katarinka26
    19. júl 2017    Čítané 551x

    Chudokrvnosť a potraty spôsobené hematologickými ochoreniami

    Skvelý článok - rozhovor s hematologičkou na tému príčin potratov, chudokrvnosti, o tom , že nie je vždy len o nedostatku železa , ale aj vitamínov B a kopec iných zaujímavých informácií.

    Čo patrí k indíciám, že niečo nie je s krvou v poriadku? Ako prvá mi na um prichádza únava.

    Zmeny v krvnom obraze sa môžu prejavovať rôzne, podľa toho, o aké zmeny ktorých krviniek sa jedná. Indíciou toho, že niečo v krvnom obraze nie je v poriadku, môže byť naozaj únavový syndróm, napríklad pri anémii (chudokrvnosti), ale môže to byť aj prejav zvýšenej chorobnosti – pacient je stále chorý, užíva antibiotiká, môže mať buď málo bielych krviniek alebo naopak veľa, niektorú z chronických leukémií a takisto krvácavé prejavy. Ak sa mu tvoria modriny, môže mať znížený počet doštičiek.

    Anémia vzniká len z deficitu železa?

    Nie každá anémia, hoci u žien najčastejšie áno. Môže vzniknúť aj z deficitu iných stavebných látok – vitamínu B12, B6, chýbať môže kyselina listová, rôzne minerálne látky. Druhov anémií je veľa. Pacienti majú chronické ochorenia pečene alebo obličiek, autoimunitné, zápalové, reumatoidné ochorenie, kde je anémia ako sprievodná známka, avšak tá sa naopak nelieči železom. Je veľmi dôležité anémiu diagnosticky zaradiť, od toho sa potom odvíja liečba a tá nie je pri každom type anémie rovnaká.

    Väčšinu vašich pacientov tvoria ženy, ktoré prišli o bábätko. Často zistíte hematologickú príčinu?

    Nie každá z genetických mutácií, ktorá sa zistí genetickým vyšetrením, je rovnako riziková. Sú mutácie, ktoré sú rizikové viac, iné menej, niektoré sú absolútne nezaujímavé. Ak sa zistí neriziková mutácia, alebo niektorá z tých menej rizikových, nie je potrebné každú ženu v tomto smere liečiť. Avšak sú situácie, kedy je pri získaných trombofíliách malá šanca, že žena dieťa donosí, ak sa nenasadí liečba. Každá žena potrebuje individuálny prístup, musíme ju prehodnotiť, od rodinnej po osobnú anamnézu, vedieť, aké lieky užíva, aké má ochorenia, vylúčiť celiakiu a deficit iných látok… Podľa anamnézy zvyknem pacientky odoslať aj na špeciálne imunologické vyšetrenie, zamerané na reprodukčnú imunológiu.

    Tam už sa musí dostaviť aj muž?

    Nie, len žena, lebo od jej imunitného systému závisí, ako plod prijme a či ho vo svojom organizme stoleruje. Aj imunologický problém sa však dá ovplyvniť liečbou, častokrát sa prelína s hematologickou. Je to veľmi individuálne, neexistujú dve rovnaké ženy s rovnakým problémom a výsledkom. Veľakrát sa rozhodujeme aj na základe vlastnej skúsenosti. Dnešné sčítané ženy sa niekedy samy dožadujú konkrétnych vyšetrení, snažia sa samy prísť príčine na koreň. Ale sú aj také, čo odmietajú akékoľvek intervencie, alebo také, čo majú negatívne výsledky, sú mladé a my nevidíme dôvod na to, aby sme im dávali liečbu. No ony si ju tvrdo vyžadujú. V takých prípadoch niekedy váham, čo spraviť. Na jednej strane je tu medicínska stránka, na druhej podvedomie človeka, ktorý sa psychicky možno „rozloží“, ak liečbu nedostane. A navyše, vstupuje sem aj názor gynekológa. Častokrát ide o kompromisné riešenie.

