Priateľ zahrňuje 17-ročnú dcéru drahými darčekmi: Čo robiť?
Mám 17r dcéru, ktorá má prvú vážnu známosť. Je o 11rokov starší. Povolaním ITčkar. Ten vekový rozdiel by som oželelila, ale on jej dáva darčeky hmotného aj nehmotného charakteru, aké si nemôžem dovoliť. Drobnosti nebudem menovať ale iba pred pár dňami som sa.dozvedela že chodia spolu denne na obed, namiesto toho aby sa stravovala v školskej jedálni, k meninám dostala 4dňový poznávací zájazd s pobytom v 4****hoteli. Dostala aj rôznu elektroniku. Narodeniny mala predvčerom, oslavujeme v sob. Drobnosti čo som jej kúpila sú nič oproti tomu čo jej donesie priateľ, ktorý sa dnes vracia z 3t poznávacieho zájazdu z Ázie. Mám pocit že som zlyhala. Možno nám viete poradiť.
Vodičák nemám, jazdím bicyklom. Dcéru mam už dospelú, vodičák tiež nemá, nechce. Žije v zahraničí, v 16 odišla na internát do zahraničia. Teraz už je dospelá, priateľa ma dlhodobého, tiež o 10 rokov staršieho. Dcéra zarába viac než ja s manželom dokopy. Mnohokrát predýchavam, keď vidím, koľko a na čo míňa a ako často jazdí taxíkom. Ale míňa svoje peniaze, žijú úplne inak, ako sme v ich veku žili my.
Tak ako to prezentuje š tu, je najlepší spôsob, ako docieliť, že si tvoja dcéra zvalí tašky a už ju neuvidíš.
Musíš predsa trochu dôverovať vašej výchove. Dovoľ jej užívať si život. Dohodni si s ňou v kľude pravidlá. Hlavne teda dokončiť školu so slušným výsledkom, nezostať finančne závislá na partnerovi
Nevyčíraj obedy v reštaurácii, taxík, dovolenky. To sú hlúposti.
V dobrom sa o ňu a jej vzťah zaujímaj. Nie výčitkami. Som si istá, že chceš, aby bola šťastná. Sú prázdniny, nechaj ju vydýchnuť.
Rozprávajte sa, rozprávajte sa a ešte raz rozprávajte sa.
Neporovbávaj svoj život s jej životom.
Ja trocha nechápem, prečo sa z obedu teda neodhlasila a peniaze za neodobrate obedy by vám boli vrátené.
Ak chodila s mladým na obedy každý deň, tak vám to mala normálne povedať, že netreba platiť.
Koľko vlastne trvá ich vzťah teda. Pol roka, rok, 2 mesiace?
Chapem teba aj dceru. Mala som 18, ked som chodila s 38rocnym muzom - inteligentny, vzdelany, dobre vyzerajuci a velmi dobre zabezpeceny. Chodili sme spolu na drahe vylety (Monako, Francuzsko,atd.), dostavala som drahe dary, vecere a obedy boli samozrejmost. Vedela som, ze ak s nim chcem byt, musim na sebe pracovat a byt samostatna, nech nie som na nom zavisla. Moji rodicia o nom nevedeli. Po roku som zistila, ze je zenaty. Odisla som na cas zo Slovenska. Ked som sa vratila, bol rozvedeny. A hoci ma potom poziadal o ruku, uz som ho nechcela.
Na tvojom mieste by som sa s dcerou len porozpravala, aby napriek tomu, ze jej priatel je zabezpeceny, aby na sebe pracovala, dalej studovala a snazila sa byt financne nezavisla, a zaroven, aby vedela, ze nech sa stane cokolvek, si tu pre nu.
@1ryba no neviem si teda predstaviť moju 17rocnu sestru chodit s 28rocnym…ved ja mam 24 a moj priatel 29 😃
Horším človekom nie si preto, že si nebola v Paríži či Londýne. Horším človekom si preto, lebo ak si tam nebola ty, nedoprajes ani tvojmu decku. Nútis svoju dcéru do identického života ako máš ty. Má mať brigádu, lebo ty chces, aby sporila. Má mať vodičak, lebo ty chces, aby ho mala. Má sedieť doma na zadku, lebo ani ty si nikde nebola. Tvoja dcéra žiadne choré dieťa nemá, tak nevidím dovod, prečo by mala sedieť doma a trieť hubu, lebo tak žijete vy. Ty žiješ najlepšie, ako vieš, to je ok. Ale nechaj vyskúšať aj svoje dieťa, ako je to najlepšie pre ňu, nevnucuj jej svoje predstavy. Vidíš vodičák a stare auto ako životný míľnik. Myslím, že v jej veku je to úplne nezmyselná a zbytočná (finančná) záťaž. Nechaj ju nájsť si vlastnú cestu, jasné, za rodičovského dohľadu ale nie za rodičovských obmedzení.
