Ako zvládať silné úzkosti a strach?
Čo by ste poradili na silné úzkosti tak silné že nezvládam isť ani na nechty a sedieť tam vyše hodiny, predtým som si to užívala teraz je to nočná mora pre mňa. Nemám ani že depresie ale silné úzkosti až ma trasie. Môže to byť z kofeínu? Mám obmedziť kávu? A piť len zelený čaj? Mám zo všetkého strach, obavy, búši mi srdce, potrebujem niečo na ukludnenie. Skúšam všetko magnerot, aschwagandu, lexaurin mi nič nerobí, a potom ešte guajacuran. Ako sa mám ukludniť? Vypnúť hlavu. Spím 8h+, zdravo sa stravujem, pijem veľa vody, veľa pohybu, cvičenie, príroda😭šport a stále nič. Čo vám pomohlo? Mám o 20 tej vypnuť telefon a čitať len knihy? Na krv som bola aj moč zajtra sa dozviem výsledky. Tlak mám veľmi nízky ale to máme aj v rodine. Nevládzem fungovať hlava sa mi točí, motá ma, unavená som. V kostole som skoro odpadla lebo som tam musela stáť prudko si klaknúť postaviť sa sadnúť a bolo teplo ešte dotoho aj silná menštruácia… Herpes mám vyčerpaná som. Čo by ste poradili? Ako sa mám ukludniť? Kofein pijem hlavne preto že mam nizky tlak a potrebujem fungovat, ked si nedam kofein boli ma hlava. Obvodná mi dala len magnerot a odporučenie k psychiatrovi. Psychiater hned AD. Poradte mi niečo na ukludnenie hocičo. Vitamíny potraviny,lieky. Kľudne aj obmedzím mobil a Tv, sladkosti, kofeín, len nech mi je lepšie..Su aj lieky priamo na uzkosti že nie antidepresiva?
Blbé, že máš ten zápal žalúdka, aj z toho môžeš vraciat. Píše v nežiad.ucinkoch tvojich AD, že škodia žalúdku? Na mojich som nenašla.
Podľa mňa psychoterapie sú zbytočné, sú ľudia a ľudia.. Pýtala som sa raz obvodnej, že prečo mi je zle v kostole a niekomu nie je nič a mi to vysvetlila, že ja mám taký typ nervovej sústavy. A že niekomu nie je nič a niekto odpadáva. A že tí ľudia majú nižšie hladiny serotoninu v mozgu, ako tí zdraví. Preto sa ťažšie vyrovnávajú s istými vecami. Tú látku proste do mozgu treba dodať, nestačí nejaké dohováranie psychológom.
@dollyzv bolí ma duša áno, ale ako ju mam vyliečiť keď mi zomreli stary rodicia štyria, alebo blízke osoby napriklad? ako to mam riesiť? len sa s tym zmieriť.. Takže mi nič nepomôže pokial to v sebe neuzavriem ano?
Niekedy teraz ti zomreli? Tak to je dosť blbé, no.. A máš aspoň nejakých blízkych ľudí okolo seba? Hlavne aj nebyť sama a byť s niekým, s kým si rozumieš.
Podľa mňa psychoterapie sú zbytočné, sú ľudia a ľudia.. Pýtala som sa raz obvodnej, že prečo mi je zle v kostole a niekomu nie je nič a mi to vysvetlila, že ja mám taký typ nervovej sústavy. A že niekomu nie je nič a niekto odpadáva. A že tí ľudia majú nižšie hladiny serotoninu v mozgu, ako tí zdraví. Preto sa ťažšie vyrovnávajú s istými vecami. Tú látku proste do mozgu treba dodať, nestačí nejaké dohováranie psychológom.
