kasandra_g
    21. jún 2017    Čítané 2371x

    VIDEO: Vyformujte si postavu strolleringom pri kočíkovaní

    Nájsť si čas na cvičenie pri bábätku je pre mnohé mamičky mission impossible. Vyrieši to strollering, teda cvičenie s kočíkom. Z obyčajnej prechádzky sa stane aktívny pohyb a vy sa budete vracať domov plná energie. 
    Kočíkovať, to nie je len tak... Dá to zabrať, čo poviete?

    kikaneu
    12. apr 2017    Čítané 25209x

    Nevzdám sa!

    Veľa z nás to pozná - pozeráme do zrkadla a sme zhrozené. Ja som jedna z nich. Nikdy som nebola štíhla, ale ako som sa "vyžrala" po druhom pôrode, no fuj. Mala som snahu niečo s tým robiť minulú jar - leto, ale hoci som vtedy trošku zhodila, cez Vianoce som to všetko mala nazad.

    A tak som sa 1.1. tohto roku postavila na váhu, ktorá ukazovala nelichotivé číslo 80,4 kg. Pri mojej výške ("nížke") 164 cm je to hrozné číslo a aj ten obraz v zrkadle bol odpudzujúci. Celý deň som spriadala v hlave plány a postupy, ako začnem a čo vlastne idem robiť. Cvičiť alebo meniť stravu, či oboje? 

    Rozhodla som sa, že na to pôjdem postupne, ak by som si totiž zrušila všetky "sla(dko)sti" naraz, isto by som to nevydržala. Takže som si dala na január niekoľko predsavzatí:

    • nebudem jesť sladkosti, len v sobotu alebo nedeľu a len doma upečené, jeden kúsok z koláčika - dodržala som
    • budem piť viac vody, cca 3 litre denne - dodržala som, ale musela som si robiť za každý pohár čiarku
    • po siedmej večer už nedám do úst nič - dodržala som
    • cvičiť som začala len nenásilne, pomaly, a to 30-dňovú brušákovú a drepovú výzvu - vydržala som celých 30 dní.

    Čísla na váhe pomaly klesali, centimetre, hlavne z brucha (cez pupok), tiež pomaly ubúdali. Ale koncom mesiaca sa váha zastavila a ja som si dala predsavzatia ďalšie: 

    • večera medzi 17:00 - 18:00 - dodržiavam
    • zeleninové šaláty namiesto pečiva či dojedania z obedu - dodržiavam, i keď nie striktne. Nie vždy mám doma zeleninu a nie vždy si ten šalát aj stíham pripraviť pri tých mojich dvoch šidlách.
    • cvičiť s Jillian Michaels - zvolila som si program 30 days beginner shred a začínala som s ním 30.1.

    Po mesiaci mi 1.2. váha ukázala číslo 77,7 kg, cez pupok som sa prepracovala z0 109cm na 100 cm. A tieto malé pokroky ma posúvali ďalej. 


    Vo februári som poctivo cvičila s Jill a dodržiavala všetky ostatné stanovené predsavzatia, i keď tých sladkostí do môjho jedálnička pribúdalo, za čo sa sama na seba hnevám.


    V marci som sa rozhodla, že musím zmeniť aj raňajky, bez pečiva som si ich nevedela predstaviť (a dodnes neviem). Vymyslela som si zdravé raňajky v pondelky, stredy a piatky - bez pečiva. Takže smoothie, ovsená kaša, ovsené lievance... A čuduj sa svete, ono je to chutné! Ale i tak by som nedokázala nedať si rožok či vianočku, chlieb mi až tak nechýba. Takže kompromis. Dokončila som 30 dní s Jill a rozmýšala, čo ďalej, či cvičiť niečo iné alebo s ňou ďalší shred, nakoniec mi baby v skupinke poradili, že dať si ten istý ešte raz. Tak som cvičila, keď bola dcérka v škôlke a syn spal cez obed, alebo až večer, keď už spali obaja, ale snažila som sa vždy nájsť tých 25 minút času pre seba.

    Apríl bude veľkou výzvou, pečiem k Veľkej noci a už som aj niečo z toho zjedla, ale utešujem sa, že vždy lepšie domáce ako z obchodu. 🙂 

    REKAPITULÁCIA ZA 3 MESIACE:

    Váha: mínus 7 kg

    Miery: 

    pás: mínus 6 cm

    cez pupok: mínus 15 cm

    boky: mínus 10 cm

    zadok: mínus 6 cm 

    stehno: mínus 4 cm

    Vždy mi príde tak smiešne, keď som voľakedy pozerala v telke súťaž Miss, a tie slečny tam s obvodom pásu 60 cm, ja mám také stehno 😀

    FOTO: Teraz zatiaľ nemením a nepridávam nič, snažím sa všetko dodržiavať a nevzdávať sa!!!


    pozn: Dátum na fotke je správne apríl, nie marec 🙂

    shilou
    5. apr 2017    Čítané 1081x

    Môj večný boj s telom

    Diétujem, naberám, zhadzujem už od 17 rokov. Dokopy za tie roky som zhodila váhovo jedného dospelého človeka a  pribrala som ich ešte viac.

    Nikdy som nebola štíhla. V prvom roku som mala 12 kíl, v 12 tich rokoch až 65 kíl. Neznášala som sa v škole vážiť, bolo to stresujúce zistiť, že vážim najviac z celej triedy.

    Moja prvá diéta začala až v 17 rokoch. Čakala ma v tom roku stužková a pri mojej váhe 85 kíl som si nevedela predstaviť  zohnať niečo pekné a moderné na svoju postavu. Za tri  mesiace bolo dole 15 kg a naspäť dlhé roky ani gram navyše.

    Zlom nastal o dva roky neskôr. V nemocnici dvakrát v priebehu jedného mesiaca a následne 10 mesiacov doma. V práci bol aspoň pohyb. Váha sa dostala opäť smerom hore, tentokrát sa zastavila až na 90 kg. V hlave bol len jeden plán. Schudnúť. Dlhý a nekonečný boj, ale ustálilo sa to na 70kg. Po čase len 60kg. Moje sebavedomie krásne stúplo. Napísala som svoj článok aj do časopisu. 

    Moja svadobná, 70 kg.

    Práca bola na smeny. Každý týždeň som sa stravovala inak a to bolo najhoršie. To kolísanie bolo cítiť aj na oblečení. O dva roky som sa vydávala ako 70 kg, ale na pohľad som vyzerala štíhla. Dlhé nekonečné roky sa váha držala. Striedali sa u mňa zmenou stravovania aj nálady. Váha sa potom rokmi zvyšovala a keď som išla rodiť prvú dcérku, ručička ukazovala 107 kg, pri druhej 102 kg. Po pôrode prvej dcérky sa mi podarilo schudnúť 18 kíl, ale po čase boli naspäť. Aktuálne, druhá dcérka má 27 mesiacov.

