icon

Ako zvládať silné úzkosti a strach?

Včera o 15:08

Čo by ste poradili na silné úzkosti tak silné že nezvládam isť ani na nechty a sedieť tam vyše hodiny, predtým som si to užívala teraz je to nočná mora pre mňa. Nemám ani že depresie ale silné úzkosti až ma trasie. Môže to byť z kofeínu? Mám obmedziť kávu? A piť len zelený čaj? Mám zo všetkého strach, obavy, búši mi srdce, potrebujem niečo na ukludnenie. Skúšam všetko magnerot, aschwagandu, lexaurin mi nič nerobí, a potom ešte guajacuran. Ako sa mám ukludniť? Vypnúť hlavu. Spím 8h+, zdravo sa stravujem, pijem veľa vody, veľa pohybu, cvičenie, príroda😭šport a stále nič. Čo vám pomohlo? Mám o 20 tej vypnuť telefon a čitať len knihy? Na krv som bola aj moč zajtra sa dozviem výsledky. Tlak mám veľmi nízky ale to máme aj v rodine. Nevládzem fungovať hlava sa mi točí, motá ma, unavená som. V kostole som skoro odpadla lebo som tam musela stáť prudko si klaknúť postaviť sa sadnúť a bolo teplo ešte dotoho aj silná menštruácia… Herpes mám vyčerpaná som. Čo by ste poradili? Ako sa mám ukludniť? Kofein pijem hlavne preto že mam nizky tlak a potrebujem fungovat, ked si nedam kofein boli ma hlava. Obvodná mi dala len magnerot a odporučenie k psychiatrovi. Psychiater hned AD. Poradte mi niečo na ukludnenie hocičo. Vitamíny potraviny,lieky. Kľudne aj obmedzím mobil a Tv, sladkosti, kofeín, len nech mi je lepšie..Su aj lieky priamo na uzkosti že nie antidepresiva?

zebricka14
Včera o 19:10

A čo keby ti zmenil antidepresíva? Ja beriem Paretin a celkom si to pochvaľujem. Mala som podobné problémy ako ty pred liečbou. Občas cítim trochu nevoľnosť, ale nevraciam z nich. Možno by ti tie lepšie sadli.

marca12
Včera o 19:19
@anonym_autor

@marca12 umrtie v rodine, nestastna laska.. Ano presne ste to vystihla. Psychohygienu? no priroda, cvičenie prechadzky, nakupovanie, šport… Nič iné

@anonym_autor Takze to mohlo byt spustacom. Je super vediet,ze to ma pricinu. Objednaj sa k psychologovi a dovtedy si napozeraj na youtube dychove cvicenia a vsetko okolo uzkosti. Uzivaj probiotika,stravuj sa lahko,nejedz nic tazke.

autor
Včera o 19:21
@dollyzv

Ja som mala take silne uzkosti ze som prestala vychádzať z bytu..len ked som mala ist PSA venčiť búšili mi srdce ako keby oproti mne stal medveď..ist do obchodu na bežný maly nakup bol pre mna nadľudský výkon…spôsobil mi to chronicky stres, potlacovane emócie..zvládla som to bez liekov..nie som uplne tip top ako pred tym, musim na seba davat pozor ale je to každým rokom lepsie..mala som panicky atak v r 2024 a odvtedy to išlo somnou len dole vodou..minuly rok som na sebe tvrdo pracovala- tvrdo rozumej - naučiť sa hovoriť iným nie, nechcem, nespravím to..seba davat na prvé miesto..naučiť sa sama ukľudniť..hovoriť k sebe samej- byt sama sebe tou oporou..bola som na tom neskutocne zle..nikdy by som si nemyselala ako dokáže psychika položiť človeka na dno..tento rok uz fungujem v rámci možnosti normalne..aj ked od toho panickeho ataku som skoro uplne prestala šoférovať (dostala som ho za volantom)..mne stavy uzkosti čo som si všimla velmi zhoršuje krcna chrbtica ked ju mam preťaženu..nervy vtedy vysielajú do mozgu signály nebezpečia..nemáš sedavé zamestnania alebo nwtravis vela času na talefone so sklonenou hlavou? Nemala si v poslednom obdobi stres?