@zebricka14 ja ti to vysvetlím inak..nie som lekár ale psychológiu človeka mam preštudovaný asi od a-z..ak ti býva v kostole zle, urcite to nieje kvôli serotonínu..je to podvedomia ochrana ktorý spúšťa nervový systém..býva to hlavne pri panickych atakoch a je to na podobnom princípe..prvý panicky atak mozes schytat hocikde a hocikedy..tvoj mozog si to zapamätá..ze práve tu cítilo nebezpečenstvo, mas byt ostražitá..je to viazané na miesto alebo situáciu..preto vela ludi pri panicke/uzkostnej poruche sa začína miestam alebo situáciám vyhýbať-ja osobne napr šoférovaniu..cítiš v tej siruacii rovnake nepríjemne pocity/uzkost lebo tvoj mozog to podvedome opäť očakáva, amygdala vysiela do mozgu signály ze tam je nebezpečenstvo..môže sa ti rozbušky srdce, môže ti začať byt nevoľno, na odpadnutie a podobne..čudujem sa ze takú blbovinu ti povedala Dr 🫣 ze kvôli nedostatoku serotonínu je niekomu v kostole zle..vravím ti aj z vlastnej skúsenosti..staci ze nastane situácia (napríklad ti klesne cukor, si pred chorobou, malo si spala, hocičo) pride ri na nejakom mieste zle- začneš sa mu vyhýbať a bude ri tam zle opakovane…(presne pre toto som napríklad prestala šoférovať, chodiť do obchodov az sa môj okruh zmenšil len na môj byt)…myslim ze na terapii by ti to rovnako vysvetliť aj študovaní človek a nie obvodná ktorá pravdepodobne o tom nevie vobec nic..(co jej nezazlievam samozrejme) sle netreba to brat ako nieco sväté zato ,ze ma pred menom mudr..a ak nechceš byt dlhodobo na liekoch, dobrom ti odporúčam ist aj cestou terapie/pracou na sebe..porozumením co a preco vzniká..a možno by sa ri podarilo nakoniectie lieky konečne vysadiť..sle sko som písala v predchádzaním príspevku..všeobecne ľudia neradi vychádzajú z konfortnej zóny pokiaľ k tomu nie sú naozaj dotlačení..kým ti zaberajú lieky nemáš dôvod..a je to normalne..
@anonym_f113ec no len pozor na oblbovák s menom Neurol. Po pár týždňoch bude tak závislá že ju budú dávať dokopy psychiatri v nemocnici.
ale ako krátkodobá pomoc Ok. Max 2-3 týždne.
@anonym_bb54b2 Jezis zase to strasenie Neurolom 😅. Ja beriem Neurol 27 rokov denne a nedavali ma dokopy psychiatri v nemocnici, ani som nikdy hospitalizovana nebola 😆
@anonym_0fe1f0 a keď mi je z nich zle? vraciam z nich? nechuti mi jest? nie každemu sadnu AD… horsie mi je z AD než bez nich.. Boli to Dulsevia 30mg, mam velmi citlivy žaludok dokonca až zapal😔
@anonym_autor Treba ich zmenit. Je ich na trhu vela. Mne bolo z niektorych tiez neznesitelne zle, tak som ich samozrejme zmenila, aj viackrat, kym sme nenasli take, co mi vyhovuju.
Niekedy teraz ti zomreli? Tak to je dosť blbé, no.. A máš aspoň nejakých blízkych ľudí okolo seba? Hlavne aj nebyť sama a byť s niekým, s kým si rozumieš.
@zebricka14 nie nemam blizkych okolo seba. Žijem sama
@anonym_21baf4 no veď presne toto potrebujem. Nechcem antidepresíva, čo som pokusny kralik? teraz skúšať kazdy tyždeň ine z ktorych nebudem vraciať? a v noci aby mi zase nebolo zle. Neskutočne mi bolo zle keď som to nasadila až som plakala keď som išla spať.. Myšlienky na samovrazdu..Ja nemám depresiu ja sa viem sama o seba postarať. Ja mam silne uzkosti tras ťažobu na hrudi strach zo všetkého, bušenie srdca. Proste moje telo sa nevie ukludniť, ja mám stále stres aj keď nemám mať z čoho. Sedativa/anxiolitika niesu navykove? predpiše mi to psychiater?