    Prezradili ste mi, že v západnej Európe je všeobecné odporúčanie špeciálnych vyšetrení (hematologické, imunologické, genetické), až po troch potratoch. Ako je to u nás?

    Každý gynekológ má na to svoj názor, niektorí majú akoby šiesty zmysel a „ženú“ ženu už po prvom potrate a ja ju neodmietnem, pretože veľakrát sa stane, že niečo skutočne nájdeme. Napríklad antifosfolipidové protilátky, kedy pacientke predpíšem obyčajný aspirín, čo je dostupná, lacná, perorálna liečba a ona vďaka tomu ďalšiu tehotnosť donosí. Mám čakať, kým ešte dvakrát potratí?

    Počet potratov, spontánnych, aj zamlčaných, veľmi stúpol, kedysi sa hovorilo o 20 percentách, dnes toto číslo stúplo na 50. Čomu to pripisujete?

    To keby sme vedeli! K tejto problematike by vedel bližšie niečo povedať skôr gynekológ, ale určite sú to vplyvy životného štýlu a prostredia. Stres, tlak, aký sa na nás vyvíja v zamestnaní a túžba byť dokonalým určite neprospievajú. Nezabúdajme tiež na vek. Kopec žien materstvo do tridsiatky vôbec nevníma a vieme, že pribúdaním rokov sa šanca otehotnieť a donosiť dieťa znižuje. Vidím to na mojej 27-ročnej dcére, ktorá o materstve a deťoch ešte ani nesníva! Keď som sa jej na to pýtala, povedala mi, že „najskôr o desať rokov“. Ale to už budeš mať 40. Vraj nevadí. Po tridsiatke sa väčšina žien zvykne „upratať“, chcú mať najskôr zamestnanie, byt, zázemie, až potom príde na rad dieťa. A niekedy to just nejde, keď chcú.

    Zabúdate na skupinku žien, ktoré chcú byť matkami už od 25-ky, ale na scéne sa neobjavuje žiaden muž. Povedzme „ten pravý“. A ona veľmi chce, tu a teraz.

    To je ďalší problém. Takýchto žien tiež pribúda, sú slobodné a chcú dieťa. Niektorá stretne pravého, s ktorým chce ostať do konca života v 25-ke, iná v 35-ke, ďalšia v 45-ke. A keby len to, on nemusí chcieť deti, alebo už nejaké má. Je to komplikované…

    Z praxe poznáte asi veľa žien, ktorým sa dlho nedarilo otehotnieť… Kým sa neuvoľnili, nevypli, neprestali na to myslieť, prestali túžiť a upínať sa…

    S tým súhlasím. Keď sa žena uvoľní, vykašle sa na to a začne žiť bez hodiniek a aplikácií, ktoré jej podľa toho, kedy má ovuláciu „dovolia“ mať sex, spravidla otehotnie. V bežnom živote, tak, ako to príroda chce, častokrát na dovolenke.

    … takže dovolenku pacientkam rozhodne odporúčate.

    Dovolenku odporúčam všetkým, raz do roka si treba oddýchnuť, organizmus to vyžaduje. Nakoniec, nakazuje to aj zákonník práce, ale nie všetci sme ochotní sa tomu podriadiť a dovolenku si vziať. Nie však dlhú, 3-týždňovú, to si v dnešnej dobe môže dovoliť málokto.

    Je rozdiel medzi letnou a zimnou? Ide o „vypnutie“, alebo najmä o tú úžasnú kombináciu slnka a mora?

    Slnko a more vždy pomôžu, ale predovšetkým to, keď sa uvoľníte a ste bez starostí.

    Vitamín, ktorý je v tehotenstve už notoricky známy a máloktorá žena o ňom nepočula, je kyselina listová. Je naozaj potrebný?