@dollyzv To presne ako keby ste opisovali mňa..Ja by som ani ten vodičák nespravila ja niesom schopná si ani nič zapamätať učiť sa ani nič mám mozgovú hmlu. A keď sa mám napriklad s niekym stretnut ist von tak ma začne triasť a mam bušenie srdca hnačky ale to asi nieje panicky atak keď ma trasie. Trávim veľa času na telefone so sklonenou hlavou áno, a stres mám celý život stále som vyčerpaná mám hepres nízky tlak železo a som v strese, žijem v strachu. A tiež mi to spôsobil chronicky stres, potlačovane emocie, rozchod, smrt v rodine atd.. A ako ste to prosim vas zvladli bez liekov môžte mi poradit? U nas sa bežne k psychiatrovi čaká 3 mesiace ale mne je zle teraz. Ja kludne budem žiť aj bez telefonu keď mi to ma pomôcť. A tiež mi búši srdce stále aj keď idem spať, ráno keď mi zvoní budík zlaknem sa a aj celý deň bez dôvodu, doma kde som v bezpečí sama a nemam sa čoho bať…Ale stále je vo mne strach úzkosť a dokonca aj teraz keď som si dala lexaurin 1,5 mg nič mi to už nerobí…

autor
Včera o 19:22
@zebricka14

A čo keby ti zmenil antidepresíva? Ja beriem Paretin a celkom si to pochvaľujem. Mala som podobné problémy ako ty pred liečbou. Občas cítim trochu nevoľnosť, ale nevraciam z nich. Možno by ti tie lepšie sadli.

@zebricka14 a nieste unavena? nepribrali ste? ja som predtym pribrala aj 30kg. Chuti vam jest? viete normalne fungovat?

autor
Včera o 19:25
@marca12

@anonym_autor Takze to mohlo byt spustacom. Je super vediet,ze to ma pricinu. Objednaj sa k psychologovi a dovtedy si napozeraj na youtube dychove cvicenia a vsetko okolo uzkosti. Uzivaj probiotika,stravuj sa lahko,nejedz nic tazke.

@marca12 takže staci psycholog? a nie psychiater a ad? mala som už aj terapiu

zebricka14
Včera o 19:28
@anonym_autor

@zebricka14 a nieste unavena? nepribrali ste? ja som predtym pribrala aj 30kg. Chuti vam jest? viete normalne fungovat?

Unavená som, ale riešim to kávou. Dosť mi pomáha. U teba by som dala max 2-3 kávy denne, slabšiu, s mliekom radšej a zelený čaj už nie. Ak tak 1 kávu a 1 zelený čaj. Pribrala som, to áno 10kg určite. Chutí mi jesť práve viac.

autor
Včera o 19:31
@zebricka14

Unavená som, ale riešim to kávou. Dosť mi pomáha. U teba by som dala max 2-3 kávy denne, slabšiu, s mliekom radšej a zelený čaj už nie. Ak tak 1 kávu a 1 zelený čaj. Pribrala som, to áno 10kg určite. Chutí mi jesť práve viac.

@zebricka14 no ja som pribrala na 95 kg a bola som obézna.

anonym_cd6e44
Včera o 19:32
@anonym_autor

@zebricka14 no ja som pribrala na 95 kg a bola som obézna.

