icon

Priateľ zahrňuje 17-ročnú dcéru drahými darčekmi: Čo robiť?

18. júl 2024

Mám 17r dcéru, ktorá má prvú vážnu známosť. Je o 11rokov starší. Povolaním ITčkar. Ten vekový rozdiel by som oželelila, ale on jej dáva darčeky hmotného aj nehmotného charakteru, aké si nemôžem dovoliť. Drobnosti nebudem menovať ale iba pred pár dňami som sa.dozvedela že chodia spolu denne na obed, namiesto toho aby sa stravovala v školskej jedálni, k meninám dostala 4dňový poznávací zájazd s pobytom v 4****hoteli. Dostala aj rôznu elektroniku. Narodeniny mala predvčerom, oslavujeme v sob. Drobnosti čo som jej kúpila sú nič oproti tomu čo jej donesie priateľ, ktorý sa dnes vracia z 3t poznávacieho zájazdu z Ázie. Mám pocit že som zlyhala. Možno nám viete poradiť.

betulinka1
18. júl 2024

Co tak hodit rec s jej priatelom? Aby si vedela, ci ju podporuje v štúdiu. Podla mna to preháňaš. To, ze jej kupi PC, iphone, sluchadla alebo nejaky vylet, je podla mna mile. Ze ju zoberie na obed, odvezie domov tiez. Ale samozrejme si treba sadnut spolu a porozpravat sa o tom, ze nie, ze ti vadi, ze jej to kupi ale aby ju najma podporoval v štúdiu, davali si pozor aby nedostala tehotna, nech aj ona sama nieco dosiahne v zivote. Hodit rec aj s nou o tom, aby sa nikdy neupla na peniaze niekoho ineho, lebo jej to zoberie slobodu. Ale urcite jej nevycitaj ziadne darceky alebo vylety.

kanama
18. júl 2024

@drahomirrra Ja som nepísala nič o love boomingu, iba o tom veku. A takýto vekový rozdiel vôbec nie je v poriadku a je jedno ako veľmi je dievča vyspelé a že je skoro dospelá. aj keby má 18 a on 29, stále by to bolo čudné.

drahomirrra
18. júl 2024

@kanama Ideálne je, aby autorka spoznala mladého. A urobila si názor. Nie je to čudné, veď tu každý deň píšu ženy, čo majú starých chlapov a to sú najväčšie hviezdy MK. Keby mala ona 17 a on 37, spozornela by som. Takto by som sa snažila zistiť o ňom viac. Ale zákazmi autorka dcéru iba naserie a utiahne sa. A to nie je dobre.

lienka.7
18. júl 2024

@drahomirrra to nie je paranoja, to je zial reálny život drahu...
Takíto typci si presne zamerne vyberajú este študentky, lebo sú bez prijmu a môžu machrovat, lebo tie vedia ohúriť prachmi (nič v zlom, ale teba by tým asi neohuril, ze? 🤣), najmä keď ešte dievča nie je z práve bohatej rodiny. A tieto dievcatka potom zase machruju v škole pred spolužiačkami a dávajú im rady a odporúčania, ako si "chytit" takéto terno. Spolužiaci sú pre nich o nicom, lebo vsak nemaju prachy. Samozrejme dary "splacaju" sexom. To bezpochyby.
Kamarátka by ti vedela rozprávať story, tiez sa jej ako matke samozivitelke stalo niečo podobné. Samozrejme, keď dcere povedala co a ako, dievča jej presne vykricalo, ze jej závidí a odstahovalo sa k nemu (medzitým malo 18 rokov). Vrátila sa po 5 rokoch, s dieťaťom, bez školy, ktorú samozrejme nedokončila.. . keďže jej to po rokoch asi došlo same a odmietla "posluchat", tak ju už nepotreboval a vyhodil aj s dieťaťom. Ver tomu, žeby si to nechcela zazit ako matka.

