tomiholjubavi
16. mar 2021
2863 

Kočovnícke denníky - časť prazvláštna planina Mecsek

Pred dvoma rokmi v zime som veľmi chcela ísť niekde do zahraničia na predĺžený víkend. Môj muž však zrovna vtedy cítil potrebu šetriť a tak vybral úsporný výlet do Maďarska. Konkrétne do mesta Pécs. Celkom som sa tešila na rímske múzeá, na kúpele poblíž a na vychutnávanie si čaju na terase s výhľadom na hradby. Keď však Tomica za mestom odbočil do akejsi hory, rýchlo som pochopila, že hotel v centre sa konať nebude.

Vraj: „Ženica, našiel som super zľavu na ubytovanie. Je to trochu odľahlé, ale veľmi lacné. A na internete som čítal, že nablízku sú aj historické pamiatky – zatvorené uránové bane z komunistických čias. Bomba, čo?“ 

Išli sme hodnú chvíľku, z mesta sa čoskoro stala len bodka v pozadí, no auto stále stúpalo. Prisám vačku, ani som nevedela, že Maďari majú také kopce.  Akurát som pindala, že s Tomicom nikdy nepôjdem do exotickej krajiny, lebo za zľavu je ochotný prenajať ubytko na úšuste aktívnej sopky, keď sme konečne dorazili. Čakal nás malý penziónik v strede hory. Okrem nás a mladého recepčného tam nebol ani jeden hosť. Mladík nás privítal na planine Mecsek. Povedal nám, že hora poblíž sa volá Zengő a upovedomil nás s faktom, že kvôli jednej rezervácií sa majiteľovi neoplatí držať nočný personál a teda on odchádza domov. Dal nám však kartu od vchodových dverí a že ráno príde kuchárka vyložiť bufetový stôl. Keby niečo, máme volať z telefónu na recepcií. Číslo máme napísané z vnútornej strany slúchadla. 

Chlapec odišiel a ja som začala prskať. (Pravda, ešte stále som bola mierne ziritovaná z faktu, že keď sme sa cestou zastavili v Szigetvári, Tomica v múzeu trval na tom, aby zmenili nadpisy výstavy, pretože hrdina szigetvárskej bitky sa nevolal Miklós Zrínyi, ale Nikola Zrinski - hrdý Chorvát. Teda, nie že by Zrínsky nebol Chorvát, ale uznajte....) A teraz, ako bonus, zistím, že lokalita ubytovania je ako úvodná scéna z hororu?!

No Tomica to nevidel tak negatívne. „Ženica, aha aké dobrodružstvo. Sami v lese...romantika, len húkanie nočných vtákov a zvuky zľadovateného dažďa..Čo viac si môžeš priať?“

Nakoniec môj hnev prešiel. Izba bola čistá, posteľ mäkká a ako je v Maďarsku častým zvykom – kúrenie bolo vypeckované na maximum, čo ma rýchlo uspalo.  

Nasledujúci deň sme strávili v Pécsi. Navštívili sme rímsku nekropolu, nejaké Unesco pamiatky a videli nádhernú pol-kostol pol-mešitu. Pojedli sme dobré koláče a boli sme svedkom rodinnej hádky, kedy žena z ničoho nič vyliala chlapovi na hlavu fľašu vody a začala ho biť s pokrikmi, že je „Číčko“. Keď sme sa večer vrátili do hotela plní dojmov, recepčný bol už znova preč. Trochu sme poleňošili, trochu sme pobrázdili internet a zrazu bolo okolo jednej ráno. 

Goričko začal byť nespokojný. Večernú cik pauzu sme mali kratšiu než zvyčajne a teraz nás dohnala karma. Tomica sa však akurát kúpal, tak hovorím, že idem sama. Veď čo sa nám môže stať? V okolí kilometrov ani živej duše, areál je oplotený a nepôjdeme ďaleko, iba kde hotelové svetlá dosiahnú. Z budovy sa vychádzalo cez dvoje dvere. Prvé, z recepcie na presklenú chodbu, boli na kartu. A druhé, z predchodby von, boli na fotobunku. Nebojácne som vykročila do noci.

Chvíľu sme chodili podpod stromy. Gori zdvíhal nohu, vykonával svoje veci a ja som ticho čumela do tmavého lesa. Ja viem, že je to klišé, ale celé to miesto malo zvláštnu atmosféru. Odkedy som vošla do hory, mala som taký tlmený zlovestný tušák niekde hlboko v žalúdku. Je to ťažké vysveliť...ale isto presne viete, o čom hovorím. Ten pocit, keď niekde prídete a hneď je Vám tam bezdôvodne nepríjemne. Hovorím si: možno je to tým, že sa tu ťažil ten urán? Alebo sú to nejaké geo-morfo-termo-fyzikovo..čo ja viem aké veci? ...Nehanbím sa priznať, že moje poznatky o geológií sa rovnajú veľkému kulovému.  

