Pekárenské výrobky

Pekárenské výrobky sú potraviny vyrábané tepelnou úpravou rôzne tvarovaného cesta z mlynských obilných výrobkov, vody a iných zložiek podľa receptúry. Krájané pekárske výrobky prichádzajú na trh balené. Nebalený pekársky výrobok určený na predaj samoobslužným spôsobom sa musí ponúkať na predaj v zariadení s ochranným krytom. Obsahuje poučenie o tom, ako sa môže zákazník obslúžiť pri dodržaní zásad hygienického predaja.

Podľa zloženia a vlastnosti delíme pekárenské výrobky na

  • chlieb - ide o pekársky výrobok s hmotnosťou viac ako 400 g nakyprený kvasom alebo droždím, krájaný a porciovaný môže vážiť menej,
  • pečivo - je pekársky výrobok hladký, narezaný, posypaný, neposypaný, plnený, neplnený, potretý, nepotretý, nakyprený droždím alebo iným spôsobom,
  • jemné pečivo,
  • ostatné pekárenské výrobky.

Chlieb a bežné pečivo sú určené na spotrebu do 24 hodín. Nevyžaduje sa na nich uvedenie dátumu minimálnej trvanlivosti. Trvanlivý je chlieb, ktorého trvanlivosť je najmenej 21 dní.

Podľa množstva a druhu použitých múk a ostatných zložiek poznáme chlieb

  • pšeničný - obsahuje najmenej 70 hmotnostných percent mlynských výrobkov zo pšenice z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov,
  • ražný - obsahuje najmenej 70 hmotnostných percent mlynských výrobkov z raže z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov,
  • pšenično-ražný alebo ražno-pšeničný,
  • iný - viaczrnný, celozrnný, špeciálny.

Podľa použitých surovín poznáme pečivo

  • vodové – pečivo bez prídavku tuku a cukru,
  • tukové – s prídavkom najmenej 3 kg a najviac 10 kg tuku na 100 g múky, alebo 5 kg cukru na 100 g múky,
  • mliečne – s prídavkom najmenej 1,7 kg mliečnej sušiny na 100 kg múky, menej ako 10 kg tuku
  • ostatné.

Jemné pečivo členíme na

  • jemné pečivo z kysnutého cesta, napríklad vianočka, závin, bábovka, brioška, tlačený

koláč,

  • jemné pečivo z lístkového cesta 1. nekysnutého, 2. kysnutého (pľundrového), napríklad

croissant,

  • jemné pečivo z chemicky kypreného cesta.

Súvisiace články

Viac o pekárenských výrobkoch na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. http://www.opotravinach.sk/sciences/view/OZNAČOVANIE pekárskych výrobkov
  2. http://www.zakonypreludi.sk/zz/2014-24
  3. http://www.vlastovicka.cz/sk/pekarina/detail/oznacovanie-potravin-oznacovanie-pekarenskych-vyrobk...
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti s pekárenskými výrobkami

Máš skúsenosť s pekárenskými výrobkami?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť