icon

Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?

29. júl 2025

Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady

princkrason
29. júl 2025

vsak nech vam prepisu podiel na dome a po splateni im ho vratite 😎

lucka_ke
29. júl 2025
@princkrason

vsak nech vam prepisu podiel na dome a po splateni im ho vratite 😎

@princkrason a tým by banka nesúhlasila ak tam majú hypotéku

oblecenie99
29. júl 2025

Skús si predstaviť situáciu, že požičali ste, prešiel nejaký čas, a nevracajú a vy tie peniaze aj potrebujete. Máte zmluvu, máte vykonateľný exekučný titul... Pošleš na nich exekútora? Keď budú v takej na hovno situácii, že práve tá exekúcia od vás by bol ich úplne posledný klinec do rakvy?Či ste pripravený ľudsky aj na takúto situáciu, lebo jedna vec je "mať to ošetrené", druhá vec, či manžel bude ochotný na brata poslať exekútora. To nie je tvoj no name zákazník, ktorý ti nezaplatil za tovar, či klient, ktorý ti nevracia pôžičku a ty nie si banka, ktorej je to jedno.

Aj počitas s tým, že banka tam už zrejme nejaké záložné právo má? Len aby ste mali z čoho vôbec uspokojovať vašu pohľadávku, keby náhodou. Že môžu ísť do osobného bankrotu?
Počitas aj s nejakým plynutim času, keď to budete právne ošetrovať? Vieš, koľkých ľudí otočili ich najbližšia rodina so vztýčeným prostredníkom už pri vyzve na zaplatenie, že "kľudne žaluj, už je to premlčané"..?
Dala by som, ak by som mala čo dávať a rozdávať. Ak by to bola moja rezerva, tak nie.

jamimo
29. júl 2025
@7miriam77

@mk22 ja chápem čo myslíš, no toto je blízka rodina, vychádzajú spolu dobre a hádam by kvôli 20 tisícom nezabili vzťah navždy....veď v dnešnej dobe to už nie je tak veľa ako kedysi. Netreba byť zasa taký, že nikomu na svete nebudem už veriť. Ale áno, presne taký svet teraz je, ale najbližším ľuďom by sme veriť snáď mali

@7miriam77 keď sú také dobré vzťahy, prečo by sa mal niekto uraziť a pokaziť vzťah ak poviem Nie? Nie, znamená nie a harmonické vzťahy môžu pokračovať predsa ďalej 😉
Nie je mojou povinnosťou reagovať na všetko Áno, len preto, že rodina...
Odo mňa mala kedysi požičané sestra (pred 25 rokmi 10.tisíc korún) No nebolo toho pána dostať od nej peniaze. Dodnes nesplatená komplet suma. Na všetko ostatné naokolo bolo. Však nevadí, mne nechýbali, ja som mala dosť🙄 No ale, nenašla som ich na ulici, namakala som sa dosť. A kde je dnes? Presne tam kde bola pred 25 rokmi, v podnájme, a ide ju zruinovať jedna návšteva zubára, kde má zaplatiť 150 €🤦
Napriek tomu, že má super prácu.

vieronika14
29. júl 2025

@anonym_autor nepoziciavat

jamimo
29. júl 2025
@muchotrafka298

Ja nesuhlasim s nazormi, ze ved 20 tisic nie je v dnesnej dobe vela penazi. Podla mna je. Ak by mala autorka s muzom uspory vo vyske 2 mil. EUR, tak by im to vela nebolo. Ked takto na to pozrieme. Lenze oni nemaju na to, aby mesacne splacali 1000 EUR splatku rodine plus dalsie vydaje, ako je hypoteka, nejake uvery ak maju, bezna rezia domacnosti. A pracovat v Nemecku bude kde? Aku ma kvalifikaciu? Lebo ani tam uz len tak nikoho nevezmu, na podradne prace uz maju inych, lacnejsich ako su Slovaci. Brutalne dobre napriklad kdekolvek v ramci EU zarabaju zvaraci, su velmi cenni, pretoze ich nie ja az tak vela, hlavne so specialnymi kurzami. Tam zarobis desinu mesacne ani sa nenazdas. Ale niekde pri pase? Alebo pri vykladani tovaru? A hlavne, ked tam este ani nepracuje.
V dnesnej dobe plati stonasobne, doveruj, ale preveruj.

@muchotrafka298 a veruže je. Ja som len u zubára nechala za posledné 3 roky 10. tisíc €. A to mám dobré a pekné zuby.🤔 Prišiel zápal okostnice ako sekundárne poškodenie z primárnej diagnózy a bolo "vymaľované"

7miriam77
29. júl 2025
@jamimo

@7miriam77 keď sú také dobré vzťahy, prečo by sa mal niekto uraziť a pokaziť vzťah ak poviem Nie? Nie, znamená nie a harmonické vzťahy môžu pokračovať predsa ďalej 😉
Nie je mojou povinnosťou reagovať na všetko Áno, len preto, že rodina...
Odo mňa mala kedysi požičané sestra (pred 25 rokmi 10.tisíc korún) No nebolo toho pána dostať od nej peniaze. Dodnes nesplatená komplet suma. Na všetko ostatné naokolo bolo. Však nevadí, mne nechýbali, ja som mala dosť🙄 No ale, nenašla som ich na ulici, namakala som sa dosť. A kde je dnes? Presne tam kde bola pred 25 rokmi, v podnájme, a ide ju zruinovať jedna návšteva zubára, kde má zaplatiť 150 €🤦
Napriek tomu, že má super prácu.

