icon

Uvádzate v životopise, že ste na rodičovskej?

danculik
29. jún 2012

Ahojte chcem sa vás opýtať, začínam si hľadať novú prácu. Mojím posledným zamestnaním ked som koncila v praci bol November 2010. Potom som bola na rizikovom tehotenstve a potom sa narodil syn a teraz som doma na RD.Chcela by som ist do prace po letnych prazdninach. Len neviem ci mam dat do zivotopisu ze som na RD?..Pretoze posledne zamestnanie mam rok 2010 a pise sa rok 2012 😀 😀 😀 😝 ...tak im to bude cudne ked tam nebudem mat nic napisane, ze co som robila? Dávate to do životopisu? Ďakujem

zuzka38
30. júl 2012

@danculik nemusis to pisat a vysvetlis osobne.. je pravda, ze ked to tam clovek napise, tak na 99% ta nepozvu.. ja som to tam teraz pisala, a videla som ten rozdiel, nikto nevolal, akonahle som to dala von, zrazu mali firmy zaujem ma pozvat na pohovor.. drzim palce 😉

zuzka38
30. júl 2012

@lienockaa ja by som neostala ticho, ale odpovedala protiotazkou z akeho dovodu to xcu vediet? ..pokracovali by sme dal toho, nemaju na to rpavo, nemaju sa to co pytat.. a pokial s tym maju problem, ze mame deti, v takej firme pracovat urcite nexcem

mima4
30. júl 2012

@zuzka38 oni skor maju problem s absenciou zamestnanca/zamestnankyne v praci. Preto je dolezite ich ubezpecit, ze nebudes absentovat kvoli chorobe dietata a mas zabezpecenu starostlivost on.
Ono je to pochopitelne z ich strany, pretoze si predstav nejaku malu firmu, napr. tvoju, kde ti clovek pravidelne vypadava na PN, ci OČR a ty musis hladat nahrady, zastupovat... su to pre teba dodatocne naklady, a ty potrebujes cloveka do firmy na pracu.

lienockaa
30. júl 2012

@zuzka38 ano,ale ticho aj tak ostane..oni sa pytaju rovno,ze ako mam zabezpecenu starostlivost o deti,aby som z prace nechybala..to je taka otazka,na ktoru ked odpovies protiotazkou,tak su ticho oni a sedis tam ako blba..

rakywanda
30. júl 2012

@rybka31 tiež som musela ukončiť PP sama, inak by si tá hyena našla akýkoľvek dôvod, aby ma vyhodila. a ani si neviem predstaviť tráviť 8 hodín denne v práci, kde by som sa bála aj nadýchnuť. a teraz sa dokonca naťahujeme o preplatenie nevyčerpanej dovolenky.
prácu začínam hľadať od septembra a vôbec si to nedokážem predstaviť. mozog zmäknutý, sebavedomie nulové 😀

dada1212
30. júl 2012

@rybka31 ja ti tiež názor neberiem, ale prečítaj si napríklad diskusiu na profesii a uvidíš, že problém nájsť prácu majú všetci, bez ohľadu či sú to muži alebo ženy, matky alebo nematky.
tvrdiť, že ťa vyradia LEN kvôli tomu, že máš dieťa je fakt v dnešnej dobe veľmi trúfalé.
, v dnešnej dobe sú zamestnávatelia veľmi pohodlný a nechcú zaučiť ani schopného človeka a radšej uprednostnia menej schopného, ktorý má prax. preto aj keby si nebola matkou, ale nemala prax v takej práci, tak ťa tiež odmietnu.
poviem ti za seba príklad, veľa vecí ovládam, mám veľa pracovných skúseností , nemám problém sa dostať na pohovor na miesta, kde sú vysoké požiadavky už v inzeráte ale napríklad som už x krát reagovala na predavačku a nikdy som sa nedostala ani pohovor , lebo nemám prax na pokladni. pritom mám skúsenosti s komunikáciou s ľudmi, školu zameranú na obchod a marketing atd.

