infante
1. jún 2017
3490 

Ako ušetriť na materskej

Ako ušetriť na materskej či rodičovskej dovolenke? Pýtame sa každý mesiac. Zaplatíte účty, nájom, inkaso, taký paušál, onaký  paušál a ostane vám biedna suma na hospodárenie. Áno dámy, je to ťažké, ale vo väčšine prípadov sa to dá. K takému receptíku potrebujete prísady ako skromnosť, trpezlivosť a chuť. Hlavne chuť. Ak si poviete, že sa niečo nedá, tak sa to naozaj nebude dať. Ide o to, aký zaujmete postoj. Chcete ušetriť na materskej? Tak hor' sa do čítania!

Povieme si skôr, ako niečo ušetriť na rodičovskej, pretože na materskej dovolenke sa to ešte celkom dá. Prvý mesiac si spravte testovací. Odložte si hoci len 10 eur tak, aby ste na ne nemohli siahnuť v žiadnom prípade. Pretože vedomie, že som si síce peniažky odložila, ale kedykoľvek na ne môžem siahnuť, vytvárajú rezervu, s ktorou počítame a ktorú podvedome zarátavame do nášho rozpočtu. Tu je malý zoznam, ktorý vy samé môžete v diskusii rozšíriť o vami overené tipy.

POTRAVINY

Moja mamina stále vravievala: Najviac môžeš ušetriť na potravinách. A pri vlastnom dieťatku vidím, že je to pravda. Keď je človek zvyknutý na nejaký ten štandard, ktorý musí počas rodičovskej dovolenky rozpustiť, je to ťažké, ale dá sa to. Takže k veci:

  • Ak máte kúsok zeme, alebo možnosť niekde niečo pestovať a uskladniť (hoci len na balkóne), jednoznačne to urobte. Špenát, brokolica, paradajky, papriky, uhorky, rôzne typy ovocia nie sú veľmi náročné na starostlivosť. Ak nemáte možnosť pestovania, je treba využiť sezónne predaje na trhu, sledovať debničkárov online, chodiť zbierať lesné ovocie a všetko mraziť. My sme ako deti jedli šesť dní v týždni zemiakové jedlá (halušky, lokše, placky, francúzske zemiaky, zemiakové polievky na sto spôsobov) a v nedeľu sme mali kurča. Vitamíny sme získavali napr. z mrazenej malinovej či jahodovej drene. A málokedy sme boli choré. 
  • Čo sa týka drobných detičiek – samozrejme vám neúrekom peňazí ušetrí dojčenie. Niektoré ženy z vážnych príčin nemôžu dojčiť, ale je to naozaj malé percento. Aj na našom fóre nájdete mnoho príbehov, kedy sa maminky rozdojčili aj po troch týždňoch. Ale to je už iná téma. Neskôr detičkám opäť sezónne variť a mraziť. Poprípade je výborné sterilizovať zeleninové či mäsové výživy. A môžete si navariť na týždeň či aj mesiac dopredu. Ovocné výživky si môžete navariť a zasterilizovať na celú zimu (jablká sa dajú zohnať aj zadarmo). Nekupovať deťom žiadnych pribináčikov, ktoré sú nekresťansky drahé. Ja svojej malej robievam na večeru napr. puding s kompótom, ryžu v mlieku, či krupicu. Jedlá, na ktorých sme vyrastali aj my.
  • Variť jednoducho. Naozaj nemusíme jesť mäso každý deň. Je len dôležité, aby sme prijímali dostatok živín aj v iných potravinách. Výborné a zdravé jedlá sú napr.: zeleninové polievky od výmyslu sveta, brokolicová omeleta, zem. lokše s pečienkou, zapekané cestoviny. A sýte: fazuľková polievka (klasická a na zeleno), šošovicová, kapustnica, zemiakový prívarok...Strukoviny majú veľmi veľa živín. 
  • Sledovať letáky. Do obchodu chodiť so striktným zoznamom, čo nepotrebujem, jednoducho nekúpim (maminky, v tomto bode musíme byť na seba prísne). V hypermarketoch majú pár hodín pred záverečnou výrazné zľavy na pečivo. V špeciálnych kútikoch nájdete potraviny s končiacim dátumom spotreby (ja ich využívam často) rôzneho sortimentu ako mäso (kúpim viac a hodím do mrazničky), jogurty, syry,...