@anonym_bb54b2 Jezis zase to strasenie Neurolom 😅. Ja beriem Neurol 27 rokov denne a nedavali ma dokopy psychiatri v nemocnici, ani som nikdy hospitalizovana nebola 😆
@anonym_21baf4 Ale lexaurin že je silnejsi ako neurol?Takže neurol nemusim ani skušať ked lexaurin je na mňa slaby
@zebricka14 Ja mam v rodine jedno dievča ktore má fobiu z kostola a z cintorinu. Ona ani vlastnej babke nebola na pohrebe. Čiže viem čo to je. Ona nemôže o tom ani počuť pretože ju prepadne panika. Do kostola by ani nevstúpila. A nedá sa nejako zistiť aku hladinu serotoninu ma človek v mozgu? Ze či potrebuje zvyšiť serotonin?😔
@zebricka14 ja ti to vysvetlím inak..nie som lekár ale psychológiu človeka mam preštudovaný asi od a-z..ak ti býva v kostole zle, urcite to nieje kvôli serotonínu..je to podvedomia ochrana ktorý spúšťa nervový systém..býva to hlavne pri panickych atakoch a je to na podobnom princípe..prvý panicky atak mozes schytat hocikde a hocikedy..tvoj mozog si to zapamätá..ze práve tu cítilo nebezpečenstvo, mas byt ostražitá..je to viazané na miesto alebo situáciu..preto vela ludi pri panicke/uzkostnej poruche sa začína miestam alebo situáciám vyhýbať-ja osobne napr šoférovaniu..cítiš v tej siruacii rovnake nepríjemne pocity/uzkost lebo tvoj mozog to podvedome opäť očakáva, amygdala vysiela do mozgu signály ze tam je nebezpečenstvo..môže sa ti rozbušky srdce, môže ti začať byt nevoľno, na odpadnutie a podobne..čudujem sa ze takú blbovinu ti povedala Dr 🫣 ze kvôli nedostatoku serotonínu je niekomu v kostole zle..vravím ti aj z vlastnej skúsenosti..staci ze nastane situácia (napríklad ti klesne cukor, si pred chorobou, malo si spala, hocičo) pride ri na nejakom mieste zle- začneš sa mu vyhýbať a bude ri tam zle opakovane…(presne pre toto som napríklad prestala šoférovať, chodiť do obchodov az sa môj okruh zmenšil len na môj byt)…myslim ze na terapii by ti to rovnako vysvetliť aj študovaní človek a nie obvodná ktorá pravdepodobne o tom nevie vobec nic..(co jej nezazlievam samozrejme) sle netreba to brat ako nieco sväté zato ,ze ma pred menom mudr..a ak nechceš byt dlhodobo na liekoch, dobrom ti odporúčam ist aj cestou terapie/pracou na sebe..porozumením co a preco vzniká..a možno by sa ri podarilo nakoniectie lieky konečne vysadiť..sle sko som písala v predchádzaním príspevku..všeobecne ľudia neradi vychádzajú z konfortnej zóny pokiaľ k tomu nie sú naozaj dotlačení..kým ti zaberajú lieky nemáš dôvod..a je to normalne..
@dollyzv mne bolo zle v aute vracala som, aj v autobuse. Lietadlom by som v živote nešla to by som sa tam asi zbláznila. A teraz mam strach cestovať na dlhsie vzdialenosti. Dostanem silnu uzkost, strach, busenie srdca. Ale s tymto mi nepomôzu AD určite nie.
@anonym_21baf4 a ten neurol je dobry na silne uzkosti? Aka je najsilnejsia davka?
Tak ja verím tomu, čo píše na návode, že ľudia s depresiou a úzkosťou majú nižšie hladiny serotoninu. Takému, čo má úzkosť môžeš aj stokrát dohovárať, že nič mu nehrozí. Ja som tiež nie hneď išla na AD, si nemysli, tiež som skúšala všelijaké metódy a rady. Nakoniec som aj tak pri tom skončila.