veronika2021
18. júl 2024

Lepsie ako keby od nej pytal😁v dnesnej dobe takmer rarita,ze chlap zahrna dievca darcekmi,tak ju nechajte nech si to uzije,mozno takeho uz v zivote nestretne😂

drahomirrra
18. júl 2024

@lienka.7 Ale jasné, rozumiem, čo mi chceš povedať. Preto píšem, že ideál je, aby ho rodičia spoznali, utvorili si obraz. Radikálne zákazy v tomto veku nemajú zmysel, to vieš. Mala som spolužiačky, čo takto dopadli, ale medzi nimi aj také, čo sa reálne za toho chlapa vydali a žijú si pekne. Už len preto by som hneď nerobila ofuky, skôr nenápadne zisťovala, čo a ako. A ako píšem, ak autorka vychovala dcéru dobre, už jej musí iba veriť.
Dnešné 17tky sú pod tlakom tiktoku, instáča, kde je úplne normálne, keď ich rovesníčky "influencerky" chodia "pracovať" do Dubaja....A postujú fotky s Dior kabelkami...
Toto je tenký ľad, autorku chápem, ale aj jej dcéru. Musí ísť na to opatrne.

autor
18. júl 2024

@betulinka1 muž sa s ním rozprával aj sa ešte chystá , chlapík na všetko(budúcnost, štúdium,) prikyvoval ako ten psík v mojom prvom aute

chrumka333
18. júl 2024

Autorka ja rozumiem tvojim obávam. Vyprdla sa na dohodnutú brigádu, už ani vodičák netreba, možno padne aj medicína, atď...no podraďuje sa mu.To nie je o závisti,ani, že jej nedopraješ. Veď máš strach o jej budúcnosť. A dosť ma prekvapuje názor niektorých mamičiek...

autor
18. júl 2024

@drahomirrra za šesť týždňov sporadickych navštev z čo tri bol mimo sa človek spoznať nedá

autor
18. júl 2024

@veronika2021 sorry ale z čoho by dala?

luccija
18. júl 2024

No tak doteraz sa venovala psovi a chodila k starým rodičom...jednoducho musíš sa aj ty zmieriť s tým, že už nie je malé dievčatko, ale o chvíľu dospelá žena.Preco si sa dozvedela o priateľovi až pred chvíľou?možno preto, že vie, že budeš robiť cirkus?Dôležité je, aby neotehotnela.
@iwesska v čom by bolo iné, že by mala ona 20 on 30?ako 17 a 27?

drahomirrra
18. júl 2024

Ja viem autorka, proste ho pozvite na kávu, koláč, pokecajte a uvidíte. Možno je to fakt v pohode chalan. A ak nie, hodíte s dcérou reč. Držím palce, verím ti, že je to náročná situácia.

lienka.7
18. júl 2024

@drahomirrra súhlasím s tebou, treba k tomu pristupovať veľmi citlivo a rozumne...možno toto bude prave ten princ na bielom koni 👍 ale podľa toho, čo pise autorka to tak zatiaľ vôbec nevyzerá. A také drahé dary po tak krátkej dobe urcite nie sú ok. Aj to jeho "zatlkanie" pred ňou.
Ale písať tu autorke, ze dcere závidí je fakt cez čiaru. Myslím, že ako matka by skákala meter dvadsať za takým super (potencialnym) zaťom.

@autorka v rámci EU by som ju asi pustila, aj keď skus navrhnúť najskôr nech si pocestuju v rámci Slovenska... ked sa teda mlady chce plesnut po vačku a zamachrovat, nech zaplati wellnes v Kempinski hotel na Strbskom (iba žartujem samozrejme), ale urcite žiadny Vietnam, Thajsko a pod. Keď budú spolu dlhšie, a budeš ho poznat co to je za človeka, jeho rodinu a pod... budis

iwesska
18. júl 2024

@luccija Tak podla teba v nicom. Pre mna v zakone.