Zo zahĺbania v myšlienkach ma zrazu niečo vytrhlo. Zvuk. A Goričko ho počul tiež. Medzi stromami, tam kde už nebolo vidno, ozývalo sa rytmické ťukanie. Ak by som to mala k niečomu prirovnať, najviac mi to pripomínalo tie drevené paličky, čo učiteľka hudobnej dávala žiakom, ktorým nešla ani hra na triangel. V absolútnej tíšine lesa bolo počuť len dreveno-metalické ťuk-ťuk (chvíľu pauza) ťuk-ťuk (chvíľu pauza) ťuk-ťuk. Nevedela som odhadnúť, ako ďaleko je zvuk, no raz išiel z ľavej strany, potom spredu a onedlho už znel sprava. Akoby niekto, alebo niečo chodilo v polkruhoch okolo. Že sa mi to len nezdá, mi potvrdil Goričko otáčajúci hlavu v smere ťukania.

Hovorí sa, že ľudia majú po svojich pravekých predkoch zdedenú reakciu boja, alebo úteku. Lenže, ja som ja a dokážem poorať ešte aj inštikt. Namiesto hociakej reakcie, zostala som stáť ako skamenená. Mozog na mňa kričal „bež“, ale telo sa ani nepohlo. Až keď mi začal Gori skákať po lýkach a pýtať sa na ruky, rozbehla som sa k hotelu. A na moje maximálne zhrozenie, dvere na fotobunku sa neotvorili!

Náhle sa mi vrátil dar reči a kričala som na Tomicu, nech mi okamžite príde otvoriť! Izbu sme mali, chvala Bohu, na prízemí a môj muž, bez ohľadu na počasie, vždy otvára vetračku. Zvnútra som počula jeho hlas: „Ženica, musíš chvíľku počkať, akurát som vyšiel z vane. Mám na sebe len trenky.“

„K*rva, poď aj s holou riťou, šak sme tu sami!“

Tomica prekvapený urgentnosťou môjho tónu vybehol k recepcií, prešiel pred senzor a fotobunka sa otvorila, akoby nič. Tej noci ani štrbinka okna nezostala otvorená, ešte aj závesy som zatiahla a zaspala som až nadránom. Štebotavý recepčný ráno zisťoval, či si nechceme predĺžiť pobyt o pár dní – majú voľno. Namiesto odpovede, Tomica sa ho z fleku opýtal, či v horách počuť čudné klepkanie. 

Recepčný sa zháčil: „Áááh, v meste vás strašili tými povesťami?...Nemusíte sa vôbec znepokojovať, nič z toho nie je pravda. Naši predkovia verili vo všeličo a ich mýty sa stali súčasťou folklóru. Pécsania tým dnes radi zabávajú turistov.“ Jasné, že sme hneď chceli vedieť, aké príbehy to kolujú po miestnych krajoch.

 Vraj, kedysi dávno, ešte keď boli Maďari pohania, verili, že v týchto horách sídlia zlé sily. Preto kopce nazvali rôznymi strašidelnými menami a za každú cenu sa im vyhýbali. „Naše“ miesto pomenovali Zengő hegy – rezonujúca, alebo rozprávajúca hora. Podľa dávnych príbehov, kopu ľudí z ich kmeňov tu zmizlo a viac sa nenašlo. Bez stopy sa strácali pastieri, žienky čo išli na drevo, deti, ale aj najlepší staromaďarskí bojovníci, dobrodruhovia, či hľadači pokladov. Ľudia preto začali šíriť „príbehy o čudných zvukoch“. Niektorí tvrdili, že stratené duše ťukaním varujú okoloidúcich pred nebezpečenstvom. Iní, že tak lákajú k sebe nové obete... Každopádne, odkedy sa v krajine usídlilo Kresťanstvo, ľudia pomenovali planinu Mecsek podľa Michaela archanjela, aby okolo-bývajúce obyvateľstvo chránil. Odvtedy vraj ťukanie nepočuť. Iba legenda o ňom pretrváva. 

Recepčný rozprávanie zakončil zoapkovaním, že jeho predkovia mali bujnú fantáziu a verili na hovoriace kone, orlov, čo mali deti s ľudskými ženami a postele zo spievajúceho dreva. Určite sa nemáme nechať odradiť od rezervácie ešte jednej noci. Asi nemusím písať, že sme nezostali. Dpč, už len hovoriaci kôň by mi ku šťastiu chýbal 😀. 

Ženice, prisám vačku, dodnes neviem, čo som to počula, ani ako si to vysvetliť. Analyzovala som to snáď zo všetkých uhlov. Nakoniec som sa pre pokoj duše presvedčila o tom, že recepčný isto niekde v kríkoch čakal do polnoci, aby nás ťukaním mohol strašiť. 😀 Síce tomu neverím, ale je to pre mňa najschodnejšia alternatíva. 