@vroni ja nemám žiadne Decko! Možno ich más ty
V ničom si nezlyhala.deti dnes nemusia dostať všetko na tácke, myslíš že by si to vážili?
Tvoja dcéra, ak je rozumná, tak vie akú situáciu máte doma.
Mne moja mama tiež nebola ochotná sponzorovať VS štúdium a svet sa nezrutil. Dokončila som si ho neskôr.
Len by ste sa potom. Mohli s dcérou dohodnúť, že ak bude s priateľom obedovať po reštaurácii, môže vám ušetriť peniaze a neplatiť jedáleň.
Nechaj nech si to užíva (snáď nie na úkor štúdia/, veď časom ju možno pošle do kade ľahšie. Aspoň uvidí, že to nie je navždy a že pre to treba aj niečo urobiť, aby sa mal človek lepšie.
Vieš aj pochopiť písaný text alebo len prskať jedovaté sliny? Mám decko. Dokonca dve. Aj im to občas hovorím a oni sa na tom smejú.
Ak vzťah trvá skutočne krátko, dary sú veľmi drahé mne by blikala kontrolka bez ohľadu na vek a vekový rozdiel.
To, že pobavila v štúdiu či sa zamerala iným smerom je v tom veku úplne normálne.
Moja žiadneho frajera nemá a až mi oči prekruca ako to čomu sa venovala niekoľko rokov, už nechce a chce niečo úplne iné, úplne mimo pôvodného odboru.
Ale už takmer dospelá musí sa sama rozhodnúť a vybrať si.
Možno tvoja zistila, že 10 rokov štúdia medicíny (pocitam aj obe atestacie) či ťažké štúdium farmácie a potom 90%robí vydajcu za okienkom, nechce.
Poučiť o antikoncepcii, po 18 resp. ked zmaturuje, ak sa rozhodnú spolu skúsiť bývať aj to by možno nebolo na škodu. Lebo úprimne bezstarostne radiť a užívať si len benefičný je dosť iné ako dennodenne spolužitie.
Sledovala by som to či naďalej sa venuje koníčkom, priateľom alebo je len a len so svojou láskou a všetko ostatné ide bokom.
@janage poznajú sa od januára chodia spolu necelý polrok
Autorka, ja vobec nerozumiem, co ta stve. Dcera je takmer dospela a teraz mas moznost uz ovplyvnit velmi malo skutocnosti, skor uz musis verit, ze ste ju dobre vychovali. Jedine, na com by som trvala su dobre skolske vysledky a dochadzka. Rovnako by som sa s nou porozpravala o tom, co znamena byt vydrziavany a byt niekoho okrasna babika. Taktiez o antikoncepcii.
Rozdiel 10-11 rokov je uplne v poriadku, nerobte z chalana pomaly kriminalnika, vam sibe?
Mozno je to jej buduci manzel a ptec tvojich vnucat a mozno nie. Zivot ukaze. Ak si dceru vychovala spravne, nesklame ta.
Skor mam pocit, ze zavidis vlastnemu dietatu.
@janageo ich vzťahu viem cca 6 týždňov
@daniela823 A ked bude mat tvoja sestra 30 a muz 41, uz si to predstavit vies?
@vroni tam mi napíš kam presne s kým som dcéru nepustila ?
@drahomirrra už som písala že rozhovory boli, ale ku gynekológovi či už k môjmu alebo o inému odmieta isť
@drahomirrra Rozdiel 11 rokov v 17 nie je vôbec v poriadku. V 30 a 41 je to ok.
Absolutne nechapem, ako tu autorke nakladate. Uplne by som sa ako matka citila rovnako, ze moja dcera ako zlatokopka sa nechava zivit niekym, kto zije uplne iny zivot. Ten vwkovy rozdiel je obrovsky, uprimne, chlapikasi nwbude v pohode, ked chodi s dietatom. Od dcery by som tych 300 eur ziadala, ano. A trvala na tom, aby ich sama zarobila.
Ja neviem mne by naozaj vadil ten vekový rozdiel(je troska ine 30 r a 40r ,ako 17 a 28) a vadili by mi aj tie darceky,vadilo by mi ze ke este skoro dieta a kupije si ju nejaky ,pre 17r starsi chlap,a rozmyslala by som nad tym preco si 28 r nehľadá nad 20 partnerku.
