pehe
    11. máj 2017    Čítané 2582x

    Ako odučiť dieťa od nosenia na rukách?

    Starostlivosť o dieťa je práca na plný úväzok, častokrát bez prestávky na odpočinok, bez nároku na dovolenku. Niekedy sa ale mamička dostane do situácie, keď už nevládze a radosť z materstva si pre pocit zúfalstva nedokáže vychutnávať.

    Hovorí sa, že každé dieťa je iné, s vlastnou osobnosťou a charakterom. A presne také sú aj mamičky. Zatiaľ čo jedna zvláda rôzne situácie v živote dieťaťa ľahšie, inej to ide ťažšie. Medzi častý problém, ktorý rodičia pri výchove riešia, sú napríklad návyky dieťatka, ktoré komplikujú každodenný život v rodine. 

    Pri výchove je potrebná láska, neha a trpezlivosť

    Mamičky, ktoré už majú obdobie problémových návykov svojho potomka za sebou vedia, že pri zvládnutí tejto životnej etapy bude dieťa  potrebovať mnoho pozornosti, nehy, dotykov, rozhovorov a hrania. Mama  sa zasa musí vyzbrojiť trpezlivosťou, ktorá ju dovedie k úspešnému zvládnutiu problémového obdobia.

    Keď už nevládzete nosiť dieťa na rukách

    "Prosím, poraďte, mám 6. mesačného chlapčeka, ktorý má už skoro 9 kg a nosil by sa iba na rukách, nechce byť v postieľke, v ohrádke, v kresielku, v stoličke, len na rukách a už nevládze môj chrbát a ani kĺby. Ináč plače ako o dušu. Naučil sa na rukách, lebo mal od narodenia silné koliky a to bolo jediné, čo mu pomáhalo," obrátila sa s prosbou o radu mama na Fóre.

    "Poraďte mi čo mám robiť, keď  sa malá chce nosiť na rukách vtedy, keď sa potrebuje ukľudniť alebo zaspať. Inak nezaspí. Vyžaduje si to a ja už nevládzem. Bolia ma nohy aj ruky, pretože je dosť ťažká. Neviete mi poradiť ako ju mám od toho odučiť?" zveruje sa s rovnakým problémom iná mamička.

    Sú dva spôsoby ako odnaučiť dieťa od nosenia na rukách

    Prvý spôsob je  náhrada nosenia na rukách za nosenie v nosiči a druhý je úplné odučenie bez akejkoľvek náhrady nosenia. 

    1. Nosenie na rukách nahraďte nosením v ergonomickom nosiči alebo šatke

    "Tak ako ti baby radia, nosič alebo šatka ťa zachráni. Mňa zachránila manduca. Prvého som mala presne ako ty svoju. Len na rukách a hojdať podľa jeho pravidiel, v ideálnom prípade mu aj do nemoty spievať. Ani napiť vody som sa nemohla ísť bez neho na rukách. Asi v 4.mesiaci som si požičala manducu a hneď som si ju aj kúpila. Odrazu som si mohla navariť, najesť sa, ísť na záchod, upratovať, takmer čokoľvek. Aj keď som bola väčšinu času na nohách, ale aspoň bol kľud a stíhala som všetko čo som potrebovala. Mladšia bola a aj je oveľa pohodovejšia, ale už v 4. týždni šla do nosiča a nosila som ju do 1. roka, aj tam zaspávala," radí mamina na Fóre.

    Podľa mamičiek takýto typ nosenia je omnoho pohodlnejší pre matku aj pre dieťa.  V ergonomickom nosiči  je telo dieťaťa uložené spôsobom, ktorý zabezpečuje, že má zaguľatený chrbát, zadok  je nižšie ako kolená a spolu tvoria písmeno M.  Klasický nosič tzv. babyvak maminy neodporúčajú, nie je anatomicky riešený  pre chrbát toho, kto dieťa nosí a  ani nedokáže zabezpečiť ideálnu polohu pre dieťa.

    Náhradou za ergonomický nosič môže byť ešte šatka na nosenie. Oproti nosiču má tú výhodu, že dieťatko v nej možno nosiť rôznými spôsobmi. Veľa návodov ako sa dá dieťa nosiť v šatke nájdtete na Youtube. Napríklad aj toto od @matta308

    2. Pomaly a s trpezlivosťou jednoducho prestať dieťa nosiť na rukách

    "My sme to riešili takto... moja stredná dcéra bola taká ulepená. Treba štuple do uší a trpezlivosť. Ony sa odnaučia. Keď chcela ísť na ruky, tak som si k nej čupla a objala ju, ale stála na zemi. Keď nechcela sedieť na zemi a pýtala sa hore, tak som si k nej sadla. Môj dotyk cítila, ale nevešala sa po mne. Ono to chvíločku trvá, ale treba ich to naučiť, veď chrbát máme len jeden. Keď už boli väčšie, tak sme to riešili tak, že maminku veľmi bolí chrbátik a má bobo, tak mi fúkali na chrbátik a hore už nechceli ísť", radí ďalšia mamička.

    "Keď má dobrú náladu do kresielka/ohradky/na deku na zem/atd. a hraj sa s ním. Zaujmi ho nejakou hračkou, chvíľku sa s ním pohraj. Keď bude zaujatý hrou, nechaj ho sa hrať samého. Podľa možností, ale ostaň v jeho dohľade. Už môže mať separačnú úzkosť a potrebuje ťa minimálne vidieť. Teda ak potrebuješ spraviť niečo v kuchyni, daj si kresielko do kuchyne, aby ťa videl. Rozprávaj mu a ukazuj, co robíš. Keď sa potrebuješ od neho vzdialiť tak, že ťa nebude vidieť, rozprávaj sa s ním. Teda povedz mu, že ideš do špajze (napríklad) a rozprávaj sa s ním aj ďalej po ceste tak, že mu hovor, že musíš niečo zobrať/nájsť a že sa už vraciaš a kuk! Už si spiatky. Nemusí ti to vôbec prísť blbo, však si s ním sama," aj takto to riešila jedna z mamičiek na Fóre.

    Odúčať alebo neodúčať od nosenia na rukách

    Dlhodobé nosenie dieťaťa na rukách je pre matku príťažou, nielen v tom, že doma nič neuprace, nenavarí, nenaje sa, v pokoji nezájde na toaletu. Takéto nosenie je vyčerpávajúce a veľmi náročné pre ruky aj chrbát. Dieťa, ale potrebuje cítiť dotyk matky, rado sa k nej túli, hreje ho jej teplo, preto je v súčasnosti veľmi obľúbené nosenie detí v šatkách alebo kvalitných nosičoch, kedy sa s dieťaťom dajú vykonávať takmer všetky činnosti v domácnosti. Aj napriek tomu viacero mamičiek zastáva názor, že dieťatko by v určitom veku malo zaspávať samé, hlavne v noci, pretože matka si potrebuje oddýchnúť. A to najmä v prípade, že je na dieťa sama a nemá jej, kto pomáhať.

    "Myslím, že môžeme nosiť deti, ale nemôžu byť zvyknuté byť na rukách. Pomojkať môžeš, ale musí vedieť aj samo zaspať. Moja vie aj sama, ale stále sa to s tým nosením zhoršuje. Mám pocit, že sú to nejaké maniére.  Nemôžem byť na nohách aj cez deň aj v noci, potom sa mi podlamujú nohy a som nervózna. A to nemá zmysel," zamýšľa sa mamička z Modrého koníka.

    "Ja som mala chrbát v kýbli od skákania na fitlopte, bolo to stále horšie a horšie  a psychicky ani nehovorím, keď som ju hojdala 3 hodiny a po preložení do postele rev. To som ju mala hojdať celú noc?  Nie nie, nauč svoje dieťatko zaspaváť samé a bude spokojné aj ono aj ty, tak aj moja sa upokojila odkedy zaspáva v postieľke," pridáva svoju skúsenosť ďalšia mamina z Fóra.

    Rozhodnutie je len a len na mamičke

    Či  sa rozhodnete pre prvý alebo druhý spôsob odúčania dieťaťa od nosenia na rukách je len na vás. Nakoniec si každý nájde svoje vlastné riešenie, ktoré sa mu osvedčí. Možno to bude nosenie v šatke alebo nosiči, možno pomalé odoprieranie nosenia na rukách a možno najskôr skúsite jedno a potom druhé. Dôležité je, aby ste boli spokojní obaja a našli si tú svoju vlastnú cestu, ako si spolu vychutnávať čaro spojenia medzi matkou a dieťaťom.

    Má váš drobec večne prst v ústach? Prečítajte si desatoro prvej pomoci pri cmúľaní palca

    #nosenie #nosenie_na_rukach #vychova
    Foto: pixabay.com

    cacika
    20. mar 2014    Čítané 0x

    Začíname s nosením - otázky a odpovede

    Milé maminky a nastávajúce maminky

    Je vám sympatické nosenie detí? Chceli by ste nosiť svoje dieťatko a užívať si vzájomnú blízkosť a zároveň voľné ruky? Chystáte výbavičku pre bábätko a rozmýšľate nad babyšatkou alebo vhodným nosičom? Potrebujete mať občas voľné ruky alebo chcete odbehúť na nákup alebo k lekárovi a nechce sa vám so sebou ťahať kočík? V tom prípade, mám pre vás pár praktických rád týkajúcich sa nosenia detí. 

    Kedy môžem s nosením začať?

    Začať nosiť bábätko v šatke je možné už v pôrodnici v závislosti od zdravotného stavu matky a ochoty personálu. Ak sa však rozhodnete začať s nosením vo vyššom veku bábätka, tiež je to samozrejme možné. V tomto prípade sa odporúča začínať postupne a nosiť v krátkych časových intervaloch aby si vaše telo pomaly privyklo na novú záťaž. Rovnako je možné začať s nosením aj v batoľacom veku, keď potrebujete dieťa nosiť počas výletov alebo turistiky.

    Neškodí to detskej chrbtici?

    Nie, nosenie v správnej polohe deťom neuškodí, ale naopak prospieva. Dieťa je vždy potrebné nosiť v tzv. ergonomickej polohe, ktorá je pre novorodencov a malé dojčatá fyziologická a bezpečná. Existujú dve základné možnosti ako dieťa správne napolohovať: vertikálne alebo do kolísky (horizontálne). V súčasnej dobe, väčšina odborníkov na nosenie detí odporúča používať vertikálne polohy od narodenia a horizontálne polohy využívať prevažne na dojčenie a uspávanie. 