@jamimo žiaľ, sú aj také prípady, no je veľa aj takých, že peniažky vrátia...preto treba zvážiť, komu požičať, aj keď ide o rodinu. Sú ľudia zodpovední a potom ti druhí. Ja mám v rodine aj tých druhých 🤣a tým by som nepožičala. Banka tiež nepoziciava každému

3petka
29. júl 2025

@anonym_autor Ešte ma napadlo, že spraviť teda zmluvu ale ak to do určitého času nesplatia dom bude prepísaný na vás. Resp. budú vám ručiť domom.

maminkadeticiek
29. júl 2025

Nepozicala by som.
Prpste nie.Nepozicia im uz banka ale vy ano?Pride dieta,materska,dalsie nepredvidatelne vydavky, kt.je v dome casto dost,strata zamestnania...
Oamataj ze v takychto situaciach banke splatku zaplatia,lebo musia.Rodine nemusia.Mali by,ale nemusia.
Nie.

lucka_ke
29. júl 2025
@3petka

@anonym_autor Ešte ma napadlo, že spraviť teda zmluvu ale ak to do určitého času nesplatia dom bude prepísaný na vás. Resp. budú vám ručiť domom.

@3petka ľudia nečítate, banka má záložné právo na dom

karolinakr
29. júl 2025

Autorka, suhlasím s muchotrafkou, ak maš odložené 2 miliony, bez reptania im prachy daj

mogaa
29. júl 2025

20 000 je veľa peňazí.....nebude mať záruku v ničom...stačí ak sa niečo pokašle, švagor či jeho žena ostanú dlhodobo na PN a peniaze neuvidíte......človek má čo robiť aby splatil hypotéku a tá bude prvoradá....

lucky_k
29. júl 2025

@anonym_autor uz len to, ze kúpili dom bez riadneho preverenia stavu mi o nich napovedá, ze su ovplyvnitelni, pri rekonstrukcii ich zrejme pekne osklbu a vy peniaze neuvidite... ruky prec od takejto pozicky, no ked chces velmi pomoct tak ich prehovor aby dom predali a to rychlo, lebo ked tam nieje dobra elektroinstalacia, nebude ani strecha, zrejme ani izolacia a to je 20tis malo a to este nespravili ani polovicu

luccys
29. júl 2025
@lucky_k

@anonym_autor uz len to, ze kúpili dom bez riadneho preverenia stavu mi o nich napovedá, ze su ovplyvnitelni, pri rekonstrukcii ich zrejme pekne osklbu a vy peniaze neuvidite... ruky prec od takejto pozicky, no ked chces velmi pomoct tak ich prehovor aby dom predali a to rychlo, lebo ked tam nieje dobra elektroinstalacia, nebude ani strecha, zrejme ani izolacia a to je 20tis malo a to este nespravili ani polovicu

@lucky_k Svagor je bud naivny, ked si mysli, ze 20k bude stacit. Alebo vie, ze to bude ovela, ovela viac. Ale nechce svagrovcov vystrasit.

mk22
29. júl 2025
@lucky_k

@lucky_k to bude postupne aj 5x po 20tis

muchotrafka298
29. júl 2025

Banka im neda, nasetrene 0, priemerne alebo podpriemerne platy, tak rodina nech pozicia, ved maju dost, dnes 20 tisic, zajtra dalsich. A nemate? Tak si predsa pre svagrovcov poziciate. Ved rodina si predsa pomaha, surodenci musia drzat spolu. A vy mate, vam nebude chybat. My sme sice chceli domcek, sme z neho nadseni, ale nech rekonstukciu zaplati rodina a my mozno raz vratime. A ked nie, tak rodina si pytat nebude. Nebudeme si kazit uzasne vztahy.

lienka.7
29. júl 2025

@anonym_autor a prečo im ich nepozicaju rodicia? Ci uz vaši alebo ich?

3petka
29. júl 2025
@lucka_ke

@3petka ľudia nečítate, banka má záložné právo na dom

@lucka_ke hej veru necitala som všetko. Tak v tom prípade ani cent.

jaond19
29. júl 2025

Toto nebude len 20tisic. Takto kompletne prekopat stary dom je cierna diera na peniaze. Uz sme v takom 10 rokov a zdaleka nebol v zlom stave, ale stale nie je prerobene vsetko a robilo sa svojpomocne, cize usetrene na pracovnikoch.... Pozicala by som im max na nejakeho profika ktory prezrie celu stavbu a spraví zoznam co vsetko... a do toho Nemecka uz moze balit kufre. Uz vcera bolo neskoro. Kto chce opicu, nech ma aj na banany. Alebo to rovno predaju. Vy si svoje peniaze investuje do svojej buducnosti.