@zebricka14 Ja mam v rodine jedno dievča ktore má fobiu z kostola a z cintorinu. Ona ani vlastnej babke nebola na pohrebe. Čiže viem čo to je. Ona nemôže o tom ani počuť pretože ju prepadne panika. Do kostola by ani nevstúpila. A nedá sa nejako zistiť aku hladinu serotoninu ma človek v mozgu? Ze či potrebuje zvyšiť serotonin?😔
Ten kostol, to bol u mňa iba začiatok, potom v autobuse, keď bolo plno, mi bolo na odpadnutie a začala som mať z toho úzkosti, pred nástupom, či mi nebude zle, pri odbere krvi, to som raz odpadla, odvtedy som sa bála stále, teraz mi to už nič nerobí. Posledne mi už celkovo bolo zle, už hneď ako som opustila byt a bránu som sa po 50m musela vrátiť. Išla som spadnúť na stred chodníka. Neviem, ako sa to dá zistiť, asi nedá, iba podľa príznakov choroby. Ale existuje nejaký doplnok výživový, čo zvyšuje serotonin asi.
@zebricka14 nie nemam blizkych okolo seba. Žijem sama
Aspoň nejakú kamarátku máš bližšie hádam..
No podľa mňa aj to na teba vplýva, že nemáš blízku osobu, takú tu oporu, keď nemôže pri tebe byť osobne, aspoň si s ňou píš. Nejakú kamošku máš isto aspoň zo školy alebo z práce.
@anonym_bb54b2 No ja som neurol nikdy nebrala, obvodna mi to predpisať nechce lebo vie že mam ine lieky od psych. a nemôže sa to kombinovať. Je rozdiel medzi lexaurinom a neurolom? ten beriem, aj teraz som si dala a ukludnilo ma to trochu.
@anonym_autor lexaurin mi nezaberal, alebo ak ano, tak to trvalo velmi dlho. Mam AD od psychiatra uz par rokov a ano, par krat sme ich menili. Raz ti nejake sadnu a to bude potom iny zivot. Hlavne to nevzdaj a dalej hladajte spravne lieky. Psychicky problem nic ine nevyriesi, ani strava, ani kava, ani nic ine a ked nebudes spravne lieceba, tak sa to bude zhorsovat, mozno sa prida aj depresia. Zameraj sa teraz len na to, aby ste s psychiatrom nasli spravne lieky a podstivo ich ber. Ja mam momentalne jedny tbl na rano, jedny na vecer a nedavno mi pridal neurol podla potreby aj 3x denne a ten zabera super. No stale he najdolezitejsie byt poriadna zastabilizovana liekmi od psychiatra. Potom mozno aj navstevy psychologa by ti pomohli. Drzim palce, ja som sla k psychiatrovi za pät 12, kratko pred kolapsom a to som uz bez panickeho stavu nezvladla ani do obchodu ist. Pomaha mi doktor a vzdy sa snazime najst tu správnu kombináciu na moje psychicke problemy. Len to nevzdaj a nečakaj, ze pomoze nieco ine ako AD.
@anonym_bb54b2 A keď AD nemôžem brať? lebo z nich vraciam boli ma žaludok a nechuti mi jest? beriem lieky na zapal žaludka. AD zaťazuju zaludok… Mam predpisane Dulsevia 30mg, a čitala som aj skusenosti od ludi a tiez pisali ze maju bolesti zaludka a nesadlo im to. A k psychiatrovi sa čaká 3 mesiace ja potrebujem niečo hneď na ukludnenie nie AD ktore zaberaju po mesiaci, veď ja som uplne vyčerpaná z toho, nemam energiu, moje telo len prežíva😔
@anonym_autor su este anxiolytika ale tie by mal predpisat osychiater. Mamina takto skusala rozne ad a sadli jej az 4te. Tiez jej bolo zle na zaludok, ale hned isla spat k psychiatricke, taky cas sa necaka, toto su stavy co sa riesia hned
Tak ja verím tomu, čo píše na návode, že ľudia s depresiou a úzkosťou majú nižšie hladiny serotoninu. Takému, čo má úzkosť môžeš aj stokrát dohovárať, že nič mu nehrozí. Ja som tiež nie hneď išla na AD, si nemysli, tiež som skúšala všelijaké metódy a rady. Nakoniec som aj tak pri tom skončila.