    Ako vyzerá ergonomická poloha?

    Základom zvislej ergonomickej polohy je podsadený zadoček, zaoblený chrbátik, kolienka v úrovni pupku, nožičky obkročmo okolo tela matky alebo pokrčené pod zadočkom dieťaťa, dostatočná opora chrbátika a fixovaná hlavička. Vertikálnu ergopolohu nieje možné dosiahnuť v populárnych klokankách, ale len vo vhodných babyšatkách a ergonomických nosičoch.

    V horizontálnych polohách má byť hlavička s telom dieťaťa v jednej osi, dieťa uložené bokom k nosiacej osobe, dýchacie cesty dieťaťa musia byť voľné. Dieťa sa nesmie v nosiacej pomôcke prepadávať, hlavička nesmie byť v predklone ani pritlačená o telo nosiacej osoby. Na horizontálne nosenie sa využívajú najčastejšie babyvaky a babyšatky. Strany na ktorých sa dieťatko nosí je potrebné striedať.

    Viac o ergonomickej polohe aj s fotografiami tu:
    http://www.modrykonik.sk/blog/cacika/album/spravna-poloha-dietata-v-satke-ao6ccb/

    Ako dlho ho môžem nosiť?

    Pri správnom polohovaní dieťaťa je možné bábätko nosiť neobmedzene dlhú dobu počas dňa. Novorodenci sa môžu nosiť takmer nepretržite len s prestávkami na prebalenie a nakŕmenie. Postupne sa čas nosenia skracuje podľa preferencií matky a dieťaťa. Dojčatá do 6 mesiacov trávia v šatke alebo vhodnom nosiči zväčša jeden alebo viacero denných spánkov a prechádzku. Od 6 mesiacov, keď dieťatko začína byť aktívnejšie, sa čas nosenia výraznejšie redukuje, dieťa môže odmietať spánok počas nosenia ako aj nosenie v interiéri a toleruje len prechádzky.

    Nebude nosené dieťa odmietať kočík?

    Väčšinou je to naopak. Mamičky, ktorých deti odmietali kočík, hľadali alternatívu na prechádzky a začali s nosením. Zo skúseností vieme, že väčšina detí úplne bez problémov toleruje striedanie nosenia s kočíkovaním.

    Nebude rozmaznané?

    Pokiaľ chápeme potrebu fyzického kontaktu u detí ako prirodzenú biologickú potrebu rovnocennú s hladom alebo potrebou spánku, tak jej napĺňaním, čiže nosením, nie je možné dieťa rozmaznať.

    Do kedy nosiť?

    Aj batoľatá ešte potrebujú byť nosené a pokiaľ to matke a dieťaťu vyhovuje, nie je dôvod s nosením prestať. Batoľatá sa už zvyknú nosiť len časť prechádzky keď nevládzu ísť samé. Horná veková hranica pre nosenie neexistuje, spravidla sa deti nosia do veku kým nie sú schopné súvislej a dlhodobej samostatnej chôdze, teda do 2,5-3 rokov.

    V čom nosiť?

    Pri výbere vhodnej ergonomickej pomôcky na nosenie je prvoradým kritériom vek noseného dieťaťa. Pre novorodencov sú vhodné babyšatky, babyvaky a ergonomické nosiče s novorodeneckou vložkou. Pre nosenie detí od 3-4 mesiacov sú vhodné babyšatky a väčšina druhov ergonosičov. Batoľatám najviac vyhovujú špeciálne druhy batoľacích nosičov.

    Okrem veku je potrebné zohľadniť aj hlavný účel, na ktorý budete šatku alebo nosič využívať. Babyvaky a nosiče zaťažujúce len jedno rameno sú vhodné len na krátkodobé nosenie. Na každodenné niekoľkohodinové nosenie sú najlepšie kvalitné pevné babyšatky prípadne ergonomické nosiče.

    Klokanky nie sú vhodné na nosenie detí, lebo sa v nich nedá dosiahnuť zdravá ergonomická poloha. Klokanku od ergonosiča rozoznáte jednoducho – podľa šírky látky v spodnej časti chrbtovej opierky. Ergonosiče sú široké aspoň 30 cm, klokanky zväčša nedosahujú ani polovicu tejto šírky. V klokankách je možné nosiť dieťa tvárou vpred, ergonosiče túto polohu neumožňujú. Nosenie dieťaťa tvárou vpred sa neodporúča, lebo vtedy nie je zachovaná ergonomická poloha a chrbtica dieťaťa je neprirodzene vystretá a tým nadmerne preťažovaná.

    Viac o rôznych pomôckach na nosenie v článku tu: 
    http://www.modrykonik.sk/blog/cacika/article/v-com-nosit-1kdsgn/

    Nebudú ho bolieť nožičky ked sa bude nosiť tak naširoko?

    Každé dieťatko vie nožičky rozkročiť tak aby sa mohlo pohodlne a bez bolesti nosiť. Dôležité je aby boli kolienka vyššie ako zadoček, vtedy je táto poloha pre dieťa úplne prirodzená a aj najvhodnejšia na vývoj bedrových kĺbov. V tých krajinách, kde sa deti výlučne nosia neexistuje dysplázia bedrových kĺbov. Nosenie úplne nahrádza používanie poštolkových nohavičiek.

    Nemôže mi dieťa zo šatky vypadnúť?

    Nie nemôže, nemá kadiaľ. Okrem toho ho budete mať celý čas blízko na tele a ak by ste aj cítili že vám šatka alebo nosič začína povoľovať, vždy ho môžete pridržať rukami – lebo ruky máte pri nosení voľné.

    Zvládnem viazanie?

    Samozrejme. V bežnej praxi sa používajú len 1-2 úväzy a viazať sa naučíte veľmi rýchlo. Celé uviazanie babyšatky trvá asi 2 minúty. Ak sa na viazanie naozaj necítite, alebo sa vám to nepáči, vždy je tu možnosť použiť ergonomické nosiče alebo predviazané šatky. Ideálne je navštíviť kurz viazania so skúsenou poradkyňou.

    Zoznam poradkýň tu: 
    http://www.nosmesa.eu/zoznam-poradkyn/

    Ako sa obliecť?

    Pri nosení je dieťaťu aj rodičovi teplejšie ako pri kočíkovaní, preto je vhodné dieťa aj seba obliecť skôr ľahšie. Šatka alebo nosič predstavuje ďalšiu vrstvu oblečenia pre oboch. V zime je vhodné dieťatko v šatke zapnúť pod väčšiu bundu alebo špeciálnu kapsu na nosenie. Zvýšenú pozornosť pri obliekaní treba venovať odkrytým častiam tela, teda hlavičke a nožičkám. V zime je nutná čiapočka a šálik alebo kuklička a na nožičky sú vhodné hrubé návleky alebo cápačky. V lete chránime odhalené časti opaľovacím krémom a dieťa nenosíme po priamom slnku. Na oblečenie je vhodné zvoliť prírodné materiály, ktoré dobre sajú pot, prípadne špeciálne funkčné oblečenie s termoregulačnými vlastnosťami.

    A samozrejme, vás pozývam do skupiny Nosíme naše deti 🙂

    http://www.modrykonik.sk/group/1862/

    cacika
    18. jún 2013    Čítané 0x

    Nie je vak ako vak: Babyvak

    Babyvak je v našej spoločnosti jednou z najpoužívanejších pomôcok na nosenie detí. Umožňuje nosenie dieťaťa tesne pri tele matky už od novorodeneckého veku v horizontálnej polohe zvanej aj "kolíska" .

    Staršie deti, ktoré už vedia samé sedieť, je možné v babyvaku nosiť vertikálne vpredu alebo na boku. Prednosťou babyvakov je jednoduchá manipulácia, rýchle nasadzovanie a nízka cena. V babyvakoch je možné pohodlne a diskrétne dojčiť. Nevýhodou je obmedzené použitie na horizontálne polohy a jednostranná záťaž pre nosiacu osobu.

    Slovenský pojem babyvak zahŕňa niekoľko typov rôznych nosičov, ktoré sa líšia materiálom, prevedením aj pohodlím pri nosení. Všetky typy sa nosia cez jedno rameno. Z dôvodu nerovnomerne rozloženej záťaže je vhodné striedať strany, na ktorých sa dieťa nosí.

    Babysling

    Najviac rozšírené sú priestranné vaky z neelastickej látky s mäkko vystuženými okrajmi (babysling). Veľkosť vaku sa prispôsobuje doťahovaním pomocou krúžkov alebo praciek. Je to najbezpečnejší aj najpohodlnejší typ babyvaku. Novorodencov je možné v takomto babyvaku nosiť aj s perinkou. 

    Nosnosť závisí od výrobu, český babyvak Pech udáva až 50kg.
    Značky: Babyvak Pech, Minimonkey, TheBabaSling
    http://babyvak.cz/product.php?id_product=49

    Návody na nosenie

    Kolíska - horizontálne
    http://www.youtube.com/watch?v=kGg1iCCPYrY

    Koník - vertikálne
    http://www.youtube.com/watch?v=7LaG8Vdw0rc

    Pouches

    Ďalšou alternatívou sú elastické vaky (pouches). Sú to jednoduché pruhy látky zošité do kruhu. Veľkosť vaku sa najčastejšie prispôsobuje pomocou zipsov, suchých zipsov alebo preložením látky. 
    Nosnosť do 15kg, pohodlne do 8-9 kg. 
    Značky: Haipa Daipa
    http://haipa-daipa.com/product/baby-vak-bio/

    Návody na nosenie

    Kolíska - horizontálne
    http://www.youtube.com/watch?v=oHcz28xRYOI

    Koník - vertikálne
    http://www.youtube.com/watch?v=Vshtg4-mOJY

    Babybag

    Najmenej vhodným typom babyvaku sú úzke vystužené vaky (babybags), ktoré majú vo vnútri látkové nohavičky na fixovanie dieťaťa. V týchto vakoch nie je možné dosiahnuť bezpečné uloženie dieťaťa v horizontálnej polohe a deťom v nich hrozí udusenie. Tieto nosiče boli oficiálne stiahnuté z predaja na našom trhu avšak na rôznych internetových bazároch (MK nie je výnimka) sa stále predávajú najmä podobné nosiče čínskeho pôvodu.
    Nosnosť 9kg.
    Značky: Infantino
    http://najmama.aktuality.sk/clanok/224663/nebezpecne-baby-vaky-uz-tri-deti-zomreli/
    http://www.babywearingschool.com/babywearingsafety.htm

    oznam SOI o stiahnutí výrobkov z trhu:
    http://www.soi.sk/sk/Nebezpecne-vyrobky/Jednotny-trh-EU/Detske-nosice-tasky-a-satky-Infantino-SlingRider-povod-Cina.soi

    Babyvaky, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú športovú tašku (babybags) a vo vnútri majú nohavičky na fixovanie dieťaťa sú na nosenie NEVHODNÉ. Sú veľmi úzke, dieťa v nich nemá možnosť pohybu. Babybags svojím tvarom prekrývajú dieťaťu hlavičku a hrozí udusenie. Dieťa nie je možné v takomto nosiči umiestniť do bezpečnej polohy bez predklonenej a zrotovanej hlavičky. Vhodnou alternatívou k babybags sú nevystužené babyvaky, ring sling alebo babyšatka.