@anonym_autor akú máš stravu, čo jedávaš?

zebricka14
Včera o 19:33

Lexaurin neber, je vysoko návykový a nemá sa brať dlhodobo, je len na preklenutie istého obdobia. Áno, viem normálne fungovať. Ak chodíš k psychiatrovi, máš predsa nejaký termín kontroly alebo ak ti je moc zle, tak tam zavolaj a povedz, či ťa nevezmu skôr.

autor
Včera o 19:36
@zebricka14

Lexaurin neber, je vysoko návykový a nemá sa brať dlhodobo, je len na preklenutie istého obdobia. Áno, viem normálne fungovať. Ak chodíš k psychiatrovi, máš predsa nejaký termín kontroly alebo ak ti je moc zle, tak tam zavolaj a povedz, či ťa nevezmu skôr.

@zebricka14 Ano termin kontroly mam, lenže u nas je to iné. Berie prednostne len tych čo zaplatia a tí čo nezaplatia čakaju a niekedy ich ani nezoberie lebo nestihne😊 a to neni sukromna ambulancia. Takto to u nas funguje😊Ale zajtra tam ráno idem a vysvetlim jej situaciu.

autor
Včera o 19:37
@zebricka14

@zebricka14 Neberiem pretože 1,5 som si dala teraz večer a nič, nezaberá mi to..

autor
Včera o 19:38
@anonym_cd6e44

@anonym_autor akú máš stravu, čo jedávaš?

@anonym_cd6e44 keď som brala AD. A stravu mam dobru, vela pohybu, krokov. Teraz ked AD neberiem som dosť schudla tak som konečne rada.

zebricka14
Včera o 19:38

Ten liek nie je len na depresiu, ale aj úzkosť. Tak normálne sa stravujem, varím si.. Neviem ako čo chceš bližšie vedieť.

anonym_624643
Včera o 19:41
@anonym_autor

@dollyzv To presne ako keby ste opisovali mňa..Ja by som ani ten vodičák nespravila ja niesom schopná si ani nič zapamätať učiť sa ani nič mám mozgovú hmlu. A keď sa mám napriklad s niekym stretnut ist von tak ma začne triasť a mam bušenie srdca hnačky ale to asi nieje panicky atak keď ma trasie. Trávim veľa času na telefone so sklonenou hlavou áno, a stres mám celý život stále som vyčerpaná mám hepres nízky tlak železo a som v strese, žijem v strachu. A tiež mi to spôsobil chronicky stres, potlačovane emocie, rozchod, smrt v rodine atd.. A ako ste to prosim vas zvladli bez liekov môžte mi poradit? U nas sa bežne k psychiatrovi čaká 3 mesiace ale mne je zle teraz. Ja kludne budem žiť aj bez telefonu keď mi to ma pomôcť. A tiež mi búši srdce stále aj keď idem spať, ráno keď mi zvoní budík zlaknem sa a aj celý deň bez dôvodu, doma kde som v bezpečí sama a nemam sa čoho bať…Ale stále je vo mne strach úzkosť a dokonca aj teraz keď som si dala lexaurin 1,5 mg nič mi to už nerobí…

@anonym_autor k tomuto sme zazili aj horsie veci. A mam sa na rit. Posledna smrt v rodine pred rokom, ja si kazdy den myslim ze umieram, neberiem AD pretoze mam doondeny zaludok a co cakam? Asi zacnem chodit na psychoterapie. Zijem v strachu. Ale mna dobija dieta, ty zjavne mas problem ist na nechty. Si moc mlada, pridu este insie veci v zivote a uz teraz sa utapas. Co budes robit o par rokov. Ja sa snazim najst riesenie inde, ako je AD, kedze zo mna sa stal hypochonder, a tak riesim zvoje zdravie inac, nez brat AD. Co ty robis pre svoje zdravie? Pride mi, ze sa len lutujes, a na vsetko mas odpoved ze to nejde.

zebricka14
Včera o 19:42

Mne bolo zle len asi prvý týždeň, ale to je normálne, lekárka vravela, že nech sa nezlaknem,že telo si zvyká.

zebricka14
Včera o 19:48

Keď má úzkosť už fyzické prejavy, ako tras, odpadnutie, treba už AD.