@zebricka14 najnovsie vyskumy z us, boli publikovane v nejakom renomovam psychiatrickom casopise, preukazuju ze ludia s depresiami v porovnani s kontrolnou skupinou nemaju zmenene hladiny serotoninu. Som neurobiolog, dost ma to inak prekvapilo. Ale este sa robia dalsie vyskumy
@anonym_21baf4 Ale lexaurin že je silnejsi ako neurol?Takže neurol nemusim ani skušať ked lexaurin je na mňa slaby
@anonym_autor No mme prave Lexaurin neucinkuje absolutne, akoby som cukrik zjedla.. Neurol zabera do 15 minut, ale jeho ucinok trva relativne kratko. A samozrejme sedativa/axnxolitika navykove su. Preto su lepsie antidepresiva, tie potlacaju aj uzkost a jej prejavy, ja mam tiez velke uzkosti a AD mi ich pekne tlmia. Ale potrebujem k nim aj Neurol, ale preto, ze AD neberiem v takej davke, ako by som mala, ale to je uz iny pribeh. Su naozaj rozne druhy AD a urcite by si nasla take, ktore by ti vyhovovali. Ja som mala napriklad z Alventy take brutalne stavy psychicke sj fyzicke, ze mi bolo doslova na umretie. A inym nerobia vobec nic a su s nimi spokojne. Mne najviac vyhovuje Seroxat. Proste brat dlhodobo len sedativa bez AD nie je cesta..
@dollyzv mne bolo zle v aute vracala som, aj v autobuse. Lietadlom by som v živote nešla to by som sa tam asi zbláznila. A teraz mam strach cestovať na dlhsie vzdialenosti. Dostanem silnu uzkost, strach, busenie srdca. Ale s tymto mi nepomôzu AD určite nie.
@anonym_autor pri uzkostisch človek neznesie uzavreté priestory lebo ma pocit ze nemôže uniknúť a to uzkost este viac zhoršuje- autobus ti nezastaví len tak hocikde.z lietadla nemôžeš vystúpiť niekoľko hodín...tiež som s tym začala mat problem ked mi začali uzkosti a na dlhšie cesty autom alebo nebodaj autobusom si vobec netrúfam ani teraz..pri tomto stave ro je normalne a nic nezvyčajne..mne ten silný panicky atak prišiel práve ked som šoférovala a stala som na veľkej križovatke na semaforoch..myslela som si ze vyskočim z kože, normalne som mala nutkanie otvoriť dvere na aute a začať utekať..myslela som si ze odbila moja posledná hodina v zivote..kto nezažil, nepochopí..
@anonym_autor Ale pomozu, mas skreslene a velmi mylne predstavy o depresii a antidepresivach celkovo a o ucinkoc AD. Citala si nejaky pribalovy letak od AD?? To ze sa volaju antidepresiva, neznamenaju ze "liecia" len depresiu, aj ked pod slovom depresia sa ukryva velke mnozstvo symptonov, vratane tych tvojich.
@anonym_autor pri uzkostisch človek neznesie uzavreté priestory lebo ma pocit ze nemôže uniknúť a to uzkost este viac zhoršuje- autobus ti nezastaví len tak hocikde.z lietadla nemôžeš vystúpiť niekoľko hodín...tiež som s tym začala mat problem ked mi začali uzkosti a na dlhšie cesty autom alebo nebodaj autobusom si vobec netrúfam ani teraz..pri tomto stave ro je normalne a nic nezvyčajne..mne ten silný panicky atak prišiel práve ked som šoférovala a stala som na veľkej križovatke na semaforoch..myslela som si ze vyskočim z kože, normalne som mala nutkanie otvoriť dvere na aute a začať utekať..myslela som si ze odbila moja posledná hodina v zivote..kto nezažil, nepochopí..