    Viac informácií nájdete v skupine Nosíme naše deti. http://www.modrykonik.sk/skupina/1862/

    cacika
    3. okt 2013    Čítané 0x

    Medzinárodný týždeň nosenia detí

    Malá Sofinka už má 14 mesiacov, no v kočíku sa viezla len párkrát. Jej mamina Mariana ju začala nosiť v šatke už na desiaty deň po pôrode.  ,,To bolo starým rodičom ľúto. Tešili sa, že budú kočíkovať,” smeje sa sympatická mamička. ,,Inak to má samé výhody,” dodáva.

    Tvrdí, že je to veľmi pohodlné, odpadajú napr. starosti s prenášaním kočíka a pod. A keď som sa jej opýtala či ju nebolí chrbát, opäť sa len usmiala. ,,Pri správnom nosení chrbtica netrpí. Sofinka váži teraz viac, no ako postupne priberala, ja som si na jej váhu zvykala. Záťaž sa totiž postupne zvyšuje,” vysvetľuje. Podľa nej sa vďaka noseniu vytvára medzi mamou a dieťaťom veľmi úzky vzťah. ,,Bábätká sú spokojnejšie. Všetci sa čudujú, aká je Sofinka pokojná,” hovorí. Vzápätí však dodáva, že je veľmi dôležité, aby bolo dieťa v správnej polohe, čo sa vylučuje s používaním populárnych klokaniek.

    A prečo vlastne o tom píšem? V pondelok sa totiž začína Medzinárodný týždeň nosenia detí. ,,V niektorých mestách sa organizujú stretnutia nosiacich rodičov s detičkami v ergopomôckach, spojené s propagáciou zdravého nosenia detí. Prejdeme sa s detičkami po meste, odfotíme, pokecáme, pozdieľame a ideme domov.” hovorí Mariana.

    Stretnutia nosiacich rodičov a aktivity venované podpore nosenia detí sa uskutočnia aj v týchto mestách:

    Banská Bystrica - Piatok 11.10.2013 o 10.00, Námestie SNP, kontakt @cacika

    Bratislava - utorok 8.10.2013 od 9.30 do 11.30, Materské centrum Podunajské Biskupice, Látorická 4 - podporná skupina dojčiacich matiek, poradenstvo o nosení detí, vstupné na rodinu 2e. info: www.mcbiskupice.sk

    Bratislava - Piatok 11.10.2013 o 11.00, Šafaríkovo námestie v parku pri fontáne, kontakt @lulu939075 

    Levice - Pondelok 7.10.2013, 16.00, pešia zóna v centre, bližšie info na FB  http://goo.gl/d4Fx8m

    Spišská Nová Ves - Pondelok 07.10.2013 o 15:30, pred Levočskou bránou na námestí, kontakt @ika84 

    Nitra - Streda 9.10.2013 o 11:00 na Svatopukovom namesti, kontakt @bosacka 

    Senec - Štvrtok 10.10.2013 o 10.00, Lichnerová ulica, kontakt  petra@lono.sk

    Trenčín - Streda 9.10. o 16:00 pred Materským centrom Srdiečko, kontakt @zuzu_epona 

    Lučenec - workshop o nosení 9.10.2013o 15:30, v MC Jahôdka, je potrebné sa prihlásiť u standa.kollarova@gmail.com

    Považská Bystrica - Streda 9.10.2013 o 16.00 pred MsÚ, kontakt @basburianka 

    Šamorín - Štvrtok 10.10.2013, 16.00 zraz v parku pri studni, kontakt @sofik19 

    Sereď - streda 9.10.2013 o 10.00 pred Jednotou, kontakt  diana.eliasova@nosmesa.eu

    Liptovský Mikuláš - Streda 9.10.2013 o 15.30, pred vchodom Súkrmonej umeleckej školy

    Košice - sobota 12.10. o 11,00 Hlavná (stretko pri Dolnej bráne) kontakt:  martina.zukalova@gmail.com

    Prešov - piatok 11. 10.2013 o 15.30, na Hlavnej ulici v centre mesta v parku pri fontáne, kontakt @lubkagobs

    Trnava - štvrtok 10.10.2013 o10.00, Trojičné námestie, kontakt @magdalenocka

    Pozývame všetkých nosiacich rodičov, budúcich rodičov ale aj tých, ktorí by sa o prospešnosti nosenia detí chceli dozvedieť viac.

    Všetky termíny aj bližšie informácie nájdete na www.nosmesa.eu

    http://samorincan.sk/2-aktuality/954-%C5%A1amor%C3%ADnske-mami%C4%8Dky-pripravuj%C3%BA-stretnutie-nosi%C4%8Diek

    emjee
    13. máj 2010    Čítané 0x

    Šatky, nosítka, látkové plienky a iné "drobnosti", za ktoré vďačím MK

    Chcem sa s Vami podeliť o moje skúsenosti s "drobnosťami" z výbavičky pre nášho syna aj pre mňa, ktoré by som, nebyť MK, asi nekúpila 😀

    Šatky (kusy dlhočiznej látky, ktoré sa "nezmyselne" omotávajú okolo tela dospelého a dieťatka):

    • Hoppediz Lima veľkosť 5,2m - moja prvá šatka, nová, kúpená ešte v tehotenstve, trošku hrubšia ale inak super, akurát som pri konfekčnej veľkosti 48/50 neodhadla veľkosť a kúpila zbytočne dlhú, no a keďže som po pôrode výrazne schudla, šatku som ca. po 3 mesiacoch používania predala ďalej
    • Didymos Indio LE Viola veľkosť 6 (4,7m) - moja druhá šatka, nová, bezchybná - ľahučká, príjemne sa viaže, netlačí, ... jednoducho super voľba a za dobrú cenu


    Nosítka:

    • Manduca petrolejová (pôvodne som chcela prírodnú, ale nemali akurát na sklade a nechcela som čakať) - moje prvé a zatiaľ jediné ergonomické nosítko, používaná na striedačku so šatkou od ca. 3 mesiacov, dá sa nosiť na bruchu, boku aj chrbte; vyhovuje mi, že sa popruhy dajú nosiť aj skrížené na chrbte, chybičky krásy: 1/ synátor mi ožužlal popruhy tak, že to nejde vyprať (je tam akýsi čierny fľak), 2/ na jednom istení popruhu sa mi vyťahala gumička
    • Ergo - nosítko, ktoré som len skúšala až keď mal syn vyše 14 mesiacov, nevyhovuje mi systém zapínania popruhov (nedajú sa prekrížiť na chrbte, nemajú bezpečnostnú gumičku pri pracke ako má Manduca)
    • Boba - nosítko, ktoré som skúšala pri 21m / 11,5kg synovi, príjemná látka (organická bavlna), o pár cm širšie a vyššie ako Manduca, s mäkším bedrovým pásom (čo bola pre mňa nevýhoda, keďže som mala pocit, že sa prehýba), nevýhodou pre mňa sú aj nerozopínateľné popruhy (nedajú sa teda nosiť na chrbte prekrížené); veľké plus dávam odopínateľnej kapucni a najmä držiakom na nohy
    • Skaldino XL - nosítko šité jednou pani z Čiech, na výber množstvo látok. Kúpili sme ho pre 4,5 ročného syna na dovolenku, keďže Manduca už je malá. Je vynikajúce, pohodlné pre nosiaceho aj nosenca, dá sa jednoducho zložiť keď sa práve dieťa nenesie. Mám k nemu kúpené aj držiaky na hompáľajúce sa nôžky.


    Doplnky (nielen) na nosenie:

    • zateplovacia kapsa MaM - zimná verzia, používaná aj ako deka do autosedačky, super
    • nosičská bunda Angelwings - bunda, ktorá zahalí mamičku aj dieťatko, softshellová tzn. neprefúkne ju, hoci je pomerne tenká, dá sa použiť pre nosenie na bruchu (s vsadkou; využiteľné aj v tehotenstve, keď sa už do inej nezmestíte) aj na chrbte (má tam otvor na hlavičku a zipsami sa reguluje veľkosť pre dieťatko)
    • návleky Design socks - namiesto pančušiek (alebo ako rukávy k tričku keď sa mierne ochladí), uľahčujú prebaľovanie, asi najlacnejšie návleky (s výnimkou doma robených) ale bacuľatejšie deti môžu z nich byť otlačené
    • merino body Manymonths - super body na nosenie, lebo reguluje telesnú teplotu, využiteľné na veľmi dlhý čas, nakoľko sa dá medzi nožičkami zapnúť na 2 spôsoby (menej a viac) resp. úplne odopnúť (čím vznikne tričko)
    • merino kukla Manymonths - čiapočka, ktorú si dieťatko len tak nedá dole z hlavy, tenká a pritom neprepustí chlad, veľkostne prispôsobená na dlhú dobu nosenia
    • merino topánočky Manymonths - používané v chladných mesiacoch na nosenie resp. do autosedačky, veľmi príjemné, vyzerajú ako veľké podkolienky, ale chránia aj stehienka, neotláčajú
    • tepláčiky Farmers - tepláčiky českého výrobcu výbornej kvality a perfektného strihu, vhodné na látkové plienky a do nosítka / šatky
    • bio-tepláčiky Haipadaipa - tepláčiky českého výrobcu výbornej kvality, vhodné na látkové plienky a do nosítka / šatky
    • tričko z moiry - ľahučké tričko, ktoré dobre odvádza vlhkosť z povrchu tela, super do nosítka alebo autosedačky; akurát mám pocit, že sa ľahko "zatrhne"
    • vlneno-hodvábne body Engel - momentálne využívané ako pyžamko pre horúce letné noci
    • bio-chrániče popruhov pre nosítka - super vecička ak máte doma "všežravca" 😀
    • topánočky Liliputi - na prvé krôčky

    Nosenie - vyšší level:

    Deti sa učia tým, čo sami zažijú.

