade vzťahy boli nejasné, nepožičali sme a vzťahy aj ostali nejasné....

mandzula
29. júl 2025
@pako24

keď si povedala, že sú prachy voľné, môžeš povedať, že si sa bola v banke spýtať a že si zistila, že je to viazané, alebo otvorene, že ich máte síce voľné, ale všetky im požičať nemôžete, lebo aj vy potrebujete mať nejaké úspory (aspoň 20-30tis.) pre prípad nečakanej udalosti (dohodnite sa s manželom, či áno, alebo nie, keď on nechce, nech ti povie, prečo nie, keď ty chceš, povedz mu, prečo áno a rozoberte si to, či a koľko)... súhlasím s @mandzula že keď máte v strednom veku úspory 30tis. že vydať 2/3 z nich akože chýbať mi nebudú je dosť detinské, najmä ak ste ich sporili xx rokov. My sme v jednom prípade požičali takúto sumu v rodine, ale mali sme násobne väčšie úspory a brali sme to vrátia-nevrátia, nenásobí-nedelí, druhá strana mala dobré príjmy a vrátili, vzťahy medzi nami boli dobré a dobré aj ostali... v inom prípade vzťahy boli nejasné, nepožičali sme a vzťahy aj ostali nejasné....

@pako24 a presne aj o tomto to je - ako dlho to trvalo a čo ma to stálo v rámci odriekania, aby som tú sumu našetrila. Dokážem to za rok s tým, že si nič neodopieram? O. k., porozmýšľala by som nad pôžičkou. Šetrím x rokov a odopriem si dovolenku, bežné radosti - ani nerozmýšľam.

karolinakr
29. júl 2025

keby zarobil v Nemecku 5000 a jeho žena tiež 5000, čo sa nikdy nestane, ked robia v automobilke tak asi v Nemecku ta robota o dosť iná nebude, max 2000 a z toho drahy najom, dopravu a hypoteku, či mu ostane na jedlo vôbec, a ide tam pracovať len jeden z nich
nech idu obaja
daj si podmienku

jamimo
29. júl 2025
@janinah

@jamimo ano...do chvile.kym ty nebudes potrebovat pozičku a vlastna rodina sa ti otoči chrbtom
Peniaze nie su vsetko

@janinah ako som už písala, každý nech sa zakryje takou perinou ako má. Ak nemám na dom a rekonštrukciu, ktorá zožerie viac ako 20 tis. (to vieme všetky)bývam v 2 izb. byte a nemusím sa zadlžovať navyše.

jana_eyre_2
29. júl 2025

Ja som normálne viac krát rodine požičala, aj ja som si od rodiny požičala.. vždy sme spísali zmluvu, v pár prípadoch som pridala aj úroky (keď som ja splácala sestre lebo som sa chcela cítiť lepšie, že to nie je úplne zadarmo) svoju rodinu si poznám, viem že by nás nechceli okradnúť a nikdy sa mi nestalo že by bol problém s navratom.. my sa síce nevídame často, ale zato viem, že sa na rodinu moju aj manželovu môžem spoľahnúť a nie je problém im požičať peniaze... Mňa by teda mrzelo na mieste švagra že mu takto neverite, pokiaľ nie je dôvod..

anonym_9cda6d
29. júl 2025
@darovanie

@anonym_autor Ja som požičala sestre 5000 na auto. Ale vedela som presne aké auto kupuje, koľko stojí, koľko potrebuje, koľko mi môže mesačne splácať z práce, v ktorej pracovala. Čiže ak požičať tak skôr za podmienky, že on najprv začne makať, ak chcú prerábať starý dom, tak do zahraničia musí tak či tak. Alebo presne ukázať položkový rozpočet, koľko čo bude presne stáť, kto im to bude robiť a az tak posunúť peniaze. Tá týchto podmienok: bez práce, bez finančného plánu, bez ďalšej kontroly domu odborníkom by som do toho nešla. My sme sa na Vianoce skladali mamine súrodenci na novú chladničku. Dvaja zo súrodencov mi peniaze poslali, tretí od Vianoc nič. Najprv povedal, že až po decembri, potom vo februári a doteraz nič. A naozaj mi je neprijemné dospelému človeku vypisovať a žiadať peniaze. Už teraz mu písala sestra, či teda pošle alebo to rozrátame na troch a tí ostatní mi teda doplatia zvyšok. Toto fakt nepotrebuješ.

