Sviatky strávené u rodičov
Ahojte.
Co si myslite o tom, ked 30 rocni ludia, manzelia, ktori uz maju babatko travia kazdy sviatok a kazdu nedelu u rodicov raz z jednej strany, inokedy z druhej.
Vianoce - veceraju u rodicov/svokrovcov
Velka noc - pridu po posvatani jedal a najedia sa u rodicov/svokrovcov
Nedela - chodia na obed k rodicom/svokrovcom.
Takto pred babatkom a aj s babatkom.
Nemal by dospely clovek zvladnut pripravit si ten sviatok sam pre svoju vlastnu rodinu? Pride to len mne detinske? Ved aj ten nakup potravin a priprava stoji peniaze, cas a energiu. Vdaka za vase nazory.
Je to pekné zvyk, že rodičia neostávajú sami. Aj ja chodím s deťmi na sviatky, víkendy. Ale vždy prídem s plnými nákupnými taškami, varím, pečiem, upratujem.
Ja by som to nedokázala, ale keď riešia každé euro, tak možno im to finančne pomôže a je to len problém ich rodičov, ak im to vadí a nedokážu povedať dosť. Ja ako pracujúci človek v istom veku by som chcela mať cez víkend niekedy kľud a nie každý víkend riešiť návštevu, aj keď by to mali byť moje deti.
Ja napr. celkom aj chapem autorku. Kazdu jednu nedelu byt nasackovani u jednych alebo u druhych rodicov ? A keby len na kavu poobede. Ale komplet na obed ? Trosku mi to pride ako vychcanost zo strany mladych. Ved predsa len, nedelny obed nie su rychle toasty alebo prazenica. Asi chcu usetrit cas aj peniaze. Ale tak ak to nevadi tym rodicom a su radi ze tam mladi su, tak potom je to jedno. Ale ja by som takto nechcela travit kazdu nedelu. A o sviatkoch ani nevravim. Ak by bol niekto z rodicov vyslovene sam, tak chapem, to ano, nenecham vlastnu mamu samu na Stedry den doma. Ja som sa praveze velmi tesila, hned ako sme sa osamostatnili a mali babatko, ze budeme mat konecne svoje prve Vianoce ako rodina, nachystali sme si to vsetko podla nasich predstav a moznosti. Ako jasne, na druhy den sme sli k jednym, potom zas k druhym na navstevu, ale samotny Stedry den som rada pripravovala aj pripravujem ja s muzom. Neviem, no, kazdy to ma inac samozrejme. Ale ja by som tiez tak nemohla fungovat ako to popisuje autorka.
vzdy som chcela travit sviatky spolu ako rodina s mamou ,surodencami ich rodinou etc ...cim viac tym lepsie-mne to pride pekne a rodinne .. kazdopadne som sama s malou a nemam tu rodinu .. kazdy nech si travi cas ako vie .. rodicia tu nebudu vecne a ak maju dobre vztahy o to krajsie ... dieta bude mat pekne spomienky na starkych ci z jednej ci z druhej strany ...
Keby to ich rodičom vadilo tak im to povedia, ty sa trápiť nemusíš.
My sme to casto striedali, do svadby sme sviatky travili kazdy so svojou rodinou, po svadbe prvy rok Vianoce sami, potom u svokrovcov (boli na tom istom sidlisku a mali sme novorodenca), dalsi rok u nasich (60 km od nas) a zase kolecko.
No covid nam pokazil plany a cim boli deti vacsie, tak chceli byt doma na Stedry vecer a mne sa nechcelo vsetkych balit. Chodime k nasim vacsinou po 26.12. Do 30.12. A Silvester zase doma.
Ale nikdy to nebolo o vyzierani, my sme doniesli nakup, maso, zeleninu, co bolo treba, pomohla som upiect a upratat.
Velka noc u nasich nie, my chodime stale do kostola, nasi nie, a v ich dedine nie je kostol, museli by me chodit autom a to uz fakt je s detmi narocnejsie.
Tak niekedy na V.noc ani nie sme s nimi a sme s nimi teda dost malo, lebo uz aj sestra s muzom tam chodi (su blizsie, tak castejsie) a nemame potom kde prespat, na otocku sa nam to moc neoplati. No a k svokrovcom sa tiez nesackujeme kazdu nedelu. To zase nie...keby aj, tak daco aspon pomoct, doniest kolac. Takze neviem, mozno aj prispeju...? Ci vobec?