    Látkové plienky:

    Kvôli rozsiahlosti "látkovo-plienkovej" tématiky som presunula túto kapitolu do samostatného článku sem http://www.modrykonik.sk/fotoblog/emjee/clanok/latkove-plienky/

    Pre mamičku:

    • Mooncup menšia veľkosť (myslím, že je to B) - používam od r. 2006, perfektná alternatíva tampónov, nevysušuje sliznicu, dá sa používať aj keď ms ešte len čakáte (narozdiel od tampónov) takže nehrozí nehoda; hoci mám už cez 30, rodila som CR a veľkosť mi zatiaľ sedí
    • Meluna veľkosť L - práve testujem
    • vložky do podprsenky Avent - prateľné vložky, ktoré boli dobré akurát tak v pôrodnici, po pár praniach úplne vypelíchali a na pocit suché vydržia možno hodinku - dve; už by som ich nekúpila
    • Avent ISIS mušle - perfektná vecička ak potrebujete preliečiť ragády, kvasinkovú infekciu a pod. na bradavkách; jediná (pre mňa) nevýhoda - výstupky na mušliach stimulujú tok mliečka, takže som bola permanentne mokrá (používala som hlavne tie "odvetrané", z ktorých sa mi mliečko pri každom neopatrnom pohybe vylialo)
    • vložky do podprsenky Ellas House - perfektná alternatíva jednorázových (jednorázovky som vyskúšala viaceré značky a žiadne nevydržali dlho suché), veľmi veľa nasajú a tak prsník ako aj tričko sú v suchu, odporúčam všetkym dojčiacim mamičkám
    • látkové slipové vložky MaM - pohodlné slipovky s krídielkami, zdajú sa mi trošku úzke (krčia nohavičky), ale čo som čítala rozmery iných slipoviek, sú rovnaké; držia si tvar, dobrá voľba ako na dni bežné tak aj ako doplnok ku kalichu
    • látkové vložky Bundles:
    • slipové bavlnené - v porovnaní s MaM rovnakej dĺžky, no širšie, vyskúšané nemám, len som kamoškine Bundles prirovnala k mojim MaM
    • regular bavlneno-bambusové - príjemné, mäkkučké, tenučké, dĺžka aj šírka mi sedia akurát; používam ako doplnok kalichu

    Literatúra:

    • Jean Liedloffová: Koncept kontinua - kniha, ktorá stojí za prečítanie, vysvetľuje správanie novorodencov a ako naň správne reagovať
    • Pavel Kopřiva a kol: Respektovat a být respektován - síce ťažkopádne a dosť neprehľadne napísaná kniha, ktorá však poskytuje konkrétne návody ako komunikovať (nielen) s deťmi
    • Tom Hodgkinson: Líny rodič - vypomôžem si vetičkou z knihy: "Zaručený návod jak být pohodovým rodičem", vtipne napísaná knižka s množstvom dobrých a hlavne lacných rád ako byť v pohode spolu so svojimi deťmi a zároveň ušetriť (aj financie, nielen nervy)
    • 9 mesiacov otázok a odpovedí -
    • Pierre Le Rouzic: Vplyv mena na život - podľa tejto knihy som vyberala meno
    • Jiřina Překopová: Terapia pevným objatím -

    Ďalšie veci, ktoré nespadajú do predchádzajúcich kategórií 😀

    • Babysigns - dvd, kniha, leporelá pre znakovanie s deťmi - uľahčuje komunikáciu s deťmi a napomáha vývoju reči
    • taška Flip and Tumble - nylonová taška veľkosti tenisovej loptičky, ktorá toho unesie naozaj veľa
    • Envirosax - Slingsax - ekotaška, dá sa nastaviť veľkosť uška a nosiť na pleci alebo krížom (prípadne aj na kočíku), má 2 "oddelenia", skladanie je oproti Flip and Tumble také čudné
    • pracie gule Ecoballs - používam hlavne na pranie plienok, výsledok prania porovnateľný s praním vo Frosch Aloevera, akurát prádlo nevonia

    Kľúčové slová článku:

    cacika
    7. aug 2013    Čítané 0x

    Iný pohľad na kočíky - čo si myslia afričanky

    Africké matky vnímají kočárky jako odpornou módu. Tradice nošení dětí se stále drží. Děti přece nemohou sedět jako pecky.

    autor: Emily Wax, Washington Post

    Irene Wambui: "Nedokážu si představit, proč by si někdo koupil dětský kočárek." Říká, že ho považuje za studenou klec plnou zbytečných chrastítek, držáků na nápoje a odrazek. "Děti někdo nacpe do nějaké vymyšlenosti a tlačí je městem jako nějaké zvíře." Přesto ji vidíme,jak se v nákupním středisku pro střední třídu Westlands snaží prodat nejnovější zboží, čtyřkolové plastové a kovové nástroje moderního mateřství. Ale kočárky byly dosud v Nairobi propadák a urážka tradici.

    V Africe vídáme ženy s někdy spícími někdy rozmarnými dětmi zabalenými v kuse látky na zádech. Miminka se přesouvají v rytmu boků svých matek, celý den jsou synchronizovaná, ohýbají se se svými maminkami pro vodu nebo když zametají podlahu a znovu se s nimi zvedají, když se ženy zastaví k odpočinku. Visí na nich  i tehdy když jejich matky prodávají potraviny na trhu, nebo se modlí v kostele či mešitě.

    Zavedení kočárků a sporťáků děsí tradicionalisty, a to i takové jako Wambui, která kočárky prodává. Kočárky se už objevují v hlavních městech po celé Africe, ale zatím to není žádný trhák.
    "Není to nic moc. V Africe děti buďto nosíme nebo je necháme ať si dělají co chtějí. Nemohou sedět jako pecky," říká Wambui." Kromě toho, naše silnice nejsou na kočárky dělané. Pokud by všichni měli kočárek, způsobilo by to kolaps v ulicích. Pak by to bylo špatné nejen pro naše děti ale i pro naše ulice."
    Zara Esmail je manažerka obchodu a nadřízená paní Wambui. Prochází se sem a tam před kočárky. Říká, že v obchodě se prodal pouze jeden dětský kočárek za poslední dva měsíce, a to pracovníkovi OSN z Británie, který si stěžoval na malý výběr.
    "Myslela jsem, že se budou prodávat mnohem lépe," řekla Esmail. A dodala - možná že by bylo dobré nasměrovat reklamu více na pracující maminky ze střední třídy. "Mysleli jsme, že tyto moderní věci budou hit."

    Kočárek vyvolal debatu mezi africkými pediatry, kteří si myslí, že tento nástroj - původně vytvořený jako prostředek, který šetří námahu evropské střední třídě- může poškodit vztah mezi matkou a dítětem.
    "Kočárek je opravdu nejlepší prostředek k tomu, aby vzdaloval dítě od matky" řekl Frank Njenga, dětský psychiatr působící v Nairobi, rušném hlavním městě Keni. "Dítě na zádech matky je stále v teple a pohodlí. Dítě se cítí bezpečně a bezpečnější lidé jsou šťastnější lidé."
    Ve Spojených státech a Evropě budí kočárky již dlouho kontroverze. V poslední době je někteří lékaři a dětští psychologové obviňovali ze všeho možného, od dětské obezity po nízké sebevědomí později v životě.
    Jane Clark, profesor kineziologie na University of Maryland, řekl, že existuje obava z následků nadužívání kočárků pro starší děti, protože batolata jsou tak méně fyzicky aktivní. Mezi rodiči se stále více prosazuje myšlenka nošení dětí a osvobození dětí z jejich kočárků.

    Zároveň se ale spousta webových stránek a časopisů ve Spojených státech a Evropě věnuje tématu výběru toho správného kočárku - ať už má otočnou rukojet, sedačky vedle sebe, je vhodný k joggingu nebo na spaní nebo nemá lehkou titanovou konstrukci, pneumatiky, zadní odpružení, lapače nečistot, baterie na blinkry. Některé evropské starožitné kočárky jsou symboly společenského postavení pro celebrity, jako je Madonna a Celine Dion, které prý utratily 2.600 dolarů za klasickou značku Balmoral Pram, kterou weboví recenzenti popisují jako malý Humvee.

    Afričané považují tradiční metodu nošení dětí za jedinou opravdovou metodu každodenní péče o dítě. Když je čas kojení, matka jen přesune své dítě ze zad na břicho a dítě je u prsu. Dětský kočárek  by tak mohl změnit všechno. Ale mnoho lidí v Nairobi je toho názoru, že toto zařízení by bylo jen dalším příkladem toho, jak Afričani přijímají ty nejhorší výdobytky industrializace.

    "Existuje mnoho prastarých zvyků, které už pro dnešní Afričany nemají význam" řekla Carol Mandi, šéfredaktorka časopisu Eva pro východoafrické ženy. "Naším úkolem je vybírat si jen to dobré. Ale nošení na zádech, to je prostě skvělý zvyk, který udržuje děti emocionálně stabilní a v matkách podporuje vazbu k dítěti. Nemůžeme přestat být Afričankami proto, že jsme se náhle ocitly uprostřed moderního světa. Co bude dál? Řeknou nám abychom přestaly kojit na veřejnosti? Ani náhodou."

    zdroj:

    http://vbavlnce.blogspot.sk/2013/05/clanek-z-roku-2004-o-tom-co-rikaji.html

    elinka27
    24. jún 2013    Čítané 0x

    Praktické rady na nosenie

    Pár rád a skúseností pri nosení dieťatka.

    Noste dieťa podľa jeho potreby.

    U novorodencov bude interval nosenia najdlhší, postupne s jeho psychomotorickým rozvojom sa bude skracovať.

    Striedajte nosenie s chvíľami, kedy sa dieťa hrá samé a pozoruje svet.

    Doprajte svojmu dieťaťu priestor pre rozvoj vlastných aktivít (pretáčanie, plazenie, lozenie).

    Dieťa môžete nosiť od narodenia až do veku 5 rokov.

    U staršieho dieťaťa oceníte možnosť nosenia hlavne pri prerezávaní zubov, návaloch hnevu, chorobe, náhlej únave a pod.

    Pri nosení očakávajú hlavne novorodenci že sa budete pohybovať alebo aspoň pohojdávať. Tento rytmický pohyb poznajú ešte z pobytu v maminom brušku.

    Pri nosení striedajte strany nosenia, prípadne úväzy tak, aby ste nepreťažovali jednostranne svalstvo svojho tela.