    Keď som zahliadla súťaž o výrobky na chudnutie s

    na tri mesiace, hneď som sa zapojila. V kútiku duše som tajne verila a dúfala, že budem medzi troma šťastnými výherkyňami. Môj diétny plán ukázal toto:

    Strašné. Pri svojej aktuálnej výške 170 cm mám 97 kg. Hanba je také číslo napísať, ale je to tak. Obvod pása a bokov mám rovnaký 119cm. Prsia 123cm. K tejto postave som sa dopracovala najmä nepravidelnou stravou a dojedaním za deti.

    Radosť bola neskutočná, keď sa mi podarilo vyhrať. Výhra dnes dorazila.

    Nafotila som sa aj v plavkách, ale tie pridám až po troch mesiacoch. Je to strašné sa na to pozerať. Nechcela som byť slonica, ale dopustila som to.

    Ďalší článok budem pridávať v pondelok. Sama som zvedavá na výsledky. 

    Držte mi palce!

    Pokračovanie: 

    ketodiet-časť-1

    ketodiet-časť-2

    ketodiet-časť-3

    ketodiet-časť-4

    zajkouskovy
    3. mar 2017    Čítané 54x

    Chcete schudnúť a zlepšiť svoje zdravie? Vyskúšajte Nordic walking!

    Pomaly, ale určite nastupuje jar a my sa môžeme dlhšie zdržiavať v prírode. Čo tak využiť túto príležitosť i na zhodenie niekoľkých nadbytočných kíl, ktoré ste možno pribrali v zime?

    Zároveň vďaka tejto činnosti lepšie spoznáte svoje najbližšie okolie prípadne môžete preskúmať krásy nášho Slovenska. Priznávam, pre niekoho môže byť takýto štýl pohybu aj zábavný. Lenže keď Nordic walking vyskúšate zaručene zmeníte názor... 

    Aké sú vlastne výhody severskej chôdze?

    Zhrniem ich do niekoľkých bodov:

    • Umožňuje pohyb na čerstvom vzduchu
    • Vďaka fínskej chôdzi môžete spoznávať krásy svojho bližšieho i širšieho okolia. Veď na Slovensku je tak krásne.
    • Podporuje naše zdravie. Pri tejto chôdzi zapojíte do pohybu až 90% všetkých svalov tela. Pri bežnej chôdzi zapájate len svaly dolných končatín a čiastočne trupu.
    • Zároveň odľahčujete a šetríte svoje kolennné kĺby a posilňujete svaly chrbta.
    • Správne držíte telo, chrbát.
    • Spálite približne o 300 až 500 kilojoulov viac ako pri bežnej chôdzi na rovnakú vzdialenosť a čas.
    • Pohyb vám pomôže aj pri boji s celulitídou prípadne s ochabnutými ramenami.  
    • Je nenáročná na pomôcky. Pokojne môžete používať lyžiarske palice, prípadne nové originálne nordwalkingové palice stoja približne od 10 do 20 eur. Ich výhodou je, že sa dajú zložiť a môžete si ich upevniť na batoh.
    • Umožní vám spoznávať nových ľudí, pretože nadšencov fínskej chôdze je čoraz viac.
    • Budete sa cítiť šťastnejšie, pretože pri pohybe sa uvoľňujú hormóny šťastia. 

    Zdroje fotiek: pixabay.com

    zajkouskovy
    23. feb 2017    Čítané 212x

    Ako na zápchu? Skúste smoothie!

    Na začiatku každého kalendárneho roka si zvykneme dávať predsavzatia. My, ženy väčšinou ohľadom nášho zdravia a krásy.

    Podobne aj ja som sa rozhodla, že budem žiť tento rok zdravšie a lepšie. Jedna z vecí, ktorá má už dlhodobejšie zdravotne trápi, je zápcha. Jej pravdepodobnou príčinou bude asi to, že nestíham piť dostatočné množstvo tekutín, prípadne málo športujem a s jedením ovocia či zeleniny to tiež nepreháňam.

    Povedala som si však, že stačí. Veď „vypestovať si zlatú žilu,“ či iný zdravotný problém, nie je žiadna zábava. Prvé čo som zmenila na svojom spôsobe života bolo, že som začala jesť primerané množstvo ovocia a zeleniny. Ako sa mi to podarilo? Mojím hlavným pomocníkom je mixér na smoothie. Vďaka nemu zjem primerané množstvo ovocia (lekári odporúčajú zjesť približne 5 kúskov ovocia a zeleniny denne). Stal sa mojím pomocníkom a inšpiráciou zároveň, vždy sa teším na to, aký ovocný nápoj si vďaka nemu spravím. A vždy si nájdem čas na prípravu tejto zdravej pochúťky. 

    Moje rady pre tých, ktorých trápi tiež zápcha:

    • Kúpte si niečo, čo vás bude motivovať jesť ovocie a zeleninu (pre mňa to bol práve mixér na smoothie).
    • Veľa vlákniny, ktorá je zodpovedná za naše rýchle trávenie obsahujú napríklad jablká. Môžete kupovať tie naše slovenské, tie sú zdravšie.  Prípadne si pozrite zeleninu a ovocie obsahujúce vlákninu na internete, aby ste jedli to čo vám chutí.
    • Keď viete, že nebudete mať čas sa napiť počas dňa, skúste to ráno.
    • Ak máte málo času na pohyb, chodievajte do práce autobusom. Tak zaručene prejdete aspoň kúsok cesty peši zo zastávky a na zástavku.
    • Nájdite si  čas na pohyb aspoň cez víkend, stačí prechádzka s rodinou či s domácim miláčikom.
    • Robte veci s radosťou, stres neprospieva nášmu zdraviu a ani našej tráviacej sústave.
    • Ak máte so zápchou vážnejšie problémy, určite navštívte lekára.

    Pri konzumácií smoothie nápojov a pokrmov s najväčšou pravdepodobnosťou i schudnite, vaše telo bude totiž obohatené o vitamíny, stopové prvky. Tým pádom bude pravdepodobne rýchlejšie spaľovať kalórie.

    Zdroje fotiek: pixabay.com

    141993
    3. jan 2017    Čítané 618x

    Chcem schudnúť, ale ktorú diétu si vybrať?

    ,,Táto diéta je zaručená a pomôže ti." Toto počúvam stále. Áno, aj ja mám ten problém schudnúť. Ako to? Veď som mladá, mám dieťa a tým pádom aj veľa pohybu. Toto všetko je pravda, ale nastupuje tu dedičnosť a metabolizmus.  A povedzme si narovinu, že popôrodné bruško ide zriedkakedy ľahko dolu.

    V súčasnosti máme na výber veľké množstvo diét, avšak veľa z nich nemusí fungovať, alebo sú príliš drastické. Čo s tým ale robiť? Najprv si treba urobiť prieskum. 

    Prieskum je podľa mňa najdôležitejší. Prečo? Pretože potom nebudem mať ,,nervy", koľko času som zasa premárnila!

