icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
miriam439
10. nov 2019

OK, pokiaľ viem, v tejto diskusii sa stretáme kvôli pomoci ohľadom NRS a podľa mojich info, žiadna z nás tu nemá medicínske vzdelanie. Ak má, môže sa fundovane vyjadriť k danému problému a ozrejmiť nám pravdivo problematiku.
Ale pokiaľ nám tu žiadna MUDr. nepomôže svojimi info, tak všetko dohadovanie bude len na úrovni laikov a typu: ja som tam čítala to alebo ja tam ono...
Názor si tu môže samozrejme vyjadriť každá, ale aj tak to bude len o tom, či je ochotná ona a jej rodina prijať takéto dieťatko (ktoré samozrejme za to nemôže).

joannita
10. nov 2019

@bambulienka25 presne ako napisala @miriam439 toto nieje tema o HIV. Ja uz len na koniec doplnim co vsetci vedia, ze hiv sa prenasa hlavne telesnymi tekutinami (moc, stolica, sliny, krv, spermie....atd) a v pripade dietata je viac nez pravdepodobne, ze s tymito tekutinami clovek pride niekolko x za den do kontaktu a preto riziko nakazy je velke ak nie obrovske. Je dokazane ze ak sa zije s clivekom hiv pozitiv v jednej domacnosti, je otazka casu (skor dlhsi cas) kedy dojde k nakaze. Tiez som o tom vela citala. A prosim nechajme Hiv, dakujem

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
tecko28
10. nov 2019

@bambulienka25 v poriadku, berieme, ze mas pravdu, to vsak nic nemeni na tom, ze by si asi malokto trufol na dietatko s HIV. Ak by ti take dietatko ponukli osvojila by si si ho?

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
mata71
10. nov 2019

Každý žiadateľ rodič sa vie a HLAVNE rozhodne tak ako to citi,, dá lásku dietatu a dieta lásku jemu... je to a rozhodnutie každého ,, tak to rešpektujte ,,

joannita
10. nov 2019

@bambulienka25
Ak by to aj bola pravda co pises, pri malom dietati a pri surodencoch hlavne uz aj pri prenose krvou! je riziko obrovske.

joannita
10. nov 2019

@bambulienka25 PROSIM mozes si zalozit vlastnu temu HIV? A sem uz viac nepisat? Dakujeme 🙏

miriam439
10. nov 2019

@bambulienka25 No však OK, presne o tom píšem, že tu sme "odborníčky" na NRS, lebo v tom máme reálne skúsenosti a preto sme v tejto diskusii, lebo sa tu chceme pýtať a radiť si navzájom. Keď budem chcieť riešiť problémy okolo zdravotného stavu, chorôb, pôjdem sa spýtať do skupín a diskusii na to určených a ešte máme na to aj svojich obvodných pediatrov a iných MUDr., ktorí nám v prípade nášho záujmu zodpovedia podľa aktuálneho zdravotného stavu konkrétneho dieťatka.
@joannita pred dva a pol rokom vyjadrila v určitom kontexte svoj názor a teraz zrejme stále má rovnaký názor na túto vec, tak ju tu nebudem nasilu presviedčať o tom, aby prijala dieťa, na ktoré sa necíti, pretože starať sa oň bude musieť ona.
Dúfam, že ma nepochopite zle, ale prečo útočiť a filozofovať tu, kto je naozaj múdri a kto nie?

tecko28
10. nov 2019

@bambulienka25 je ine prijat biologicke s diagnozou-akoukolvek a ine sa dobrovolne rozhodnut prijat take dietatko za svoje. Samozrejme dieta za to nemoze a zasluzi si rodinu a klobuk dolu pred ludmi co do toho idu, ale v adopcii nejde o prehnane hrdinstvo. Kazdy musi realne zvazit na co si trufne. Osobne som si netrufla ani na dieta, ktoreho mama mala epilepsiu a mentalnu retardaciu. Skratka to by som nezvladla. A nie som jedina. Dietatko je stale v ponuke a doteraz si ho nikto nevzal.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
joannita
10. nov 2019

@bambulienka25 nemusis, naozaj o to nestojim. Prosim uz sa stopni, uz to prehanas nemyslis