My tiez často sviatkujeme u nasich. Nie kazdy vikend, ale sviatky, narodky, meniny, dokonca msmina nam vsetko nabali na tyzden - pritom toto jej vzdy vytknem. Nechapem co ti na tom vadi. Kamoska chodi s rodinou každú nedelu k rodicom ja obed a to su uz piati a okrem dovoleniek toto robia uz cez 13 rokov - no a čo. My sme mavali taky zvyk ze v piatok sme isli k nasim na veceru. Po istej dobe sme sa rozhodli ze je toho na nas vela - nieze sa nechceme stretavat, ale proste to nerobilo vzdy dobrotu tak sme to stopli z dovodu ze chceme mat nadalej dobre vztahy ale to neznamena ze potrebujeme u nich sedieť každý tyzden
@dskjhfdlkdjhl ďalšia do radu nemám problém vyrobím si
My sme mali zvyk, že napríklad na Annu na hody sme strávili čas u starých rodičov, minimálne celú nedeľu. Boli tam všetci, kto vedel prísť. Keď sa náhodou nedalo starká bola z toho nešťastná. Tiež som si už častokrát vedela predstaviť iný plán a iné tradície. Fungovali sme takto vyše 30 rokov samozrejme aj s rodičmi. S odstupom času to bola veľmi pekná tradícia, ktorú by som si zopakovala. Len starí rodičia už sú po smrti. Veď tradície môžu byť spojené aj s ľuďmi, ktorí sú nám blízki a chceme s nimi stráviť čas. Tiež Vianoce strávim s rodičmi, tieto posledné to bolo so svokrom a najbližšie už s manželom chceme aby sme boli všetci spolu u nás. Predsa len rodičia a svokor nie sú najmladší. Ja myslím, že ten spoločný čas si treba užiť. Raz všetci pominú a človek môže potom rozjímať a dúmať osamote.
Ja si myslim, ze ked je to ponate tak, ze to nikomu nevadi a ze sa vsetci zucastnuju nakupov a pripravy je to ok. Ze ak ta navstevujuca strana nezneuziva a tu navstivenu stranu to tesi. U nas je to taka zmes. Ja uz rodicov nemam, nemam sa kam vracat. So sestrou sa navstevujeme, ale uz nie na prespavacky. Z muzovej strany si to svokra chcela vymoct, ale ja som chcela travit podla seba sviatky a ich chodime iba navstevovat, nie prespavat, byvaju cca pol hodinu auyom od nas. Svagrovci byvaju dalej a ti teda chodili aj prespavat. A povedala by som, ze trosku sa nechaju aj obsluhovat, svagrinka moc mamine nepomaha, chodi si tam oddychnut... A niekedy potom svokra byva taka nervoznejsia, ked sme este aj my prisli, hoci by jej bolo luto, keby sme neprisli... Nebola nervozna na nas, ale tak vseobecne, ze je toho na nu vela, cize taky cudny pocit vsetkeho naraz sme zazivali. Svagrovci mali neskor deti, no a priznam, ze obcas tych prazdnin bolo neurekom, ze by sme boli prijali, aby nam pomohli svokrovci aspon na par dni, ale vacsinou uz tam boli svagrovci, cize sme sa naucili zariadit inak. A potom - ovplyvnilo to trochu vsetky vztahy, akoby si svokra mysli, ze ich nemame az tak radi, ked tam netravime tolko casu ako ti druhi. A aj nasa dcera ta uz nechcela chodit na prazdniny, uz je velka a starych rodicov to mrzi... Ale ono to nie je dane len nami, to oni sa tak zariadili, oni to tak chceli, nevidia dosledky toho, nepriznaju si ich... Kolkokrat ked sme na navsteve, uz nam svokor zacne nabalovat ovocie a svokra kolace - ako taky signal, ze uz chodte, prideme o jednej a okolo tretej uz zacnu takto... ja som na to strasne citliva, poviem si, ze ved tych druhych tam maju cely vikend od piatka... a nas po dvoch hodinach uz posielaju... mozno to tak zase nevnimaju.