    Kyselina listová je potrebná hlavne v prvom trimestri. Vieme ju zmerať a veľmi často sa nám stáva, že hladiny sú znížené. Ak má tehotná žena nedostatok tohto vitamínu, plodu v rámci vývoja hrozia defekty neurálnej trubice. Predpokladá sa, že kto sa dobre stravuje, nemal by trpieť nedostatkom, ale niekedy to, žiaľ, závisí aj od metabolických porúch, ktoré vyžadujú zvýšené dávkovanie. To je však také raritné, že nemá význam sa tým zaoberať. Ja sa však pýtam – vieme, aká kvalitná je zelenina, ktorú si kupujeme na trhu či v obchode? Ja to odhadnúť neviem, môžem sa na to len spoliehať.

    Čítala som na vás referencie – samé pozitívne, spolu so sestričkou, vraj ste úžasný tím. Nie je to vyčerpávajúce? Pacientov musíte mať rôznych.

    Ja sa nemôžem sťažovať. Pomáhame si vzájomne, tí ľudia obohacujú aj mňa. Gro tvoria práve ženy, ktoré majú problém s otehotnením alebo donosením dieťaťa. Keďže som pôvodne pediatrička, mám rada deti a tým pádom aj tehotné ženy. Okrem bežnej rutiny ako je zhodnotenie a liečba, často potrebujú psychickú podporu. Predstavte si ženu, ktorej sa desať rokov nedarí otehotnieť. Už je z toho unavená, potrebuje niekoho, kto by ju potiahol. Lepšie zadosťučinenie, ako keď táto pacientka nakoniec príde s bábätkom, nepoznám. Každá musí prísť ukázať dieťa!

    Vy ste mali byť psychiatrička, viete veľmi dobre podporiť ľudí.

    Snažím sa o to. Niekedy to vyjde, inokedy nie. Psychika však robí veľa, nielen keď sa bavíme o tehotných. Aj mne by pomohlo, keby bol niekto ochotný počúvať ma. Medicína je v súčasnosti limitovaná a je veľa pacientov, ktorí potrebujú riešiť psychosomatiku, len neviem, za daných okolností, ako by sa to dalo zaviesť do praxe.

    Čo sa týka diagnostiky – čo sa počas vašej 20-ročnej praxe v hematológii zmenilo, posunulo vpred?

    Problematika potratov je dosť mladá, pribúdajú predovšetkým možnosti diagnostiky. Pred dvadsiatimi rokmi sme o niektorých poruchách ani nevedeli, že existujú a aj v súčasnosti si myslím, že vyšetrujeme tzv. vrchol ľadovca, pričom dole pod tou vodou driemu rôzne poruchy. O niektorých síce vieme, že existujú, ale bežne ich netestujeme. My síce môžeme pacientke povedať, že nemá poruchu na úrovni zrážania krvi, ale môže mať iné poruchy. Je to problematika, ktorá sa vyvíja a bude čím ďalej aktuálnejšia. Problémy sa však netýkajú len žien, ale aj mužov. Ich spermiogramy nie sú dokonalé a sú skôr zlé ako dobré. Je to opäť dopad životného prostredia, štýlu a stresu. To, že sa potrat udeje, môže mať tisíc dôvodov. Splodenie je komplikovaný dej, ktorý niekedy nevyjde dokonale. Treba to vnímať tak, že keď sa raz prírode niečo nepáči, môžu byť obaja partneri zdraví, ona ten plod ďalej jednoducho nepustí.

    Ktorá je najzávažnejšia diagnóza, s ktorou sa tu stretávate? Tipnem si: Leukémia?