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
amienne
10. nov 2019

@wodanka jedno 9 mesiacov a druhe takmer 4

continental
11. nov 2019

Ahojte kočky,mám jednu prosbu:pred pár mesiacmi ma súd určil ako poručnika na malého drobca.....už som to tu čítala,že niektoré s tým máte skúsenosti.Na súde nám povedali,že odteraz budem mať nárok na nejaké príspevky od štátu-jednorazovy opakovaný príspevok na dieťa.........ale keď som si dala žiadosť o tento príspevok,tak ešte som ani nebola doma,už mi volali,že mi príspevok zamietaju, pretože som pracujuca-čiže beriem materskú a tým nemám nárok na nič?je to naozaj tak?lebo ty úradníci sa mi zdajú,že niekedy balamutia aby nič nemuseli dať-akoby to dávali zo svojho rozpočtu.Ďakujem za radu😀

bosorkabb
11. nov 2019

@continental nárok máš len ak si pestun a nepoberas materskú alebo rodičovský príspevok. Ak poberas jedno z toho tak nárok máš ale musíš si vybrať buď materskú, rodičovský alebo odmenu pestunovi a ten príspevok je nižší ako rodičovský.
Ak máš dieťa v pestúnskej starostlivosti tak je nárok na opakovaný príspevok pre dieťa v pestúnskej starostlivosti a jednorazový príspevok pri zverený do pestúnskej starostlivosti. Sú to príspevky ktoré patria dieťaťu.

amienne
11. nov 2019

@bosorkabb no mna by zaujimalo ako je to pri dvoch detoch lebo na urade mi povedali, ze nevedia 🙈 a daju mi vediet ked prezistia. Ubehli 2 mesiace a nic. Poberam rodicovky to je pravda ale na mladsie. Na starsie by som podla mna mala mat narok na pestunsky prispevok. Ale zatial som exaktnu odpoved nedostala. Sice sme stale este na neodkladku, takze ziaden prispevok ako pestun by som aj tak nedostala ale chcem vediet ako to je, ked uz to konecne odklepnu lebo nemam v plane tomuto statu nechat nic na co mam ja a deti narok a budem ziadat o spatne vyplatenie.

joannita
11. nov 2019

Baby ked uz mam novy rodny list dietata, co vsetko s nim musim obehat? Z Upsvru mi volali ze im staci RL poslat do mailu (rodicovsky prispevok a rodinne pridavky), potom do zdravotnej poistovne treba ist a este nahlasit trvaly pobyt. A este nieco? 😳

continental
11. nov 2019

@bosorkabb ďakujem za info, takže naozaj nemáme na nić nárok,lebo ako píše tá kočka nadomnou, štátu nechcem nechať nič na čo má nárok dieťa alebo ja.

janakjk
11. nov 2019

NR kraj, neviete či sme sa pohli?

berilka
11. nov 2019

ahojte dievčatá, dááávno som tu nebola, môžem sa opýtať ako dlho sa teraz čaká v NR kraj na novorodeniatko?

marcelarefat
11. nov 2019

Ahojte dievčatá. Prosím vás je tu niektorá z vás ktorá pred adopciou pracovala v AT ako zamestnanec a vybavovala si potom materskú v AT. Potrebujem sa niečo opýtať. Ďakujem

miriam439
12. nov 2019

@continental Tento MK ma už poriadne štve, pol hodiny som ti písala podrobné vysvetlenie j tvojej otázke a nakoniec som chcela priložiť obrázok a MK zoskratoval a všetko je fuč.
Takže teraz v skratke, heslovite:
- sú rôzne príspevky, neporozumela som o ktorý presne si žiadala ty...
- ste pestúni, či poručníci?...
- pracuješ a poberáš mzdu, či si na materskej dovolenke a poberáš materské od sociálnej poisťovne?...
- pozri priložený link, priamo na stránke ministerstva je to dobre vysvetlené, dolu odkaz na legislatívu...
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

bosorkabb
12. nov 2019

@amienne podľa mojich info nie. Poberať sa môže len jedna dávka, ale 100% to neviem už je to dlhšie čo sa tým nezaoberam.
@continental máš nárok na ten opakovaný príspevok, tie ktoré poberá dieťa a ten jednorazový cca 500 eur. To však až bude dieťa zverené do pestúnskej starostlivosti.

11simca16
12. nov 2019

@bosorkabb ano určie len jedna davka, Na dieťa opakovaný príspevok treba dať žiadosť.Jednnorazovy aj po 7 mes po pravoplatnosti,Mali čas ak ked sme žiadali hned,

mata71
Autor odpoveď zmazal