anjelicek26
30. júl 2012

@zuzka38 - zamestnavatel to potrebuje vediet, mna sa na pohovore tiez pytali na to, ked budu deti chore, ci budu v skolke, opatrovatelky, kde budu cez skolske prazdniny, no vysluch 😅 😅 Ale ja to beriem, ved je to normalne, hlavne ak je maly tim (nase oddelenie 5 ludi), tak jeden druheho zaskakuje a ak je to casto, je to o nervy 😖

mima4
30. júl 2012

@dada1212 ak si vzdelana a mas fakt dobru prax, za predavacku ta nevezmu preto, ze si ovela vyssie kvalifikovana a oni vedia, ze tam neostanes dlho a budes si hladat pracu ktora vyhovuje tvojmu vzdelaniu a poziadavkam. Zamestnavatelia vedome nechcu na jednoduchsie pozicie vzdelanejsich ludi, skor im vyhovuje za predavacku zobrat zenu s ucilistim, lebo vedia, ze ta vela moznosti nema a ani nebude mat a jej to staci a oni potrebuju tam cloveka nadlho, nie ako prechodnu stanicu 🙂

mima4
30. júl 2012

@anjelicek26
tiez si myslim,ze je to normalne. Neviem si predtavit byt v pozicii zamestnavatelky a kazdy mesiac riesit absenciu cloveka v praci...

anjelicek26
30. júl 2012

@mima4 - ved ano 🙂 Hlavne taka praca, co je "jedinecna", teda len tak lahko ta nikto nenahradi a robota stoji, klienti cakaju ... ja mam po skole a skolke ako variantu B opatrovatelku a este dalsiu opatrovatelku, keby mi vypadla prva.. poistena som ako to ide 😅

dada1212
30. júl 2012

@mima4 či mám alebo nemám ozajstný záujem asi ťažko zistia ak ma ani nepozvú na pohovor. nemám vysokú školu, len strednú, hoci som už robila veľa prác a mám dosť iných znalostí.
takže až tak prekvalifikovaná nie som.
a na tie ponuky som nereagovala zo zúfalstva, fakt by ma bavilo predávať napríklad oblečenie a vyhovuje mi robiť denne 12 hodín kvôli dochádzke a takisto preto, že mám aj iné aktivity a vyhovovalo by mi robiť celé dni a potom byť viac dní doma.
takže ak by sa mi také niečo trafilo, určite by som tak rýchlo nešpekulovala nad zmenou zamestnania.
to, že je pokladňa problém si myslím aj preto, že vo veľa inzerátoch je ovládanie pokladne podmienkou.

mima4
30. júl 2012

@anjelicek26 myslim si, ze si to vyriesila velmi dobre 🙂 a co citam tvoje prispevky na konikove, si fakt mudra zena 😉

Ono praca nemusi byt ani ako tak jedinecna, vo vacsich timoch je aj urcite zastupovanie, napr. ja teraz mam dva tyzdne dovolenku, zastupuje ma kolega. A ja napodobne budem jeho. Ale tiez si neviem predstavit situaciu, ze by som mala zastupovat niekoho, kto pravidelne "vypadava", pretoze sem tam sa to da, dlhsia dovolenka, ci tyzden za polrok PNka, ale to zastupovanie zahrna aj to, ze som dlhsie v praci, lebo vykonavam ukony za toho, koho zastupujem, a preto by som tiez nebola nadsena zastupovat niekoho velmi casto a tym zostavat v praci neviem ako dlho. Tiez to nie je ferove voci kolegom. To je moj nazor 😀

mima4
30. júl 2012

@dada1212 myslim si, ze ovladat pokladnu sa naucis za par dni. Ja som mala brigadu, kde som robila s pokladnou..je to len o zacviku, nic komplikovane.
Drzim ti palce, aby si si nasla nieco, co ta bude naplnat a kde sa budes citit super! 🙂

amouramour
30. júl 2012

ja sa vraciam do prace v septembri, nastastie sa na mna tesia...v dnesnej dobe je asi velky risko ostavat na 3, 6 rocnej rodicovskej, lahko sa na ludi zabuda a praca hlada tazko...drzim palce vsetkym🙂

babulina
30. júl 2012

ja som do cv uviedla ze som bola na materskej, aj napriek tomu ze som v tej dobe mala trvajuci zamestnanecky pomer, akosi mi bolo blbe uviest ze mam o styri roky praxe viacej nez v skutocnosti mam, na pohovory ma pozyvali bez problemov, pocas pohovorov sa nepriamo opytali ako mam zabezpecenu starostlivost o deti a tym ze sa som mala uvedenu matersku tak sa nikomu nezdalo cudne ze preferujem skrateny uvazok a chapali aj moje dovody, mozno som svetla vynimka ale som za uprimny vztah od zaciatku
toto neberte v zlom ale ak deti neuvediete, na pohovore sa k nim nevyjadrite tak potom dokedy sa budete tvarit ze ste bezdetne, dalsie tri mesiace pokial budete v skusobnej dobe? 😒 pride mi to divne

