Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Môžem sa spýtať, ako ste to riešili v práci, keď sa to "už blížilo"? Informovali ste vopred, alebo ste nikomu nič nehovorili, zobrali dovolenku pár dní a potom na materskú? Alebo? Ďakujem
@very_sad zamestnavatelovi musis minimalne 1 mesiac vopred nahlasit matersku.
Ked budete uz niekde okolo 5 miesta tak mu povedz ze cakate na adopciu. Potom vas oslovia a pojdete pozriet spis, interakcie, navrh ma sud atd a to vsetko bude minimalne 1 mesiac trvat, takze akutat to stihas. Treba sa ale pripravit aj na moznost ze vam nevyjde predbezne opatrenie na sude a musis si premysliet co potom urobis.
@joannita prepáč, ale si si istá? Nám bolo povedané, že podľa zákona nemusím nič vopred nahlasovať, toto nám povedali na sedeniach: zamestnávateľ nemá na nič nárok , klasika ako tehotná, nič dopredu neoznamovat, zobrať dovolenku, potom PN a za pár dní úrad, bo sociálna poisťovňa vystaví doklad, že nám dali dieťa do opatrovania a ten sa dá zamestnavatelovi. Toto nám dosť prízvukoval, ide o to, aby som chránila seba, aby si zamestnavatel nezmysel, že ma vyhodí. Ale ako to funguje v praxi, netuším, nepoznám nikoho, kto by toto musel riešiť.
@very_sad
@very_sad Jedna vec je, čo ti povedia a druhá vec, čo predpisuje zákon a tretia vec, čo zamestnávateľ. Ak máš takú prácu, že ťa vie nahradiť ktokoľvek, stačí mesiac ako predpisuje zákon. Ak máš prácu, že "musíš" zaučiť za seba náhradu a máš férový vzťah so zamestnávateľom, tak asi bude treba trošku skôr.
Ostáva na tvojom uvážení.
Posielam citát zo zákonníka práce § 166
@very_sad kto vam toto povedal? 😲 Zo zakona mas povinnost poziadat zamestnavatela PISOMNE o materku dovolenku a neskor aj o rodicovsku, aj ked si tehotna a aj ked si osvojujes dieta. Vzi sa do zamestnavatela, ved on si musi hladat miesto teba nahradu. A v pripade tehotenstva prave naopak, ked mu to pisomne oznamis, tak si chranena pretoze ta nemoze vyhodit.
Ale tieto info su bezne dostupne na nete, najdi si to, ze 1 mesiac vopred mas povinnost oznamit mu to.
@very_sad ale bacha na to co som pisala aj predtym, na matersku dovolenku mozes ist az vtedy, ked vam sudca schvali neodkladne opatrenie. Ak neschvali, tak musis dat bud vypoved, alebo poziadat v robote o nahradne volno a doma budes bez prispevkov od statu az do prveho sudu (predosvojitelska), alebo nadalej pracovat, ale dieta bude stale u profi mamy.
To ta teraz nestrasim, len treba ratat preiostotu aj s takou moznostou a pripravit sa na nu zial (mozno sa nestane)
@very_sad povedali vam blbost. Zakon je zakon a ty ako zamestnanec mas povinnosti. Tam predsa chranis seba ze povies, potom by sa ti mohlo stat ze budes bezdovodbe vyhodena pre neferovost atd. Co sa tyka vyhodenia, ja som mala situaciu ze som sa bala o miesto. No pravnici mi povedali ze moja firma by si to nelajzla. Pracujem vo velkej firme, mohla by som ich zalovat. Okrem toho je to chrapunstvo, ano nie sme chranene no deje sa to naozaj ojedinele. Zavisi kde pracujes a podla toho sa zachovaj no isto povedz ten mesiac dopredu. Skus sa proste dohodnut. Tak ako pisu baby, ked sa vam to bude blizit. Ja som ostala v robote o tuzdyen dlhsie ako sme mohli mat maleho.
@berginkan
@very_sad ja som to napriklad oficialne oznamila v robote len 2 tyzdne dopredu ze realne odchadzam na matersku, lebo sme stale nevedeli ci nam schvalia predbezko a vela veci sa pretahovalo (ale sef bol uz neoficialne oboznameny ustne uz ked nas oslovili z upsvr, takze vedel ze to pride).