Čo si o tom myslíte? 

Ja nenávidím horory,mňa keby chcel muž v takom hotely ubytovať asi by sme sa rozviedli.mna by tam neudržal.ja mám až taký strach že nemôžem dýchať a chytím hysak.mne keby sa toto stalo každú božiu noc v dome/byte kontrolujem vstavané skrine či tam niekto nie je a až tak môžem spat. Tak sme ešte za slobodna pozerali SAW kde chlap vyšiel zo skrine kndievcatku...odvtedy som vždy,vždy prízvukuje vždy skontrolovala poloviovu skriňu🤦pred spaním...toto by bola moja psychická smrť🤦🤦a áno verím že to mohlo byť hocičo aj mimo reálnej veci...

16. mar 2021

Mna obchadzala hroza uz pri citani ze sa dvere neotvorili......bala by som sa tam aj cez den👀

16. mar 2021

Miška, ja ti verím. Existujú veci, ktoré sa skrátka vysvetliť nedajú. Niečo medzi nebom a zemou. Sama som niečo zažila a odvtedy viem, že existujú anjeli. A viem, že čo si želáme, to sa aj splní. Len si treba želať správne. Vesmír nepozná slovko nie a predponu ne. Správne formulovať slová a všetko sa splní. Všetko... aj to, čo sme nechceli, pretože sme použili práve to ne... Teraz pozerám, že som sa nejako odklonila od témy, nechtiac 🙂 Vlastne som chcela napísať len toľko, že všetko je možné. Viem to a verím 🙂
Nááá... včul budu za blbú 😀

16. mar 2021

Tak o tomto si veru idem pogooglit 😅 ale poviem ti že by som sa na mieste posr@la 🤣

16. mar 2021

Ja na tom nevidim nic odsudeniahodne.
Tiez som sa kedysi pysila dobrymi slohmi, ale, zena, co Ty dokazes napisat za par minut...sanka dole.
Nie som z tych, co Ti budu pod kazdy prispevok pisat "proosiim, naaapis knihuuu", ale, doprcic, na to, ako dlho cakame.....
Ospravedlni Ta jedine to, ze to bude minimalne trilogia😉

16. mar 2021

Reakcie na nebezpečenstvo sú tri: stuhni, uteč, útoč. Nič si nepokašľala.

16. mar 2021

Ja som tvrdý pragmatik. Ja verím, že ten zvuk sa dá vysvetliť a ma racio.

16. mar 2021

Tuhne mi krv v žilách, neznášam horoy, ani nič podobné, aj toto som čítala už zo zatajeným dychom

16. mar 2021

Ja osobne si tiež myslím, že to má nejaké vysvetlenie. Možno sú v pohorí nejaké skryté jaskyne, alebo bane...a počujú sa...čo ja viem...aktivity zemskej kôry. ...Tie skryté jaskyne by vysvetľovali aj strácanie ľudí...Ale to ozaj len špekulujem. A možno hovorím úplné sprostosti. O vedeckých dôvodoch geologických aktivít viem totiž asi toľko ako staromaďarský pastier koní z ôsmeho storočia. 😂 Čiže aj strach som mala rovnako autentický 😂😅
No každopádne, hoci som inak i ja sama pragmatik, v tú noc mi ozaj všetky chlpy dupkom stáli a môj análny zvierač podal výkon života, že nič nepustil do nohavíc 😂

16. mar 2021

o ia by som to dala muzovi vyzrat a uz nikdy by ubytko nevyberal on

16. mar 2021

A vôbec sa neurazím, ak mi príhodu niekto neuverí. Sama by som asi pochybovala, keby to nepočujem na vlasné uši. 😅

16. mar 2021

ale racionalnenmozno datel a resonancia daneho miesta

16. mar 2021

@loginexistuje to ma prvé napadlo, ale dube datel v noci?

16. mar 2021

@tomiholjubavi Babka byvala priamo pri lese ale datela ani nic podobne som v noci nikdy nepočula 😳 inak je toho popísané mrte na nete o tej hore, ale asi pokračujem s čítaním až zajtra lebo nezaspim 🙈
Napr toto som našla (googel prelozil, mne by to trvalo dlho 😅)

Na úpätí Zengő, v údolí, žil pastier so svojou manželkou a malým synom. Žena chcela byť medzi ľuďmi, ale zaviazala ich tu chudoba. Akonáhle jej duch hory povedal, že Zengő sa otvorí každú kvetinovú nedeľu a ukáže nemým ženám množstvo pokladov. Žena vyšla na Kvetnú nedeľu na vrchol Zengő a niesla svojho malého syna na rukách. Keď v údolí zaznel duchov hlas, hora sa otvorila. Duch vylákal udivenú ženu, ktorá pri pohľade na množstvo pokladov ani nevedela, čo má skôr zobrať . Dieťa položila a naložila si do zastery drahokamy. Vybrala poklady, ale v čase, keď sa vrátila pre svoje dieťa, bola hora uzavretá. A žena sa pomaly zbláznila a hľadala svojho strateného chlapčeka. Občas začujete zvnútra hory vrčanie. Toto je kvílivý výkrik uväzneného nešťastníka. Potom zvyčajne prichádza obrovská búrka, ktorá zúri, zúri a buráca po hurikáne okolo hory. To je to, keď pastierka narieka a oplakáva svoje stratené dieťa.