autor
18. júl 2024

@drahomirrra je pozvaný na narodeniny v sobotu a dcéra by mala ísť na jeho narodeniny o dva týždne

autor
18. júl 2024

@luccija nebo az donedávna sa stretávali iba cez víkend, a dcéra vždy povedala že ide von so spolužiakmi na pár hodín

luccija
18. júl 2024

@iwesska v zákone akože myslíš sex?pod zákonom je do 15 r.Nie je jediná, ktorá tesne pred 18 r ma sex.
Autorka tvoje dieťa sa zamilovalo je úplne normálne, že chce byť s ním a nejde na brigádu.Ty si nepamätáš na svoju prvú lásku?Ked ste trvali na brigáde mali ste jej to dať príkazom neviem či by to pomohlo akurát si pokazíte vzťahy.Aky máš ty z neho dojem?
Skôr by ma trápilo prečo ma klamala, že ide za kamarátkami a je cez víkend s ním.Keby nechcela nepovie ti ani pravdu, že nechodila na obedy...tie peniaze čo by ste ušetrili za obedy mohla mať vreckové či niečo si kúpiť.Asi, keď začala nosiť domov veci musela ísť s pravdou von.V 18 r som išla s frajerom k moru autobusom za peniaze, ktoré som mala našetrené.Ale nepredbiehajme zo školy neodchádza je zamilovaná a bude chcieť tráviť čas s ním.Ma na to vek, ak by mal 19 r akceptujes to viac?podľa mňa z dieťaťa, ktoré bolo doma pri tebe a išlo von so psom sa stáva mladá žena a ty sa s tým nevieš zmierit.Ano, už nebude tak podstatný váš názor ...To, či ju balamuti drahými darmi nikto nevie.Do exotiky by som ju nepustila, ak budete prísni zakazovať atď...zoberie sa a odíde s ním do podnájmu.Hold malé deti malé starosti...veľké....je mladá naivná a zaľúbená....budeš musieť byť veľký diplomat aj si kysnúť do jazyka.na ATK by som trvala...

veronika2021
18. júl 2024

Ja som to nemyslela konkretne…..len ako kontrast voci tomu,co sa dnes vo vztahoch deje

autor
18. júl 2024

@luccija ja z neho dobrý dojem nemám ale nikdy by som jej to nepovedala, lebo by to malo pravdepodobne opačný efekt.
Netvrali sme aby na Tom aby chodila.na brigádu, ona sama chcela, chcela si našporiť peniaze na určité veci...ale teraz už nič nemusí, zapraje a padne je pečený holub z neba ...
Aj ja som bola zalubená ale nezanedbávala som povinnosti ako ona nehovoriac o psovi. Tento mesiac ho ešte ani vyvenčiť nebola

luccija
18. júl 2024

Ten pes je iba jej?Tak prečo jej ráno nepovieš, že má ísť so psom asi nie je s frajerom celé dni...
To, že ti nesedí mi je jasné to malo ktorému rodičovi.Ona sa už bude z domu odputavat musíš si zvyknúť, ale nejaké pravidlá, pokým býva s vami budú platiť.A neviem prečo vlastne hľadáš chybu v sebe kde si zlyhala?nikde dcéra ti vyrástla či sa hanbíš, že prijíma dary?

lavender94
18. júl 2024

Autorka, nie je to tak dávno čo som mala 17 a podobne starého priateľa. Aj napriek podobnému scenáru ako je s tvojou dcérou som si nakoniec našla muža, ktorý zarobi menej ako ja, peniaze pre mňa nie sú niečo wau a nestala sa zo mňa povrchná štetina. Podľa mňa to príliš riešiš. Je dosť možné, že im to nejak dlho nevydrží a ak áno, buď rada za to. Čo najhoršie sa môže stať? Ak mate zvládnutú sexuálnu výchovu, nerieš. Na vodičáku trvaj, možno aj na nejakej tej brigáde aspoň na par dni v týždni. Nemyslím si, že je zlyhanie keď si dievča nájde majetnejšieho frajera a patrične si to užíva. Veď čo ma povedať? Vieš čo, nejdem ja do reštiky na obed, ja mám túto žemľovsku v školskej jedálni 😂 by išiel každý

iwesska
18. júl 2024

@luccija Nie,nemyslim sex. 17r.je stale neplnolete decko a nie dospely clovek a bodka. Nech si randi s chalanmi vo svojom veku,nie s 30r.chrenom. Otoc si to opacne. Zdalo by sa ti v poriadku,keby si 30-tka nabrnkla 17r.chalana? Kazdy by sa tomu divil a povazoval ju za uchylnu,u muzov je to ale v poriadku. O to horsie,ze rodicia ho ani poriadne nepoznaju a on ju chce vlacit kade tade po svete.