Tak sme sa nakoniec dohodli tak, ze prvy tyzden na materskej som este tyzden chodila do prace na pol dna zaucat novu kolegynu (bez mzdy samozrejme), kedze som sa chcela zachovat ferovo. S malym bol zatial manzel.
@joannita povedala nám to psychologička na sedení, ja, aj manžel sme si to veľmi dobre zapamätali, lebo som sa jej nato vyslovene pýtala. Áno, priznávam, zákony ešte naštudovane nemám. Presne, ako píšeš, keď je žena tehotná, má už tehotensku knižku a tým pádom je oficiálne chránená. Ale my chránené nie sme. Ona to prirovnavala k príkladu, že keď ide žena na rizikové, tiež to dopredu vedieť nemôže a zamestnavatel si musí poradiť zo dňa na deň. Iba citujem, čo nám bolo povedané. Hovorila aj príklady z praxe, keď to ženy povedali skôr a zamestnávateľ sa zachoval voči nim veľmi "chrapunsky." Ale, môj názor je, ze je dôležité, aky ma človek vzťah v práci, akú má prácu, či je tak ľahko nahraditelny, či sa tam potom chce vrátiť,.. je tam asi viacej aspektov, ktoré závažia.
@very_sad milé čakateľky, jasné že to nevzdáme 🙂 sme predsa bojovníčky a aj naše polovičky 👍 nás tiež čaká v marci aktualizácia ,čo budeme v poradovníku 2 roky.Volala som ohľadom poradia a sme 47. Tak postupujeme pomaličky, ale každému posunu sa tešíme ❤ a vy ste ako na tom ?
priatelia, mam dost dolezitu otazocku, je tu niekto kto ziadal o adopciu vo veku 43 rokov a vyssie? mozte mi napisat aj spravu dakujem
@very_sad co myslis ze co sa niekomu stalo? Neviem co myslis 🙂
No to som prekvapena ze toto vam hovorila psychologicka, lebo naozaj ver nam, ze to musis oznamit pisomne ten mesiac dopredu. Podla toho co pises, asi mas zamestnavatela, ktoremu velmi nedoverujes, tak na tvojom mieste by som ho na to nijako nepripravovala a ten mesiac dopredu mu to len pisomne oznamila. Avsak na druhej strane pri adopcii nevies nikdy dopredu kedy bude presne ten mesiac, kedze zalezi na sudcovi, interakciach....atd. Tak aby sa zasa potom zamestnavatel nenahneval ze si mu to neoznamila aj skor aspon informacne? Neviem, musis zvazit ty, kedze ho poznas. Ja som veru tiez zvazovala lebo clovek nikdy nevie, ale kedze moj sef so mnou sucitil v tejto veci lebo vedel o mojej snahe o dieta aj o mojich potratoch tak by sa chtapunsky proste nezachoval.
@floriss146 my sme boli 47 v lete, keď som to naposledy zisťovala a mali sme aktualizáciu, budem tam volať 🙂 tak som veľmi zvedava, kam sme sa za cca 6 mesiacov posunuli 🙂
@berginkan vyhodenie pre neferovost neexistuje 🙂
@jesienka22 ano mas pravdu, je to tazko urcit. Ale tak hovori zakon 🙂 Takmer vzdy je to na dohode so zamestnavatelom, ale urcite v momente kedy by som vedela ze toto dieta berieme, tak by som pisala ziadost o matersku dovolenku do prace.
very_sad a s PN to tiez nieje vzdy take easy, ja som sa bola informovat u mojej dr. Ze ked mi neschvalia predbezko, ci ma moze dat na PN ale ona razne odmietla (a to mame velmi dobre vztahy), ze nechce mat problemy. Ale ked mas niekoho znameho tak sa ri to podari snad.... V pripade nudze teda
dievčatá, je tu niekto kto dostal romske dietatko v poslednej dobe? kolko ste čakali ? ževraj sa predlžila čakacia doba aj na romske detičky ...vdaka

@ereska a môžem sa spýtať, aké ste si dali podmienky? To je zvláštne, že až po 3 rokoch aktualizácia, my sme mali po 2 rokoch.