Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Ahojte chcela by som sa spýtať alebo či by mi vedela niektorá poradiť odkedy mám nárok na materskú? Musím čakať na právoplatne rozhodnutie alebo stačí predbežné? Ďakujem 🙂
@sabina1996
Materské dostanete odo dňa prevzatia dieťaťa, treba si vyžiadať Preberací protokol v CDR.
Stačí neodkladné opatrenie, nemusí byť právoplatné!!!
@sabina1996 stačí vykonateľné neodkladne opatrenia a dňom prevzatia dieťaťa do svoje starostlivosti vzniká narok na materské
@sabina1996 do vykonateľnosti neodkladného sme my dostávali na malú z DED stravné (kým bola u nás na hostovský pobyt ) Hneď ako bolo neodkladné vykonateľné ,dali nám preberací protokol a išla som si vybaviť rodičovský a prídavky
@pellka ahoj,ja som volala na urad, ako sa posuvame a povedali nam,ze nie su ziadne deti,ze sa nam ozvu (boli sme na cca na 4om mieste). Zlozila som telefon, ozniamila som sefovy,ze tak skoro na matersku nepojdem a za 45 min. mi volalo cudzie cislo,tak som zdvihla,ze poviem ze nemam zaujem,ze nejaky telemarketing nuz a cuduj sa svete, bola to socialka a ja som prave porodila;)
@fowi cakali sme na ten telefonat ako na zazrak, vedeli sme ze pride coskoro,kedze my sme mali zaujem len o romske a vtedy to este nebolo celkom “in”. Cakali sme 3 mesiace od ukoncenia do prveho stretnutia.aj ked… po dvoch tyzdnoch v zozname nam volali s dvojickami,ale na tie sme si netrufali.
Ahojte Ak matka dietata fajci v tehotenstve
Ale my sme v ziadosti neuviedli ze by nam to nevadilo to znamena ze je mozne ze by nam s takym dietatom nevolali? Povazuje sa dieta za zdrave od matky tuhej fajciarky?
Ak tu je este niekto kto tym presiel so mnou pred vyse 10 rokmi - vtedy sme z utajeneho porodu dostali krasneho dnes uz 10,5 rocneho chlapca, je sikovny, uzasny...no a potom sme odkladali odkladali, potom prisiel covid...a tento rok v marci nam volali s krasnym uz polrocnym a zdravym!!! dievcatkom a zase laska na prvy pohlad 🤩 o mesiac bola u nas a dnes ako 11 mesacna robi prve kroky 🤩 zivot je zazrak...
Ako na to? Ako prirodzene nášmu 3 ročnému synovi hovoriť o tom, že je adoptovaný? Všetko, čo ma napadne mi príde neprirodzené...a hlavne my nejde cez krk vysloviť, že mama na inú ženu. Ako som niekde čítala, že hovoriť mu o tom, že detičky môžu byť zo srdiečke alebo z bruška. Ale z čieho...neviem ale chcem sa vyhnúť tomu slovu mama pri označení bio mamy. Občas som mu hovorila na noc rozprávku o tom, ako sme po ňom túžili a Ježiško nám ho potom dal a hneď ako sa narodil, tak sme utekali za ním do nemocnice a hneď sme si ho vzali domov a ako rástol. Toto bolo moje maksimum, čo som vysúkala.
No zrazu má 3 roky a je veľmi múdry a ja mám pocit, že už treba ísť hlbšie v tom príbehu, len fakt sa s tým borím. Tým, že ho máme z pôrodnice a ešte sa na nás aj podobá o to je to akoby ťažšie.