lavender94
18. júl 2024

Horšie by bolo, keby si našla 28 ročného týpka čo žije u rodičov a nemá ani na nájom. Takto aspoň vieš, že je zodpovedný. A inak chodiť taxíkom už vôbec nie je take drahé ako v minulosti. Ja dám tiež radšej 3€ na taxík keď nemám poruke auto než sa trieskať mhd. A nemám ITčkarsky plat ani náhodou. Ak ju chce zobrať do zámoria, Ázie, bud rada. Vy tú možnosť nemáte a našla niekoho kto jej tu možnosť ponuka. Cestovať, spoznávať svet. To su skúsenosti na nezaplatenie, neupieraj jej to. Za chvíľu bude mať 18, to som bežne chodila s kamarátkami na letecké dovolenky bez rodičov. Niektoré moje kamošky boli v 17 rokoch na výmennom pobyte v USA. Naši na to nemali a doteraz ma mrzí, že som tu skúsenosť nemala možnosť nadobudnúť. Ak bude moje dieta chcieť, tak urobím všetko pre to aby mohla

betulinka1
18. júl 2024

Autorka ty sa na to pozeráš velmi negativne aj na neho. Musis su uvedomit jedno, ak budes velmi proti nemu, tak tu mas riziko, ze ti dcera v 18 tke povie idem k nemu byvat. On na to ma a ty mas smolu. To, ze ty si mala zlu skusenost, nemusi znamenat, ze kazdy je chlap co ma peniaze je debil. A ak aj je, tak tu skusenost si musi prezit aj tvoja dcera. Keby som bola na tvojom mieste, tak by som sa s nim skusila spriateliť aby sa mi otvoril. Sledovala by som ho ako reaguje na dceru, ci je voci nej pozorný a teraz nemyslim darceky ale take blbosti ako ci jej doleje prázdny pohar, ci jej otvori dvere na aute, ci sa jej spyta, ci sa citi dobre….. take drobnosti. Ono uz len to, ze dcera ho tajila asi znamena, ze sa ta boji, lebo asi sa ti nezdoveruje so vsetkym. Ale ty to vies zmenit. Uz sa s nou vies viac rozpravat o ženských veciach, spytat sa na antikoncepciu, co jej na nom paci, co jej na nom vadi atd… proste ako ked si sadnes s kamoskami a kecáte o chlapoch. Stale vies ziskat dcérinu doveru. A je uplne jedno ci si matka bez penazi alebo s nimi. Lebo dôvera a laska nic nestoji.

simca06022011
18. júl 2024

Autorka tak povedz rovno, že ti vadí ze si platila zbytocne stravu... 😂 to je potom iná vec, toľko by si ušetrila keby ju teda krmil len on. (Schválne prehanam, ale s tým fakt nič neurobíš len dcére to vysvetliť a keď už tak nech sa teda z obedov odhlasi)

@zuzanka.zuzu povedala som takmer.. A je mi to jedno ake veky sa za to povazuju. Podla mňa je to starý chlap pre 17tku a platí, lebo ma z toho niečo. Dcéru treba poučiť ako sa veci majú a nech sa nespoliehajte ze sponzor sa vždy nájde atď. Mňa by teda nahnevalo keby kaslala na.brigady a nejaké podobne veci, iba preto ze nejaký frajer jej všetko platí. Zvyk je železná košeľa 😁
Ak by to držala v nejakej rovnováhe, poviem nech si uzije.