    Dievčatá do 18 rokov by podľa mňa nemali držať žiadne diéty. Len si zničia zdravie a "pocuchajú" nervy. Potom sa dostávajú do chorôb ako sú anorexia (odmietanie prijímať potravu) a bulímia (stav, kedy osoba potravu prijíma a nasledne vyvráti alebo použije preháňadlá). Ako si takéto niečo môžem dovoliť tvrdiť?

    Predstavte si situáciu

    Mladé dievča pozerá TV. Povedzme, že pozerá reláciu o modelkách. Vidí aké sú krásne, vysoké a štíhle. Samozrejme je v puberte a má pár kíl navyše. V tomto veku to nemusí byť nič nezvyčajné. Nemusí mať dokonca ani predispozíciu. Pozrie sa do zrkadla a povie si, že by mohla aspon pár kíl schudnúť. Ide na internet a hľadá. Nájde diéty, ktoré tvrdia, že ak nebude jesť NIČ, potom NIČ a ešte raz jedno veľké NIČ tak má výsledok zaručený. Pridá sa k tomu neúspech, stres a nervozita. Bingo! K anorexii či bulímií je to už len krôčik. Samozrejme, žienky, neberte ma doslovne. Takýto hororvý scenár sa vôbec nemusí stať. Ale uznajte, že nie je ani nereálny. Takže dávajte si pozor. 

    Ale dosť teoretizovania! Poďme si tie diéty rozobrať zo všetkých strán.

    Diéta podľa krvnej skupiny

    V postate táto diéta nemá presne vymedzený jedálniček, nemá presné inštrukcie a čo je najpodstatnejšie - nezmieňuje sa o stave ketózy, ktorá je v podstate pre telo bežná a zažívame ju napríklad pri hladovaní alebo ťažkej fyzickej práci. Ale je tu jedno veľké ALE! Pri nedodržaní inštrukcií, môze viesť k  zdravotným problémom. Takže za mňa 0 bodov.

    Dukanova diéta

    Táto diéta, známa po celom svete, ktorá bola preložená do 14 jazykov a bolo predaných viac ako 15 miliónov výtlačkov, by bola riadna výzva. Je rozdelená do štyroch fáz. Útočná, výletná, konsolidačná a stabilizačná fáza. Pointa je, že striedate bielkovinový a zeleninovo - bielkovinovy deň. Postupne si môžete pridať aj pšeničné otruby, ktoré celkom pekne zasýtia. No len 2 lyžičky! Túto diétu údajne držala Williamova žena Kate po pôrode prvého synčeka.  Vyzerala užasne. Jo-jo efekt by sa nemal dostaviť pri dodržaní všekých pravidiel. Ale žienky, priznajte sa! Kto by mal odvahu a silu? Ja teda nie. 

    Uhľohydrátová diéta

    Keď som si čítala viac o tejto diéte, prišla mi akási komplikovaná. Musíte počítať uhľohydráty alebo si merať glukózu v krvi. Ja osobne by som pristúpila na to, aby mi každý deň zobrali pol litra krvi, než aby som sa pichala do prsta 🙂 Povolené potraviny sú mäso, zelenina či orechy. Podmienené sú ovocie, obilniny alebo strukoviny. 

    Hrozí tu komplikácia ako je zápcha. 

    Rozlišovacia diéta

    Zakladá sa na štyroch sa opakujúcich dňoch. Bielkoviny, škroby, uhlohydráty a vitamíny. Každý 29. deň je vodový. Diéta trvá 90 dní a potom ďaľších 90 dní, ale tam sa už nemusí presne dodržiavať postupnosť dní. Ja som zástankyňa tejto diéty. Nie je to nič rapídne a v strave su zaradené všetky potraviny v logickom poradí. Ja som videla výsledky už po dvoch týždňoch.

    Ketogenická diéta

    Ketogenická diéta je založená na tom, aby sa telo dostalo do keto-adaptovaného stavu. Trvanie diéty je 6 týždňov. Po skončení tohto obdobia môžete jesť v podstate čokoľvek, avšak nemôžu narušiť stav ketózy. Musím spomenúť, že sa používa na liečbu detskej epilepsie už asi 100 rokov. Poruke musíte mať glukomer, ketomer alebo ketostix. 

    Ketóza 

    V tomto procese ide to, že z potravy sa musia vylúčiť uhľohydráty. To má za následok to, že telo začne spaľovať tuky. Na to, aby sa mohli ketolátky tvoriť, je potrebná hypoglykémia (nízka hladina cukru v krvi, jednoducho povedané), ktorá musí trvať niekoľko hodín. 

    A z môjho hľadiska je ketóza pre dnešného človeka nebezpečná. Prečo? Žijeme v konzumnej spoločnosti a sme zvyknutí, že stále máme po ruke jedlo, hocaké. Čo viem, tak naši predkovia a eskimáci prežívajú v stave ketózy, no pre nich je to prirodzené.

    V dnešnej dobe väčšina ľudí prežíva patologický hlad. Poviete si, že nie? Ja vám to ale vyvrátim.

    Uvediem tento príklad:

    Najete sa a za polhodinku ste zasa hladní alebo máte chuť na sladké? Zamyslite sa nad tým. Veď ste vášmu telu dodali dosť energie! A tento stav sa volá patologický hlad.

    Baby, nebuďte smutné. Ja to zažívam skoro stále. Najem sa a za hodku - dve som hladná. A keď nevykonávate žiadnu športovú aktivitu, tak priberáte. No ja som našla alternatívu. Dajte si pár orieškov alebo si pripravte chutný šalát. Žalúdok bude plný a vy spokojné. 🙂 

    Proti stresu

    Ide v podstate o to, že potravinami zmiernime stres, resp. vylepšíme naše duševné zdravie. Do nášho jedálnička zaradíme napr. listovú zeleninu, ktorá obsahuje dopamín. Dopamín nás udržuje v kľude. Morčacie prsia obsahujú serotonín a ten nám navodzuje pocit šťastia. Jogurt/probiotiká, ktoré sú tiež zodpovedné za pokoj či nepokoj. Ak s črevami nie je niečo v poriadku, prejaví sa to na nás nervozitou. Bobuľové ovocie takisto dopomáha bielym krvinkám k budovaniu imunity. Ide o to, že ked sme v strese, naša imunita ide prudko dolu. Takže tu by som sa zamyslela nad našimi životmi a ako rýchlo ich žijeme. Možno aj toto je dôvod mnohých chorôb! Keď sa na to tak pozerám, toto ani diéta nie je. Je to skôr zdravší spôsob života.

    Protiplesňová diéta

    Táto diéta by sa mala držať hlavne vtedy, ak sme na to pripravení. V období keď prechádzame nejakým ochorením ako je napr. Candida, príde celkom vhod. Najväčším lákačom plesne je múka a cukor. Hlavnou súčasťou vášho jedálnička by mala byť hlavne sezónna zelenina. Úhlavnými nepriateľmi kvasinkového ochorenia sú cesnak. chren, cibuľa či dokonca silná horčica. Ten, kto trpí často kvasinkovými ochoreniami má spôsob, ako si vylepšiť zdravie. 