    V rámci ambulancie občas zdiagnostikujeme leukémiu, častejšie chronickú formu, nie akútnu, ktorá je zas závažnejšia. Chronické typy vieme sledovať aj v ambulancii, ale väčšinou sú títo pacienti smerovaní do onkohematologických ambulancií. Tiež nie je leukémia ako leukémia, niektoré majú dobrý priebeh, iné horší, ďalšie akútny. Je leukémia, ktorá sa len sleduje, pri inej dostáva pacient tabletkovú chemoterapiu, pri ďalšej sa čaká, ako sa vyvinie a niekde musí byť liečba od začiatku intenzívna a pacient sa pripravuje na transplantáciu kostnej drene… Mám pocit, akoby týchto diagnóz v ostatnom čase pribúdalo.

    celý článok nájdete tu :

    https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/435363-hematologicka-drakulova-splodenie-je-komplikovany-dej-ktory-niekedy-nevyjde-dokonale/O

    katarinka26
    20. apr 2016    Čítané 95x

    Vitamín B6 a jeho vplyv na nedostatočnosť luteálnej fázy cyklu

    #neplodnost #vitamin_b  Nedostatočné fungovanie hormónov plodnosti môže spôsobovať krátku luteálnu fázu, predmenštruačné špinenie , pomenštruačné hnedé špinenie, slabé zvýšenie bazálnej teploty, rozšírený výskyt hlienu, malé množstvo hlienu, amenoreu alebo neobjasnenú neplodnosť. U dojčiacich žien hormón prolaktín potláča LH , FSH a progesterón a v konečnom dôsledku prispieva k nedostatočnej luteálnej fáze, čo je u menštruujúcich žien počas určitého obdobia normálne. U nedojčiacich  žien je zvýšená úroveň prolaktínu  tiež spojená s krátkymi luteálnymi fázami , amenoreou a neplodnosťou. Nepravidelnosti  menštruácie alebo neplodnosť môžu byť prvým prejavom nadmerného vylučovania prolaktínu, čo sa od začiatku prejavuje ako porucha luteálnej fázy. Negatívny vplyv zvýšenej úrovne prolaktínu  na luteálnu funkciu a plodnosť u nedojčiacich žien bol potvrdený aj v iných štúdiách.  Samotný vitamín B6 dokáže znížiť úroveň prolaktínu a obnoviť pravidelné cykly u žien so závažnou nadprodukciou prolaktínu, ktorý spôsobuje amenoreu a zároveň aj galaktoreu (mlieko v prsiach nedojčiacich žien.)

    moju osobnú skúsenosť so zvýšeným prolaktínom a jeho znižovaní, si môže prečítať u mňa v skupine Jamieson 
    http://i.modrykonik.sk/jamieson_skupina

    katarinka26
    9. feb 2016    Čítané 201x

    Nedarí sa vám otehotnieť - môžu vám pomôcť vitamíny skupiny B

    Problém neplodnosti rieši na Slovensku každý 6. pár. O možnej neplodnosti lekári hovoria vtedy, ak sa páru pri nechránenom styku nepodarí otehotnieť do jedného roka. Tento problém sa týka aj párov, ktoré už jedno dieťa majú a snažia sa o ďalšieho potomka. V súčasnosti sa túži stať matkami čoraz viac žien vo veku nad 35 rokov, kedy sa pravdepodobnosť otehotnenia prudko znižuje. Častou príčinou nesplnenej túžby po bábätku u žien je aj syndróm polycystických vaječníkov. Hoci prvé príznaky tohto ochorenia sa objavujú u dievčat už v mladosti, väčšina z nich ich nespája s touto diagnózou, ale pripisuje ich prejavom dospievania. Problém sa stáva vypuklejší až po rokoch, keď sa snažia otehotnieť.

    Ženám, ktorým sa to nedarí, môže podľa posledných výskumov pomôcť zvýšená dávka vitamínov B8 a B9 – inozitolu a kyseliny listovej. Oba tieto vitamíny skupiny B sú novou nádejou aj v liečbe syndrómu polycystických vaječníkov, jednej z najčastejších príčin sterility, ktorá trápi asi 10 % žien v plodnom veku.

    Prečo práve tieto vitamíny?
    INOZITOL. Základom pre otehotnenie je kvalitné vajíčko. Zistilo sa, že kvalitné vajíčka majú vo folikulárnej tekutine vysoké množstvá myo-inozitolu. Práve vysoké koncentrácie myo-inozitolu sú potrebné pre dozrievanie folikulov a pri správnom embryonálnom vývoji.

