Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@yukki Ešte sa chcem opýtať, či k tej správe o PS dokladáte aj nejaké potvrdenie od pediatra o zdravotnom stave? Poprípade ak by som mohla poprosiť do IP napísať aspoň zhruba základné body, čo asi také tam píšete.
Lebo takúto správu idem písať prvý krát, v septembri sme písali správu o poručníctve a tam nám sudkyňa kázala napísať hlavne o základných výdavkoch na dieťa, takže teraz toto asi nechcú, keď vo výzve kázali napísať hlavne o zdravotnom stave a postupoch výchovy...
Budem veľmi vďačná za každú radu.
@amienne My sme na neodkladnom fungovali rok a pol. Riadne pojednávanie o PS sme mali začiatkom r. 2019. Potom sme sa stali zároveň aj poručníkmi dieťaťa a tam nás upozornili, že 2x ročne treba správu, lebo to zákon vyžaduje.
Ale o tejto správe o výkone PS som netušila, že bude treba robiť. Teda, že aj my musíme, lebo viem, že UPSVAR musí o nás 2x ročne písať na súd.
@miriam439 ano to som zistila,ze maju chodit na setrenie 2x rocne. Ale ako vravim u nas neboli skoro rok a keby sa neozyvam tak ani nepridu. A to nehovorim o tom, ze ked sa sudkyna na inom pojednavani co sme mali pytala pracovnikov UPSVAR na to ako sa ma dieta a aky ma rezim tak sme len kukali co chce rozpravat ked u nas nikto nebol a dieta v zivote nevidel. Daco vyhapkali. Mala som 100 chuti povedat sudkyni, ze u nas nikto nebol ako moze takto niekto zavadzat a klamat ale cakali sme tak dlho na vytycenie pojednavania, ze som si zahryzla do jazyka. Mozem sa opytat, priznali vam pestunsky prispevok za ten 1,5 roka spatne? Drzim palce, budem sa aj ja na tu spravu pytat na urade lebo zatial so o nicom takom nepocula.
@miriam439 pohľadám doma, teraz som v práci, v skratke píšem čosi v zmysle:, zdravotný stav dobrý, chorá nebýva, sledovaná u ortopéda pre...blabla....absolvovala liečenie v XY. Majetkové pomery: maloletá nevlastní majetok, na jej meno je založená-bu´d poistka, alebo sporenie bla bla...Chodí do tej a tej triedy, prospech taký a taký, chodí na krúžky také a také, ako rodič absolvujem pobyty NR spojené so vzdelávaním , je/nie je v kontakte s biol.rodinou bla dovi dopo. A ďalšie roky tú správu už len opravím, že ktorý ročník navštevuje, dátum prepíšem a tak... Ja ti to skúsim preposlať, hoď mi, prosím, do IP mailovú adresu
Nám povedali že cakačka na drobca je cca 4 roky v rámci Košického kraja😏 ale myslím že to zbehne rýchlo
@amienne
Aký príspevok konkrétne?
Na dieťa v PS čo dávajú, ten dostávame mesačne od prevzatia z DeD.
Potom pre pestúna (mesačne) - ten teraz nedostávam, lebo som bola na MD a teraz RD, keď nebudem mať rodičovský príspevok tak mám potom požiadať o to.
A jednorazový príspevok dieťaťu v NRS sme dostali na základe žiadosti až potom, ako sme mali právoplatné riadne rozhodnutie o zvereni do pestúnskej starostlivosti, teda riešili sme to až tento rok.
Ahojte, chcela by som sa spýtať, či je tu niektorá z Vás, ktorá si zobrala cca pol roka, rok staré dieťatko do pestúnskej.
Mam z toho vcelku obavy 🙄
AHOJTE SPOLUBOJOVNICKY 🙂 NACITANE DESIATKY STRAN TEJTO TEMY, V PORADI SME 4. TAK UZ TO TU POMALY BUDE A JA MAM TAKE MOTYLE V BRUCHU, ZE AZ 😍
@wodanka My sme si nášho chlapčeka priniesli natrvalo domov, keď mal 11 mesiacov. Od pôrodnice bol v profi rodine, veľmi pekný vzťah s profi mamou. Ja si myslím, že u nás bol viac problém v tom, že on bol v profi rodine naučený na viac detí, teda stále sa okolo neho niečo dialo.
Videla som to napríklad v prvé dni, ako sme ho priniesli z DeD. Samozrejme bol dosť nesvoj, nové prostredie, noví ľudia (bývame s rodičmi), nová mamka a ocko...
Zakrátko prišla do nás na 3 dni sestra s 2 deťmi a by ste videli tú zmenu v jeho správaní - úplne iné dieťa z neho. Jeho 5 ročný "bratranec" sa strašne tešil, že som mu dovolila robiť mu operku ☺️ a toto nám fakt veľmi pomohlo v jeho adaptácii. Dodnes napríklad má s týmto bratrancom najkrajší vzťah spomedzi všetkých detí v našej rodine.
A hoci si myslím, že je to naozaj pre to dieťatko veľmi ťažké, že mu znovu vezmú jeho "mamu", je predsa na vás, aby ste mu to uľahčili svojou láskou a nehou. Budete tu pre neho a keď vycíti, že vám môže veriť, priľne k vám, to sa nebojte.
Náš je napríklad dosť spoločenský, išiel na ruky k hocikomu z rodiny, ale bol to pre mňa nádherný pocit, že vždy, keď sa napríklad udrel, tak pofúkať boľačku a následne poláskať utekal vždy ku mne a nedovolil to urobiť nikomu inému.
Žienky, ak môžem to tu napísať - dnes sa mi dostala do rúk informácia, že Návrat Žilina organizuje v Trstenej na Orave stretnutie náhradných rodín. Ak by ste niekto mali záujem o bližšie informácie, napíšte mi do IP mailovú adresu a ja vám pošlem plagát s informáciami.
@wodanka aj my sme brali takmer rocneho od profi a predtym mal este 3! A myslim ze za polroka sme dost pokrocili a problem bol len prve mesiace ale aj nasou chybou. Je to indivindi ale aj psycho ti povie ze to dieta sa naviaze na 100% len to chce cas. U niekoho kratsi u nuekoho dlhsi
Ešte raz vďaka všetkým. My už máme doma osvojeneho chlapčeka, má 2 roky a toho sme si brali ako dvojtýždňového rovno z pôrodnice. Preto mam teraz trocha obavu, ako to je pri takomto staršom dieťatku.
@berginkan aku chybu ste robili ak sa mozem opytat?

@mimka8899 myslim ,ze nemusíte vlastniť dom.alebo byt na to aby ste si.mohli osvojiť dieťatko.Trochu sa vo vás vidim,taktiež sme si.osvojili prvú dcérku ked som.ja mala 24 a manžel 26🙂a bolo to najlepšie rozhodnite v našom.živote🙂