    Ale v ponuke máme aj iné diéty ako sú paleo diéta, atkinsova diéta, clean eating, protirakovinová budwingovej diéta, uhorková diéta, melónová diéta, delená strava, mliečna diéta, nulová diéta, ...

    Milé žienky, áno strava je dôležitá, ale takisto k tomu patrí zdravý pohyb. Nemusíte denno-denne chodiť do fitka a makať ako o život. Myslím, že to sa ani pri deťoch nedá. Stačí 2 - 3 krát do týždňa nejaká pravidelná fyzická aktivita. Pod fyzickou aktivitou si predstavte chôdzu, beh, jumping, brušáky, jóga, core tréning (ten sa dá cvičiť aj doma a nielen core tréning), powerjóga, tancovanie. Takisto na internete sa objavujú videá, kde vidíme, ako ženy cvičia s deťmi. A cvičenie je hneď zaujímavejšie. Priznám sa, že som to skúšala a nie je to také ľahké, ako sa zdá. Je to jednoducho "makačka".

    Niesom ukážkový typ chudnutia a aj keď držím rozlišovaciu diétu, mám veľa prehreškov. Dôležité je, aspoň pre mňa, keď vidím vysledky. A nemusia byť ani na váhe. Veď keď schudnem 2 kilá tuku a 2 kilá svalov naberiem tak ani nemôžem zaznamenať zmenu váhy. No môžete mi veriť, že sa zlepší váš zdravotný stav a kilá pôjdu ľahšie dolu. To je moja osobná skúsenosť. A aby som sa udržala v dobrej psychickej forme, doprajem si aj pohár vínka či čokoládku.

    Všetkým žienkam držím palce a z menších prehreškov si nič nerobte, to je jednoducho život. Majte sa radi a pamätajte si, že ste úžasné a snaha sa cení. 

    Zdroje:

    http://rady-tipy-chudnutie.webnode.sk

    http://www.paleo.sk

    https://www.tabletky-na-chudnutie.sk/protiplesnova-dieta/

    vreckova
    24. nov 2016    Čítané 12708x

    Vedľajšie účinky chudnutia - príbeh pokračuje?

    Sadám ku kalendáru a počítam. Posledná menštruácia bola tuto... Ovuláciu som mala tu... Spolu sme boli iba vtedy... A opäť, a znova... Ale to nie je možné! Už dva dni nič! Veď fungujem ako švajčiarske hodinky, tak čo sa stalo? Kde som urobila chybu? Tak ešte raz...

    "Miláčik, asi máme problém!" oznamujem manželovi s tvárou belšou ako gejša. Po tejto vete sa na gejšu postupne mení aj on.

    "Toto mi nehovor ani zo srandy!"

    "Vyzerám na to, že sa pokúšam o kameňák?" snažím sa odľahčiť situáciu, ktorá vo mne vyvoláva neopísateľné pocity. 

    "A to sa ako mohlo stať?" položí mi otázku otec 4! detí. No čo som mu mala na to povedať? Hádam to nie sú u neho prvé príznaky Alzheimera? Už len toto by nám k tomu všetkému chýbalo!

    "A je to isté?"

    "No to práve neviem. Kúp mi, prosím, zajtra test."

    Celý deň som ako bez duše. Každú chvíľu chodím na záchod, ale nič. Akurát som minula takmer celý kotúč toaletného papiera. Rozmýšľam, prečo sa TO stalo, či sa TO vôbec stalo, a ak sa TO stalo, čo všetko teraz bude nasledovať, čím všetkým opäť budem musieť prejsť. Aj keby som sa ako tešila na bábo, zistila som, že určité veci jednoducho ľudsky nezvládam. Aby to človek pochopil, musel by to najskôr zažiť. 

    Ponižujúce pohľady okolia, nemiestne poznámky, ubíjajúce návštevy lekára, ďalšie tie hrozné kilá navyše, a to som začala chodiť nedávno do fitka... FITKO! No do kelu! Tak toto už ale nie je vôbec vtipné a už vôbec by mi to nikto neveril. A aj ja som to všetko doteraz brala ako náhodu. Žeby to teda náhoda nebola? To sa naozaj všetky moje pokusy o chudnutie skončia tehotenstvom?!

    Už sa neubránim slzám! Poznám mnoho žien, ktoré by si to zaslúžili viac ako ja a nemajú ani jedno! V podstate to už beriem ako hotovú vec. Veď doteraz mi menštruácia meškala iba pri tehotenstvách. Ale v kútiku duše stále dúfam, že...

    "Pane, neviem, aký máš s nami plán a ja to ani nechcem meniť. Len Ťa prosím o jedno. Daj mi silu to všetko prijať - dieťa, aj to, čo ma čaká, lebo ja to ľudskými silami asi nedokážem." 

    "Kúpil si?" privítala som drahého s červenými očami od celodenného plaču.

    "Kúpil," podáva mi malú krabičku. Ja mu na výmenu podávam krpca a mierim do kúpeľne. 

    Zvláštne! Akoby všetko zo mňa odrazu opadlo a ja som sa cítila úplne vyrovnaná a zmierená so všetkým, čo malo nasledovať. Urobila som, čo bolo potrebné a sledovala som, ako sa uzučký pásik začína sfarbovať. Akú silu má odrazu tento kúsok papiera, ako nezvratne môže zmeniť život celej našej rodiny. A v najbližších mesiacoch hlavne ten môj!  

    "No čo?" nedočkavo vbehol  drahý do kúpeľne vo chvíli, ako počul, že sa v zámke otočil kľúč. S úsmevom na tvári, ktorý nedokázal rozšifrovať, som mu podala ten tenučký pásik.

    "Však hovor!" nervózne na mňa vybľafol.

    "Tu máš, pozri sa sám," podávam mu výsledok. Všimla som si, že ako darca krvi by bol v tej chvíli absolútne nepoužiteľný. "Čo tam vidíš?  Ak som slepá ja, tak chcem vedieť, či aj ty. Lebo ja tam vidím iba jednu čiarku."

    Drahý sa zmohol iba na: "Ó, vďaka ti, Pane!"  A opäť sa mu začala postupne vracať  pôvodná farba.

    V ten večer sme sa dlho rozprávali. Rozoberali sme mnoho vecí, hlavne naše vzájomné pocity. Aký paradox! Najprv sme plakali, lebo možno deti nebudú a teraz... Napriek tomu, že prvotné napätie z nás opadlo, obaja sme vedeli, že toto nie je definitívny koniec. Veď sú to IBA 2 dni! Pre istotu som si test zopakovala ráno a od predchádzajúceho sa nelíšil. Bola som pokojnejšia o trošku viac, ale od absolútnej istoty to bolo na míle vzdialené.