    Uskutočnené klinické štúdie potvrdzujú, že inozitol podporuje zlepšenie funkcií vaječníkov, priaznivo pôsobí na zvýšenie počtu kvalitných a zrelých vajíčok a má pozitívny vplyv na úpravu a reguláciu cyklu. Ukázalo sa, že ženy, ktoré majú problém otehotnieť, majú vo folikulárnej tekutine vajíčok nižšiu hladinu inozitolu. Po jeho doplnení sa u nich zlepšuje kvalita vajíčok a zvyšuje sa pravdepodobnosť otehotnieť. U týchto žien inozitol navodzuje pravidelnú ovuláciu. Zo štúdií vyplynulo, že inozitol dokáže meniť niektoré hormonálne parametre, ako je napríklad redukcia hodnoty LH (luteinizačný hormón) v plazme, testosterónu, prolaktínu a pomeru LH/FSH (folikulostimukačný hormón). U žien trpiacich na polycystické vaječníky príjem inozitolu pomáha zároveň upraviť sprievodné príznaky tejto diagnózy – nepravidelný menštruačný cyklus, predĺžené cykly či vynechávanie menštruácie. Pozitívne ovplyvňuje tiež zlepšenie prejavov androgenizmu – najmä zvýšené ochlpenie, mastnú pleť a akné, lupiny vo vlasoch i rednutie vlasov. Pomáha normalizovať hladinu tukov v krvi, znižuje hladinu cholesterolu a má pozitívny vplyv pri nadmernej produkcii inzulínu. Upravuje teda aj metabolizmus cukrov a vďaka jeho účinkom sa mnohým ženám so syndrómom polycystických vaječníkov podarí aj schudnúť. Spolu s niacínom v prírodnom vitamíne Niacín s inozitolom prispieva zároveň k optimálnej funkcii psychiky, napomáha odstrániť vyčerpanie a únavu. Vďaka tejto kombinácii oboch vitamínov B-komplexu nespôsobuje reakciu začervenania a zároveň podporuje vstrebávanie vitamínov B-komplexu.

    KYSELINA LISTOVÁ. Ženám, ktoré túžia po bábätku i tehotným ženám by nemala chýbať aj kyselina listová, ktorá sa podieľa na procese delenia buniek, čím prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva. Je súčasťou génov a chromozómov každej bunky. Pod dohľadom má všetky procesy bunkového delenia a rastu – tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúce genetickú informáciu), rast tkanív a funkciu buniek. Má priaznivý vplyv na regulárny vývoj bielych krviniek a normálny spôsob rastu. Jej nedostatok v organizme žien môže mať na svedomí reprodukčné problémy, potrat či predčasný pôrod, abláciu placenty, zvýšenú hladinu homocysteínu, nízku pôrodnú hmotnosť novorodenca. Kyselina listová je kľúčovým faktorom pre správny vývoj nervovej sústavy dieťaťa, pomáha chrániť dieťa pred poruchami neurálnej trubice a ďalšími závažnými komplikáciami. Príjem kyseliny listovej pred otehotnením a na počiatku tehotenstva pôsobí ako účinná prevencia vrodených zdravotných problémov dieťaťa – znižuje ich riziko až o 50 -70 %.

    Pred otehotnením by ženy mali užívať kyselinu listovú denne, a to v potravinovej forme doplnenej výživovým doplnkom – keďže miecha a mozog dieťaťa sa vyvíjajú v prvých týždňoch tehotenstva, je vhodné kyselinu listovú prijímať aj niekoľko mesiacov pred plánovaným otehotnením.