@dollyzv Máte uplnu pravdu, ja sa bojim chodit autom, vlakom, autobusom, lietadlom. A mám problem chodit na miesta odkial nemôžem ujsť kludne aj kadernička kozmetička, nechtarka, pedikura. U doktorov to nemám pretože viem že ma plnu čakareň a rychlo sa vybavím. A v aute keby šoferujem sama by som to nemala pretože môžem zastaviť hocikedy. Horšie bolo keď som išla naposledy s niekym autom a nechceli mi zastaviť keď mi bolo zle este som dostala vynadane že sa spravam ako decko a mam konečne dospieť.😔
@dollyzv Máte uplnu pravdu, ja sa bojim chodit autom, vlakom, autobusom, lietadlom. A mám problem chodit na miesta odkial nemôžem ujsť kludne aj kadernička kozmetička, nechtarka, pedikura. U doktorov to nemám pretože viem že ma plnu čakareň a rychlo sa vybavím. A v aute keby šoferujem sama by som to nemala pretože môžem zastaviť hocikedy. Horšie bolo keď som išla naposledy s niekym autom a nechceli mi zastaviť keď mi bolo zle este som dostala vynadane že sa spravam ako decko a mam konečne dospieť.😔
@anonym_autor zbytocne sa takto trapis. Naozaj treba cim skor volat psychiatrovi, ze lieky ti nesedia, necakat do dalsej kontroly. Mne meni liecbu aj mimo kontroly, ak treba. Lieky proste musis brat, mozno aj celozivotne, ale lepsie, ako sa takto trapit.
@anonym_autor zbytocne sa takto trapis. Naozaj treba cim skor volat psychiatrovi, ze lieky ti nesedia, necakat do dalsej kontroly. Mne meni liecbu aj mimo kontroly, ak treba. Lieky proste musis brat, mozno aj celozivotne, ale lepsie, ako sa takto trapit.
@luizina No toho sa bojim že doživotne. Teraz 60 rokov budem na AD ktore zaťažuju žaludok a mam z nich nevolnosti😔
@luizina a zvladate pracovať 8 a viac hodin s uzkostami? pretože ja som chodila domov vyčerpana unavena, 2 x do mesiaca na antibiotikách. Kazdy mesiac herpes. Stale u lekarky s infekciami. Proste vyčerpaná. To môžem robiť jedine upratovačku keď nevladzem rozmyslať a sustredit sa..
@luizina a zvladate pracovať 8 a viac hodin s uzkostami? pretože ja som chodila domov vyčerpana unavena, 2 x do mesiaca na antibiotikách. Kazdy mesiac herpes. Stale u lekarky s infekciami. Proste vyčerpaná. To môžem robiť jedine upratovačku keď nevladzem rozmyslať a sustredit sa..
@anonym_autor časté užívanie antibiotik oslabuje imunitu a narušuje črevnú mikroflóru. Vtedy sa premnožia zlé baktérie produkujúce nebezpečné toxíny čo negatívne ovplyvňuje nervový systém a spôsobuje psychický stres, úzkosti, depresie... Vyčisti si črevá od chronického zápalu spomínanou protizápalovou stravou, posilní to imunitu a ozdraví črevnú mikroflóru od toxínov. https://etabletka.sk/protizapalova-strava-ako-s...
@anonym_autor ja pracujem 12 hodín denne a ano, zvladam zivot konecne normalne, ked mam spravne nastavene AD a vobec ma netrapi, ak ich budem beat aj do konca zivota. Nie vsetky zatazuju zaludok, preto treba skúšať, hladat iné.

Ja som asi ojedinelý prípad, ale mne AD zabrali po týždni, začínala som na pol tabletke a taktiež v tom čase nebyť sama, stále s niekým komunikovať (pri mne bol rodič),zamestnavat svoju myseľ niečím iným a nepozorovat sa. Dôležitá je nejaká činnosť. Od začiatku si koľko mg brala?