minimie
18. júl 2024

Nejak som nebola schopná prečítať celú diskusiu tak možno niekoho opakujem ale fakt som šokovaná z reakcii. Ja by som fakt s tým nebola ok. Nevidím z tvojich reakcií závisť ale obavy. Ani mi tak nejde o staršieho partnera ale to že z nej môže vychovať povrchnú vysosávačku čo si neváži nič a nikoho, to by som z dcéry mať nechcela. Snažím sa ju viesť k tomu aby sa za každých okolností vedela o seba postarať. Že nesmie dovoliť aby túto zodpovednosť raz za ňu prebral chlap lebo ten ju kedykoľvek môže nechať samu s deťmi. Ty ich vidíš lepšie a nemám pocit že ich vidíš ako dva cukríčky čo zostanú na sebe nalepené večne. Buď je on solventný supersamec čo keď sa mu ona zunuje tak ju zamení poprípade za jej chrbtom doplní alebo je to IT ťuťko kde je otázkou času kedy si ona narafne nového koreňa čo sa postará lepšie. Skús sa zamyslieť ako ju pochopiť, vyjadriť podporu ale zároveň jemne smerovať a podporovať jej samostatnosť nech sa na ňom a jeho darčekoch nestane závislá

nelca84
18. júl 2024

@luccija preco jej asi klamala? Asi ju dobre pozna, ved vidis ako vyvadza. Takyto pristup presne vedie k tomu, ze pubertiak radsej doma klame, lebo s pravdou nenajde pochopenie.
@autorka len tak zo zvedavosti, kedy bude mat dcera 18?

paulina291
18. júl 2024

Ospravedlňujem sa ak to tu už zaznelo ale kde sa spoznali? Lebo mňa zaujíma kde sa tak mladá baba spozná s niekym o toľko starším. Tie kruhy v ktorých sa jednotlivé vekové kategórie pohybujú sú často odlišné.
Ja neviem akože, poznám ľudí čo majú väčší vekový rozdiel a klape im to ale skôr je to výnimka, než pravidlo. Mne by trochu blikala kontrolka či sa chalanisko nechce iba popýšiť mladšou babou, pre ktorú je prestíž bohatý chlap a po chvílke ju odkopnúť.

jumama
18. júl 2024

Autorka, este ma napadlo nieco, pre malu poznamku, ktoru si spomenula, ze si doma s chorym dietatom. Neviem ako presne je chory, ale akoby som vycitila, ze preto mozno nemate vela penazi. Naprosto to chapem. Moj otec mal pocas zivota 4 x rakovinu, prvy raz uz ked sme mali so segrou 8-10 rokov, bol rok v nemocnici.... a boli sme preto mozno v podobnej situacii, velmi to ovplyvnilo kvalitu zivota celej rodiny. Na jednej strane sne sa mali radi, na druhej strane to bolo neustale odriekanie svojich tuzob. Obcas aj vysmech spoluziakov.

Pozri si film Obyvcajna tvar https://www.csfd.sk/film/466388-obycajna-tvar/p... je to pribeh rodiny kde bol chlapcek so snetvorenou tvarou a mal starsiu sestru, ktora ho milovala, so vsetkym vzdy pomahala, ale bola aj trochu na vedlajsej kolaji. Pretoze chlapcek mal tolko problemov a ona bola bezproblemova, pretoze videla, ze jej rodina ju bezproblemovu potrebuje.

Nepoznam vasu situaciu uplne, ale mozes v nej uvidiet situaciu dietata, ktore je poslusne, ale akoby aj strasne osamotene, nevidene. Uz ked sa maju naplnit jej chvile s mamou, zase sa vzdy nieco stane tomu chlapcovi a ona "sa zase len musi s tym zmierit", lebo co ineho ma ta mama urobit...

Ty sama si aj v prispevkoch napisala, ze dcera bola samotarka, ponorena skor do ucenia - myslis, ze dobrovolne, alebo tam moze byt aj nieco ine v tom, poznas ju dobre, zdoveruje sa ti, alebo ta radsej nicim nezatazuje? ... vies co sa jej deje teraz? Je videna. Je centrom niecieho zaujmu. Prave tak strasne vyprahnuti ludia, tuziaci po tom, aby boli videni, aby boli videne a naplnene ich tuzby, su lahsie obete nerovnych vztahov. Zo zaciatku v tom vztahu dostavaju plnym priehrstim, ale moze sa stat, ze potom ich partner zacne kontrolovat, manipulovat a neustale im narusat hranice, lebo oni ziadne hranice nemaju. Vzdy museli ustupit, lebo to bolo potrebne.

autor
18. júl 2024

@nelca84 už som to tu písala, predvčerom mala 17.