    Ktoré potraviny sú zdrojom inozitolu a kyseliny listovej?
    Najbohatším rastlinným zdrojom inozitolu sú citrusové plody (grapefruity), hrozno, kapusta, celozrnné obilniny, sušené ovocie, oriešky (arašidy), semienka (pšeničné klíčky), strukoviny (fazuľa), pivovarské kvasnice. Zo živočíšnych zdrojov sa najviac inozitolu nachádza vo vnútornostiach (pečeň, mozoček, srdce) a mlieku.

    Kyselina listová sa nachádza v zelenej zelenine s veľkými listami, v pečeni, vajciach a strukovinách. Jej podiel v ovocí je naopak veľmi malý (okrem pomarančov), platí to aj pre mäso a mlieko. Varením potravín sa takmer úplne zničí už za niekoľko minút.

    Vitamíny B6, B12 a kyselina listová sú predovšetkým dôležité faktory v metabolizme homocysteínu a teda nedostatok týchto vitamínov v potrave môže viesť k zvýšeniu hladiny homocysteínu v plazme.
    Vitamíny B6, B12 a kyselina listová sa spoločne podieľajú na znižovaní nadbytku homocysteínu v tele a tak redukujú riziko jeho hromadenia v tepnách. Preto by mali osoby s rizikom zvýšenej hladiny homocysteínu užívať vitamíny B6, B12 a kyselinu listovú na uvedenie krvných hodnôt späť do normálu. Čo je homocystein a prečo je pre telo toxický sa môžete dočítať tu #homocystein
    #jamieson #srdce #vitamin_b

    Niacín prispieva k správnej činnosti nervového systému, optimálnej funkcii psychiky, k zachovaniu zdravých slizníc a pokožky a pomáha odstrániť vyčerpanie a únavu.
    Zistilo sa, že kvalitné vajíčka majú vo folikulárnej tekutine vysoké množstvá myo-inozitolu. Práve vysoké koncentrácie myo-inozitolu sú potrebné pre dozrievanie folikulov a pri správnom embryonálnom vývoji. Uskutočnené klinické štúdie potvrdzujú, že inozitol podporuje zlepšenie funkcií vaječníkov, priaznivo pôsobí na zvýšenie počtu kvalitných a zrelých vajíčok a má pozitívny vplyv na úpravu a reguláciu cyklu. Ukázalo sa, že ženy, ktoré majú problém otehotnieť, majú vo folikulárnej tekutine vajíčok nižšiu hladinu inozitolu. Po jeho doplnení sa u nich zlepšuje kvalita vajíčok a zvyšuje sa pravdepodobnosť otehotnieť.
    Každá tableta obsahuje:
    Niacín (Inozitol hexanikotinát) 500 mg
    Inozitol (Inozitol hexanikotinát) 150 mg
    #jamieson #niacin #vitamin_b

    INOZITOL.
    Základom pre otehotnenie je kvalitné vajíčko. Zistilo sa, že kvalitné vajíčka majú vo folikulárnej tekutine vysoké množstvá myo-inozitolu. Práve vysoké koncentrácie myo-inozitolu sú potrebné pre dozrievanie folikulov a pri správnom embryonálnom vývoji.
    Uskutočnené klinické štúdie potvrdzujú, že inozitol podporuje zlepšenie funkcií vaječníkov, priaznivo pôsobí na zvýšenie počtu kvalitných a zrelých vajíčok a má pozitívny vplyv na úpravu a reguláciu cyklu. Ukázalo sa, že ženy, ktoré majú problém otehotnieť, majú vo folikulárnej tekutine vajíčok nižšiu hladinu inozitolu. Po jeho doplnení sa u nich zlepšuje kvalita vajíčok a zvyšuje sa pravdepodobnosť otehotnieť. U týchto žien inozitol navodzuje pravidelnú ovuláciu. Zo štúdií vyplynulo, že inozitol dokáže meniť niektoré hormonálne parametre, ako je napríklad redukcia hodnoty LH (luteinizačný hormón) v plazme, testosterónu, prolaktínu a pomeru LH/FSH (folikulostimukačný hormón). U žien trpiacich na polycystické vaječníky príjem inozitolu pomáha zároveň upraviť sprievodné príznaky tejto diagnózy – nepravidelný menštruačný cyklus, predĺžené cykly či vynechávanie menštruácie. Pozitívne ovplyvňuje tiež zlepšenie prejavov androgenizmu – najmä zvýšené ochlpenie, mastnú pleť a akné, lupiny vo vlasoch i rednutie vlasov. Pomáha normalizovať hladinu tukov v krvi, znižuje hladinu cholesterolu a má pozitívny vplyv pri nadmernej produkcii inzulínu. Upravuje teda aj metabolizmus cukrov a vďaka jeho účinkom sa mnohým ženám so syndrómom polycystických vaječníkov podarí aj schudnúť. Spolu s niacínom v prírodnom vitamíne Niacín s inozitolom prispieva zároveň k optimálnej funkcii psychiky, napomáha odstrániť vyčerpanie a únavu. Vďaka tejto kombinácii oboch vitamínov B-komplexu nespôsobuje reakciu začervenania a zároveň podporuje vstrebávanie vitamínov B-komplexu.
    #inozitol #vitamin_b