16. mar 2021

Tak,ako sa ja poznam sla by som za zvukom lebo mna raz moja zvedavost zabije alebo proste zmiznem...Neviem,mozno su tam nejake geopatogénne zóny,alebo tadial vedu tzv.Dračie čiary(alebo tak nejak) sú to nieco ako energeticke "dialnice"(vedecky dokazene,meratelne,atd) .Tam sa proste vyskytuju rôzne javy-mnohe sa daju vysvetlit,ale aj nedaju...Mozno to malo uplne log.vysvetlenie alebo mozno nejake Rezidualne zvuky(nieco co sa stalo v minulosti zanechalo nieco ako "otlacok" a za urcitych podmienok sa znovu akoby prehra nieco ako audio alebo video-ale to uz je v rovine paranormal-hlavne ked sa Ti neotvorila fotobunka to je zaujimave...No ale aj to sa stava bezne-napriklad mne)
Kazdopadne zaujimavy zazitok...skoda ze ja sa tam len tak nedostanem..By som tam po nociach chodila a nahrávala 😱😂

16. mar 2021

Super, mala som co citat pred spanim..ja tomu verim, v zivote sa mi stalo uz dost podivnosti na to, aby som verila na veci "medzi nebom a zemou"

16. mar 2021

A ja sa bojím ísť večer pri les pri obycajnom Tribeči 🙈😂

17. mar 2021

Myslim ze je to uveritelne. Co sa tyka tej fotobunky, mali sme podobny zazitok a myslim ze je to logicke. Pred 3 rokmi sme boli 4 rodiny v Legolande v Mnichove a po ceste naspat sme si dali zastavku s prenocovanim v Hallstatte. Chceli sme vidiet tu krasnu dedinku. Ale hotel sme mali pobliz v nejakej dedinke pri lese. Bolo ich tam viac roztrusenych. Kedze to bolo mimo sezony a boli sme tam sami ubytovani, tiez na noc odisli. A dvere vonkajsie boli na fotobunku. Zvnutra isli otvorit ale zvonku nie. Ochrana pred nezelanymi navstevnikmi. Ale tiez nam to vtedy prislo divne.

17. mar 2021

@jolien88 tak to potom mozeme byt radi, že sme nešli so psikom von obidvaja, tak ako to mame bezne vo zvyku. To by sme asi nocovali vonku. 😅😂 Ak im to tak fungovalo, tiez to mohol aspon spomenut. Ale to je uz jedno. Aj tak sa tam neplanujeme vracat. 😂

17. mar 2021

*pardon za prilis vela "tak" v predchadzajucej vete 😀 este som mierne rozospata. 😅

17. mar 2021

Ja odveci k dveram. V demanovskej doline v hoteli maju tiez dvere na fotobunku. Po 10tej vecer ale von mozes ist ale dnu sa neotvoria. Kedysi fungovali aj aj, ale raz na nocnej im prisiel na recepciu medved. Tak odvtedy to maju takto.

17. mar 2021

@danculka25 👍... tiež si myslím, skvelá poviedka, do 25.3. je možnosť zaslať do súťaže slovenského rozhlasu... a možno sa usmeje šťastie😊

17. mar 2021

mňa v prvom momente a podľa opisu tých zvukov (plus že to bude ošemetná téma 😉 ) napadlo, či sa tam niekto nechodil oddávať nejakým radovánkam 😉

17. mar 2021

@tomiholjubavi tak tam chcem ísť 😃👋👋👋

17. mar 2021

Fiha, no mna by naozaj zaujimal ten zvuk... Co sa tyka dveri, tak to bolo isto nastabene tak, ze von vyjdes, ale dnu sa nedostanes, je to bezne takto spravene...

17. mar 2021

Som rada, že aspoň tie dvere viac nie sú záhada 😀 Popravde, ani mi nenapadlo, že by niečo také mohlo byť, lebo keď som brigádovala v hoteli ako nočná recepčná, musela som dvere na fotobunku ručne zamkýnať, na takom vypínači. Inak sa otvárali vkuse, aj keď väčšia mola preletela okolo. Tak som nejako myslela, že všetky dvere na fotobunku fungujú rovnako. 😅 Ale zase, ja som robila v hoteli v centre mesta, nie v strede lesa 😀

17. mar 2021

@tomiholjubavi ale si riadne odvazna.. 🙂 keby som v penzione uprosted lesa, kde nie je ani ziva dusa, len ja a moj chlap zatvoreny v sprche, niet tej sily, ktora by ma donutila v noci vyliezt samu so psikom von... Ale ani dnu by som sama neostala, takze by sme psika vencili obaja a vo vasej situacii by sme sa zrejme uspesne vymkli, po com by nasledovalo moje psychicke zrutenie sa.. 😀
Inak aj mne napadol datel, ale guglila som a naozaj to vyzera, ze ten v noci drichme..

