icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

berginkan
31. okt 2019

@hariet uz 3mes moze byt problem zial

hariet
31. okt 2019

@berginkan suhlasim. My sme si nasho brali ako 2- mesacneho, ale spoznali sme ho, ked mal len par dni. Kazdy den, ktory sme s nim nemohli byt sme si odsmutili ☹

gunhild
31. okt 2019

@iivviikk @mata71 už mám teraz husiu kozu z toho všetkého , znovu ísť niečo vysvetľovať . Oni si budú urcite svoje rozprávať ako ich poznám. Nechce sa mi ísť dnes tam dotahovat s úradníckami na obecný úrad. Pôjdem po víkende. Neviem prečo ho chcú , koli pobytu ktorý mal predtým. Neviem z akého dôvodu chcú ten rozsudok , ved keby nebol rozdudok nebol by rodný list . Ved nad na matrike zapísali do toho ich elektronického registra obyvateľstva a povedali že už nemusíme chodiť nikde.

gelinka75
31. okt 2019

@gunhild ja som bola maleho prihlasit a tiez po mne chceli rozhodnutie sudu a aj rodny list, aj si to pekne zalozili

mata71
31. okt 2019

@gunhild nemaju to žiadat vobec a rozsudok už vobec nie, obyčajne to chcu len kvoli tomu aby ti poplatky vymerali,, ale pre ine to neni,, rodný list novy čo sa vybavuje tam je v poriadku rozsudok,, ale na obecný urad vobec,,

gunhild
31. okt 2019

@gelinka75 každý úrad iné potrebné dokumenty. Ako je to možné ? Žijeme v rovnakej krajine . 🤔To , aby sme mali už aj na Slovensku právnika ktorý nás bude zastupovať v úradných veciach aby si z nás nerobili úradníci dobrý deň. Ja som veľmi citlivá na to , keď niekto po mne chce rozsudok , až sa rozcertim či maju na rozsudok právny nárok. Bojím sa u inú informácií. Uvidím ako dopadnem ja a či nakoniec nebudeme musieť odovzdať rozsudok na obecnom úrade. 😕

gunhild
31. okt 2019

@mata71 dakujem za info . Budem im oponovať . Samozrejme na matriku posielal súd rozsudok to chápem , preto sme sj vybavovali rodný list v meste kde bol vydaný prvý pôvodný, aby sme predišli zvedavým očiam u nás 🙄

joannita
31. okt 2019

@gunhild logika mi hovori ze nemaju preco chviet rozsudok ked ste zapisani ako rodicia. Ja som si volala na nasu ohlasovnu pobytu a povedala najskor ze aj rozsudok a na nom si mam vybielit citlive informacie. Na to som jej povedala ze my budeme ale v rodnom liste zapisani ako rodicia tak povedala ze aha tak potom rozsudok asi netreba. ASI 😀
Takze nja im ho proste nedam. Povedz im ze si si to zistovala a nemaju na to pravo a budes sa stazovat. Spomen GDPR
V zdravotnej poistovni si davala rozsudok?

katkuz
31. okt 2019

@gunhild tiez by som arguemntovala tym, ze si si to zistovala a bolo ti povedane ze netreba a ze si nezelas "delit" sa o jeho povodnu identitu. Ste zapisani ako rodicia v RL - bodka - trvaj si na svojom - nepotrebuju vediet jeho povodne udaje...

solyka
31. okt 2019

@gunhild ahoj. Nám hovorili ze budu potrebovat rodny list a aj rozhodnutie len pozriet... Len dátum.

bosorkabb
31. okt 2019

@tecko28 nárok a nástup na materskú je dňom prevzatia dieťaťa z Ded. Oni ti vydajú o tom potvrdenie ktoré prikladas k žiadosti o materskú dávku.
K druhej otázke. To či necháš dieťa niektoré dni inej osobe je tvoja vec. Poznám také ktoré to urobili aj také ktoré nie a medzi tými deťmi nieje žiaden rozdiel. Ja som sa doma nezatvarala, chodila som so synom do školy, boli tu návštevy dokonca bola s mojou mamou keď som behala po lekároch. Má teraz tri roky a je to úžasné smelé dievčatko ktoré je na mňa a manžela naviazané. Dokonca chodí spat s nami a žiadne problémy nemá. Rozhodnúť sa musíš sama.

ellen2016
31. okt 2019

ano,aj od nas chceli len k nahliadnutiu

smihucova
31. okt 2019

@bosorkabb Nie je podmienkou nástupu na MD neodkladné rozhodnutie súdu a podmienkou na jej vyplácanie jeho právoplatnosť?