Normalne neverim, ze ti tu nakladaju dospele zeny. Jedna ti napise, ze dcera nechce zit v chudobe...WTF??? Dalsia ti napise, ze zavidis vlastnej dcere?? Co vam drbka na hlavu?? Ja autorke rozumiem. 11 rocny rozdiel u tak mladej baby je dost. Drahe dary su tiez cez ciaru, ak je to casto. Mlada si na to zvykne velmi lahko a moze to narobit do buducna skodu. Vidiet, ze tu zeny odmalicka ucia dcery na mamon a vyciciavanie muzov. Trochu skromnosti obcas nezaskodi. Potom tu rozvadzajuce sa zienky ocakavaju, ze exmanzelia na ne budu vo velkom preisovat byty, chaty a majetky. Takze: vsetkeho vela skodi.
A ešte jedna vec neplnolete dieťa nemôže bez písomného súhlasu zákonného zástupcu vycestovať mimo SR. Mam dcéru v tvojom veku a teda cestovala či s klubom či so školou a úprimne už odpratávam dní do 18 kvôli tým papierovackam čo stále musíme podpisovať.
Ja by som na to išla inak. Snažila sa dotyčného spoznať, v rámci EU by som pustila, mimo EU do 18 nie.
Pol roka chodenia na drahé dary, mne príde krátko. Takmer sa nepoznajú. Obedy, kino....to v pohode. Dary ako mobil, drahá dovolenka to mi príde rýchle tempo.
Väčšina žien čo prešli tyranim takto opisovala začiatky vzťahu. Zahŕňanie darmi, neustálou pozornosťou, odtrhanie od pôvodných zalub, priateľov, rodiny. Tam by som sa s dcérou porozprávala na čo si dávať pozor. A že vždy vždy sa môže na vás obrátiť.
A ako tu už písali nechať si svoju nezávislosť. A nech na to ide pomaly. Nejaké pravidlá si dat, že keď ho lepšie spoznáte a budú spolu aj po roku vzťahu povolíte aj tú exotiku.
Zažila som staršia s rovesníkom takú lásku kvety, básne, na rukách ma nosil a keď už si bol istý začalo pomaly a nenápadne tzv. výchova mňa, kamošky boli blbé a nevhodné, v rodine každý mal zrazu vážnu vadu a všetci mali na mňa zlý vplyv. Všetko obrátil proti mne. Po skončení vzťahu som bola najhoršia na svete a každú kvetinu čo som kedy dostala každý obed, čo mi kedy kúpil mi vykrical. To ma tak poucilo do života, že nechať sa rozmaznávať je fajn, ale kým s niekym nezijes, len randite, vôbec ho nepoznáš. Hlavne ak on pracuje a ty študuješ.
Majú tvoja dcéra a jej láska spoločných priateľov napr. On sa asi v spoločnosti 17 ročných nijak pohodovo cítiť nebude, ona sa ako cíti medzi jeho priateľmi?
@konikmodry111 to je parada, ked nejes, to uz musis mat odlozene miliony 👏
A viem ja, kam, kedy sa kým si ju nepustila? Veď nebývam u vás pod stolom. Ale celá diskusia je o tom, že priateľ dcére dopraje darčeky a cestovanie v množstve, v ktorom si to vy z objektívnych príčin nemôžete dovoliť. A namiesto toho, ako dcéru usmerniť, ako so situáciou zaobchadzat, rozmýšľaš, či nie je lepšie jej zabrániť. No nie je.
@kanama Si extrémne paranoidná, ale extrémne. Chalana obviníš z love bombingu bez akýchkoľvek dôkazov. Nechápem, čo sa vám podaktorým deje. Vekový rozdiel je úplne ok. Dievča je o chvíľu dospelé.
Som absolútne zdesená koľkým dôjde normalne že sa nastrocna vlaci so skoro 30tnikom … ano, 11 ročný rozdiel nie je veľa ale v úplne inom veku a nie pri babe ktorá je preboha ešte pod zákonom. O čom sa bavia? Chlapec jej píše seminárky a vyberá predmety z ktorých bude maturovať? 🤯
Tak mlady chalan si vydrzuje mladu nastku. Za mna je divny uz len takyto vztah. Keby mala aspon 20 a on 30,uz by to bolo ine. Ale neplnoleta s dospelym chlapom. Jej to lichoti a on sa moze prezentovat mladou stabajznou. Kolko su spolu? Ja by som ju s takymto nepustila do ziadnej exotiky. Este stale ste za nu zodpovedni vy,nie ten chlap.
@janage žila som 2r v podomovom vzťahu aký opisuješ, keď som sa prebudila z nočnej mory to bol cirkus, jeho scénky, nikomu to neprajem. Nakoniec som zbalila všetko čo som od neho dostala aj spoločné darček a všetko mu poslala.
Dcéra je/bola/ dosť samotarka, kamarátky rovesníčky nemá. Vo voľnom čase sa venovala svojmu psovi a pomáhala starým rodičom. Ešte na jeseň rozmýšľala nad zmenou školy, aj keď by musela veľa cestovať. Takto sa s priateľom môže vídať aj cez veľkú prestávku.