Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Je fér nechať si zdedený byt len pre seba?
Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod.
Aby sme zachovali anonymitu autora, zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol a s ktorými súhlasil na zverejnenie. Ďalšie podrobnosti k situácii k dispozícii nemáme. Skús preto hlasovať a komentovať na základe informácií uvedených v príspevku.
Po určitom čase odpovede zosumarizujeme a autorovi pomôžeme rozhodnúť sa na základe hlasovania a skúseností komunity.
S manželom sme spolu viac ako desať rokov a máme dve deti. Nedávno zdedil po svojich rodičoch byt. Je napísaný len na neho, čo je úplne prirodzené, keďže ide o dedičstvo. Problém je, že sa medzi nami otvorila debata o budúcnosti a majetku.
Ja som si vždy myslela, že v manželstve by mali partneri fungovať ako tím a že ak budujeme spoločný život, mali by sme sa navzájom cítiť bezpečne. Keď som sa ho opýtala, či by niekedy uvažoval o tom, že by ma do bytu dopísal ako spoluvlastníčku, povedal jasné nie. Tvrdí, že ide o jeho dedičstvo, ktoré mu zanechali rodičia, a chce, aby zostalo jeho majetkom.
Na jednej strane chápem jeho argument. Na druhej strane ma to zaskočilo. Za tie roky sme spolu riešili hypotéku, domácnosť, deti aj množstvo finančných rozhodnutí. Začala som premýšľať, či by som sa na jeho mieste pozerala na vec rovnako.
Neviem, či je jeho postoj úplne prirodzený, alebo či by v manželstve mala existovať väčšia ochota deliť sa aj o takýto majetok.
A: Má právo nechať si byt len pre seba 👍
B: Nie je to fér voči manželke 💙
C: Záleží od okolností a fungovania manželstva 😄
@pytame_sa_za_teba v ziadnom pripade nie, je to iba jeho. Na nadobnuti tohto majetku mas nulovy podiel.
Komunita rozhodla: Zdedený byt má zostať manželovi
Výsledky hlasovania boli mimoriadne jednoznačné:
👍 A - Má právo nechať si byt len pre seba: 56 hlasov (90,3 %)
💙 B - Nie je to fér voči manželke: 6 hlasov (9,7 %)
😄 C - Záleží od okolností a fungovania manželstva: 0 hlasov
Väčšina hlasujúcich sa priklonila k názoru, že zdedený byt by mal zostať vo výlučnom vlastníctve manžela a nevidí dôvod, prečo by mal manželku zapisovať ako spoluvlastníčku.
Rovnaký trend bolo vidieť aj v komentároch. Diskutujúci často pripomínali, že dedičstvo nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a ide o majetok, ktorý človek nadobudol po svojich rodičoch, nie spoločným úsilím manželov. Viacerí uviedli, že by ich ani nenapadlo partnera o niečo podobné žiadať a rovnako by postupovali aj v opačnej situácii.
Objavila sa však jedna dôležitá výhrada. Viacero diskutujúcich upozornilo, že ak by sa do bytu investovali spoločné peniaze, financovala sa rozsiahla rekonštrukcia alebo by sa na jeho zveľaďovaní podieľali obaja manželia, bolo by rozumné vopred si nastaviť jasné pravidlá. Práve pri spoločných investíciách totiž môže neskôr vzniknúť pocit nespravodlivosti.
Menšia skupina ľudí zastávala názor, že v manželstve by malo byť všetko spoločné a že partneri by si mali navzájom prejavovať dôveru aj takýmto spôsobom. Tento pohľad však zostal skôr výnimkou.
Čo z diskusie najviac vyplýva?
Komunita sa takmer jednohlasne zhodla, že manžel má plné právo ponechať si zdedený byt vo svojom výlučnom vlastníctve. Väčšina diskutujúcich nepovažovala jeho rozhodnutie za nefér voči manželke. Oveľa dôležitejšie podľa nich je, ako budú partneri riešiť prípadné investície do nehnuteľnosti a akú úlohu bude byt zohrávať v živote celej rodiny.
Najčastejší odkaz z hlasovania aj komentárov bol jednoduchý:
Zdedený byt patrí tomu, kto ho zdedil. Dôležitejšie než vlastnícky list je to, aby mali partneri jasno v tom, ako budú s nehnuteľnosťou a spoločnými peniazmi nakladať do budúcnosti.

A