@darovanie my sme sa tiež s bratom dohodli, že mamke kúpime monitor na polovicu, slávnostne sme jej to odovzdali, ona ho vystískala (akoby to bol jeho nápad, čo nebol) a dodnes mi peniaze nedal, rovnako som sa nechala nachytať s knihami, mama uveličená ako super jej trafil zbierku kníh, on má peňazí dosť, robí v zahraničí, asi to pre neho nie je veľká suma a mne je blbé pýtať, viem som hlúpa ale vieš čo? odvtedy idem všade sama za seba, žiadne skladačky

vilma7
29. júl 2025

Veľmi ťažká situácia,
Hlavne aj z dôvodu že:
-ak áno, môžu sa pokaziť vzťahy
-ak nie, tiež sa môžu pokaziť vzťahy.
Takže ak mat pokazené vzťahy, tak s radšej 20.000 na účte, ako bez. Alebo?

Tak ja netuším aký dom kúpili, ale neverím že ta oprava až tak horí (jedine že by dnu pršalo a nemali strechu), že nemôže ísť švagor do Nemecka hneď a odkladať peniaze a opraviť časom alebo postupne!!!
A ked mu kamarát v septembri oznámi, že firma skrachovala, nových ludi teraz neberú, nema odrazu dostatočnú kvalifikáciu na vykonávanie tej prace atď?
Požičala by som jedine vtedy, ak by uz dlhšie reálne v tom Nemecku pracoval a potreboval nečakane 20.000.

muchotrafka298
29. júl 2025

Ja nesuhlasim s nazormi, ze ved 20 tisic nie je v dnesnej dobe vela penazi. Podla mna je. Ak by mala autorka s muzom uspory vo vyske 2 mil. EUR, tak by im to vela nebolo. Ked takto na to pozrieme. Lenze oni nemaju na to, aby mesacne splacali 1000 EUR splatku rodine plus dalsie vydaje, ako je hypoteka, nejake uvery ak maju, bezna rezia domacnosti. A pracovat v Nemecku bude kde? Aku ma kvalifikaciu? Lebo ani tam uz len tak nikoho nevezmu, na podradne prace uz maju inych, lacnejsich ako su Slovaci. Brutalne dobre napriklad kdekolvek v ramci EU zarabaju zvaraci, su velmi cenni, pretoze ich nie ja az tak vela, hlavne so specialnymi kurzami. Tam zarobis desinu mesacne ani sa nenazdas. Ale niekde pri pase? Alebo pri vykladani tovaru? A hlavne, ked tam este ani nepracuje.
V dnesnej dobe plati stonasobne, doveruj, ale preveruj.

mandzula
29. júl 2025
@muchotrafka298

Ja nesuhlasim s nazormi, ze ved 20 tisic nie je v dnesnej dobe vela penazi. Podla mna je. Ak by mala autorka s muzom uspory vo vyske 2 mil. EUR, tak by im to vela nebolo. Ked takto na to pozrieme. Lenze oni nemaju na to, aby mesacne splacali 1000 EUR splatku rodine plus dalsie vydaje, ako je hypoteka, nejake uvery ak maju, bezna rezia domacnosti. A pracovat v Nemecku bude kde? Aku ma kvalifikaciu? Lebo ani tam uz len tak nikoho nevezmu, na podradne prace uz maju inych, lacnejsich ako su Slovaci. Brutalne dobre napriklad kdekolvek v ramci EU zarabaju zvaraci, su velmi cenni, pretoze ich nie ja az tak vela, hlavne so specialnymi kurzami. Tam zarobis desinu mesacne ani sa nenazdas. Ale niekde pri pase? Alebo pri vykladani tovaru? A hlavne, ked tam este ani nepracuje.
V dnesnej dobe plati stonasobne, doveruj, ale preveruj.