    Po týždni som navštívila lekára. Ešte som ani poriadne nesedela a z jeho úst zaznela ani nie tak otázka, ale bolo to skôr konštatovanie: "Ste tehotná." 

    "Tak to práve neviem. Robila som si testy, ktoré boli negatívne. Myseľ sa zatiaľ snažím mať pozitívnu." Chcela som byť za vtipnú, ale asi to vyznelo skôr trápne. Jeho pohľad mi jasne naznačoval niečo v zmysle: ja som vám to hovoril!

    Nie, prosím, pán doktor, nerobte mi to! Ja som vám verila! Verila som, že vy ma nebudete súdiť! Dodnes počujem to vaše úžasne povzbudenie, keď som k vám prišla so štvrtým bábom a vy teraz takto?

    Ľahla som si, zavrela oči a čakala na konečný verdikt. A ten prišiel.

    "No, ja tam nič nevidím, maternica je prázdna. Ale je to ešte skoro. Príďte o týždeň na kontrolu."

    NIE!!! Vlastne SUPÉÉÉR!!! Či? Zmätok. To máme prežívať tie muky neistoty ešte týždeň? Veď ja som už teraz zrelá na psychiatriu!

    Manžel usúdil, že najlepšie bude zmeniť vzduch. Deti boli nadšené, ja pri pomyslení na balenie 6-člennej rodiny už menej. Ale vedela som, že drahý má pravdu. Tak som do tašky pribalila ešte krabičku testov a odišli sme. Dohodli sme sa, že test si urobím až v deň nášho návratu, ak sa teda dovtedy moje telo neumúdri, alebo psychika nezrúti.Ráno v deň odchodu som sa zavrela na WC a... NIČ! Namiesto úľavy ma ale premkol strach. Tak ak to nie je tehotenstvo, tak čo sa deje??? Veď už sú to presne 2 týždne! Nuž čo, zajtra idem k lekárovi, tak uvidíme. Poďme sa baliť.

    "Ocko, ockóóó!" vrieskala som ako zmyslov zbavená. Deti nechápavo pozerali, najmladší ma začal napodobňovať a mamina sa ma spýtala, či som normálna. Tuším tam niečo zaznelo aj o puberte. Ale ja som bola hluchá a slepá. Ale nie nemá! Myslím, že to bolo jasné všetkým v okolí najmenej pol kilometra. 

    "Čo sa robí?" konečne sa odniekiaľ vynoril manžel. 

    "Máme Vianoce, ja mám Vianoce, ja už nič nechcem, ja už mám Vianoce!"

    No poviem vám, keby som ja videla niekoho tak vyvádzať, ako som vyvádzala ja, tak mu rovno volám sanitku. Fakt! Ale mne to bolo v tej chvíli jedno. Naša neistota sa skončila. Moje telo konečne prestalo trucovať!  Vydýchli sme si.

    Cestou domov som sa spýtala manžela, čo mu tieto dva nervy drásajúce týždne dali. Jeho odpoveď ma vôbec neprekvapila, pretože som to vnímala skoro úplne rovnako ako on. Zhodli sme sa, že to vnímame ako skúšku. Skúšku nášho manželstva, nášho vzťahu navzájom a hlavne to bola veľká skúška našej dôvery v Boha. Áno, sme veriaci a nehanbím sa to priznať. A tieto dni si nás Pán k sebe veru riadne pritiahol a zároveň upevnil aj náš vzťah. A my mu za to obaja ďakujeme.

    Ale toho chudnutia sa nevzdám!

    P.S. Viem, že toto je asi veľmi ťažké čítanie pre tie z vás, ktoré na dieťatko túžobne a hlavne dlho čakáte (tiež som tým prešla). Aj keď to možno tak pre niekoho vyznieva, ale dieťa nie je tým v článku spomínaným "problémom". Ako problém som myslela veci a udalosti, ktoré s tým súvisia. Niečo som napísala priamo, niečo som naznačila v predchádzajúcich článkoch, niečo som si nechala pre seba. Kto chce, pochopí, kto nechce...

    A čo sa stalo predtým? Prečítajte si:

    Vedľajšie účinky chudnutia, alebo To nevymyslíš, to je život (1. časť)

    Vedľajšie účinky chudnutia – Nikto ma neodsúdil? (2. časť )

    vreckova
    23. nov 2016    Čítané 18565x

    Vedľajšie účinky chudnutia, alebo To nevymyslíš, to je život (1. časť)

    Vydávala som sa s nálepkou „stará dievka“. Nuž, akosi nevydalo a do 25-ky som to nestihla.Prešvihla som to o 2 roky s odôvodnením, že sa ešte nenašiel nik taký     odvážny,  aby si ma vzal. Keby som bola chalan, tak by som hádam aj staromládeneckú daň musela zaplatiť. Manžel, ako inak, bol tiež „starý parobok“. Mal 32. Ajáj, ten by sa nedoplatil! Tak sme sa akosi dali dokopy, a to je tiež príbeh sám o sebe. Endorfíny vtedy museli zo mňa striekať na všetky strany. Napokon sme to dotiahli až do zdarného konca - pred oltár.

    Ozaj, svadba! Odmalička ma učili,  že vydávať sa na dedine ako „prespanka“ bola obrovská hanba. Asi preto dodnes nezabudnem na ironickú hlášku cca 70 ročnej susedy, keď sme sa stretli na ulici deň pred svadbou: „No ako, mladucha bez brucha?“  Moje rečové centrum ochrnulo. Pozbierala som všetky zvyšky sebazáchovy. Vypla som hruď, hrdo natiahla krk a zdvihla hlavu najviac, ako sa dalo. Chystala som protiútok. S ešte ironickejším tónom, ako mala suseda, som sa však zmohla iba na: „A to je už teraz hanba vydávať sa „bez brucha“?" Pozrela som sa pritom na mamku priam s vyčítavým pohľadom a otázkami v očiach.  No hotové Kocúrkovo! Zase som v hanbe ostala! Ale to som  ešte netušila, že na to bruško si budeme musieť (spolu so susedou) veru ešte počkať.

    Neviem, či niektorá z vás zažila situáciu, že konečne stretla chlapa, o ktorom vedela, že to je ten PRAVÝ a zrazu... Bác! Problém! Ten môj bola cysta  veľká 10 x 11 x 6 cm a obrala ma o vaječník. Bolo to hrozne ťažké. Konečne svadba na obzore a s ňou ruka v ruke prišli obavy, že možno nebudeme mať detičky. To bol aj dôvod, prečo sme ju urýchlili. Pre nás oboch bola svadba dôležitá, tak sme boli vo viere vychovávaní, tak sme to ale aj skutočne cítili.  A podľa lekárov nás momentálne tlačil čas.