    Zdroje vitamínu B 12?
    Bohatým zdrojom vitamínu B12 je pečienka (100 g varenej hovädzej pečienky obsahuje 70,5 ug vitamínu B12), mäso (100 g vareného hovädzieho mäsa obsahuje 2,5 ug vitamínu B12), treska (100 g obsahuje 1,41 ug vitamínu B12), hrnček mlieka (0,9 ug), jogurt (0,59 ug), vajíčko (0,5 ug), syr (0,71 ug vitamínu B12). Je pravda, že malé množstvo vitamínu B12 obsahuje aj špenát, ale museli by ste zjesť 23 šálok špenátu denne, aby ste mali dostatok tohto vitamínu.Ak teda chcete mať dostatočný príjem vitamínu B12, je potrebné racionálne a vyvážené stravovanie, prípadne nutričné doplnky.
    #vitamin_b

    Myelín je lipoproteín, tvoriaci obaly okolo výbežkov (axónov) nervových buniek (neurónov). Je jednou zo základných zložiek bielej hmoty mozgu a miechy a je príčinou jej bielej farby.
    Jeho existencia a správna distribúcia (myelinizácia) je nevyhnutnou podmienkou správneho fungovania centrálnej (CNS) i periférnej (PNS) nervovej sústavy.
    #myelin #vitamin_b

    Aké sú príznaky nedostatku vitamínu B12?
    Najzávažnejšia porucha je perniciózna anémia (chudokrvnosť vyznačujúca sa menším počtom červených krviniek). Tieto krvinky majú väčší objem (viacej ako 95 femtomol/l). Toto ochorenie treba nutne liečiť injekciami B12. Pacienti s deficitom vitamínu B12 sú bledí a cítia sa slabí, majú častejšie afty, poruchy nervov (brnia im ruky a nohy), majú problémy s udržaním rovnováhy, pociťujú zhoršenie pamäte, majú depresie, majú sklon k náladovosti, majú zhoršenú koordináciu svalov atď. Majú zvýšené hladiny homocysteínu a tým zvýšené riziko aterosklerózy.
    #vitamin_b

    Aký význam má vitamín B12 v organizme?
    - je potrebný pri produkcii červených krviniek,
    - chráni pred megaloblastickou anémiou,
    - je potrebný pri tvorbe myelínu,
    - je dôležitý pri syntéze RNA a DNA,
    - je potrebný pre rast detí,
    - bráni pred kumuláciou homocysteínu.
    #vitamin_b #jamieson

    Premôžme stres relaxom a béčkami!

    Rozmaznávajme svoje telo, dožičme si relax, masáže! Pomáhajú eliminovať nervozitu, vnútorný nepokoj, podráždenosť, dodávajú organizmu energiu a podporujú výkonnosť.