17. mar 2021

Mozno tam chodi nejaka skupina co tam robi ritualne obrady.....ludia su rozni🤔

17. mar 2021

Čo sa týka toho zvuku...bol taký...aj drevený, aj metalický...Zhruba asi ako keď tieto dve paličky o seba udierajú. Čo som čítala na internete, tak ľudia počas storočí často opisovali zvuk ako niečo metalické, drevené, alebo mix obidvoch. Niektorí tvrdili, že to znelo ako krompáče, iní že ako keď sa meč zrazí so štítom...alebo dokonca ako záhrobné vzdychy. Väčšina ľudí hovorila, že to išlo spod zeme.

Ja sama som to tiež počula tak niekde pri zemi...(najskôr som si myslela, že asi ďateľ ďube do koreňov stromov alebo niekde do pníka 😅 ) Ujo gúgl mi povedal, že ďatle v noci neďubú, ale bohvie, možno to bol nejaký nočný druh...😅 Ornitológ som neni tiež 😀

Každopádne, fakt neviem, čo som to počula. Ja viem že starí Maďari boli majstri sveta na báchorky a za vlasy pritiahnuté legendy 😀 Ale minimálne toto si fakt nevymýšľali.V tej hore čosi počuť 😅 😅

Záverom si myslím, že je ešte kopu vecí, ktoré sme na zemi neobjavili. A možno sa nám to zdá dneska ako niečo paranormálne a pritom je to obyčajný fyzikálny jav, o ktorom ešte málo vieme a preto uspieva strašiť okoloidúcich stovky a stovky rokov 😀

17. mar 2021

Neviem či by to mohlo byť,ale ty by si sa mala zamýšľať nad vydaním knihy, keby si vydala nejakú knihu ,keď aj elektronicky, určite by sme si tu viaceré kúpili, všetko čo napíšeš sa číta jedným dychom máš neuveriteľný dar písania, porozmýšľaj,možno raz bude s teba Rowlingova a nezvelicujem, píšeš úžasné skvelé príbehy

17. mar 2021

A ešte ,nechces sa tam vrátiť a zistiť to?😅

17. mar 2021

Kedze momentalne doma “bojujem” s pravidelnym klopkanim, tak davam navrh, co to mohlo byt: nemohla to byt napr. vonkajsia zaluzia klopkajuca o ram okna, alebo nieco z tejto kategorie? Skratka nieco z penzionu. Retaz o dreveny kolik na parkovisku, nedovrete okno sa suterene...
Nam doma najnovsie klepu plastove konce roliet o kovove okenne ramy pri jemnom vanku, preto ma to napadlo. Keby clovek nevedel, co to je, tiez je to dost strasidelny zvuk.

17. mar 2021

Budem za jednoduchu, ale mne napadlo, ci to nebol datel 😄

17. mar 2021

Na poradi zalezi!!! Najprv si pocula nocne zvuky, aj pes /a zvierata su na to citlive/ a az potom si sa dozvedela historku o zvukoch. Takze to bolo naozaj 😲😲😲 uf, zima mi je z toho...

17. mar 2021

Ja ti verim. Nedavno som sedela v kuchyni uplne sama, cumim do mobilu a odrazu sa pustila voda, normalne na plne gule 🤷‍♀️
Pred par dnami som na terasu vylozila vazu s kvetmi co som chcela vyhodit, do rana ju bud sfukol vietor, alebo zhodila macka, nevedno, ale kyticky boli takto vedla seba naukladane ... 😅

17. mar 2021

@demetria Lenže ono to išlo raz zľava, raz spredu a raz sprava... a pes za tým otáčal hlavu

17. mar 2021

@basska_b
Ved preto pisem, ze ci to nemohlo byt nieco z penzionu, nejake rolety, alebo nieco podobne, co je na viacerych miestach.
Jasne, ze nemuselo, neviem, kde Miska stala a ako bola otocena.
Napr. u nas dnes isli smetiari a fukal vietor. Veka kukanadob nechali odklopene a taky klepotavy zvuk sa niesol celou ulicou... raz spredu, raz zlava, raz sprava, podla toho, aky poryv vetra ktore veko nadvihoval.
A to vravim ako extra plasiak, ktory v noci nevychadza a bez zasvieteneho svetla sa nepohybuje ani po vlastnom dome 😂.