autor
Včera o 19:51
@anonym_624643

@anonym_autor k tomuto sme zazili aj horsie veci. A mam sa na rit. Posledna smrt v rodine pred rokom, ja si kazdy den myslim ze umieram, neberiem AD pretoze mam doondeny zaludok a co cakam? Asi zacnem chodit na psychoterapie. Zijem v strachu. Ale mna dobija dieta, ty zjavne mas problem ist na nechty. Si moc mlada, pridu este insie veci v zivote a uz teraz sa utapas. Co budes robit o par rokov. Ja sa snazim najst riesenie inde, ako je AD, kedze zo mna sa stal hypochonder, a tak riesim zvoje zdravie inac, nez brat AD. Co ty robis pre svoje zdravie? Pride mi, ze sa len lutujes, a na vsetko mas odpoved ze to nejde.

@anonym_624643 Čo robim pre svoje zdravie????
Spim 8h denne aj viac
Zdravo sa stravujem
Nepijem nefajcim
15 000 krokov denne
Varim si, nechodim do reštauraciach fastfodoch
Chodim do prirody, bicykel korčule, prechadzky, cvicim
Chodim k psychiatrovi, na jogu
Uzivam vitaminy
To je malo?? Nerobim nič pre svoje zdravie? Ako myslíte.
Vy by ste čo robili keby vam buši srdce? a trasie sa vam cele telo? To že nedokazem ist na nechty bol len príklad lebo 1,5h sedieť s bušenim srdca je pre mna veľa.

zebricka14

To je jedno či si mladá.. Niekto má proste vrodenú predispozíciu na psychické choroby. My to máme napr. v rodine.. bratranec, sesternica, brat. A tie múdre reči, že sa ľutujes hovoria ľudia, ktorí reálne nezažili úzkosť.

autor
@zebricka14

Keď má úzkosť už fyzické prejavy, ako tras, odpadnutie, treba už AD.

@zebricka14 Ďakujem za radu😔 Trasie ma len občas keď sa niečoho zlaknem

anonym_624643
Včera o 19:52
@anonym_autor

Spim 8h denne aj viac
Zdravo sa stravujem
Nepijem nefajcim
15 000 krokov denne
Uzivam vitaminy
Vy by ste čo robili keby vam buši srdce? a trasie sa vam cele telo? To že nedokazem ist na nechty bol len príklad lebo 1,5h sedieť s bušenim srdca je pre mna veľa.

@anonym_autor tak a lekar ta neposlal napr na EKG a internistovi? Aj prilis vela kofeinu skodi srdcu, darmo, ze mas nizky tlak. Vsade spominaju tetaniu, chrbtica ta neboli? neurolog?
ja viem, ze co to je, mne ked umrel otec na infarkt, mi tak zovieralo srdce ze som myslela ze do rana nedozijem, takze ano, a teraz zas mam tie otrasy, ked sa mi srdce chveje , mam taku uzskot ale na rozdiel od teba mam aj silne bolesti a este ovela horsie veci. Urcite by som riesila odborne vysetrenie.

anonym_624643
Včera o 19:54
@anonym_autor

Spim 8h denne aj viac
Zdravo sa stravujem
Nepijem nefajcim
15 000 krokov denne
Uzivam vitaminy

@anonym_autor cukor mas OK?

autor
Včera o 19:54
@zebricka14

To je jedno či si mladá.. Niekto má proste vrodenú predispozíciu na psychické choroby. My to máme napr. v rodine.. bratranec, sesternica, brat. A tie múdre reči, že sa ľutujes hovoria ľudia, ktorí reálne nezažili úzkosť.

@zebricka14 Aj my to mame v rodine, babka tiež brala ad a chodila k psych.A dokonca u nas niekto aj spáchal samovraždu. Ja sa nelutujem, len potrebujem pomôcť, potrebujem skludniť svoje telo, a už ani ten lexaurin mi nepomáha nechápem prečo, každému to hneď zaberie len mne nie😔

autor
Včera o 19:55
@anonym_624643

@anonym_autor cukor mas OK?