@evkasus ak máš Instagram, ja tam sledujem jednu rodinu, postupne adoptovali 3 súrodencov a od bábätka im to postupne podávajú. Volajú sa rodina trochu inak
@evkasus mne to tiez neslo dole hrdlom. Ale potom som si uvedomila, ze by som tym mohla poskodit detom. Takze vsetky nase deti v rodine maju viacero maminiek. Maminky su vzdy dobre (aj ked vieme, ze nie su). Hovorim o nich len pekne. Maminka sa o nich nemohla/nemoze starat a kedze ja som deti nemala a chcela som ich mat, tak som stala ich maminkou. Deti nie su hlupe a postupom casu si uvedomuju, ze to s tou prvou maminkou nie je take ruzove. Ale kedze ja hovorim o bio pekne a otvorene na tuto temu, tak im to nebrani pytat sa na to, co ich zaujima. Kazde z mojich deti to vnima inak a nachadza sa v inom stadiu prijatia tejto veci. Najstarsi ma 12 a uz sa nu hneva. Prezil si dost zleho a kladie jej to opravnene za vinu. Nepacilo sa mu, ze si zadovazila novu rodinu. Videl na fotkach, ze otec sa zmenil, pochopil ze bral drogy. No a tu prisla chvila, kedy som sa bio mamy musela este aj zastavat, ked som nechcela, aby jeho krasnu dusu otravil hnev. Vysvetlit, ze sudit je lahke, prezit tazke. Ze bola sama, bez vychovy, bez podpory matky, otca, manzela. V zlych ekonomickych podmienkach. A ze jednu vec spravila 100% dala mu zivot a dovolila aby siel do adopcie. Lebo ani to nie je samozrejmost. Dalej mam doma deti, ktorym maminka slubuje mozne aj nemozne, vsetko dovoli, kupuje si ich. A potom po... vsetko co moze. Aj tato maminka je dobra, lubi ich, vyrobime jej darcek. Ja ako druha maminka im pomozem. Polubim, postiskam. Tato situacia je este tazsia, ako adopcia. Ale stale im opakujem, ze nie je dolezite, ze maju viac maminiek, dolezite je ze maju aspon jednu. Nazyvaj ju kludne zatial tetou, ale casom by si sa mala pripravit na to, ze on sam ju moze nazvat mamou.
@kikuska_wedge Ďakujem. Každý pohľad ma obohacuje. Vy máte deti v pestúnskej, ak to dobre chápem. To je v niečom asi ešte ťažšie v tomto smere, ale pekne to riešiš.
Samozrejme, že ani ja nechcem malého držať v klamstve. Len sa
potrebujem učiť, ako mu to primerane hovoriť.
@evkasus 2 mame adoptovane, 1 zatial v pestunskej a 2 v profi. Takze siroka paleta pribehov a emocii. Ak sa ti da, skus sa vnutri sama sebe zamysliet, ci by nebolo lepsie prijat aj tu bio mamu ako mamu. Ved na vasej vzajomnej laske sa tym nic nezmeni. Nebudes o nic menej jeho mama. Prave naopak. Budes mu tak moct skutocne prejavit, ze si ok z jeho minulostou. A ked s tym budes v pohode ty, lepsie sa s tym aj on vysporiada. A o to ti ide. Deti nas totiz dokazu strasne prekuknut a hned spoznaju ked sa na nieco hrame. Mas na to ale kopec casu. Syn sa o tom zacal viac zaujimat az v skolskom veku. Dcera este neskor. To su tie dve adoptovane.
@kikuska_wedge krasne si to napisala. Nas maly ma zatial iba 4 mesiace, ale uz teraz sa o jeho mame snazim hovorit len pekne. Lebo jej budem navzdy vdacna, ze maleho vynosila a dala na adopciu.
@evkasus presne mi hovoris z duse. Mam rovnake myslienky…Ked mal nas 2,5 a chceli sme mu zacat o tom nieco rozpravat, otehotnela som. Neviem, ci to boli hormony alebo co, ale mne bolo hrozne luto mu povedat “pravdu” a stale som len myslela na to, ako ho niekto mohol opustit.. take bezbranne babatko. Uz teda nieco vie, ked sa opyta, ale rozpravky o dobrej maminke mu hovorit nebudem. Dobra maminka svoje deti nenechava v porodnici a neopusta ich, aj ked viem, ako to baby myslite
Titul maminka je podla mna urceny zene, ktora by za svoje dieta dala aj zivot. Ja mu zatial budem hovorit o tete, ked sa na to opyta. Tiez je velmi bystry a ked ho to bude zaujimat, myslim, ze vela aj sam pochopi. Zatial doverujem svojmu instinktu, co a kedy povedat. S muzom sme si povedali, ze mu nebudeme nikdy klamat a odpovieme mu pravdivo vzhladom k jeho veku na vsetko, co ho bude zaujimat.
Este co sa tyka tej spominanej knihy, tiez ju mam doma, ale este sa mi nezdala vhodna. Mozno neskor.
Ja som mala podobne pocity pri myslienke, ze mam hovorit o mame mi prislo nevolno. Avsak som sa premohla, nazvala som "ju" mamou a mne odlahlo, dnes to je uz take lahke hovorit o druhej mame, problem som mala len ja, dcera, dnes uz 12 rocna to berie uplne prirodzene, ze ju porodila ina mama...a ja som šťastna, ze som to dokazala, lebo je to mama, vdaka ktorej mam dceru a ona (dufam), ze vdaka tomu, ze som ju projala, tiez svoju mamu pochopi(?),neodsudi(?), neviem, trauma bude mensia🙏

@miriam439 ste úžasná, ďakujem vám krásne za pomoc ❤️