17. mar 2021

@demetria inak z nejakeho dovodu to bola nazvana rezonujuca spievajuca hora... Napadla mi jedna cas z troch patracov, kde vietor v skalach robil taky nejaky strasidelny zvuk (alebo teda nieco s tym). Neviem ktora cast to bola, nepamatam si, ale citala som ju kedysi. Takze to naozaj moze byt nieco uplne racionalne a ako miska ci kto spominal, tak ti strateni ludia mohli byt strateni vdaka systemu jaskyn... ale su veci medzi nebom a zemou... Raz som bola sama doma vecer s detmi, detska ikeacka vanicka bola krizom cez vanu a zrazu z nicoho nic padla. Pritom sme ju ukladali takto roky pred a roky po tom a nikdy nepadla. A asi o 2 alebo 3 dni mi dosla sprava, ze jednemu znamemu zomrela vtedy mama...

17. mar 2021

Mňa by neudržali v tom.penzione už v momente akoby som sa dozvedela, že v noci tam budeme samí

17. mar 2021

dvere na fotobunku mame v praci tiez tak spravene ze sa daju nadstavit ze sa z vonku neotvoria. iba z vnutra. akurat teda mal vam to povedat lebo ak by ste sli obaja ste v prdeli.

17. mar 2021

@pralinka25 No ved toto, dobre pises - da to logiku, ved inak by mohol na recepciu ktokolvek cudzi vojst... cize keby sli obaja vencit, co si viem celkom predstavit, kedze proste noc a divne miesto to bolo... tak by ste tam s tym klepotavym zvukom mohli nocovat a to by sa len zacala sranda...

17. mar 2021

inak ktovie ake zvierata tam ziju. moze to byt aj nejake zviera ktore sa prisposobilo prostrediu a vydava taky zvuk pri nejakej cinnosti. ako napr placuce macky. aj tie jaskyne mozu vydavat zvuk. ja si myslim ze to ma racionalne vysvetlenie hoc este mozno nespoznane. ale je to zaujimave. skoda ze sa toho este vedci nechytili. a tiez si myslim ze ludia mizli v dierach. vela jaskyn ma taketo diery ktore niesu vidiet.
no kazdopadne by som sa posrala a prerazila asi aj fotobunkove dvere. ale prd. ja by som von nesla takto ani za nic. si odvazna.

17. mar 2021

Tak, ja som v noci nad tvojou milou príhodou premýšľala 😀 Nemyslím si, že psíka by tak vynervoval ďateľ. Ešteže si ho mala so sebou a tie jeho "reakcie" ťa prebrali..
My sme boli raz s manželom v Tatrách v jednom penzióne. Odkedy sme tam prišli mali sme strašný pocit úzkosti. Hlavne ja. Bolo to tam celé divné. V noci sme neboli schopní spať a celý čas zasvietené svetlo. Mali sme byť dve noci, ale po prvej sme išli preč. Doteraz mám nepríjemný pocit, keď si na to spomeniem.

18. mar 2021

@marcelatje tak toto nebude náhoda 🙈

18. mar 2021

@zuzka148 a bol s tym miestom spojeny nejaky pribeh?

18. mar 2021

@tomiholjubavi pridala by si, prosim, odkaz na ten penzion? Chcela by som si dotvorit atmosferu 😄

18. mar 2021

@zenazaba musím sa muža opýtať, ako sa to tam volalo 😀 On to vyhrabal cez nejaký chorvátsky zľavomat 😀

18. mar 2021

Ja porozprávam iba sprostredkovaný príbeh. Môjho manžela kamarát býval v Kremnici v podnájme na námestí. Vždy keď si umýval zuby v kúpeľni mal nepríjemný pocit, že ho niekto sleduje. Občas počul kadejaké zvuky. Nakoniec sa pýtal majiteľa že či o Tom niečo nevie a on na to že to je v pohode, že Ona tam len tak stojí a nič nespraví. Kamarát sa velice rýchlo odubytoval. Tiez ešte z tých končín spali dvaja v lese na čundri a uprostred noci sa zobudili a videli celú procesiu ľudí v starodávnych krojoch ako kamsi idú. A aj moja svokra zažila straslivu noc Banskej Štiavnici keď študovala na strednej. Podľa povesti tam niekedy chodí diablov kôň po námestí. Raz v noci dievčence na internátnej izbe počuli konské kopytá na dlažbe bola hlboká noc a svokra sa bála pozrieť lebo sa traduje že kto ho uvidí tak umrie. Jedna ich kamarátka vyzerala z okna ale nič nevidela. Do konca strednej školy tragicky zahynula.

18. mar 2021

@beronsche Nezistovala som radsej🙂 Bola som rada, ze sme prec. Bezne ma zaujimali aj podobne pribehy, ale v tomto pripade som to nejako nechcela. Taky pocit som nemala nikde inde.