    Nezabudnite na primerané obliekanie, pretože dieťa hrejete svojim telom. V zime nezabudnite na najochladzovanejšie časti tela, ktorými sú nožičky (odporúčame používať návleky na nôžky) a pri vertikálnom nosení aj chrbátik.

    Šatka na nosenie Vám poslúži nielen na nosenie, ale zároveň aj ako prikrývka, podložka na prebaľovanie, tienidlo pred prudkým slnkom, ...

    Pri nosení dieťaťa dbajte na bezpečnosť. Nosenie detí nie je vhodné spájať so športovými aktivitami ako jazda na korčuliach, bicyklovanie, jazda na koni, lyžovanie a pod.

    Pri domácich činnostiach buďte tiež opatrní – v kuchyni nevarte pri sporáku, nemanipulujte s horúcimi nápojmi, ostrými nožmi a pod.

    Nikdy nenoste dieťa ak ste pod vplyvom alkoholu, liekov, alebo ste chorí. Všetky tieto faktory môžu ovplyvniť Vašu rovnováhu a prirodzené reflexy.

    Pri nosení dieťaťa dodržujte rady a návody výrobcu. Šatku viažte tesne k telu, nosič dotiahnite podľa potreby.

    Zdroj: www.mamaja.cz

    Viac tu: www.nosmesa.eu/news/prakticke-rady-na-nosenie/

    elinka27
    26. jún 2013    Čítané 0x

    Nosenie detí a vzťahová výchova.

    Nosenie dieťata, podobne ako iné časti vzťahovej výchovy ( spoločné spanie, dojčenie ), nie je novou myšlienkou. Po stáročia ženy nosili svoje deti v rôznych vakoch, látkach, šatkách. 

    Skúsenosť tieto ženy naučila, že bábätká sú najšťastnejšie v náručí svojich matiek alebo iných osôb, ktoré sa o ne starajú. Kočíky sú relatívne nové vynálezy používané v modernej dobe, keď "odborníci" začali radiť ženám, že príliš veľa pozornosti venovanej deťom ich môže "rozmaznať".

    Voľba rodičov nosiť dieta so sebou na dôverne známom mieste pritúlené k matkinej hrudi, im uľahčuje byť s dieťatkom v kontakte aj uprostred rušného dňa. 

    V roku 1986 tím pediatrov v Montreale robil výskum na 99 matkách s bábätkami. Polovicu rodičov požiadali, aby nosili svoje bábätká denne minimálne tri hodiny aj v prípade, ze bábätko neplače alebo nie je mrzuté. Rodičia dostali na pomoc nosiče. Ostatní rodičia tvorili kontrolnú skupinu a nedostali žiadne špecifické inštrukcie ohľadom nosenia. 

    Po šiestich týždňoch vedci zistili, že nosené deti plakali a hnevali o 43% menej ako skupina nenosených detí.

    V kultúrach, kde sú bábätká nosené, alebo spia vedľa svojich matiek, celkový čas plaču mohol byť meraný v minútach. Pri výskumoch na bábätkách v západnych kultúrach bol čas plaču meraný na hodiny.

    Máme tendenciu považovať za normálne, že bábätká veľa plačú, ale v iných kultúrach to nie je považované za normu. 

    Nosenie dáva "vyspelejším" kultúram poznať, čo iné kultúry vedeli už dávno. Nosenie bábätka znamená, že nemusíte počúvať veľa plaču

    Deti vychovávame už od narodenia tým, akým spôsobom a v akej miere naplňujeme jeho potreby.Cieľom uspokojovania jeho potrieb, nie je dobré a neplačúce bábätko. Bábätko, ktoré neplače nemusí byť vždy spokojné. Dieťa nemá inú možnosť len plakať, keď potrebuje pomoc. Pokiaľ takéto volanie o pomoc bude márné a uspokojenie nejakej potreby sa mu nedostane, bude to pravdepodobne skúšať ešte nejakú dobu znova a znova. Ale keď sa nedovolá nikdy, alebo len zriedka vo chvíli keď niečo potrebuje, bude pre neho bezvýznamné plakať a dávať tým svoje potreby najavo. Na prvý pohľad to môže mať pozitívny efekt. Prestane matku "otravovať" krikom mimo vyhradenú "dojčiaciu, spiacu  dobu. " Neznamená to, že inokedy nie je hladné, že nepotrebuje pohladiť, popestovať....Pokiaľ v správny čas dokážeme napliť potreby dieťata, potom bude spokojné at vie prejaviť , keď potrebuje našu blízkosť. To mu dáva šancu byť čo najskôr samostantým. A tento model ostáva v dieťati celý život. 

    Pokiaľ by bol detský plač efektívny a niekto mu pomohol vtedy, keď ono potrebovalo, dokáže si o pomoc požiadať aj v dospelosti ak ju potrebuje a naviac vhodným spôsobom. 

    Najzákladnejšie potreby, jedlo, dojčenie spánok sú pre nás samozrejmosťou a nosením v šatke tieto potreby bábätku výborne sprostredkujeme. Dieťatko je priamo pri prsníku, kedykoľvek ho potrebuje, je blízko matky, a bez toho, aby muselo nejakú dobu plakať. 

    Je tiež známe, že nosené deti sú spavejšie, blízkosť matky im dáva pocit bezpečie, a húpavé pohyby ho uspávajú. Dokáže sa rýchlejšie nastaviť na režim dňa a noci.  Že deň je aktívna fáza, kedy matka pobehuje a ono sa pohupuje v šatke, a noc je keď si matka ľahne vedľa neho a odpočíva. 

    Potreba, ktorú považujeme za najdôležitejšiu, láska je tiež nosením v šatke výborne sprostredkovaná. Je to láska prejavená telesnou blízkostou a častým hladením, ku ktorému blízkosť bábätka zvádza. 

    Keď dospelí nosia svoje bábätká, naše deti dostávajú lekciu, že bábätká sú dôležité, a že patria k rodičom. Učíme tak naše deti, aj ostatné deti, že veľkí sa starajú o malých, a že s bábätkami je zábava. Keď nosíte svoje dieťa, zaujímate rodičovský postoj, ktorý budú ostatní napodobnovať. Ak niekam prinesiete svoje bábätko v šatke, ostatní rodičia, ktorí tiež takto majú svoje deti so sebou sa budú cítiť lepšie. Vaše vlastné deti budú napodobňovať nosenie bábätka so svojimi bábikami a plyšovými medvedíkmi.

    * zdroj Attachment Parentig Book - W.Sears, Šatkovaní - j. Turnovská



    Viac tu: http://www.nosmesa.eu/news/nosenie-deti-a-vztahova-vychova/

    cacika
    13. jún 2013    Čítané 0x

    Zaostrené na klokanky

    Toto sú základné predpoklady, z ktorých pri písaní tohto článku vychádzam:

    • Deti sa chcú nosiť. 
    • Matky chcú deti nosiť. 
    • Nosenie je pre deti prospešné.

    Každá matka chce napĺňať potreby dieťaťa, ale zároveň je úplne prirodzené, že si chce starostlivosť o dieťa čo najviac zjednodušiť. Preto často siaha po pomôckach na nosenie detí. Prvou a najrozšírenejšou voľbou býva práve klokanka. Napriek tomu, že výrobcovia deklarujú zdravotnú nezávadnosť klokaniek, nemusí to byť tak úplne pravda. 

    Pod pojmom klokanka často označujú súhrnne všetky detské nosiče. Presne však toto označenie zahŕňa len neergonomické pomôcky na nosenie detí s úzkou sedacou časťou a vystuženou chrbtovou opierkou. Klokanky sú u nás bežne dostupné a používané, napriek tomu, že na nosenie detí nie sú vhodné.

    Z pohľadu dieťaťa:

    Klokanky neumožňujú dieťatku zaujať prirodzenú schúlenú polohu v klbku, kedy by nemalo namáhaný chrbátik. V klokankách dieťa visí za rozkrok, čo je nielen nepohodlné, ale u chlapcov môže viesť aj k vážnejším zdravotným problémom.

    Bedrové kĺby nie sú v správnom postavení a nadmerne trpia, nožičky visia nadol a pri dlhom nosení môžu tŕpnuť. Rovnako aj chrbtica je predčasne vertikalizovaná a preťažovaná. Dieťa sa v klokanke prehýba do luku, chrbtica je v neprirodzenom záklone, ručičky su vykrútené v ramienkach a visia dozadu. Ťažká hlavička nemá oporu a jej váha zaťažuje krčnú chrbticu.

    Klokanky umožňujú aj nosenie tvárou vpred ale ani táto poloha nie je vyhovujúca z fyziologického ani psychologického hľadiska. V klokankách dieťa nemôže spať, lebo nemá podopretú hlavičku a krčnú chrbticu. Boli už aj prípady, keď dieťatko po túre strávenej v klokanke muselo byť hospitalizované z dôvodu zaseknutia nervu a čiastočnej paralýzy. Je to síce extrém, ktorý pri 15 minútovom ponosení určite nehrozí, ale stalo sa...

    Z pohľadu rodiča:

    Ani pre nosiča nie sú klokanky také pohodlné, ako by sa mohlo zdať. Sú vybavené len úzkymi ramennými popruhmi a celá váha dieťaťa je prenášaná na plecia nosiaceho. Následkom takéhoto nosenia sú bolesti v krčnej chrbtici. Dieťatko sa v klokanke nedá pritiahnuť tesne k telu nosiacej osoby, teda ťažisko dieťaťa je ďaleko a tento fakt nosenie značne zťažuje. Matka musí vzdialené ťažisko regulovať záklonom a tým sa namáha chrbtica v oblasti krížov.

    Pri používaní klokaniek je takmer nemožné vykonávať nejakú inú činnosť alebo pracovať, pretože dieťa nie je tesne pri tele nosiča a vykláňa sa do strán podľa polohy, akú nosiaca osoba aktuálne zaujme. Pri pohybe je potrebné dieťa neustále podopierať rukami, predklon s klokankou bez pomoci rúk je úplne nemožný. Častokrát je nosenie v klokankách ešte náročnejšie ako samotné nosenie na rukách. Navyše aj nosnosť klokaniek je veľmi obmedzená a väčšina z nich je vhodná len do 8-9 kg, čiže približne do pol roka veku dieťatka. Zrejme jedinou výhodou klokaniek je ich nízka cena v porovnaní s inými nosičmi.