anjelicek26
30. júl 2012

@dada1212 - inak urad prace poskytuje prave aj rekvalifikacne kurzy - pokladnicka - kde za tri mesiace budes moct poctivo hlasit, ze pracu na kase ovladas a nebude ta to stat ani cent 😀

rybka31
31. júl 2012

@babulina babulina iste, ja som netvrdila, ze nemate o tom hovorit na pohovore, povedala som, ze zamestnavatel by sa Vas na to nemal v zmysle zakona vobec pytat, pretoze toto je otazka diskriminacna a ma chranit matky zeny prave pred tym, aby neboli vyradene z procesu pohovorov preto, ze su matkami.Opakujem, ja hovorim o vlastnych skusenostaich z firmy, v ktorej som robila, a videla som na valstne oci ako priamo pritomna pri pohovoroch, a halvne pri prvom vyradovani zo zivotopisov, ako k tomu zamestnavatel pristupoval.Okrem toho, takuto situaciu je sudne velmi tazke dokazat a aj keby sa vyskytla mamicka si 3x rozmysli ci bude tahat takehoto zamestnavatela po sudoch, rpetoze Slovensko je male a staci ze zamestnavatel poskytne o vas referencie tomu dalsiemu, aj take veci sa deju atd.A uprimne viem, ze v mojom okoli sa vaicero mamiciek stazovalo na podobne veci.Kocky, je len velmi dorbe, ze mate pozitivne skusenosti, zial mala som tu cest stretnut sa doslova na ulici s mamickou, ktoru som nidky predtym nevidela a uplne nahodne sa nase deti pohradli a dali sme sa do reci a zial presla si podobnou situaciou dokonca mi povedala, ze to rozhodne v cv neuviedla a ze jej to urcite nebolo na skodu, lebo predtym to uviedla a mala velmky problem si najst pracu.Citavam pravidelne odborny casopis ZISK, ktory ma velmi aktualne a roznorode temy a taktiez tam bol poriadne dlhy clanok mamicky, ktora si hlada zamestnanie a to myslim ani neskoncila rodicovsku dovolenkucelu a vsetko poctivo uviedla do zivotopisu.Od momentu haldania zamestnania poslala stovky ziadosti a nikto sa jej neohlasil.Nevie si to vysvetlit a uvedomila si jedine, ze je to prave tym, ez am dieta, pretoze na mnozstve pohovorov sa jej to aj pytali a ona pravdivo odpvoedala a bez ohladu an fakt, ze ma okolo seba ludi, ktori by jej so starostlivostou pomohli, jednoducho to zamestnavatelia nebrali do uvahy a dokonca sajej mnoho krat pytali doslova nemiesten otazky, na ktore uz uz mala chut odpovedat mnoho krat aj nemiestne, lebo jej to bolo trapne.Myslim si, ze ta zena musi byt skutocne zufala, ked urobila takyto krok.Druha vec mamicky, je skvele, ze mate opatrovatelky, ktore vas zastupia v case, ked je dieta chore a vy pojdete do prace.Ale na strane druhej, vsetky mamicky nemaju po ruke rodicov, ktori su uz na dochodku ci moznost zaplatit opatrovatelkam, co lacna zalezitost urcite nie je.Mnoho rodicov nas rodicov je este aktivnych a stale pracuju a urcite sa to ani v najblizsom obdobi menit nebude.Takze toto je podla mna druhy pohlad na vec.Iste, vsetky deti nebyvaju pravidelne chore kazdy mesiac, ale zase viem, ze v jasliach ci MS byva tzv. davova psychoza, kedy to vzajomne od seba chytia, vidim to rpavielne vo svojom okoli.A dieta raz proste vyrast musi nejako.🙂Ja si myslim, ze chybou zamestnavatelov je, ze to s matkami proste skusia len malokedy, hoci som stale presvedcena ze zena-matka je schopna zvladnut ako sa hovori 100 veci naraz, lebo jednoducho musi a urcite je lojalnejsia a vdacnejsia za prilezitost, ktoru dostane.Netvrdim, ze vsetky mamicky su odsudzovane za to, ze su matkami a nechcu ich prijat do zamestnania, ja hovorim mile mamicky o svojich vlastnych skusenostaich, ktore som prezila na vlastnej kozi a tie zmenit nemozem.Preto hovorim, je skvele, ak vy mate pozitivnejsie skusenosti.Je dolezite snazit sa dalej, ale osobne si myslim, ze aj toto je jeden z dovodov, pre ktory mnohe mamicky po materskej skusaju vlastnu firmu...atd.. 😉 Okrem toho, ja som sa nestretlaosobne s takou pracou, ktora by bola tak speicalizovana, aby som bola nezastupitelna.take nieco nejestvuje.zamestnavatel si vzdy najde za Vas nahradu, verte tomu.A je uplne jedno, ci pracujete v obalsti poistovnictva, bankovnictva, uctovnictva, ci technickych ci akychkolvek inych smerov.Vas sa mozno enstala situacia ze Vase dieta by bolo pravidelne kazdy mesiac chore, ale su take mamicky a hoci za to nemozu, deje sa to.Toto je dovod rpe ktory som aj ja povodneho zaidala o skrateny uvazok, aby som tak nevypadavala, co si myslim ze je vyhodne aj rpe zamestnavatela a vdzy to dokaze prekryt aj dalsimi kolegami.Ved na skrateny nebdue ta zena robit vecne, staci nejake obdobie.Takze ja to vidim takto.A beriem ze mate ine nazory. 🙂