18. mar 2021

@slniecko2 to aj moj ujo videl pocas rybacky starodavny pohrebny sprievod ist rovno cez jazero 😀 Ale toto by mi skor prislo ako nejaky zaseknuty obraz z minulosti.

18. mar 2021

@zenazaba inak, samotný penzión vôbec nebol nejako extra zaujímavý. taká modernejšia stavba. Ale to miesto 😵😨😵 (Každopádne vyzistím a dodám)

Na strašidelné hotely sú majstri Taliani. Pred troma rokmi sme tak spali v budove ako z nočnej mori, keď sme boli niekde v horách pri Trente. Ani tu si zas nepamätám, ako sa hotel volal, ale tento mal všetko - zahmlený viničný sad, čudný personál, starobylý nábytok, postele, čo vyzerali jak rakvy, tiché kamenné chodby, na ktorých sa zlovestne ozýval každý krok 😅 A to najhoršie, hoci sme si rezervovali dve izby, dali nám len jednu, tak sme museli spať aj so starým na izbe, ktorá smrdela ako babkina skriňa a nemali sme žiadne súkromie.

18. mar 2021

K tomu talianskému atmosferickému hotelu tu mám aj fotky na koníku 😀 https://www.modrykonik.sk/blog/tomiholjubavi/al...

18. mar 2021

* z nočnej mory. Pardón...

18. mar 2021

@tomiholjubavi toto si pamätám 🤦vieš ja osobne si myslím,že to čo si studovaka a to čo ťa baví podvedome priťahuje s💁

18. mar 2021

@veronicka88 ja si myslím, že to tak každý má. To čo má rád, alebo o čom nejakým spôsobom niečo viac vie, to si aj viac všíma.

18. mar 2021
18. mar 2021

@veronicka88 ale za tieto hotely je väčšinou vinny tomica 😀 ...my to máme tak, že dovolenky vyberáme na striedačku - jeden rok ja, druhý rok on. Avšak ubytovanie skoro vždy vyberá on. Lebo je náročný na postel, na lokáciu, vyberavý na cenu..atď. Ja sa zas vyspím aj v aute 😂 A tak, pre pokoj v rodine, on vždy vyberá hotel a ja si nikdy nepamätám jeho meno 😂

18. mar 2021

@tomiholjubavi 😂😂😂po poslednom výlete by som už ubytko radšej vyberala sama😂

18. mar 2021

@tomiholjubavi Aspon si mala vzruso.Dolezite je ze ste vporiadku.

18. mar 2021

@tomiholjubavi Nežije v tej hore tokáň?

18. mar 2021

Ja mám pri výbere ubytka len jednu podmienku. Aby nebolo na poschodí 😅 Od detstva mám totiž nutkavý strach spať vysoko od zeme ak sú v budove aj cudzí ľudia, lebo sa bojím požiaru 😅 Neviem odkiaľ sa vo mne zrodila táto paranoja, ale nedokážem sa jej zbaviť roky 😀 Našťastie, na Pagu je to robené tak, že z každého apartmána sa hneď dostaneš von, tak u nás sa nebojím spať aj s hosťami 😀 Ale v nejakom hotely na poschodí s výťahom 😵😵 Bez šance.

18. mar 2021

@majkabm čo ja viem 😅

18. mar 2021

@tomiholjubavi On vydáva taký zvuk. 🙂

Zaujímavý príbeh, ako vždy. 👍

18. mar 2021

V noci by mali zvierata spat,tak ktovie ci to mohol byt nejaky vtak🤔

18. mar 2021

Inak som našla, že tokáne v Maďarsku nežijú. Podľa gúgla, teda.

18. mar 2021

Tu píše, že: Má veľmi široký areál rozšírenia. Je rozšírený takmer po celej Európe, lokálne vyhynutý v Chorvátsku, Maďarsku, Turecku (pravdepodobne aj v Čiernej Hore a Srbsku). Introdukovaný bol do Kanady a USA.

18. mar 2021

Ja si myslím, že to bola nejaká zemská/geologická aktivita, alebo čo. Keby to bol nejaký vták, alebo zviera, tak človeka z mesta, čo sotva rozozná hus od labute, by to vystrašilo 😀 Ale taký stredoveký Maďar, čo spával v stane a celý život prežil v prírode, bol asi so zvukmi miestnej fauny oboznámený. Najstrašidelnejší návrh, čo v diskusií zatiaľ padol je skupina ľudí, čo tam chodí robiť obrady 😀 ...To by som sa ešte len posr.la od strachu 😀

18. mar 2021

@tomiholjubavi No tie obrady som tu myslim ja spomenula,to uz nevies ci bol spln,nov,alebo nieco take....no nemusime na to ani prist.Hora ma svoju povest a moze pritahovat kadejakych podivinov🤔

18. mar 2021

Ked pisete o skupine ludi - byvam na upati Kremnickych vrchov, les mam doslova par metrov od domu a pravidelne sme od jari do jesene po zotmeni poculi tlmene bubnovanie. Potom nam hasisacka komunita z vedlajsej dediny vysvetlila, ze niektori chodia na kraj lesa vecer hravat na bonga. Mali to celkom daleko, aj zo dva kilometre od ich dediny a autom sa tam nedalo dostat.
Celkom ma fascinuje, ze sa niekomu chcelo takto nocou niekam trepat. Najma u nas, kde medved ciha za prvym stromom 😂.
Takze ta skupina ludi kludne moze byt.
Ale ja zazit nieco taketo, tak sa v prvom rade bojim, ze ma idu uniest mimozemstania 😂.