    Z pohľadu výrobcov:

    V poslednej dobe nastal medzi výrobcami klokaniek pozitívny trend a začali produkovať výrobky, ktoré zvyšujú pohodlie nosenia pre dieťa aj rodiča. Tieto typy detských nosičov kombinujú prvky tradičných klokaniek a ergonomických nosičov, majú regulovateľnú šírku sedacej časti, vystužené ramenné popruhy, bedrový pás a vyššiu nosnosť. Stále si však zachovávajú jeden spoločný prvok a to je možnosť nosenia dieťaťa tvárou dopredu.

    Z môjho pohľadu:

    Akýkoľvek výrobok, ktorý umožňuje nosenie tvárou vpred je na nosenie dieťaťa nevhodný. Je mi jasné, že deťom sa výhľad páči, ale je to za cenu možných zdravotných rizík v dôsledku nesprávnej polohy. Rozhľad dieťaťa pri nosení sa dá dosiahnuť aj inými spôsobmi ako len nosením tvárou vpred. Napríklad je možné používať na nosenie babyšatku alebo ergonomický nosič, ktorý umožňuje aj nosenie na boku alebo na chrbte. Tieto nosiče sú oveľa pohodlnejšie pre rodiča a zabezpečia dieťaťu vhodnú polohu.

    Ja nosím moju dcérku denne a dlho. Obom nám to vyhovuje. Preto som sa rozhodla pre ergonomické nosenie a nepoužívam klokanky.

    Viac o nosení a nosičoch v skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1862/

    cacika
    10. jún 2013    Čítané 0x
    Image title

    Netradičné typy detských nosičov

    Rada by som vám v tomto článku predstavila niektoré menej bežné detské nosiče. Väčšinou neposkytujú takú variabilitu nosenia ako babyšatky ani nie sú také pohodlné ako ergonomické nosiče. Sú konštruované na špecifický účel a v určitých situáciách môžu byť dobrým pomocníkom aj pre tých čo nie sú veľkými fanúšikmi nosenia detí.

    Hipseat - nie je to nosič v pravom slova zmysle. Je to len pomôcka, ktorá uľahčuje nosenie na rukách. Ide o sedátko, ktoré sa pomocou širokého bedrového pásu pripevní na pás nosiaceho a naň sa usádza dieťa. Dieťa je potrebné stále jednou rukou pridržavať, lebo nie je istené žiadnou látkou. Umožňuje nosenie na boku prípadne vpredu. Je vhodné na krátkodobé poponášanie chodiacich batoliat a striedanie s chôdzou. Nie je vhodný pre malé dojčatá. Maximálna nosnosť je 17 kg.
    http://www.hipseat.cz/hipseat-navod-k-pouziti/

     Baby K´tan - nosič z elastickej látky, ktorý sa používa na spôsob elastiských šatiek. Má dve časti: predviazaný kríž, do ktorého sa usádza dieťa a istiaci pás, ktorý slúži ako tretia podporná vrstva látky. K´tan je možné uviazať viacerými spôsobmi na brucho a na bok. Použitie je možné od narodenia. Nevýhodou je, že sa nedá doťahovať a prispôsobiť veľkosti bábätka a pri kúpe treba dobre odhadnúť potrebnú veľkosť. Výrobca udáva nosnosť do 15 kg avšak od hmotnosti 8-9 kg je už nosenie nepohodlné a pruhy na ramenách sa môžu zarezávať. Z toho dôvodu je nosič použiteľný približne do 6 mesiacov veku dieťaťa.
    http://www.babyktan.com/hug.html

    Tonga - sieťovaný nosič cez jedno rameno, vhodný na krátke poponášanie batoliat a striedanie s chôdzou. Je veľmi skladný, zmestí sa do každej kabelky ako pohotovostné nosítko. Nosič je určený na vertikálne nosenie na boku. Dieťa nie je v nosiči dokonale istené a treba ho pridržiavať jednou rukou. Nosič nie je vhodný pre novorodencov a dojčatá. 
    http://www.youtube.com/watch?v=64DIcmfANLg

    Caboo Close Carrier - ďalšia varianta predviazanej elastickej šatky. Nosič caboo je šitý z elastickej látky, jednoducho sa nasadzuje, nemusí sa viazať a doťahuje sa pomocou krúžkov. Aj keď to na prvý pohľad nevyzerá, práve to dotiahnutie elastickej látky cez krúžky môže byť náročnejšie a zdĺhavejšie ako uviazanie babyšatky. Nosič je vhodný pre deti od narodenia približne do pol roka. Umožňuje nosenie na bruchu v horizontálnej aj vertikálnej polohe. Maximálna nosnosť je 15kg ale pri hmotnosti vyššej ako 8-9kg už nosenie nie je pohodlné.
    https://www.youtube.com/watch?v=2UqkZefPsbc

    Ellaroo Mei hip - je to varianta mei tai s jedným ramenným popruhom. Dá nosiť vpredu a na boku. Váhu dieťaťa prenáša len na jednu stranu pričom však popruh netlačí na krk ale je roztiahnutý cez rameno. Nie je možné dokonalé pritiahnutie dieťaťa k telu nosiča, preto je vhodný až od veku keď sa vie dieťa samé posadiť. Maximálna nosnosť 15kg.
    https://www.youtube.com/watch?v=v93oOpdEj_s

    Nosiče do vody - elastické šatky, ktoré sú vyrábané z rýchloschnúcich alebo sieťovaných materiálov vhodných do vody. Umožňujú bezpečný pobyt vo vode s bábetkom. U nás sa predáva šatka do vody značky Bykay Aqua Carrier. Viazanie je rovnaké ako u elastických šatiek. Maximálna udávaná nosnosť je 18kg.

    Tričká na nosenie - praktické pomôcky na nosenie a klokankovanie donosených novorodencov aj predčasne narodených detí. Deti sa v nich nosia v priamom kontakte koža na kožu, sú vhodné na diskrétne dojčenie. V týchto pomôckach je možné nosiť deti do hmotnosti 6-7 kg.
    http://www.youtube.com/watch?v=oF71Z6pwAP4

    CarryBaby Amazonas - bavlnený nosič pozastávajúci z dvoch kruhov elastickej látky, ktoré sa prevliekajú krížom cez telo nosiča. Nie je potrebné žiadne viazanie. Veľkosť sa prisposobuje na mieru pomocou zipsov. Nosič umožňuje nosenie len vo vertikálnej polohe a je vhodný od 4 mesiacov veku dieťaťa. Maximálna nosnosť udávaná výrobcom: 15kg.
    http://www.amazonas.eu/images/pdf/amazonas-carry-baby-instruction-poster.pdf

    viac o nosičoch, šatkách a nosení detí v skupine:

    http://www.modrykonik.sk/skupina/1862/

    cacika
    8. jún 2013    Čítané 0x

    Bezpečnosť pri nosení detí

    Ako každá aktivita, aj nosenie detí má svoje riziká. Dodržiavaním jednoduchých pravidiel sa dajú tieto riziká takmer úplne eliminovať a my si môžeme úžívať bezpečné a príjemné nosenie. Možné riziká pri nosení dieťaťa sú spojené s nasledovnými faktormi:

    Nevhodný výber nosiča

    Výber nosiacej pomôcky je potrebné prispôsobiť v prvom rade veku a fyziológii noseného dieťaťa. Na nosenie detí sú vhodné len tie nosiče, ktoré podporujú prirodzenú ergonomickú polohu dieťaťa, poskytujú dostatočnú oporu pre chrbátik a hlavičku a zabezpečujú široké postavenie bedrových kĺbov. Na nosenie detí sú vhodné babyšatky, ergonomické nosiče, nosiče mei-tai, ring sling a babyvaky. Vždy je potrebné rešpektovať minimálny odporúčaný vek a maximálnu nosnosť pomôcok na nosenie. 

    Viac o rôznych druhoch pomôcok na nosenie tu: 
    http://www.modrykonik.sk/fotoblog/cacika/clanok/v-com-nosit-1kdsgn/

    KLOKANKY, aj keď sú medzi mamičkami rozšírené a predajcami odporúčané, NIE SÚ VHODNÉ NA NOSENIE DETÍ. Používanie klokaniek nadmerne zaťažuje chrbticu dieťaťa a môže viesť ku skolióze a ďalším zdravotným problémom. V klokankách je vyvíjaný nadmerný tlak na genitálie dieťaťa, nožičky nie sú v správnej polohe a môžu tŕpnuť. Hlavička nemá oporu a chrbátik je predčasne vertikalizovaný.

    Pri nosení v krosnách a turistických nosičoch hrozí pri nedodržaní minimálnej vekovej hranice danej výrobcom riziko pádu dieťaťa z nosiča. Turistické nosiče tiež neumožňujú nosenie v ergonomickej polohe a pre dieťa je dlhodobé sedenie v takomto nosiči veľmi namáhavé.

    Nevhodná poloha dieťaťa

    Pri nosení v horizontálnych kolískových polohách hrozí riziko zadusenia dieťaťa v dôsledku nesprávnej polohy hlavičky. Hlavička dieťaťa nesmie byť príliš predklonená, zrotovaná do strany, pritlačená o hrudník nosiaceho. Dýchacie cesty dieťaťa musia byť vždy voľné. Nosenie v horizontálnych polohách nie je vhodné pre deti s dyspláziou bedrových kĺbov a deti, ktoré trpia refluxom.

    Pri nosení vo vertikálnych polohách je potrebné dodržiavať pravidlá ergonomickej polohy a tak predchádzať možným poškodeniam chrbtice a kĺbov dieťaťa. Dieťa nosené vertikálne má mať vždy kolienka vyššie ako zadoček, zaguľatený a podopretý chrbátik prípadne aj podopretú hlavičku. Ruky musia byť uložené dnu v šatke alebo v nosiči až do doby kým sa dieťa nevie samé posadiť. Pri používaní babyšatiek je nutné dbať na spávne prevedenie úväzu.V začiatkoch nosenia sa odporúča nacvičiť si úväzy na bábike alebo absolvovať špecializovaný kurz.

    O ergonomickej polohe tu: 
    http://www.modrykonik.sk/ergonomicka-poloha/ 

    a album s fotografiami správnej polohy tu: 
    http://www.modrykonik.sk/fotoblog/cacika/album/spravna-poloha-dietata-v-satke-ao6ccb/

    Neopatrnosť pri vkladaní a vyberaní dieťaťa

    Najrizikovejšie momenty z celého nosenia sú práve okamihy, keď dieťa vkladáme alebo vyberáme z nosiča. Vtedy je potrebná maximálna opatrnosť, musíme dbať na to aby sme dieťa v každej chvíli pridržiavali. Dieťa sa má vkladať do nosiča keď je pokojné, neplače a nevzpiera sa. Zvláštna opatrnosť je potrebná pri vykladaní dieťaťa na chrbát. Vtedy môže byť užitočná pomoc inej dospelej osoby. 