rybka31
31. júl 2012

@dada1212 Toto ja zase chapem, ked som si vyberala ja ludi do svojho timu, pre man nebolo dobre prijat cloveka, ktory mal vaic vzdelanie na pracu, na ktoru to nebolo potrebne.Pretoze som vedela, ze aj tak bdue casom nespokojny nielen platovo, ale aj s pracou, ktora ho uspokojovat nebude a pojde dalej.Ja preto taketo prace nevyhladavam na profesii.To ej podla mna to iste ako sa halsit na poziadavky, ktore proste nesplnas.Cize mozes byt na ich miesto proste prekvalifikovana, alebo zase naopak malo kvalifikovana.Nas strane druhej, ja chcem opustit svoju oblast a ist robit do inej.Ved dnes to uz nefunguje tak, ze prezijete v jednej firme a s rovnakou pracou 30 rokov do odchodou do dochodku.A niekedy sa stava, ze niektore poziadavky su nadhodnotene v danom zamestnani a zistite, ze v konecnom dosledku vobec nepotrebuju aktivne anglictinu, ze to tam uviedli, ktovie preco pomaly aj na upratovacku.🙂Cest upratovackam.Cize viem, ze idem do novej oblasti a tak haldam take firmy, ktore ma zoberu na zaciatok aj s mensimi poziadavkami.Ved zacat nejako chcem a musim. 🙂

rybka31
31. júl 2012

@dada1212 A poviem to tak, mala som 3 pripady VS mladych ukoncenych a potvrdilo sa to co som predpokladala, ani jedne neostal dlhsie ako max 6 mesiacov.Nikto nema chut neustale haldat noveho cloveka do timu, ked zamestnavatel v tejto dobe nechce zvysit platy, taka je zial doba...Sama mam VS aj vzdekanie navyse a xy pracovnyhc skusenosti az tie roky, kedze nemam 18 😉.A kedze denne sledujem trh prace a vidim co a ako, neostavam lezat "uhorom" a zlepsujem si anglictinu a cchem absolvovat aj rozne kurzy, ktore nemusia vzdy byt take financne narocne...Taky je zivot.To beriem ako normalne, nie je to prvy krat co si hladam pracu, aj ked je to odlisne, lebo mam male dieta.🙂Zatial bez uspechu.A to som vdzy hladala aj tak, ze som proste zasielala cv priamo do firiem, bez ohaldu na to, ci mali nemali ponuku.

maslenka47
31. júl 2012

Ja by som do svojho zivotopisu urcite uviedla ze som na MD. Nemyslim si, ze to predlzi hladanie prace - zamestnavatel, ktory nema zaujem zamestnat mamicku, sa na to aj tak spyta najneskor v tretej vete, a ak aj odmietnem odpovedat, velmi dobre si domyslia preco (a navyse si zrejme neziskam jeho doveru). Naopak, sama sebe usetrim stresy s dotahovanim sa so zamestnavatelmi, ktori o cloveka ako ja stejne tak nemaju zaujem.

rybka31
31. júl 2012

@anjelicek26 Ak sa mozem spytat, zamestnanie si si hladala na Slovensku?