OBLEČENIE

  • V tomto prípade je tu naozaj často spomínané slovo: bazár. S tým už máte určite svoje skúsenosti. Veci od výmyslu sveta. Naozaj sa neoplatí nakupovať nové veci. A nielen pre deti. Aj pre nás, maminy. Ja som od pôrodu poriadne pribrala a chodím nakupovať do bázaru. Teraz myslím kamenného. Veci za 0,5 - 1,5 eura. A veľmi sa im teším. Ale na to je opäť potreba času, trpezlivosti a chute. Alebo si zájdite na bazár Modrého koníka. Tu vidíte dokonca aj hodnotenia predávajúcich.
  • Veci si môžeme aj požičiavať. Ja mám chlapca a ty dievča? Tak si vecičky po nich  vymeňme. U nás v rodine to tak funguje. Šesť žien v priebehu 13-tich rokov a 10-tich detí, samá kolovačka. Vecičky, kočiare, fusaky, postieľky, odsávačky... Všetko možné aj nemožné. Ak máte v rodine niekoho, kto by možno ocenil pomoc, tak ju ponúknite, určite sa vám vráti.
  • Výpredaje. Nie každý je ochotný nosiť bazárikové veci. Vo výpredajoch človek môže naozaj ušetriť. Len je treba dávať pozor a nekupovať zbytočnosti.
  • Darovacie skupiny. Napr. Darujem za poštovné 
  • Zručnosti. Štrikovanie a šitie je teraz opäť v móde. Látky sú síce drahé, ale mnoho oblečenia sa dá prerobiť alebo opraviť. Môžete vygúgliť stovky návodov čo a ako opraviť, ušiť, či prerobiť. Mnoho našich mám či starých mám štrikovalo, urobte si u nich rýchlokurz a možno vám samé dajú vlnu, ktorú nepotrebujú.
  • Plienky. Kedysi ženy iné ako látkove plienky nepoznali. Za pár eur môžete kúpiť látkove nohavičky s vkladačkami. Ja som bohužial nemala tieto veci kde sušiť. Takže, keď som si zrátala peniaze minuté na jednorázove plienky, vyšla mi suma medzi  240 – 300 €. Slušné, čo baby? Ak máte podobný problém ako ja, alebo sa vám látkové plienky či nohavičky nepozdávajú, tak opäť odporúčam sledovať letáky. Vyskúšať, ktoré plienky sa vám osvedčia a potom sledovať, kde a kedy sú v akcii. Kúpiť viac balení  ak sa dá (požičať si rodiny, ak nemáte rezervu). Toto sa mi naozaj osvedčilo – na jednom balíku som dokázala ušetriť aj 3 - 4 eurá, na 10 balení to máte cca 35 eur.  To činí ďalšie 4 balíky.  Musíme rozmýšľať čo najviac globálne a do budúcna.

ENERGIE A HMOTY

  • Investovať do úsporných spotrebičov sa oplatí. Peniažky sa nám skôr či neskôr vrátia. Napr. aj za umývačku riadu. Koľko vody potečie, kým stokrát denne poumývate riad? Veľa.
  • Dávajte si pozor na zhasínanie svetla. Tiež úsporne žiarovky vedia ušetriť nejakú tú „korunku“.
  • Paušál za telefón. Ak sa dá skresať, skúste to. Poprípade nájdite iného operátora a dlhšie rozhovory ponechajte na skype.
  • Auto je skvelá a pomerne nevyhnutná vec. Ak však môžete ísť niekam pešo alebo autobusom, urobte to.
  • Televízor? Načo? Všetko máme na internete. Ja už roky nemám televízor a som veľmi spokojná.  

SVOJPOMOCNE

  • V rodinách sú častým problémom dary. Naozaj nie je nevyhnutné dávať horibilné sumy alebo dráčikovské darčeky. Čo viete, urobte sama. Je mnoho skupín s ručnými dielňami, kde viete urobiť veci sama, či s manželom. Veci efektívne, chcené a zaujímavé. Na narodeniny dieťatka nemusíte nič kupovať, hračky deti aj tak nezaujímajú. Skúste niečo vyrobiť.  Máte s tým nejaké skúsenosti? Ukážte! Toto som ja vyrobila svojej dcérke a nehnabila by som sa to darovať. 