18. mar 2021

@tomiholjubavi Niektoré vtáky vydávajú cudne zvuku,tým že to bolo z každej strany zrejme sa dorozumievali. Vidím to na vtáky , pripadne iný druh menší zvierata

18. mar 2021

Ahoj, pýtala som sa viacerých vedcov (kamošov) a aj som si o tom čítala viacero článkov. Pravdepodobne ide o seizmickú činnosť, tzv hukot Zeme. Sú to nízkofrekvenčné vibrácie, ktoré viacej počuť v noci a viac na odľahlých miestach (vidiek, lazy...). Počujú ich iba senzitívni ľudia, lebo ležia mimo počuteľného spektra (to by vysvetľovalo, že to počul pes). Bane a podobná vŕtacia činnosť človeka to len zosiluje a zaktívňuje. Boli prípady, kedy ako zosilňovač fungovala aj studňa. Vedci sa v príčinách tohto javu rozchádzajú. Našla som aj ruský článok, kde za jednu z príčin popisovali aj rádioaktivitu. Všeobecne s kovovo-drevene znejúcim pravidelným zvukom sa stretávajú vedci pri výskume posunu magmy a podobných geologických výskumoch.

19. mar 2021
Autor komentár zmazal

@tomiholjubavi čítala som štúdiu o reakciách na nebezpecenstvo, boli rozdelené na 3 kategórie : bojuj, uteč, zamrzni (fight, flight, freeze). Tiež patrím do tej tretej.

20. mar 2021

Miška nemôžem z teba. Tak dobre sme sa zasmiali, Peťo ti odkazuje, že super píšeš. A pre upresnenie Zengő je hromiaci. Zeng je hrom 😉

20. mar 2021

Ja som nieco podobne tiez raz zazila. Za cias ked sa rozmohli zlavove kupony sme si kupili lacne ubytko v Rakusku v takej skoro horskej chate. Boli sme tam v podstate sami. Izba cudna, hned prvu noc sme sa tam necitili dobre, obaja sme nevedeli zaspat, co u nas nikdy nebyvalo zvykom. Druhu noc podobne, a tak sme sa zbalili, ze ideme prec. Recepcny este pozeral, ze co uz ideme po 2. noci, ked mame zaplatene 3 noci. Tak sme sa vyhovorili, ze urgentne musime ist domov. Inak ten hotel bol hned pri kopci, v podstate z jednej strany boli okna do skal prudkeho kopca. Tiez sme si to vysvetlili tak, ze mozno tam nejake horniny takto vplyvali na cloveka.

20. mar 2021

@tomiholjubavi aj mna napadol datel.Alebo aj nejaka ozvena,ked to bolo vzdy z inej strany.No ja by som tam mezostala.Hlboko v lese a este aj bez recepcneho

20. mar 2021

@koechin Túto povesť spracoval aj Karel Jaromír Erben vo svojej Kytici. Myslím, že to bola balada Poklad. Ale tam to nakoniec skončilo dobre. Žena sa trikrát otočila s plnou zásterou, dieťa nechala dnu a potom sa skala zavrela. Rok chodila okolo a nariekať, a keď sa vrátila o rok, skladá bola znovu otvorená. Ale teraz si už nič nevnímala, uchytila dieťa (ktoré tam zázračné ten rok prežilo) a letela domov.

21. mar 2021

@tonkaherecka @tomiholjubavi Výrazu "zengő" najlepšie zodpovedá slovenský ekvivalent "znejúci", "zvučiaci", príp. "duniaci". Hrom v maďarčine je "dörög" alebo "dörgés" (hrmenie). To len taká jazyková vsuvka. 😇

22. mar 2021

@miscellaneous tak to musím manželíka opraviť, ja maďarsky neviem, on mi to takto vysvetlil 😉

22. mar 2021

@tonkaherecka V pohôdke, mojím cieľom ani zďaleka nebolo rozpútať filologickú vojnu. 😅

23. mar 2021

@tomiholjubavi no veru som si hneď spomenula na pohorie Tribeč a knihu/film Trhlina...

25. mar 2021

@slniecko2 tak Stiavnicu mám rada,kto by nemal,ale takéto povesti veru.....,je to pekné ako to dokážu ľudia uchovávať

2. apr 2021

Začni písať komentár...

Odošli