hariet
31. okt 2019

@smihucova ano, ale vyplacaju od datumu prevzatia dietata. Ja som im len dodatocne poslala oscanovanu pravoplatnost.

tanuska28
31. okt 2019

@berginkan a kolko mal syncek rokov pri prevzati prosim ta?

bosorkabb
31. okt 2019

@smihucova stačí neodkladne opatrenie nieje podmienka aby bolo právoplatne. Ja som tak nastupovala na materskú. Právoplatne bolo až keď mi materská končila.

gunhild
31. okt 2019

@joannita ahoj , bol tam manžel a hovorí že iba rodný list dával.

mata71
31. okt 2019

@joannita nie nedavala som ,

berginkan
31. okt 2019

@smihucova nie nie je
@tanuska28 11mes

joannita
1. nov 2019

@mata71 a co si davala v zdravotnej poistovni? Skor tam mi pride logickejsie ze pytaju to rozhodnutie. My menime poistovnu tak tam to asi budu potrebovat nie?

berginkan
1. nov 2019

@smihucova vykonatelnost potrebujes iba na pridavky

smihucova
1. nov 2019

@bosorkabb Ja som na MD, ale vyplácať mi ju budú spätne, až keď bude rozhodnutie právoplatné, vraj vykonateľnosť nestačí...tak mi bolo povedané...???

hariet
1. nov 2019

@smihucova ano, aj mne tak bolo povedane, ze vyzaduju pravoplatnost. Ale pravoplatnost by mala byt do 2-3 tyzdnov od vykonatelnosti, takze to nie je taky problem.

smihucova
1. nov 2019

@hariet V našom prípade to problém je, rozhodnutie súdu s vykon. máme od konca augusta a právoplatné stále nie je. Biomatka si rozhodnutie súdu doteraz neprevzala a tak sa to ťahááá...

rebekarebekova
1. nov 2019

@hariet
@smihucova zle vam povedali.
Ale na uradoch, nechcem byt zla, fakt takmer nic nevedia a treba im vseeetko vysvetlit.

miriam439
1. nov 2019

@hariet @smihucova
Ja som prevzala dieťa pred dvoma rokmi z DeD na konci júla na základe neodkladného opatrenia. Materské za tých páru dní som mala na účte už koncom augusta. Opatrenie bolo právoplatné koncom augusta, ale dozvedeli sme sa to až v októbri / novembri a až potom sme žiadali súd o vyznačenie právoplatnosti. A myslím, že som to asi na sociálnu poisťovňu kvôli materskému ani nedokladala, viem, že potom sme vybavovali prídavky, lebo tie nám dávali spätne odo dňa právoplatnosti opatrenia.
Takže litera zákona sa vysvetľuje podľa toho, ako to pochopí konkrétna úradníčka? Zrejme áno.

miriam439
1. nov 2019

skopírované zo zákona o sociálnom poistení:
§ 49
(1) Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará, má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v období 28 týždňov od vzniku nároku na materské. Osamelý iný poistenec, ktorý sa stará o dieťa prevzaté do svojej starostlivosti, má nárok na materské v období 31 týždňov od vzniku nároku na materské a iný poistenec, ktorý prevzal do starostlivosti dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má nárok na materské 37 týždňov od vzniku nároku na materské. Iný poistenec má nárok na materské najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa, ak v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti bol nemocensky poistený najmenej 270 dní.
(2) Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti, je
a) otec dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela,
b) otec dieťaťa, ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok, s výnimkou, keď dieťa bolo zverené matke rozhodnutím súdu,
c) manžel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,
d) otec dieťaťa po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, a matka nepoberá materské na to isté dieťa alebo rodičovský príspevok,
e) manželka otca dieťaťa, ak sa stará o dieťa, ktorého matka zomrela, alebo
f) fyzická osoba, ak sa stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu. ⏪
🔺
Nikde sa tu nepíše o právoplatnosti 🔺
A vyššie sa spomína hlavne prevzatie dieťaťa do starostlivosti...

tulipan43
1. nov 2019

@smihucova vykonateľnosť rozhodnutia na materskú určite stačí. Ak to nechcu uznať treba volať nadriadeného alebo si zavolať na nadriadený orgán.

bosorkabb
1. nov 2019

@smihucova ja by som sa odvolala. Materská ti patrí odo dňa prevzatia dieťaťa z Ded ak máš neodkladne opatrenie ktoré je vykonatelne čo je každé dňom pevzatia. Právoplatnosť nieje nutná.

mata71
1. nov 2019

@joannita ahoj nie nedavala som , zostavali sme v jednej poistovni,, posledný krat len rodný list a nič ine