Mnoho z vecí, ktoré som napísala, šetria síce peniaze, no potrebujeme na ne omnoho viac času ako na obyčajný nákup. Avšak, keď chceme ušetriť, inej cesty niet. Je potrebné, aby rodina bola súdržná, dohodli sa určite pravidlá, aby sme si všetci navzájom pomáhali a rozumeli si. Matka je v tomto prípade jednoznačne navyťaženejšou osobou. My boli sme štyri deti. A aj tak z biedneho rozpočtu dokázala mamina uzatvoriť štyri stavebné sporenia a každému ušetriť na svadbu. Nič nám nechýbalo (mne možno „barbie odmatela“ a „ škola v prírode“, ale vidíte – tu som, šťastná a bez ujmy). Mala som krásne detstvo, bez zbytočností, plne fantázie a chlebíka s džemom.
Nebojme sa šetriť, je to dôležité a deti sa učia od nás. Prajem vám, vlastne nám, veľa trpezlivosti, skromnosti a chute ušetriť. U nás na Koníku je skupina, kde si maminy v tejto oblasti navzájom radia.

#setrenie #peniaze #materska #materstvo
foto: archív autorky, pixabay

Súper článok Ako sa aj deti od rodičov naučia finančnej gramotnosti👍

1. jún 2017

Pekne napisane, este sa da pekne usetrit pomocou vernostnych kariet ktore ma dnes uz asi kazdy obchod, vela veci sa oplati kupovat cez e-shopy kde bezne aj polovicna cena oproti kamennej predajni a co sa tyka jedla oplati sa piect vlastny chlebik a pecivo. Jedine s cim sa nestotoznujem su latkove plienky, zakladna vybava je od 200€ a viac a to neratam vodu a prasok. Su urcite ekologickejsie ale nie moc lacnejsie nez jednorazovky, navyse nie kazdemu sadnu.

1. jún 2017

@majkaws aj jogurt domáci je super

1. jún 2017

Pri nakupoch potravin mne poriadne pomohlo robit si tyzdenny jedalnicek a podla toho ist raz, max. 2x do tyzdna na nakup. Samozrejme, pokial je napr brokolica v akcii, viem jedálnicek pozmenit a miesto planovanej sosovice urobit brokolicovu polievku, ale ten jedalnicek a pevný zoznam fakt skrese vysledok pri pokladni.

1. jún 2017

u nas najlepsie funguje, ze potraviny nakupuje manzel 1-2x do tyzdna, ma zoznam a kupi. ked idem ja, kupim milion veci naviac a su to take tie zbytocnosti 🙂

1. jún 2017

Suhlasim a my dokazeme usetrit aj na masku, ktore moji rodicia chovaju 🙂 a latkovanie nam usetrilo dost penazi. Latkovala som dve deticky naraz. Prach som kupovala vzdy v akcii a vlhcene som pouzivala tiez iba vonku a inak doma baby umyvala pod sprchou.

1. jún 2017

nedávno som robila poriadok v špajzi..a že potom pôjdeme na veľký nákup...🙂 už je to veru nejaký ten týždeň a žijeme, jeme, netreba mať narvanú špajzu po vrch a potom aj tak neviem čo variť alebo idem do obchodu a kúpim iné.
plienky sme takto kupovali v lidli...vždy, keď bola akcia 5,55 :D

3. jún 2017

Blbost zijeme v 21. storoci a kazda mama uziva vydobytky toho storoci....takze ne premislet nad tim co kde usetrit ale pridat matkam 200cca euro na rodicovske je velka bieda keby to malo len decko s toho vyzit ale i matka se mozu hanbit

4. jún 2017

@728209130 buďme radi Eur máme v rámci eu najdlhšiu materskú niekde po pár týždňoch musia si rodina platiť všetko sama alebo ísť do práce.vo svajci aj zdravotné musía platiť za dieťa rodičia. Tvoje ho má od štátu 😉

4. jún 2017
infante
autor

Super baby. Ďakujem za postrehy 🙂. @bykaterina ááno, domáci jogurt. Na ten som úplne zabudla. Tiež to mamka robievala, nie zas úplne často, ale robievala. A mňam! Kupované ja veľmi nemusím, ale tie domáce som milovala. Musím sa spýtať ako si ich robievala. Ja som kedysi považovala nákup (potravín) za taký relax, kým som nezistila ako strašne mi to ide do peňazí. Tak som to skresala na minimum 🙂.

8. jún 2017

@infante no ja nerada chodim do obchodu 😀 , inak dobre sa da usetrit aj na zbierani byliniek ved caj sypany stoji kopec prachov. ja robievam v jogurtovaci stal sice cez 20 € ale je super. zmiesas iba jogurt ja mam osvedčený TAmi a s 1l mlieka a sup do jogurtovaca s tym

8. jún 2017

Začni písať komentár...

Odošli