@muchotrafka298 práveže dnes, v tejto neistote, je to veľa peňazí, veď keby to tak veľa nebolo, nemusel by o to švagor prosiť a zarobí to šmahom ruky. A ešte keď to tvorí väčšinu niečích úspor, tak je to sakra dôležitý peniaz.

anonym_90ece0
Odpoveď bola odstránená
misicka31
29. júl 2025

Nechaj to na muža,je to jeho brat,určite vie prečo nechce požičať.Este sa mu raz poďakuješ.

temperity
29. júl 2025

Ja by som s kvalitnou zmluvou podpisanou pred notarom vlastnej rodine s ktorou mam dobre vztahy rada pozicala (pokial ich na 2-3 roky nechcem investovat) 😉

muchotrafka298
29. júl 2025
@mandzula

@muchotrafka298 práveže dnes, v tejto neistote, je to veľa peňazí, veď keby to tak veľa nebolo, nemusel by o to švagor prosiť a zarobí to šmahom ruky. A ešte keď to tvorí väčšinu niečích úspor, tak je to sakra dôležitý peniaz.

@mandzula presne, v dnesnej dobe sa moze cokolvek stat a treba mysliet hlavne na zabezpecenie svojej rodiny. A za mna davat niekomu znacnu cast uspor je nezodpovedne. Lebo dnes mas pracu, zajtra ju mat napriklad nemusis. Alebo sa nieco stane, clovek ostane na PN a uz nema z coho zit. Staci ze sa Ti pokazi auto a potrebujes nove a tam je uz 20 tisic aj malo.

janettdamian
29. júl 2025
@anonym_autor

@sima234 tak asi kym nema istotu, ze mu tie peniaze dame, tak nechce odist zo svojej prace...zrejme..do DE ze moze nastupit kedykolvek, ma to potvrdene od svojho kamarata co som spominala

@anonym_autor ja len napíšem osobnú skúsenosť, ako to chodí s prácou v zahraničí... to, že tam má jeho kamarát robotu, neznamená, že aj tvoj švagor ju bude mať istú. Tam je toľko premenných... nemusí mu práca vyhovovať, nezapadne so kolektívu, nebude podávať potrebný výkon, alebo nebude mať dostatočnú prax, časom to bude manželke prekážať, nebude aktuálne zákazka, atď. XY možností čo sa môže zmeniť. A toto sa môže podľa charakteru práce meniť v priebehu dní, manžel tak pracuje už roky a vieme ako to "chodí". Takže nech najskôr rieši prácu v zahraničí, a potom si robí dlhy. Ak bude pracovať v zahraničí, nebude môcť pracovať na dome. A 20000€ je smiešna suma v dnešnej dobe na prerábku vody a elektriky v rodinnom dome, ak to bude robiť firma.

klementinka58
29. júl 2025

v prvom rade treba to nechat na bratov nech sa sami dohodnu autorka je len svagrina a ak jej manzel nechce pozicat tak ma asi na to dovod, sa prilis angazuje na to, ze sa jej to tyka len okrajovo

dzina007
29. júl 2025

Ono kvalitná zmluva ti je na nič, ochráni ti peniaze nie vzťahy. Lebo ak sa niečo stane a budete potrebovať peniaze, alebo oni nebudú zvládať splácať, čo potom? Si rozhodnutá žeby si bola ochotná to riešiť súdnou cestou? Ako by na teba pozerala rodina keby ste vlastného švagra dali na súd kvôli peniazom ktoré nemajú? To nerozvráti len vaše vzťahy ale vzťahy rodinné celkovo, lebo stále sa niekto viac prikloní k jednej alebo druhej strane a jedna strana sa cíti ohrdbnuto.

Ak im nechce žiadna banka požičat, znamená to že už teraz sú na hrane s finančnými možnosťami. Veď 20000 požičaných na spotrebák je 320€ mesačne na 8 rokov a banke to príde risk. A vy rátate že bude vedieť len tak 1000€ dávať vám + platiť hypotéku + žiť. Je to veľký risk. Rátam že hypotéku musia mať tiež vysokú keď im už banka požičať nechce ani spotrebák.
A to je možné že 20 000 stačiť nebude, ja chcem teraz len kúpelňu meniť v byte a podľa skúseností to vyzerá na 7000€. Meniť rozvody je finančne náročné, vŕtať všetky steny, naťahať elektriku potrubia, a naspäť zastierkovať, obklad založiť... no neviem...