    Nešetrné zaobchádzanie počas nosenia

    Pri nosení je potrebné sa vyhýbať prudkým pohybom, výskokom, behu. Zvýšenú pozornosť treba venovať pri prechádzaní cez dvere a úzke priestory. Je potrebné dbať aby sa dieťa neudrelo alebo aby si nezachytilo nožičku o prekážku. Pri nosení na bruchu a na boku sa neodporúča variť, žehliť a manipulovať s horúcimi predmetmi.

    Nevhodné používanie nosiacich pomôcok

    Nosenie dieťaťa nie je vhodné počas jazdy v aute, pri šoférovaní, bicyklovaní, korčuľovaní a iných rizikových športových aktivitách.

    Takto nie:


    Znížená stabilita nosiacej osoby

    Pri nosení sa neodporúčajú vysoké podpätky. Vhodná je pevná, protišmyková obuv. Najmä v zime je potrebné venovať zvýšenú pozornosť pri chôdzi po ľade a snehu prípadne používať protišmykové hroty na topánky. 

    Aktivita dieťaťa

    Všetky nebezpečné predmety je potrebné odstrániť z dosahu dieťaťa, aby ich nemohlo na seba stiahnuť.

    cacika
    18. máj 2013    Čítané 0x

    V čom nosiť?

    Pri novorodencoch a malých deťoch môže byť babyšatka alebo vhodný nosič  na nezaplatenie. Niektoré deti (a nie je ich málo) vyžadujú časté a dlhotrvajúce nosenie na rukách, prípadne neznášajú kočík,veľa plačú, trápi ich bruško alebo majú ťažkosti s dojčením či zaspávaním... K riešeniu všetkých týchto problémov môžu byť nápomocné vhodné pomôcky na nosenie dieťaťa. Ako si však vybrať to pravé orechové, tak aby ste boli spokojní obaja, matka aj dieťa??

    Dieťa sa dá nosiť v rôznych šatkách a nosičoch. Nie všetky sú vhodné na nosenie detí a niektoré môžu byť príčinou rôznych zdravotných komplikácií. Pri výbere nosiacej pomôcky treba brať ohľad najmä na vek dieťaťa, ktoré chceme začať nosiť. Tiež si treba zvážiť či budeme nosiť len doma alebo aj na prechádzkach, či budeme nosič používať aj na uspávanie a spánok, či bude nosiť len matka alebo aj otecko, či chceme nosiť len pár mesiacov alebo plánujeme nosiť aj batoľa...

    Vo všeobecnosti môžeme nosiace pomôcy rozdeliť na ergonomické a neergonomické. Tie druhé sa na nosenie detí neodporúčajú.

     Ergonomické pomôcky – vhodné na nosenie

     Babyšatky - Sú to pruhy elastickej alebo neelastickej látky dlhej 2-5 metrov, ktorou sa upevňuje dieťa tesne na telo nosiaceho. Babyšatky umožňujú ergonomické nosenie. V babyšatkách je možné nosiť v polohe kolíska a v zvislých polohách na bruchu, na boku aj na chrbte. Možné sú symetrické aj asymetrické úväzy (cez jedno rameno). Babyšatky bývajú elastické a pevné. Elastické šatky sú NAJLEPŠOU voľbou pre novorodencov a maminky, ktoré nemajú žiadne skúsenosti s viazaním. Pružná látka dokonale obopne telo dieťaťa, viazanie je veľmi jednoduché. Pohodlne sa v nich dajú nosiť deti približne do 8-9kg, závisí od výrobcu šatky. Cena elastických šatiek je približne v rozmedzí 40-80 eur. Pevné šatky sú tiež vhodné od narodenia ale vyžadujú trochu viac zručnosti a trpezlivosti pri viazaní. Najčastejšie sa vyrábajú zo 100% bavlny ale predávajú sa aj modely s prímesami ľanu, hodvábu, bambusu, konope a ďalších prírodných alebo syntetických materiálov. Pevné šatky sú NAJUNIVERZÁLNEJŠÍM nosičom pre dieťa. Dá sa v nich viazať na mnoho spôsobov a unesú dieťa až do 3 rokov. Pevné šatky sa dajú kúpiť od 50 do 150 eur.

     Ergonomické nosiče (ergonosiče) - Nosiče inšpirované tradičnými ázijskými nosičmi. Majú širokú chrbtovú opierku, robustný bedrový pás, polstrované ramenné popruhy a upínanie na pracky. Na rozdiel od klokaniek zabezpečujú zdravú ergonomickú polohu pri nosení. Ergonosiče sú VEĽMI POHODLNÉ pre rodiča, váhu dieťaťa rozkladajú rovnomerne na plecia a bedrá nosiaceho. Nevyžadujú žiadnu viazačskú zručnosť. Dajú sa používať na vertikálne nosenie vpredu a na chrbte ale vždy LEN TVÁROU K nosiacemu. Niektoré druhy umožňujú aj nosenie na boku. Ergonomické nosiče sú vhodné od 3-4 mesiacov, keď si vie dieťa samostatne držať hlavičku. Ergonosiče sa vo všeobecnosti nedajú používať od narodenia, pokiaľ nie sú vybavené špeciálnym zmenšovacím patentom na nosenie novorodencov. Ergonosiče radi nosia aj oteckovia, kvoli ich športovému vzhľadu a jednoduchému spôsobu nasadzovania. Pre dieťa sú pohodlné približne do 2 rokov (alebo do výšky 90cm). Pre väčšie deti sa vyrábajú tzv. batoľacie nosiče, ktoré sú veľkosťou prispôsobené batoľatám a predškolákom. Tieto sú veľmi dobrou alternatívou k turistickým nosičom a krosnám. Cena ergonosičov je približne od 70 do 150 eur.

     Mei-tai - Nosiče, ktoré sa tradične používajú v Ázii. Ide o jednoduchý látkový nosič obdĺžnikového tvaru s ramennými a bedrovými popruhmi, ktoré sa zaväzujú na tele nosiaceho. Niektoré moderné verzie majú polstrovanie na ramenách pre pohodlnejšie nosenie. Použitie je rovnaké ako u ergonosičov. Sú vhodné približne do 12-15kg, pri vyššej váhe už ramenné popruhy môžu rezať do ramien. Výhodou je nižšia cena oproti ergonosičom, približne 40-60 eur. Tento typ nosiča si môžete vyskúšať ušiť aj doma s minimálnymi nákladmi.

     Babyvaky - Jednoduchý látkový nosič cez jedno rameno do ktorého sa vkladá dieťa. Umožňuje nosenie predovšetkým v kolískových polohách na bruchu alebo zvislo na boku. Pre rodiča je menej pohodlný, lebo celá váha dieťaťa je len na jednom ramene. Z toho dôvodu babyvaky nie sú vhodné na dlhé nosenie a na prechádzky. V polohe kolíska je možné nosiť v babyvaku už novorodenca. Výhodou babyvaku je jednoduché a rýchle nasadzovanie, bez viazania a doťahovania. Nízka cena oproti iným nosičom: 30-50 eur.

     Ring Sling - Krátke babyšatky so všitým párom hliníkových krúžkov. Nosia sa cez jedno rameno, v kolískach alebo zvislo na bruchu, na boku, prípadne na chrbte. Krúžky slúžia na presné dotiahnutie úväzu. Nie sú vhodné na dlhodobé nosenie lebo zaťažujú len jedno rameno. Dieťa sa v nich dá lepšie napolohovať ako v babyvakoch. Cena: 40-80 eur.

    Neergonomické nosiče

     Klokanky - V našich podmienkach najpoužívanejšie pomôcky na nosenie. Chrbtová opierka klokaniek je tvarovaná, úzka a vystužená. Nosia sa na bruchu tvárou k nosiacemu alebo tvárou von. Niektoré typy sa dajú nastaviť na nosenie v horizontálnej polohe. Nezabezpečujú ergonomickú polohu dieťaťa pri nosení a NIE SÚ VHODNÉ na nosenie. Dieťa sa v nich nosí  v záklone a neprirodzene vystreté. V klokankách dieťa prakticky visí za rozkrok, preťažuje sa jeho chrbtica a bedrové kĺbiky. Chrbtica je predčasne vertikalizovaná, musí niesť celú váhu ťažkej hlavičky čo môže mať za následok neskoršie problémy. Klokanky nie sú pohodlné ani pre dieťa ani pre nosiaceho. Klokanky prenášajú váhu dieťaťa len na ramená nosiaceho a už krátkodobé nosenie môže mať za následok bolesti krížov a krčnej chrbtice. Nízka cena: od 15eur.

     Turistické nosiče a krosny - Sú to prakticky stoličky pre deti, ktoré sa dajú nosiť len na chrbte podobne ako ruksak. Používajú sa pri deťoch, ktoré už vedia samostatne sedieť. Pre malé dieťa môže byť dlhotvajúce sedenie veľkou záťažou, najmä keď si v nosiči nemôže pohodlne pospať. Ak sa tieto nosiče používajú správne, neohrozujú vývoj dieťaťa ale pre nosiaceho nie sú veľmi pohodlné. Nevýhodou je ich vysoká hmotnosť, čiže okrem váhy dieťaťa je treba niesť aj ťažký nosič. Ťažisko dieťaťa sa nachádza ďaleko od tela nosiaceho a to ešte viac  znepríjemňuje celé nosenie, hlavne ak sa dieťa hýbe. Pri niektorých starších typoch krosničiek hrozí, že dieťa môže z nosiča vypadnúť. Vysoká cena: 80-200 eur.

    Iné

     Na trhu je veľa ďalších druhov pomôcok na nosenie, ktoré kombinujú vlastnosti predchádzajúcich uvedených pomôcok. Do tejto skupiny možeme zaradiť nosiče Hipseat, Tonga, K´tan, asymetrické ergonosiče, kombinované klokanky, predviazané šatky, tričká na nosenie a ďalšie.