Hmm niekto píše o nás? :D My takto fungujeme a absolútne nikomu to nevadí. Vždy prídeme skôr, aby sme mohli pomôcť s prípravou, neprídeme len na hotové. Niečo donesieme, dezert, vino, kavu. Vždy nás však pozvú. Sme radi, že vidíme rodičov a naše malé deti vidia svojich starých rodičov. Ja mam detičky ešte maličké, tento rok som už chcela urobiť Vianoce spoločné. Ja si myslím, že je to úplne každého vec a úprimne nerozumiem, prečo ťa to trápi.
Kokos ... Ak to vyhovuje všetkým stranám tak neviem prečo sa ty do toho staráš... Ak to niekomu zo zúčastnených nevyhovuje treba sa ozvať a riešiť... Ak nie si ani hostiteľka ani hosť tak ťa to nemá prečo trápiť....
Nikto na svete nie je stastnejsi ako nasi rodicia ked sa nahalsime na obed/sviatky.
Vianoce na striedacku nasi/svokrovci. Momentalne sme mimo domu a uz pisala svokra ci prideme v nedelu aspon na obed ked sme blizko. Uz vidim ako sa proti nam spriahnu s malou a ostaneme na noc...
Ono je to o tom ako to maju medzi sebou rodiny nastavene, nie o tom kto co zvladne. U nas to berieme ako spolocne straveny cas, nie ako zneuzivanie pohostinnosti.
je úžasné mať taký vzťah s rodičmi
Tak to budeš prekvapená keď napíšem,že my máme dávno po 40tke a každý rok chodíme k mojim rodičom na Vianoce a čo ešte divnejsie aj s dieťaťom. Na Veľkú noc nie, lebo sa mi nechce prepat cez celé Slovensko.
Aj my chodime k nasim s priatelom a synom na Vianoce, aj dnes ideme 🙂 Nechapem kde je problem. Byvame od nich 150 km tak v nedelu nechodievame, ale raz do mesiaca na vikend ano. Kebyze byvame blizsie urcite minimalne kazdy druhy nedelny obed sme u nich alebo oni u nas.
Vsetko je o vzťahoch, my mame dobre vzťahy, chceme byt spolu, preto všetky sviatky trávime spolu u našich a odkedy sú deti, pre starých rodicov to má kúzlo o to vacsie. Samozrejme tam neprespavame, nech tie starosti s nami (ako prezliekanie perin a pod) minimalizujeme. Mám surodenca, ktorý trávi sviatky osve a to ešte nemá deti a poznam nazor rodicov na to, že sa segreguje. Keby nebolo nás, tak by rodičia boli sami a co by to bolo za sviatky, keď ich Travis sám a nestojis vlastným detom za to, aby tá navštívili.
A moji rodičia by boli radi, keby sme takto k nich chodili každé sviatky, každú nedeľu. Myslím, že aj svokrovci. Ale nedá sa…
Tiež mám v okolí takúto žienku. Ešte sa mi pochválila, že telefonovala s mamou a že ju zdrbala (dcéra vlastnú mamu), že (mama) nakúpila málo jedla a jej manžel je veľký papkáč 🤦♀️ (plánujú byť u rodičov od dnes do pondelka). Ja by som sa hanbila ako pes na mieste tej dcéry 🤷♀️
Teda ja mám ďaleko po 30 a mňa rodicia každé sviatky volajú alebo mi voláme decko,však sú to rodicia kde by mali ísť a možno ,sú fakt potrebujú oddýchnuť a nemajú dosť peňazí na jedlo
Mladi u starych na sviatky... tomu sa hovori Rodina🌷zrejme si take nezazila, ked ta to udivuje. My sme mali otcove sestry z muzmi a sesterkami na prespavacky tak 4*do roka, aj na VN aj na V. 🎄(Ale je pravda, ze rok 1989 akoby vsetko utal. Dalsie leto sa vsetci vyrutili do Juhosky, do usa...). Moj svokor chodil svokre na hody zo svagrovcami, ti sa rozprchli na futbal, po krcmach a na svokra cakal 4 kacice na osklbanie... Ti sa vratili na hotove, prestretemu stolu s novinkami zo sveta😅.