anickaaa6aaa
29. júl 2025

No ja neviem, ale si strašne naivná... každý sa má prikrývať takou perinou na akú má... tu mali zjavne problém ten dom kúpiť nie to ešte prerábať. Keby dokázali takto odložiť peniaze ako Vám sľubujú tak by s nimi nemala problém ani banka... Proste takúto sumu by som nepožičala... A nie je to Tvoj problém, že chcú bývať a doma im "spadne" na hlavu.

strelkyna1
29. júl 2025

Mozu sa rozist (v Nemecku ho nejaka klofne), mozu mat jeden alebo druhy zdravotne problemy, mozu mat neplanovane dieta, zdravotne problemy, infarkt, moze sa vyhadzovat na Slovensku alebo v Nemecku, moze prist covid xy alebo sa mozu na Teba jednoducho vysr.... Dokazes pytat peniaze od vdovy, rozvedenej, muza s rakovinou,... ? A co ked sa medzicasom take nieco stane Vam? OK, 30 je pekna rezerva, ale 10 uz nic moc. Ked budes potrebovat Ty liecbu, opravu domu, prides o pracu, Tvoja matka bude potrebovat surne opatrovatelku,... Pozicala by som max 5 tisic na zakonzervovanie stavu a aj to by som tomu tak 50 na 50 davala sancu, ze ich uz neuvidim. Viacej len ak by mi dali do zalohy auto, chatu, prvorodeneho,... Ked zle kupili, tak bohuzial, bud rychlo zarobit peniaze v zahranici alebo predat domcek a kupit nieco ine niekde inde, co si mozu dovolit...

tetapetra
29. júl 2025

@anonym_autor jedine spísať zmluvu cez právnika. Spraviť splátkový kalendár. Osobne,by som nepožičala

lenkakravcova
29. júl 2025
@jamimo

@lenkakravcova Lenka... by si sa čudovala, koľko normálnych ľudí nevráti peniaze. Zvlášť extra z rodiny. Také si ešte nepočula?

@jamimo nepočula. Takú rodinu nemám.

jamimo
29. júl 2025
@lenkakravcova

@jamimo nepočula. Takú rodinu nemám.

@lenkakravcova nepočula?Tak to žiješ v inej dimenzii asi 🙃 Lebo už len tàto diskusia je svedectvom iných skúseností 🤔

karolinakr
29. júl 2025

inak pravda je, že veľa ľudi sa súdiť s bratom a sestrou nebudú. radšej utrpia škodu
vám by sa tá škoda vyplatila, keby ste mali odložené na účte 200 000, vtedy by vas 20 000 nepoložilo
z 30 000, ked vam 20 000 nevrátia, to už je iný podiel

fairyy
29. júl 2025

ja by som nepozicala ... dovod je, ze to nemali spocitane... ak kupili stary dom, tak nemoze byt prekvapenie, ze ma staru vodu, odpad a elektrinu (ak im pred kupou tvrdili ine nech sa sudia) ... to, ze im neostalo nic a vsetko vrazili do kupy je red flag...pri starych nehnutelnostiach ked ratas, ze ma prerabka vyde na xy tak to daj krat dva plus 10k na skryte veci co sa najdu popri prerabke... jednoducho isli nepripraveni do niecoho na co nemaju ...teda ak on nie je zrucny a idu volat na vsetko firmy... tak to bude 40k len na zaciatok a nie 20k...cize ja by som im dala radu tam kde tecie voda odstavit tu vetvu... tam kde je nieco s elektrinou vypnut... zavolat firmu dat si spravit kalkulaciu...a obaja mozu ist robit do zahranicia na dom, ktory nebude obyvatelny este dlho.... alebo to proste predaju a prikryju sa takou perinou na aku maju

martinka13
29. júl 2025
@anonym_autor

@martinka13 a to existzuje taka moznost? kde sa mozem informovat? lebo ak by som aj googlila, tak netusim, ktore info su relevantne. ci teda vyslovene len s pravnikom?

@anonym_autor osobne by som to prebrala s právnikom. Žiadny google...

lucky_k
29. júl 2025
@luccys

@lucky_k Svagor je bud naivny, ked si mysli, ze 20k bude stacit. Alebo vie, ze to bude ovela, ovela viac. Ale nechce svagrovcov vystrasit.

@luccys skôr naivný, veď nekúpim dom bez dôkladbej obhliaky a ešte starý

autor
29. júl 2025

Velmi pekne dakujemza vsetky nazory a aj tipy ako riesit situaciu. evidentne sa na celu vec trochu divam naivne, urcite to cele preberieme dokladne a nepojdeme do toho hrr...teraz na situaciu pozeram inymi ocami ako rano pri pisani prispevku...musime zohladnit kopec faktorov...peniaze by sice v tejto chvili nechybali ale je fakt, ze sa moze cokolvek stat a zase..nespadli nam tie eura z neba, aby sme o ne prisli uplne.

lucky_k
29. júl 2025
@mk22

@lucky_k to bude postupne aj 5x po 20tis

@mk22 žiaľ asi áno,