    Na otázky ohľadom nosenia radi odpovieme v skupine Nosíme naše deti http://www.modrykonik.sk/skupina/1862/

    cacika
    17. apr 2013    Čítané 0x

    S dieťaťom na chrbte

     Nosenie detí na chrbte je najrozšírenejší spôsob nosenia vo svete. Pre nosiacu osobu je to oveľa pohodlnejšie aj praktickejšie, keďže sa môže popri tom venovať práci či iným činnostiam. Hlavne pri väčších a ťažších deťoch je nosenie na chrbte neoceniteľné a oplatí sa to naučiť. K viazaniu na chrbát sa dajú použiť pevné babyšatky a tiež aj väčšina ergonomických nosičov.

    Z hľadiska fyziológie by nosenie na chrbte malo spĺňať rovnaké podmienky ako pri nosení vpredu. Dôležité je správne podsadenie, zadoček nižšie ako kolienka, zaoblený chrbátik, pri menších deťoch aj opora ramienok prípadne hlavičky. Ak dieťa ešte nesedí ručičky musí mať schované v šatke/nosiči a ramienka podopreté. Na chrbte sa nosí spravidla vo vertikálnej polohe. Pri správnom zaviazaní dieťaťa neexistuje minimálna veková hranica kedy sa môže začať s nosením vzadu. Napriek tomu sa odporúča najmenšie detičky nosiť na bruchu.

    K viazaniu na chrbát je potrebná istá zručnosť a trpezlivosť, a to zo strany matky ale aj dieťaťa. Dieťa musí spolupracovať, nesmie plakať, vzpierať sa alebo sa príliš vykláňať. Zvláštnu opatrnosť je potrebné venovať najmä pri vykladaní a skladaní dieťaťa. Na to existuje viacero metód, časom si každá nosička nájde spôsob, ktorý jej najlepšie vyhovuje. Malinké bábätká je najvhodnejšie zaistiť šatkou a rýchlym ale jemným pohybom prehodiť ponad hlavu. Väčšie detičky, ktoré už majú pevnejší chrbátik sa dajú pomaly presunúť z boku na chrbát. Tiež je možné dieťa najprv posadiť na šatku a vyložiť na chrbát v sede. Batoľatá už zvládnu na chrbát vyliezť aj samé (matka sedí alebo je v drepe). V začiatkoch je vhodné nacvičovať úväzy s pomocou blízkej osoby alebo nad mäkkou podložkou (posteľ, pohovka...). Veľmi dôležité je bezchybné prevedenie úväzu, keďže na chrbte nemá matka možnosť dieťa dodatočne podoprieť rukami. Skladanie z chrbta dolu sa tiež nesmie podceniť, musí sa robiť veľmi opatrne najlepšie nad mäkkou podložkou.

    Úväzov, ktoré možno využiť k noseniu na chrbte je veľmi veľa a dajú sa rôzne obmieňať. Použiť sa dajú šatky štandardnej dĺžky ale aj veľmi krátke šatky. Odporúčam postupne skúšať viacero úväzov a ich variácií a vybrať si ten najpohodlnejší. Niektoré vhodné úväzy:

    Batoh – rýchly a jednoduchý jednovrstvový úväz, má malú spotrebu látky, dieťa je možné naviazať vysoko na chrbát. Vyžaduje dokonalé dotiahnutie šatky. Váha dieťaťa je predovšetkým na pleciach nosiacej osoby. Lepšie sa viaže so šatkami s dobrou priečnou elasticitou.
    http://www.noseniedeti.sk/menu/navod-batoh

    Ukončenie úväzu spôsobom „Tibeťan“ – dá sa využiť pri viacerých úväzoch. Umožňuje fixovať polohu dieťaťa vysoko na chrbte. Uzol nezavadzia v páse ale viaže sa na hrudníku.
    http://www.isatky.cz/fotonavody/uvazy-na-zada/43-batoh-zakonceni-tibetanem

    Dvojitý hammock  - veľmi pohodlný pre nosiaceho, vhodný aj pre maličké deti, jednoduchá fixácia hlavičky ak dieťa zaspí. Tento úväz je dosť náročný na viazanie, je potrebná dlhá šatka. Dá sa naviazať vysoko na chrbát. Váha dieťaťa sa rozkladá na plecia a hrudník nosiaceho. Veľmi vhodný na dlhšie nosenie a túry.
    http://www.isatky.cz/fotonavody/uvazy-na-zada/44-dvojity-hamoock

    Kríž s kapsou dnu (na chrbte) – pohodlný trojvrstvový úväz, náročnejší na viazanie a správne dotiahnutie. Váha dieťaťa sa rozkladá na plecia a bedrá. Viaže sa nižšie na chrbte, preto je vhodný pre vyššie deti. Variácie úväzu: s krížom cez prsia alebo bez kríženia
    http://www.isatky.cz/fotonavody/uvazy-na-zada/45-batoh-krizem
    http://www.noseniedeti.sk/menu/navod-kriz-s-kapsou-na-chrbte

    Jordan – prakticky kríž s kapsou von na chrbte, efektný ale dosť náročný trojvrstvový úväz. Dobre fixuje polohu dieťaťa, dá sa využiť aj pri menších bábätkách. Variácie: s uzlom vpredu alebo na boku. http://www.isatky.cz/fotonavody/uvazy-na-zada/47-jordan
    http://www.ellevill.com/en/pages/how-to-tie

    Ďalšie možné úväzy:  Wiggleproof, Batohokapsa (Secured High Back Carry – SHBJ), zpevnené rebozo - RRRR...video návody nájdete na youtube.com pod názvami jednotlivých úväzov.

    Ergonomické nosiče – väčšina nosičov umožňuje nosenie na chrbte. Dieťa sa nedá napolohovať tak vysoko ako v šatke, takže menšie deti nevidia cez plece nosiaceho. Jednoduché a praktické viazanie.
    http://www.youtube.com/watch?v=yRR7kWnXh8M (presunutie z boku na chrbát)
    http://www.youtube.com/watch?v=6jUZMK0D2As (z boku na chrbát s pomocou poruhov)
    http://www.youtube.com/watch?v=y0aPV6XSlkY (zo sedu)
    http://bwiofpeoria.org/blog/2012/07/10/tip-tuesday-the-couch-method/ fotonávod na usadenie dieťaťa do ergonosiča na chrbát zo sedu

    Mei-tai – existuje niekoľko variácií na uviazanie dieťaťa na chrbát.
    http://www.youtube.com/watch?v=2dFvYNtWbFQ
    http://www.youtube.com/watch?v=3sn4RcTeQOU

    cacika
    3. mar 2013    Čítané 0x

    Ako nosiť batoľa

    Pred nejakým časom som riešila otázku ako a v čom nosiť moje rastúce dieťa. Tak vám prinášam moje subjektívne postrehy z nosenia batoľaťa a krátky prehľad nosičov, ktoré sú vhodné aj pre väčšie deti a dostupné u nás. Snáď sa niektoré inspirujete. 🙂

    1. Babyšatky

    Batoľa sa dá nosiť pohodlne v pevnej šatke. Mne pri tažšom dietati viac vyhovovala hrubšia a nosnejšia šatka, ale to je zrejme aj vec vkusu a zvyku. 

    Moje obľúbené úväzy pri vačšom dietati:

    vpredu:

    - klokan - na dlhšie nosenie je vhodnejší ako KsK lebo lepšie rozkladá váhu a dieťa sa nemôže tak zaklánať.

    - jednoduchý a dvojitý križ - keď chce dieta behať a treba ho často vyberať zo šatky a dávat naspät. Úväzy ostávajú naviazané na tele a netreba viazat vždy odznovu.

    na chrbte:

    - dvojitý hammock. Tento úväz je vhodný pre dojčatá aj mladšie batoľatá, lebo sa dá naviazať riadne vysoko a dieťa má dobrý rozhľad. V prípade, že dieťa zaspí dá sa hlavička jednoducho zafixovať zatiahnutím za jeden pruh a netreba prerábať celý úvaz.

    - KsK na chrbte - ten sa mi najviac osvedcil pri trojročnom. Nedá sa naviazať tak vysoko ale dobre rozkladá váhu na plecia aj bedrá.

    2. ergonomické nosiče 

    Našla som niekoľko značiek, ktoré sa dajú u nás kúpiť a sú pre batoľatá vhodnejšie ako napr. ergo, kedže sú širšie a vyššie. Vo všeobecnosti sa dajú používať od 12-18 mesiacov do 3 rokov.


    Boba - je približne o 8 cm širší oproti bežným ergonomickým nosičom. Použiteľný od 9 mesiacov. Rozmery: šírka 38cm, výška 40,5 cm. Nosič má aj popruhy na nožičky - stabilizuje nožičky v správnej polohe aby neviseli a zbytočne nelietali, napr. keď dieťa zaspí.


    Tula toddler - približne o 15 cm širší oproti bežným nosičom. Je to veľmi pohodlný a bohato polstrovaný nosič.Vhodný približne od 15-18 mesiacov. Mladšie deti nebudú vediet tak široko roztiahnut nožičky. Rozmery: šírka 48 cm, výška 45 cm 

    Kibi - nastaviteľná šírka nosiča. Od 4 mesiacov do 4 rokov pohodlne. Rozmery:  šírka 31-51cm, výška 32-52 cm. Vďaka individuálnemu nastavovaniu šírky nosiča látka optimálne podopiera dieťa od kolienka po kolienko. Nožičky tak nevisia, váha dieťaťa je lepšie rozožená a nosenie je pohodlnejšie.

    Petite Panda, Blue Bear, Skaldino - batolacie nositka českej výroby, šité na mieru pre batoľatá a predškolákov. Od 18 mesiacov do 5-6 rokov. Pri ručne šitých nosičoch je potrebné rátať s dlhšou dodacou dobou 5-6 týždňov, niekedy aj viac. 

    Petite panda:Blue bear:

    Porovnanie bežného a batolacieho nosiča: Manduca x Skaldino:

    Ďalšou možnosťou (najlacnejšou) je kúpiť alebo ušiť extender, ktorý sa navlečie na bedrový pás a tak bude mat aj väčšie dieťa v nosiči optimálne podoprené kolienka. 

    3. Mei tai

    Na nosenie starších detí sú vhodné nosiče mei tai, ktoré majú široké pruhy látky nariasené na ramenách a tým lepšie rozkladajú váhu ako polstrované popruhy. Odporúčam nosič Didytai šitý zo šatkových látok didymos. Maximálna šírka Didytai je 45 cm, teda pohodlne sa v nom bude nosiť dieťa približne do 95cm výšky. Rovnako dobre poslúži aj na mieru ručne šitý nosič mei-tai. Pre batoľatá je vhodná šírka chrbtovej opierky približne 45cm.

    Didytai:

    Príjemné nosenie vám prajem 🙂