Píšeš o mne? 🤣🤣 ja som zas toho nazoru ze kym mame starych rodičov a su v kondicii nech varia 😆 potom budem varit ja ked budem mat vnucata..
aj svokrovci aj nasi su radi ze prideme, volaju nas… vzdy nieco donesieme, napr maso, vajcia, nech je z coho varit.
Roky mame zauzivane, ze kazdu nedelu sa stretneme u babky cela rodina na obed.. 100x sme jej povedali nech nevari ze prideme len na kavu, no vari napriek tomu.
Je naozaj vela ludi ktorym to nevadi. Mama mojho ex trvala na tom aby sme tam boli kazdu nedelu naobed, oni s muzom by si aj tak varili to iste a boli radi ze sme spolu raz do tyzdna. Prist naobed ku nam ich otravovalo, boli radsej ked sme prisli my, pekne nas pohostili, my sme potom upratali. Vzdy tam bola aj exova sestra s detmi, proste rodinne stretko raz v tyzdni ;) Na 100% som si ista ze bola rada ze sme dosli a neboli sme “vyzirky”.
Kazdopadne moja svokra by to tak urcite nebrala :D neopovazila by som sa s muzom chodit naobed kazdy tyzden, ked tak na kavu. kazdopadne na sviatky velku noc a vianoce sme tam, to by zase neprezila keby sme neprisli (nastriedacku s mojimi rodicmi) a to zas nevyhovuje mne, popravde uz sa tesim ked budeme mat deti ze si spravim vianoce podla seba doma.
Takze zamna to sice nechapem, ze nevedia obsediet doma a nedala by som to ani ako nevesta ani ako svokra ale verim, ze su rodiny kde to ludom vyhovuje a to je v poriadku
tá dotyčná rodina ti urobila čo, že ich tak neznášaš?
Možno preto,že chcú byť jednoducho spolu.Pomôcť s prípravou sviatkov,aby si starí rodičia užili vnukov.Je to pekný zvyk,bodaj by takých rodín bolo viac.
Hovorí sa tomu blízke rodinné vzťahy. Ľudia so silným putom ktorí sa radi a často chcú vidieť. My to tak máme s rodičmi, ja som jedináčik a s rodičmi sa každý týždeň striedame kto uvarí. Chodia iba oni k nám lebo u nich nie je vytvorené prostredie pre dieťa, ale prinesú suroviny z ktorých uvaríme aby sme my neboli zaťažení finančné. A jeden deň víkendu sme s mojimi a druhý deň víkendu nás k sebe pozve manželova rodina. Inak bývame všetci v jednom meste cca 20min autom od seba. Chcú vidieť jedine vnúča, nevadí im pripraviť obed. Ale ja mám radšej svoju kuchyňu, ja varím dietnejsie ako moji rodičia a svokrovci.
Staraj sa o svoju rodinu a svoje zvyky.Mam 47 r a všetky Vianoce trávime u rodičov.Vcera som bola u mamy s dcérou a piekli sme, ja som máme poupratovala kto si, aby si určovala kde ľudia môžu tráviť sviatky?
Ty vieš či aj oni nenakupia, nezaplatia inak sa nerevansuju?Raz, keď budeš mať väčšie deti tiež sa možno budeš tešiť, že pridu
Ja zasa nechapem, ako moze niekto travit sviatky bez rodiny, aj ked uz ma svoju.
Vieš čo, my to máme tak pol na pol, veľakrát nás pozýva svokra alebo moja mama, a keď neprídeme, sú ofučane 🙈 teraz ideme k mojej mame na Veľku noc a nie, nieje to preto, že by som nevedela sviatky prichystať sama 😁 obe sú už vdovy a vždy im dobre padne byt aj s vnúčatami, plus pomôžeme v záhrade napríklad teraz na jar, v zime odhrnieme sneh, zakurime!
Ale každá rodina to ma predsa inak, pokiaľ to rodičov nevadí, tak by si sa do toho nemala miešať, nechať tak ako to je 🤷♀️

Tak ja suhlasim s tebou. Mohli by byt aj samostatnejsi a budovat si vlastny domov a zvyky zvlast ked je to take vypocitave ze sa im len nechce varit a chystat veci a pridu si na hotove.