    Deň „D“ prebehol super a začal reálny manželský život pod neustálym dohľadom lekárov a hlavne svokra bažiaceho po vnúčati. A bábätko nikde. Myslím, že mnohé z vás vedia pochopiť, čo sme prežívali. Všetky tie stresy z novej situácie sa u mňa odrazili na váhe. Pamätám si, ako som manželovi povedala, že sa ešte pokúsim schudnúť, možno to pomôže. A veru pomohlo! Ale asi pomohlo aj to, že som si konečne našla zamestnanie. Psychika sa trošku presmerovala. O pár mesiacov sme sa tešili z našej vymodlenej dcérky.

    Prešiel nejaký čas a my sme začali uvažovať o druhom bábätku. Veď roky nám rýchlo ubiehali. A opäť to bolo s problémami. Jeden večer mi zavolala kamoška a prehovárala ma, aby sme s nimi išli na dovolenku. S manželom sme sa teda dohodli, že pôjdeme, veď možno tam „motyka vystrelí“ (aj keď nenazvala by som to práve motykou...). Mňa ale pri pohľade do zrkadla chytila panika. Tehotenské kilá sa ma držali ako kliešť. Mám 2 mesiace na to, aby som s tým niečo urobila! Dovolenka bola super a hneď po návrate domov sme zistili, že chudnúť sa opäť oplatilo. Na dovolenke bol s nami totiž  už aj čierny pasažier – náš synátor. Už vtedy sme si začali robiť srandu, že moje chudnutia majú vedľajšie účinky.

    S manželom sme od začiatku chceli 3 deti. Boli sme však radi, že máme aspoň tie dve, lebo nemuselo byť žiadne. Potešili by sme sa síce aj tomu tretiemu, ale nebudeme to absolútne už riešiť s lekármi. Ak príde, príde. Ja som sa teda zamerala na seba. Po dvoch deťoch som mala navyše 20 kíl!!! A nešlo s nimi pohnúť. Tak som sa opäť pokúsila „nakopnúť“. Nakúpila som literatúru, naštudovala si nejaké stránky a rozhodla sa. Začalo to celkom dobre, prvý mesiac som išla s váhou dosť dole. No a druhý mesiac som ...otehotnela!!! Šok! Po tých dvoch ťažších snaženiach to bolo ako blesk. Malý mal iba 8 mesiacov. Ale predýchali sme to a tešili sa, len nás zaskočila tá rýchlosť. Veď aj tak sme chceli 3 detičky. O 9 mesiacov som sa potom hrdila mojim výsledkom  „chudnutia“. Bolo to dievčatko a mne opäť pribudlo ďalších 10 kíl a s nimi aj zúfalstvo.

    Prišli Vianoce a ja som na manželovu otázku, čo chcem pod stromček so slzami v očiach odpovedala, že ak mi nemá dať redukčný pobyt, tak nechcem nič. Kúpil mi ... knihu od Bukovského „Plán B“. So zmiešanými pocitmi a samozrejme obavami som začala s jej štúdiom. Dievčence, hádam už ani nemusím písať, ako to moje chudnutia dopadlo. Výsledok práve spí v postieľke a má 6 mesiacov!

    Nuž, čo ale s tými 40-timi kilami navyše???? Neviete, ako o ne prísť bez chudnutia?  🙂

    A čo bolo potom? Prečítajte si aj:

    Vedľajšie účinky chudnutia – Nikto ma neodsúdil? (2. časť )

    Vedľajšie účinky chudnutia - príbeh pokračuje?

    Aké sú rozdiely v stravovaní pred a po gravidite? ❤

    Chcete se mnou strávit dva dny? Za kratší dobu to nedokážu vysvětlit! pregnant-over-40Žena není muž. Rodí děti, má mateřské pudy. První podmínkou je být v optimálním nutričním stavu a hmotnosti už před početím.

    Následuje éra gravidity – 9 měsíců není málo času. Hlavně je to dost času na to přibrat místo ideálních 10-12 kg celých 30! A je malér.

    Prý má gravidní žena různé chutě, kterým se nemá bránit. No, do jisté míry ano – to proto, že organismus je chytrý – ví, co potřebuje. Když bude mít žena při početí podváhu, přibere i 25 kilo. Logicky. Jde o život dítěte = o jeho dostatečnou výživu. Když ta žena bude držet dietu dokonce i v graviditě, koleduje si o malér – jak pro sebe, tak trochu méně pro dítě. To si z jejího organismu „vytáhne“ co potřebuje – pokud to tam ovšem ještě je.

    Dítě se narodí O.K., ale matka je devastovaná – a jak má potom kojit? A ta horší situace? Dnes kojení nutnou podmínkou. V podstatě bohužel. A to mnoho žen zneužívá. Jedním důvodem je emancipace. Druhým nepochopení ze strany matky. Jde o její psychické nastavení.

    čítaj viac na https://www.dusanplichta.com/blog/rndr-petr-for...
    #tipy #triky #doktor #rady #recepty #chudnutie #chudnem #zeny #gradivita

    Kde vidíte najväčšie rozdiely vo výžive muža a ženy? 🍒 🥕

    To by mělo být jasné jako rozdíl medzi Venuší a Marsem! Rozdílné hormony (naštěstí), rozdílná mentalita (naneštěstí?). Žena není muž ani u prostřeného stolu – je název mé knihy.

    Ale už je to „dávno“ – přesto se na tom nic nezměnilo. Běda ženě, která se stravuje jako její muž. Úsměvné je, že to platí i naopak. Obrovské množství informací a hlavně tlak stoupenců alternativní výživy a autorů desítek „diet“ způsobil, že se ženy aktivují a podléhají „výživovým guru“.

    Tí tvrdí například že: je nutné být veganem nebo vitariánem, protože… a tak se z žen stávají veganky nebo vitariánky a nutí do toho i svoje partnery. Úsměvná (protože reálná a tudíž tragikomická) je knížka Michala Vieweigha „Biomanželka“. Současní muži jsou „empatičtí“ k rodinnému životu a v důsledku toho se mnozí z nich stávají trubci.

    viac čítajte: https://www.dusanplichta.com/blog/rndr-petr-for...

    #tipy #triky #doktor #rady #recepty #chudnutie #chudnem #zeny

    Tak som si povedala, ze ked mi Jamieson pomaha v tolkych oblastiach mojho zdravia, tak to vyskusame s Jamieson aj pri chudnuti ... Momentalne cely mesiac v akcii na http://www.pharmshop.sk/jamieson-slimdownr-cla-...
    #jamieson #cla #chudnutie

    #chudnutie #cla Pod skratkou CLA (conjugated linoleic acid, resp. konjugovaná kyselina linolová) poznáme nenasýtené mastné kyseliny z prírodných zdrojov, ktoré sa v menších množstvách vyskytujú v určitých druhoch mäsa alebo mliečnych výrobkoch.

    V prípade CLA ide o pomerne nový doplnok výživy, keďže konjugovaná kyselina linolová bola objavená a podrobnejšie popísaná až koncom sedemdesiatych a začiatkom osemdesiatych rokov.