    Lepšie zvládnuť situácie, ktoré sú pre nás stresujúce, nám pomôžu aj vitamíny skupiny B. Podporujú tvorbu dôležitých bielkovinových väzieb a pozitívne ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu. Nachádzajú sa v pšeničných klíčkoch, orechoch, sóji, banánoch, pivnom droždí, vo vaječnom žĺtku, hovädzom a bravčovom mäse, vnútornostiach, mlieku i mliečnych výrobkoch. Kľúčovú úlohu v telesných systémoch zodpovedných za správnu látkovú premenu, tvorbu energie a znižovanie stresu zohrávajú aj vhodne zvolené prírodné doplnky výživy Jamieson proti stresu. Vitamíny B12, niacín a biotín pozitívne ovplyvňujú optimálnu činnosť nervového systému. Kyselina listová pomáha odstrániť vyčerpanie a únavu a podieľa sa na zdravej duševnej výkonnosti. Cholín a inozitol podporujú vstrebávanie vitamínov radu B a organizmus chránia pred vyčerpaním živín pri zväčšenom vypätí. Obsahuje ich aj antistresová zmes Stressease. Vynikajúcim zdrojom vitamínov skupiny B je tiež prírodný výživový doplnok B-komplex s postupným uvoľňovaním. Vďaka jedinečnému zloženiu tabliet umožňuje dopĺňať si vitamíny B postupne počas 6 až 8 hodín. Jeho výhodou je priebežné vstrebávanie, čo znásobuje jeho účinnosť.

    Človek je súčasťou prírody, a či chce, alebo nechce, podlieha jej zákonitostiam a žije jej rytmom. A práve preto je „korunou tvorstva”, že si to dokáže uvedomiť a svoj život vedome usmerniť. Nedajme sa preto životom unášať, vezmime ho do vlastných rúk!
    #jamieson #vitamin_b

    ... B vitamíny ..
    Kombinácia Jamieson B6, B12 & Folic acid je jedinečná. Synergické pôsobenie vitamínov B redukuje nadmernú hladinu homocysteínu v krvi a pozitívne tak vplýva na zdravie srdcovo-cievneho systému. Vedci zistili, že pomáha znížiť riziko ischemickej choroby srdca, infarktu myokardu, hypertenzie, vzniku onkologických ochorení, predčasných potratov i porúch vo vývoji nervovej sústavy. Je účinný aj ako prevencia neurodegenerácie a demencie a aj pri zlepšovaní autistických porúch.
    #jamieson #vitamin_b

    Vitamíny skupiny B sa ukazujú ako jedna z najdôležitejších skupín vitamínov pre naše zdravie a mali byť patriť do našej každodennej TOPky. Vitamínom B je potrebné sa venovať detailnejšie a preto vám postupne prinesiem viac odborných informácií. Vitamín B1, B2, B3, B6, alebo B12 sú nevyhnutnou potrebou pre naše zdravie. Vedeli ste napríklad, že komplex vitamínov B, najmä B1 thiamin, pôsobí odpudzujúco na komáre a kliešte?
    #jamieson #vitamin_b

    B - komplex trochu inak 🙂
    #vitamin_b #jamieson

    Migréna, čo s ňou ? !
    Veľa žien trpí neznesiteľnými bolesťami hlavy a migrénami. Nedávne štúdie poukazujú na to, že niektoré potraviny môžu byť spúšťačmi migrény. Čokoláda, syry, citrusové ovocie ale aj alkohol, obzvlášť červené víno, môžu vyvolávať nepríjemné stavy migrény. Odsledujte si, či niektoré z tých potravín, ktoré sú dávané do spojitosti s bolesťami hlavy, nie sú príčinou aj vašich problémov. Z výživových doplnkov sú pre zníženie frekvencie a vážnosti migrenóznych stavov vhodné vitamíny skupiny B, magnézium / horčík a koenzým Q10.
    #jamieson #vitamin_b #q_10

    (3 fotky)