rybka31
31. júl 2012

@lienockaa Zial lienocka, zdielam tvoj nazor v plnej forme.Hmm je to strasne a smutne aj ked na to nemaju pravo a toto je zial ten moment, v ktorom ta mozu diskriminovat, uz tym ze ak splnas podmienky, ani sa ti neozvu.A ano, mas plnu pravdu, zial je neprijemne a trapne nepovedat to.A mnoho mamiciek to otvorene povie.Skratka kazdy sa asi na mieste musi rozhodnut sam, co urobi priamo na mieste.

rybka31
31. júl 2012

@maslenka47 A uz si si skusala hladat zamestnanie po materskej a ako si bola uspesna?

rybka31
31. júl 2012

@mima4 Mima, zial toto je stovky roko zauzivana vychova mamiciek, ktore nevedu svojich synov k tomu, aby doma pomahali a robili vsetky dostupne prace vratane starostlivosti o dieta.A z toho sa potom odvijaju situacie vid rodicovska "dovolenka" atd.Chvalabohu, moja svokra cest jej, mala 3 chalanov, ale vsetko ich naucila a vidiet to pri starostlivosti o dieta aj o domacnost.Ale zazila som si naplno aj presny opak takehoto muza.Takze si aj vdaka tomu svojho manzela vazim a lubim. 😉 🙂

rybka31
31. júl 2012

Mamicky, len by som rada upresnila.Co ste doma s dietatom a uz nepracujete u zamestnavatela, cize nemate s nim trvajucu pracovnu zmluvu, to znamena, ze ste len poberatelky rodicovskeho prispevku, ale nie ste brane, ze ste na rodicovskej dovolenke.Narok na doslova nazov rodicovsku dovolenka maju len mamicky, ktorym stale trva pracovna zmluva so zamestnavatelom.Cize by sa dalo povedat, ze ostatne su povazovane za nezamestnane.A stat v tomto pripade plati za Vas dochodkove poistenie, pokial nie ste v evidencii uradu prace, a co plati stat v tom pripade neviem presne.

mima4
31. júl 2012

@rybka31 suhlasim s tebou 🙂 Mozno je to na uvedomenie si u nas tejto vychovy, a na zmenu k tomu, ako by to mohlo byt lepsie a vytvorit vhodnejsie podmienky tym padom aj pre ich buduce manzelky.
Moj manzel je moj partak vo vsetkom, a aj preto si ho vazim a velmi ho lubim 🙂

rybka31
31. júl 2012

@mima4 Presne ako si napisala, partak vo vsetkom a tak to podla mna ma byt.zdy som si to takto presne predstavovala.presne tak, moja sokra tym padom vytvorila lepsie podmienky aj mne.🙂

dada1212
31. júl 2012

@anjelicek26 no tak konkrétne na pokladňu kurz nebýva, na to som sa pýtala, takisto aj jedna žena z rodiny bola dlhšie na úrade, je vyučená predavačka, len je staršia a robila neskôr niečo iné, takže pokladňu neovláda a nikdy nič také úrad práce nerobil. a nielen úrad práce, ale taký kurz som nenašla ani v ponuke akadémie vzdelávania a podobných agentúr, čo robia kurzy za poplatok.
@rybka31 ale ja by som fakt na takom mieste zotrvala niekoľko rokov, lebo mám k tomu dôvody, prečo mi vyhovuje robiť 12-tky a práca by ma bavila. keby ma aspoň pozvali na pohovor, aby som ich mohla presvedčiť, že záujem mám.

babulina
31. júl 2012

@dada1212 kuk sem, napr tento urad prace robi kurz na registracnu pokladnicu http://www.upsvar-lc.sk/jml/index.php/osz/42-od... , a nasla som aj dalsie dva kurzy jeden v galante a druhy si uz nepamatam,
ked si hodis do googlu kod kurzu NP III-2/B, tak mi naslo aj na inych miestach kurzy, snad ti to pomoze v hladani 😉

dada1212
31. júl 2012

@babulina no tak to som fakt nevedela. aj ked momentálne nie som evidovaná na úrade ale ak niekedy budem, skúsim sa na to viac pýtať.
čo sa týka kurzov, tak u nás na úrade práce nikde nie je vyvesená ponuka alebo letáky, že aké budú, ak sa opýtaš sprostredkovateľky, tak nevie dať kompletné informácie.
a ak je nejaký lepší a zaujímavejší kurz, tak sa strašne rýchlo zaplní a ty sa do neho nedostaneš ani ked si pred tým deklarovala záujem o taký kurz.
náhodou o nejakých agentúrach nevieš, čo ponúkajú taký kurz aj ostatným ludom za nejakú úhradu?