    Ak si v dnešnej dobe prezriete akýkoľvek časopis zameraný na posilňovanie a zdravý životný štýl, na mnohých stranách uvidíte rôzne reklamy a fitness modelov s prakticky bezchybnou kondíciou, ktorí propagujú doplnky výživy (častokrát zamerané na chudnutie) a odvolávajú sa na ich účinnosť.

    Tieto spaľovače tukov sa líšia v efektívnosti a detailnejšom zameraní, no zloženie mnohých z nich je až príliš komplikované a pre bežného zákazníka do veľkej miery nepochopiteľné. Obsahujú napríklad 2-3 všeobecne známe zložky (ako kofeín, zelený čaj alebo guarana) a kopec menej známych substancii so zvláštnymi chemickými názvami, ktoré zvyknú byť uvádzané aj vo formách špeciálnych patentovaných zmesí. Nie každý sa v tom dobre orientuje a mnoho užívateľov hľadá niečo jednoduchšie. Riešením pre nich môže byť aj spomínaná CLA.

    Konjugovaná kyselina linolová ako prírodný spaľovač tukov rýchlo nabrala na popularite. Na rozdiel od viacerých iných spaľovačov, nejedná sa o suplement s termogénnym účinkom. Jednoducho zvyšuje efektívnosť organizmu pri spracovaní a ukladaní prijatého tuku. CLA pomáha blokovať nadmerné ukladanie tukov tým, že pôsobí proti chemikáliám, ktoré sú zodpovedné za zvýšené absorbovanie skonzumovaných tukov do tukových buniek.

    Štúdie tiež preukázali, že CLA dokáže zvýšiť schopnosť organizmu využívať uložený telesný tuk vo forme energie a zároveň podporovať rast čistej svalovej hmoty. Nespaľuje tuky priamo za každých okolností. Základným predpokladom je strava s deficitným kalorickom príjmom a samozrejme aj určité fyzické aktivity. V takom prípade môžete očakávať nielen úbytok uložených telesných tukov, ale aj efektívnejšie blokovanie absorpcie tých, ktoré prijmete zo stravy a budú nadbytočné.

    CLA je určená skôr na dlhodobé užívanie a nie ako niekoľkodňové záchranné riešenie. Viaceré výskumy aj praktické skúsenosti užívateľov hovoria o minimálnej dobe užívania 8-10 týždňov, ak čakáte lepšie výsledky. Odporúčaná denná dávka je najčastejšie 1-3 gramy.

    CLA sa podľa všetkého javí ako prirodzený, cenovo prijateľný a efektívny spaľovač tukov, ktorý však má aj ďalšie pozitívne vplyvy (hlavne podpora tvorby novej svalovej hmoty a jej ochrana, podpora imunitného systému, ale aj antioxidačný účinok).

    Foto zdroj: thinkstock

    Máte v pláne schudnúť skúste to pomocou Jamieson - Slimdown CLA. Každá kapsula obsahuje CLA - Konjugovaná kyselina linolová 950 mg.
    Čo je konjugovaná kyselina linolová CLA:
    CLA - konjugovaná kyselina linolová
    CLA je pomerne novým suplementom známym ako prípravok na podporu odbúravania podkožného tuku. Jej význam je však ďaleko komplexnejší pre zdraví organizmus a tak sa okrem účinkov na telesnú hmotnosť vedci domnievajú , že pôsobí na celkovú regeneráciu , rast svalovej hmoty, ale aj ako prevencia proti rakovine.
    Nízky podiel v strave
    Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je zdravým tukom, patrí medzi omega 6 mastné kyseliny, konkrétne je derivátom kyseliny linolovej. Prirodzene sa vyskytuje v hovädzom mäse a mliečnych výrobkoch.Nanešťastie je podiel v týchto potravinách znížený nesprávnymi postupmi pri krmení zvierat, a tak a to viac ako o 60 %, kedy je nahradené prirodzené krmenie v podobe pastvy trávy na rôzne krmné zmesi. Práve produkty z chovov využívajú voľný pohyb svojich stád po zelených pastvinách sú na CLA najbohatšie. Vedci sa dokonca domnievajú, že tento úbytok konjugovanej kyseliny linolovej v prirodzenej strave by mohol mať vplyv na zvýšený výskyt civilizačných chorôb ako je rakovina, kardiovaskulárne ochorenia a obezita.
    Pomáha odbúrať tuk
    CLA sa však prezentuje predovšetkým ako doplnok stravy pre lepšie odbúranie tukov. Pochopiteľne je ideálny pred nasadením suplementu vykonávať pravidelnú pohybovú aktivitu, prijímať vyvážené množstvo energie, ktorá by pri redukcii hmotnosti mala byť v miernom deficite , čiže viac energie vydávať než prijímať. Ak je toto splnené, doplnky stravy môžu o trochu urýchliť tento proces a zároveň pomôžu udržať na tele požadovanú svalovú hmotu, čo je záasadná podmienka pre úspech. Veľmi zaujímavým predpokladaným účinkom sa javí tzv. nočné spalovanie tukov. CLA by mala zabrániť novému naberaniu tukov, blokovať ich ukladaniu potlačením aktivity enzýmu
    lipoprotein-lipázy a zároveň zrýchliť metabolizmus. Tým, že podporuje budovanie stavby svalovej hmoty bez tukov, zvyšuje sa tým i bazálny metabolizmus a tým i väčší výdaj energie. Niektorí odborníci dokonca hovoria o lepšom spaľovaniu tukov z brucha. CLA teda môže pomôcť zabrániť tzv. JO-JO efektu.
    #jamieson #cla #chudnutie

    mariosmykal
    19. mar 2015    Čítané 0x

    Matka geja alena0407: Aj homosexuáli chcú byť milovaní

    Každá žena chce vyzerať dobre, bez kíl naviac, chce mať peknú postavu a tým aj vyššie sebavedomie. A je úplne jedno, či je bezdetná alebo odrodila 1, 2, 3... detičky.

    Na internete je milión "overených" diét. No u nás v skupinke sa diéty nedržia. Ideme cestou trvalou - ideme cestou k našej premene so zdravou stravou a s cvičením. Zahoďte za hlavu heslo "cica nežer", ale schudnite a udržte si svoju váhu kvalitnou a zdravou výživou. 

    Dnešný článok sa venuje chudnutiu, no pokúsim sa v ňom zodpovedať často kladené otázky (Frequently Asked Questions), s ktorými sa stretávam nielen v reálnom, ale najmä vo virtuálnom živote v našej skupinke Cesta k mojej premene.

    15 stručných otázok a odpovedí

    (čítaj nižšie)

    Môžem cvičiť večer/ráno/na obed?

    Áno, cvič kedykoľvek ti to vyhovuje, hlavné je, že sa hýbeš.

    Kedy naposledy mám jesť pred cvičením a čo by to malo byť?