@anonym_624643 Ano mam, veď nejem vela sladkeho. Bola som na krv zajtra budem mať vysledky tak som velmi zvedavá, ved keby mam nieco zle tak ma obvodna pošle

anonym_624643
Včera o 19:56
@anonym_autor

@anonym_624643 Ano mam, veď nejem vela sladkeho. Bola som na krv zajtra budem mať vysledky tak som velmi zvedavá, ved keby mam nieco zle tak ma obvodna pošle

@zebricka14 trepes. Mam uzkosti. A viem co to je. Aj to ake to je ked obcas premyslas nad smrtou.
@anonym_autor to je jedno, ci jes a nejes sladke. Urcite behaj po lekaroch, mozno ta ukludni, ked zistis, ze mas obyc neurozu. Vies, co myslim. A teda to srdce, velmi suvisi so psychikou. Ale u teba ma napadla ta tetania

autor
Včera o 19:57
@anonym_624643

@anonym_autor tak a lekar ta neposlal napr na EKG a internistovi? Aj prilis vela kofeinu skodi srdcu, darmo, ze mas nizky tlak. Vsade spominaju tetaniu, chrbtica ta neboli? neurolog?
ja viem, ze co to je, mne ked umrel otec na infarkt, mi tak zovieralo srdce ze som myslela ze do rana nedozijem, takze ano, a teraz zas mam tie otrasy, ked sa mi srdce chveje , mam taku uzskot ale na rozdiel od teba mam aj silne bolesti a este ovela horsie veci. Urcite by som riesila odborne vysetrenie.

@anonym_624643 Nie mna chrbtica neboli ja sa hybem cvičim. A na to Ekg by som mala isť určite.

anonym_624643
Včera o 19:58
@anonym_autor

@anonym_624643 Nie mna chrbtica neboli ja sa hybem cvičim. A na to Ekg by som mala isť určite.

@anonym_autor to chod. Aby sa vylucilo , nejaka srdcova vada. Ale skor to mas ozaj psychicke a teda, mozno ozaj nic ine ako AD alebo psychoterapia ti nepomoze. Mne pomaha chodza. Ty prejdes vela. To by ta tiez malo ukludnit.

zebricka14
Včera o 19:59

Ja som napr. v kostole odpadla 3x ako dieťa. Píšeš, že máš zo všetkého strach, mne to tiež tak začalo. Mala som strach, aj keď reálne som nemala mať z čoho, proste to bolo z bežných vecí.

autor
Včera o 19:59
@anonym_624643

@zebricka14 trepes. Mam uzkosti. A viem co to je. Aj to ake to je ked obcas premyslas nad smrtou.
@anonym_autor to je jedno, ci jes a nejes sladke. Urcite behaj po lekaroch, mozno ta ukludni, ked zistis, ze mas obyc neurozu. Vies, co myslim. A teda to srdce, velmi suvisi so psychikou. Ale u teba ma napadla ta tetania

@anonym_624643 Ja mam obyčajnu neurozu? Ja mam diagnozu uzkostna porucha. A to som bola na preventivnej prehliadke, nebeham po doktoroch 🙂

autor
Včera o 20:00
@anonym_624643

@anonym_autor to chod. Aby sa vylucilo , nejaka srdcova vada. Ale skor to mas ozaj psychicke a teda, mozno ozaj nic ine ako AD alebo psychoterapia ti nepomoze. Mne pomaha chodza. Ty prejdes vela. To by ta tiez malo ukludnit.

@anonym_624643 Áno prejdem, pes potrebuje 3x denne chodit von, a nemam auto tak preto😔 snažim sa co najviac chodit pešo a hybat sa, moc ma to neukludnuje

autor
Včera o 20:01
@anonym_624643

@anonym_624643 na Ekg musim ist ku kardiologovi? keď to nerobí obvodna nema take pristroje