    Ideálne je jesť 1,5-2h pred cvičením. Neodporúča sa mastné, ťažké a príliš sacharidové jedlo (napr. cestoviny), pretože Vás bude brať viac na spánok ako na cvičenie. Ak cvičíte doobeda - na raňajky si dať napr. vajíčka, vločky s ovocím a kokosovým olejom. Ak cvičíte po obede, ideálne je mäso so šalátom, ak po večeri - šunka, cottage, bielkovinový chlieb (to je len príklad). Niektorí fitness tréneri radia cvičenie "na lačno", resp. hladní. Každému vyhovuje niečo iné, treba si to otestovať na sebe. 

    Môžem piť počas cvičenia?

    Len ak je to nevyhnutne nutné, pitný režim treba dodržiavať celý deň, zvýšiť príjem najmä pred cvičením, aby boli zásoby na "potenie" a nemuseli po cvičení dobiehať resty. Človek by mal vypiť 30-40ml na 1kg svojej váhy. Odporúča sa čistá voda, neochutené minerálky, nesladené čaje. Káva sa do pitného režimu nepočíta.

    Čo mám jesť po cvičení?

    Ideálny je proteínový nápoj. Vďaka proteínu sa regeneruje svalstvo, zabezpečuje nárast svalovej hmoty. Nie, nechceme byť ako rambo, ale čím viac svalov, tým menej tuku, jednoducho povedané - viac svalov spáli viac tuku. A teda schudneme. Proteín treba vypiť cca do 30 minút po cvičení.

    Aký proteín je najlepší?

    Vždy treba pozerať na obsah bielkovín, mal by obsahovať aspoň 80g na 100g výrobku (pozri nutričné hodnoty). A potom nie je zlé, ak neobsahuje napr. Aspartam. 

    Koľko proteínu môžem denne zjesť a do čoho si ho môžem zamiešať?

    Riaďte sa odporúčaným dávkovaním na obale svojho proteínu (pri niektorých značkách si dávkujete 2 odmerky, pri iných 1 odmerku). Rozmiešať ho môžete vo vode, mlieko sa neodporúča. Vo vode je lahšie stráviteľný a ľahšie vstrebateľný. Ak ho dáte do mlieka, telo musí "spracovávať" mlieko. Z rovnakého dôvodu sa neodporúča primiešavať proteín do tvarohu/jogurtu. A takisto by sa nemal zahrievať (napr. proteínové palacinky, kaša varená s proteinom), pretože tým strácajú bielkoviny na kvalite. 

    Môžem nahradiť proteínom jedlo (desiatu, olovrant)?

    Neodporúča sa použivať proteín ako náhrada jedla. Po pravde ale - je tak sýty, že ja osobne už do seba nič iné nedostanem.

    Čím nahradiť proteín?

    Banán, tvaroh, mlieko - mix. Odporúča sa v doobedných hodinách pri redukcii (čiže aj cvičiť doobeda)

    Môžem piť kávu?

    Áno, dokonca sa odporúča dať si malú kávu pred tréningom, slúži ako spalovač. Neodporúča sa (vo všeobecnosti, nielen pri redukcii) piť kávu s mliekom, pôsobí to toxicky na žlčník. Naopak - káva bez mlieka je vhodná, zlepšuje hodnoty TAG (zlé tuky v krvy) a pomáhá vyrovnávať pomer HDL a LDL.

    Môžem jesť orechy?

    Áno, sú skvelým zdrojom dobrých tukov, najvhodnejšie su mandle, kešu a para orechy. Osobne preferujem aj slovenské vlašské, i keď nemajú až tak kvalitný pomer nenasýtených kyselin.

    Môžem jesť chlieb/pečivo?

    Áno, ideálne je domáce ražné (=žitné) kváskové pečivo, či chlieb. Na večeru je vhodný bielkovinový chlieb (recept naň nájdete v mojom prvom článku alebo na FB stranke MOJE JEDLO)

    Koľko kalórií mám za deň zjesť?

    Každý človek má iný odporúčaný denný príjem, treba si ho vypočítať napr. na kaloricketabulky.cz

    Potrebujem schudnúť len z brucha (zadku/ramien). Aké cviky mám cvičiť?

    Schudnúť len z jednej problémovej partie sa nedá. Treba cvičiť cviky na celé telo, posilňovať všetky partie, ale pokojne pridať na záver aj cvičenie na rizikovú partiu. Potom nám zlezie aj bruško a ako bonus budeme mať vyformované a spevnené aj ostatné partie tela. Za účinné považujem 30 minútové cvičebné programy od americkej trénerky Jillian Michaels. Rozdiel medzi fotografiami je 90 dní. 

    Tento mesiac som neschudla ani pol kila, ako je to možné? Demotivuje ma to!

    Jednoducho. Stratila si trošku tuku a pribrala si trošku svalov. Jednoducha matematika: -2kg tuku a +2kg svalov rovná sa 0 🙂 Preto treba do ruky vziať meter a sledovať cm, nie kg 🙂

    Čo mám jesť, keď chcem schudnúť?

    Prečítaj si môj článok Chcem schutnúť: http://www.modrykonik.sk/blog/luciferova/article/chcem-schudnut-ale-neviem-co-mam-jest-jnd97b/


    Čo nájdete v našej skupine:

    • Denne pridávame mnoho receptov na všetky jedlá dňa počnúc raňajkami, končiac večerou nevynímajúc ani zdrave dezerty, či rýchle snacky (napr. do kabelky). Na svoje si prídu aj ľudia s alergiami či intoleranciami na isté potraviny.
    • Denne pridávame rôzne typy cvikov na rôzne partie tela, cvičíme aj spoločne dokonca hravou formou - o srdiečka. 
    • Denne pridávame motivačné fotky reálnych premien, ktoré Vás presvedčia, že keď to dokázali iné, dokážete to aj vy.
    • Spoločne chudneme, či tvarujeme postavu v projekte Premena do leta, v rámci ktorého plníme aj čiastkové úlohy. Tie nám pomáhajú ľahšie dosiahnuť svoje ciele...
    • V skupine nájdete aj odkazy na články, ktoré vám pomôžu zodpovedať základné otázky o chudnutí, zorientovať sa, ale aj poradiť, keď už neviete ako ďalej.
    • V skupine nájdete vždy odpovede na svoje otázky, či už od moderátoriek alebo skúsených členiek.
    • A čo je najdôležitejšie - a tým sa odlišujeme od iných skupín - vždy sa nájde niekto, kto vás povzbudí, podporí vo vašom snažení a keď je treba, aj vám trošku vynadá, aby ste sa opäť nakopli tým správnym smerom. Stále máte pocit, že na vás niekto dáva pozor a svedomie vám nedovolí zradiť seba a tým aj ostatné členky skupiny.


    Chceš aj ty nájsť cestu k svojej premene? Pridaj sa k nám: http://www.modrykonik.sk/group/6855/detail